Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οχι" από Ρηγίλλης στον Γ.Καρατζαφέρη
  • [02] Α.Τσίπρας: Να φύγουμε από το μνημόνιο
  • [03] Επίσχεση εργασίας στο "Αγία 'Ολγα"
  • [04] Χιλή: Διάνοιξη σήραγγας σωτηρίας
  • [05] "Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη", στη Σχολή της Χάλκης
  • [06] Διπλό πένθος για την Αεροπορία
  • [07] "Δεν επιτρέπεται ολιγωρία"
  • [08] Αναδιοργανώνεται η ΥΠΑ
  • [09] Πρεμιέρα με το "δεξί"
  • [10] Ηράκλειος άθλος

  • [01] "Οχι" από Ρηγίλλης στον Γ.Καρατζαφέρη

    Aιχμηρή απάντηση έδωσαν στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη κύκλοι της Ρηγίλλης με αφορμή την πρόταση που διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής να στηριχθεί από κοινού υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ Αβραμόπουλος και να αποσυρθεί ουσιαστικά η υποψηφιότητα Κικίλια που έχει ανακοινώσει η Ν.Δ.

    «Κάνω μια ύστατη έκκληση για να μην δώσουμε και τον μίνι πρωθυπουργό στο ΠΑΣΟΚ . Να προτείνει τον κύριο Αβραμόπουλο και θα μπορούσαμε και εμείς να τον στηρίξουμε με δικούς μας αντιπεριφερειάρχες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    «Η Ν.Δ. έχει υποψήφιο Νίκης, Ανανέωσης και Ελπίδας στην Περιφέρεια Αττικής τον Βασίλη Κικίλια, που θα εκφράσει με συνέπεια την πλειοψηφία των πολιτών της Αττικής, οι οποίοι -μεταξύ των άλλων- αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα του μνημονίου και τις ευθύνες εκείνων που το ψήφισαν» απάντησε η Ρηγίλλης μόλις τα μέσα ενημέρωσης προδημοσίευσαν το τμήμα της συνέντευξης του κ Καρατζαφέρη υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την διαφορετική προσέγγιση Ν.Δ. - ΛΑΟΣ στο μνημόνιο.

    [02] Α.Τσίπρας: Να φύγουμε από το μνημόνιο

    "Να φύγουμε από το μνημόνιο και την τρόικα", πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ Τσίπρας, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους κατά τη διήμερη περιοδεία του, στη Μυτιλήνη.

    Κατά την επίσκεψή του στην αγορά της Καλλονής, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική ότι με τις "περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τη φοροεπιδρομή στους μικρομεσαίους και το άφθονο χρήμα προς τις τράπεζες όχι μόνο δεν θα βγούμε από την κρίση αλλά θα βουλιάξουμε περισσότερο σ' αυτή".

    "Υπάρχει άλλος δρόμος, και είναι ο δρόμος της ανάπτυξης, της αναδιανομής, της στήριξης της απασχόλησης, της επαναθεμελίωσης της ασφάλισης. Μόνο που αυτός ο δρόμος προϋποθέτει να σπάσουμε τον γύψο του μνημονίου", κατέληξε ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    [03] Επίσχεση εργασίας στο "Αγία 'Ολγα"

    Σε επίσχεση εργασίας αποφάσισαν να προχωρήσουν οι γιατροί στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας (Αγία Όλγα) και ενημερώνουν τους πολίτες, μέσω της 5μελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, ότι η σημερινή Γενική Εφημερία του Νοσοκομείου δεν θα πραγματοποιηθεί.

    Οι ιατροί απαιτούν άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Απριλίου, Μαΐου ,Ιουνίου, Ιουλίου 2010, χωρίς περικοπές, καθώς και των οφειλόμενων από το 2009, (εφημερίες Αυγούστου).

    Οι ιατροί ενημερώνουν ότι οι κλινικές και τα τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο με τους εφημερεύοντες, γι αυτό είναι αναγκαίο, σε συνεννόηση με τους συντονιστές Διευθυντές, να γίνει όπου χρειαστεί διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

    Κατά τις ώρες εφημερίας, θα αντιμετωπίζονται μόνο περιστατικά, των οποίων η ζωή είναι σε κίνδυνο. Τα υπόλοιπα, και το ΕΚΑΒ, θα κατευθύνονται σε άλλα νοσοκομεία.

    Επίσης στάση εργασίας από τις 9.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι πραγματοποιούν τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών (νυχτερινά, υπερωρίες κλπ) .

    [04] Χιλή: Διάνοιξη σήραγγας σωτηρίας

    H γεώτρηση για την διάνοιξη ενός πηγαδιού (μιας βοηθητικής σήραγγας) που θα φθάσει σε βάθος 700 μέτρων για τη διάσωση των 33 ανθρακωρύχων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τη γη στο βόρειο τμήμα της Χιλής, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα τα ξημερώματα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μηχανικός που θα συντονίσει τις εργασίες, Αντρέ Σουγκαρέτ.

    Ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο που έχει σχεδιαστεί στην Αυστραλία, το Strata 950, "τοποθετείται τώρα στην περιοχή (...) και έχουμε την πρόθεση να αρχίσουμε την Δευτέρα τα ξημερώματα με αυτό το μηχάνημα", δήλωσε.

    Ο Χιλιανός μηχανικός διευκρίνισε ότι η "καμινάδα" (η βοηθητική σήραγγα) που οδηγεί στο καταφύγιο, θα κατέβει έως τα 702 μέτρα σε ευθεία γραμμή και επιβεβαίωσε ότι η γεώτρηση θα διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες.

    Η σήραγγα αυτή που θα έχει διάμετρο 66 εκατοστά, θα επιτρέψει να βγουν ένας-ένας οι 33 ανθρακωρύχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και 23 ημέρες μετά την καθίζηση του εδάφους και την κατάρρευση των στοών που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου στο ορυχείο χρυσού και χαλκού στο Σαν Χοσέ, που βρίσκεται σε απόσταση 800 χλμ από το Σαντιαγό.

    [05] "Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη", στη Σχολή της Χάλκης

    Την έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», η οποία θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εγκαινιάζει σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.

    Είναι μια ιστορική συγκυρία καθώς η Ιερά Θεολογική Σχολή παραμένει κλειστή από το 1971 και ανοίγει τις πύλες της για πρώτη φορά φιλοξενώντας τα έργα 101 διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών για 20 ημέρες, στα πλαίσια των εορτασμών της Πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010.

    «Πρόκειται για 101 απόπειρες εικαστικής «αφήγησης» μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το video και την αγιογραφία», λέει η Αναστασία Μάνου , που εμπνεύσθηκε και οργάνωσε την έκθεση.

    Η έκθεση έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες επισκέπτες από τη Αθήνα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν.Κακλαμάνης. Στα εγκαίνια αναμένεται να παραστούν Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες και συλλέκτες, καθώς και εκπρόσωποι του πνευματικού αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Κωνσταντινούπολης.

    "Τα έργα, που δημιουργήθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους για τις ανάγκες της έκθεσης, «ιχνηλατούν», και αναγιγνώσκουν στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά και καθημερινά, ενθυμήσεις από την αρχαιότητα, βυζαντινές μνήμες, βίους αυτοκρατόρων και αγίων, χορούς δερβίσηδων, ρομαντικές περιπλανήσεις περιηγητών, χειρόγραφα σημειωματάρια και χάρτες, νεότερα ενθυμήματα και ιστορικές φωτογραφίες και κειμήλια, παράδοξα οικείες ζωγραφιές του Μελίν, παράδοξα οικείες φωτογραφίες του Αρά Γκιουλέρ, καθημερινές εικόνες από την Πόλη, τα σπίτια, τις εκκλησίες, τους δρόμους, τα καφενεία, τις αγορές και τα παράλια αλλά και έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που ως αφετηρία έμπνευσής τους έχουν τα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Πόλης.

    Το χρυσό βάθος και τα ψηφιδωτά σπαράγματα, η βυζαντινή και η ισλαμική γραφή που συναντώνται και διασταυρώνονται όπως οι γλώσσες στην αρχαία αγορά, τα σύνθετα διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά μοτίβα που διαμορφώθηκαν μέσα από αιώνες αισθητικών ανταλλαγών και αναζητήσεων, ενώνονται σε 101 απόπειρες αφήγησης, σε ένα πρισματικό φάσμα εικόνων, σε έναν παλίμψηστο καμβά που γοητεύει την ψυχή και συμπαρασύρει το βλέμμα σε ένα διηνεκές ταξίδι", λέει η Ίρις Κρητικού που είχε την επιμέλεια της έκθεσης.

    Στις αρχές Οκτωβρίου, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

    [06] Διπλό πένθος για την Αεροπορία

    Στη 01.15 σήμερα τα ξημερώματα έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή, ο Ηρακλειώτης σμηναγός Σήφης Αναστασάκης, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μετά τη σύγκρουση δυο F- 16, κατά τη διάρκεια άσκησης νότια της Κρήτης.

    Ο Αναστασάκης έφερε συντριπτικά κατάγματα στη λεκάνη, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η εγκεφαλική λειτουργία που είχε υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες εξαιτίας των τριών ανακοπών που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο.

    Ο 36χρόνος πιλότος, ο οποίος καταγόταν από την Γέργερη Ηρακλείου, ήταν παντρεμένος και είχε ένα τρίχρονο κοριτσάκι, ενώ η σύζυγός του είναι έγκυος.

    Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα, κηδεύτηκε από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην Άρτα ο 33χρονος σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας.

    Εκατοντάδες συμπολίτες, συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι του, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, ενώ στεφάνια κατατέθηκαν στην σορό του, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου κ.α.

    [07] "Δεν επιτρέπεται ολιγωρία"

    Ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης , ο οποίος ηγείται της κίνησης πολιτών για το πρόβλημα του Ασωπού και ασχολείται εντατικά με το θέμα από το 2000, σχολιάζοντας την περέμβαση του ΥΠΕΚΑ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατήγγειλε την πολιτική της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου λέγοντας ότι : «Όταν προέκυψε το θέμα, πριν από τρία χρόνια, αντί να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει ότι η περιφέρεια παίρνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και χρεώνει το κόστος στους ρυπαίνοντες, έτσι ώστε να γίνουν έργα με την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, ο τότε υπουργός μοίραζε εκατομμύρια ευρώ στους δημάρχους για να φτιάξουν μικρά ταχυδιυλιστήρια, για να τροφοδοτείται ο κάθε οικισμός με καθαρό νερό. Οι δήμαρχοι με τους εργολάβους έκαναν τα έργα μισά, λειτουργούσαν λάθος, χωρίς εικοσιτετράωρη παρακολούθηση και χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εγγυημένη ποιότητα νερού σε εικοσιτετράωρη βάση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που συντάχθηκε στις 14/7/2010».

    "Σήμερα λοιπόν", πρόσθεσε, "το υπουργείο, απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, και αντιμετωπίζοντας την άρνηση των δημάρχων να συνεργαστούν, πήρε αυτή την απόφαση».

    Τόνισε, δε, ότι «είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΥΔΑΠ, πριν από ένα μήνα, εξήγγειλε ότι είναι διαθέσιμη να δώσει τεχνογνωσία και να αναλάβει την λειτουργία των διυλιστηρίων των Οινοφύτων, ο δήμαρχος έκανε ένα μήνα να απαντήσει θετικά σε αυτή την πρόταση, γεγονός που κατήγγειλε και η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη».

    Μιλώντας για την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή και για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν εφεξής, είπε: «Πλήρης αποκατάσταση στο οικοσύστημα της περιοχής είναι δύσκολο να επιτευχθεί στη γενιά τη δικιά μας. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μπουν τα θεμέλια για να γίνει η περιοχή μας ασφαλέστερη και πιο φιλόξενη περιβαλλοντικά». Υπογράμμισε δε, ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως: Διακοπή της ρύπανσης από τις βιομηχανίες, εξορθολογισμός της αδειοδότησής τους και της λειτουργίας τους, και αυστηρός έλεγχος.

    Ο πατήρ Ιωάννης ανέφερε ότι: «Η πολιτεία πρέπει να καταδείξει αυτούς που ευθύνονται για τη ρύπανση έτσι ώστε τα κόστη της αποκατάστασης -του υδροφόρου ορίζοντα, των γιατρών που θα μας φροντίζουν, των διυλιστηρίων- να τα χρεωθούν οι ρυπαντές, που δεν είναι μόνο ιδιώτες αλλά και το ίδιο το κράτος, αφού έχουμε τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, που αποτελούν τεράστια πηγή ρύπανσης για τον Ασωπό ποταμό και τον υδροφόρο ορίζοντά μας».

    Σχολιάζοντας την έκθεση της κας Λινού, μίλησε για απουσία του υπουργείου Υγείας και ζήτησε από την ηγεσία του "να έρθει να φροντίσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία του κόσμου».

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ολιγωρία αφού, «ο χρόνος που κυλάει είναι υπέρ των ρυπαντών. Το πρόβλημα ξεπερνάει κατά πολύ το οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, θέλουμε το κράτος, με όλες του τις δυνάμεις, με γιατρούς και με μηχανήματα, να έρθει στην περιοχή και να μας φροντίσει».

    Αμεσες παρεμβάσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος

    Άμεσα δημοπρατούνται όλα τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο στις κοινότητες, που υδροδοτούνται με το προβληματικό νερό της περιοχής πέριξ του Ασωπού, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου ήρθε μετά τον θόρυβο, που προκλήθηκε από την κοινοποίηση της α΄φάσης των αποτελεσμάτων Μελέτης Θνησιμότητας του Παρατηρίου Υγείας Οινοφύτων, που διενεργήθηκε σε 5.842 άτομα, τα τελευταία ένδεκα χρόνια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι θάνατοι κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από καρκινογενέσεις εμφανίζονται ανησυχητικά αυξημένοι (κατά 14% περισσότεροι στα Οινόφυτα, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους στη Βοιωτία), γεγονός το οποίο συνδέεται με τη χρήση νερού, εμπλουτισμένου με εξασθενές χρώμιο.

    Μιλώντας μάλιστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, τόνισε πως θεωρεί ασφαλές το συμπέρασμα ότι «οι συνθήκες ζωής στην περιοχή, την περίοδο εκείνη, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του καρκίνου» και εξήγησε πως «το είδος των καρκίνων, στους οποίους παρατηρείται η αύξηση -εκτός από εκείνον του πνεύμονα- καταδεικνύει την κατανάλωση νερού, επιβαρυμένου με αυτόν τον τοξικό παράγοντα».

    Η κ. Λινού υπογράμμισε ότι «για να είμαστε 100 % σίγουροι, θα πρέπει η μελέτη να συνεχιστεί και να συμπεριληφθούν σε αυτήν κοντινά συγγενικά πρόσωπα των ανθρώπων, που εμφάνισαν καρκίνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα επαγγέλματα, που έκαναν, αν κάπνιζαν, αν κάποιοι από αυτούς έπιναν μόνον εμφιαλωμένο νερό, ή έκαναν μπάνιο με το μολυσμένο νερό. Έτσι μόνο θα εξειδικευθεί το εύρημα τα επόμενα χρόνια». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η πιθανότητα να είναι τυχαία τα ευρήματα και να μη σχετίζεται η χρήση του νερού με την εμφάνιση καρκίνου, κυρίως του ήπατος των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, σε κατοίκους της περιοχής, είναι μία στις χίλιες».

    Το θέμα του προβληματικού νερού ετέθη στη Βουλή στα μέσα του προηγούμενου μήνα, όταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ - Σηφουνάκη, υπέβαλε σχετική ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό. Η Τ. Μπριμπίλη, υπογραμμίζοντας «το ευαίσθητον του ζητήματος» μιας και αφορά δημόσια υγεία, σημείωσε πως «δεν υπάρχει διαχωρισμός του εξασθενούς με το ολικό χρώμιο. Μιλάμε για ολικό χρώμιο πάντα γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να το ξεχωρίσουμε από το εξασθενές και να δούμε από τι προέρχεται αυτό».

    Η υπουργός μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να οργανώσει μία συνάντηση επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και αν αυτό μπορεί να υπολογισθεί ξεχωριστά από το ολικό στο πόσιμο νερό.

    Με την ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ κάνει γνωστό ότι η συγκεκριμένη επιστημονική συνάντηση έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

    Ο πρόεδρος του τμήματος Περιβάλλοντος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Γιάννης Σιταράς, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η διεθνής νομοθεσία προσδιορίζει όρια για το ολικό χρώμιο, αλλά όχι για το εξασθενές. Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη μελέτη, γιατί θα μπορούσε να υποστηρίξει επιστημονικά, τη θέσπιση ορίου, συγκεκριμένα για το εξασθενές χρώμιο, στο πόσιμο νερό. Όταν, το 2008, μας είχε στείλει ο δήμος δείγματα του νερού των Οινοφύτων, παρατηρήσαμε μια γενική υποβάθμιση του νερού σε πολλές παραμέτρους. Υπήρχαν και νιτρώδη και μόλυνση από χημικές δραστηριότητες και παρουσία εξασθενούς».

    Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διαχωριστεί το ολικό χρώμιο και να μετρηθούν οι ποσότητες εξασθενούς και τρισθενούς χρωμίου, ο κ. Σιταράς σημείωσε: «Υπάρχουν μέθοδοι για όλα. Και για να μετρηθεί το ολικό χρώμιο σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις και για να προσδιοριστεί το εξασθενές χρώμιο. Υπάρχουν και κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια που μπορούν να προσδιορίσουν αυτές τις τιμές με μεγάλη ακρίβεια. Ανάλογα με τις μετρήσεις, αυξάνονται οι τεχνικές απαιτήσεις, αλλά μέθοδοι υπάρχουν. Δεν είναι κάτι περίπλοκο». Τι ακριβώς είναι το ολικό και τι το εξασθενές χρώμιο;

    «Το χρώμιο, ως στοιχείο, παρατηρείται στη φύση σε διάφορες μορφές. Είναι ένα φυσικά σχηματιζόμενο μέταλλο, άοσμο, σκληρό, με χρώμα γκρι του ατσαλιού. Οι κυριότερες καταστάσεις του είναι: Το στοιχειακό χρώμιο, που δεν συναντάται στη φύση. Το ολικό χρώμιο, που αποτελείται από το τρισθενές χρώμιο, το οποίο συναντάται στη φύση ως ορυκτό και το εξασθενές χρώμιο, Cr(VI) που είναι η δεύτερη πιο σταθερή μορφή του χρωμίου και συναντάται σπάνια στη φύση, αλλά είναι τοξικό και αποτελεί, κυρίως αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας», τονίζει ο κ. Σιταράς.

    Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, στην έκθεση του 2007 για την επικινδυνότητα του εξασθενούς χρωμίου Cr(VI) στα νερά, «το εξασθενές χρώμιο, στον εισπνεόμενο αέρα είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνο, ενώ για την επικινδυνότητά του στο πόσιμο νερό, τα έως στιγμής στοιχεία οδηγούν την επιστημονική κοινότητα προς τη θεώρηση του Cr(VI) καρκινογόνου ουσίας και μέσω της κατάποσης. Αναφέρονται, επίσης, στοιχεία για τη φυτοτοξικότητα, αλλά και τη δυνατότητα βιοσυσσώρευσης του Cr(VI) σε φυτά».

    Οι δε, ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου χρησιμοποιούνται στη χημική βιομηχανία, στη βιομηχανία χρωμάτων, στη βυρσοδεψία, στην παρασκευή βερνικιών για τη συντήρηση του ξύλου, στην κατασκευή υλικών ηλεκτροσυγκόλλησης, στην παρασκευή αντισκωριακών των μεταλλικών επιφανειών, στην κλωστοϋφαντουργία, στο μελάνι των φωτοτυπικών μηχανημάτων, στις μαγνητοταινίες, ως καταλύτης, στην τσιμεντοβιομηχανία. Ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων, Γιάννης Νίκας, μιλώντας στο ΑΠΕ, δήλωσε ότι: «Εμείς, ως δημοτική αρχή, μόλις παραλάβαμε πριν τρία χρόνια, κάναμε αναλύσεις στο νερό και ανακαλύψαμε ότι περιείχε εξασθενές χρώμιο» και συμπλήρωσε ότι: «Από εκεί και πέρα, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και αυτή τη στιγμή πίνουμε νερό από τον Μόρνο, το οποίο δεν έχει κανένα πρόβλημα». Σε ερώτηση σχετικά με παράπονα που διατύπωναν οι κάτοικοι σχετικά με το νερό, κατά το παρελθόν, ο κ. Νίκας είπε: «Ξέραμε στο παρελθόν ότι το νερό είχε νιτρικά, τα οποία δεν είναι επικίνδυνα, αλλά όχι εξασθενές χρώμιο. Το χρώμιο ανακαλύφθηκε πριν τρία χρόνια ακριβώς και η δημοτική αρχή προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα». Ο κ. Νίκας κλείνοντας ξεκαθάρισε, ότι «βάσει των χημικών αναλύσεων, το νερό που πίνουν σήμερα οι κάτοικοι στα Οινόφυτα, είναι μια χαρά». Ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης , ο οποίος ηγείται της κίνησης πολιτών για το πρόβλημα του Ασωπού και ασχολείται εντατικά με το θέμα από το 2000, σχολιάζοντας την περέμβαση του ΥΠΕΚΑ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατήγγειλε την πολιτική της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου λέγοντας ότι : «Όταν προέκυψε το θέμα, πριν από τρία χρόνια, αντί να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει ότι η περιφέρεια παίρνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και χρεώνει το κόστος στους ρυπαίνοντες, έτσι ώστε να γίνουν έργα με την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, ο τότε υπουργός μοίραζε εκατομμύρια ευρώ στους δημάρχους για να φτιάξουν μικρά ταχυδιυλιστήρια, για να τροφοδοτείται ο κάθε οικισμός με καθαρό νερό. Οι δήμαρχοι με τους εργολάβους έκαναν τα έργα μισά, λειτουργούσαν λάθος, χωρίς εικοσιτετράωρη παρακολούθηση και χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εγγυημένη ποιότητα νερού σε εικοσιτετράωρη βάση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που συντάχθηκε στις 14/7/2010».

    "Σήμερα λοιπόν", πρόσθεσε, "το υπουργείο, απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, και αντιμετωπίζοντας την άρνηση των δημάρχων να συνεργαστούν, πήρε αυτή την απόφαση». Τόνισε, δε, ότι «Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΥΔΑΠ, πριν από ένα μήνα, εξήγγειλε ότι είναι διαθέσιμη να δώσει τεχνογνωσία και να αναλάβει την λειτουργία των διυλιστηρίων των Οινοφύτων, ο δήμαρχος έκανε ένα μήνα να απαντήσει θετικά σε αυτή την πρόταση, γεγονός που κατήγγειλε και η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη».

    Μιλώντας για την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή και για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν εφεξής, είπε: «Πλήρης αποκατάσταση στο οικοσύστημα της περιοχής είναι δύσκολο να επιτευχθεί στη γενιά τη δικιά μας. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μπουν τα θεμέλια για να γίνει η περιοχή μας ασφαλέστερη και πιο φιλόξενη περιβαλλοντικά». Υπογράμμισε δε, ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως: Διακοπή της ρύπανσης από τις βιομηχανίες, εξορθολογισμός της αδειοδότησής τους και της λειτουργίας τους, και αυστηρός έλεγχος.

    Ο πατήρ Ιωάννης ανέφερε ότι: «Η πολιτεία πρέπει να καταδείξει αυτούς που ευθύνονται για τη ρύπανση έτσι ώστε τα κόστη της αποκατάστασης -του υδροφόρου ορίζοντα, των γιατρών που θα μας φροντίζουν, των διυλιστηρίων- να τα χρεωθούν οι ρυπαντές, που δεν είναι μόνο ιδιώτες αλλά και το ίδιο το κράτος, αφού έχουμε τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, που αποτελούν τεράστια πηγή ρύπανσης για τον Ασωπό ποταμό και τον υδροφόρο ορίζοντά μας».

    Σχολιάζοντας την έκθεση της κας Λινού, είπε ότι «το υπουργείο Υγείας παραμένει απόν" και ζήτησε από το ίδιο υπουργείο "να έρθει να φροντίσει την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, υγεία του κόσμου».

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ολιγωρία αφού, «ο χρόνος που κυλάει είναι υπέρ των ρυπαντών. Το πρόβλημα ξεπερνάει κατά πολύ το οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, θέλουμε το κράτος, με όλες του τις δυνάμεις, με γιατρούς και με μηχανήματα, να έρθει στην περιοχή και να μας φροντίσει».

    [08] Αναδιοργανώνεται η ΥΠΑ

    Αλλαγές στο ισχύον θεσμικό καθεστώς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, υπεισέρχονται με το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την αναδιοργάνωση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

    Στόχος του σχεδίου νόμου, το οποίο αποτελείται από 31 άρθρα και υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, είναι η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και η αναδιοργάνωσή της σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να μπορέσει η Υπηρεσία να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις για την ασφάλεια, την εξειδίκευση, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

    Ειδικότερα, αναδιαρθρώνεται και μετονομάζεται η Γενική Διεύθυνση Αεροναυτιλίας σε «Γενική Διεύθυνση Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας» και καθορίζονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες της, σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διατηρούνται τρεις Γενικές Διευθύνσεις, και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας, η Γενική Διεύθυνση Αερομεταφορών και η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

    Παράλληλα, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στις δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης των κρατικών αεροδρομίων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης ανωνύμων εταιρειών με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και αντικείμενο τη διοίκηση, αξιοποίηση και ανάπτυξη των κρατικών αερολιμένων και αφετέρου τη δυνατότητα παραχώρησης δικαιωμάτων που αφορούν στη διοίκηση, αναβάθμιση, ανάπτυξη, λειτουργία κλπ κρατικών αεροδρομίων σε νομικά πρόσωπα. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η σύσταση Διεύθυνσης Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Ακόμη, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται:

    - Το καθεστώς της παροχής επίγειας εξυπηρέτησης (ground handling) στους 34 Ελληνικούς αερολιμένες.

    - Ζητήματα μεταφοράς προσωπικού (ιπτάμενοι χειριστές και μηχανικοί) από την πρώην Ολυμπιακή

    - Θέματα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας από έκνομες ενέργειες.

    - Το ύψος, οι υπόχρεοι καταβολής και η διαδικασία είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων.

    [09] Πρεμιέρα με το "δεξί"

    «Με το δεξί» μπήκε η εθνική μπάσκετ των Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η «αυλαία» του οποίου άνοιξε χθες στην Τουρκία. Αν και «καρδιοχτύπησε», η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας κατέβαλε την αντίσταση της Κίνας με 89-81, στην εναρκτήρια αναμέτρηση για τον Γ΄ όμιλο της διοργάνωσης, που διεξάγεται στην Άγκυρα, ξεπερνώντας... ανώδυνα τις απουσίες των Φώτση και Σχορτσιανίτη, οι οποίοι εξέτισαν την πρώτη από τις δύο αγωνιστικές της τιμωρίας τους.

    Δεύτερο «εμπόδιο» στο δρόμο των παικτών του Γιόνας Καζλάουσκας θα είναι σήμερα το Πουέρτο Ρίκο. Αύριο η ομάδα έχει ρεπό και την Τρίτη (31/8) αντιμετωπίζει την Τουρκία.

    Την Τετάρτη (1/9), η Ελλάδα έχει τον θεωρητικά πιο εύκολο αγώνα του 3ου ομίλου, απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, και στις 2 Σεπτεμβρίου θα δώσει την καταληκτική αναμέτρηση στην πρώτη φάση με αντίπαλο, τη Ρωσία.

    Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας

    Στις αναμετρήσεις για την 1η αγωνιστική του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Α΄ Όμιλος (Καισάρεια)

    Αυστραλία-Ιορδανία 76-75

    Ανγκόλα-Σερβία 44-94

    Γερμανία-Αργεντινή 74-78

    Β΄ Όμιλος (Κωνσταντινούπολη)

    Τυνησία-Σλοβενία 56-80

    ΗΠΑ-Κροατία 106-78

    Ιράν-Βραζιλία 65-81

    Γ΄ Όμιλος (Άγκυρα)

    Ελλάδα-Κίνα 89-81

    Ρωσία-Πουέρτο Ρίκο 75-66

    Ακτή Ελεφαντοστού-Τουρκία 47-86

    Δ΄ Όμιλος (Σμύρνη)

    Νέα Ζηλανδία-Λιθουανία 79-92

    Καναδάς-Λίβανος 71-81

    Γαλλία-Ισπανία 72-66

    [10] Ηράκλειος άθλος

    Αν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε μέσα στο «Καυτανζόγλειο» με τον Μήτρογλου στο 59', ο Ηρακλής κατάφερε να πετύχει την ανατροπή μέσα σε επτά λεπτά και να νικήσει 2-1 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Αρχικά ο «Γηραιός» ισοφάρισε με πέναλτι του Μάρα στο 79' και πήρε τη νίκη με τον Βέλλιο στο 86'.

    Με γκολ του Κουζέν στο 77΄, η Λάρισα νίκησε στο Αλκαζάρ 1-0 τον Ατρόμητο.

    Καλύτερος ο Ολυμπιακός Βόλου, νίκησε δίκαια 1-0 τον Πανιώνιο μέσα στη Νέα Σμύρνη. Το γκολ της νίκης πέτυχε ένας πρώην «κυανέρυθρος», ο Μάριο Μπρέσκα, στο 59'.

    Προβληματικός ο Παναθηναϊκός στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας, παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Ξάνθη, στο άδειο από φιλάθλους "Απόστολος Νικολαίδης". Ο Πετρόπουλος άνοιξε το σκορ στο 9΄ και στο 52΄ ο Ελινγκτον με σουτ μέσα από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

    Σήμερα ρίχνονται στη «μάχη» ο ΠΑΟΚ, που θα υποδεχθεί στην Τούμπα τον Πανσερραϊκό, η ΑΕΚ που θα ταξιδέψει στην Πάτρα για να αντιμετωπίσει στο Παμπελοποννησιακό την -τυπικά- γηπεδούχο Κέρκυρα και ο Άρης, που θα μεταβεί στην Καβάλα για να παίξει με τον ΑΟΚ. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με την αναμέτρηση του Ηρακλείου ανάμεσα στον Εργοτέλη και τον Αστέρα Τρίπολης.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

    Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα:

    Παναθηναϊκός-Ξάνθη 1-1

    (9΄ Πετρόπουλος - 52΄ Ελινγκτον)

    Λάρισα-Ατρόμητος 1-0

    (77΄ Κουζέν)

    Πανιώνιος-Ολυμπιακός Βόλου 0-1

    (59΄ Μπρέσκα)

    Ηρακλής-Ολυμπιακός 2-1

    (79΄ πεν. Μάρα, 86΄ Βέλλιος - 59΄ Μήτρογλου)

    ΣΗΜΕΡΑ

    18:15 Εργοτέλης-Αστέρας Τρίπολης Παγκρήτιο Στάδιο

    18:15 ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός Γήπεδο Τούμπας

    20:30 Καβάλα-Άρης Στάδιο "Ανθή Καραγιάννη"

    20:30 Κέρκυρα-ΑΕΚ Παμπελοποννησιακό Στάδιο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 August 2010 - 6:30:45 UTC