Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύμα φυγής εκπαιδευτικών
  • [02] Ελεγχοι στην αγορά καυσίμων
  • [03] Με το δεξί

  • [01] Κύμα φυγής εκπαιδευτικών

    Η Υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, παρά τον υπερδιπλασιασμό των συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών.

    Οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών είναι φέτος 11.466, αριθμός υπερδιπλάσιος του περσινού, είπε η υφυπουργός, αλλά τόνισε ότι "κόντρα στις δυσκολίες,το Υπουργείο Παιδείας έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες συγκεκριμένο σχέδιο, έτσι ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβρη".

    Σύμφωνα με την κα Χριστοφιλοπούλου, "το αυτονόητο είναι εφικτό: Το αυτονόητο - δηλαδή να έχουμε λίγες ελλείψεις ή καθόλου ελλείψεις - δεν το πετυχαίναμε στην Ελλάδα, ακόμη και σε χρονιές πολύ καλές. Ελάχιστές φορές το έχουμε πετύχει. Φέτος είμαστε αισιόδοξοι παρά τις δυσκολίες".

    Κι αυτό γιατί, όπως είπε, "τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει από το Νοέμβριο και κάθε βδομάδα τα παρακολουθούμε είναι: η δραστική περικοπή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός τάξης - έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στις 5 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που έχουν γυρίσει πίσω, από αποσπάσεις εκτός τάξης, η κατανομή του εκπαιδευτικού μας δυναμικού κατά τρόπο ορθολογικό, έτσι ώστε να μην έχουμε αλλού υπεραριθμίες και αλλού κενά, οι διορισμοί που φέτος θα είναι λιγότεροι, αλλά θα είναι σε πραγματικά κενά, σε ειδικότητες που μας λείπουν και οι αναπληρώσεις που θα ακολουθήσουν τους διορισμούς".

    "Στο Υπουργείο Παιδείας είμαστε βέβαιοι ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση και στους εκπαιδευτικούς και στη μαθητική κοινότητα. Θέλω να διαβεβαιώσω γονείς και μαθητές ότι η σχολική χρονιά, που ξεκινάει στις 13 του Σεπτέμβρη, θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Το Υπουργείο Παιδείας κάνει ό,τι είναι δυνατόν να γίνει προς το σκοπό αυτό. Και θα το πετύχουμε".

    [02] Ελεγχοι στην αγορά καυσίμων

    Ετοιμότητα στην παρακολούθηση της αγοράς και ιδιαίτερα στην πορεία των τιμών των υγρών καυσίμων ώστε να αποτρέπονται οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας, δηλώνει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Επίσης, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι γίνονται εκτενείς έλεγχοι στην αγορά καυσίμων από τις νομαρχίες και ότι οι ακραίες διαφορές τιμών που εντοπίζονται μεταξύ πρατηρίων του ίδιου νομού, συνήθως οφείλονται σε αδόκιμη σύγκριση άλλου τύπου προϊόντων και πιο συγκεκριμένα σε άλλους τύπους βενζίνης, ενώ γενικότερα με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τις τιμές των καυσίμων, σημειώνει τα εξής:

    - Το υπουργείο παρακολουθεί ανελλιπώς την εξέλιξη της αγοράς καυσίμων διαμέσου και του πρόσφατα ενισχυμένου Παρατηρητηρίου Τιμών και παρεμβαίνει σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται ανωμαλίες.

    - Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται κατά 62,4% από φόρους και δασμούς, 29,3% από την τιμή διυλιστηρίου (η οποία αυξήθηκε κατά 1,1 cent την τελευταία εβδομάδα) και κατά 8,3% από το περιθώριο κέρδους εταιριών εμπορίας και πρατηρίων. Ήδη ερευνάται αν η αύξηση στην τιμή λιανικής πώλησης βρίσκεται ή όχι σε αρμονία με την κατά 1,1 cent αυξημένη τιμή διυλιστηρίου.

    - Με αφορμή την αναστάτωση στην αγορά, που επήλθε εξαιτίας της απεργίας των Βυτιοφορέων, καλέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε ειδική σύσκεψη τις δύο ομοσπονδίες των βενζινοπωλών (ΟΒΕ - ΠΟΠΕΚ), αλλά και τους δύο Συνδέσμους Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ - ΕΝΕΕΕΠ), ώστε να διασφαλίσουμε το γρηγορότερο δυνατό την αποκλιμάκωση των τιμών και την ομαλοποίηση της αγοράς. Σε αυτήν καταδικάστηκαν από όλες τις πλευρές οι περιπτώσεις κερδοσκοπίας που παρουσιάστηκαν τόσο κατά τη διάρκεια της απεργίας όσο και αμέσως μετά τη λήξη της.

    - Αλλωστε, μετά από ελέγχους της Υπηρεσίας Ελέγχου Αγοράς, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις και ήδη επεβλήθησαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

    - Οι έλεγχοι συνεχίζονται και με τη συμμετοχή και συνεργασία των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ανά την επικράτεια η ευθύνη ελέγχου ανήκει στις νομαρχίες και ο επιτελικός σχεδιασμός στο υπουργείο.

    - Οι καταναλωτές καλούνται να ενημερώνονται συνεχώς για τις διαθέσιμες τιμές και να επιβραβεύουν τα πολλά εκείνα πρατήρια που σέβονται τους πελάτες τους και διατηρούν χαμηλές τιμές.

    [03] Με το δεξί

    Νικηφόρο ήταν το ντεμπούτο του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της εθνικής ομάδας, καθώς επικράτησε με 1-0 της Σερβίας σε σημερινό φιλικό που διεξήχθη στο Βελιγράδι, παρουσία περίπου 7.000 θεατών. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στο 45ο λεπτό ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

    Η εθνική στο ντεμπούτο του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της παρατάχθηκε με σύστημα 4-4-2, με Σηφάκη στο τέρμα, τους Βύντρα και Σπυρόπουλο να καλύπτουν δεξί και αριστερό άκρο της άμυνας αντίστοιχα και τους Κυργιάκο και Παπασταθόπουλο κεντρικό δίδυμο. Από εκεί και πέρα στα χαφ αριστερά ήταν ο Καραγκούνης, δεξιά ο Τοροσίδης, ο Κατσουράνης είχε την θέση του αμυντικού χαφ και ο Νίνης την θέση πίσω από τους δύο επιθετικούς, οι οποίοι ήταν οι Σαλπιγγίδης και Σαμαράς.

    Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε αρκετά καλά την αναμέτρηση ελέγχοντας τον ρυθμό και έχοντας την κατοχή. Παρόλα αυτά στο πρώτο εικοσάλεπτο δεν δημιουργήθηκε καμμία ευκαιρία απο τις δύο ομάδες οι οποίες έπαιζαν αναγνωριστικά. Η πρώτη καλή φάση ήρθε στο 20ο λεπτό για τους Σέρβους. Ο Κουζμάνοβιτς σέντραρε από τα δεξιά, Βύντρα και Ζίγκιτς διεκδίκησαν την μπάλα, η οποία έφτασε στα πόδια του Γιοβάνοβιτς ο οποίος επιχείρησε δυνατό σουτ το οποίο σταμάτησε με γροθιές ο Σηφάκης πριν απομακρύνει ο Κυργιάκος.

    Στο 32ο λεπτό οι Σέρβοι έχασαν πολύ μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ, όταν ο Κράσιτς σέντραρε από τα δεξιά για τον Ζίγκιτς, ο οποίος με τον Σηφάκη εξουδετερωμένο και μισό μέτρο από την τελική γραμμή, επιχείρησε σκαστή κεφαλιά η οποία πέρασε άουτ.

    Η πρώτη καλή ευκαιρία για την ελληνική ομάδα ήρθε στο 40΄ όταν ο Νίνης με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα άουτ για να έρθει το 45ο λεπτό όταν η Ελλάδα κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Ο Τοροσίδης απέφυγε τον Ομπράντοβιτς και σέντραρε για τον Σαλπιγγίδη, ο οποίος πετάχτηκε «στην πλάτη» της άμυνας των Σέρβων και με κεφαλιά-ψαράκι έκανε το 1-0, που ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε αρκετά καλά για την ομάδα του Σάντος που στο 54΄ έχασε σπουδαία ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματά της. Μετά από σέντρα από δεξιά και λανθασμένη έξοδο του Τζούριτσιτς η μπάλα έφτασε στον Σαμαρά, που αντί για πλασέ επιχείρησε τακουνάκι, το οποίο μπλόκαρε ο Σέρβος τερμαοφύλακας που είχε επιστρέψει στην εστία του. Τρία λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 57΄ ο Τόσιτς μετά από ωραία ατομική ενέργεια σούταρε με το αριστερό αλλά η μπάλα σταμάτησε στη δεξιά συμβολή των δοκαριών του Σηφάκη. Η πίεση των Σέρβων συνεχίστηκε και στο 64΄ μετά από σέντρα σουτ του Κολάροφ και αδράνεια της ελληνικής άμυνας ο Κάτσαρ βρέθηκε μόνος απέναντι στον Σηφάκη, με τον τελευταίο να βγαίνει νικητής στο τετ-α-τετ. Τέσσερα λεπτά αργότερα (68΄) οι Σέρβοι είχαν νέο δοκάρι, αυτή τη φορά σε φοβερή τριπλή ευκαιρία των γηπεδούχων. Αρχικά ο Σηφάκης απέκρουσε με υπερένταση εξ επαφής κεφαλιά του Ζίγκιτς, η μπάλα έφτασε στον Μρτζα του οποίου η κεφαλιά σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια ο ίδιος παίκτης σε κενή εστία και αμαρκάριστος «κατάφερε» να στείλει την μπάλα άουτ.

    Διαιτητής: Φερνάντο Τισέιρα Βετιένες (Ισπανία)

    Οι συνθέσεις:

    ΣΕΡΒΙΑ (Ράντομιρ Άντιτς): Τζούριτσιτς, Ιβάνοβιτς, Βίντιτς, Σούμποτιτς, Ομπράντοβιτς (46΄ Κολάροβ), Πέτροβιτς, Κουζμάνοβιτς, Μίλιγιας (46΄ Νίνκοβιτς), Κράσιτς (46΄ Τόσιτς), Γιοβάνοβιτς (65΄ Μρτζα), Ζίγκιτς (74΄ Πάντελιτς)

    ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Βύντρα (81΄ Μανιάτης), Σπυρόπουλος, Κυργιάκος (46΄ Αβρ. Παπαδόπουλος), Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Τοροσίδης (65΄ Καφές), Καραγκούνης (87΄ Μαρίνος), Νίνης (74΄ Γ. Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης (46΄ Γκέκας), Σαμαράς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 August 2010 - 8:30:29 UTC