Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα μέτρα"
  • [02] Κορυφώνεται η έξοδος του Αυγούστου

  • [01] "Δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα μέτρα"

    Στο μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας στέκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ισοτιμία", αναφέροντας παράλληλα ότι το 2011 θα είναι μια ακόμη χρονιά "δύσκολης δουλειάς" για την κυβέρνηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα μέτρα στο σκέλος των εσόδων ή για πρόσθετα μέτρα περικοπών και επισημαίνει ότι στον ορίζοντα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.

    Αναφερόμενος στο θέμα του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός τονίζει ότι οι μισθολογικές εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα καθορίστηκαν με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συμφωνήθηκε πρόσφατα από τους κοινωνικούς εταίρους.

    «Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχει ένα νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που προωθείται από το αρμόδιο Υπουργείο και σε αυτό το πλαίσιο δεν προβλέπεται κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όμως προβλέπεται οι μισθολογικές εξελίξεις να συνδεθούν περισσότερο με την παραγωγικότητα», σημειώνει ο υπουργός.

    Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι η διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος που πρέπει να φέρει σε πέρας αυτό το τεράστιο έργο, είναι ευθύνη του πρωθυπουργού και αυτός είναι που αξιολογεί τις ανάγκες στελέχωσης της κυβέρνησης και τις επιδόσεις κάθε υπουργού στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα τονίζει ότι η απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής που περιγράφεται στο μνημόνιο, αλλά και της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, δεν είναι ευθύνη μόνο ενός υπουργού. Είναι συλλογική προσπάθεια για την επίτευξη πολλών και διαφορετικών στόχων που έχουν τεθεί για τη συνολική πρόοδο της χώρας.

    Ερωτώμενος για το αν το μνημόνιο ή το προεκλογικό πρόγραμμα αποτελεί "ευαγγέλιο" για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει μεταξύ άλλων:

    «Ηταν στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ήταν στο πρόγραμμα το νοικοκύρεμα των οικονομικών του κράτους με μεγάλες τομές στο πεδίο του προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής διαχείρισης, ήταν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση των επενδύσεων και του ΕΣΠΑ, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, ο "Καλλικράτης", η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος και μια σειρά από άλλες πολιτικές που έχουμε περιλάβει στο μνημόνιο και ήδη έχουμε θεσπίσει και υλοποιούμε ή έχουν προγραμματιστεί με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα για το επόμενο διάστημα».

    Για τη συνεργασία με την τρόικα ο υπουργός αναφέρει ότι αποτελεί από μόνη της μια πρωτόγνωρη διαδικασία, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους ίδιους τους οργανισμούς που συμμετέχουν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Γιατί παρόλο που η Επιτροπή και το ΔΝΤ έχουν συνεργαστεί πολλές φορές για παρόμοιες παρεμβάσεις σε άλλες χώρες, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται μια τόσο μεγάλη δανειακή σύμβαση και ένα τόσο μεγάλης εμβέλειας πρόγραμμα και μάλιστα σε μία χώρα της Ευρωζώνης.

    «Όλα αυτά δημιουργούν πολλούς περιορισμούς για όλους και οδήγησαν και σε αναγκαστικές αποφάσεις για όλους. Όμως, κατηγορηματική αξιολόγηση του προγράμματος - θετική ή αρνητική - δεν είναι εύκολη και μάλιστα τόσο νωρίς. Άλλωστε, το ίδιο το πρόγραμμα είναι μια δυναμική διαδικασία και κύριος "μέτοχος" του προγράμματος είναι η ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει.

    Για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι από εδώ και στο εξής και ως το τέλος του έτους θα υπάρχει εξειδίκευση σε κάποιους τομείς δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους που υπάρχουν ιδιαίτερα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο ΟΣΕ, για τον οποίο ετοιμάζεται σχέδιο αναδιάρθρωσης από το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και εκεί όπου υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ρύθμισης της αγοράς και ενίσχυσης των εσόδων, όπως είναι ο χώρος των τυχερών παιχνιδιών.

    Τέλος στην ερώτηση πότε η χώρα θα βγει να δανειστεί στη διεθνή αγορά, απαντά: «Πρακτικά ανάγκη για έξοδο στις αγορές δεν θα έχουμε μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και αυτό το γεγονός μας δίνει το περιθώριο να προχωρήσουμε στο πρόγραμμά μας, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη στην οικονομία μας στο βαθμό που είναι εφικτό και να βγούμε για δανεισμό σε μια στιγμή που θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία ή μήνας στο πρόγραμμα. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους».

    Σερβάς Ντερούζ: Εντυπωσιασμένος» από την πρόοδο του μνημονίου

    «Πολύ εντυπωσιασμένος» από τη μέχρι σήμερα πρόοδο του μνημονίου, δηλώνει σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για τα δημοσιονομικά έσοδα το δεύτερο εξάμηνο.

    Ο Σερβάς Ντερούζ διαπιστώνει ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται πάνω από τους στόχους για το πρώτο εξάμηνο και τα έσοδα αυξάνονται, αν και με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων, ενώ στις αιτιάσεις ότι τα μέτρα λιτότητας να εντείνουν την ύφεση και τον πληθωρισμό επιδεινώνοντας και τα δημοσιονομικά έσοδα, απαντά πως στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα και το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς το μνημόνιο η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη».

    Χαρακτηρίζει δύσκολη μεταρρύθμιση το Ασφαλιστικό, που όμως προχωρά «πετυχημένα», τάσσεται κατά της επιστροφής της 13ης και 14ης σύνταξης, λέγοντας πως «δεν είναι σοφό να αναστραφούν μέτρα που ελήφθησαν» και επιμένει στην αναλογία 5 προς 1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, λέγοντας όμως πως η τρόικα ζητά «αλλαγές και όχι απολύσεις».

    Τέλος, για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ο αξιωματούχος της ΕΕ σημειώνει πως υπάρχουν και άλλα σενάρια εκτός από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας όμως πρέπει να «συμμετάσχουν ανεξάρτητοι παραγωγοί στην αγορά».

    Στο 5,5% ο πληθωρισμός

    Στο 5,5% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) τον Ιούλιο φέτος, από 5,2% τον Ιούνιο 2010 και 0,6% τον Ιούλιο 2009, και πλέον επανήλθε στα επίπεδα του 1997 (Ιούλιος 1997, 5,4%).

    Οι ελεγκτές της τρόικας έχουν ήδη αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό στη χώρα και, όπως ανακοίνωσαν χθες, προβλέπουν πληθωρισμό 4,75% σε μέσα επίπεδα για το 2010, ωθούμενο, κυρίως, από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια αναθεώρηση του εκτιμώμενου πληθωρισμού με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών».

    Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, στόχος είναι η υλοποίηση όλων των ειδικών δράσεων για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και της μελέτης για τη συμβολή του λιανικού εμπορίου στην ανταγωνιστικότητα των τιμών, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του Ιουλίου 2010, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,5% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008. Ο Γενικός Δείκτης τον Ιούλιο 2010, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 5,5% προήλθε από τις αυξήσεις των εξής δεικτών, που αφορούν σχεδόν στο συνολικό φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών:

    α) Κατά 19,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    β) Κατά 1,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    γ) Κατά 8,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    δ) Κατά 1,2% της ομάδας «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.

    ε) Κατά 1% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

    στ) Κατά 18,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

    ζ) Κατά 5,4% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

    η) Κατά 0,9% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    θ) Κατά 3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    ι) Κατά 3,5% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών -κυρίως- των ειδών φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα) στα κυλικεία και των τιμών των ξενοδοχείων.

    ια) Κατά 4,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

    Εξάλλου, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) παρουσίασε τον Ιούλιο εφέτος αύξηση 5,5%, από 5,2% τον Ιούνιο 2010 και 0,7% τον Ιούλιο 2009. Ο Εν. ΔΤΚ τον Ιούλιο 2010, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    [02] Κορυφώνεται η έξοδος του Αυγούστου

    Το δεύτερο κύμα των αδειούχων του Αυγούστου «ξεχύνεται» εκτός των τειχών της πόλης. Η έξοδος αναμένεται να κορυφωθεί τον Δεκαπενταύγουστο. Οι καιρικές συνθήκες, μάλιστα, έτσι όπως προβλέπονται από την ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να είναι η ευχάριστη έκπληξη για τους εκδρομείς.

    Οι άνδρες της Τροχαίας είναι σε ετοιμότητα στις εθνικές οδούς, για τη διευκόλυνση και ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων, στα αεροδρόμια οι αναχωρήσεις των πτήσεων εκτελούνται με ακριβή προγραμματισμό και στα λιμάνια οι ακτοπλοϊκές εταιρίες ενισχύουν τα δρομολόγια των πλοίων τους.

    Από τα έως τώρα στοιχεία, η κίνηση στα λιμάνια, άλλα και στις εθνικές οδούς, σε σχέση με πέρυσι, παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Στο λιμάνι του Πειραιά, συγκριτικά με πέρσι, παρατηρείται μεγάλη μείωση στον αριθμό των αυτοκινήτων, αλλά και στη ζήτηση εισιτηρίων για ταχύπλοα, με προορισμό τις Κυκλάδες. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες, είναι μειωμένα φέτος κατά δύο, σε σχέση με πέρσι.

    Σύμφωνα με τον Λιμενάρχη κ. Γ Τσιάβη, το Ηigh Speed, για δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη αναχωρεί από Πειραιά με αρκετές κενές θέσεις, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στα περσινά αντίστοιχα δρομολόγια.

    "Ο κόσμος πλέον προτιμά τα συμβατικά πλοία, καθώς είναι οικονομικότερα από τα ταχύπλοα, και αφήνει το αυτοκίνητό του σπίτι", είπε ο κ.Τσιάβης.

    Στο εθνικό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, από τις 30 Ιουλίου έως την Παρασκευή πέρασαν από τα διόδια Αθηνών-Κορίνθου 318.000 οχήματα, ενώ από τα διόδια Αθηνών-Θεσσαλονίκης διήλθαν 254.000 οχήματα.

    Η Τροχαία θα βρίσκεται σε επιφυλακή μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο.

    Μειωμένη σε σχέση με πέρσι είναι και η κίνηση από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Σύμφωνα με στοιχεία, που δόθηκαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από την Παρασκευή, έως και αύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν 2.177 πτήσεις, από τις οποίες 1.005 εσωτερικού και οι υπόλοιπες εξωτερικού.

    Δημοφιλέστεροι προορισμοί εσωτερικού είναι το Ηράκλειο της Κρήτης, με μεγάλη διαφορά, η Θεσσαλονίκη, η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Χίος. Δημοφιλέστεροι προορισμοί εξωτερικού είναι το Παρίσι, η Λάρνακα, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη.

    Υποχωρεί από σήμερα η υγρασία και η άπνοια

    Η ασυνήθιστη υγρασία και η άπνοια ήταν τα χαρακτηριστικά των τελευταίων ημερών του Ιουλίου και των πρώτων του Αυγούστου, απ΄άκρου σ΄άκρο της χώρας. Οι θερμοκρασίες, που καταγράφονται, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή -έως 37 βαθμοί- αλλά η πνιγηρή ατμόσφαιρα προκαλεί δυσφορία.

    Σύμφωνα με την προϊστάμενη στο τμήμα επιχειρησιακής υποστήριξης του Εθνικού Μετεωρολογικού κέντρου της ΕΜΥ, μαθηματικό μετεωρολόγο, Χρυσούλα Πέτρου, η πνιγηρή ατμόσφαιτα αυτό είναι αποτέλεσμα των παραγόντων «ανεβασμένη θερμοκρασία», «υψηλή υγρασία» και «περιορισμένος άνεμος».

    «Για την ώρα, δεν υπάρχει πεδίο ανέμων, ουσιαστικά έχουμε γενικά άπνοια ή πολύ εξασθενημένους ανέμους από νότιες διευθύνσεις και το αποτέλεσμα είναι να εξατμίζεται νερό από τη θάλασσα και η υγρή μάζα να σταθεροποιείται στην ατμόσφαιρα και να δημιουργεί τις πνιγηρές συνθήκες στη στεριά», εξηγεί η κ. Πέτρου και συνεχίζει:

    «Επιπλέον, υπάρχει ένα καλά εδραιωμένο χαμηλό βαρομετρικό στη βορειοδυτική Ευρώπη, όπου δημιουργεί έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες φτάνουν έως και την περιοχή της Ιταλίας, ενώ αντίθετα, ολόκληρη η νοτιοανατολική Ευρώπη "πνίγεται" σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Στη Ρωσία επικρατούν ακραία υψηλές θερμοκρασίες, όπως επίσης στην Τουρκία και την Κύπρο, καθώς και σε όλες τις παραπόντιες χώρες. Η "εμμονή" του συγκεκριμένου καιρικού συστήματος, προκαλεί ακραία φαινόμενα. Η Ελλάδα, βρίσκεται στις παρυφές αυτού του κλίματος, γι' αυτό και κατά περιόδους παρατηρούνται στις κεντρικές δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας καταιγίδες».

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, από σήμερα υποχωρούν η υγρασία και η άπνοια. Όσο για τους ανέμους, ήδη από χθες το απόγευμα, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά, άρχισε να φυσάει ένας ευεργετικός μαΐστρος, που θα δροσίσει τις περιοχές αυτές και θα καταλαγιάσει την πνιγηρή αίσθηση από την υγρασία. Το «σκηνικό» αναμένεται να μεταφερθεί και στην ανατολική Ελλάδα και θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό τη Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε θα εμφανισθεί και μελτέμι στην περιοχή του Αιγαίου για τουλάχιστον δύο με τρεις ημέρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 August 2010 - 4:32:20 UTC