Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα"
  • [02] Ανησυχία για επιδημίες
  • [03] Αναβίωση της σαρωθροποιίας
  • [04] Πρόκριση στους τελικούς

  • [01] "Δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα"

    "Αντίθετα με ό,τι λέγεται, ο Προϋπολογισμός κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Είμαστε με ασφάλεια 1 δισ. ευρώ πιό κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί".

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά για λήψη πρόσθετων μέτρων ή για απαίτηση της τρόικας για περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε κατά 39,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5%, που είχε καθοριστεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

    Η υστέρηση των εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ που αναφέρεται σε δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς στο σκέλος των εσόδων παρατηρείται μια υστέρηση της τάξης των 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το γεγονός της μικρής αυτής υστέρησης οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2010 εκκαθαρίστηκαν 700.000 λιγότερες δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009.

    "Επιπρόσθετα, η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. για τον Ιούλιο του 2010 δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στην πορεία των εσόδων, ενώ επίκειται και η είσπραξη του Ε.Τ.ΑΚ. για το έτος 2009. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες και μέτρα αναφορικά με την ενίσχυση των εσόδων, όπως το σχέδιο δράσης για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών, που έχει αρχίσει να αποδίδει, και τα 2,5 δισ. ευρώ από πρόστιμα που επέβαλε το Σ.Δ.Ο.Ε.", σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Στο σκέλος των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,8%, ενώ οι καταβολές τόκων για τον Ιούλιο εμφανίζονται μεν αυξημένες, αλλά αφορούν περίπου το 25% των τόκων του έτους. Ταυτόχρονα, τον Ιούλιο έχει επιταχυνθεί και η απορρόφηση εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία σε μεγάλο βαθμό αναπλήρωσε την υστέρηση των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού.

    Οι ενδείξεις από το μέτωπο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι σε κάθε περίπτωση θετικές, ωστόσο, όμως, αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού. Η πιστή εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος και ταυτόχρονα η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαθρωτικών παρεμβάσεων και πολιτικών θα θέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση".

    Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι "ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει το δημοσίευμα περί φερομένης απαίτησης της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα".

    Συνέντευξη Φ. Σαχινίδη

    Η Ελλάδα θα πιάσει φέτος τους στόχους του Μνημονίου χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", προσθέτοντας ότι "έχουμε τη δυνατότητα με τον περιορισμό των δαπανών να διασφαλίσουμε ότι τη μείωση του ελλείμματος θα την πετύχουμε στο ακέραιο".

    Ο κ. Σαχινίδης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το ύψος των προστίμων από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν το βάρος που τους αναλογεί οι "έχοντες", τονίζει και προσθέτει ότι "το 2012 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα επιστρέψει στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης", χάρη και στα διαρθρωτικά μέτρα που προωθούνται.

    "Ο στόχος είναι να πετύχουμε στις πολιτικές μας, ώστε να βγούμε με ασφάλεια ξανά στις αγορές. Μόλις το διασφαλίσουμε, τότε ναι θα βγούμε ακόμη και το 2011", υπογραμμίζει.

    Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σημειώνει, είναι η ενίσχυση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η απελεθέρωση των επαγγελμάτων.

    Αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση με βεβαιότητα για την πορεία της απασχόλησης, προσθέτοντας ότι μόλις περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και η αύξηση στην απασχόληση.

    Οπως τονίζει, με την ανάκαμψη της οικονομίας οι εργαζόμενοι θα δουν να αποκαθίστανται οι απώλειες που υπέστησαν, ωστόσο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στο εθνικό εισόδημα και την παραγωγικότητα.

    "Σε επίπεδο εξαμήνου - λέει ο κ. Σαχινίδης- εξακολουθούμε να είμαστε εντός του στόχου που έχουμε θέσει για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ για το 2010. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μείωση του ελλείμματος είναι 39,7% έναντι στόχου 39,5%. Υπάρχει βεβαίως μια πτώση του ρυθμού συγκράτησης του ελλείμματος εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων. Αυτό όμως οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους. Σχετίζεται με το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο έχουν εκκαθαριστεί περίπου 700.000 λιγότερες φορολογικές δηλώσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρσι. Παράλληλα, δεν έχουμε εισπράξει το ΕΤΑΚ του 2009, ενώ δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα που πήραμε, όπως η αύξηση του ΦΠΑ".

    [02] Ανησυχία για επιδημίες

    Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ξέσπασμα επιδημιών μεταξύ των 20 εκατομμυρίων πλημμυροπαθών του Πακιστάν, έπειτα και από τον εντοπισμό "τουλάχιστον" ενός κρούσματος χολέρας, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αναμένεται σήμερα στο Ισλαμαμπάντ.

    Η κυβέρνηση του Πακιστάν ματαίωσε τους προγραμματισμένους για σήμερα εορτασμούς για την ανεξαρτησία της χώρας , το 1947.

    "Οι πλημμύρες έπληξαν 20 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας τη συγκομιδή και τα αποθέματα τροφίμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που αντιπροσωπεύει κολοσσιαία απώλεια για την οικονομία μας", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος.

    Τονίζοντας ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγαλύτερη καταστροφή από το τσουνάμι το 2004, ο πακιστανός πρωθυπουργός απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την κυβέρνησή του.

    Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ φοβούνται πλέον και ένα "δεύτερο κύμα" θανάτων εξαιτίας των επιδημιών, τρεις εβδομάδες μετά τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας, που προκάλεσαν τον θάνατο 1.600 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

    Ενα πρώτο κρούσμα χολέρας εντοπίσθηκε στη Μινγκόρα, της επαρχίας του Σουάτ, στο βορειο-δυτικό Πακιστάν και τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι υποφέρουν από διάρροια, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ενώ οι υπηρεσίες ανθρωπιστικών υποθέσεων κάλεσαν χθες τους χορηγούς να προσφέρουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της βοήθειας που έχουν υποσχεθεί, καθώς οι μέχρι σήμερα προσφερθείσα απέχει πολύ από το να καλύψει τις ανάγκες των εκατομμυρίων πλημμυροπαθών.

    "Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα", δήλωσε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων για τη νότια Ασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Ζακ ντε Μάγιο.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους τις ανάγκες για αποστολή επείγουσας βοήθειας και θα επισκεφθεί πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με πακιστανό αξιωματούχο.

    Η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι 367 εκατομμύρια ευρώ της διεθνούς βοήθειας προς το Πακιστάν μετά τον φονικό σεισμό του 2005 χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.

    Σύμφωνα με "υψηλόβαθμους αξιωματούχους" που δεν κατονομάζονται, το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι για άλλους σκοπούς, και όχι για την κατασκευή των σχολείων, των νοσοκομείων, των κατοικιών και των δρόμων για τα οποία προοριζόταν η διεθνής βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άστεγοι.

    Η "εκτροπή" της διεθνούς βοήθειας έχει περιορίσει τη γενναιοδωρία των διεθνών χορηγών στην αρωγή των πλημμυροπαθών.

    "Υπάρχει μια διστακτικότητα. Οι άνθρωποι, ακόμη και στην ίδια τη χώρα, δεν προσφέρουν με γενναιοδωρία, διότι δεν είναι βέβαιοι ότι τα χρήματά τους θα δαπανηθούν με τίμιο τρόπο", παραδέχθηκε στην εφημερίδα ο ηγέτης της πακιστανικής αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πακιστανικές αρχές γνωστοποίησαν τον Μάρτιο του 2009 στους υπεύθυνους για την ανοικοδόμηση από τον σεισμό του 2005 ότι ο προϋπολογισμός τους θα μειωθεί και ότι τα 12 δισεκατομμύρια ρουπίες (110 εκατομμύρια ευρώ) θα χρηματοδοτήσουν άλλα σχέδια. Τον περασμένο Ιούνιο ο προϋπολογισμός της αρχής για την ανοικοδόμηση (ERRA) μειώθηκε από τα 43 δισεκατομμύρια ρουπίες (394 εκατομμύρια ευρώ) στα 10 δισεκατομμύρια ρουπίες (92 εκατομμύρια ευρώ), γεγονός που αρνήθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν Σαλμάν Σιντίκ, όταν ερωτήθηκε από τη Daily Telegraph.

    [03] Αναβίωση της σαρωθροποιίας

    Η τέχνη της σαρωθροποιίας ήταν επί πολλά χρόνια το κύριο επάγγελμα εκατό και πλέον οικογενειών στη Νεστάνη Αρκαδίας.

    Καθημερινά, η κάθε οικογένεια τα παλαιότερα χρόνια και μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 1970, ββαπό ήλιο σε ήλιοββ όπως έλεγαν οι γεροντότεροι, κατασκεύαζε σκούπες - σάρωθρα και στη συνέχεια οι άνδρες του σπιτιού φόρτωναν τα άλογα με πολλές σκούπες, άλλες κοντές κι άλλες με κοντάρι και ταξίδευαν στα γύρω χωριά της Αρκαδίας αλλά και στους γειτονικούς νομούς πουλώντας τα σάρωθρά τους.

    Η σαρωθροποιία για το χωριό της Νεστάνης σήμαινε εργασία με σίγουρες -και γιατί όχι- καλές απολαβές, τότε που η επιβίωση ήταν καθημερινός μόχθος. Αργότερα εμφανίστηκαν οι έμποροι που αγόραζαν τα σάρωθρα. Στη συνέχεια το επάγγελμα αυτό χάθηκε. Εξαφανίστηκε από τη σύγχρονη τεχνολογία που κατασκευάζει καλύτερες, ομορφότερες και πιο εύχρηστες σκούπες, μέχρι πλέον ηλεκτρικές και μηχανικά σάρωθρα. Έτσι, οι μάστορες - σαρωθροποιοί της Νεστάνης δεν ήταν περιζήτητοι όπως παλιά. Κανείς δεν αγόραζε τα σάρωθρά τους κι αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα.

    Σήμερα, πλέον, δεν υπάρχει κανείς σαρωθροποιός. Η τέχνη της σαρωθροποιίας που αποτελούσε το κύριο επάγγελμα πολλών, χάθηκε.

    Στην προσπάθεια να διατηρηθούν ζωντανές οι μνήμες του παρελθόντος, ανήμερα της Παναγιάς το Δεκαπενταύγουστο, στις 8 το βράδυ, ο Νεστανιώτικος όμιλος στήριξης τοπικών εθίμων & αναζήτησης ββΝΟΣΤΕΑββ, αναβιώνει την τέχνη του σαρωθροποιού στην πλατεία του χωριού.

    Όλο αυτό το "κουβάρι" θα ξετυλιχτεί μέσα από ένα μουσικο-χορευτικό και οπτικοακουστικό δρώμενο για να έχει τη δυνατότητα ο θεατής να κατανοήσει την όλη διαδικασία, να μπει στο πνεύμα αυτής της δραστηριότητας: οι νέοι να μάθουν κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζουν απβ τις ρίζες του τόπου τους, αλλά κι γεροντότεροι να ξαναθυμηθούν την τέχνη που πλέον έχει περάσει στην ιστορία.

    Στην εκδήλωση θα γίνει μια ιστορική αναδρομή, θα ακουστούν ονόματα παλαιών σαρωθροποιών και βιοτεχνών που άφησαν έντονο το στίγμα τους στο χώρο, μέσα από μια μικρού μήκους ταινία θα γίνει σύνδεση με το παρελθόν, ενώ, στη συνέχεια, ομάδα μεγαλυτέρων θα δώσει γλαφυρά και με θεατρικό τρόπο στον θεατή την ευκαιρία να μυηθεί στην τέχνη.

    Παραδοσιακή μουσική και τραγούδια θα διανθίσουν το δρώμενο και η κορύφωση πραγματικά θα έρθει με τη συμμετοχή όλων στο χορό που θα ακολουθήσει.

    Όσοι βρεθούν το Δεκαπενταύγουστο στην Αρκαδία, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια πραγματική μικρογραφία εποχής, μιας εποχής που έχει περάσει οριστικά στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας" και που θα αναβιώσει για λίγες ώρες στην πλατεία της Νεστάνης.

    [04] Πρόκριση στους τελικούς

    Καταπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε χθες η Νόρα Δράκου στον ημιτελικό των 50μ. ύπτιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για τον σημερινό τελικό και μάλιστα με πανελλήνιο ρεκόρ. Η 18χρονη κολυμβήτρια του ΝΟ Πατρών τερμάτισε σε 28.60 και πέρασε ως έκτη, ενώ βελτίωσε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών και νεανίδων που ήταν 28.89 από τις 28 Φεβρουαρίου φέτος, στο χειμερινό πρωτάθλημα του Βόλου.

    Εξάλλου, πανηγυρικά προκρίθηκε η Μαριάννα Λυμπερτά στον τελικό των 1.500μ. ελεύθερο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια με μία εξαιρετική κούρσα νίκησε στην τρίτη προκριματική σειρά και πέρασε ως τέταρτη συνολικά, πετυχαίνοντας μάλιστα πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 16:20.11. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν δικό της με 16:27.81, από τις 22 Απριλίου 2010 στη Μάλαγα. Πλέον, η αθλήτρια του Ολυμπιακού θα αγωνιστεί σήμερα το απόγευμα στον τελικό για ό,τι καλύτερο, με «κρυφό» στόχο ακόμη ένα μετάλλιο στη φετινή διοργάνωση (ήταν τρίτη στα 5χλμ. σε ανοιχτή θάλασσα). Ταχύτερες από τη Λυμπερτά στον προκριματικό ήταν η Γκρέιν Μέρφι από την Ιρλανδία (16:10.65), η Ερικα Βιγιαεσίγια από την Ισπανία (16:13.05) και η Λότε Φρίις από τη Δανία (16:18.77).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 14 August 2010 - 12:30:24 UTC