Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων
  • [02] Μέτρα για επιχειρήσεις με εκρεμμότητες στα ταμεία
  • [03] Μείωση 39,7% του ελλείμματος
  • [04] Μέχρι τον Οκτώβριο το Ταμείο Επιχειρηματικότητας
  • [05] Ενισχύεται η πολιτική λιτότητας στη Γαλλία
  • [06] "Οι απελάσεις υποδαυλίζουν την ξενοφοβία"
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 21/8/2010
  • [08] Σκληρή γλώσσα κατά Σαμαρά
  • [09] "Κόκκινη γραμμή"
  • [10] Διεργασίες για τις εκλογές
  • [11] Απευθείας διαπραγματεύσεις
  • [12] Διαψεύδει περικοπή στο ΕΚΑΣ
  • [13] "Θα τιμωρηθούν"

  • [01] Σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων

    Σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων του αρχικού Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Μουσείο) διαπιστώνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Αυτό περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία, μεταξύ των οποίων αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και παρεμβάσεις για τις αμοιβές στις ΔΕΚΟ.

    Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο σημειώνεται ότι "οι πολιτικές της Ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν πλήρως προσανατολισμένες προς την διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την εξασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας".

    Όπως σημειώνεται "τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων που είχαν τεθεί για το τέλος του Ιουνίου ικανοποιήθηκαν όλα, ως αποτέλεσμα της δυναμικής υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής".

    Ωστόσο, διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους μείωσης των δαπανών σε φορείς του δημοσίου, όπως τα νοσοκομεία και οι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες υπερκαλύπτονται από τη μεγαλύτερη μείωση δαπανών σε άλλους τομείς που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2010 οι πρωτογενείς δαπάνες του προυπολογισμού να είναι μειωμένες κατά 5,6 δις ευρώ επιπλέον από τον στόχο που έχει τεθεί. Σύμφωνα με το μνημόνιο στο τέλος του έτους η επιπλέον των στόχων μείωση των πρωτογενών δαπανών υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 4 δισ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά την ανάπτυξη στο μνημόνιο προβλέπεται μείωση κατά 4% το 2010 και 2,5% το 2011. Η εκτίμηση για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό είναι ότι θα προσεγγίσει το 4,75% για το έτος.

    Στα μέτρα, που η εφαρμογή τους εξειδικεύεται στο μνημόνιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η δημιουργία αποθεματικού εκτάκτων αναγκών στον προυπολογισμό του 2011 για τη διευκόλυνση της απορρόφησης κραδασμών και κινδύνων. Επίσης, θα δημιουργηθεί μητρώο δεσμεύσεων στα αρμόδια υπουργεία (διαρθρωτικός στόχος για το τέλος Σεπτεμβρίου) για την καλύτερη διαχείριση των δαπανών σε δημοσιονομική βάση - πέρα από τις χρηματικές εκταμιεύσεις

  • Η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών μέσω της οποίας θα καταβάλλονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης από τα τέλη του 2010 και της γενικής κυβέρνησης από τον Μάρτιο του 2011.

  • Η περαιτέρω μείωση του κόστους των φαρμάκων (όπου υπάρχει χώρος για την επέκταση της λίστας φαρμάκων, τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων, καθώς και με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης).

  • Η εφαρμογή της συμμετοχής 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και η επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες .

  • Η αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και η περαιτέρω μείωση των επιδομάτων και των υπερωριών.

  • Σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του τομέα των σιδηροδρόμων που θα συζητηθεί στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου

  • Ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυξήσεις τιμολογίων για τον εξορθολογισμό τους με παράλληλη εξασφάλιση της προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

  • Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Πλήρες σχέδιο και αναλυτικός κατάλογος με επιχειρήσεις θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου.

  • Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων. Πρώτο βήμα θα είναι η άρση περιορισμών στα επαγγέλματα των νομικών, φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, και ορκωτών λογιστών. Αυτό θα περιλαμβάνει τη μείωση των απαιτήσεων αδειοδότησης, των γεωγραφικών περιορισμών και των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Επίσης θα υιοθετηθεί νομοθεσία σχετικά με την είσοδο στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών εμπορευμάτων και τις ελάχιστες σταθερές τιμές.

  • Αλλαγές στη νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στην διαχείριση των ωρών εργασίας.

    Προβλέπεται ακόμη η τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία της εργασίας ώστε να επεκταθεί η δοκιμαστική περίοδος για τους νεοπροσληφθέντες στον ένα χρόνο και να διευκολυνθεί η μεγαλύτερη χρήση συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης.

  • Η ολοκλήρωση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2010, και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Αυτές οι αξιολογήσεις θα καθορίσουν κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω προσαρμογές των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2009-2060. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προσαρμογές, αν χρειαστεί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011.

    [02] Μέτρα για επιχειρήσεις με εκρεμμότητες στα ταμεία

    Τη μη επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε επιχειρήσεις στη διαδικασία ρύθμισης ασφαλιστικών τους οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος στις επιχειρήσεις για υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις εξόφλησης, προτείνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς τις διοικήσεις των ταμείων.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τις διοικήσεις των ταμείων και τους προέδρους των Οργανισμών συζητήθηκε αναλυτικά η διαδικασία ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και επισημάνθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης που σύμφωνα με το νόμο μπορούν να λάβουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

    Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η έκδοση εγκυκλίων από τους Διοικητές των Ταμείων με την οποία να επισημαίνεται ότι τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελούν ευχέρεια της διοίκησης και όχι υποχρεωτική ενέργεια της καθώς και η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να αρθούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που επιβλήθηκαν ακόμη και σε επιχειρήσεις που μπήκαν σε διαδικασίες ρύθμισης. Επίσης αποφασίστηκε αν παραστεί ανάγκη η νομοθετική ρύθμιση της μη επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έως το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και θα λήξει η προθεσμία υπαγωγής των οφειλετών στις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές.

    Επίσης, δόθηκε η εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημοσθένη Δασκαλάκη και στον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ Μιχάλη Χάλαρη, ώστε οι Νομικοί Σύμβουλοι του κράτους να παρεμβαίνουν κατ΄ εκτίμηση σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις για τη διάσωση επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους και επομένως οι θέσεις εργασίας.

    Με αφορμή φημολογία περί δήθεν χρεοκοπίας 30 Ασφαλιστικών Ταμείων που θα είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής συντάξεων προς τους ασφαλισμένους, τονίστηκε κατηγορηματικά ότι κανένα Ταμείο δεν θα βρεθεί σε αδυναμία να καταβάλει συντάξεις.

    [03] Μείωση 39,7% του ελλείμματος

    Μείωση 39,7% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%. Ετσι, το επτάμηνο το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12.100 εκατ. ευρώ από 20.050 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εξέλιξη του κρατικού προυπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου επταμήνου του 2010, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί, πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2010.

    Σύμφωνα με το υπουργείο ο περιορισμός του ελλείμματος από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010 σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του Δημοσίου, αλλά και στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των φορολογικών εσόδων.

    Εγκρίθηκε η δεύτερη δόση του δανείου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα πληροί τους όρους για να λάβει τη δεύτερη δόση δανείων από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών της 10ης Μαΐου 2010 ώστε να διορθωθεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος.

    Η Επιτροπή δημοσίευσε παράλληλα έκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το οποίο χρηματοδοτείται από τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το συνολικά θετικό αποτέλεσμα της εκτίμησης της συμμόρφωσης προλειαίνει το έδαφος για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης δανείων και πιστεύει ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εγκρίνουν και θα καταβάλουν τη δεύτερη αυτή δόση.

    [04] Μέχρι τον Οκτώβριο το Ταμείο Επιχειρηματικότητας

    Μέχρι τον Οκτώβριο θα αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΤΕπ), μέσω του οποίου θα μπορούν να δίνονται δάνεια και μικροπιστώσεις σε μικρές και μεσαίες βιώσιμες επιχειρήσεις. Αυτό ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη σε συνεντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό Φλας, σημειώνοντας ότι ''έτσι για κάθε ευρώ που θα βάζουμε εμείς από δημόσιους πόρους θα δίνονται τέσσερα ευρώ στην αγορά και αυτό έγινε με τη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων, μαζί με όλα τα άλλα προγράμματα ενισχύσεων και επιχορηγήσεων, για να κρατηθούν στην αγορά οι μικρές και βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να επενδύσουν κι εκείνες και να κάνουν τη μεγάλη στροφή προς τις εξαγωγές και προς την καινοτομία''.

    Από την μεριά των επενδύσεων, η υπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές τομές που επιχειρούνται: ''Απλουστεύσαμε ήδη τις διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης και τώρα προχωρούμε στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ώστε από το φθινόπωρο και μετά να μπορούν να γίνουν επενδύσεις στον τόπο. Γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις, διότι μπλέκονται στη γραφειοκρατία. Και μαζί με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα έχουμε ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τις επενδύσεις'', είπε η κυρία Κατσέλη, ενώ σε ότι αφορά στις τιμές η υπουργός σημείωσε ότι ναι μεν έχουν επιβαρυνθεί από τους έμμεσους φόρους και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε πολλά προϊόντα, αλλά ο πληθωρισμός, εάν αφαιρεθούν οι φόροι δείχνει αποκλιμάκωση. ''Όχι όσο θα θέλαμε και γι' αυτό παρεμβαίνουμε στην αγορά'' πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη.

    [05] Ενισχύεται η πολιτική λιτότητας στη Γαλλία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, εξήγγειλε δέσμη νέων οικονομικών μέτρων, προϋπολογισμού 10 δισ.ευρώ, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης του γαλλικού δημόσιου ελλείμματος.

    Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε γνωστό ότι αναθεωρείται προς τα κάτω ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας γιά το έτος 2011, από 2,5% στο 2%, "πάντως μεγαλύτερη του 1,4%".

    Ο πρόεδρος Σαρκοζί συσκέφθηκε με οικονομικούς του συνεργάτες στο "Φορ Μπρεγκανσόν", τη θερινή προεδρική κατοικία στα παράλια της Μεσογείου.

    Στο τέλος της σύσκεψης ανακοινώθηκε ότι "θα καταργηθούν κοινωνικά επιδόματα, φοροαπαλλαγές, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ" στη διάρκεια του φθινόπωρου "κάτι που αφορά και τις επιχειρήσεις, αλλά και τα γαλλικά νοικοκυριά".

    Η Γαλλία θα κλείσει το έτος με δημόσιο έλλειμμα 8% του ΑΕΠ της, ενώ ο στόχος γιά όλο το 2011 είναι η περαιτέρω μείωση στο 6%, ώστε το 2013 στο τέλος το έλλειμμα να είναι "σύννομο", 3% του ΑΕΠ.

    Σημειωτέον, η γαλλική οικονομία ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των ειδικών αναπτύχθηε το β'φετινό τρίμηνο με ρυθμό +0,6%.

    --Προηγούμενα, έχουν ανακοινωθεί κι άλλα μέτρα λιτότητας, ο τερματισμός της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων στους δήμους και τις κοινότητες από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα μείωση, έως το 2013 σε ποσοστό 10%, όλων ανεξαιρέτως των κονδυλίων, που το κράτος διαθέτει γιά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του κρατικού μηχανισμού εν τω συνόλω.

    [06] "Οι απελάσεις υποδαυλίζουν την ξενοφοβία"

    Οι απελάσεις των Ρομά απειλούν να υποδαυλίσουν τα ξενοφοβικά αισθήματα στην Ευρώπη, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (APCE), με αφορμή τις εκκενώσεις των καταυλισμών τους και την εκδίωξή τους στη Ρουμανία.

    "Οι εκκενώσεις των καταυλισμών στη Γαλλία και οι απελάσεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία απειλούν να υποδαυλίσουν ρατσιστικά και ξενοφοβικά αισθήματα στην Ευρώπη", είπε ο πρόεδρος του APCE, ο Τούρκος Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    "Ορισμένες ομάδες και κυβερνήσεις επωφελούνται από την οικονομική κρίση για να κεφαλαιοποιήσουν τους φόβους που τρέφονται από την ταύτιση των Ρομά με εγκληματίες, επιλέγοντας έναν αποδιοπομπαίο τράγο που αποτελεί εύκολο στόχο, αφού οι Ρομά είναι μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες", σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τσαβούσογλου από το Στρασβούργο.

    Ο πρόεδρος του APCE αναμένεται να συζητήσει την κατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Ρουμανία από τις 29 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ευρώπη ζουν συνολικά δώδεκα εκατομμύρια Ρομά και σε ορισμένες χώρες συνιστούν, σχεδόν, το 5% του πληθυσμού.

    Οι γαλλικές αρχές σκλήρυναν την πολιτική τους όσον αφορά τους παράνομους μετανάστες Ρομά και περίπου 210 άνθρωποι απελάθηκαν στη Ρουμανία από την Πέμπτη. Αυτές οι απελάσεις, συνήθης πρακτική για τους μετανάστες που δεν έχουν τακτοποιηθεί, αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες.

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 21/8/2010

    [08] Σκληρή γλώσσα κατά Σαμαρά

    "Σταλινική" χαρακτήρισε την απόφαση και τη διαδικασία διαγραφής του ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης σε συνεντεύξεις του σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε εναντίον του Προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά, λέγοντας ότι «ήλθε η Πολιτική Άνοιξη να καταβροχθίσει τη ΝΔ» και έκανε λόγο για «ανασφάλεια που κάνει τον πρόεδρο της ΝΔ να βλέπει φαντάσματα και εχθρούς».

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό MEGA ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα ενταχθεί στον πολιτικό φορέα, τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν την κα Ντόρα Μπακογιάννη να ιδρύει.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό BHMA fm, ο πρώην Υπουργός είπε,μεταξύ άλλων, "όχι δεν είναι δεδομένο, ειλικρινά σας το λεω δεν είναι δεδομένο, το μετράω, όπως το μέτραγα και πριν από δύο ημέρες και το εξετάζω να δω ποιες παρενέργειες και να δω «τι πούλια θα πιάσω», δεν είναι βέβαιο, στην Κρήτη μιλάμε ότι κάνουμε εκλογές, και εγώ ξέρω να κάνω εκλογές γιατί 22 χρόνια που είμαι Βουλευτής στον νόμο Χανίων, δεν ήμουν ούτε στη Καλαμάτα, ούτε στην Μάνη, όπου με τα ποσοστά βγάζουμε το όποιον θέλουμε. Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση συνεχή».

    Πάντως είπε ότι αν και είχε σκοπό να αποσυρθεί από την πολιτική τώρα θα παραμείνει «για τουλάχιστον μια δεκαετία».

    Έκανε λόγο «για πολιτικάντηδες και κωλοτούμπες», λέγοντας ότι ίδιος δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

    Η Ρηγίλλης απέφυγε να κάνει σχόλιο, ενώ όπως ανέφεραν στελέχη του κόμματος, ο Α. Σαμαράς δεν μπορούσε να αφήνει να σέρνεται «η δημόσια διαφωνία και διαφοροποίηση» του Χρήστου Μαρκογιαννάκη απέναντι στην υποψηφιότητα Πλακιωτάκη για την περιφέρεια Κρήτης.

    Δηλώσεις Χρήστου Μαρκογιαννάκη από τα Χανιά

    Βολές κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε, με δηλώσεις του στα Χανιά ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννακης.

    «Ο κ. Σαμαράς ως πρόεδρος της ΝΔ προφανώς επηρεασμένος από το γεγονός ότι στην εσωκομματική προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του νέου προέδρου είχα υποστηρίξει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, έδειξε από την πρώτη στιγμή μια απίστευτη εμπάθεια στο πρόσωπο μου.

    Ουσιαστικά συμπεριφερόταν σαν να μην υπάρχω παρά το γεγονός, ότι ήμουν από τους αρχαιότερους βουλευτές της ΝΔ και ο αρχαιότερος βουλευτής της ΝΔ στην Κρήτη.

    Έκανα πολλές προσπάθειες, για να γίνει ένα άνοιγμα να σπάσει ο πάγος.

    Με δική μου πρωτοβουλία συναντήθηκα μαζί του, με δική μου πρωτοβουλία είχα μια δεύτερη συνάντηση και του παρέδωσα μια επιστολή για τις απόψεις μου για τις εξεταστικές επιτροπές, δύστυχος όμως όλα αυτά χωρίς αποτέλεσμα».

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκογιαννάκη, αν και ήταν βουλευτής της ΝΔ δεν ερωτήθηκε ποτέ, για τις διαδικασίες επιλογής του υποψηφίου που θα στηρίξει η ΝΔ στην περιφέρεια Κρήτης.

    Δήλωση Κ. Αϊβαλιώτη

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης σε δήλωσή του αναρωτήθηκε «πόσα πολιτικά πρόσωπα του εύρους του Χρ. Μαρκογιαννάκη διαθέτει η ΝΔ για να τα αποκεφαλίζει» και υποστήριξε ότι «ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έχει το πείσμα του Κρητικού, την αποφασιστικότητα του εισαγγελέα και την πείρα 20 ετών. Θα βρει τον δρόμο του».

    Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη

    "Πιστεύω πάντα ότι στην πολιτική η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός είναι πολύ πιο χρήσιμες,από την αφαίρεση και την διαίρεση", ανέφερε ο βουλευτής και υπευθύνος του τομέα περιβάλλοντος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    [09] "Κόκκινη γραμμή"

    Διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής φήμες και δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για "ενόχληση" της κυβέρνησης από τη δήλωση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής.

    "Kαμία δυσφορία, καμία συζήτηση δεν υπήρξε",τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Επιπλέον, αιτολόγησε τη δήλωση που έκανε η υπουργός μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου ότι οι στόχοι της είναι διαφορετικοί, αναφέροντας ότι "πολύ σωστά είπε, από τη στιγμή που οι στόχοι της είναι ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να φέρει σε πέρας αυτό το πολύ μεγάλο έργο, που της έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός".

    Ερωτηθείς σχετικά με χτεσινές δηλώσεις του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη για το εάν θα υπάρξουν αποπομπές σε περίπτωση που μέλη του κόμματος συμμετάσχουν σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων ή συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι όπου υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ο καθένας έχει δικαίωμα να προσεγγίζει τα ζητήματα όπως θέλει. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι είναι δεδομένο πως "για όλα όμως υπάρχουν κάποια όρια" και εξήγησε ως "γενική θεώρηση" ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, "κάποιοι δεν μπορούν να υπονομεύουν όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια".

    Επιπλέον, επισήμανε πως "όταν ανήκουμε σε έναν κομματικό χώρο, σβ έναν συγκεκριμένο κομματικό σχηματισμό, υπάρχουν επιλογές οι οποίες είναι βασικές και οι οποίες φυσικά αποτελούν και την κόκκινη γραμμή".

    Ερωτηθείς εάν αποτελεί "κόκκινη γραμμή" το να βρεθεί κάποιο στέλεχος απέναντι στο επίσημο ψηφοδέλτιο του κόμματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διακύβευμα.

    Ταυτόχρονα, επισήμανε αφενός ότι είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου ότι "όλοι μας και εμείς, ειδικότερα όσον αφορά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει να έχουν μία περισσή σκέψη ως προς το τι ρόλο επιτελούμε όλοι μας, ειδικά σβ αυτή την περίοδο".

    Κληθείς να επιβεβαιώσει την υποψηφιότητα της Φ. Γεννηματά για το Δήμο Αθηναίων, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι ειδικά στον Δήμο της Αθήνας είναι σαφέστατο ότι, εκ των πραγμάτων, υπάρχει μια πολύ μεγάλη βαρύτητα στο όνομα του υποψηφίου και συμπλήρωσε αναφορικά με την νυν υφυπουργό Υγείας ότι "είναι γνωστή η προσφορά της, είναι γνωστή η εκλογιμότητά της, αλλά και η βούλησή της να επιλύει τα ζητήματα τα οποία της ανατίθενται με τον καλύτερο τρόπο".

    Εξ άλλου, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι "εάν υπάρξει ανάγκη συμπληρώσεων του κυβερνητικού σχήματος, μετά την αποχώρηση, αν γίνει αποχώρηση γιατί κανείς δεν το ξέρει ακόμη, κάποιων συναδέλφων μου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε θα γίνουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις".

    [10] Διεργασίες για τις εκλογές

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες στους κομματικούς σχηματισμούς για την επιλογή των υποψηφίων που θα υποστηρίξουν στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ.

    Πέραν των υποψηφιοτήτων για τις νομαρχίες και τους δήμους, αυτό που απασχολεί περισσότερο τα κομματικά επιτελεία είναι οι 13 περιφέρειες της χώρας, που έχουν προκύψει μετά τις αλλαγές στο χάρτη της Ελλάδας με τον "Καλλικράτη".

    Οι 13 περιφερειάρχες που θα εκλεγούν (και που θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες - πολλοί κάνουν λόγο για μικρούς πρωθυπουργούς) θα δώσουν κι ένα σαφές πολιτικό στίγμα για τους κομματικούς συσχετισμούς, ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους και ενώ έχει μεσολαβήσει η οικονομική κρίση και τα σκληρά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ παρουσιάζει, στη συνδρομητική του ιστοσελίδα, τις μέχρι σήμερα διεργασίες τόσο σε κομματικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στις περιφέρειες της χώρας ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των κατά τόπους ανταποκριτών μας.

    [11] Απευθείας διαπραγματεύσεις

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, με την ελπίδα να αναζωπυρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

    Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν απευθείας συνομιλίες στην Ουάσινγκτον, στις 2 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες, το Κουαρτέτο οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο.

    Το Κουαρτέτο κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να αποφύγουν "προκλητικές ενέργειες" και τυχόν "εμπρηστικές δηλώσεις".

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες του στις 2 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να έχουν καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία μέσα σε ένα χρόνο. Στις διαπραγματεύσεις έχουν κληθεί να συμμετάσχουν επίσης ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ.

    Η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι στόχος των συνομιλιών θα είναι να επιλυθούν "όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος". "Αναμφίβολα θα συναντήσουμε περισσότερα εμπόδια", είπε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι συνομιλίες θα επισφραγιστούν από "καλή πίστη" και από μια "δέσμευση για την επιτυχία τους".

    Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια ανακοίνωση εκ μέρους του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ) στην οποία αναφέρεται ότι "το Κουαρτέτο είναι αποφασισμένο να στηρίξει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους συνομιλιών".

    Η επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, κάλεσε και τις δύο πλευρές "να εργαστούν γρήγορα και σκληρά, ώστε μέσα σε ένα έτος να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις".

    Φέτος την άνοιξη, ξεκίνησαν "οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μίτσελ".

    Η παλαιστινιακή ηγεσία καλωσόρισε την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή, με την οποία καλεί τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν σε απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ τον ερχόμενο μήνα.

    Η ανακοίνωση "περιλαμβάνει τα στοιχεία που απαιτούνται για μια ειρηνευτική συμφωνία", δήλωσε ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Ωστόσο, τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα αποσυρθούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν τον επόμενο μήνα, εάν η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώσει νέες κατασκευές οικισμών.

    Από τη μεριά της, η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέρριψε τις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της.

    Το Ισραήλ έχει αποδεχθεί την πρόσκληση της Ουάσινγκτον για την έναρξη στις 2 Σεπτεμβρίου απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    [12] Διαψεύδει περικοπή στο ΕΚΑΣ

    Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για περικοπή στο ΕΚΑΣ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

    Αντίθετα, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται, αναμένεται να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων για το σύνολο των Ταμείων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και τονίζεται ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια είναι προσαυξημένα κατά 4% (ατομικό, οικογενειακό εισόδημα και εισόδημα από συντάξεις).

    Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν καλύπτουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και άλλοι που για πρώτη φορά γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος. Σε κάθε περίπτωση με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για το 2010 θα είναι περισσότεροι από τους δικαιούχους του 2009 κατά 8 - 10 χιλιάδες.

    [13] "Θα τιμωρηθούν"

    Την πρόθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας μπάσκετ να τιμωρήσει κάθε παίκτη της Εθνικής Ελλάδας και της Εθνικής Σερβίας που θα αποδειχτεί πως έχει συμμετοχή στα «σοκαριστικά γεγονότα» στο ΟΑΚΑ εξέφρασε, με δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν.

    «Είδα τις ντροπιαστικές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια του αγώνα Ελλάδα-Σερβία. Ήταν μια απαίσια κηλίδα στο καλό όνομα του παγκόσμιου μπάσκετ. Η FIBA θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα κατά οποιουδήποτε παίκτη βρεθεί να είναι αναμεμειγμένος στα σοκαριστικά γεγονότα. Η FIBA δεν θα τα αφήσει να περάσουν έτσι», τόνισε ο Μπάουμαν και πρόσθεσε: «Η FIBA, ως το κυρίαρχο όργανο του παγκόσμιου μπάσκετ, εξετάζει ως επείγοντα τα περιστατικά που προκάλεσαν βία. Η FIBA δεν θα σχολιάσει τις δράσεις οποιουδήποτε παίκτη, πριν η έρευνα ολοκληρωθεί. Παρ΄ όλα αυτά, η FIBA ξεκαθαρίζει ότι δεν θα διστάσει να πάρει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα κατά οποιουδήποτε ατόμου βρεθεί να έχει φέρει το άθλημα σε ανυποληψία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 August 2010 - 4:32:15 UTC