Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη
  • [02] Πυρκαγιές και καύσωνας μετέτρεψαν τη Μόσχα σε θάλαμο αερίων
  • [03] Γρήγορο ίντερνετ κατά της ανεργίας
  • [04] "Δεν πωλείται η ΔΕΗ"
  • [05] Η Κρήτη χόρεψε... πεντοζάλη
  • [06] Ξανά στη Βουλή

  • [01] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 07.06 πρωί και έγινε ιδιαιτέρα αισθητή στη νότια Κρήτη, αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου.

    Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προερχόταν από απόσταση 370 χιλιομέτρων νότια της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται ανατολικά της Γαύδου.

    [02] Πυρκαγιές και καύσωνας μετέτρεψαν τη Μόσχα σε θάλαμο αερίων

    Τις πιο ανυπόφορες ημέρες των τελευταίων δεκαετιών ζουν οι κάτοικοι της Μόσχας, που βλέπουν την πόλη τους ανυπεράσπιστη να πνίγεται από τον δηλητηριώδη καπνό, προϊόν της αργής καύσης των επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, αλλά και των δασικών πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης.

    Ο καπνός διαρκώς πυκνώνει και διεισδύει στο εσωτερικό των κτιρίων, ακόμη και στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Οι συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα συνεχώς αυξάνονται και χθες ξεπέρασαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις κατά 6,6 φορές τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, των στερεών σωματιδίων κατά 3,2 και του διοξειδίου του νατρίου κατά 4,5 φορές. Η επιδείνωση είναι προφανής, καθώς το πρωί του Σαββάτου το μονοξείδιο του άνθρακα, για παράδειγμα, είχε τιμές κατά 3,9 φορές άνω του επιτρεπτού.

    Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, που καταγράφει επί 24ώρου πλέον βάσεως την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας της ρωσικής πρωτεύουσας, "είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις ούτε καν για τις επόμενες ώρες, προς το παρόν η συγκέντρωση τοξικών αερίων και επιβλαβών συστατικών βαίνει ανοδικώς".

    Το ίδιο απαισιόδοξοι είναι και οι μετεωρολόγοι της πόλης, οι οποίοι δεν προβλέπουν αλλαγή των εξαιρετικών συνθηκών, που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό, παρά μόνο από την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να αρχίσει να αλλάζει η φορά του ανέμου, αλλά και να πέσει η θερμοκρασία.

    Το θερμόμετρο άγγιξε χθες στα περίχωρα της Μόσχας τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας το μέσο όρο της περιόδου στους 38 βαθμούς όταν τις φυσιολογικές χρονιές ο μέσος αυτός όρος κινείτο γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου.

    Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών η επιχείρηση κατάσβεσης των κοιτασμάτων τύρφης γίνεται πλέον 24ωρη σε μια προσπάθεια να ανακουφιστεί η ταλαιπωρημένη από τον καπνό ρωσική πρωτεύουσα και να γίνει αισθητή έστω και κάποια μικρή βελτίωση. Μεχρι τώρα τη νύχτα γινόταν μόνο παρακολούθηση και περιφρούρηση των εστιών.

    Ο Δήμος της Μόσχας ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι στέλνει επιπροσθέτως 500 άνδρες για την κατάσβεση των πυρκαγιών στα περίχωρα της πόλης, όμως η αίσθηση πλέον στους πολίτες είναι ότι το σύστημα πυρόσβεσης έχει πολλά ελαττώματα και ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του. Οι ειδικοί εξηγούν το πρωτοφανές του πράγματος και το ακραίο των συνθηκών, προσθέτοντας ότι στο μέτωπο των πυρκαγιών εργάζονται καθημερινά περισσότερα από 161.000 άτομα και 26.000 μηχανικά μέσα, εκ των οποίων 56 εναέρια, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθουν τους πολίτες.

    Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ενταχθεί ήδη τρία ιταλικά, δύο αρμενικά και δύο ουκρανικά αεροσκάφη, καθώς και δύο ελικόπτερα από το Καζαχστάν και ένα από τη Λευκορωσία. Βοήθεια πρόσφεραν επίσης η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία και παρά τις αρχικές επιφυλάξεις το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών δήλωσε δια της εκπροσώπου του Ιρίνα Κουπριάνοβα ότι "είναι πρόθυμο να δεχθεί τη συνδρομή ξένων συναδέλφων".

    Το τελευταίο 48ωρο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η έκταση των πυρκαγιών αυξήθηκε από 1.795.955 σε 1.935.164 στρέμματα και το Σάββατο συνέχιζαν να καίνε 853 εστίες, εκ των οποίων οι 32 αφορούσαν κοιτάσματα τύρφης και οι υπόλοιπες δασικές εκτάσεις. Εμφανίστηκαν 290 νέες εστίες, από τις οποίες έγινε δυνατή η κατάσβεση των 244 και η κατάσταση παραμένει βεβαρημένη.

    Μόνη αισιόδοξη νότα ότι βελτιώνεται σχετικά η κατάσταση κοντά στο πυρηνικό κέντρο του Σαρόφ στα περίχωρα του Νίζνι Νόβγκοοροντ (περί τα 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας), γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο από το κέντρο, όπου κατασκευάστηκαν οι πρώτες πυρηνικές βόμβες και η υδρογονοβόμβα της Ρωσίας.

    Οι υπηρεσίες της Μόσχας καλούν τους πολίτες να παραμένουν εντός των κατοικιών τους, να σφραγίζουν τα παράθυρά τους με βρεγμένα πανιά και ταινίες, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση των πιο δηλητηριωδών αερίων. Εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες πουλήθηκαν ή χορηγήθηκαν τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για τη βοήθεια, που μπορούν να προσφέρουν.

    Η κίνηση έχει σαφώς μειωθεί στο κέντρο της πόλης, όμως δεν λείπουν κι αυτοί που δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν την καθημερινή τους δραστηριότητα. Πολλοί κυκλοφορούν με βρεγμένες πετσέτες και μάσκες και οι Αρχές τους καλούν "να μην ντρέπονται γι' αυτό, αν θέλουν να προστατεύσουν την υγείας τους από τις μακρόχρονες συνέπειες των καυσαερίων".

    Στο μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών στη Μόσχα τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά περίπου 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με επιπλέον περίπου 5.000 θανάτους που αποδίδονται στον καύσωνα, έγινε γνωστό από τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στην Μόσχα.

    "Καταγράφηκαν 14.340 θάνατοι στην Μόσχα τον Ιούλιο, δηλαδή 4.824 θάνατοι περισσότεροι απ΄ό,τι τον Ιούλιο του 2009", δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας Εβγκενία Σμιρνόβα.

    "Η αύξηση του αριθμού των θανάτων άρχισε τον Ιούλιο. Αντίθετα, τον Ιούνιο οι αριθμοί ήταν μάλλον οι συνήθεις", τόνισε η ίδια εκπρόσωπος.

    "Ο καύσωνας είναι βέβαιο ότι επηρέασε την κατάσταση", πρόσθεσε η Σμιρνόβα χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για τα αίτια των θανάτων ούτε για τον αριθμό των νεκρών κατά τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

    Οι αρχές αρνούντο ως τώρα ότι υπάρχει σημαντική αύξηση της θνησιμότητας.

    Νέα μέτρα υπόσχεται ο Πούτιν

    Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως σκοπεύει μέχρι την Δευτέρα να υποβάλει σχέδιο αναβάθμισης του πυροσβεστικού εξοπλισμού καθώς και προτάσεις για την καλύτερη πρόληψη εναντίον των πυρκαγιών, γράφει η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

    Ειδικά ο Πούτιν θα προτείνει την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών και την αποτελεσματικότερη φύλαξη επικίνδυνων εγκαταστάσεων.

    Η κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και εβδομάδες, είναι έντονη.

    Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η ρωσική ηγεσία εξακολουθεί να θεωρεί την κατάσταση "καταστροφική".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως η προεδρία θα έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίση. "Η ανάγκη είναι πραγματικά μεγάλη. Ολοι πρέπει να προσπαθήσουμε", είπε χαρακτηριστικά.

    Μέχρι τώρα, πενήντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και χιλιάδες εγκατάλειψαν τις εστίες τους.

    Οργανισμοί αρωγής και παρατηρητές πιστεύουν ότι οι επίσημες ανακοινώσεις υποβαθμίζουν τον αριθμό των θυμάτων και το μέγεθος της καταστροφής.

    Αναφορές στα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για ζημιές ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις καλλιέργιες και για χιλιάδες εκτάρια δασικών εκτάσεων καταστραμμένα.

    [03] Γρήγορο ίντερνετ κατά της ανεργίας

    Η ανάπτυξη του Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων μπορεί να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος, αρμόδια για την Ψηφιακή Ατζέντα, Νίλι Κρες, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Der Standard.

    "Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η γρηγορότερη ανάπτυξη των τεχνολογιών υψηλής ταχύτητας μπορεί να δημιουργήσει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας", δηλαδή "μια ανάπτυξη ύψους 850 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015", ανέφερε η Κρες.

    "Τα δίκτυα υψηλής ταχύτητας έχουν σήμερα τις ίδιες επαναστατικές επιπτώσεις που είχε η ανάπτυξη του ηλεκτρισμού ή των μέσων μεταφοράς τους περασμένους αιώνες"υπογράμμισε η επίτροπος.

    Σύμφωνα με την Κρες ο κατακερματισμός και η γραφειοκρατία της ευρωπαϊκής αγοράς στον ψηφιακό τομέα αναχαιτίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Όπως είπε, ελπίζει μέχρι το 2015 να δημιουργηθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή εσωτερική, ψηφιακή αγορά ώστε "τα επόμενα Google και Skype να έχουν μια πιθανότητα να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, να μεγαλώσουν και να παραμείνουν σε αυτήν".

    [04] "Δεν πωλείται η ΔΕΗ"

    Για μία ακόμη φορά η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

    Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της ειδικής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο, η υπουργός τόνισε ότι «συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ» και επίσης ότι «η κυβέρνηση έπεισε τους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης».

    Όπως ανέφερε επίσης η κ. Μπιρμπίλη, εξασφαλίστηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ήδη -είπε η κ. Μπιρμπίλη- συζητούνται τεχνικά θέματα για τα οποία θα υπάρξει κατάληξη στο τέλος του χρόνου.

    Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, τα μέλη της τρόικας, που εισηγήθηκαν αρχικά πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, δεν αποκλείουν ισοδύναμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση των αγορών.

    Εκτός από τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες υπαγορεύονται και από την Κοινοτική νομοθεσία, το μνημόνιο που έχει υπογραφεί τον Μάιο προβλέπει ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στη σύσκεψη, πέραν του θέματος της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, συζητήθηκαν τα θέματα των επενδύσεων, που πρέπει να γίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας έως το 2020.

    Στη σύσκεψη μετείχαν εκτός από τον κ. Πάγκαλο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης και ο Ν. Αθανασάκης.

    Αντιδράσεις

    Ικανοποιημένη δηλώνει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ότι δεν πρόκειται να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στον σταθμό Βήμα 99,5, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Νίκος Φωτόπουλος.

    Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη θετική επίδραση των επενδύσεων που σχεδιάζονται στην αγορά ενέργειας στη χώρα μας, "οι οποίες θα οδηγήσουν στον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό» όπως είπε και δήλωσε ενάντιος σε «αεριτζήδες επενδυτές που θέλουν έτοιμα και σίγουρα λεφτά για να φουσκώσουν τους ήδη παχυλούς μισθούς τους».

    Ο κ. Φωτόπουλος πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον υγιή ανταγωνισμό», ενώ έκανε λόγο για «έγκλημα και βιασμό» της ΔΕΗ που δεν μπορεί να αφήσει αδρανείς τους εργαζόμενους σε αυτήν.

    Τέλος δεν απέκλεισε, εκ νέου, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης απεργιών σε περίπτωση που πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Β.Τζότζολα σχετικά με τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα της ΔΕΗ δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση του Μνημονίου παλινωδεί. Πουλάει; Εκμισθώνει; Ή βρίσκεται και πάλι σε σύγχυση;".

    "Υπουργοί διαφωνούν λες και είναι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες της δημόσιας ηλεκτροπαραγωγής. Η ΝΔ λέει "ναι" στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Αλλά με σχέδιο. Απελευθέρωση της αγοράς δεν σημαίνει εκποίησή της ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση του Μνημονίου, μας χρωστάει απάντηση. Πριν το Δεκέμβριο", πρόσθεσε η κα Τζότζολα.

    Εξ άλλου, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη ΔΕΗ αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να βρεθούν για μια ακόμη φορά απροετοίμαστοι. Με όποιο σενάριο επιλέξει η κυβέρνηση να παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματίες το πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο:Πολύ πιο ακριβό ρεύμα για το λαό, μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές, βαρύτερες συνέπειες για το περιβάλλον".

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Υπενθυμίζουμε στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι οι διακόπτες ανήκουν στον Ελληνικό λαό και όχι στη συντεχνία τους. Σαφώς είμαστε υπέρ του διαλόγου και σαφώς υπέρ της λογικής επεξεργασίας των αναγκών που επιβάλλουν οι συνθήκες".

    Τέλος ο κ. Χ. Στάικος του ΣΥΝ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, επί της ουσίας, δεν διαψεύδει ότι ακολουθεί τη «γραμμή» της τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρά μόνο μεταθέτει τις αποφάσεις της κερδίζοντας λίγο χρόνο".

    Και προσθέτει ότι "η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις σε νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια".

    [05] Η Κρήτη χόρεψε... πεντοζάλη

    Με το στίχο, "στις 7 του Αυγούστου η καρδιά χτυπά στην Κρήτη", Κρητικοί και Κρητικές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά και ξένοι επισκέπτες "ένωσαν" τα χέρια και το νησί στον ξεχωριστό ρυθμό του πεντοζάλη.

    Από τα Χανιά μέχρι και το Λασίθι δημιουργήθηκε από τις 19.40 και ολοκληρώθηκε στις 20.05, μια ανθρώπινη αλυσίδα που ένωσε όλους όσοι έδωσαν το "παρών" στην εκδήλωση στο βασικό οδικό άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), Χανιά - Άγιος Νικόλαος μήκους 200.000 μέτρων. Ωστόσο, δεν έλειψαν και οι διπλές αλλά και τριπλές αλυσίδες των συμμετεχόντων, όπως για παράδειγμα στον κόμβο της Σούδας στα Χανιά, δείγμα της έλλειψης συντονισμού και καλής οργάνωσης σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο και γινόταν για πρώτη φορά.

    Λίγο πριν αρχίσει ο χορός, ο πρόεδρος του σωματείου "Πλανήτης Κρήτη" Σπύρος Πρεβεζάνος, μέσα από την συχνότητα της ΕΡΑ ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν. Σημαντικό ρόλο για την σημερινή εκδήλωση έπαιξαν οι εθελοντές αλλά και όλη η δύναμη της τροχαίας που βρισκόταν από νωρίς επί ποδός.

    Όλοι οι χορευτές που βρέθηκαν στο οδικό δίκτυο είχαν παραταχθεί δεξιά του δρόμου στο ρεύμα κυκλοφορίας Χανιά - Λασίθι ενώ ελικόπτερο από αέρος επιτηρούσε την περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Κρήτη, ο "Πλανήτης Κρήτη", έστειλε μηνύματα αγάπης και συναδέλφωσης σε όλους τους λαούς της γης, καλώντας τους να χορέψουν και να γίνουν ένα μαζί του.

    Η συμμετοχή κρίθηκε ικανοποιητική αν και στόχος των διοργανωτών ήταν, μεταξύ άλλων, η εκδήλωση να περάσει στο βιβλίο Γκίνες, παίρνοντας το βραβείο "Πλανήτη Κρήτη". Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, όσοι πήραν στην κύρια εκδήλωση θα λάβουν αντίγραφο του "Βραβείου Γκίνες" στο όνομά τους.

    Αργά το βράδυ σε όλες τις πόλεις του νησιού πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις. Στα Χανιά η εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό γήπεδο Περιβολίων.

    [06] Ξανά στη Βουλή

    Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, απευθύνθηκε σε μία σύνοδο του κοινοβουλίου του νησιού, για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο αποκορύφωμα μιας σειράς προσφατων δημόσιων εμφανίσεων έπειτα από μία μακρά περίοδο απομόνωσης.

    Ο Κάστρο, φορώντας μακρυμάνικο χακί στρατιωτικό πουκάμισο χωρίς διακριτικά, έγινε δεκτός με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και κραυγές "Βίβα Φιντέλ" κατά την είσοδό του στην Εθνοσυνέλευση. Περπάτησε υποβοηθούμενος.

    Στη 12λεπτη ομιλία του από το βήμα του κοινοβουλίου, ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, κάλεσε τους διεθνείς ηγέτες να πείσουν τον Ομπάμα να μην εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα κατά του Ιράν, κάτι το οποίο, όπως είπε, μπορεί να συμβεί αν η Τεχεράνη αντισταθεί στις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ισραήλ να επιβάλουν διεθνείς κυρώσεις εναντίον της για τις πυρηνικές δραστηριότητές της.

    "Ο Ομπάμα δεν θα δώσει την εντολή αν τον πείσουμε... κάνουμε μία συνεισφορά σε αυτή τη θετική προσπάθεια", είπε.

    Είπε πως είναι σίγουρος πως η Κίνα και "οι Σοβιετικοί", μια προφανής αναφορά στην Ρωσία, πρώην Σοβιετική Ένωση, δεν επιθυμούν έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο και θα εργαστούν προκειμένου να τον αποτρέψουν.

    Αναφέρθηκε επίσης στην περίπτωση ενός από τους πέντε καταδικασθέντες κουβανούς κατασκόπους που βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ, τον Χεράρντο Χερνάντες, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα επιτραπεί στη σύζυγό του να τον επισκεφθεί ή ακόμη πως θα αφεθεί ελεύθερος.

    Στην κοινοβουλευτική σύνοδο ήταν επίσης παρών ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ο οποίος φορούσε μακρυμάνικο λευκό πουκάμισο. Οι βουλευτές έκαναν παρατηρήσεις στην ομιλία του Κάστρο, δίνοντάς του συγχαρητήρια και συμφωνώντας μαζί του.

    Ωστόσο ο Κάστρο εμφανίστηκε αργότερα να έχει κουραστεί από τις ανταλλαγές απόψεων με τους βουλευτές και ο πρόεδρος του κουβανικού κοινοβουλίου, Ρικάρντο Αλαρκόν, πρότεινε να τελειώσει η σύνοδος έπειτα από μία, μιάμιση ώρα.

    "Αυτά είχα να πω, σύντροφοι, τίποτε περισσότερο, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε κάποια άλλη φορά", είπε ο Κάστρο κάνοντας ένα σύντομο κλείσιμο, στο οποίο ρώτησε τους βουλευτές αν είχαν λάβει αντίτυπα του νέου του βιβλίου "Η Στρατηγική Νίκη" για τον πόλεμο των ανταρτών που τον ανέβασε στην εξουσία το 1959.

    Η σύνοδος ολοκληρώθηκε με χειροκρότημα.

    Ήταν η πρώτη φορά που ο γενειοφόρος, ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, που κλείνει τα 84 αυτό το μήνα, συμμετείχε σε μία δημόσια κυβερνητική συνάντηση από το 2006, όταν αρρώστησε και υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο έντερο. Η κοινοβουλευτική σύνοδος μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση της Κούβας.

    Επρόκειτο για μία ειδική κοινοβουλευτική σύνοδο, την οποία ζήτησε ο ίδιος προκειμένου να συζητήσει τις προειδοποιήσεις του ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, λόγω των κινήσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν.

    Το 2008, ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε επίσημα την προεδρία της Κούβας στο νεότερο αδελφό του, Ραούλ Κάστρο.

    Έπειτα από την αρρώστια του το 2006, ο Φιντέλ Κάστρο εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα και εμφανιζόταν μόνο περιστασιακά σε φωτογραφίες και βίντεο. Ωστόσο, από τις 7 Ιουλίου, έχει κάνει πολλές δημόσιες εμφανίσεις, προκαλώντας ευρείες εκτιμήσεις πως επιθυμεί να είναι και πάλι πιο ενεργός στην καθημερινότητα της Κούβας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 August 2010 - 6:30:27 UTC