Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων
  • [02] Ρύπανση του Πηνειού από βιομηχανία
  • [03] Πιθανά κρούσματα εγκεφαλίτιδας
  • [04] Ο Φ.Κάστρο επιστρέφει στο κοινοβούλιο
  • [05] "Ημέρες Ομήρου" στην Κω
  • [06] "Θάλαμος αερίων" η Μόσχα λόγω των πυρκαγιών
  • [07] Η Κρήτη χόρεψε... πεντοζάλη
  • [08] Οθέλλος στην Επίδαυρο

  • [01] Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων

    Το δεύτερο κύμα των αδειούχων του Αυγούστου «ξεχύνεται» εκτός των τειχών της πόλης. Η έξοδος αναμένεται να κορυφωθεί τον Δεκαπενταύγουστο. Οι καιρικές συνθήκες, μάλιστα, έτσι όπως προβλέπονται από την ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να είναι η ευχάριστη έκπληξη για τους εκδρομείς.

    Οι άνδρες της Τροχαίας είναι σε ετοιμότητα στις εθνικές οδούς, για τη διευκόλυνση και ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων, στα αεροδρόμια οι αναχωρήσεις των πτήσεων εκτελούνται με ακριβή προγραμματισμό και στα λιμάνια οι ακτοπλοϊκές εταιρίες ενισχύουν τα δρομολόγια των πλοίων τους.

    Από τα έως τώρα στοιχεία, η κίνηση στα λιμάνια, άλλα και στις εθνικές οδούς, σε σχέση με πέρυσι, παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Σύμφωνα με τον Διοικητή του Α' Λιμενικού Τμήματος Πειραιά, Σταμάτη Φωτεινό, μέχρι χθες το μεσημέρι αναχώρησαν 14 πλοία με 13.300 επιβάτες και 2.376 επιβατηγά αυτοκίνητα, ενώ άλλα 20 που αναχώρησαν μετά το μεσημέρι έφυγαν γεμάτα.

    Η κορύφωση της μεγάλης εξόδου του Αυγούστου, από το λιμάνι, σύμφωνα με τον κ. Φωτεινό, αναμένεται σήμερα, καθώς, ενδεικτικά, το συμβατικό πλοίο Superfast, για Κυκλάδες και το Blue Horizon, για Κρήτη, θα φύγουν με 90 % και 100% πληρότητα, αντίστοιχα.

    Συγκριτικά με την ίδια μέρα πέρσι, παρατηρείται μεγάλη μείωση στον αριθμό των αυτοκινήτων, αλλά και στη ζήτηση εισιτηρίων για ταχύπλοα, με προορισμό τις Κυκλάδες.

    Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, είναι μειωμένα φέτος κατά δύο, σε σχέση με πέρσι.

    Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη κ. Γ Τσιάβη, το Ηigh Speed, για δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη αναχωρεί από Πειραιά με αρκετές κενές θέσεις, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στα περσινά αντίστοιχα δρομολόγια.

    "Ο κόσμος πλέον προτιμά τα συμβατικά πλοία, καθώς είναι οικονομικότερα από τα ταχύπλοα, και αφήνει το αυτοκίνητό του σπίτι", είπε ο κ.Τσιάβης.

    Ο διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Πειραιά, έκανε έκκληση προς τους ταξιδιώτες να φθάνουν στο λιμάνι μία ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου τους, για να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός αυτοκινήτων στην περιοχή του λιμανιού και να διευκολύνεται η μετάβαση των ταξιδιωτών στον προορισμό τους.

    Στο εθνικό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, από τις 30 Ιουλίου έως την Παρασκευή πέρασαν από τα διόδια Αθηνών-Κορίνθου 318.000 οχήματα, ενώ από τα διόδια Αθηνών-Θεσσαλονίκης διήλθαν 254.000 οχήματα.

    Η Τροχαία θα βρίσκεται σε επιφυλακή μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο.

    Μειωμένη σε σχέση με πέρσι είναι και η κίνηση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από την Παρασκευή, έως και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν 2.177 πτήσεις, από τις οποίες 1.005 εσωτερικού και οι υπόλοιπες εξωτερικού.

    Δημοφιλέστεροι προορισμοί εσωτερικού είναι το Ηράκλειο της Κρήτης, με μεγάλη διαφορά, η Θεσσαλονίκη, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Χίος. Δημοφιλέστεροι προορισμοί εξωτερικού είναι το Παρίσι, η Λάρνακα, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη.

    Υποχωρεί από την Κυριακή η υγρασία και η άπνοια

    Η ασυνήθιστη υγρασία και η άπνοια ήταν τα χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών του Ιουλίου και των πρώτων του Αυγούστου, απ΄άκρου σ΄άκρο της χώρας. Οι θερμοκρασίες, που καταγράφονται, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή -έως 37 βαθμοί- αλλά η πνιγηρή ατμόσφαιρα προκαλεί δυσφορία.

    Σύμφωνα με την προϊστάμενη στο τμήμα επιχειρησιακής υποστήριξης του Εθνικού Μετεωρολογικού κέντρου της ΕΜΥ, μαθηματικό μετεωρολόγο, Χρυσούλα Πέτρου, η πνιγηρή ατμόσφαιτα αυτό είναι αποτέλεσμα των παραγόντων «ανεβασμένη θερμοκρασία», «υψηλή υγρασία» και «περιορισμένος άνεμος».

    «Για την ώρα, δεν υπάρχει πεδίο ανέμων, ουσιαστικά έχουμε γενικά άπνοια ή πολύ εξασθενημένους ανέμους από νότιες διευθύνσεις και το αποτέλεσμα είναι να εξατμίζεται νερό από τη θάλασσα και η υγρή μάζα να σταθεροποιείται στην ατμόσφαιρα και να δημιουργεί τις πνιγηρές συνθήκες στη στεριά», εξηγεί η κ. Πέτρου και συνεχίζει:

    «Επιπλέον, υπάρχει ένα καλά εδραιωμένο χαμηλό βαρομετρικό στη βορειοδυτική Ευρώπη, όπου δημιουργεί έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες φτάνουν έως και την περιοχή της Ιταλίας, ενώ αντίθετα, ολόκληρη η νοτιοανατολική Ευρώπη "πνίγεται" σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στη Ρωσία επικρατούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες, όπως επίσης στην Τουρκία και την Κύπρο, καθώς και σε όλες τις παραπόντιες χώρες. Η "εμμονή" του συγκεκριμένου καιρικού συστήματος, προκαλεί ακραία φαινόμενα. Η Ελλάδα, βρίσκεται στις παρυφές αυτού του κλίματος, γι' αυτό και κατά περιόδους παρατηρούνται στις κεντρικές δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας καταιγίδες, όπως είχαμε χθες και προχθές».

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, από την Κυριακή υποχωρούν η υγρασία και η άπνοια. Όσο για τους ανέμους, από σήμερα Σάββατο, το απόγευμα, θα ανακουφιστεί πρώτη η Δυτική Ελλάδα. Στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, θα φυσήξει από τα βορειοδυτικά ένας ευεργετικός μαΐστρος, που θα δροσίσει τις περιοχές αυτές και θα καταλαγιάσει την πνιγηρή αίσθηση από την υγρασία. Το «σκηνικό» θα μεταφερθεί και στην ανατολική Ελλάδα και θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό τη Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε θα εμφανισθεί και μελτέμι στην περιοχή του Αιγαίου για τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες.

    [02] Ρύπανση του Πηνειού από βιομηχανία

    Εκτεταμένη ρύπανση του Πηνειού λίγο έξω από την Λάρισα, εντοπίστηκε, μεταξύ των οικισμών Κουλουρίου και Δασοχωρίου, από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι και ειδοποίησαν τους αρμοδίους.

    Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε μία ελαιώδης παχύρευστη ουσία η οποία είχε έντονη οσμή και έμοιαζε στην όψη και στην υφή με πετρελαϊκό προϊόν.

    Στο χώρο, εκτός από κατοίκους των οικισμών, έφθασε και κλιμάκιο της Νομαρχίας καθώς και εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Πολίτες σε δράση».Στην προσπάθεια αναζήτησης της πηγής της ρύπανσης οι εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης ενημέρωσαν και τον στρατό, προκειμένου, να εξετάσει την πιθανότητα η ρύπανση να προέρχεται από διαρροή αγωγού καυσίμων της δικαιοδοσίας του.

    Τελικά εντοπίστηκε συγκεκριμένος αγωγός ο οποίος ανήκε σε παρακείμενη βιομηχανία επεξεργασίας ζωικού λίπους και αποτελούσε την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού, γεγονός που παραπέμπει σε σκόπιμη ρύπανση και όχι σε ατύχημα.

    Στον χώρο κλήθηκε με καθυστέρηση και η Αστυνομία, καθώς η παράβαση εμπίπτει στην αυτόφωρη διαδικασία, αλλά μέχρι να φθάσει οι υπεύθυνοι της ρύπανσης είχαν φύγει κλείνοντας το εργοστάσιο.

    Δείγματα από την ουσία πήρε και ο στρατός προκειμένου να τα εξετάσει ενώ η Νομαρχία Λάρισας, δια των αρμοδίων υπηρεσιών της συντάσσει την σχετική έκθεση προκείμενου από Δευτέρα να υποβληθούν στον ρυπαντή τα πρόστιμα που προβλέπονται από την νομοθεσία.

    Ο ρυπαντής πάντως, εκ των υστέρων, απέδωσε σε αμέλεια το θέμα και ενεργοποίησε υπαλλήλους του προκειμένου να συμβάλουν στον καθαρισμό του Πηνειού.

    Το περιστατικό θεωρείται από τα σημαντικότερα σε ότι αφορά την έκταση και το είδος της ρύπανσης και αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε πτηνά και ψάρια στην περιοχή.

    [03] Πιθανά κρούσματα εγκεφαλίτιδας

    Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) ενημερώθηκε από το Αβ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εργαστηριακή διάγνωση 11 περιστατικών εγκεφαλίτιδας που πιθανώς οφείλεται στον "ιό του Δυτικού Νείλου" (ή άλλον παρόμοιο ιό) σε άτομα από ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Από αυτά, 2 έχουν επιβεβαιωθεί και 9 είναι πιθανά.

    Παρ' ό,τι η τελική τεκμηρίωση της διάγνωσης με τεχνικές μοριακής βιολογίας ακόμη εκκρεμεί, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος με τους εμπειρογνώμονες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ αποφασίστηκε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

    Ο διοικητής του Λοιμωδών Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Πέτρος Σερίδης, τόνισε ότι "από τις αρχές Ιουλίου εισήχθησαν 24 ασθενείς με λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα και ιογενή μηνιγγίτιδα), ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο παρουσιάστηκαν 7 περιστατικά.

    Δύο γυναίκες άνω των 75 ετών κατέληξαν, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι ο θάνατος τους οφείλεται σε εγκεφαλίτιδα". Οι ασθενείς είναι από Γιαννιτσά, Κιλκίς, Βέροια και Κατερίνη.

    Για το θέμα, σε νεότερη ανακοίνωσή του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ αναφέρει σχετικά: "Από τις ενδελεχείς έρευνες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ κ. Άννας Παππά αλλά και του Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης δεν προκύπτει ότι οι θάνατοι δύο ασθενών στο εν λόγω νοσοκομείο προήλθαν από εγκεφαλίτιδα του ιού του Δυτικού Νείλου ή από άλλο παρόμοιο ιό".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδημίες "πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο.

    Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

    Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του υπουργείου προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

    Τέλος, συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κλπ.

    [04] Ο Φ.Κάστρο επιστρέφει στο κοινοβούλιο

    Στη 12λεπτη ομιλία του από το βήμα του κοινοβουλίου, ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να πείσουν τον Ομπάμα να μην εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα κατά του Ιράν, κάτι το οποίο, όπως είπε, μπορεί να συμβεί αν η Τεχεράνη αντισταθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

    "Ο Ομπάμα δεν θα δώσει την εντολή αν τον πείσουμε... κάνουμε μία συνεισφορά σε αυτή τη θετική προσπάθεια", είπε.

    Είπε πως είναι σίγουρος πως η Κίνα και "οι Σοβιετικοί", μια προφανής αναφορά στην Ρωσία, πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν επιθυμούν έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο και θα εργαστούν προκειμένου να τον αποτρέψουν.

    Στην κοινοβουλευτική σύνοδο ήταν επίσης παρών ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο οποίος φορούσε μακρυμάνικο λευκό πουκάμισο. Οι βουλευτές έκαναν παρατηρήσεις στην ομιλία του Κάστρο, δίνοντάς του συγχαρητήρια και συμφωνώντας μαζί του.

    Ωστόσο ο Κάστρο εμφανίστηκε αργότερα να έχει κουραστεί από τις ανταλλαγές απόψεων με τους βουλευτές και ο πρόεδρος του κουβανικού κοινοβουλίου, Ρικάρντο Αλαρκόν, πρότεινε να τελειώσει η σύνοδος έπειτα από μία, μιάμιση ώρα.

    "Αυτά είχα να πω, σύντροφοι, τίποτε περισσότερο, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε κάποια άλλη φορά", είπε ο Κάστρο κάνοντας ένα σύντομο κλείσιμο, στο οποίο ρώτησε τους βουλευτές αν είχαν λάβει αντίτυπα του νέου του βιβλίου "Η Στρατηγική Νίκη" για τον πόλεμο των ανταρτών που τον ανέβασε στην εξουσία το 1959.

    Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με χειροκρότημα.

    [05] "Ημέρες Ομήρου" στην Κω

    Με την ολονύκτια ανάγνωση-τραγούδισμα της Οδύσσειας του Ομήρου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κω, ολοκληρώθηκαν στο νησί της Δωδεκανήσου οι εκδηλώσεις "Ημέρες Ομήρου".

    Συνολικά 200 αναγνώστες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, επίσημοι καλεσμένοι, μαθητές, ξένοι επισκέπτες και πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας θα συμμετάσχουν σε έναν εντυπωσιακό μαραθώνιο ανάγνωσης διάρκειας 12 ωρών, διαβάζοντας ή τραγουδώντας προκαθορισμένους στίχους της Οδύσσειας στα Ομηρικά, Νέα Ελληνικά, Αγγλικά ή σε οποιαδήποτε γλώσσα της προτίμησής τους. Συγχρόνως, και για πρώτη φορά παγκοσμίως θα προβληθεί ολόκληρη η εξαίρετη νεοελληνική μετάφραση του Δ.Μαρωνίτη σε γιγαντοοθόνη, εμπλουτισμένη με σχετικές εικόνες.

    Η ολονύκτια ανάγνωση της Οδύσσειας θα αρχίσει στις 8 μ.μ. με μια ώρα μουσικής, ένα λιτό δείπνο και προετοιμασία για μια βραδιά που τιμά τις παραδόσεις και τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα του Ομήρου. Την εκδήλωση θα "ντύσει" μουσικά ένα μοναδικό Σύνολο Αρχαιοελληνικής Μουσικής, ο Λύραυλος - Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς ( www.lyravlos.gr ), με μελωδίες που ταξιδεύουν το κοινό στην εποχή του Οδυσσέα.

    Οι "Ημέρες Ομήρου" επέστρεψαν στην Ελλάδα, ύστερα από τεράστιες επιτυχίες ανά τον κόσμο και πρόσφατα στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Ιπποκράτεια 2010" της Κω, το Ομηρικό αφιέρωμα έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο, με τη θεατρική παράσταση "Το Παραμύθι των Παραμυθιών: Ομήρου Οδύσσεια" της Κάρμεν Ρουγγέρη και συνεχίστηκε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου με σειρά πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Όμηρο και τη διαχρονική αξία των επών του, με τη συμμετοχή της γνωστής διεθνούς λογοτεχνικής οργάνωσης "Οι Αναγνώστες του Ομήρου" (The Readers of Homer).

    "Η επιτυχία των Ομηρικών Αναγνώσεων απέδειξε ότι ο πολιτισμός και οι αξίες του μπορούν να αντιπαρατεθούν σε κάθε είδος αρνητισμού που υποσκάπτει την κοινωνία μας", έγραψε η εφημερίδα "Ελ Παΐς" του Mοντεβίδεο στις 25/05/2010.

    Ο κατάλογος των συμμετεχόντων στον μαραθώνιο ανάγνωσης ενημερώνεται καθημερινώς. Μεταξύ των αναγνωστών θα είναι οι εξής:

    -Μητροπολίτης Κώου-Νισύρου κ. Ναθαναήλ

    -Γιώργος Νικητιάδης, υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού

    -Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην υπουργός Εσωτερικών

    -Μαρία Κυπραίου, έπαρχος Κω-Νισύρου

    -Γιώργος Κυρίτσης, δήμαρχος Κω

    -William Mullen, καθηγητής - Dept. of Classics Bard College, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    -Kathryn Hohlwein, επίτιμος καθηγήτρια Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας

    -Michael S. Genung, καθηγητής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, Nihon University, Τόκιο, Ιαπωνία

    -Larriera Margarita, διευθύντρια του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος της Ουρουγουάης

    - Γιάννης Σιμωνίδης, διευθυντής του Ελληνικού Θεάτρου Νέας Υόρκης.

    Οι 'Ημέρες Ομήρου' πραγματοποιούνται με την οργανωτική και οικονομική στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Κω υπό την αιγίδα και συμμετοχή του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, σε συνεργασία με το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Οι Αναγνώστες του Ομήρου" (www.thereadersofhomer.org) υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Κάθριν Χόλγουιν (του Πανεπιστήμιο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας) και του Γιάννη Σιμωνίδη (πρεσβευτή Ελληνισμού για το 2009), την πολιτιστική δράση ΕΜΣΕ (www.emse.gr) και το Ίδρυμα "Maria Tsakos" της Ουρουγουάης (www.fundacionmariatsakos.org) υπό τη διεύθυνση της Μαργαρίτας Λαριέρα (πρέσβειρας του Ελληνισμού για το 2010).

    [06] "Θάλαμος αερίων" η Μόσχα λόγω των πυρκαγιών

    Τις πιο ανυπόφορες ημέρες των τελευταίων δεκαετιών ζουν οι κάτοικοι της Μόσχας, που βλέπουν την πόλη τους ανυπεράσπιστη να πνίγεται από τον δηλητηριώδη καπνό, προϊόν της αργής καύσης των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, αλλά και των δασικών πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης.

    Ο καπνός διαρκώς πυκνώνει και διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμη και στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα συνεχώς αυξάνονται και ξεπέρασαν το μεσημέρι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, των στερεών σωματιδίων κατά 3,2 και του διοξειδίου του νατρίου κατά 4,5 φορές. Η επιδείνωση είναι προφανής, καθώς το πρωί του Σαββάτου το μονοξείδιο του άνθρακα, για παράδειγμα, είχε τιμές κατά 3,9 φορές άνω του επιτρεπτού.

    Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, που καταγράφει επί 24ώρου πλέον βάσεως την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας της ρωσικής πρωτεύουσας, "είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις ούτε καν για τις επόμενες ώρες, προς το παρόν η συγκέντρωση τοξικών αερίων και επιβλαβών συστατικών βαίνει ανοδικώς".

    Το ίδιο απαισιόδοξοι είναι και οι μετεωρολόγοι της πόλης, οι οποίοι δεν προβλέπουν αλλαγή των εξαιρετικών συνθηκών, που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό, παρά μόνο από την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να αρχίσει να αλλάζει η φορά του ανέμου, αλλά και να πέσει η θερμοκρασία. "Ο νοτιο-ανατολικός άνεμος συνεχίζει να τραβά το πέπλο του καπνού από την καιόμενη τύρφη απευθείας στο κέντρο της Μόσχας. Το μαθηματικό μοντέλο δείχνει ότι μόνο την Τετάρτη μπορεί να δούμε αλλαγή της φοράς σε νότους και νοτιοδυτικούς ανέμους, οι οποίοι θα απομακρύνουν τον καπνό προς τα βορειοανατολικά περίχωρα", δήλωσε εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της πόλης.

    Το θερμόμετρο άγγιξε σήμερα στα περίχωρα της Μόσχας τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας το μέσο όρο της περιόδου στους 38 βαθμούς όταν τις φυσιολογικές χρονιές ο μέσος αυτός όρος κινείτο γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου.

    Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών η επιχείρηση κατάσβεσης των κοιτασμάτων τύρφης γίνεται πλέον 24ωρη σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί η ταλαιπωρημένη από τον καπνό ρωσική πρωτεύουσα και να γίνει αισθητή έστω και κάποια μικρή βελτίωση. "Θα έχουμε ημερησίως οκτώ παραπάνω ώρες κατάσβεσης", δήλωσε ο αντιστράτηγος Αλεξάντρ Τσουπριάν, εξηγώντας ότι έως σήμερα τη νύχτα γινόταν μόνο παρακολούθηση και περιφρούρηση των εστιών.

    Ο Δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι στέλνει επιπροσθέτως 500 άνδρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, όμως η αίσθηση πλέον στους πολίτες είναι ότι το σύστημα πυρόσβεσης έχει πολλά ελαττώματα και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Οι ειδικοί εξηγούν το πρωτοφανές του πράγματος και το ακραίο των συνθηκών, προσθέτοντας ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών εργάζονται καθημερινά περισσότερα από 161.000 άτομα και 26.000 μηχανικά μέσα, εκ των οποίων 56 εναέρια, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθουν τους πολίτες.

    Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ενταχθεί ήδη τρία ιταλικά, δύο αρμενικά και δύο ουκρανικά αεροσκάφη, καθώς και δύο ελικόπτερα από το Καζαχστάν και ένα από τη Λευκορωσία. Βοήθεια πρόσφεραν επίσης η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε δια της εκπροσώπου του Ιρίνα Κουπριάνοβα ότι "είναι πρόθυμο να δεχθεί τη συνδρομή ξένων συναδέλφων".

    Το τελευταίο 48ωρο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η έκταση των πυρκαγιών αυξήθηκε από 1.795.955 σε 1.935.164 στρέμματα και το Σάββατο συνέχιζαν να καίνε 853 εστίες, εκ των οποίων οι 32 αφορούσαν κοιτάσματα τύρφης και οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις. Εμφανίστηκαν 290 νέες εστίες, από τις οποίες έγινε δυνατή η κατάσβεση των 244 και η κατάσταση παραμένει βεβαρημένη.

    Μόνη αισιόδοξη νότα ότι βελτιώνεται σχετικά η κατάσταση κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ στα περίχωρα του Νίζνι Νόβγκοοροντ (περί τα 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο από το κέντρο, όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτες πυρηνικές βόμβες και η υδρογονοβόμβα της Ρωσίας.

    Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν εντός των κατοικιών τους, να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση των πιο δηλητηριωδών αερίων. Εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια, που μπορούν να προσφέρουν.

    Η κίνηση έχει σαφώς μειωθεί στο κέντρο της πόλης, όμως δεν λείπουν κι αυτοί που δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν την καθημερινή τους δραστηριότητα. Πολλοί κυκλοφορούν με βρεγμένες πετσέτες και μάσκες και οι Αρχές τους καλούν "να μην ντρέπονται γι' αυτό, αν θέλουν να προστατεύσουν την υγείας τους από τις μακρόχρονες συνέπειες των καυσαερίων".

    Νέα μέτρα υπόσχεται ο Πούτιν

    Η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, τονίζουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως σκοπεύει μέχρι την Δευτέρα να υποβάλει σχέδιο αναβάθμισης του πυροσβεστικού εξοπλισμού καθώς και προτάσεις για την καλύτερη πρόληψη εναντίον των πυρκαγιών, γράφει η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

    Ειδικά ο Πούτιν θα προτείνει την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών και την αποτελεσματικότερη φύλαξη επικίνδυνων εγκαταστάσεων.

    Η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και εβδομάδες, είναι έντονη.

    Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η ρωσική ηγεσία εξακολουθεί να θεωρεί την κατάσταση "καταστροφική".

    Και σήμερα η Μόσχα είναι πνιγμένη στους καπνούς από τις φωτιές στις γύρω περιοχές.

    Νέες πυρκαγιές ξέσπασαν λόγω της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Όπως υπογραμμίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ η κατάσταση προς το παρόν δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης.

    Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η προεδρία θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίση. "Η ανάγκη είναι πραγματικά μεγάλη. Ολοι πρέπει να προσπαθήσουμε", είπε χαρακτηριστικά.

    Στην δημοκρατία του Νταγκεστάν στην περιοχή του Καυκάσου από τις φωτιές καταστράφηκαν 60 σπίτια ενός χωριού.

    Μέχρι τώρα, πενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες εγκατάλειψαν τις εστίες τους.

    Οργανισμοί αρωγής και παρατηρητές πιστεύουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις υποβαθμίζουν τον αριθμό των θυμάτων και το μέγεθος της καταστροφής.

    Αναφορές στα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ζημιές ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις καλλιέργιες και για χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων καταστραμμένα.

    Ο αριθμός των νεκρών στη Μόσχα τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά περίπου 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με επιπλέον περίπου 5.000 θανάτους που αποδίδονται στον καύσωνα, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στην Μόσχα.

    "Καταγράφηκαν 14.340 θάνατοι στην Μόσχα τον Ιούλιο, δηλαδή 4.824 θάνατοι περισσότεροι απ΄ό,τι τον Ιούλιο του 2009", δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας Εβγκενία Σμιρνόβα.

    "Η αύξηση του αριθμού των θανάτων άρχισε τον Ιούλιο. Αντίθετα, τον Ιούνιο οι αριθμοί ήταν μάλλον οι συνήθεις", τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

    "Ο καύσωνας είναι βέβαιο ότι επηρέασε την κατάσταση", πρόσθεσε η Σμιρνόβα χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για τα αίτια των θανάτων ούτε για τον αριθμό των νεκρών κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

    Ο χωρίς προηγούμενο καύσωνας που πλήττει από τις αρχές Ιουλίου τη δυτική Ρωσία, εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Μόσχα από τους καπνούς των πυρκαγιών στην περιοχή, που έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

    Οι αρχές αρνούντο ως τώρα ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της θνησιμότητας.

    [07] Η Κρήτη χόρεψε... πεντοζάλη

    Με το στίχο, "στις 7 του Αυγούστου η καρδιά χτυπά στην Κρήτη", Κρητικοί και Κρητικές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά και ξένοι επισκέπτες "ένωσαν" τα χέρια και το νησί στον ξεχωριστό ρυθμό του πεντοζάλη.

    Από τα Χανιά μέχρι και το Λασίθι δημιουργήθηκε από τις 19.40 και ολοκληρώθηκε στις 20.05, μια ανθρώπινη αλυσίδα που ένωσε όλους όσοι έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση στο βασικό οδικό άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), Χανιά - Άγιος Νικόλαος μήκους 200.000 μέτρων. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι διπλές αλλά και τριπλές αλυσίδες των συμμετεχόντων, όπως για παράδειγμα στον κόμβο της Σούδας στα Χανιά, δείγμα της έλλειψης συντονισμού και καλής οργάνωσης σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο και γινόταν για πρώτη φορά.

    Λίγο πριν αρχίσει ο χορός, ο πρόεδρος του σωματείου "Πλανήτης Κρήτη" Σπύρος Πρεβεζάνος, μέσα από την συχνότητα της ΕΡΑ ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν. Σημαντικό ρόλο για την σημερινή εκδήλωση έπαιξαν οι εθελοντές αλλά και όλη η δύναμη της τροχαίας που βρισκόταν από νωρίς επί ποδός.

    Όλοι οι χορευτές που βρέθηκαν στο οδικό δίκτυο είχαν παραταχθεί δεξιά του δρόμου στο ρεύμα κυκλοφορίας Χανιά - Λασίθι ενώ ελικόπτερο από αέρος επιτηρούσε την περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Κρήτη, ο "Πλανήτης Κρήτη", έστειλε μηνύματα αγάπης και συναδέλφωσης σε όλους τους λαούς της γης, καλώντας τους να χορέψουν και να γίνουν ένα μαζί του.

    Η συμμετοχή κρίθηκε ικανοποιητική αν και στόχος των διοργανωτών ήταν, μεταξύ άλλων, η εκδήλωση να περάσει στο βιβλίο Γκίνες, παίρνοντας το βραβείο "Πλανήτη Κρήτη". Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, όσοι πήραν στην κύρια εκδήλωση θα λάβουν αντίγραφο του "Βραβείου Γκίνες" στο όνομά τους.

    Αργά το βράδυ σε όλες τις πόλεις του νησιού πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις. Στα Χανιά η εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό γήπεδο Περιβολίων.

    [08] Οθέλλος στην Επίδαυρο

    Παρακάμπτοντας τον φόβο και το δέος που νιώθουν όλοι οι ξένοι σκηνοθέτες για την Επίδαυρο, ο Γερμανός Τόμας Οστερμάιερ δηλώνει έτοιμος και δυνατός για την παγκόσμια πρώτη του Σεξπιρικού Οθέλλου από τον βερολινέζικο θίασο Σαουμπίνε στο αρχαίο θέατρο της Αργολίδας.

    Είναι η μόνη ξένη υπογραφή φέτος στο φεστιβάλ της Επιδαύρου ενώ τον περασμένο μήνα, πάλι ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Σαουμπίνε, Τ. Οστερμάιερ, ανέβασε στην Πειραιώς, τον Τζον Γαβριήλ Μπόργκμαν, του Ίψεν.

    Διάσημος ο θίασος για τις πρωτοποριακές αναγνώσεις του στα κλασικά έργα, έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια και στο ελληνικό κοινό χάρη στον Γιώργο Λούκο και το ελληνικό Φεστιβάλ, με το "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" και τον "Άμλετ".

    Οθέλλος, Δυσδαιμόνα, Ιάγος, οι πρωταγωνιστές της Σεξπιρικής τραγωδίας, που εμβαθύνει στα θέματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, δίνει έμφαση, όπως λένε οι συντελεστές της παράστασης, στην αντρική ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξία, την ζήλεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την παράνοια του έρωτα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 August 2010 - 21:04:51 UTC