Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού
  • [02] Περιορισμός των εξορύξεων
  • [03] «Το αντάρτικο νοσοκομείο»

  • [01] Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού

    Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την ίδρυση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

    Επέτειος που από την αρχή της χρονιάς τιμούν με εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα σημερινοί και παλιοί πρόσκοποι.

    Κορωνίδα αυτών των εκδηλώσεων εορτασμού της 100ετίας του Ελληνικού Προσκοπισμού, αποτελεί το 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη. Μία πολύ μεγάλη κατασκήνωση παιδιών ηλικίας 11 έως 14 ετών, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 29 Αυγούστου στα Καμμένα Βούρλα (Camping ΕΟΤ) και στην οποία θα πάρουν μέρος περισσότερα από 2.500 παιδιά και ενήλικοι βαθμοφόροι.

    Στη μεγάλη αυτή προσκοπική γιορτή - παιχνίδι, συμμετέχουν παιδιά και βαθμοφόροι από τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Κω και Ρόδο), από την Κρήτη και τα Επτάνησα (Κέρκυρα και Ζάκυνθο). Από τους νομούς Αττικής, άρτας, Αχαϊας, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Μαγνησίας, Ξάνθης, Ροδόπης και Τρικάλων. Επίσης θα συμμετέχουν στο Τζάμπορη απόδημοι Έλληνες από την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο, από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Με το 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη, το Σώμα Ελλήνων προσκόπων επιδιώκει:

    - Να γνωριστούν Πρόσκοποι απ' όλη την Ελλάδα και να δημιουργηθούν νέες φιλίες

    - Να εμπλουτιστεί η δράση των Προσκοπικών τμημάτων

    - Να αποκτήσουν οι Βαθμοφόροι νέες ιδέες και εμπειρίες για την εφαρμογή του προγράμματος

    - Να γίνει περισσότερο αισθητή η παρουσία της Προσκοπικής Κίνησης

    - Να έλθουν οι Έλληνες Πρόσκοποι σε επαφή με Προσκόπους άλλων χωρών

    Το 4ο Πανελλήνιο Τζάμπορη θα είναι κλιματικά ουδέτερο...

    Οι Πρόσκοποι διακηρύσουν ότι η λύση για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η πρόληψη και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης στους νέους. Με δεδομένη την παρουσία 2.500 νέων στο 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη αποφασίσαν να κάνουν αυτή τη μεγάλη προσκοπική δράση όσο πιο φιλική προς το περιβάλλον γίνεται. Για να επιτευχθεί αυτό θα εφαρμοστούν κανόνες και προδιαγραφές που θα καταστήσουν το 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη "κλιματικά ουδέτερο.".

    Η πιστοποίηση για αυτό θα επιτευχθεί μέσω μιας διαδικασίας κατά την οποία καταμετρούνται οι ποσότητες εκπομπών ενεργού άνθρακα που παράγονται από όλες τις ενέργειες της δράσης.

    Στη συνέχεια, οι ποσότητες αυτές αντισταθμίζονται με ένα χρηματικό πόσο το οποίο χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα, ή και έργα εφαρμογής ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, τα οποία αντικαθιστούν ή μειώνουν την ρυπογόνο ενέργεια που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων (όπως πετρέλαιο, λιγνίτης, λιθάνθρακας κ.ά).

    Το ποσό αυτό θα κατατεθεί στον διεθνή φορέα myclimate που έχει αναλάβει να υλοποιήσει τα αντίστοιχα έργα.

    Στα Καμένα Βούρλα το απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

    Η έκθεση του απολιθωμένου δάσους Λέσβου στο "προσκοπικό χωριό" στο χώρο του τζάμπορη, περιλαμβάνει εξαιρετικά απολιθώματα, τεμάχια απολιθωμένου ξύλου καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, την περιοχή Σιγρίου και την Βραχονησίδα Νησιώπη στη δυτική Λέσβο.

    Στα εκθέματα περιλαμβάνονται απολιθωμένοι κορμοί, κλαδίσκοι, και τμήματα από ρίζες δέντρων. Διακρίνεται σε όλα τα εκθέματα η άριστη διατήρηση όλων των μορφολογικών χαρακτηριστικών των αρχικών φυτικών οργάνων, όπως οι δακτύλιοι ανάπτυξης σε εγκάρσιες τομές κορμών, ο φλοιός στο εξωτερικό τμήμα κορμών και το δίκτυο φλεβών σε φύλλα. Επίσης παρουσιάζονται με γραφήματα μεγάλων διαστάσεων, τα είδη των φυτών που αντιπροσωπεύουν τα εκτεθειμένα απολιθώματα.

    Απολιθώματα από φοινικοειδή, δαφνίδες, δέντρα κανέλλας, βαλανιδιάς, καρυδιάς, πλάτανου, πευκίδων και πρωτοπευκίδων, κυπαρισσίδων, κουνιχάμιας είναι μερικά από τα εκθέματα της ενότητας αυτής.

    Εντυπωσιακό είναι το "διόραμα σεκόιας", όπου με τη παράλληλη χρήση γραφημάτων σύγχρονων δέντρων σεκόιας από την Καλιφόρνια και απολιθωμάτων από προγονικές σεκόιες του Απολιθωμένο Δάσος, ο επισκέπτης μεταφέρεται νοητά στο υποτροπικό δάσος που κάλυπτε τη Λέσβο πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.

    Η έκθεση πραγματοποιείται με φροντίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

    Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) είναι Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία που περιλαμβάνει την υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, την αυτενέργεια και αυτό-εκπαίδευση. Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη και προσκοπικές οικογένειες σε όλη την επικράτεια.

    Το Σ.Ε.Π. που ιδρύθηκε το 1910 από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη, συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι μια σύγχρονη κίνηση για τους νέους, τους αυριανούς πολίτες, που ανταποκρίνεται σε όλες τις προκλήσεις της εποχής, με αντικείμενο την ενεργό συμμετοχή στην παροχή υπηρεσιών και ανάληψης πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

    [02] Περιορισμός των εξορύξεων

    Στην επικινδυνότητα των εξορύξεων πετρελαίου σε μεγάλο βάθος στην περιοχή της Μεσογείου αναφέρθηκε σε επιστολή της η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, προς την Υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας, Stefania Prestigiacomo- η οποία είχε πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία- καθώς στους Επιτρόπους Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Janez Potocnik και Gunther Oettinger αντιστοίχως.

    Η υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι μία δράση περιορισμού των εξορύξεων σε μεγάλο βάθος αποτελεί σε πρώτη φάση αναγκαιότητα έως ότου τα παράκτια κράτη σχεδιάσουν και υιοθετήσουν μία συγκεκριμένη στρατηγική για την εξόρυξη πετρελαίου στη Μεσόγειο. Στην περίπτωση ατυχήματος, όπως αυτού στον Κόλπο του Μεξικού, οι συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου θα είναι καταστροφικές και πιθανόν μη αναστρέψιμες. Για το λόγο αυτό απαιτείται ένας μηχανισμός συντονισμού και πρόληψης.

    Η υπουργός θα συνεχίσει τις επαφές και με άλλους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες της Μεσογείου για το θέμα αυτό.

    [03] «Το αντάρτικο νοσοκομείο»

    Μνήμες μιας ταραγμένης περιόδου της νεωτερης ιστορίας της Ελλάδας, αυτής του Εμφυλίου Πολέμου, θα "ξυπνήσουν" το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Νεστόριο Καστοριάς, που θα φιλοξενήσει την ετήσια θεματική συνάντηση της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, που φέτος θα ασχοληθεί με το αντάρτικο νοσοκομείο του Γράμμου.

    Η εκδήλωση, που φέρει τον τίτλο "Γράμμος, αντάρτικο νοσοκομείο, Νώντας Σακελλαρίου Αρχίατρος του ΔΣΕ", την πρώτη ημέρα, Σάββατο 21 Αυγούστου, θα διεξαχθεί στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Νεστορίου, ενώ για την επομένη, Κυριακή 22 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο χώρο του αντάρτικου νοσοκομείου.

    Έως και 1.2000 τραυματίες έφτασε να περιθάλπει, στην αιχμή της λειτουργίας του, το αντάρτικο νοσοκομείο του Γράμμου, που το 1948 μετατράπηκε σε μια μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα. Με απόφαση που ελήφθη από το Γενικό Αρχηγείο και με εισήγηση του αρχίατρου Σακελλαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχέδια για ένα μεγάλο νοσοκομείο, που θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις των σκληρών μαχών που αναμένονταν για το 1948.

    Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο εργολάβος Μιχάλης Σουμελίδης, που ανέλαβε το όλο εγχείρημα, ολοκλήρωσε το έργο και το Μάη του '48, το νέο νοσοκομείο, στον ίδιο σχεδόν χώρο με το παλιό, ήταν έτοιμο. Έγινε μια νοσοκομειούπολη, πρωτοφανής για αντάρτικο. Με κτιστές εγκαταστάσεις από πέτρα και ξύλο, με 1.500 κρεβάτια, χειρουργεία, κλίβανους αποστείρωσης, ηλεκτρικό ρεύμα, πολλούς βοηθητικούς χώρους, υπαίθριο θέατρο με ξύλινες κερκίδες, γιατρούς και προσωπικό, με μονάδα παραγωγής φυσιολογικού ορού και εργαστήριο αποστείρωσης γάζας. Υπήρχαν ακόμη και ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας για βαριά τραυματισμένους, τυφικούς και κωφάλαλους.

    Μόνο κατά τις επιχειρήσεις του '48, που ήταν ιδιαίτερα φονικές, στα βιβλία του νοσοκομείου του Γράμμου καταχωρήθηκαν πάνω από 5.000 εισαγωγές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 August 2010 - 6:30:24 UTC