Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ληστεία με πυροβολισμούς στην Αλόννησο
  • [02] Σύσκεψη για τις τιμές στα σιτηρά
  • [03] Σύλληψη για τη δολοφονία 11χρονης
  • [04] Αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ
  • [05] Ανασκαφές στην Ιθάκη

  • [01] Ληστεία με πυροβολισμούς στην Αλόννησο

    Σε κινητοποίηση βρίσκονται δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος στις Βόρειες Σποράδες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ληστών τράπεζας, οι οποίοι διέφυγαν με φουσκωτό.

    Πρόκειται για δύο άνδρες οι οποίοι στις 8.05 το πρωί, οπλισμένοι με αυτόματο όπλο, λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αλόννησο, αλλά στην προσπάθειά τους να διαφύγουν με μηχανή, έπεσαν και έγιναν αντιληπτοί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι τούς πυροβόλησαν χωρίς να τους πετύχουν.

    Στη συνέχεια, με άλλη μηχανή, οι δράστες κατευθύνθηκαν σε όρμο, όπου τους περίμενε τρίτος συνεργός χειριστής φουσκωτού σκάφους στο οποίο επιβιβάστηκαν και διέφυγαν.

    [02] Σύσκεψη για τις τιμές στα σιτηρά

    Το ζήτημα της κατάστασης στην αγορά των σιτηρών θα εξεταστεί σήμερα, σε σύσκεψη που συγκαλεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης.

    Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των παραγωγών και των αγροτικών Ενώσεων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Στόχος της πρωτοβουλίας του Υπ.Α.Α.Τ η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε δυσλειτουργίας στην πρωτογενή αγορά των σιτηρών αλλά και της αλυσίδας εφοδιασμού των προϊόντων του τομέα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

    [03] Σύλληψη για τη δολοφονία 11χρονης

    Συνελήφθη χθες ένας 41χρονος Αλβανός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση 11χρονης Βουλγάρας, ανακοίνωσε ο διοικητής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, στρατηγός Κώστας Τούζος.

    Το πτώμα της ανήλικης βρέθηκε σε πηγάδι στην αγροτική περιοχή του Ελαιοχωρίου Αρκαδίας, από όπου και είχε εξαφανιστεί.

    Συγκεκριμένα, η αστυνομία ενημερώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής ότι εξαφανίστηκε η 11χρονη που διέμενε με την οικογένειά της στο Ελαιοχώρι, από τον Οκτώβριο του 2009.

    Το κοριτσάκι για τελευταία φορά το είδαν στη 1.20 τα ξημερώματα Κυριακής, οπότε και έφυγε από την πλατεία του χωριού για το σπίτι του.

    Ο στρατηγός ανέφερε, ότι οι αστυνομικοί πήγαν στο χωριό και άρχισαν να ερευνούν, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη την ημέρα της Κυριακής από αστυνομικές δυνάμεις, την ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένους σκύλους και κλιμάκιο κοινωνιολόγων και ψυχολόγων από το "Χαμόγελο του Παιδιού".

    Στο πλαίσιο των ερευνών, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια ένας Αλβανός 41 χρόνων που διαμένει τα τελευταία δέκα χρόνια με την οικογένειά του, στο χωριό, ο οποίος κατά την ανάκριση ομολόγησε ότι επιβίβασε ο ίδιος το κοριτσάκι στο αυτοκίνητό του με την πρόφαση να το πάει στο σπίτι του, αλλά στη συνέχεια, το οδήγησε σε ερημική αγροτική τοποθεσία, εφτά χιλιόμετρα από το χωριό, όπου μέσα στο αυτοκίνητό του το κακοποίησε σεξουαλικά και στη συνέχεια το έριξε σε πηγάδι, που υπήρχε στο σημείο εκείνο, με νερό βάθους περίπου δέκα μέτρων. Ο δράστης οδηγήθηκε από τους αστυνομικούς στο σημείο και υπέδειξε το πηγάδι.

    Το πτώμα της άτυχης 11χρονης μεταφέρεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, για νεκροψία - νεκροτομή.

    Τέλος, με μέριμνα της αστυνομίας, παρέχεται στους γονείς της ανήλικης ψυχολογική υποστήριξη, ενώ ο Αλβανός δράστης με την ολοκλήρωση της δικογραφίας θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Τρίπολης.

    [04] Αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ

    Δεκαπέντε άνθρωποι -14 σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Γερμανικό Πρακτορείο- ανάμεσά τους έξι ξένοι (τέσσερις αμερικανοί και ένας ιάπωνας), φέρεται ότι σκοτώθηκαν όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σήμερα το πρωί στο Νεπάλ, όπου επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέντε επιβάτες ήταν νεπαλέζοι.

    Το γερμανικής κατασκευής αεροσκάφος, τύπου Dornier και ιδιοκτησίας της εταιρίας Angi Air, επέστρεφε στο Κατμαντού, αφού απέτυχε να προσγειωθεί στο Λούκλα, του ανατολικού Νεπάλ, εξαιτίας της κακοκαιρίας, όταν συνετρίβη στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, Τζάι Μουκούντα Κανάλ.Το Λούκλα βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Εβερεστ.

    "Οι διασώστες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την απομακρυσμένη περιοχή εξαιτίας των πλημμυρών. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, ελάχιστες είναι οι ελπίδες να υπάρχουν επιζώντες", είπε ο Κανάλ στο Ρόιτερ. Στο αεροσκάφος επέβαινε και τριμελές πλήρωμα.

    Οπως μετέδωσε ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός ABC, το αεροσκάφος έχει κοπεί σε κομμάτια. Ο αξιωματούχος του αεροδρομίου του Κατμαντού, Τριράτνα Μαναντάρ, δήλωσε ότι στρατιωτικά ελικόπτερα έσπευσαν στην περιοχή, αλλά την επιχείρηση διάσωσης δυσχεραίνουν οι βροχοπτώσεις.

    [05] Ανασκαφές στην Ιθάκη

    Σε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών εκτιμούν ότι βρίσκονται δύο Έλληνες αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που τα τελευταία 16 χρόνια ανασκάπτουν την περιοχή Αγ. Αθανάσιος στην Ιθάκη.

    «Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τη συζυγό του, Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσίασαν στις 20 Αυγούστου την επιστημονική τους ανακάλυψη.

    Πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σε αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι μια κρήνη, που τοποθετείται στον 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα.

    «Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα, που έχουμε, τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση, που αναφέρεται από τον Όμηρο και οι περιγραφές που γίνονται ταιριάζουν, παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, γιατί πρώτον, η περιοχή κατοικήθηκε και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και δευτερευόντως επειδή ο χώρος ήταν άφρακτος με αποτέλεσμα περίεργοι περιπατητές να εισβάλλουν σε αυτόν καθημερινά».

    Ο κ. Παπαδόπουλος ζητεί την φροντίδα της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχισθεί η ανασκαφή, αλλά να γίνει και η περίφραξη του χώρου.

    Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, τον Νοέμβριο του 2006, ήρθε στο φώς ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη. Επρόκειτο για πινακίδα, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας. Το εύρημα παρουσιάστηκε σε γερμανικό έγκριτο αρχαιολογικό έντυπο (ΚΑDMOS). Πρόκειται για την απεικόνιση πλοίου με τον Οδυσσέα, δεμένο στο κατάρτι, και τερατόμορφα σχέδια, μια τρίαινα και σημάδια γραφής Γραμμικής Α. Την επιστημονική δημοσίευση συνυπογράφουν δύο Έλληνες αρχαιολόγοι με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό Τζ. Οουενς.

    Η περιοχή Αγ. Αθανασίου, στην οποία γίνονται ανασκαφές είναι έκτασης 25 στρεμμάτων και είναι απαλλοτριωμένη με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Προσφάτως, μάλιστα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιθάκης ενέκρινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρηματοδότηση 115.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχισθεί η αρχαιολογική έρευνα.

    Ο επί εικοσαετίας πρώην δήμαρχος Ιθάκης, Σπύρος Αρσένης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την ελληνική, και όχι μόνον, αρχαιολογία, καθώς ο Οδυσσέας αποτελεί εμβληματική μορφή για την παγκόσμια κοινότητα, τα μέλη της οποίας τον γνωρίζουν από τα μαθητικά τους χρόνια».

    Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού δεν διατυπώθηκε σχόλιο για το θέμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 August 2010 - 8:30:48 UTC