Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρωτική καταστροφή στο Φοινικόδασος

  • [01] Ολοκληρωτική καταστροφή στο Φοινικόδασος

    Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στο Φοινικόδασος της Πρέβελη στο νομό Ρεθύμνου, από την φωτιά που ξεκίνησε νωρίς το πρωϊ. Στην ίδια περιοχή έχουν καεί μέχρι αυτή την ώρα, 4.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 1000 στρέμματα δασικής. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει υποστεί από φωτιά ο νομός Ρεθύμνου δεδομένης της τεράστιας αξίας που έχει για τον τόπο το φοινικόδασος.

    Στο δεύτερο μέτωπο φωτιάς, στα Ακούμια, 160 στρέμματα χορτολιβαδικής και αγροτικής έκτασης κατέκαψε η πυρκαγιά η οποία από το απόγευμα βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο παρά την ένταση του ανέμου.

    Η φωτιά στο Ροδάκινο, η οποία ενώ τα ξημερώματα είχε τεθεί υπό έλεγχο, αναζωπυρώθηκε το πρωί από τους ισχυρούς ανέμους και έχει κάψει ήδη 400 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 300 στρέμματα χορτολιβαδικής και 50 στρέμματα δάσους ενώ απείλησε και το χωριό. Το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

    Στα μέτωπα βρίσκονται 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες και 24 άτομα πεζοπόρα τμήματα πυρόσβεσης.

    Σε κατάσταση συναγερμού θα παραμείνουν καθ' όλη την διάρκεια και της αποψινής νύχτας και της αυριανής ημέρας, μετά από εντολή του συντονιστικού της Πυροσβεστικής, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όχι μόνο του νομού Ρεθύμνης, αλλά όλης της Κρήτης καθώς ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των κατά τόπους πυρκαγιών αλλά και εκδηλώσεις νέων παραμένει πολύ υψηλός.

    Υπό έλεγχο τέθηκε από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις η πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας που ξέσπασε και πάλι αργά χθες το βράδυ.

    Επίσης, σβήστηκε άλλη μια πυρκαγιά στην περιοχή Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, που είχε ξεσπάσει από άγνωστη αιτία.

    Mάχη με τις φλόγες στη Κάρυστο

    Σε ύφεση βρίσκεται πλέον το μέτωπο στα ανατολικά της Καρύστου στην περιοχή Αετοράχη, ενώ επεκτείνεται περαιτέρω βορειοδυτικά το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Κοκκινόχωμα. Οι άνεμοι ευτυχώς έχουν αρχίσει να εξασθενούν. Από τα 10-11 μποφόρ, που πυροδότησαν το βράδι του Σαββάτου την καταστροφική φωτιά, έχουν περιορισθεί στα 8-9 μποφόρ. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης παραμένει, αφού όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Νικόλας Τσόγκας «Η εξέλιξη των ανέμων είναι απρόβλεπτη. Παρόλα αυτά είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από χθες το βράδι».

    Η Πυροσβεστική είχε καταφέρει από νωρίς το μεσημέρι να περιορίσει τη φωτιά στα δυο παραπάνω μέτωπα, αν και οι ισχυροί άνεμοι κατέστησαν αδύνατη την επιχείρηση από εναέριες δυνάμεις. «Δουλεύουμε συνέχεια από χθες τη νύχτα με τις επίγειες δυνάμεις. Προσπαθούμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά για να μην ανοίξει, όπως λέμε» είχε δηλώσει το μεσημέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσόγκας. Στην περιοχή διενεργούν 32 οχήματα με 67 πυροσβέστες και 51 πεζοπόροι. Εκτός από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν δύο ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών, μια του δήμου και μια τοπικού συλλόγου.

    Κατοικημένες περιοχές δεν απειλούνται από το μεσημέρι. Μόνο στον οικισμό Αετό προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τέσσερα σπίτια και σε προαύλιους χώρους περισσότερων κατοικιών. Στην περιοχή.

    Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες το βράδυ, από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι, Γραμπιά. Επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωϊ στον Αετό. Το πρώτο κρίσιμο 12ωρο επικράτησε πανικός. Όπως δήλωσε το πρωϊ στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Καρύστου κ. Σπύρος Πλατυμέσης «όλο το βράδυ παραθεριστές έφευγαν πανικόβλητοι. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Με δυσκολία αναπνέαμε από τους καπνούς, ακόμη και στην παραλία. Ο δρόμος προς Χαλκίδα ήταν γεμάτος».

    Αγροτουριστική περιοχή η Κάρυστος, καίγεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ ο κ. Πλατυμέσης, «πέρσι σαν σήμερα, είχαν καεί από ανθρώπινο λάθος 167.000 στρ.. Πριν από ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου είχε προκληθεί πάλι από ανθρώπινο λάθος -την οξυγονοκόλληση ενός συνεργείου- φωτιά, ευτυχώς μικρής έκτασης. Πρόπερσι είχε πάλι ξεσπάσει φωτιά εξαιτίας έλλειψης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ, διότι δεν είχαν πλυθεί οι μονωτήρες».

    Τουριστικός προορισμός κοντά στην Αθήνα, με πολύ πράσινο, που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, η Κάρυστος διαθέτει ήδη ελεύθερες εκτάσεις για περαιτέρω οικοδόμηση. «Με το νόμο Τρίτση είχαν γίνει επεκτάσεις οικισμών και υπάρχουν πολλοί συνεταιρισμοί. Άρα η διαθέσιμη για οικοδόμηση επιφάνεια είναι μεγάλη και επιπλέον οι τιμές είναι λογικές. Θεωρώ σχεδόν αδύνατον κάποιος άρρωστος νους να προκάλεσε τη φωτιά», πρόσθεσε ο κ. Πλατυμέσης.

    Η πυρκαγιά ξεκίνησε χθες το βράδυ, από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι, Γραμπιά. Επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωϊ στον Αετό.

    Πολλές κατοικίες έχουν εκκενωθεί, ενώ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί η διακοπή ρεύματος που καθιστά απαγορευτική τη χρήση των αντλιών για νερό.

    Αξιωματικός της Πυροσβεστικής είπε ότι είναι άθλος ότι μέχρι στιγμής οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να εμποδίσουν τη φωτιά από το να κάψει σπίτια.

    Αγροτουριστική περιοχή η Κάρυστος, φέτος καίγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Καρύστου Σπύρος Πλατυμέσης, πέρσι σαν σήμερα, είχαν καεί από ανθρώπινο λάθος 167.000 στρ.. Πριν από ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου είχε προκληθεί πάλι από ανθρώπινο λάθος -την οξυγονοκόλληση ενός συνεργείου- φωτιά, ευτυχώς μικρής έκτασης. Πρόπερσι είχε πάλι ξεσπάσει φωτιά εξαιτίας έλλειψης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ. Δεν είχαν πλυθεί οι μονωτήρεςβ¦

    Όμως τις προηγούμενες χρονιές δεν είχαν απειληθεί κατοικημένες περιοχές, όπως συμβαίνει φέτος. Όλο το βράδυ χθες, οπότε ξέσπασε η φωτιά, παραθεριστές έφευγαν πανικόβλητοι. «Η ατμόσφαιρα από τους καπνούς ήταν αποπνικτική. Ο κόσμος κατευθυνόταν πανικόβλητος προς τη Χαλκίδα. Ο δρόμος προς Χαλκίδα ήταν γεμάτος χθες το βράδι» σημειώνει ο δήμαρχος Καρύστου.

    Στην περιοχή υπάρχουν δύο ομάδες εθελοντών δασοπυροσβεστών, μια του δήμου και μια τοπικού συλλόγου. Συγχρόνως υπάρχει το κλιμάκιο νότιας Καρυστίας της Πυροσβεστικής. Παρόλα αυτά οι ισχυροί άνεμοι που πλησιάζουν και 10 μποφόρ δεν κατέστησαν δυνατή την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φωτιάς. Δυο φορές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πετάξουν τα εναέρια μέσα.

    Όπως δηλώνει ο δήμαρχος, «ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα. Τώρα εξετάζουμε τη φημολογία ότι έχουν καεί σπίτια. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε επιβεβαιώσει την πληροφορία».

    Τουριστικός προορισμός κοντά στην Αθήνα, με πολύ πράσινο, που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, η Κάρυστος διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για περαιτέρω οικοδόμηση. «Με το νόμο Τρίτση είχαν γίνει επεκτάσεις οικισμών και υπάρχουν πολλοί συνεταιρισμοί. Άρα η διαθέσιμη για οικοδόμηση επιφάνεια είναι μεγάλη και επιπλέον οι τιμές είναι λογικές. Οπότε θεωρώ, σχεδόν αδύνατον, κάποιος άρρωστος νους να προκάλεσε τη φωτιά», σημειώνει ο κ. Πλατυμέσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 August 2010 - 18:30:38 UTC