Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η οικονομία
  • [02] Ημερήσια ατζέντα: 19/8/2010
  • [03] Σε αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη η κατοικία του Α. Μιαούλη στην Ύδρα

  • [01] Στο επίκεντρο η οικονομία

    Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, η εκτέλεση του προϋπολογισμού και κυρίως η υστέρηση των εσόδων, βρίσκονται στο επίκεντρο των συναντήσεων που έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου (11.15) και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο (13.00).

    Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη. Όπως δήλωσε η κα. Μπιρμπίλη, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προτεραιότητες του υπουργείου ενόψει της ΔΕΘ. Τα θέματα που αφορούν την ενέργεια και την απελευθέρωση της ενέργειας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δήλωσε η υπουργός εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ερωτηθείσα εάν θα είναι υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, οι στόχοι μου είναι διαφορετικοί, ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση εάν της το ζήτησε ο πρωθυπουργός να είναι υποψήφια.

    Στο στόχαστρο γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί

    Γιατροί, δικηγόροι μηχανικοί είναι οι επόμενοι στόχοι των διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων τις οποίες θα πραγματοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το γενικό γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Δ. Σπινέλη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις θα αφορούν τα ακόλουθα:

    - για τους γιατρούς θα διασταυρώνονται τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία και αυτά που προκύπτουν από τις αμοιβές που δηλώνουν τα νοσοκομεία, στα οποία εργάζονται

    - για τους δικηγόρους θα γίνεται διασταύρωση των εισοδημάτων τους με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους δικηγορικούς συλλόγους, σχετικά με τα έξοδα παραστάσεων και τα παράβολα

    - για τους μηχανικούς θα γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων τους με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Επιμελητήρια για τις αμοιβές τους.

    Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν και οι διασταυρώσεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώσει τα στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στη διάθεση της με τα αντίστοιχα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

    Ετσι, εκτιμάται ότι θα εντοπισθούν και περιπτώσεις ακινήτων που ενώ δηλώνονται ως κενά στην πραγματικότητα αξιοποιούνται και προσφέρουν ενοίκιο στους ιδιοκτήτες τους, το οποίο δεν δηλώνεται.

    Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εντοπίσει φορολογούμενους που δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά για ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να αποφύγουν το ΕΤΑΚ, αλλά και τα τεκμήρια.

    Ειδικές ομάδες δράσης συγκροτεί το ΣΔΟΕ

    Σε άλλη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννη Καπελέρη αποφασίστηκε η δημιουργία πέντε ειδικών ομάδων δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον Σεπτέμβριο από το ΣΔΟΕ.

    Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από 50 υπαλλήλους και θα στελεχωθεί από μετατάξεις και μετακινήσεις ελεγκτών, που αναμένεται να γίνουν στο ΣΔΟΕ από τις εφορίες και αντίστροφα, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι ομάδες θα εστιάζουν τους ελέγχους τους σε πέντε τομείς:

  • στα μεγάλα εισοδήματα,

  • στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία,

  • στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμών χρεών προς το δημόσιο,

  • στην επώνυμη φοροδιαφυγή,

  • στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο την είσπραξη του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

    Εκτεταμένη φοροδιαφυγή από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών

    Εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους κόλπους των φυσικών προσώπων που λαμβάνουν επιχειρηματική αμοιβή ως ομόρρυθμα μέλη ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιριών και κοινωνίας κληρονομικού δικαίου, στις οποίες μεταξύ των κοινωνών περιλαμβάνονται και ανήλικα μέλη, αποκάλυψαν οι διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλη , δείχνουν ότι πλήθος φορολογουμένων αν και έλαβαν επιχειρηματική αμοιβή από την εταιρία στην οποία συμμετείχαν, δεν δήλωσαν ή δήλωσαν μικρότερη αμοιβής στη φορολογική τους δήλωση.

    Ειδοποιητήρια σε μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου

    Ειδοποιητήρια για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα λάβουν τις επόμενες ημέρες 90 φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο 35,9 εκατ. ευρώ την ώρα που κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ.

    Εντοπίστηκαν κατόπιν διασταύρωσης στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών η οποία έδειξε παράλληλα ότι ο καθένας εξ αυτών χρωστάει περισσότερα από 200.000 ευρώ και συνολικά διαθέτουν 917 ακίνητα σε όλη την επικράτεια με σχέση οφειλής/αξία ακίνητης περιουσίας: 1/1,5 τουλάχιστον.

    Το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει επιστολές στους οφειλέτες, για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2010. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού. Ταυτόχρονα, όσοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση εξόφλησης καλούνται στις ΔΟΥ για προσωρινό έλεγχο.

    [02] Ημερήσια ατζέντα: 19/8/2010

  • 09:30:00 - Θεσσαλονίκη - Αμφιθέατρο νοσ. "Παπαγεωργίου" - Ελλάδα - Το υπουργείο Υγείας και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: πυρετός από τον ιό του δυτικού Νείλου.

  • 10:30:00 - Αθήνα - Μέγαρο Μαξίμου - Ελλάδα - Συνάντηση πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη

  • 11:15:00 - Αθήνα - Μέγαρο Μαξίμου - Ελλάδα - Συνάντηση πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

  • 12:00:00 - Θεσσαλονίκη - Πολιτιστικό Κέντρο δήμου Συκεών - Ελλάδα - Συνέντευξη Τύπου θα παραχώρησει ο δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης. Θα παρουσιάσει το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων, που θα δοθούν στο πλαίσιο των 16ων "Μερκούρειων" και οι οποίες αρχίζουν την Κυριακή, 22 Αυγούστου.

  • 12:00:00 - Αθήνα - Π.Ψυχικό -Ταυγέτου 23 Ελλάδα - Συνέντευξη Τύπου από την υπατη αρμοστεία για την απεργία πείνας Ιρανών πολιτικών προσφύγων.

  • 13:00:00 - Αθήνα - Μέγαρο Μαξίμου - Ελλάδα - Συνάντηση Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο.

    Αθλητική ατζέντα

  • 06:00:00 Κράιστσερτς Νέα Ζηλανδία Υδατοσφαίριση-FINA Cup γυναικών (Α΄ Ομιλος, 3η ημέρα): Ελλάδα-Ουγγαρία

  • ΟΑΚΑ Μπάσκετ-«Τουρνουά Ακρόπολις»-3η Ημέρα

    19:00 Καναδάς-Σλοβενία (Σχινάς-Πηλοϊδης-Σώμος)

    21:45 Ελλάδα-Σερβία (Χριστοδούλου-Γιούρας-Κορομηλάς)

    [03] Σε αναζήτηση νέου ιδιοκτήτη η κατοικία του Α. Μιαούλη στην Ύδρα

    Νέο ιδιοκτήτη, με ευαισθησία στην παράδοση και την ιστορία, αλλά και υψηλό το αίσθημα της αντρειοσύνης, αναζητεί το σπίτι του φημισμένου Ναυάρχου του 1821, Ανδρέα Μιαούλη, στην Ύδρα.

    Τα θεμέλια στην ιστορική κατοικία της οικογένειας «Μπίκου», στην παραλία της Ύδρας, μπήκαν πριν από το 1880 και το σπίτι, όπου ο Ανδρέας Μιαούλης, ως γαμπρός, έζησε επί σειρά χρόνων και απέκτησε τα έξι του παιδιά, με την πρώτη του γυναίκα Ειρήνη, κόρη του ιερέα Ιωάννη Μπίκου, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, τόσο κτηριακά, όσο και στατικά, διατηρώντας μάλιστα το "χρώμα" και το ύφος του νησιού.

    Η ιστορική αυτή κατοικία, που εξακολουθεί ν' αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου, αναζητεί το νέο της ιδιοκτήτη και το πιο πιθανό είναι να περάσει στα "χέρια" κάποιου από την Αμερική, τη Ρωσία ή την Κύπρο, αφού από εκεί έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στράτος Χαρχαλάκης, η 74χρονη μητέρα του οποίου είχε προπάππο τον πατέρα της μοναδικής γυναίκας- εκ των τριών συνολικά- που έκανε πατέρα τον Μιαούλη.

    Το ακίνητο που νοικιάζεται από το 1980, βρίσκεται στο δυτικό λιμενοβραχιόνα της Ύδρας και εφάπτεται της παραλιακής οδού του νησιού (κάτω από το αρχοντικό του Οικονόμου). Είναι το πλέον τουριστικό και εμπορικό σημείο του κοσμοπολίτικου νησιού της Ύδρας, την οποία και ετησίως επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες απ' όλο τον κόσμο. Από τη θέση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο- που ανήκει στη ζώνη Α, όπου είναι σπάνιες οι πωλήσεις- ο ιδιοκτήτης του έχει άμεση πρόσβαση στην παραλία, ενώ προσφέρεται και για εμπορική χρήση. Το συνολικό εμβαδό των κτισμάτων ανέρχεται σε 227,74 τ.μ., με το οικόπεδο να καταλαμβάνει 164,55 τ.μ., το ισόγειο 114,58 τ.μ., ο όροφος 108,73 τ.μ., η εξωτερική αποθήκη, 1,58 τ.μ και το εξωτερικό wc 2,85 τ.μ.

    Αντικείμενα του Μιαούλη σε σύγχρονα σπίτια

    Ο Στράτος Χαρχαλάκης έχει τοποθετήσει σε περίοπτη θέση, στο σπίτι του, το έπιπλο που χρησιμοποιούσε ο Μιαούλης για να τοποθετεί τα ξυριστικά αντικείμενά του. Πρόκειται για ένα έπιπλο, όπου δύο σκαλιστοί δράκοι κρατούν από τη γλώσσα τους έναν καθρέφτη, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχουν τρία συρτάρια. Παράλληλα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρχαλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει στην κατοχή του και μια εικόνα του Αγίου Νικολάου, του 17ου αιώνα, μάλλον ρώσικη.

    Η δε μητέρα του είχε στην κατοχή της την εικόνα της Παναγίας, που είχε ο Μιαούλης στο εκπαιδευτικό πλοίο «ΑΡΗΣ» και η παράδοση θέλει να έχει θαυματουργικές ιδιότητες, Την εικόνα αυτή, τη δώρισε στην εκκλησία Αναλήψεως, στο Νέο Κόσμο.

    Επίσης, υπάρχει και το παράσημο που έδωσε στον Ανδρέα Μιαούλη η Τσάρισσα Αικατερίνη, όταν έσπασε τον αποκλεισμό της Κορσικής και εφοδιάστηκε το νησί με τρόφιμα.

    Ο Ανδρέας Μιαούλης - Βώκος (Ύδρα, 20 Μαΐου 1769 - 11 Ιουνίου 1835, Πειραιάς) ήταν Έλληνας καραβοκύρης και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, ως διοικητής ναύαρχος του ελληνικού στόλου, αλλά και στη μετέπειτα πολιτική ζωή του τόπου, με αποκορύφωμα την ανταρσία της Ύδρας, κατά του Καποδίστρια, που είχε ως αποτέλεσμα την πυρπόληση του εθνικού στόλου, στον Πόρο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τιμήθηκε πολλές φορές απο το Οθωνικό καθεστώς, ενώ συμπεριλήφθηκε και στην τριμελή επιτροπή, που προσέφερε το στέμμα στον νεαρό τότε Όθωνα. Υπήρξε ο γενάρχης της οικογένειας των Μιαούληδων και γιος του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αθανάσιος Μιαούλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 August 2010 - 10:30:33 UTC