Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διορισμοί εκπαιδευτικών
  • [02] Ταυτοποιήθηκε ο ιός
  • [03] Έκθεση για το Άγιον Όρος

  • [01] Διορισμοί εκπαιδευτικών

    Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη λειτουργία των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, που έχουν ορισθεί για το σχολικό έτος 2010-2011, προγραμματίζει να προβεί σε διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού των κλάδων Β/θμιας Εκπαίδευσης από τους εγγεγραμμένους στους πίνακες ειδικών κατηγοριών του άρθρου 9 παρ.10 του Ν.3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄).

    Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο διορισμός αναφέρεται στις περιπτώσεις :

    α) γονέων περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν,

    β) εκπαιδευτικών με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, που συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων , γ) εκπαιδευτικών γονέων τέκνων με ποσοστό μόνιμης αναπηρίας 67% και άνω, που συμπληρώνουν τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας καθώς και εκπαιδευτικών , που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 5 του Ν.3194/2003(ΦΕΚ 267 Α΄) οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση πρόσληψης σε θέσεις εκπαιδευτικών με σύμβαση Ι.Δ.Α.Χ.

    Να σημειωθεί, τέλος, ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από από 9 εως 11 Αυγούστου 2010. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

    Φορητοί υπολογιστές σε ολοήμερα δημοτικά

    Tα ολοήμερα δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν δέκα φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops), ένα ερμάριο για την αποθήκευσή τους και εγκατάσταση τοπικού δικτύου σε αίθουσες διδασκαλίας τους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

    Αυτό γίνεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Πρόγραμμα πιλοτικής εισαγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς εξοπλισμού σε δημοτικά σχολεία για μία ψηφιακά υποστηριζόμενη διδασκαλία".

    Έτσι, μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του δικτύου, θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική σύνδεση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), προκειμένου ο εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να έχει πρόσβαση στο κατάλληλο εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, κατά την διδακτική διαδικασία.

    Με εγκύκλιο που εστάλη από τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας,προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης της χώρας, οι Σχολικές Επιτροπές καλούνται να υποβάλουν Τεχνικό Δελτίο Προτεινόμενης Πράξης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, έως 20/09/2010.

    [02] Ταυτοποιήθηκε ο ιός

    Δεκαέξι ασθενείς εκ των οποίων οι δύο εξέπνευσαν, νοσούσαν από τον ιό του «Δυτικού Νείλου», όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, «μέχρι στιγμής, για τα 16 περιστατικά που είναι στην πλειονότητά τους υπερήλικες, έχει τεκμηριωθεί και εργαστηριακά και κλινικά, ότι πρόκειται για τον ιό του δυτικού Νείλου».

    Αυτός ο ιός, σύμφωνα με την καθηγήτρια, είναι γνωστός από πάρα πολλά χρόνια, ενδημεί στην Μεσόγειο και έχει κάνει επιδημίες σε πολλά κράτη, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία, ειδικότερα σε περιοχές που είναι κοντά σε εκβολές ποταμών και εκεί που υπάρχουν αποδημητικά πουλιά.

    Αναμενόμενα ήταν, λοιπόν, τα περιστατικά που είχαμε και μεις και ευτυχώς το κατάλαβαν πάρα πολύ γρήγορα οι γιατροί στο νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων, εκτίμησε η κ.Παππά.

    Σημειώνεται ότι ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο από κουνούπια, το γένος Culex που συναντώνται ευρέως στην χώρα μας γιαυτό και η καθηγήτρια έκανε έκκληση στον κόσμο να προσέχει τα κουνούπια με τους γνωστούς τρόπους, όπως τη χρήση εντομοαπωθητικών και τις σίτες στα παράθυρα.

    «Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

    «Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κ.Παππά.

    «Σε πλήρη ετοιμότητα», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι και το νοσοκομείο Ειδικών παθήσεων, διαβεβαιώνοντας, δια του διοικητή του Πέτρου Σερίδη, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

    «Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 12 ασθενείς με εγκεφαλίτιδα που οφείλεται, σύμφωνα με τις εργαστηριακές εξετάσεις, στον ιό του δυτικού Νείλου. Επιπρόσθετα, ένας ασθενής είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ένας πήρε ήδη εξιτήριο και 2 απεβίωσαν», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι ασθενείς είναι ηλικίας 23 έως 80 ετών και στην πλειονότητά τους άνω των 70.

    [03] Έκθεση για το Άγιον Όρος

    Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η μεγάλη έκθεση στην ιστορική Μονή Κλοστερνόιμπουργκ στο ομώνυμο προάστιο της Βιέννης, η οποία φιλοξενεί τα έργα δέκα γνωστών Αυστριακών καλλιτεχνών - φωτογράφων, ζωγράφων, αρχιτεκτόνων και συγγραφέων - που έχουν ως κοινό θέμα τους το Αγιο Ορος.

    Η ιστορική Μονή διατηρούσε πάντα, εδώ και σχεδόν εννέα αιώνες, από την ίδρυσή της και μετά, σχέσεις και επαφές με καλλιτέχνες, από τον Νικολάους φον Βερντούν μέχρι τον Εγκον Σίλε, ενώ συνεχίζει την παράδοση αυτή μέχρι τις ημέρες μας με τη σειρά των εποχιακών εκθέσεων "Μονή και Τέχνη", στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται η τωρινή μεγάλη έκθεση για το Αγιο Ορος, προσφέροντας σε σύγχρονους καλλιτέχνες ένα βήμα παρουσίασης της δημιουργίας τους.

    Τους δέκα καλλιτέχνες - τρεις από τους οποίους δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή - συνδέει μια μακρά φιλία δεκαετιών, βασισμένη στην αγάπη τους και στους δεσμούς τους με την πνευματικότητα και τη μαγεία της Αθωνικής Πολιτείας και του εκεί μοναχισμού, όπως και με τη σημασία της ως κοίτη της Ορθοδοξίας και του Πολιτισμού της.

    Η δημιουργία αυτής της "ομάδας" των δέκα Αυστριακών καλλιτεχνών έχει τις ρίζες της στην πρώτη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει το 1955 στο Αγιο Ορος, ο γνωστός Τιρολέζος φωτογράφος και κλωστουφαντουργός Βάλτερ Μάτις, ο οποίος στις μεταξύ δεκαετίες ξαναβρέθηκε στον "Κήπο της Παναγίας" πάνω από εκατό φορές, έχοντας ασπαστεί και προσχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια στην ορθόδοξη πίστη.

    Πάνω από 75 αριθμούν τα ταξίδια του στο Αγιο Ορος, για τον διάσημο Αυστριακό γραφίστα και ζωγράφο Χέρβιγκ Τσενς που πρωτοβρέθηκε εκεί το 1979 μαζί με τον στο μεταξύ αποθανόντα, συγγραφέα Χάιντς Μπόρερ και τον φωτογράφο Χέλμουτ Μπίχλερ, ο οποίος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει καταγράψει με τη μηχανή του εκατοντάδες πρόσωπα μοναχών αλλά και την όλη καθημερινή ζωή στην Αθωνική Πολιτεία.

    Ηδη, από το δεύτερο ταξίδι του στον Αθω, ο Τσενς άρχισε να παίρνει μαζί του διάφορους Αυστριακούς καλλιτέχνες, σχηματίζοντας έτσι στην πορεία του χρόνου έναν κύκλο, μια ομάδα, από φωτογράφους, ζωγράφους, αρχιτέκτονες και συγγραφείς, όπως ο γνωστός δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας πολλών βιβλίων με θέμα τη διεθνή πολιτική, Χάιντς Νούσμπαουμερ.

    Το αφιερωμένο στο Αγιο Ορος, βιβλίο του Νούσμπαουμερ "Ο μοναχός μέσα μου-Εμπειρίες ενός προσκυνητή του Αθω", ανακηρύχτηκε πρόπερσι "Χρυσό βιβλίο της χρονιάς" στην Αυστρία, μετά την επιτυχία του να ξεπεράσει σε πωλήσεις, μέσα σε λίγους μήνες, τα 25.000 ανάτυπα, ενώ στο μεταξύ έχουν κυκλοφορήσει μεταφράσεις του στα ελληνικά και στα ρωσικά, και στη Βουλγαρία απέσπασε πρόσφατα το Βραβείο Ξένου Πολιτισμού.

    Οπως τονίστηκε στα εγκαίνια της έκθσης στη Μονή Κλοστερνόιμπουργκ, στο έργο τους οι δέκα δημιουργοί καταγράφουν ή περιγράφουν, ο καθένας με την τέχνη του, την εκπληκτική φύση του Αγίου Ορους, την ομορφιά των μονών του, των εικόνων του και των άλλων θησαυρών του, αλλά και την εντυπωσιακή φιλοξενία και φιλικότητα από μέρους των μοναχών, μεταλαμπαδεύοντας, κατά κάποιο τρόπο, στο δυτικό κόσμο την μοναδικότητα και την πνευματικότητα της Αθωνικής Πολιτείας.

    Στους δέκα δημιουργούς συγκαταλέγεται ο καταγόμενος από την Ερμούπολη της Σύρου, γνωστός Ελληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης, αρχιτέκτονας Δημήτρης Μανίκας, με γνωστές αρχιτεκτονικές μελέτες του για τις μονές του Αθω.

    Εκτός των προαναφερθέντων, στην έκθεση εκτίθενται έργα του γλύπτη και αρχιτέκτονα Σεπ Μπρούγκερ, του εικαστικού Γκέραλντ Νίτσε, του διάσημου σκιτσογράφου Πάουλ Φλόρα που πέθανε πέρσι, καθώς και του αποθανόντα το 2008, Ράινχολντ Τζβέργκερ, ο οποίος έχει κάνει την θεωρούμενη ως πλέον επίσημη και πληρέστερη χαρτογράφηση του Αγίου Ορους.

    Τη μοναδικότητα του Αγίου Ορους και του εκεί μοναχισμού, όπως και στη σημασία του για την Ορθοδοξία, έχουν γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες οι χιλιάδες των Αυστριακών που έχουν βρεθεί ως προσκυνητές στο Αγιο Ορος.

    Δύο κορυφαίες Αυστριακές προσωπικότητες το επισκέφθηκαν πρόπερσι, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα το Μάιο του 2008, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και λίγο νωρίτερα ο πρώην καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 August 2010 - 16:30:24 UTC