Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική Λειτουργία στην Τραπεζούντα
  • [02] Φωτιές σε Κύθηρα και Ιεράπετρα

  • [01] Ιστορική Λειτουργία στην Τραπεζούντα

    Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός, επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την ομιλία του στην λειτουργία, την πρώτη μετά από 88 χρόνια, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και τόνισε ότι "το προσκύνημά μας αυτό είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία "Αξιος, Αξιος".

    Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή.

    Ακολούθως, ο Πατριάρχης μαζί με τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

    "Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της", ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

    "Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας".

    Ολα αυτά τα 88 χρόνια - σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος- η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους "Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού "Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες". Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου "προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις".

    Υστερα από 88 έτη "ληθάργου και σιωπής κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και επαινούμεν και ευχαριστούμεν", είπε ο κ. Βαρθολομαίος, "εις το παλλάδιον της ιστορικής ευλάβειας του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσίας, της Ουκρανίας, εις την πανίερον αυτήν πατριαρχική μονή, ακούστηκε και πάλι, γλυκύτατον, το ``πεποικιλμένη τη θεία δόξη ιερά και ευκλεής παρθένε, μνήμην σου``".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη "κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες".

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη "θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε και στην τουρκική γλώσσα.

    Στον αύλιο χώρο βρίσκονταν περίπου 600 πιστοί. Οι άλλες χιλιάδες που έχουν έρθει στη μονή παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, έξω από το περίβολο της μονής και μετά τη Θεία Λειτουργία εισήλθαν κατά ομάδες στη μονή για να προσκυνήσουν.

    Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ενώ του χώρου της λειτουργίας υπερίπταται ελικόπτερο.

    Στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο είναι η Παναγία της Τήνου, όπου μαζί με την Κοίμηση της Μεγαλόχαρης, τιμάται και η επέτειος τορπιλισμού του αντιτορπιλικού Έλλη.

    Χιλιάδες κόσμου συρρέει επίσης και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, αλλά και στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

    Ο Δεκαπενταύγουστος της πολιτειακής και πολιτικης ηγεσίας

    Στη Λευκάδα βρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. Ο κ. Παπούλιας παρακολούθησε τη θεία λειτουργία στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Βασιλική.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρέστη στην πανηγυρική θεία λειτουργία στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Στη λειτουργία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ενώ παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

    Με το πέρας της λειτουργίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα γιορτάζουμε μία από τις λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας και του λαού μας, που συμβολίζει το Πάσχα του καλοκαιριού και την έννοια της ελπίδας.

    «Ήμασταν όλοι κοινωνοί μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας, που όμως με συλλογική προσπάθεια, με συλλογική θυσία, κάναμε τα πρώτα μεγάλα βήματα. Κατακτήσαμε τους πρώτους μεγάλους στόχους για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι καταφέραμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά να την κάνουμε ελπίδα, ευκαιρία, ώστε να αναμορφώσουμε τη χώρα. "Να είναι μια Ελλάδα ισχυρή, βιώσιμη, δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και προσφοράς, τόνισε και ευχήθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες «χρόνια πολλά και καλή μας δύναμη».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό και ιστορικό γεγονός για τον ποντιακό ελληνισμό και για όλους τους Ελληνες γιατί, όπως επισήμανε, «αναδεικνύει ένα πνεύμα συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών μας».

    Την κυβέρνηση, στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Τήνο για την Κοίμηση της Θεοτόκου και τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τον τορπιλισμό της «Έλλης» εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ. Πάγκαλος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «ακόμα και σε σκληρές στιγμές ο απλός άνθρωπος ελπίζει κι εύχεται στην Παναγία», ενώ αναφερόμενος στον τορπιλισμό της «Έλλης» και τον θάνατο των Ελλήνων ναυτικών είπε ότι «πρέπει πάντα να θυμόμαστε τη δόλια και βάρβαρη δολοφονική απόπειρα εναντίον της "Έλλης". Έλληνες ναύτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους μετά από την άνανδρη επίθεση».

    Στην Ιερά Μονή Ελώνης στο Λεωνίδιο παρακολούθησε τη λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η γιορτή της Παναγιάς, της μητέρας των ανθρώπων, αλλά και του Θεού είναι το μεγάλο στήριγμα για κάθε Ελληνα. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός, η Παναγιά ας δώσει σε κάθε οικογένεια δύναμη, κουράγιο και ελπίδα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης παραβρέθηκε στη δοξολογία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «η Παναγιά μας αιώνες τώρα προστατεύει και στηρίζει το έθνος μας. Ελπίζουμε, ευχόμαστε και προσευχόμαστε να κάνει και τώρα το ίδιο αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας».

    Από την πλευρά του ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στη θεία λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή από την τουρκική πλευρά απελευθερώνει δυνάμεις συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των δύο λαών.

    [02] Φωτιές σε Κύθηρα και Ιεράπετρα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στην περιοχή Αγία Μονή, στα Κύθηρα. Οι πυροσβέστες, δίνοντας ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, κατάφεραν να σβήσουν δύο από τα τρία μέτωπα της φωτιάς.

    Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται στο τελευταίο μέτωπο, σε χορτολιβαδική έκταση, στο οποίο υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

    Στην περιοχή επιχειρούν 10 πυροσβέστες, με 5 οχήματα και 20 πεζοπόρα τμήματα.

    Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Σελάκανο της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Στην περιοχή επιχειρούν 20 πυροσβέστες, με 10 οχήματα, ένα ελικόπτερο και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

    Τέλος, υπό έλεγχο, έχουν καταφέρει να θέσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, την πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο σπήλαιο της Παιανίας, στην Αττική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 August 2010 - 10:30:23 UTC