Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
  • [02] Mια δικάταρτη σκούνα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
  • [03] Έρευνες για τα αίτια
  • [04] Οι επιπτώσεις του τζόγου

  • [01] Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, είχαν σήμερα στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, και οι υφυπουργοί Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιάννης Πανάρετος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συζήτηση εξετάστηκαν τόσο οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την δια βίου μάθηση, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σε σχέση με την καλύτερη σύνδεση με την οικονομία όσο και οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Το υπουργείο Παιδείας το φθινόπωρο θα δώσει σε διαβούλευση τις προτάσεις του σχετικά με τις αλλαγές στα σχολεία αλλά και στα Πανεπιστήμια, όπως επίσης και για το νέο σύστημα εξετάσεων που αναμένεται να εφαρμοσθεί το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

    Στη Βουλή το ν/σ για την "Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης"

    Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την "Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις".

    Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στοχεύει στη ρύθμιση του χώρου, που βρίσκεται πέρα από τα όρια του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα την αρχική επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων, στις οποίες δραστηριοποιούνται, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως εκπαιδευόμενοι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

    Με το νομοσχέδιο:

    " δημιουργείται πλαίσιο λειτουργίας και πιστοποίησης στους φορείς παροχής εκπαίδευσης

    " τίθεται το πλαίσιο πιστοποίησης των προσόντων των πολιτών

    " δίδεται η δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ των βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος

    " θεσπίζεται Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων σε αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό

    [02] Mια δικάταρτη σκούνα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

    Mια υπεραιωνόβια, δικάταρτη σκούνα, που ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου από τη Στοκχόλμη, έχοντας ως προορισμό την Κωνσταντινούπολη, έχει αράξει αυτές τις ημέρες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου και θα παραμείνει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους Θεσσαλονικείς να κάνουν ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης και της επιστήμης.

    Πρόκειται για τη Hulda (Χούλντα), που κατασκευάστηκε το 1905 στη Σουηδία και ταξίδεψε ως εμπορικό και φορτηγό πλοίο στη Βαλτική. Η σκούνα αγοράστηκε το 1965 από τον Τούρκο καλλιτέχνη Ιλχάν Κομάν (Ilhan Koman), ο οποίος έζησε και δημιούργησε μέσα σε αυτή για 28 ολόκληρα χρόνια.

    Ο γλύπτης Ιλχάν Κομάν γεννήθηκε το 1921 στο Εντίρνε (Αδριανούπολη) και το 1959 μετακόμισε στη Στοκχόλμη, όπου δίδαξε στο Σουηδικό Σχολείο Τεχνών και Σχεδίου Kunstfackskolan. Εκεί έζησε μέχρι το θάνατό του το 1986. Όταν αγόρασε τη Hulda, την ανακαίνισε και τη μετέτρεψε σε κατοικία και στούντιό του. Μετά το θάνατό του, η σκούνα, με πρωτοβουλία του γιου του Αχμέτ Κομάν, μετατράπηκε σε πολιτιστικό κέντρο.

    Διεθνούς φήμης φεστιβάλ

    Σήμερα η υπεραιωνόβια σκούνα αποτελεί το κέντρο του Φεστιβάλ Hulda, το οποίο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ιλχάν Κομάν, με την υποστήριξη του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της «Κωνσταντινούπολης 2010 - Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», καθώς και σε συνεργασία με φορείς από όλη την Ευρώπη.

    Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά από εκθέσεις, εργαστήρια και πρότζεκτ καλλιτεχνών. Στόχος του είναι να αφυπνίσει το ενδιαφέρον του κοινού γύρω από τη σχέση τέχνης και επιστήμης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, εκτός από μια διαδραστική έκθεση επάνω στο πλοίο, όπου παρουσιάζονται τα πιο γνωστά «επιστημονικά έργα τέχνης» του Ιλχάν Κομάν, πραγματοποιούνται μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια για το κοινό.

    Το Φεστιβάλ ξεκίνησε από τη Στοκχόλμη στις 26 Μαρτίου 2009 και από τότε έχει ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, την Αμβέρσα, το Μπορντό, τη Λισσαβόνα, τη Βαρκελώνη, τη Νάπολη και τη Μάλτα, με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Η Θεσσαλονίκη, όπου έφτασε στις 24 Αυγούστου και άρχισε να λειτουργεί από σήμερα, αποτελεί τον προτελευταίο σταθμό της Hulda.

    Βραβεία σε φοιτητές

    Στη Θεσσαλονίκη το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει: * Εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών, σχεδιασμένα από το FORUM Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ανταλλαγών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με μια ομάδα μουσειολόγων από το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Μουσειολογίας.

  • Εργαστήριο για νέους καλλιτέχνες με θέμα τη σχέση τέχνης και επιστήμης.

  • Προβολές έργων βίντεο καταξιωμένων καλλιτεχνών και άλλα, ειδικά σχεδιασμένα πρότζεκτ σύγχρονων καλλιτεχνών.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός. Τις προτάσεις των φοιτητών, που προέρχονταν απ' όλη την Ευρώπη και είχαν ως θέμα το συγκερασμό τέχνης και επιστήμης, αξιολόγησε διεθνής επιτροπή και επέλεξε 10 νικητές.

    Μεταξύ αυτών, πέντε φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου με αφορμή τις εκεί εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε μια ειδικά σχεδιασμένη έκθεση. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 11.00 έως τις 14.00 και από 16.00 έως τις 23.00.

    [03] Έρευνες για τα αίτια

    Με C 130 μεταφέρθηκε αίμα από την Αθήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για μετάγγιση στον 34χρονο χειριστή του μονοθέσιου F-16, που συγκρούσθηκε χθες, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, στον αέρα νότια της Κρήτης, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Όπως έγινε γνωστό από το νοσηλευτικό ίδρυμα, η κατάσταση της υγείας του πολυτραυματία έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει κρίσιμη.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή, Κ. Γεωργόπουλο, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όπου εισήχθη, η κατάσταση του τραυματία σταθεροποιήθηκε αργά το βράδυ. Όπως δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «λόγω της βαρύτητας των τραυμάτων του 34χρονου, δεν έχει γίνει κάποια επέμβαση και οι επόμενες ώρες είναι πολύ κρίσιμες».

    Ο δεύτερος χειριστής μεταφέρθηκε, επίσης, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και νοσηλεύεται στην Ορθοπεδική Κλινική. Φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα και έχει κάκωση στον αυχένα, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

    Εξάλλου, στην πατρίδα του, την Άρτα, κηδεύεται στις 17.30 αύριο ο εκπαιδευτής, που επέβαινε στο διθέσιο πολεμικό αεροσκάφος.

    Στην εκπαιδευτική άσκηση τακτικής εναέριας μάχης συμμετείχαν έξι αεροσκάφη, που είχαν απογειωθεί από την 115 πτέρυγα μάχης, 340 μοίρα. Ειδική επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.

    Βενιζέλος: "Μαύρη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία"

    Για μαύρη μέρα στην Πολεμική μας Αεροπορία μίλησε από το Ηράκλειο ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις συνεχείς συσκέψεις που είχε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έδωσε τις σχετικές κατευθύνσεις και ενημέρωσε στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό.

    "Χάσαμε ένα ακόμα παλικάρι" ανέφερε και πρόσθεσε: "Η οδύνη μας είναι πολύ μεγάλη. Ένα ακόμα παλικάρι δίνει τη μάχη της ζωής. Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, της Ιεράπετρας και της Αεροπορίας, είναι πάνω του. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κερδίσει τη δύσκολη μάχη. Υπάρχει ένας ακόμα τραυματίας, αλλά είναι πολύ καλά στη υγεία του. Τον περιμένουμε και αυτόν τώρα στο ΠΑΓΝΗ. Όσο για τα ακριβή αίτια του συμβάντος έχουμε χρόνο να τα δούμε. Τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε το δύσκολο κάβο. Η πολιτεία, η κυβέρνηση, όλη η ελληνική κοινωνία, νοιώθει τους ανθρώπους αυτούς ως δικούς της, είμαστε και εμείς μέλη των οικογενειών τους."

    Δηλώσεις Προέδρου, πρωθυπουργού και αντιπολίτευσης

    Σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει ότι «ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος».

    «Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους του», καταλήγει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Την βαθειά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του και ο πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου συμπληρώνει στη δήλωση του ότι οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά στην οικογένεια του αξιωματικού, που έχασε τη ζωή του, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση.

    Θλίψη και οδύνη για τον χαμό του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ απευθύνουν και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους δυο πιλότους, οι οποίοι τραυματίστηκαν.

    Από τη ΝΔ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας του κόμματος Θεόφιλος Λεονταρίδης, σημειώνει ότι «γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του μείζονος αυτού αεροπορικού ατυχήματος, αφού συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας» και «εντείνεται ο προβληματισμός για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα». Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και να δώσει άμεσα απαντήσεις.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζει ότι η «κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των 2 μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα».

    O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε δήλωση του εκφράζει την ελπίδα ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του θανόντος.

    Ο ΣΥΝ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, θεωρεί «αναγκαίο η πολιτική ηγεσία να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών».

    Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι η σκληρή και ρεαλιστική εκπαίδευση των αεροπόρων μας έχει «συχνά ένα μεγάλο και δυσβάστακτο κόστος» και προσθέτει ότι «το τελευταίο διάστημα, έχουν πολλαπλασιαστεί και πυκνώσει τ' ατυχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις» εξέλιξη που «ξεπερνά τη ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης και γεννά εύλογα ερωτήματα».

    «Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση και κινδυνολογία, αλλά για την αντιμετώπιση του δεν αρκούν οι συνήθεις καθησυχαστικοί λόγοι και οι στείροι κομματικοί ανταγωνισμοί. Απαιτείται ευρύτατη εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικός και αποτελεσματικός σχεδιασμός της πολιτικής εθνικής άμυνας που θα ενισχύσει τη θέση και το κύρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», καταλήγει η κ. Μπακογιάννη.

    [04] Οι επιπτώσεις του τζόγου

    Διάχυτος είναι ο προβληματισμός και ο φόβος για περαιτέρω εξάπλωση του τζόγου, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες, μετά την κατάθεση προς διαβούλευση της νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Μπορεί το νομοσχέδιο να «πέφτει σαν ώριμο φρούτο» με δεδομένο το υψηλό πρόστιμο στο οποίο έχει καταδικασθεί η χώρα (λόγω της απαγόρευσης), αλλά ο προβληματισμός για δικλείδες ασφαλείας -που πρέπει να υπάρξουν ώστε να ελέγχεται ο τζόγος- είναι διάχυτος στην ηλεκτρονική διαβούλευση που έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί.

    Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε αυτήν «επειδή στον τζόγο υπάρχει ο κίνδυνος εθισμού πρέπει να υπάρχουν αυστηρά πλαίσια λειτουργίας στους χώρους διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών». Επίσης προτείνεται καθολική απαγόρευση του διαδικτυακού τζόγου «κάτι που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες της ΕΕ και έχει εκδοθεί σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σε κάθε περίπτωση τίθεται το καίριο ζήτημα της απώλειας εσόδων από το ελληνικό κράτος εξαιτίας του μη ελέγχου των τυχερών παιγνίων.

    Ομως η Κίνηση Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνίων σε σημερινή ανακοίνωσή της βάλλει κατά της αύξησης εσόδων του κράτους από τα τυχερά παιχνίδια. Οπως σημειώνεται «η Ελλάδα, που βρίσκεται σε δεινή δημοσιονομική θέση θα επιχειρήσει να αυξήσει τα έσοδα της κατά 500 εκατ ευρώ από τα «φρουτάκια» νέας γενιάς ή Videolotto, παραγνωρίζοντας τις κοινωνικές συνέπειες μετατροπής της χώρας σ' ένα απέραντο καζίνο. Οπως έχει αποδειχθεί σε Ισπανία και Αγγλία τα μηχανήματα προκαλούν εθισμό αφού οι παίκτες παίζουν αρχικά μικροποσά, ωστόσο στο τέλος καταλήγουν να χάνουν πολλαπλάσια ποσά από το αρχικό ποντάρισμα».

    Η Κίνηση κάνει έκκληση στην Κοινωνία των Πολιτών να επηρεάσει όσο μπορεί την τελική μορφή του νομοσχεδίου που θα αποτελέσει τον «πρώτο μπούσουλα» των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Στον αντίποδα βρίσκονται οι εισαγωγείς των μηχανημάτων Videolottery, ΟΠΑΠ, καζίνο, στοιχηματικές εταιρείες, ιδιοκτήτες των ψυχαγωγικών παιχνιδιών που αποκλείστηκαν εδώ και χρόνια λόγω του προηγούμενου νόμου.

    Ερευνα

    Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ενήλικων Ελλήνων που ασχολούνται με τον τζόγο είναι ανησυχητικός. Σύμφωνα με έρευνα της V-PRC για λογαριασμό της Κίνησης Πολιτών για τον Περιορισμό των Τυχερών Παιχνίων, περίπου 3.700.000 ενήλικοι Ελληνες έχουν κάποιου τύπου εμπλοκή με το τζόγο. Μεταξύ αυτών 150.000 Ελληνες συστηματικά πηγαίνουν σε λέσχες και παίζουν ιδιωτικό στοίχημα. Το 42% των 3,7 εκατ. Ελλήνων ξοδεύουν χρήματα σε τυχερά παιχνίδια και το μηνιαίο ατομικό κόστος της δαπάνης εκτιμάται σε 94 ευρώ περίπου. Ομως ο επιστημονικός σύμβουλος της V-PRC κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης θεωρεί ότι το ποσό που πραγματικά ξοδεύουν είναι μεγαλύτερο. Απλά οι εμπλεκόμενοι ντρέπονται να πουν την αλήθεια...

    Το 13% παρουσιάζει ενδείξεις εξάρτησης και το 20% αντιμετωπίζει οικογενειακά προβλήματα εξαιτίας του τζόγου. Σε ό,τι αφορά ειδικά τους κουλοχέρηδες, το 92% θεωρεί ότι μειώνουν το οικογενειακό εισόδημα, το 86% ότι αποτελούν σοβαρή εξάρτηση, το 74% ότι αυξάνουν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, το 58% ότι εξοικειώνουν τους πολίτες με τα τυχερά παιχνίδια. Η εξοικείωση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία όταν μετατρέπεται σε εθισμό. Τότε ο πολίτης χάνει τον αυτοέλεγχο και βυθίζεται σταδιακά σε οικονομική και συναισθητική κατάπτωση. Χάνει την αίσθηση του χρόνου, αφού θέλει να παίζει όλο και περισσότερο, παρουσιάζει συναισθηματικές μεταπτώσεις (ευφορία - δυσφορία).

    Ο κ. Βερναρδάκης άσκησε δριμεία κριτική στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. Οπως είπε «η κυβέρνηση θα κάνει ο,τιδήποτε για να μαζέψει τα δισ. που ορίζει το Μνημόνιο. Τη στιγμή που κόβονται ο 13ος και 14ος μισθός και απελευθερώνονται οι απολύσεις είναι σαφές ότι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από το μνημόνιο αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη άλλες πλευρές των θεμάτων». Εκφράζει έντονη ανησυχία για επέκταση του προβλήματος του τζόγου μεταξύ των ανηλίκων, τώρα που θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες «θύλακες» τζόγου. Οχι τυχαία, στην έρευνα της V-PRC που έγινε τον περασμένο Ιούλιο -όταν ήδη συζητιόταν έντονα το νομοσχέδιο- το 77% δήλωσε ότι διαφωνεί με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εγκαταστήσει κουλοχέρηδες και φρουτάκια σε δεκάδες χιλιάδες σημεία της χώρας.

    Στο μεταξύ, δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών προς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους επαγγελματικούς φορείς η νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στην Ελλάδα ισχύει από το 2002 καθολική απαγόρευση της λειτουργίας τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών εκτός από αυστηρά περιορισμένους χώρους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και τα καζίνο. Αποτέλεσμα αυτής της καθολικής απαγόρευσης, ήταν, μεταξύ άλλων, η καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η επιβολή προστίμου ύψους 32.000 ευρώ ανά ημέρα ή 11,5 εκατ. ευρώ ανά έτος. Παράλληλα, όμως, η παντελής απουσία ρυθμιστικού πλαισίου έχει οδηγήσει στο, προοδευτικά de facto, παράνομο άνοιγμα της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιχνιδιών με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ενώ, η εξάπλωση του διαδικτύου έχει διαμορφώσει μια νέα αγορά ηλεκτρονικού στοιχήματος, η οποία όμως λειτουργεί χωρίς κανενός είδους ρύθμιση και εποπτεία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, σήμερα λειτουργούν στην Ελλάδα περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20.000 ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους (AWPs) και έως και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (τύπου φρουτάκια). Συνολικά ο παράνομος τζίρος όλων αυτών των τυχερών παιχνιδιών εκτιμάται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως, με μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος.

    Τι προτείνεται από το υπουργείο

    Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει το νομοθέτημα του υπουργείου, δημιουργείται ισχυρή και ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η Επιτροπή Εποπτείας Παιχνιδιών (Ε.Ε.Π.), με αντικείμενο την πιστοποίηση και τον έλεγχο της καταλληλότητας των μηχανημάτων, των παιχνιδιών, του δικτύου επικοινωνιών, των τερματικών και των καταστημάτων μέσω κεντρικού ή άλλου κατάλληλου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης και φυσικών ελέγχων, τη χορήγηση αδειών, την έκδοση ρυθμιστικών κανονιστικών πράξεων, τη νόμιμη λειτουργία της αγοράς και την επιβολή κυρώσεων και η διερεύνηση των καταγγελιών.

    Παράλληλα:

    -Προβλέπεται η λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου, στο οποίο περιέχονται στοιχεία παρόχων, στοιχεία σχετικά με τα αδειοδοτημένα καταστήματα και με τα πιστοποιημένα τερματικά και παιχνίδια. Το μητρώο αναρτάται συνολικά στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Π., ώστε να είναι αμέσως δυνατή η διασταύρωση των πιστοποιημένων καταστημάτων, τερματικών και παιχνιδιών, καθώς και οι αδειούχοι όλων των κατηγοριών. Προβλέπεται, επίσης, η ανάρτηση καταλόγου μη νόμιμων παρόχων και παιχνιδιών, στους οποίους έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις του νόμου.

    -Θεσπίζονται προδιαγραφές αναφορικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υποδομών και λειτουργίας του συστήματος των παρόχων, ώστε να εξασφαλίζεται η εξακρίβωση των στοιχείων που διασφαλίζουν την ταυτότητα των παικτών, τα φορολογικά έσοδα, τη λειτουργία σύμφωνα με τα επιτρεπόμενα πρότυπα και κάθε άλλη απαίτηση του νόμου.

    Για τον αριθμό και την κατανομή των αδειών εξετάζονται οι παρακάτω εναλλακτικές δυνατότητες:

    α) Άνοιγμα της αγοράς με διεθνή διαγωνισμό. Οι άδειες δημοπρατούνται από το υπουργείο Οικονομικών με πλειοδοσία και με ελάχιστη τιμή εκκίνησης. Οι προδιαγραφές ορίζονται σε σχετική προκήρυξη. Η Ε.Ε.Π., μετά την ολοκλήρωση και τελεσφόρηση του διαγωνισμού, ελέγχει και κατανέμει τις άδειες.

    β) Άνοιγμα της αγοράς με διεθνή διαγωνισμό, με μεταβατικό στάδιο για 2- 3 χρόνια. Στόχος είναι επίσης η κατανομή των αδειών μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό. Επειδή, ωστόσο, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στις διαδικασίες του διαγωνισμού, για να μπορέσει να λειτουργήσει γρηγορότερα νόμιμα η σχετική αγορά, το Δημόσιο αναθέτει απ' ευθείας τη μικρότερη από τις προς προκήρυξη άδειες στο κρατικό μονοπώλιο (ΟΠΑΠ) με προκαθορισμένο κόστος. Όταν γίνει ο διαγωνισμός για όλες τις άδειες, ο προσωρινός κάτοχος άδειας μπορεί να συμμετέχει και να διεκδικήσει μεγαλύτερη άδεια. Σε περίπτωση που το κόστος των αδειών υπερβεί αυτό που έχει αρχικά καταβληθεί, ο επιλεγμένος κάτοχος της άδειας καταβάλλει τη διαφορά.

    γ) Ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός αδειών με καθορισμένο κόστος. Οι άδειες προκηρύσσονται σε "πακέτα", όπου καθένα από αυτά μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικό αριθμό τερματικών και παρέχονται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων. Σε περίπτωση υπερκάλυψης της προσφοράς, οι άδειες μοιράζονται αναλογικά.

    δ) Αρχική παραχώρηση στον ΟΠΑΠ των νέων αδειών για ορισμένο χρόνο με προκαθορισμένη την τιμή ανά άδεια και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Στη συνέχεια, ο ΟΠΑΠ, με ανοικτή διαδικασία, υποχρεούται να επιλέξει κατ' ελάχιστον 3 παρόχους, στους οποίους αναθέτει την αγορά, εγκατάσταση, λειτουργία και διαχείριση των τερματικών συσκευών και των παιχνιδιών που λειτουργούν σε αυτές. Επίσης, έχει την ευθύνη της τελικής επιλογής των σημείων εγκατάστασης των τερματικών συσκευών, εποπτεύει συνολικά τη λειτουργία τους, συλλέγει τα χρήματα και εκκαθαρίζει τις αμοιβές των διαφόρων συμμετεχόντων, ήτοι του Δημοσίου, των παρόχων και των ιδιοκτητών των σημείων εγκατάστασης. Η παραχώρηση στο μονοπώλιο μπορεί να είναι άμεση και να καταλαμβάνει είτε το σύνολο των μηχανημάτων που θα αναπτυχθούν στην ελληνική αγορά είτε μέρος τους.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ρύθμιση της λειτουργίας του χώρου των τυχερών και τεχνικών ψυχαγωγικών παιχνιδιών, λαμβάνει υπόψη και την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων της προσέλκυσης ανηλίκων, του εθισμού των πολιτών και της απώλειας σημαντικών πόρων από τα νοικοκυριά.

    Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά μέσω του opengov.gr τις προτάσεις τους και τις απόψεις τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 August 2010 - 16:31:08 UTC