Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα η ανακοίνωση των βάσεων
  • [02] "Θετικές προοπτικές"
  • [03] Σχέδιο αναβάθμισης
  • [04] Ακαρπες οι έρευνες
  • [05] Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

  • [01] Σήμερα η ανακοίνωση των βάσεων

    Στη δημοσιότητα θα δοθούν σήμερα τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος.

    Από το πρωί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του ιστότοπου του Υπουργείου Παιδείας www.minetu.gov.gr πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό. Επίσης, μπορούν να ενημερώνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καλώντας τον αριθμό 1500.

    Οι πίνακες με τα αποτελέσματα θα δοθούν και στα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να αναρτηθούν στα λύκεια.

    Συνάντηση της υπουργού Παιδείας με την ΔΟΕ

    Άμεσα απάντησε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, στο αίτημα του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας που ζήτησε να συναντηθούν κατεπειγόντως. Η υπουργός θα συναντηθεί με τους δασκάλους το μεσημέρι και θα συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα των σχολείων που ανοίγουν σε λίγες ημέρες.

    [02] "Θετικές προοπτικές"

    Πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει δηλώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, σε άρθρο του στην Γουόλ Στριτ Τζέρναλ. Ο τίτλος του άρθρου είναι " Ελληνική αναγέννηση" και στο κείμενο ο Επίτροπος Ολι Ρεν αναφέρει τη σημαντική μεταστροφή από το αρνητικό κλίμα και τις απαισιόδοξες προβλέψεις του Μαρτίου του 2010 για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη, προς μια θετική προοπτική εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και αποκατάστασης της σταθερότητας στην ευρωζώνη.

    Αφού επικαλείται τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για επικείμενη κατάρρευση του ευρώ που εμφανίζονταν την περασμένη άνοιξη, σημειώνει ότι το κλίμα σταδιακά αλλάζει καθώς η Ελλάδα εφαρμόζει δραστικά και συχνά επώδυνα μέτρα υλοποιώντας με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι από την πρώτη αποτίμηση της Ευρ. Επιτροπής προκύπτει πως η Αθήνα διέψευσε τους αμφισβητίες, καθώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης οδηγεί στην επιστροφή σε μακροοικονομική εξυγίανση και σε μια πιο ισορροπημένη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

    Ο κ. Ρεν τονίζει ότι με τα μέτρα λιτότητας που ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ και τις σημαντικές διαρθρωτικές τομές στο εργασιακό καθεστώς, στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η Ελλάδα βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Μάλιστα, επισημαίνει ότι μερικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν ταχύτερα του προβλεπομένου, αλλά σπεύδει να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία εάν θέλει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Σημειώνει ότι για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς σε κρίσιμους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, η ενέργεια, οι μεταφορές και μια σειρά από κλειστά επαγγέλματα. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι η Ελλάδα δύναται να εκπλήξει τις αγορές επιτυγχάνοντας κάποιους από τους στόχους του προϋπολογισμού πριν τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί.

    Ο επίτροπος απορρίπτει τα σενάρια που επιμένουν ότι η Ελλάδα θα εξαναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι μεν φιλόδοξο, αλλά είναι ταυτόχρονα και ρεαλιστικό. Προβλέπει μάλιστα ότι τελικά θα σημειωθούν μεγαλύτεροι του προβλεπομένου ρυθμοί ανάπτυξης. Επισημαίνει ότι όσοι επιμένουν στα σενάρια της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν υπολογίζουν τα τεράστια κόστη μιας τέτοιας εξέλιξης τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ευρωζώνη, αλλά και για παγκόσμια οικονομία. Ταυτόχρονα, σημειώνει, μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και γενικότερα την Ευρ. Ενωση.

    Αφού εκτιμά ότι στις αγορές εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια μιας σταδιακής αλλαγής στην αίσθηση που επικρατεί για την Ελλάδα, ο κ. Ρεν εκφράζει την πεποίθηση ότι με τη συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος θα υποχωρήσουν και οι αρνητικές προβλέψεις και οι εκτιμήσεις για κινδύνους.

    Τέλος ο κ. Ρεν αναφέρεται σε συστημικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία τα οποία η ανέδειξε η οικονομική κρίση και τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει, ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την έγκαιρη καταγραφή και αντιμετώπιση μακροοικονικών ανισορροπιών. Δηλώνει, μάλιστα, αποφασισμένος να καταθέσει συγκεκριμένο νομοθετικό σχέδιο διακυβερνητικής μεταρρύθμισης πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

    [03] Σχέδιο αναβάθμισης

    Το πόρισμα της αρμόδιας ομάδας εργασίας και των συναρμόδιων υπουργών για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, παρουσίασε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Συζητήθηκαν μετά απο εισηγήσεις των κ.κ. Μ. Χρυσοχοϊδη και Σπ. Βούγια τα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα και τα ποσά που απαιτούνται για την ανάπλαση του Κέντρου, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει πως η Αθήνα πρέπει να γίνει πιλότος για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν απο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κράτος,για τα κοινωνικά προβλήματα, το δε κέντρο της πρωτεύουσας πρέπει να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό.

    Επίσης, εξετάστηκαν οι γενικές πολιτικές και συναρμοδιότητες που υπάρχουν καθώς επίσης και η αντιμετώπιση φαινομένων, όπως η χρήση ναρκωτικών, η μεταναστευτική ροή, η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων που έχουν αρμοδιότητα για το κέντρο της Αθήνας, ώστε να αξιοποιηθεί μέσω του συντονισμού και η περιουσία που υπάρχει και οι δυνατότητες που έχει η πολιτεία.

    Αναφορικά με το θέμα του Κέντρου της Αθήνας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για "συστηματική" υποβάθμισή του εδώ και αρκετά χρόνια και ιδιαίτερα, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν αξιοποιήθηκαν, παρά τη μεγάλη παρέμβαση που αυτοί συνιστούσαν.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι υπάρχουν περιοχές που μαραζώνει η εμπορική δραστηριότητα, που υπάρχει ασφυκτικό περιβάλλον διαβίωσης και υπογράμμισε ότι "έχουμε μια πόλη που αντί να είναι φιλική, ανθρώπινη, πράσινη και φιλόξενη, έχει μετατραπεί σε πολύ δύσκολο χώρο διαβίωσης".

    "Το κέντρο της Αθήνας οδηγείται σε παρακμή, ενώ υποβαθμίζεται η ζωή του πολίτη αλλά και του επισκέπτη και του τουρίστα που έρχεται στη χώρα μας, των ίδιων των συμπολιτών μας, αλλά και πολλών άστεγων και ανθρώπων χωρίς πατρίδα", υπογράμμισε.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "χρειάζεται μια συνεκτική πολιτική, όχι αποσπασματική" και "ένα οριζόντιο συλλογικό και συνεκτικό πρόγραμμα" με στόχο να υπάρξει μια πόλη βιώσιμη.

    "Νομίζω ότι θα είναι βιώσιμη όταν θα δούμε πια ότι ένας συνταξιούχος μπορεί να περπατά ανέμελα στο κέντρο της πόλης, ή μια μάνα, ένας γονιός, με το παιδί του στο καροτσάκι, να μπορούν να κάνουν βόλτα χωρίς εμπόδια ή και χωρίς φόβο, όταν άτομα με αναπηρία θα έχουν παντού πρόσβαση, σημάνσεις, είτε ηχητικές είτε φωτεινές, που θα μπορούν να τους βοηθήσουν, να αισθάνονται φιλόξενο το περιβάλλον, όταν οι νεότεροι και όχι μόνο οι νεότεροι, μπορούν να βρίσκουν ποδηλατόδρομους, να αθληθούν, χώρους αναψυχής, δάση, πάρκα, παραλίες, η κάθε γειτονιά να είναι πράγματι χώρος πολιτισμού", σημείωσε.

    "Ακόμα και το σχολείο να σφίξει από ζωή και μετά τα μαθήματα να είναι ένα κέντρο για τη γειτονιά. Το εθελοντικό κίνημα να μπορεί να συνεργάζεται με την πολιτεία για την αναβάθμιση της γειτονιάς και τη στήριξη των ανθρώπων, των πολιτών, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη", συμπλήρωσε.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι, πέρα από τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε σε αυτό και η έλλειψη πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε "και ποιοι πέρασαν από την Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια".

    Επιπλέον μίλησε για μια περιοχή "που λειτουργεί εναντίον των μόνιμων κατοίκων αλλά και δεν εντάσσει σωστά αυτούς που φιλοξενεί", αλλά αντίθετα, "στοιβάζει ανθρώπινες ψυχές στους δρόμους, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, κυριαρχεί πολλές φορές η κοινωνική αγριότητα".

    Οι αιτίες, όπως σημείωσε, είναι πολλές και όχι μόνο η αστυφιλία ή η μετανάστευση, αλλά και η φτώχια που εισάγεται από άλλες χώρες καθώς επίσης και η εγκληματικότητα είτε για λόγους επιβίωσης είτε για άλλους λόγους.

    Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι μετανάστες, οι πρόσφυγες που έρχονται μεταφέρουν και την ευκαιρία να τους εκμεταλλευθεί ο καθένας, κάνοντας εμπόριο ψυχών, ανθρώπων, ναρκωτικών αλλά και παρεμπόριο προϊόντων, προσθέτοντας ότι είναι πολλοί αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, χωρίς στέγη που οδηγούνται σε εξαθλίωση και δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, ασθενειών κτλ.

    Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έξαρση στη χρήση των ναρκωτικών, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συνθήκες ανομίας -παρότι υπάρχει τώρα μια σοβαρή παρουσία της Αστυνομίας με την ομάδα ΔΙΑΣ σε πολλές γειτονιές-, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και έλλειψη συντονισμένης κοινωνικής πρόνοιας, που, μεταξύ άλλων, οδηγούν σε παρακμή του κέντρου της Αθήνας.

    Σχετικά δε με το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι εδώ και μήνες έχουν δουλέψει αρκετές Επιτροπές, αρκετά στελέχη, ώστε να διαμορφώσουν ένα πιο συνεκτικό πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας που δεν αφορά μόνο το κέντρο της πόλης και πρόσθεσε ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων.

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου εξήρε τον επαγγελματισμό όλων των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρά τις δυσκολίες λόγω των καιρικών συνθηκών και επισήμανε ότι σε σχέση με την περσινή χρονιά και τουλάχιστον μέχρι τώρα, είμαστε στο 1/10 σε ότι αφορά το μέγεθος των εκτάσεων που έχουν καεί.

    Επιπλέον, ζήτησε από τον κ. Χρυσοχοΐδη να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στους αστυνομικούς που συμμετείχαν χτες στην επιχείρηση αντιμετώπισης της ληστείας -η οποία είχε αίσιο τέλος- και του δύσκολου πάντα έργου να διαπραγματευτούν με κάποιον, ο οποίος κρατούσε ομήρους πολίτες.

    [04] Ακαρπες οι έρευνες

    Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι διωκτικές αρχές στην ευρύτερη περιοχή των βορείων Σποράδων και της Εύβοιας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο ενόπλων που λήστεψαν υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αλόννησο και κατά την επεισοδιακή τους διαφυγή πυροβόλησαν με καλάζνικοφ εναντίον αστυνομικών κι ενός λιμενικού, χωρίς όμως να τους τραυματίσουν

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, οι ληστές, φορώντας κουκούλες, εισήλθαν λίγο μετά τις 8 χθες το πρωί στο τραπεζικό υποκατάστημα, όπου, με την απειλή όπλων τύπου καλάζνικοφ, αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

    Εξερχόμενοι της Τράπεζας οι δράστες επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα, την οποία είχαν αφαιρέσει από περιοχή της Αλοννήσου. Για κακή τους τύχη, όμως, οδηγός φορτηγού, που είχε σταθμεύσει το όχημά του έξω από την τράπεζα, κινήθηκε προς το μέρος τους και αναπτύσσοντας ταχύτητα, εμβόλισε τη μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα αυτή να ανατραπεί και οι δράστες να πέσουν στο έδαφος, μαζί με τα χρήματα, τα οποία και εγκατέλειψαν στο σημείο.

    Στη συνέχεια με την απειλή των όπλων, αφού ακινητοποίησαν τον οδηγό διερχόμενης μοτοσικλέτας, επιβιβάστηκαν σε αυτή και διέφυγαν. Σε κοντινή απόσταση έγιναν αντιληπτοί από δύο αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Σταθμού, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να τους ακινητοποιήσουν, δέχτηκαν πυροβολισμούς από τους δράστες, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

    Τις κινήσεις των δραστών αντιλήφθηκε κι ένας λιμενικός του τοπικού Λιμενικού Σταθμού, ο οποίος στην προσπάθειά του να τους ακολουθήσει με ιδιωτική μοτοσικλέτα δέχθηκε επίσης πυροβολισμούς από τους δράστες, δίχως να τραυματιστεί.

    Όπως έγινε γνωστό, οι δύο κακοποιοί κατευθύνθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή Βότσι της Αλοννήσου, όπου επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο σκάφος με κατεύθυνση τη Σκόπελο, ενώ, την ίδια ώρα, το Λιμενικό Σώμα απέστειλε στην περιοχή πλωτά σκάφη και ελικόπτερο για τον εντοπισμό του σκάφους.

    Γύρω στις 10.30 το πρωί, βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή έξι ναυτικά μίλια νότια της Σκοπέλου, εγκαταλειμμένο το ταχύπλοο, ενώ εκτιμάται ότι οι δράστες επιβιβάστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή σε άλλο σκάφος.

    Οι αρχές ρυμούλκησαν το άδειο σκάφος στο λιμάνι Κυμάσι Μαντουδίου της Εύβοιας, όπου παραδόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας για περαιτέρω έρευνες. Όπως διαπιστώθηκε, το σκάφος είχε κλαπεί προ διημέρου από περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου.

    [05] Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

    Απίστευτο και όμως...ελληνικό. Οπαδοί του Πανιωνίου, που αντιδρούν με την απόφαση του Ερασιτέχνη να παραχωρήσει στην ΑΕΚ το γήπεδο της Νέας Σμύρνης για τον αγώνα ρεβάνς των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ με τη Νταντί Γιουνάιτεντ, εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στον χλοοτάπητα, στους πάγκους των δύο ομάδων, αλλά και στα δημοσιογραφικά θεωρεία.

    Η διεξαγωγή του αγώνα της Πέμπτης, πλέον, γίνεται εξαιρετικά αμφίβολη και εξυπακούεται ότι στην περίπτωση που τελικά ούτε το συγκεκριμένο γήπεδο θα χρησιμοποιηθεί από την Ένωση (αρχικά απορρίφθηκε το αίτημα της ΠΑΕ για το Περιστέρι), τότε κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας που κι αν θα διεξαχθεί η αναμέτρηση με τους Σκωτσέζους.

    Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Sentra 103,3" ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Κωνσταντίνος Τσακίρης ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει με τίποτα να παραχωρηθεί το γήπεδο στην ΑΕΚ: "Είμαι φανατικά ενάντια σε αυτή την απόφαση. Ο κ. Κιντής έριξε επανειλημμένα χυλόπιτα στον κ. Αδαμίδη. Με πήρε, για κάποιο λόγο και ο κ. Μπιτσαξής και ο κ. Μελισσανίδης και άλλοι, αλλά σε όλους είπα όχι. Είναι εξευτελιστικό για τον Πανιώνιο, με τις σχέσεις που έχει το τελευταίο διάστημα με την ΑΕΚ και το πώς μας αντιμετωπίζει στον Τύπο τουλάχιστον, να παραχωρήσουμε το γήπεδο", σχολίασε ο "ισχυρός άνδρας" των "κυανέρυθρων" και συνέχισε: "Ξεφτιλιζόμαστε ως Πανιώνιος, αυτή είναι η θέση μου. Σέβομαι τον Ερασιτέχνη και τις αποφάσεις του. Προφανώς έχει ανάγκη τα 30.000 ευρώ που θα πάρει από την ΑΕΚ. Ο Ερασιτέχνης έχει το πολύ 300 μέλη".

    Για τις καταστροφές που έγιναν, πάντως, έκανε λόγο για "αλητεία χειρίστου είδους" και συνέχισε: "Βανδαλισμούς στην περιουσία του Πανιωνίου δεν τους δέχομαι". "Εγώ είμαι πρώτα Πανιώνιος και μετά τσάτσος στο ποδοσφαίρου. Περνάμε μια τραγική μέρα σήμερα. Μας απασχολεί πώς θα σώσουμε το γήπεδό μας που διαλύεται από τους δικούς μας φιλάθλους. Δεν έχω να πω κάτι άλλο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 August 2010 - 4:32:32 UTC