Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολι Ρεν: "Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα"
  • [02] "Απαιτείται η στράτευση όλων"
  • [03] Στη μάχη του Γιουρόπα Λιγκ
  • [04] Αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων
  • [05] Διαβούλευση για τα τυχερά παιχνίδια
  • [06] "Εξυγίανση στο Δημόσιο"
  • [07] Η κίνηση στον τουρισμό
  • [08] Τιμωρία για τα επεισόδια
  • [09] Καλή η κλήρωση για τον ΠΑΟ

  • [01] Ολι Ρεν: "Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα"

    Επαίνους για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της σε στέρεες βάσεις, δίνει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωση, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, μέσα από μακροσκελές άρθρο του στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας "Ντι Πρέσε", απορρίπτοντας τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τα δραστικά και συγχρόνως επώδυνα μέτρα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η εξυγίανση του προϋπολογισμού σημειώνει πρόοδο, καθώς δρομολογήθηκαν πακέτα μέτρων συνολικού ύψους γύρω στο 8ο/ο του ΑΕΠ για το 2010.

    Ο κ. Ρεν παραθέτει παραδείγματα της προόδου των μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση του προϋπολογισμού όπως, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αρχίζοντας από την αγορά εργασίας και τις συντάξεις μέχρι τις προϋποθέσεις-πλαίσιο για επιχειρήσεις. Παρατηρεί μάλιστα, πως η υλοποίηση μερικών μεταρρυθμίσεων γίνεται γρηγορότερα απ΄ότι προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα. Πέραν αυτών, με την ίδρυση ενός νέου Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί η ικανότητα αντίστασης του δημοσιονομικού συστήματος.

    Για το μέλλον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως μία συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, και ένα, όσο είναι δυνατόν, ξεπέρασμα των στόχων, θα αποτελέσουν το κλειδί για την επανάκτηση της αξιοπιστίας και για την εξάλειψη των υπαρχόντων ανισοτήτων. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας απελευθέρωσης και ανοίγματος της αγοράς σε ορισμένους τομείς θα πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

    Ο κ. Ρεν επαναλαμβάνει πως μια αποφασιστική υλοποίηση θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών, και, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν έχει εξαλείψει πλήρως τις σκέψεις ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, υπογραμμίζει κατηγορηματικά πως ο ίδιος θεωρεί ως αδικαιολόγητες αυτές τις σκέψεις, και αυτό για πολλούς λόγους.

    Απαριθμώντας τους λόγους που τον οδηγούν σε απόρριψη των σεναρίων για αναδιάρθρωση του χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης δεν είναι μόνον αναμφίβολα φιλόδοξο αλλά είναι επίσης σίγουρα ρεαλιστικό, οι προβλεπόμενες σε αυτό διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε ενίσχυση του μεσοπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης.

    Ο ίδιος προειδοποιεί πως εκείνοι που προωθούν σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποτιμούν το, συνδεόμενο με κάτι τέτοιο, τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος, τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία γενικά και το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες για την Ευρωζώνη συνολικά και για την παγκόσμια οικονομία.

    Συμπληρώνει ακόμη πως η πολιτική ζημία θα ήταν σημαντική όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά επίσης για την Ευρωζώνη και για την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά και ως εκ τούτου αυτό το ανεπιθύμητο και άσκοπο αποτέλεσμα θα πρέπει να αποφευχθεί.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει στο άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα πως θα πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από την πρόσφατη κρίση και να εξαλειφθούν οι αδυναμίες για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει φιλόδοξες προτάσεις για μια βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, τις οποίες ο ίδιος θα καταθέσει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Ρεν επισημαίνει ακόμη πως η ελληνική κρίση έχει μεν προκαλέσει καμπή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά έχει δώσει και μία αποφασιστική ώθηση για την εξέταση των συστημικών αδυναμιών της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, και ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι αυτό θα αυξήσει την λειτουργικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

    Σόιμπλε: "Οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια"

    Την πεποίθησή του ότι "οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια" και ως προς αυτό ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε σημερινή, εφ΄ όλης της ύλης, συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", επισημαίνοντας συγχρόνως πως η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια "σκληρή, επιτυχή, πορεία εξυγίανσης".

    Ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος συναντάται σήμερα στη Βιέννη με τους ομολόγους του των γερμανόφωνων χωρών, αναφέρει χαρακτηριστικά πως "οι Έλληνες έχουν ένα ασυνήθιστα σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης και επειδή δεν μπορούν να υποβαθμίσουν, όπως η Αργεντινή, το νόμισμά τους, τους δόθηκαν από την Ευρωζώνη δάνεια ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αυτό δεν ήταν μια απλή απόφαση". Ο ίδιος τονίζει στη συνέχεια πως δεν έχει "καμία αμφιβολία ότι οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια".

    Στη συνέντευξή του ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στους κανόνες της οικονομίας της αγοράς, στην κερδοσκοπία και στην ανάγκη ρυθμίσεων για αποφυγή μελλοντικών κρίσεων, στο μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της ΕΕ γενικότερα, στην κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, στις γαλλογερμανικές σχέσεις, αλλά και στην εσωτερική πολιτική στη Γερμανία και τις προοπτικές του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

    Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ μιας αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης τάσσονται οι πολίτες της ΕΕ

    Yπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης τάσσονται οι πολίτες της ΕΕ, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε το Μάιο - στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Συγκεκριμένα, το 84% των Ελλήνων και το 75% των Ευρωπαίων (+2% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009 και +4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2009) πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Επίσης, διαπιστώνεται σημαντική μεταστροφή, σε σχέση με το φθινόπωρο, υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης σε αρκετές χώρες, και ιδίως στη Φινλανδία και στην Ιρλανδία (+13% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009), στο Βέλγιο και στη Γερμανία (+7%), στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβακία (+6%), και στις Κάτω Χώρες (+5%). Επιπλέον, το 72% των Ευρωπαίων υποστηρίζει την άσκηση αυστηρότερου ελέγχου στις δραστηριότητες των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων, από την πλευρά της ΕΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 80% των Ελλήνων, έναντι 74% των ευρωπαίων, φρονούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους. Το ίδιο φρονούν το 85% των Σουηδών, το 84% των Ούγγρων, το 83% των Γερμανών, το 82% των Βέλγων και των Κύπριων, και το 80% των Τσέχων και των Σλοβένων.

    Επιπλέον, στην ερώτηση "συμφωνείτε ή διαφωνείτε πως στη χώρα σας πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ευνοήσουν τις επόμενες γενιές, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερες θυσίες από τις σημερινές;", το 68% των Ελλήνων απάντησε ότι συμφωνεί, έναντι 71% των ευρωπαίων.

    Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα στοιχεία της κρίσης που ανησυχούν κυρίως τους Ευρωπαίους είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση (40%), η ανεργία (48%) και ή άνοδος των τιμών (20%).

    Η έρευνα κατέληξε, τέλος, στο συμπέρασμα ότι τον Μάιο του 2010 η εμπιστοσύνη στα όργανα της ΕΕ παρέμενε σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ή στα εθνικά κοινοβούλια (42% έναντι 29% και 31%, αντίστοιχα), αν και η εμπιστοσύνη στην ΕΕ μειώθηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης (στο 42% από το 48% το φθινόπωρο του 2009). Η εμπιστοσύνη ήταν μεγαλύτερη στην Εσθονία (68%), στη Σλοβακία (65%), στη Βουλγαρία και στη Δανία (61%), ενώ ήταν μικρότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο (20%). Στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ήταν στο 42%, ενώ στην εθνική κυβέρνηση ήταν στο 25% (έναντι 29% που ήταν η εμπιστοσύνη του μέσου ευρωπαίου στην εθνική κυβέρνηση).

    [02] "Απαιτείται η στράτευση όλων"

    Το πολιτικό διακύβευμα των αυτόδιοικητικών εκλογών προέταξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος και έστειλε μήνυμα στα στελέχη του ότι απαιτεί την στράτευση όλων στους υποψηφίους της παράταξης.

    Ο κ. Σαμαράς συνέδεσε τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με την στρατηγική κατά του μνημονίου και των συνεπειών του στην οικονομία και στην κοινωνία. Στις παρούσες συνθήκες είπε ο κ. Σαμαράς που είναι «συνθήκες κρίσης», το πολιτικό στοιχείο υπερισχύει του αυτοδιοικητικού. Περιέγραψε την στρατηγική του λέγοντας ότι «η ΝΔ θα αρχίσει να οικοδομεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό συνασπισμό δυνάμεων που απορρίπτει τα αδιέξοδα του Μνημονίου και στηρίζει την εναλλακτική προοπτική. Θα το κάνει, ασφαλώς, όπως οφείλει, ανεξάρτητα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και με καταλύτη τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα τέσσερα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των υποψηφίων του κόμματος για τους δήμους και τις περιφέρειες:

    - Πρώτον, η θέληση της τοπικής κοινωνίας.

    - Δεύτερον, το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση προσώπων, για ανάδειξη νέων και άφθαρτων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την επιλογή του Βασίλη Κικίλια για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής.

    - Το τρίτο κριτήριο είναι η ενότητα του κόμματος. Έχει ήδη αποκατασταθεί πλήρως μετά το Συνέδριο. Υποσχέθηκα «σφουγγάρι» στο παρελθόν και το τηρώ. Υποσχέθηκα το κόμμα των αξιών και των αξίων και το τηρώ.

    - Το τέταρτο κριτήριο είναι η συνολική προοπτική που δίνουμε στη χώρα. Ασφαλώς δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο. Ούτε χρειάζεται άλλωστε. Το πραγματικό «δημοψήφισμα» για το Μνημόνιο γίνεται κάθε 15 ή 30 του μηνός όταν οι εργαζόμενοι εισπράττουν μειωμένες αποδοχές.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στον «Καλλικράτη» επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι «τον ``Καλλικράτη`` όταν θα έλθουμε στην κυβέρνηση θα τον αλλάξουμε. Θα τον κάνουμε αληθινά λειτουργικό».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στα «εξαπτέρυγά του» λέγοντας: «Η ΝΔ λέει αλήθειες. Συχνά δύσκολες αλήθειες. Και τις υπηρετεί με συνέπεια. Παρά τον πόλεμο που της γίνεται τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από πάσης φύσεως ``εξαπτέρυγα``, που στηρίζουν με κάθε τρόπο το ΠΑΣΟΚ, αλλά καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο, ότι η πολεμική τους δεν μας αγγίζει».

    Υποστήριξε ότι η ανοδική πορεία της ΝΔ έχει αρχίσει αντίθετα με την πορεία του ΠΑΣΟΚ για το οποίο είπε ότι «τα πράγματα είναι ακριβώς αντίστροφα: Η μεγάλη πτώση του έχει αρχίσει και στους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί». Συνέχισε προαναγγέλλοντας εκστρατείες ανά την Ελλάδα των δύο αντιπροέδρων του κόμματος κ.κ. Σταύρου Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλου για να στηρίξουν το άνοιγμα του κόμματος στον λαό και στην Κοινωνία. Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας: «Εξυπακούεται ότι οι αποφάσεις που παίρνει η Παράταξη θα έχουν τη στήριξη όλων. Δεν ζητώ μόνο τη στήριξη των επιλογών της Παράταξης. Ζητώ και την ενεργό συμμετοχή όλων των στελεχών στον κοινό μας αγώνα».

    Επανέλαβε την κριτική του στην πολιτική του μνημονίου σε αντιδιαστολή με την «στρατηγική εξόδου από την κρίση» που έχει προτείνει ο ίδιος. Μίλησε για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εφαρμογής του μνημονίου λέγοντας ότι «τα έσοδα είναι πολύ μικρότερα απβ αυτά που υπολόγιζαν να αποσπάσουν με τις φορο-επιδρομές, οι δαπάνες δεν ελέγχονται γιβ αυτό και περιορίζουν δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή την παραδοσιακή ατμομηχανή της Οικονομίας μας, το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, προκειμένου να εμφανίσει μειωμένο έλλειμμα. Τα αποτελέσματα είναι τρία - κι είναι και τα τρία ολέθρια:

    - Πολύ μεγαλύτερη ύφεση απβ όσο είχε προϋπολογιστεί (τουλάχιστον διπλάσια).

    - Πολύ μεγαλύτερος πληθωρισμός απβ όσο είχε προϋπολογιστεί (τουλάχιστον τριπλάσιος) και

    - Πολύ μικρότερη πραγματική μείωση του ελλείμματος απβ όσο είχε υπολογιστεί».

    Προέβλεψε ότι «νέα έκτακτα μέτρα είναι σχεδόν αναπόφευκτα» και επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει προτείνει εγκαίρως ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των υφεσιακών φαινομένων.

    «Με βάση το εναλλακτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το έλλειμμα θα έχει εκμηδενιστεί σε δύο περίπου χρόνια (αν εφαρμοζόταν από σήμερα), ενώ με βάση το Μνημόνιο, ακόμα και μετά από τετραετία, θα υπάρχει έλλειμμα της τάξης του 2%! Με βάση το διαφορετικό μείγμα Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, το δημόσιο χρέος θα είναι μετά από τετραετία κάτω από 100%, σημαντικά μικρότερο απβ ό,τι σήμερα. Ενώ με βάση του Μνημόνιο θα πλησιάζει τότε το 150%!» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Τέλος ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα θέματα Παιδείας λέγοντας ότι τα αποτελέσματα των εισαγωγικών δικαίωσαν την πολιτική της ΝΔ που είχε καθιερώσει την βάση του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    [03] Στη μάχη του Γιουρόπα Λιγκ

    Το «εισιτήριο» για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα προσπαθήσουν να «σφραγίσουν» σήμερα οι τρεις ελληνικές ομάδες που μετέχουν στα πλέι οφ της διοργάνωσης.

    Ο Άρης, ο οποίος πανηγύρισε τη νίκη με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι,στη Θεσσαλονίκη, αναμετράται στο «Φραντς Χορ Στάντιον» της Βιέννης με την Αούστρια (20:00 ώρα Ελλάδας) και καλείται να κρατήσει το «μηδέν» για να προκριθεί, καθώς οι Αυστριακοί είναι υποχρεωμένοι να σκοράρουν.

    Η ΑΕΚ υποδέχεται στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τελικά, τη Νταντί Γιουνάιτεντ (21:00), λόγω του προβλήματος με τον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, και θα προσπαθήσει να πανηγυρίσει και δεύτερη επιτυχία απέναντι στους κυπελλούχους Σκοτίας, τους οποίους νίκησε στο πρώτο παιχνίδι με 1-0. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προβλήματος στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, αρχικά είχε επιλεγεί να γίνει ο αγώνας στη Νέα Σμύρνη, ωστόσο το γήπεδο κρίθηκε ακατάλληλο, αφού οπαδοί του Πανιωνίου, οι οποίοι αντιδρούσαν με την απόφαση του Ερασιτέχνη να το παραχωρήσει στην ΑΕΚ, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στον χλοοτάπητα, στους πάγκους των δύο ομάδων και τα δημοσιογραφικά θεωρεία. Μετά την εξέλιξη αυτή, επελέγη η λύση του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αφού οι άνθρωποι του Ολυμπιακού ήταν από την αρχή δεκτικοί στην παραχώρηση του γηπέδου. Στο συγκεκριμένο ματς η ΑΕΚ θα αγωνιστεί χωρίς φιλάθλους, παρ΄ όλο που είχε ήδη διαθέσει 2.000 εισιτήρια, και έτσι στην εξέδρα θα βρίσκονται μόνο υποστηρικτές της σκοτσέζικης ομάδας.

    Τέλος, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τη Φενερμπαχτσέ (21:45) στην Κωνσταντινούπολη με το πλεονέκτημα του 1-0 από την πρώτη αναμέτρηση. Όμως, ο Παύλος Δερμιτζάκης καταστρώνει τα πλάνα του για τον αγώνα ρεβάνς, χωρίς να υπολογίζει τους τιμωρημένους Βιτόλο και Ίβιτς.

    [04] Αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων

    Τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων έχουν αναδείξει πολλές "αδύνατες" πλευρές του συστήματος, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εκπαιδευτικών αλλά και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, που μελετά αλλαγές, κατ΄ αρχήν διορθωτικές, στο υπάρχον σύστημα και στη συνέχεια πλήρη αλλαγή του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής στις σχολές και τα Τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά για το 2013 -14 και αφού προηγηθούν αλλαγές στα λύκεια και στα Πανεπιστήμια.

    Στα αποτελέσματα παρατηρείται οτι σε 28 τμήματα υπάρχουν εισακτέοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση και μάλιστα κάτω από την μονάδα.

    Συγκεκριμένα το Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη έχει πτώση 8.360 μόρια και μέσον όρο βαθμολογίας 0,91. Στο Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη η πτώση έφτασε τα 8.485 μόρια με μέσο όρο βαθμολογίας 0,9. Στο Τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα πτώση 8342 μορίων και μέσον όρο βαθμολογίας, 1,08. Στο Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου στην Αρτα πτώση 10105 μορίων και μέσον όρο βαθμολογίας 1,4. Στο Τμήμα Βιολογικών και Θερμοκηπευτικών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Καλαμάτας η πτώση ήταν 7400 μόρια και ο μέσος όρος βαθμολογίας 1,68. Στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής του ΤΕΙ Καλαμάτας η πτώση ήταν 8591 μόρια και ο μέσος όρος βαθμολογίας 1,64. Στο Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι είχαμε πτώση 7498 μορίων και μέσον βαθμολογίας 1,97.

    Ο κατάλογος αυτών των Τμημάτων είναι μακρύς και δείχνει οτι εισάγονται υποψήφιοι απο 0,91 μέχρι και 9,878 στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.

    Στον αντίποδα βρίσκονται τμήματα που έχουν μεγάλη άνοδο.

    Ενδεικτικά αναφέρουμε το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Αθήνας στο οποίο παρατηρείται άνοδος 2152 μορίων. Στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Σερρών η άνοδος έφθασε στα 1922 μόρια. Στο Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας η άνοδος έφθασε στα 975 μόρια. Στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης η άνοδος ήταν 856 μόρια, ενω στο Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Αθήνας στα 814. Ετσι η εικόνα των βάσεων ειδικά στο ΤΕΙ κινείται στα δύο άκρα. Απο τις μεγάλες πτώσεις στις μεγάλες ανόδους.

    Πάντως το γεγονός οτι μένουν κενές πάνω απο 4000 θέσεις σε ορισμένα Τμήματα των ΤΕΙ παρά τις προσφερόμενες θέσεις που είχαν ωθεί τους εκπαιδευτικούς να ζητούν την επίσπευση των αλλαγών στο χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Παρεμβάσεις στο σύστημα των εξετάσεων

    Για διορθωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον σύστημα πανελλήνιων εξετάσεων έκαναν λόγο σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.

    Οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, ενώ οι μαθητές που θα φοιτήσουν του χρόνου στην πρώτη τάξη Λυκείου θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο σύστημα εξετάσεων, το οποίο δηλαδή θα εφαρμοστεί το 2013-2014.

    Οι διορθωτικές παρεμβάσεις θα αναφέρονται στη σύμπτυξη των εμπλεκομένων στη διαδικασία των εξετάσεων και στον περιορισμό της χρονικής διάρκειάς τους, δεδομένου ότι σήμερα πάνω από 30.000 απασχολούνται σε διάφορες επιτροπές εξετάσεων, ενώ επί δύο μήνες ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας διατίθεται για τη διεξαγωγή εξετάσεων.

    Ο κ. Πανάρετος τόνισε ιδιαίτερα, ότι η φετινή διαδικασία των πανελλήνιων εξετάσεων ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Τόνισε ιδιαίτερα για την κατάργηση της βάσης του δέκα, ότι παρά την κατάργησή της έμειναν 4.000 κενές θέσεις, ενώ πέρυσι ήταν 20.630.

    Όσον αφορά τη μεγάλη πτώση των βάσεων, που είχε αποτέλεσμα να εισάγονται υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ο κ. Πανάρετος τόνισε, ότι περίπου το 90% των παιδιών έχουν μια θέση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και απομένει πλέον στα ιδρύματα, να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται. Τόνισε όμως ιδιαίτερα, ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται και στο γεγονός, ότι λείπει μια ενδιάμεση μεταλυκειακή βαθμίδα στον τόπο μας.

    Η κ. Διαμαντοπούλου σχετικά είπε ότι, διαμορφώνονται συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης σε ορισμένα τμήματα και ζήτησε, να μην έχουμε υποκριτική αντιμετώπιση στο θέμα, δεδομένου ότι πολλοί μαθητές που ήταν κάτω από τη βάση, έβγαιναν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέστρεφαν στην Ελλάδα.

    Η κ. Διαμαντοπούλου πάντως, τόνισε ιδιαίτερα, ότι το υπουργείο προχωρεί σε αλλαγές σε βάθος, ενώ υπενθύμισε ότι το θέμα ετέθη χθες και στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και το σχετικό κείμενο διαβούλευσης που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

    Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, για την αναδιάρθρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προχωρεί το υπουργείο, έκανε λόγο για συγχωνεύσεις ακόμη και για καταργήσεις τμημάτων ΤΕΙ αλλά και Πανεπιστημίων.

    "Τοπική κοινωνία με λίγους φοιτητές, δεν συντηρείται " είπε η υπουργός η οποία πρόσθεσε : "Προχωράμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές στην εκπαίδευση. Νέο μοντέλο διοίκησης με δυνάμεις της κοινωνίας και της επιστήμης, νέο πρόγραμμα σπουδών για να μην είναι τα ΑΕΙ εξεταστικά κέντρα. Αλλαγές για την αυτοτέλεια των ΑΕΙ, αλλαγές για την διεθνοποίηση τους και αλλαγές στην αξιολόγηση. Όλα αυτά θα είναι οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης τους. Όμως όλα οδηγούν σε "Καλλικράτη " στην Παιδεία. Αυτό σημαίνει μεγάλη αναδιάρθρωση. Και ΤΕΙ και ΑΕΙ θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν."

    Η υπουργός όμως μίλησε και για αλλαγές στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. "Ξεκινάμε" είπε " με νέο κύκλο σπουδών, νέο λύκειο, νέος τρόπος εξετάσεων και καταλήγουμε στις μεγάλες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

    Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν φέτος 106.189, ενώ πέρυσι ήταν 92.426 και συνολικά εισάγονται 84.368, ενώ το 2009 είχαν εισαχθεί 68.794 υποψήφιοι.

    Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα γίνουν από 13 έως 30 Σεπτεμβρίου.

    Στη Βουλή το ν/σ για την "Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης"

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την "Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις".

    Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στοχεύει στη ρύθμιση του χώρου, που βρίσκεται πέρα από τα όρια του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα την αρχική επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων, στις οποίες δραστηριοποιούνται, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως εκπαιδευόμενοι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

    Με το νομοσχέδιο:

    " δημιουργείται πλαίσιο λειτουργίας και πιστοποίησης στους φορείς παροχής εκπαίδευσης

    " τίθεται το πλαίσιο πιστοποίησης των προσόντων των πολιτών

    " δίδεται η δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ των βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος

    " θεσπίζεται Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων σε αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό

    Προσλήψεις αναπληρωτών

    Σε πολύ θετικό κλίμα εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η πολιτική ηγεσία ανακοίνωσε την κοινή υπουργική απόφαση για την πρόσληψη 15.500 αναπληρωτών, κάτι που δέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση η ηγεσία των δασκάλων χαρακτηρίζοντας θετική την ανακοίνωση αυτή . Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ. Μπράτης μάλιστα είπε ότι "παρά τις προβλέψεις του συμφώνου σταθερότητας ελήφθη αυτή η απόφαση, γεγονός που ερμηνεύεται και ως νίκη των εκπαιδευτικών".

    Θετική χαρακτήρισε τη συνάντηση και η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ σε ανακοίνωση του το υπουργείο τόνισε ότι "κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγχώνευσης τμημάτων και ότι παραμένει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη. Εξήγησε αναλυτικά όλα τα θεσμικά, διαρθρωτικά και οικονομικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα (εξορθολογισμός της διαχείρισης του εκπαιδευτικού δυναμικού, ανάκληση αποσπάσεων από διοικητικές θέσεις κλπ.).

    [05] Διαβούλευση για τα τυχερά παιχνίδια

    Δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών προς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους επαγγελματικούς φορείς η νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στην Ελλάδα ισχύει από το 2002 καθολική απαγόρευση της λειτουργίας τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών εκτός από αυστηρά περιορισμένους χώρους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και τα καζίνο. Αποτέλεσμα αυτής της καθολικής απαγόρευσης, ήταν, μεταξύ άλλων, η καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η επιβολή προστίμου ύψους 32.000 ευρώ ανά ημέρα ή 11,5 εκατ. ευρώ ανά έτος. Παράλληλα, όμως, η παντελής απουσία ρυθμιστικού πλαισίου έχει οδηγήσει στο, προοδευτικά de facto, παράνομο άνοιγμα της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ενώ, η εξάπλωση του διαδικτύου έχει διαμορφώσει μια νέα αγορά ηλεκτρονικού στοιχήματος, η οποία όμως λειτουργεί χωρίς κανενός είδους ρύθμιση και εποπτεία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20.000 ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως, με μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος.

    Τι προτείνεται από το υπουργείο

    Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει το νομοθέτημα του υπουργείου, δημιουργείται ισχυρή και ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η Επιτροπή Εποπτείας Παιχνιδιών (Ε.Ε.Π.), με αντικείμενο την πιστοποίηση και τον έλεγχο της καταλληλότητας των μηχανημάτων, των παιχνιδιών, του δικτύου επικοινωνιών, των τερματικών και των καταστημάτων μέσω κεντρικού ή άλλου κατάλληλου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης και φυσικών ελέγχων, τη χορήγηση αδειών, την έκδοση ρυθμιστικών κανονιστικών πράξεων, τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς και την επιβολή κυρώσεων και η διερεύνηση των καταγγελιών.

    Παράλληλα:

    -Προβλέπεται η λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου, στο οποίο περιέχονται στοιχεία παρόχων, στοιχεία σχετικά με τα αδειοδοτημένα καταστήματα και με τα πιστοποιημένα τερματικά και παιχνίδια. Το μητρώο αναρτάται συνολικά στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Π., ώστε να είναι αμέσως δυνατή η διασταύρωση των πιστοποιημένων καταστημάτων, τερματικών και παιχνιδιών, καθώς και οι αδειούχοι όλων των κατηγοριών. Προβλέπεται, επίσης, η ανάρτηση καταλόγου μη νόμιμων παρόχων και παιχνιδιών, στους οποίους έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου.

    -Θεσπίζονται προδιαγραφές αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υποδομών και λειτουργίας του συστήματος των παρόχων, ώστε να εξασφαλίζεται η εξακρίβωση των στοιχείων που διασφαλίζουν την ταυτότητα των παικτών, τα φορολογικά έσοδα, τη λειτουργία σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα πρότυπα και κάθε άλλη απαίτηση του νόμου.

    Για τον αριθμό και την κατανομή των αδειών εξετάζονται οι παρακάτω εναλλακτικές δυνατότητες:

    α) Άνοιγμα της αγοράς με διεθνή διαγωνισμό. Οι άδειες δημοπρατούνται από το υπουργείο Οικονομικών με πλειοδοσία και με ελάχιστη τιμή εκκίνησης. Οι προδιαγραφές ορίζονται σε σχετική προκήρυξη. Η Ε.Ε.Π., μετά την ολοκλήρωση και τελεσφόρηση του διαγωνισμού, ελέγχει και κατανέμει τις άδειες.

    β) Άνοιγμα της αγοράς με διεθνή διαγωνισμό, με μεταβατικό στάδιο για 2- 3 χρόνια. Στόχος είναι επίσης η κατανομή των αδειών μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό. Επειδή, ωστόσο, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στις διαδικασίες του διαγωνισμού, για να μπορέσει να λειτουργήσει γρηγορότερα νόμιμα η σχετική αγορά, το Δημόσιο αναθέτει απ' ευθείας τη μικρότερη από τις προς προκήρυξη άδειες στο κρατικό μονοπώλιο (ΟΠΑΠ) με προκαθορισμένο κόστος. Όταν γίνει ο διαγωνισμός για όλες τις άδειες, ο προσωρινός κάτοχος άδειας μπορεί να συμμετέχει και να διεκδικήσει μεγαλύτερη άδεια. Σε περίπτωση που το κόστος των αδειών υπερβεί αυτό που έχει αρχικά καταβληθεί, ο επιλεγμένος κάτοχος της άδειας καταβάλλει τη διαφορά.

    γ) Ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός αδειών με καθορισμένο κόστος. Οι άδειες προκηρύσσονται σε "πακέτα", όπου καθένα από αυτά μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό τερματικών και παρέχονται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων. Σε περίπτωση υπερκάλυψης της προσφοράς, οι άδειες μοιράζονται αναλογικά.

    δ) Αρχική παραχώρηση στον ΟΠΑΠ των νέων αδειών για ορισμένο χρόνο με προκαθορισμένη την τιμή ανά άδεια και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Στη συνέχεια, ο ΟΠΑΠ, με ανοικτή διαδικασία, υποχρεούται να επιλέξει κατ' ελάχιστον 3 παρόχους, στους οποίους αναθέτει την αγορά, εγκατάσταση, λειτουργία και διαχείριση των τερματικών συσκευών και των παιχνιδιών που λειτουργούν σε αυτές. Επίσης, έχει την ευθύνη της τελικής επιλογής των σημείων εγκατάστασης των τερματικών συσκευών, εποπτεύει συνολικά τη λειτουργία τους, συλλέγει τα χρήματα και εκκαθαρίζει τις αμοιβές των διαφόρων συμμετεχόντων, ήτοι του Δημοσίου, των παρόχων και των ιδιοκτητών των σημείων εγκατάστασης. Η παραχώρηση στο μονοπώλιο μπορεί να είναι άμεση και να καταλαμβάνει είτε το σύνολο των μηχανημάτων που θα αναπτυχθούν στην ελληνική αγορά είτε μέρος τους.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου των τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, λαμβάνει υπόψη και την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων της προσέλκυσης ανηλίκων, του εθισμού των πολιτών και της απώλειας σημαντικών πόρων από τα νοικοκυριά.

    Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά μέσω του opengov.gr τις προτάσεις τους και τις απόψεις τους.

    [06] "Εξυγίανση στο Δημόσιο"

    «Η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη για τον περιορισμό της τεράστιας σπατάλης στα χρήματα των πολιτών, καθημερινό αγώνα για το αυτονόητο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι είναι βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα και η εξυγίανση στη δημόσια διοίκηση είναι η μεγαλύτερη κοινωνική παροχή προς τους πολίτες.

    Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η δουλειά που γίνεται καθημερινά, η πλήρης αξιοποίηση των θυσιών των πολιτών, με την προοπτική να μην πηγαίνει χαμένο ούτε ένα ευρώ, επιτρέπουν να βλέπουμε πλέον αρκετά αισιόδοξα την επόμενη μέρα και δημιουργούν την προοπτική για μια Ελλάδα που θα πατάει σε στέρεες βάσεις, «ώστε να μην έχουμε φαινόμενα, όπως αυτά, μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ».

    Επεσήμανε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται κι οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το ανώτατο όριο στις εκλογικές δαπάνες και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, καθώς επίσης και του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ,της ψηφιοποίησης με ηλεκτρονικό σύστημα μιας σειράς υπηρεσιών,όπως το ποινικό μητρώο, η παρακολούθηση δικογράφων και η αποθήκευση πρακτικών, έτσι ώστε να «εχουμε να κάνουμε με μια καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης».

    Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται κι η ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών, η οποία «θα βάλει τέλος στην τεράστια σπατάλη και θα επιφέρει περιστολή δαπανών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ,που θα την επωφεληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία».

    Αν και ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνώριζε και είχε επισημάνει ότι θα υπάρχει ύφεση, ανεργία και πληθωρισμός και ότι με βάση αυτή την παραδοχή προχώρησε στις αποφάσεις και τα μέτρα που έλαβε, ο κ. Πεταλωτής τόνισε επιπλέον ότι γνωρίζουμε ότι μέσα στο 2012 θα υπάρχει ανάταξη της οικονομίας και θα έχουμε ανάπτυξη, περιορισμό της ανεργίας και του πληθωρισμού.

    Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους μας» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα».

    Σημείωσε ακόμη ότι «αν τηρούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, δεν έχουμε να αλλάξουμε κανέναν σχεδιασμό μας».

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ και δεν υλοποιούνται, συμπληρώνοντας ότι βλέπει «με άλλο μάτι» αυτό που ονομάζεται κοινωνική προστασία του πολίτη,που έχει να κάνει με γενικότερο σχεδιασμό.

    «Τη φιλολογία του ανασχηματισμού την έχουμε εξαντλήσει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με ζητήματα που δεν είναι παραγωγικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος σχετικά με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, ενώ ερωτηθείς για την περίπτωση της υποψηφιότητας του Γ. Καμίνη στην Αθήνα, παρέπεμψε στο σύστημα αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων οι διαδικασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «μέλημά μας είναι μέσα σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε σαν χώρα και παρ' όλο που πήραμε επώδυνες αποφάσεις, να δημιουργήσουμε συνθήκες, από δω και πέρα, ώστε να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε τον Έλληνα πολίτη, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας».

    Σχετικά δε με το αν ισχύει ότι θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ο κ. Πεταλωτής είπε πως «ό,τι έχουμε πει έως τώρα, ισχύει» και επεσήμανε ότι από κει και πέρα υπάρχει κι η χρηματοδότηση προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Όσον αφορά στο πακέτο των 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ο κ. Πεταλωτής, αφού ανέφερε ότι ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ επειδή δεν υπήρχε εγγύηση ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, τόνισε ότι σ' αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το πακέτο θα περάσει στην αγορά μέσω των τραπεζών, με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκιά τους, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «θα υπάρξει σειρά ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν τη ρευστότητα με όρους της αγοράς ώστε να είναι ανοικτή».

    Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, αναφορικά με την πρόσληψη συμβούλων του πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε ως επιβεβλημένο «σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση της χώρας, το Γραφείο του Πρωθυπουργού να είναι άρτια στελεχωμένο, προκειμένου και να προσλαμβάνει την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα και να βρίσκονται λύσεις με τον πιο οικονομικό τρόπο».

    Επεσήμανε ακόμη ότι γίνεται με πλήρη διαφάνεια, ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί ο αριθμός και οι ειδικότητες αυτών των συμβούλων και πως όλες οι αποφάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

    Ερωτηθείς εάν η πρόσληψη συμβούλων συνδέεται με τις «δομικές» αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι κάτι ευρύτερο, σημειώνοντας ότι το έργο των υπουργών -το οποίο εξήρε - είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν έχει να κάνει με τους συμβούλους του πρωθυπουργού.

    Υπενθύμισε δε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει ήδη περικοπές δαπανών και ότι η κυβέρνηση είναι μακριά από τη λογική των «ημέτερων».

    Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο νόμος Παπακωνσταντίνου για το πλαφόν στις αμοιβές των στελεχών του δημόσιου τομέα ισχύει και για την ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι επιβεβλημένο.

    Ο εκπρόσωπος, σχετικά με τη συζήτηση για το θέμα των 12 μιλίων και το casus belli εκ μέρους της Τουρκίας, είπε ότι «θα υπάρχει αξιολόγηση από την κυβέρνηση και όταν υπάρχει θα ανακοινωθεί κιόλας».

    Ο Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την κατάργηση της βάσης του «10», ανέφερε ότι «υπάρχει ούτως ή άλλως στρεβλή κατάσταση που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει».

    [07] Η κίνηση στον τουρισμό

    Ικανοποιητικά αποτελέσματα στην τουριστική κίνηση στην Ελλάδα διαπιστώνουν οι εμπλεκόμενοι, με τον τουρισμό, φορείς, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Η προσέλευση επισκεπτών το τρέχον καλοκαίρι εμφανίζεται ελαφρώς πεσμένη, σε σχέση με πέρσι, και ο τζίρος αρκετά μειωμένος, αλλά διατυπώνεται αισιοδοξία ότι η τελική τουριστική εικόνα, που θα προκύψει με το κλείσιμο του Αυγούστου, μήνα κατά τον οποίο διακινούνται περίπου οι μισοί από το σύνολο των τουριστών του έτους, θα είναι εντέλει ενθαρρυντική. Ως χαρακτηριστικά της φετινής κινητικότητας στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, καταγράφονται η προτίμηση των επισκεπτών στα νησιά και η αλλαγή των χωρών προέλευσής τους, δεδομένου ότι το τουριστικό ρεύμα κυρίως από δημοκρατίες της πρώην σοβιετικής ένωσης εμφανίζεται ενισχυμένο.

    Με επιστολή, που απέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό και με αφορμή τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, τα μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων ζητούν να μην υπάρξουν αλλαγές τουλάχιστον στα υπουργεία, που έχουν να κάνουν με τον Τουρισμό, την Παραγωγή και την Ανάπτυξη, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ημέρα. Με όσα "τράβηξε" φέτος ο τουρισμός, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητα του προϊόντος μας. Το προϊόν είναι εξαιρετικό και επάνω σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε, πρέπει να βελτιωθούμε και να μην καθυστερήσουμε άλλο».

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Γιώργος Τελώνης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ερχόμαστε πάρα πολύ κοντά στα περσινά νούμερα. Βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο, ή παρατηρούμε μία ελαφρά πτώση της τάξης των δύο τριών μονάδων». Συμπληρώνει πως «σε ό,τι αφορά τα έσοδα, είναι λιγότερα κατά 7-9%» και εξηγεί πως «οι διανυκτερεύσεις είναι λιγότερες ανά τουρίστα και προφανώς αντίστοιχες είναι και οι εκταμιεύσεις».

    Ο γενικός γραμματέας Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Αλέξανδρος Βασιλικός, επισημαίνει ότι «αυτό που παρατηρείται στην Αθήνα είναι μία πτώση του τζίρου, ίδια με την περσινή, της τάξης του 14 με 15%».

    Η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό «δεν είναι απόρροια μόνον της πτώσης των τιμών στα καταλύματα, αλλά και της οικονομικής κατάστασης των χωρών προέλευσης των τουριστών, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε οικονομική ύφεση, άλλες σε μεγαλύτερο και άλλες σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με την Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Τελώνης.

    Ο κ. Βασιλικός, από την πλευρά του, κάνει λόγο για «έλλειψη κεντρικού τουριστικού σχεδιασμού» και διευκρινίζει πως «οι χώρες της Μεσογείου, που είναι άμεσα συγκρίσιμες με εμάς, έχουν μια συγκεκριμένη στρατηγική στον τουρισμό, βάζουν στόχους και ξέρουν που πάνε. Εμείς, δεν έχουμε προσδιορίσει τι ακριβώς θέλουμε».

    Η τουριστική κίνηση, έτσι όπως την κατέγραψαν οι συνεργάτες του ΑΠΕ - ΜΠΕ απ΄ άκρου σ΄ άκρον της χώρας έχει ως εξής:

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Με εντυπωσιακούς ρυθμούς εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στα Δωδεκάνησα, όπου καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών. Το ποσοστό της αύξησης στις αφίξεις σε Ρόδο και Κω υπερβαίνει το 10%, ενώ σε πολύ καλά επίπεδα και με ανάλογα ποσοστά εξελίσσεται η κίνηση και στα υπόλοιπα νησιά του νομού. Το θετικό αποτέλεσμα αποδίδεται στη συστηματική προσπάθεια προβολής και διαφήμισης του τουρισμού, που καταβάλλουν από κοινού Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρηματίες της περιοχής, κυρίως στη Ρόδο, όπου δραστηριοποιείται ο Οργανισμός Προώθησης του Ροδιακού Τουρισμού.

    Ο Ιούλιος έκλεισε με αύξηση 11,45% για τη Ρόδο και σε ανάλογο ποσοστό για την Κω. Σε εξίσου καλούς ρυθμούς κινείται για την ώρα και ο Αύγουστος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Αερολιμένα «Διαγόρας» της Ρόδου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα η κίνηση σημείωσε αύξηση 10,5%. Ο αριθμός των αλλοδαπών έφτασε τα 170.500 άτομα, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου του 2009 ήταν 154.000. Αντίθετα, η κίνηση με πτήσεις εσωτερικού σημείωσε πτώση της τάξης του 17%.

    Από την αρχή του έτους έως και τον Ιούλιο, στη Ρόδο, καταγράφηκε αύξηση αφίξεων 7,52%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 53.366 άτομα περισσότερα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα, έφτασαν στο νησί, με πτήσεις τσάρτερ, 762.602 άτομα, ενώ πέρσι 709.236 άτομα.

    Η γερμανική αγορά φαίνεται να ανακάμπτει από τη «βουτιά» που είχε σημειώσει πριν μερικούς μήνες. Παρά τις βολές που δέχθηκε η Ελλάδα από το επίσημο κράτος τους, οι Γερμανοί απέδειξαν ότι παραμένουν πιστοί πελάτες των ελληνικών νησιών και κυρίως της Ρόδου. Ως σημαντικό αξιολογείται για την ελληνική τουριστική κίνηση το ότι ανέκαμψε και η ιταλική αγορά, που τα τελευταία δύο χρόνια είχε παρουσιάσει καθίζηση.

    Οι Άγγλοι απέδειξαν γι άλλη μια χρονιά ότι ...ψηφίζουν Ρόδο, με τα ποσοστά τους να είναι ικανοποιητικά, ενώ αντίστοιχη και καλύτερη είναι και η εικόνα από την αγορά του Ισραήλ, που καταγράφει ποσοστό αύξησης 34%. Εντυπωσιακότερο είναι το ποσοστό των Γάλλων επισκεπτών, που καταγράφουν αύξηση 55%.

    Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης για τη ρωσική αγορά, καθώς έφτασε το 77%, ενώ αναμφίβολα το ρεκόρ έσπασε το τουριστικό ρεύμα από την Ουκρανία (428%). Σημειώνεται ότι, απολογιστικά, οι αγορές με τη μεγαλύτερη πτώση στο επτάμηνο ήταν η Σλοβενία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Κύπρος.

    Παρά την αύξηση στον αριθμό τουριστών που έχουν έρθει έως τώρα στη Ρόδο και στα άλλα νησιά του νομού, υπάρχει υστέρηση εσόδων, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, κυρίως λόγω των μειωμένων τιμών, που αναγκάστηκαν να δώσουν τα ξενοδοχεία για την προσέλκυση πελατών, αλλά και της ευρείας έκτασης που έχει πάρει το σύστημα «all inclusive», το οποίο αποτρέπει τους τουρίστες από το να ξοδεύουν χρήματα έξω από τις ξενοδοχειακές μονάδες, στις οποίες φιλοξενούνται.

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Μειωμένη σε σχέση με πέρσι, εμφανίζεται έως τώρα η τουριστική κίνηση στην Πελοπόννησο. Η πτώση σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού φτάνει κατά μέσο όρο το 30%, ενώ αισιοδοξία αποπνέει μόνον η Μεσσηνία, που παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στην περιοχή της Πυλίας. Σημειώνεται δε, ότι στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας καταγράφεται αύξηση αφίξεων με πτήσεις τσάρτερ, σε σχέση με πέρσι. Η αύξηση υπολογίζεται σε 12%.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού, Αντωνία Μπούζα, «η φετινή περίοδος εξελίσσεται θετικά. Άνοιξε η γερμανική αγορά, αλλά πήγαμε καλά και στον εσωτερικό τουρισμό και βοήθησαν πολύ τόσο η εξελισσόμενη κατασκευή του δρόμου προς την Καλαμάτα, όσο και οι αεροπορικές συνδέσεις με Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

    Η κ. Μπούζα εξηγεί ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης στον νομό δεν είναι τυχαία. Εκτός από την οδική πρόσβαση και τις απευθείας πτήσεις με τα μεγάλα αστικά κέντρα, συνέβαλε και η καλή διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

    Στην Αρκαδία η πτώση είναι αισθητή, καθώς όπως δηλώνουν ξενοδόχοι της παραλιακής Κυνουρίας, δεν κατάφεραν να πετύχουν πληρότητα 100% ούτε τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου.

    Καλύτερη, ωστόσο, είναι η εικόνα στην περιοχή του Τυρού Κυνουρίας, με αφίξεις κυρίως από το εσωτερικό. Η τουριστική κίνηση παρουσιάζει μικρή άνοδο.

    Στην Αργολίδα, ο Γιάννης Μπόλλας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδόχων δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η μείωση στην τουριστική κίνηση φτάνει το 20% σε σχέση με πέρσι». Αποδίδει τη μείωση στο τρίπτυχο «οικονομική κρίση, απεργιακές κινητοποιήσεις, έλλειψη διαφήμισης στο εξωτερικό».

    Όπως δηλώνει, οι τιμές των καταλυμάτων στην περιοχή είναι της περιόδου 2004 - 2005, παρότι αυξήθηκαν τα λειτουργικά έξοδα. Το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό στις αφίξεις καταγράφεται σε Ερμιόνη και Πόρτο-Χέλι. Ακόμα και το Ναύπλιο, που παραδοσιακά προσελκύει τουρισμό του διημέρου, παρουσιάζει πτώση. Τον δε Αύγουστο -έως τώρα- η πληρότητα δεν έχει ξεπεράσει το 60%.

    Κατά τους τουριστικούς παράγοντες της Κορινθίας, η πτώση της κίνησης στο Λουτράκι φτάνει το 40%. Στην περιοχή της Βόχας, με επίκεντρο το Βραχάτι, η πτώση κυμαίνεται στο 30% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά υπήρξε πληρότητα 100% κάποιες μέρες του Αυγούστου. Στην περιοχή του Ξυλοκάστρου η πτώση άγγιξε και το 50% με μικρή ανάκαμψη τον Αύγουστο, κυρίως από παραθεριστές του Σαββατοκύριακου. Γενικότερα στην Κορινθία η όποια τουριστική κίνηση αποδίδεται από Αθηναίους παραθεριστές του τριήμερου και από περάσματα εκδρομέων με προορισμό άλλες περιοχές.

    Όσο για την Λακωνία, ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού, Δημήτρης Πολάλης, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει πρόβλημα. Μέχρι τώρα, συγκριτικά με πέρσι, έχουμε μείωση αφίξεων περίπου 30% και στο εισπρακτικό κομμάτι η πτώση φτάνει 50%». Οι ξενοδόχοι του νομού -λέει- έχουν μειώσει τις τιμές στα καταλύματα έως και κατά 30% και υπογραμμίζει ότι τα ξενοδοχεία στη Λακωνία απορρόφησαν τις δύο μονάδες αύξησης του ΦΠΑ, αλλά η αγορά «δεν αντέχει άλλη αύξηση».

    Στην Αχαϊα η πληρότητα των παραλιακών ξενοδοχείων αγγίζει το 100% τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τις δηλώσεις στο ΑΠΕ - ΜΠΕ του προέδρου των Ξενοδόχων, Νίκου Παπαλέξη. Σημειώνει, ωστόσο, ότι για να «ισοφαρίσει» η πτώση, που καταγράφηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα πρέπει να υπάρξει καλή συνέχεια τουλάχιστον και τον Σεπτέμβριο.

    Άλλο χαρακτηριστικό της φετινής τουριστικής περιόδου στην περιοχή είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαλέξη, πως αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών που ζητούσαν από τα ξενοδοχεία το πακέτο όλων των υπηρεσιών, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές. Όσο για την προσέλευση των ξένων τουριστών, παρουσίασε μείωση, με μεγαλύτερη αυτή των Γερμανών (12%).

    ΣΑΜΟΣ

    Ελαφρώς μειωμένη είναι η φετινή προσέλευση τουριστών στη Σάμο, τουλάχιστον εκείνων, που φτάσουν στο νησί με αεροπλάνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, τον μήνα Ιούλιο καταγράφηκαν 11.974 αφίξεις εσωτερικού και 24.173 εξωτερικού με πτήσεις τσάρτερ. Για τους αντίστοιχους περσινούς μήνες τα ποσοστά των αφίξεων ήταν 13.804 αφίξεις από πτήσεις εσωτερικού και 25.383 από πτήσεις τσάρτερ του εξωτερικού. Τον Αύγουστο η κίνηση ήταν ικανοποιητική, αλλά οι περί τον τουρισμό επιχειρηματίες δηλώνουν πως οι εισπράξεις είναι λιγότερες από τις περσινές, γεγονός που αποδίδεται στις συγκρατημένες δαπάνες, λόγω οικονομικής κρίσης.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Ανάσα για τον τουρισμό της Ανατολικής Κρήτης αλλά και όλου του νησιού γενικότερα αποτέλεσε ο Δεκαπενταύγουστος, αφού οι πληρότητες στα ξενοδοχεία άγγιξαν το 95%.

    Ο Αύγουστος ξεκίνησε θετικά για τις αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και ενισχύθηκε τις ημέρες, που συνδυάστηκαν με την αργία. Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν πως αν υπολογίσει κανείς τη μικρή αύξηση του Ιουλίου και εκείνη με την οποία αναμένεται να κλείσουν Αύγουστος και Σεπτέμβριος, στο τέλος της τουριστικής περιόδου τα ποσοστά αφίξεων θα είναι αντίστοιχα με τα περσινά.

    Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα, στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης», καταγράφηκαν 49.305 αφίξεις εσωτερικού έναντι 54.770 τον περσινό Ιούλιο και 414.163 αφίξεις με πτήσεις τσάρτερ έναντι 405.155 πέρσι.

    Συνολικά το διάστημα Ιανουάριος - Ιούλιος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου μετρήθηκαν 308.342 αφίξεις εσωτερικού έναντι 317.973 πέρυσι το ίδιο διάστημα (πτώση 3,02%) και 1.051.954 αφίξεις με τσάρτερ έναντι 1.064.103 το 2009.

    Οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι ο αριθμός των φετινών αφίξεων ενδέχεται να προσεγγίσει τα περσινά επίπεδα, αλλά ο τζίρος τους έχει περιοριστεί αισθητά, αφού Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες έχουν πλέον συρρικνώσει τις δαπάνες τους στη διάρκεια των διακοπών τους.

    Προβληματισμός, πάντως, στην αγορά έχει προκαλέσει η κατάρρευση του βρετανικού πρακτορείου «Flight options», που συνεργαζόταν με διάφορους προορισμούς σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο και Κανάρια νησιά.

    ΧΑΝΙΑ

    Και στα Χάνια, οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, εκτιμούν πως παρά την πτωτική κίνηση των δύο προηγούμενων μηνών, αυτή του τρέχοντος και η αναμενόμενη για τον Σεπτέμβριο, θα ισοφαρίσει τα ποσοστά με τα περσινά. Αγωνία, ωστόσο, αντίστοιχη με εκείνη των άλλων ελληνικών προορισμών, διατυπώνεται και εδώ για τη συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία υπολογίζεται σε 20%.

    Τον Αύγουστο, που παραδοσιακά συνδυάζεται με τις διακοπές των Ελλήνων, οι πληρότητες στις ξενοδοχειακές μονάδες του νομού άγγιξαν το 100%. Στο ίδιο ποσοστό κινήθηκαν και οι πληρότητες στα πλοία της γραμμής, αλλά και στις προγραμματισμένες πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης».

    Από τις αρχές Αυγούστου στον βόρειο άξονα των Χανίων -από την πρωτεύουσα μέχρι και το Μάλεμε- οι ξενοδοχειακές μονάδες δεν διέθεταν κλίνες, ενώ και για τα διαθέσιμα δωμάτια χρειαζόταν συστηματική έρευνα.

    Ειδικά για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, οι πληρότητες ήταν της τάξεως του 100% σε περιοχές όπως η Παλαιόχωρα, το Λουτρό, η Αγία Ρούμελη, η Σουγιά, τα Φαλάσαρνα και το Φραγκοκάστελο. Την ίδια πληρότητα άγγιξαν και οι περιοχές του άξονα από Καλύβες, Αλμυρίδα έως και Γεωργιούπολη. Στο 90% κινήθηκαν οι πληρότητες σε Κίσσαμο και Κολυμπάρι, ενώ δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία της περιοχής του Ακρωτηρίου.

    Υπολογίζεται ότι μόνο στην πόλη των Χανίων βρέθηκαν 20.000 επισκέπτες περισσότεροι από πέρσι και η κυκλοφοριακή επιβάρυνση ήταν περί τα 4.000 ΙΧ επιπλέον. Μόνο την τελευταία εβδομάδα πριν τον Δεκαπενταύγουστο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο λιμάνι της Σούδας με τα δύο πλοία της γραμμής κατέφθασαν 15.000 επιβάτες και 4.500 οχήματα.

    Στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», από τη Δευτέρα 8 Αυγούστου έως και το πρωί της Παρασκευής 13 του μήνα πραγματοποιήθηκαν 128 πτήσεις τσάρτερ και 60 τακτικές με τις οποίες έφθασαν στα Χανιά 12.000 επισκέπτες. Από την 1η Αυγούστου έως την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, μόνο με τα πλοία της γραμμής έφθασαν στα Χανιά 57.700 επισκέπτες.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού Χανίων, Νίκο Κόρακα, έως και τις 20 Αυγούστου οι πληρότητες κινήθηκαν σε υψηλά ποσοστά, ενώ από τις 25 Αυγούστου και μετά θα υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια ακόμα και στις πλέον τουριστικές περιοχές, μάλιστα με μειωμένες τιμές. Όπως ο ίδιος σημειώνει, τα ποσοστά των αφίξεων θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Εκεί όπου αναμένεται πτώση είναι τα έσοδα, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης.

    Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού για τον νομό Χανίων είναι ότι πολλοί από τους επισκέπτες φιλοξενήθηκαν σε συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα, ενώ πολλοί άλλοι προτίμησαν τα χωριά του νομού, όπου παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση.

    Πλήγμα το φετινό καλοκαίρι υπέστη η Γαύδος που από την 1η Ιουλίου έμεινε ουσιαστικά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς με κοινοτική οδηγία, τα πλοία ανοικτού τύπου, που πραγματοποιούσαν τα δρομολόγια στο ακριτικό νησί, δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν σε απόσταση πέραν των 17 ναυτικών μιλίων. Η σύνδεση με το νησί γινόταν με μικρά πλοία, τα οποία ωστόσο δεν είχαν τη δυνατότητα μεταφοράς πολλών επιβατών, ενώ και η διάρκεια του ταξιδιού ήταν μεγαλύτερη.

    ΖΑΚΥΝΘΟΣ

    Μικρή μείωση, περίπου 1,5% στις αφίξεις στο αεροδρόμιο και το λιμάνι της Ζακύνθου, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Αεροδρόμιο του νησιού για τις πτήσεις τσάρτερ, τον Ιούλιο καταγράφηκαν 11.000 λιγότεροι τουρίστες από τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

    Το ίδιο χρονικό διάστημα, στο λιμάνι της Ζακύνθου έφτασαν με τα πλοία της γραμμής 70.216 επιβάτες και πέρσι 80.649.

    Όσο για τα ΙΧ, από την έναρξη της τουριστικής σεζόν και έως τις αρχές του Αυγούστου, έφτασαν στο νησί λιγότερα από 15.000 αυτοκίνητα, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο περισσότερα από 18.200.

    ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Λιγότερες κατά 20% είναι οι διανυκτερεύσεις στη Χαλκιδική το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως σήμερα. Επιπλέον, ο τζίρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εμφανίζεται μειωμένος κατά 30% και τα στοιχεία για την επόμενη χρονική περίοδο - μέχρι τις 15 Οκτωβρίου - δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γρηγόρης Τάσιος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με πληρότητες, που θα ανέρχονται σε 85%, έναντι 95% τον αντίστοιχο μήνα πέρσι, ενώ για το χρονικό διάστημα μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, το αντίστοιχο ποσοστό δεν θα υπερβαίνει το 40%, από 70% που ήταν το 2009. Άλλωστε και η εισροή τουριστών από τις βαλκανικές χώρες μειώθηκε - με εξαίρεση τη Σερβία (διψήφιο το ποσοστό αύξησης) - ως και 10%.

    [08] Τιμωρία για τα επεισόδια

    Με δύο αγωνιστικές τιμώρησε η FIBA τον Αντώνη Φώτση, αλλά και τον Σοφοκλή Σχρορτσιανίτη από πλευράς Εθνικής Ελλάδας, για τα θλιβερά επεισόδια στον φιλικό αγώνα με της Σερβία της 19ης Αυγούστου, στο ΟΑΚΑ , για το 24ο Τουρνουά "Ακρόπολις". Η επιβολή της ποινής είναι άμεση, κάτι που σημαίνει πως η Εθνική θα στερηθεί των υπηρεσιών του αρχηγού της και του σέντερ της στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ το Σάββατο με την Κίνα και απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο την Κυριακή (18:30), για τον Γ΄ όμιλο της πρώτης φάσης. Παράλληλα, επιβλήθηκε και πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ. Απέφυγε την τιμωρία ο Κώστας Τσαρτσαρής.

    Για τη Σερβία, με δύο αγωνιστικές τιμωρήθηκε ο Μίλος Τεόντοσιτς, και με τρεις ο Νέναντ Κρστιτς που είχε πετάξει καρέκλα στο κεφάλι του Γιάννη Μπουρούση τραυματίζοντας (τρία ράμματα) τον διεθνή σέντερ, ενώ επιβλήθηκε και πρόστιμο. Δεν τιμωρήθηκε ο Μάρκο Κέσελι.

    [09] Καλή η κλήρωση για τον ΠΑΟ

    Στον 4ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ θα αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός τη σεζόν 2010/2011, όπως προέκυψε από την κλήρωση που έγινε σήμερα στο Μονακό. Αντίπαλοι των «πρασίνων» θα είναι τρεις ομάδες που αναδείχθηκαν πέρυσι πρωταθλήτριες στη χώρα τους: η Μπαρτσελόνα από την Ισπανία, η Κοπεγχάγη από τη Δανία και η Ρούμπιν Καζάν από τη Ρωσία.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 August 2010 - 18:31:15 UTC