Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάσα" σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες
  • [02] Τελεσίγραφο Σαμαρά στον Ψωμιάδη
  • [03] Δημοσκόπηση της GPO
  • [04] Ζημιές ρεκόρ για τις εισηγμένες εταιρίες
  • [05] Εγκύκλιος για συμβασιούχους στους ΟΤΑ
  • [06] Καλωσορίζουμε τη λάμπα νέας γενιάς
  • [07] Τέλος το κάπνισμα
  • [08] Επιστρέφει ο δακτύλιος
  • [09] "Να γυρίσουμε σελίδα"
  • [10] Η πρώτη ήττα

  • [01] "Ανάσα" σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες

    Έτοιμες είναι οι τράπεζες να εξυπηρετήσουν και να συνεργαστούν με τους πελάτες τους που επιθυμούν να ενταχθούν στο Νόμο περί "Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων" καθώς ολοκληρώθηκε η σχετική προετοιμασία των αρμόδιων τραπεζικών υπηρεσιών.

    Από σήμερα μπορούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους να υποβάλουν αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ από τις αρχές του 2011 θα ενεργοποιηθεί και η δικαστική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας τα Ειρηνοδικεία θα κρίνουν αν ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης βρίσκεται ή όχι σε αδυναμία πληρωμής με σκοπό να ρυθμιστούν τα χρέη του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και των καταναλωτικών οργανώσεων 150.000 περίπου δανειολήπτες θα θελήσουν να ενταχθούν στο νόμο περί "Ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων", που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

    Από την πλευρά τους, τα τραπεζικά στελέχη αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των δανειοληπτών που θα προστρέξουν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του Νόμου, θεωρούν όμως ότι το νούμερο των 150.000 είναι υπερβολικό. Επισημαίνουν πάντως ότι επιθυμούν και επιζητούν την άριστη συνεργασία με την πελατεία τους που αντιμετωπίζει προβλήματα αδυναμίας αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων -τα οποία έχουν ενταθεί λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης - προς όφελος και των ιδίων και της τράπεζας. Άλλωστε όπως τονίζουν, οι τράπεζες αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες στην ανακοίνωση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης δανείων με ευνοϊκούς όρους, τα οποία έχουν την θετική ανταπόκριση από την πελατείας τους.

    "Οι τράπεζες στο πρώτο στάδιο και μέχρι 31 Δεκεμβρίου έχουν την υποχρέωση να εκδίδουν βεβαιώσεις οφειλών κατά τις προδιαγραφές του νόμου. Το πλήθος που θα προστρέξει να αιτηθεί βεβαίωση εξαρτάται από το πόσο αυτό θα προβληθεί ως πανάκεια των προβλημάτων του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι μιλάμε για πραγματικά φτωχούς ανθρώπους που αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν διαθέτουν κανενός είδους περιουσία. Σε όλα τα στάδια εξέτασης της αίτησης, αλλά όχι τώρα, μετά τις 31 Δεκεμβρίου θα ληφθούν υπόψη όλα τα εισοδήματα και η περιουσία και των 2 συζύγων, όταν μιλάμε για ζεύγος και αυτή ακόμη η πρώτη κατοικία προστατεύεται για 20 έτη, αλλά δεν εξαιρείται της ρύθμισης. Εάν ένας πελάτης παραπλανηθεί και οδηγηθεί προς το Νόμο από επιτήδειους, ενώ θα μπορούσε να αποπληρώσει τις οφειλές του με ίδια μέσα χωρίς την υποστήριξη του Νόμου, πιστεύω ότι δεν θα είναι προς όφελός του. Ο επίσημος χαρακτηρισμός στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ως "φτωχός" είναι για κάποιον που προσδοκά να έχει οικονομική δραστηριότητα μια "βαριά ταμπέλα" που δεν θα τους επιτρέψει να συναλλάσσεται και να έχει οποιαδήποτε περιουσία για τουλάχιστον 4 έως 7 έτη", αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατο τραπεζικό στέλεχος

    Τι προβλέπει ο Νόμος

    Για διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή περίπου ως τα τέλη Ιανουαρίου 2011, απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς τράπεζες ή προς άλλα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο προσαυξημένο κατά 50 %.

    Ενδεικτικά, το αφορολόγητο για άγαμο φορολογούμενο είναι 200.000 ευρώ, οπότε η αντικειμενική αξία της κατοικίας για να μη βγει σε πλειστηριασμό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

    Ήδη με άλλη διάταξη νόμου είχαν απαγορευθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ προς τράπεζες ενώ με τη νέα ρύθμιση η απαγόρευση επεκτείνεται και σε χρέη μεταξύ ιδιωτών.

    Ο νόμος δεν απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν χρέη αλλά σε εκείνους που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία να τα εξοφλήσουν και για την προστασία των καταναλωτών το υπουργείο προχωρά παράλληλα στη σύσταση πανελλαδικού δικτύου πρόληψης και αντιμετώπισης της υπερχρέωσης με συμμετοχή καταναλωτικών οργανώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων που θα παράσχουν συμβουλές και βοήθεια προς τους δανειολήπτες είτε στο στάδιο του φιλικού διακανονισμού είτε, αργότερα, στα Ειρηνοδικεία.

    Θα υπάρξει επίσης ειδική τηλεφωνική γραμμή, θα καταρτισθούν υποδείγματα φιλικού διακανονισμού και αιτήσεων ρύθμισης χρεών και η γενική γραμματεία Καταναλωτή θα παράσχει μέσω Ίντερνετ ένα εργαλείο για την εκτίμηση της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης, ανάλογα με τα εισοδήματά του, την περιουσία του, την οικογενειακή του κατάσταση, το κόστος κάλυψης των αναγκών διαβίωσης, κλπ.

    Ένταξη δανειοληπτών στις Ρυθμίσεις του Νόμου-Διαδικασία Ρύθμισης

    Τα βήματα που απαιτούνται για την ένταξη των δανειοληπτών στις ρυθμίσεις του νόμου και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται αναλυτικά είναι τα εξής:

    Στη ρύθμιση υπάγονται φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες (με εξαίρεση τους εμπόρους), που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Υπάγονται επίσης όλα τα χρέη, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία, διοικητικά πρόστιμα, φόροι και τέλη προς το Δημόσιο και προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών διακρίνεται σε 4 φάσεις που έχουν ως εξής:

    Α' φάση, Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές η οποία αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μπορούν να αναλάβουν ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού, οι Ενώσεις Καταναλωτών, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών

    Επενδυτικών Υπηρεσιών, Δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας. Για το συμβιβασμό θα συντάσσεται πρακτικό που θα επικυρώνεται από τον Ειρηνοδίκη.

    Β' Φάση, Αίτηση στο Ειρηνοδικείο: Η αίτηση περιλαμβάνει κατάσταση της περιουσίας και των εισοδημάτων οφειλέτη και συζύγου, κατάσταση με τις απαιτήσεις των πιστωτών, σχέδιο διευθέτησης των οφειλών, βεβαίωση για τη διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού και υπεύθυνη δήλωση ορθότητας των δηλωθέντων στοιχείων.

    Ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί κλπ) με ασφαλιστικά μέτρα.

    Για τη χορήγησή της αρκεί η πιθανολόγηση της αποδοχής της αίτησης.

    Γ' Φάση, Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του Ειρηνοδικείου: Ο συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συμφωνούν οι πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το 51% των οφειλών. Θα πρέπει όμως υποχρεωτικά να συμφωνήσουν οι πιστωτές με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

    Η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού έχει ως εξής:

    - Στον πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης επιδίδεται το σχέδιο

    διευθέτησης στους πιστωτές.

    - Στο δεύτερο μήνα η απάντηση ή πρόταση τροποποιήσεων από πιστωτές.

    - Στο πρώτο 15νθήμερο του τρίτου μήνα η υποβολή τροποποιημένου σχεδίου από οφειλέτη.

    - Στις επόμενες είκοσι ημέρες η αποδοχή ή μη από πιστωτές. Αν παρέλθει το διάστημα χωρίς παρατηρήσεις θεωρείται ότι ο πιστωτής έχει αποδεχθεί το σχέδιο.

    Δ' Φάση, Δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός: Το Δικαστήριο μετά τον έλεγχο, εφόσον κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών, προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών.

    Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα για τέσσερα χρόνια, μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου, τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του. Αν υπάρχει ακίνητη περιουσία, το Ειρηνοδικείο διατάσσει τη ρευστοποίησή της για την ικανοποίηση των πιστωτών, εκτός από την κύρια ή μοναδική κατοικία του οφειλέτη για την οποία υπάρχει ειδική προστασία. Το υπόλοιπο του χρέους (μετά από την πληρωμή των δόσεων επί 4 χρόνια) διαγράφεται.

    Αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσό για την εξόφληση μέρους των χρεών το δικαστήριο μπορεί να ορίσει πολύ μικρό ποσό ή και μηδενική καταβολή στους πιστωτές εφόσον πχ είναι άνεργος ή συντρέχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή δεν έχει επαρκές εισόδημα. Το δικαστήριο επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

    Πρώτη κατοικία

    Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία: Ο οφειλέτης μπορεί να εξαιρέσει και να σώσει από τον πλειστηριασμό την ιδιόκτητη κύρια ή μοναδική κατοικία του εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Το μοναδικό ακίνητο οικιακής χρήσης που διαθέτει προστατεύεται ακόμη και αν δεν κατοικεί σε αυτό ο οφειλέτης.

    Προϋπόθεση είναι να αναλάβει ο οφειλέτης την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Για παράδειγμα: αν ένας οφειλέτης έχει κατοικία αξίας 100.000 ευρώ, και χρέη ύψους 300.000 ευρώ θα πρέπει να εξοφλήσει το 85 % της αξίας του σπιτιού, δηλαδή 85.000 ευρώ, και το ποσό που θα ορίσει το δικαστήριο ως μηνιαία δόση επί τέσσερα χρόνια. Το υπόλοιπο του χρέους μέχρι τις 300.000 ευρώ διαγράφεται.

    Η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία δεν μπορεί να καταγγελθεί με καθυστέρηση μικρότερη των 4 δόσεων.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι:

    - Οφειλέτης παραμένει στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία για τρία χρόνια μετά την πάροδο της τετραετίας της ρύθμισης.

    - Εγγυητής του δανείου, αν υπάρχει, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής του χρέους εκτός αν βρίσκεται και ο ίδιος σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, οπότε εντάσσεται και αυτός στις διατάξεις του νόμου.

    - Η αίτηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό, δηλαδή η πρώτη φάση της διαδικασίας, πρέπει να έχει γίνει το πολύ έξι μήνες πριν την αίτηση στο Ειρηνοδικείο.

    Αυξάνεται ο αριθμός όσον αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής

    Η επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, που αντανακλά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία είχε ξεκινήσει το 2008, επιταχύνθηκε το 2009, καθώς ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε σε 7,7%, έναντι 5% το 2008. Σύμφωνα με τα τελευταία συγκεντρωτικά διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όπως δημοσιεύονται στην Έκθεση για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα το ποσοστό αυτό σημείωσε και νέα άνοδο και ανήλθε σε 8,2%.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, άνοδος του ποσοστού καθυστερήσεων παρατηρήθηκε σε όλες τις κατηγορίες δανείων, ιδίως όμως στα καταναλωτικά. Ειδικότερα, για το Μάρτιο 2010 ο λόγος δανείων σε καθυστέρηση στο σύνολο των δανείων στην στεγαστική πίστη ανήλθε σε 8,2% από 7,4% τον Δεκέμβριο του 2009 και στην καταναλωτική πίστη στο 14,7% το Μάρτιο του 2010 από 13,4% τον Δεκέμβριο του 2009.

    Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου, οι ελληνικές τράπεζες εφαρμόζουν ήδη αυστηρότερα κριτήρια έγκρισης δανείων, ενώ επιπρόσθετα το 2009 προέβησαν σε ρυθμίσεις δανείων συνολικού ύψους 3,4 δισεκ. ευρώ έναντι ρυθμίσεων 0,9 δισ. ευρώ το 2008, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που αντιμετωπίζουν προσωρινή αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους.

    Όπως εκτιμά η ΤτΕ για το 2010 ο πιστωτικός κίνδυνος θα διατηρηθεί υψηλός. Ειδικότερα για τα νοικοκυριά, όπως επισημαίνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας θα επηρεάσουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα και την ικανότητα ομαλής εξυπηρέτησης οφειλών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Τελεσίγραφο Σαμαρά στον Ψωμιάδη

    Τελεσίγραφο στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας του να μην επιμείνει στην πρόθεσή του να συμπεριλάβει στον συνδυασμό για την περιφέρεια τον αδελφό του.

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να βάλει σε θέση υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη τον αδελφό του, ο οποίος, στη συνέχεια, θα έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ του έστειλε μήνυμα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το δεχτεί για λόγους αρχής.

    Εάν ο κ. Ψωμιάδης μέχρι την Τετάρτη το πρωί προχωρήσει στην ανακοίνωση του συνδυασμού του, έχοντας μέσα και τον αδελφό του, τότε η ΝΔ θα άρει το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη που του έχει δώσει.

    Στο μεταξύ, ο Αντ. Σαμαράς κλείνει ένα-ένα τα εσωτερικά μέτωπα. Μετά την κα Έλσα Παπαδημητρίου, ένας ακόμη δυσαρεστημένος βουλευτής, ο κ. Θανάσης Γιαννόπουλος συντάχθηκε με τις επιλογές του κόμματος για την περιφέρειά του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ στη Ρηγίλλης.

    Ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι "είχαμε μια πολύ ωραία συζήτηση με τον πρόεδρο. Συζητήσαμε πολλά θέματα, κυρίως για την αυτοδιοίκηση και για την Στερεά Ελλάδα".

    Συνεχίζοντας είπε ότι "μπορεί να έχω οποιαδήποτε ένσταση ή πικρία γιατί δεν επέλεξαν εμένα για υποψήφιο, αυτό είναι προσωπικό θέμα, ωστόσο, η σημερινή εποχή απαιτεί πολιτική σωφροσύνη και θα στοιχηθώ με την απόφαση των οργάνων του κόμματος".

    "Να επανασυγκροτηθούν τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού"

    Παρέμβαση υπέρ της επανασυγκρότησης των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού κάνει η ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι αν και πότε θα γίνει ανασχηματισμός είναι προνόμιο του εκάστοτε πρωθυπουργού να το αποφασίζει, αλλά επεσήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου "όταν κάνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του έχει, μεταξύ άλλων, μια πολύ μεγάλη υποχρέωση: Να επανασυγκροτήσει δύο κρίσιμα υπουργεία: Ναυτιλίας και Τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας".

    Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης αντί να πάρουν μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που "έχουν στεγνώσει από χρήμα", συγκρούονται μεταξύ τους "για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τους βλέπει και κάνει πως δεν καταλαβαίνει".

    Σύσκεψη για τη Θεσσαλία

    Σύσκεψη για την υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού στην περιφέρεια Θεσσαλίας, την οποία στηρίζει η ΝΔ, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης.

    Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε ότι το μήνυμα που βγήκε είναι ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες νίκης.

    Επεσήμανε παράλληλα ότι οι εκλογές γίνονται σε περιβάλλον ιδιαίτερα αρνητικά φορτισμένο κι ο κόσμος αγωνιά , έχει προβλήματα, δεν έχει δουλειά, δεν έχει χρήματα, βλέπει ότι το μέλλον του είναι αβέβαιο, δεν έχει ελπίδα. "

    Εμείς, είπε, πρέπει να δώσουμε ελπίδα και διέξοδο στο αδιέξοδό του. Αυτά που φάνταζαν ακατόρθωτα μέχρι σήμερα, να γίνουν κατορθωτά. Οπωσδήποτε, δεν θα είμαστε από εκείνους που θα βαφτίσουν τα συμφέροντα οράματα, συμπλήρωσε.

    Αύριο συνάντηση Σαμαρά - Μεϊμαράκη

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά θα έχει αύριο το πρωί στην Ρηγίλλης ο βουλευτής του κόμματος και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Μειμαράκης.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αμέσως μετά τη συνάντηση θα ανακοινωθεί ότι ο κ. Μειμαράκης θα αναλάβει την διεύθυνση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" στη θέση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος παραιτήθηκε με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του κόμματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Δημοσκόπηση της GPO

    Ο Γ. Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO το δεύτερο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε την Τρίτη από το τηλεοπτικό δίκτυο Mega. Ειδικότερα από το δείγμα των ερωτηθέντων στην έρευνα το 44% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου, το 24,1% τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, αλλά ένα υψηλό ποσοστό 30,4% απαντά κανένας από τους δύο.

    Θετικά βλέπουν τον κ. Παπανδρέου το 49,6% έναντι 48,4% που έχουν αρνητική γνώμη, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον κ. Σαμαρά είναι 37,5% και 55,8%.

    Σύμφωνα με την έρευνα της GPO το 59,4% βλέπει θετικά έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό έναντι του 27,1 που αντιτίθεται ενώ το 39,5% προτιμά στην κυβέρνηση να μπουν νέα πρόσωπα, το 34,2% να μπουν δοκιμασμένα πρόσωπα και το 14,8% πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει συνδυασμός και νέων και δοκιμασμένων προσώπων.

    Δημοφιλέστερος υπουργός παραμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 44,1% και ακολουθούν ο Ευ. Βενιζέλος με 41,4%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 30,8%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 24% και ο Δημήτρης Ρέππας με 23,2%. Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αξιολογείται αρνητικά από τους ερωτηθέντες με ποσοστό -8,3%.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα (σε πανελλαδικό επίπεδο) το 55,3% λέει πως θα ψηφίσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια, το 22,8% με κριτήριο τη διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση, το 10,9% θα ψηφίσει τον υποψήφιο του κόμματός του και το 4,6% για να στηρίξει την κυβέρνηση.

    Επίσης η κ. Φώφη Γεννηματά το όνομα της οποίας ακούγεται για το δήμο Αθηναίων απολαμβάνει 40,9% θετικών προτιμήσεων έναντι 27,7% του Γιώργου Καμίνη τον οποίο έχει προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Ο Βασίλης Κικίλιας, υποψήφιος περιφερειάρχης με τη ΝΔ έχει 25,7% θετικές γνώμες, 29% αρνητικές ενώ δεν ξέρω απάντησε το 45,3% των ερωτηθέντων.

    Εξάλλου, η δημοσκόπηση της GPO καταγράφει μεγάλη υποχώρηση της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων και νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Το άθροισμα των ποσοστών τους βρίσκεται κάτω από το 50%, το χαμηλότερο άθροισμα στη δημοσκοπική ιστορία.

    Η μέτρηση έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.600 ατόμων, το διάστημα από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και την Δευτέρα το πρωί.

    Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν από 5 μήνες και η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί σταθερό το ποσοστό της.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα έχουν ως εξής:

    ΠΑΣΟΚ 28,6% (από 30,6% τον Απρίλιο του 2010)

    ΝΔ 21,1% (από 21% τον Απρίλιο του 2010)

    ΚΚΕ 9% (από 8,9% τον Απρίλιο του 2010)

    ΛΑΟΣ 6,8% (από 6,9% τον Απρίλιο του 2010)

    ΣΥΡΙΖΑ 2,8% (από 3,2% τον Απρίλιο του 2010)

    Οικολόγοι Πράσινοι 2,8% (από 1,9% τον Απρίλιο του 2010)

    Δημοκρατική Αριστερά 1,7%

    "Άλλο, άκυρο, λευκό, αποχή" 17% (από 15,4% τον Απρίλιο του 2010)

    Αδιευκρίνιστη ψήφος 10,2% (από 12,1% τον Απρίλιο του 2010).

    Δήλωση Γ. Πεταλωτή

    "Η κυβέρνηση δεν προχωρά με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως καθοδηγείται από τα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά από τους πολίτες", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της GPO.

    «Κάναμε τεράστιες προσπάθειες για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, από εδώ και πέρα υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές απαλλαγμένοι από το δανειακό άγχος», τόνισε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ζημιές ρεκόρ για τις εισηγμένες εταιρίες

    Ζημιές ρεκόρ ύψους 1,37 δισ. ευρώ κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες, οι οποίες σε ποσοστό 54% ήταν ζημιογόνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η πλειοψηφία των εισηγμένων παρουσίασε μείωση των λειτουργικών κερδών και των περιθωρίων.

    Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της χρηματιστηριακής, επί 265 ισολογισμών των εισηγμένων, οι ζημιογόνες εταιρίες είναι 144, με 50 εξ αυτών να εμφανίζουν αύξηση ζημιών, 30 να εμφανίζουν μείωση και 57 να επιστρέφουν σε ζημιές. Από τις 121 κερδοφόρες εταιρίες, οι 24 εμφάνισαν αύξηση κερδών, οι 79 εμφάνισαν μείωση και 18 επέστρεψαν σε κέρδη.

    Αιτίες για αυτή την κατάσταση μπορούν να αναζητηθούν, σημειώνει η χρηματιστηριακή σε πολλά επίπεδα και σε διαφορετικούς χώρους: Η μείωση του εισοδήματος από την περικοπή μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η αύξηση της φορολογίας σε βασικά είδη, η μείωση της ζήτησης ακόμα και σε ανελαστικά προϊόντα, η υποτίμηση των κρατικών ομολόγων, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης σε οριακό πλέον σημείο, η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, η μείωση της κρατικής δαπάνης για έργα υποδομών ή σε κλάδους με μεγάλη εξάρτηση από το δημόσιο, ο ανταγωνισμός σε κλάδους με οριακά περιθώρια (Ακτοπλοΐα, Ηλεκτρικές συσκευές, Εκδόσεις), η έκτακτη εισφορά ακόμα και η χρηματιστηριακή κάμψη των τιμών του α' εξαμήνου συνέβαλαν στην χειρότερη επίδοση όλων των εποχών η οποία εκμηδένισε τα κέρδη του α' τριμήνου και βύθισε οριστικά την χρήση σε ζημιές. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν ωστόσο ένα κοινό παρανομαστή που δεν είναι άλλος από την πιστοληπτική αναξιοπιστία της Ελληνικής οικονομίας.

    Ζημιές δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στο σύνολο. Φαινόμενα ζημιών και μάλιστα σε επίπεδο άνω του 1 δις. ευρώ παρατηρήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 και του 2009. Αυτό που αλλάζει δραματικά σε αυτή την δημοσίευση είναι η μαζικότητα των ζημιογόνων εταιριών. Για πρώτη φορά στην ιστορία των περιοδικών δημοσιεύσεων το πλήθος των εταιριών με αρνητική τελική γραμμή πήρε προβάδισμα σε μια σχέση 54/46.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εγκύκλιος για συμβασιούχους στους ΟΤΑ

    Το δικαίωμα προσλήψεων συμβασιούχων κατ΄εξαίρεση μέχρι 30 ημέρες πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δίνει η εγκύκλιος που εξέδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος και με την οποία ικανοποιεί σχετικό αίτημα των δημάρχων, προκειμένου να καλυφτούν οι πολλές ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στους ΟΤΑ.

    Η εγκύκλιος αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου του άρθρου 17 του ν. 3870/2010, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, για τις προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σχέση μίσθωσης έργου από τους ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2190/94, όπως ίσχυαν πριν την τροποποίησή τους.

    Προστίθεται δε ότι «επομένως, οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα απαγορεύεται να προσλαμβάνουν προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σχέση μίσθωσης έργου κατά το χρονικό διάστημα των τριάντα ημερών πριν από τη διενέργεια των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Καλωσορίζουμε τη λάμπα νέας γενιάς

    Αγαπητέ κύριε Τόμας Έντισον, αποχαιρετούμε σήμερα την, από το 1879 εφεύρεσή σου, τον λαμπτήρα πυράκτωσης, που άλλαξε την πάσης φύσεως ανθρώπινη δραστηριότητα στον κόσμο, που μεγάλωσε τον εκμεταλλεύσιμο χρόνο του 24ωρου, που έφερε τους ανθρώπους κοντύτερα σε απολαύσεις, οι οποίες πριν ήταν απαγορευτικές.

    Αποχαιρετούμε, λοιπόν, τη μεγάλη εφεύρεση, διότι νέοι καιροί, νέες ανάγκες, νέες «πράσινες» συνήθειες. Από σήμερα, αποσύρεται ο πλέον συνήθης στη χρήση λαμπτήρας πυράκτωσης των 75 watt, η παραγωγή και οι εισαγωγές του οποίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση παύουν, με τα καταστήματα να καλούνται πλέον να διαθέσουν τα αποθέματά τους. Ο καταναλωτής θα έχει στο εξής τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφόρων τύπων λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας, που αναμένεται να «ανακουφίσουν» το πορτοφόλι του, δεδομένου του υψηλού μεν κόστους προμήθειας των λαμπτήρων νέας γενιάς, το οποίο όμως, αποσβαίνεται και με το παραπάνω με την εξοικονόμηση ενέργειας. Πάντως, από σήμερα είναι υποχρεωτική η αναγραφή, στη συσκευασία του προϊόντος, λεπτομερών πληροφοριών για τη διευκόλυνση του καταναλωτή στην επιλογή της καλύτερης λύσης.

    Τέτοια εποχή πέρσι αποσύρθηκε από την αγορά ο λαμπτήρας πυράκτωσης 100W, μαζί και οι ματ λαμπτήρες του τύπου, ανεξαρτήτως ισχύος. Τον Σεπτέμβριο του 2011 θα ξεκινήσει η εξάντληση των αποθεμάτων λαμπτήρων 60W από τα ράφια των καταστημάτων και τον ίδιο μήνα του 2012 παίρνουν την... άγουσα οι λαμπτήρες των 40W και 25W. Θα διαλέγουμε πλέον, μεταξύ βελτιωμένων λαμπτήρων πυράκτωσης (με τεχνολογία αλογόνου), συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (CFL), οι οποίοι είναι και οι ευρύτερης κατανάλωσης, και διόδων εκπομπής φωτός (LED), οι οποίοι δεν περιέχουν υδράργυρο.

    Οι «πράσινοι» στόχοι της Επιτροπής

    Η Επιτροπή Επιτροπή παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 20%, έως το 2020, της πρωτογενούς χρήσης ενέργειας σε σχέση με το σημερινό μοντέλο αναφοράς. Τα προϊόντα υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι εργαλείο - κλειδί αυτής της κοινοτικής πολιτικής.

    Η ανάγκη αντικατάστασης των λαμπτήρων πυράκτωσης με αποδοτικότερους αναδείχθηκε σε επιδίωξη πρώτης προτεραιότητας, καθώς ο φωτισμός αντιπροσωπεύει, περίπου έως και το ένα πέμπτο της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε ένα νοικοκυριό. Η αναβάθμιση των λαμπτήρων μπορεί να μειώσει κατά έως και 10% με 15% την οικιακή κατανάλωση ρεύματος. Λαμπτήρες φθορισμού: Το ακριβό είναι και φθηνό...

    «Στην εποχή μας, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια, είναι σαν να καίμε τα χρήματά μας και επιπροσθέτως βλάπτουμε το περιβάλλον. Οι καινούριοι λαμπτήρες καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους παλιούς. Αυτό τα λέει όλα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Ηλεκτρολόγων, Στέλιος Διαμαντίδης, με αφορμή την απόφαση της ΕΕ για απόσυρση όλων των παλιών λαμπτήρων πυρακτώσεως και αντικατάστασής τους με λάμπες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

    Υπογραμμίζει, δε πως «ορθώς έλαβε αυτή την απόφαση η ΕΕ» και επισημαίνει ότι «εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει οικονομία κλίμακας στο επίπεδο των εισαγωγών στη χώρα μας, οικονομία σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας και οικονομία στην τσέπη μας», καθώς το κόστος των νέων λαμπτήρων είναι μεγαλύτερο, αλλά αποσβαίνεται πολύ γρήγορα από την εξοικονόμηση ενέργειας.

    Οι καινούριοι, συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, σε σχέση με τους κοινούς, παλιούς λαμπτήρες, μπορεί να είναι τρεις έως πέντε φορές ακριβότεροι, καθώς ένας παλιός κοστίζει 80 λεπτά και ένας καλός υψηλής ενεργειακής απόδοσης 4 ευρώ. Για την τοποθέτησή τους στις εισόδους υποδοχής του σπιτιού δεν χρειάζεται μετατροπή στο ηλεκτρολογικό σύστημα και ρίχνουν το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος και της παραγωγής θερμότητας στο 1/5 του συνόλου. Επιπροσθέτως, ο χρόνος ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερος.

    Ο ηλεκτρολόγος Θεόδωρος Μάνθος, ιδιοκτήτης της «Ηλεκτραγορά ΕΠΕ», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι λαμπτήρες φθορισμού είναι σαφώς συμφερότεροι σε σχέση με τους παλιούς, αφού, μία "δεκαοκτάρα" καινούργια λάμπα, η οποία αποδίδει 1.300 έως 1.400 lumen (αντιστοιχεί στα 100 W), καταναλώνει πέντε φορές λιγότερη ενέργεια σε σχέση με μία "εκατοστάρα" απλή λάμπα».

    Εξάλλου, οι λάμπες φθορισμού είναι πολύ πιο ανθεκτικές και διαρκούν πολύ περισσότερο από τις κοινές. «Σύμφωνα με την εγγύηση που δίνουν οι εταιρείες, η αντοχή μίας λάμπας φθορισμού μπορεί να ξεκινά το λιγότερο από τα έξι χρόνια και να φθάνει τα δέκα ακόμη και τα δεκαπέντε, ανάλογα με την ποιότητά της και στο πλαίσιο μιας λελογισμένης χρήσης, κατά μέσω όρο, τεσσάρων ωρών ανά ημέρα, χρόνος που ισοδυναμεί με 10.000 ώρες περίπου», εξηγεί ο κ. Μάνθος και διευκρινίζει ότι οι παλιές λάμπες διαρκούν το πολύ 2.000 ώρες.

    Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες αλλαγές στις εισόδου υποδοχής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένας καινούριος λαμπτήρας, ο κ. Μάνθος σημειώνει ότι «δεν τίθεται θέμα ντουί, αλλά θέμα μεγέθους της λάμπας. Τα ντουί παραμένουν τα ίδια. Υπάρχουν λαμπτήρες φθορισμού όλων των ειδών, πλην όμως αυτό που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής είναι το μέγεθος της λάμπας, αφού οι νέες είναι κατά τι μακρύτερες από τις παλιές και, για παράδειγμα, δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα φωτιστικό, που καλύπτεται με γυαλί, γιατί απλούστατα δεν χωρούν». Το Lumen στη ζωή μας - Δέκα σημαντικές πληροφορίες για τον καινούργιο σας λαμπτήρα

    Μονάδα μέτρησης της αποδοτικότητας των λαμπτήρων φθορισμού είναι το lumen. Οι περισσότεροι λαμπτήρες φθορισμού δεν έχουν δυνατότητα αυξομείωσης της έντασης, μέσω ροοστάτη (dimmer). Είναι ειδικοί οι λαμπτήρες, όπως και οι ροοστάτες, που προορίζονται για τέτοιες περιπτώσεις και πωλούνται ήδη στην αγορά. Οι λαμπτήρες απαιτούν λίγο χρόνο προθέρμανσης, ενώ υπάρχουν και άλλοι, που δίνουν το 80% του φωτός τους με το πρώτο άναμμα και διαρκούντος του χρόνου, αποδίδουν 100%.

    Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Για τη μέση λάμπα προτείνονται δέκα φορές «άναμμα - σβήσιμο» την ημέρα, αλλιώς συρρικνώνεται ο χρόνος ζωής της. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικές λάμπες φθορίου, π.χ. εκείνες που προορίζονται για τα κλιμακοστάσια, που αντέχουν έως και 3.000 «άναμμα - σβήσιμο».

  • Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να τοποθετηθούν σε χρονοδιακόπτη, αρκεί αυτός να δουλεύει με ρελέ.

  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φωτιστικά κλειστού τύπου, αλλά οι ώρες ζωής του λαμπτήρα ενδέχεται να μειωθούν, αφού αυτός «δεν θα αναπνέει».

  • Δεν υπάρχει πρόβλημα στο να τοποθετηθούν σε σημεία με κραδασμούς (π.χ. γκαράζ).

  • Δεν αντέχουν σε πολύ υψηλές, ή πολύ χαμηλές, θερμοκρασίες.

  • Υπάρχουν λάμπες, που μπορούν να «κουμπώσουν» σε ανεμιστήρα οροφής. LED, οι λαμπτήρες του μέλλοντος

    Αναφερόμενος στους λαμπτήρες LED, ο κ. Μάνθος ανέφερε ότι «είναι μία νέα τεχνολογία, η οποία ακόμη εξελίσσεται. Στην παρούσα φάση, έχουν πολύ υψηλό κόστος σε σχέση με τους φθορισμού, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν φθηνότεροι και θα προτιμώνται. Μιλάμε για προϊόντα με τεράστιο χρόνο ζωής, της τάξης των 30.000 με 50.000 ωρών και πάρα πολύ μικρή ενεργειακή κατανάλωση. Έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα εξέλιξης σε σχέση με τους λαμπτήρες φθορισμού. Οι ειδικοί βγάζουν συνέχεια λάμπες πιο δυνατές, πιο ανθεκτικές, πιο φθηνές, πιο οικονομικές και οι LED θα είναι οι λάμπες του μέλλοντος». Ερωτηματικά για την υγεία, ερωτηματικά για την ανακύκλωση

    Το Ευρωπαϊκό Γραφείο των Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) καλωσόρισε την προσπάθεια να βοηθηθούν οι καταναλωτές στη στροφή τους σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Η γενική διευθύντρια της BEUC, Μονίκ Γκόγιενς, τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη παροχής αξιόπιστης πληροφορίας για τα προϊόντα. Απηύθυνε, επίσης, έκκληση για καλύτερο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού, εκφράζοντας ανησυχίες για το περιεκτικότητά τους σε ιδιαίτερα τοξικό υδράργυρο. Για τον λόγο αυτόν, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη μείωσης του ορίου από τα σημερινά 5 χιλιοστόγραμμα σε μόνον 1 με 2 χιλιοστόγραμμα, με τη βοήθεια τεχνολογίας αιχμής, που είναι διαθέσιμη σήμερα. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι με τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού οι καθαρές εκπομπές υδρογόνου είναι, στην πράξη, χαμηλότερες από ό,τι με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυράκτωσης. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού μειώνουν τη ζήτηση και κατά συνέπεια την ποσότητα υδραργύρου, που εκπέμπουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση λιγνιτανθράκων.

    Επιφυλάξεις για θέματα Υγείας είχαν διατυπώσει, τόσο η BEUC όσο και η ANEC (σσ. εστιάζει στη συμμετοχή των Ευρωπαίων καταναλωτών στην τυποποίηση) και κατά την έναρξη της διαδικασίας απόσυρσης των λαμπτήρων πυράκτωσης πριν από ένα χρόνο. Είχαν, τότε, επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξασφαλίσει να μπορούν να προμηθεύονται λαμπτήρες πυράκτωσης όσοι υποφέρουν από φωτοευαισθησία, έως ότου υπάρξουν κατάλληλες εναλλακτικές στην αγορά. Επιπροσθέτως, είχαν διατυπώσει ανησυχίες για την αυξομείωση του φωτός, από τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, που μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες ή και κρίσεις επιληψίας.

    Προβλήματα στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα της ανακύκλωσης των καμένων λαμπτήρων, όλων των τύπων, εντοπίζει ο γενικός διευθυντής της ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ, του ενός εκ των δύο υφιστάμενων στην Ελλάδα συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων λαμπτήρων, Γιάννης Αργυρός, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «καθόλου ικανοποιημένος από τις εκστρατείες ενημέρωσης των δήμων, με εξαίρεση ορισμένους, όπως αυτούς της Ν. Μάκρης και του Μαραθώνα». Εκανε, δε, γνωστό ότι με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές μοιράστηκαν, σε συμμετοχή με τον δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους, 40.000 ενημερωτικά φυλλάδια σε σχολεία. Έκρουσε, ωστόσο, κώδωνα κινδύνου καθώς «εισάγονται 35 εκατομμύρια λαμπτήρες το χρόνο στην Ελλάδα και δεν συγκεντρώνονται περισσότεροι από 300.000. Η μεγαλύτερη μάλιστα ποσότητα καταλήγει στις χωματερές».

    http://www.ana-mpa.gr/websites/energeia/

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Τέλος το κάπνισμα

    Ακόμη και με την απειλή του Αυτόφωρου, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι τους προσεχείς μήνες οι καπνιστές που αρνούνται να συμμορφωθούν με το νέο νόμο της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα.

    Οπως έγινε σαφές, από την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο νόμος προβλέπει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας.

    Ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει ως "περίοδος χάριτος", καθώς θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση ή ένας καπνιστής "υποτροπιάσουν" αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί.

    Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου, είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες, είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών, ή άλλοι, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

    Εγινε, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι μετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα "σφραγίζονται" προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη, θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

    Στους καπνιστές, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου, θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142.

    "Πήγαμε στο ήμισυ τα πρόστιμα, γιατί αυτό είναι πιο λογικό, καθώς πιο εύκολα επιβάλλονται και εισπράττονται", τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Οι καπνιστές που θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το μέτρο, δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με το Αυτόφωρο εκτιμούν οι υπεύθυνοι, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

    Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων.

  • Χθες, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπουργό και την υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Φώφη Γεννηματά, αντίστοιχα, καθώς και με τον πρόεδρο και τα μέλη της Αντικαπνιστικής Επιτροπής.

    Αντιδράσεις φορέων

    «Με τον αντικαπνιστικό νόμο συμφωνούμε επί της αρχής και επί της ουσίας. Διαφωνούμε, όμως, με τον χρόνο που επελέγη από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιριών Εστίασης εν Ελλάδι, Γιώργος Καβαθάς, και εξηγεί: «Δεν γίνεται, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και ήδη έχουμε στα καταστήματά μας πτώση του τζίρου κατά 20 έως 25% να εφαρμόσουμε έναν νόμο, που θα μας οδηγήσει σίγουρα σε κλείσιμο των επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Γαλλία, όπου εφαρμόστηκε ο νόμος, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής σημειώθηκε πτώση του τζίρου των καταστημάτων εστίασης κατά 30%, κάτι το οποίο, όπως συμπλήρωσε, δεν θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην παρούσα χρονική συγκυρία.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου, είπε ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να την τηρήσουν, τονίζοντας ότι «θα υποστούμε όλοι μαζί τις συνέπειες. Εμείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τους πελάτες μας, να αφαιρέσουμε τα σταχτοδοχεία και να κάνουμε συστάσεις σε αυτούς, που δεν συμμορφώνονται».

    «Τα πρόστιμα είναι μεγάλα για μας, που επιπλέον δεν θα φταίμε, καθώς μας αναγκάζουν να γίνουμε αστυνομικοί και να έρθουμε αντιμέτωποι με τους πελάτες μας», λέει ο Καβαθάς και σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις του νόμου, σημειώνει πως «ζητήσαμε να εξαιρεθούν όλα τα κέντρα διασκέδασης και τα παραδοσιακά καφενεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να εξαιρέσει μόνο τα κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τμ. που έχουν ζωντανή μουσική, και τα καζίνο».

    Σχολιάζοντας τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Καβαθάς σημείωσε πως «δημιουργούσε καταστήματα δύο... ταχυτήτων. Ήταν αυτοί που μπορούσαν να κάνουν την επένδυση και να δημιουργήσουν χώρους καπνιστών και οι άλλοι που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Και τότε ενημερώσαμε ότι δεν έπρεπε να γίνει έτσι ο νόμος, αλλά η Πολιτεία ποτέ δε ακούει την αγορά»

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Ηλίας Καλιώρας, συμπληρώνει πως «πολλοί από τους επαγγελματίες, με βάση τον προηγούμενο νόμο, είχαν προχωρήσει σε μία επένδυση στα καταστήματά τους 30 ή 40 χιλιάδων ευρώ, για να δημιουργήσουν χώρους καπνιζόντων. Τώρα, αυτή η επένδυση πηγαίνει χαμένη».

    Αν και χαρακτήρισε το μέτρο «θετικό», ο κ. Καλιώρας διατύπωσε την εκτίμηση πως θα οδηγήσει σε κλείσιμο περίπου 20% των επιχειρήσεων.

    Υποστηρίζει πως η εφαρμογή του νόμου γίνεται για εισπρακτικούς λόγους. «Τώρα που οι δήμοι χάνουν το ποσοστό από το ανταποδοτικό τέλος, τους δίνεται ένα άλλο έσοδο, αφού μεγάλο μέρος των προστίμων θα πηγαίνει σβ αυτούς και αναμένουμε να έχουμε μια λυσσαλέα επίθεση από τη δημοτική αστυνομία, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα των δήμων», λέει.

    Το συντονιστικό των επαγγελματιών cafe-bar-resto, στην ιστοσελίδα του τονίζει: «θέση μας είναι, η επιλογή: όπου είναι υποχρεωτική η προσέλευση πολιτών (πελατών) να υπάρχει απαγόρευση, όπου είναι προαιρετική να επιλέγουν. Αυτό, άλλωστε, κάνει κανείς στην καθημερινότητά του. Επιλέγει τι θα φάει, τι θα πιει ,τι θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο θα δει, σε ποιο μαγαζί θα καθίσει κ.ο.κ.».

    Δυσφορία επικρατεί και στους χώρους για τους οποίους προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

    Η διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων της Regency Entertainment SA, Δέσποινα Γιαννούλη, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμείς θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα ό,τι λέει ο νόμος, ξέροντας πως θα "τρίβουν τα χέρια" τους οι παράνομες χαρτοπαιχτικές λέσχες. Ακόμη και στην Αμερική, όπου υπάρχει η πιο αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία, τέτοια μέτρα ανακλήθηκαν λίγο καιρό μετά την εφαρμογή τους».

    Είπε ακόμη ότι στα καζίνο οι πελάτες είναι άνω των 23 χρόνων και κατά κύριο λόγο καπνιστές και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν μπροστά τους οκτώ μήνες για να δουν πώς θα πείσουν τους πελάτες να μην καπνίζουν στους χώρους των καζίνο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Επιστρέφει ο δακτύλιος

    Από τις 6 Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ και πάλι ο περιορισμός στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά), στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας, μέτρο που θα ισχύσει μέχρι τις 15 Ιουλίου του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τροχαία.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για όσους είχαν πέρυσι άδεια κυκλοφορίας στο δακτύλιο ισχύουν και φέτος οι ίδιες άδειες, ενώ όσοι επιθυμούν την έκδοση νέων αδειών μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010 στον πέμπτο όροφο της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, στην οδό Δηλιγιάννη 24-26 στην Αθήνα, από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 8-2 και το Σάββατο 8-12.

    Τα αιτήματα θα εξεταστούν για να εξακριβωθεί αν συντρέχουν λόγοι έκδοσης αδειών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] "Να γυρίσουμε σελίδα"

    Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η αμερικανική μάχιμη αποστολή στο Ιράκ τερματίστηκε και πρόσθεσε ότι στόχος της χώρας τώρα, είναι η αποκατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

    " Σήμερα, ο πλέον επείγων στόχος μας είναι η αποκατάσταση της οικονομίας μας και να δώσουμε πίσω στα εκατομμύρια των Αμερικανών τη δουλειά που έχασαν", τόνισε.

    "Μέσα από αυτό το σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις μας. Τώρα είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα", υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

    «Απόψε παροτρύνω τους ιρακινούς υπευθύνους να κάνουν τάχιστα προόδους ώστε να σχηματισθεί κυβέρνηση», η οποία θα εκπροσωπεί όλους τους Ιρακινούς, τόνισε ο Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας πως «μόλις η κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα θα έχει αναμφίβολα έναν ισχυρό σύμμαχο: τις ΗΠΑ».

    «Η μάχιμη αποστολή μας έλαβε τέλος, αλλά όχι και η προσήλωσή μας στο μέλλον του Ιράκ», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος απηύθυνε το μήνυμά του από το επιβλητικό Οβάλ Γραφείο, για δεύτερη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

    Ο ρυθμός της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, από τον Ιούλιο του 2011, θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο πεδίο των μαχών.

    Εξάλλου, η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, σημαίνει πως θα μειωθεί επίσης και ο αριθμός των κατασκόπων που εργάζονται για την Ουάσιγκτον στη χώρα, τόνισε στέλεχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    Η μείωση του αριθμού των οπλιτών, που πλέον είναι μόλις 50.000 και με ρόλο μόνο εκπαιδευτικό και συμβουλευτικό, πρόκειται να μειώσει και το βεληνεκές της δράσης των μυστικών υπηρεσιών, πρόσθεσε η ίδια πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Η πρώτη ήττα

    Την πρώτη ήττα της γνώρισε η Εθνική στο Μουντομπάσκετ, 76-65, από την "οικοδέσποινα" Τουρκία στην "Άνκαρα Αρένα", η οποία πήρε «φωτιά» από 11 χιλιάδες φιλάθλους της γειτονικής χώρας. Οι Έλληνες διεθνείς πάλεψαν, έμειναν μέσα στο παιχνίδι για ένα ημίχρονο, αλλά τα τελευταία λεπτά της 3ης περιόδου ήταν καταστροφικά. Από τη μία η πίεση των Τούρκων, από την άλλη τα λάθη των Ελλήνων και τα 1/10 τρίποντα σ' αυτό το διάστημα (10/33 συνολικά) επέτρεψαν στην Τουρκία να κάνει επιμέρους σκορ 10-1, 51-65, ενώ στην 4η περίοδο, εκτόξευσε τη διαφορά ακόμη και στους +18 πόντους, 54-72. Ο Γιάννης Μπουρούσης σημείωσε 15 πόντους με 3 τρίποντα, ο μόνος με διψήφιο νούμερο. Ο Ερσάν Ιλιασόβα με 26 πόντους και 6/6 τρίποντα από τα 12/25 της Τουρκίας ήταν ο... δήμιος της Ελλάδας. Οι Τούρκοι είναι πλέον αγκαλιά με την πρώτη θέση του Γ΄ ομίλου (Άγκυρα) αφού έχουν δύο αγώνες με Κίνα και Πουέρτο Ρίκο, ενώ η Ελλάδα θα συμβιβαστεί με τη 2η, εφόσον βέβαια ξεπεράσει τα εμπόδια της Ακτής Ελεφαντοστού σήμερα (18:30) και της Ρωσίας αύριο, Πέμπτη (18:30).

    Στις κερκίδες των VIP του "Ανκαρα Αρένα" βρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, προσκεκλημένος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για να παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα. Στο ημίχρονο, οι δύο πολιτικοί άνδρες αντάλλαξαν φανέλες των Εθνικών ομάδων με τις υπογραφές όλων των παικτών και με τις δηλώσεις τους έστειλαν μήνυμα συμφιλίωσης για τους δύο λαούς. Μετά τη λήξη, και οι δύο μαζί επισκέφτηκαν τα αποδυτήρια, τόσο της Εθνικής Ελλάδας, όσο και της Εθνικής Τουρκίας και συνεχάρησαν και τις δύο ομάδες.

    Τα δεκάλεπτα: 15-22, 39-41, 51-65, 65-76

    Αυτός ήταν ο 50ος αγώνας ανάμεσα στις δυο ομάδες. Συνολικά, η Ελλάδα υπερέχει απέναντι στην Τουρκία, αφού μετρά 28 νίκες και 22 ήττες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό συγκρότημα υπήρξε ο πρώτος επίσημος αντίπαλος της εθνικής, αφού οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες σε φιλικό παιχνίδι τον Ιούνιο του 1936.

  • Μηνύματα φιλίας απηύθυναν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις που έκαναν στο ημίχρονο του αγώνα μπάσκετ μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο κ. Δρούτσας ευχαρίστησε για την πρόσκληση του τούρκου υπουργού για να παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα και τόνισε ότι "είναι μία ακόμη απόδειξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και του τι μπορούν να επιτύχουν εργαζόμενοι από κοινού".

    Αναφερόμενος στον αγώνα ο Δρούτσας είπε ότι "είναι ένα πολύ ενθουσιώδες παιχνίδι" και πως "η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να είναι περήφανες για το επίπεδο των ομάδων τους".

    Ο κ. Δρούτσας ευχήθηκε στις δύο ομάδες "το καλύτερο δυνατό και να παίξουν και πάλι μεταξύ τους στην τελική φάση του πρωταθλήματος".

    Από την πλευρά του ο Νταβούτογλου είπε σχετικά με τον αγώνα ότι "επικρατεί μια φιλική και ενθουσιώδης ατμόσφαιρα που αποδεικνύει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών". Και ο τούρκος υπουργός εξέφρασε την ευχή να ξανασυναντηθούν οι δύο εθνικές ομάδες στην τελική φάση και όπως είπε, "αυτό να είναι επιτυχία της φιλίας μεταξύ των χωρών μας".

    Στις αναμετρήσεις για την 3η αγωνιστική του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Α' Όμιλος

    Ιορδανία-Σερβία 69-112

    Αυστραλία-Γερμανία 78-43

    Ανγκόλα-Αργεντινή 70-91

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)

    Αργεντινή 6

    Σερβία 5

    Αυστραλία 5

    Γερμανία 4

    Ανγκόλα 4

    Ιορδανία 3

    Β΄ Όμιλος

    Σλοβενία-Κροατία 91-84

    Τυνησία-Ιράν 58-71

    ΗΠΑ-Βραζιλία 70-68

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)

    ΗΠΑ 6

    Βραζιλία 5

    Σλοβενία 5

    Κροατία 4

    Ιράν 4

    Τυνησία 3

    Γ΄ Όμιλος

    Τρίτη, 31/8/2010

    Ρωσία-Ακτή Ελεφαντοστού 72-66

    Πουέρτο Ρίκο-Κίνα 84-76

    Ελλάδα-Τουρκία 65-76

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)

    Τουρκία 6

    Ελλάδα 5

    Ρωσία 5

    Κίνα 4

    Πουέρτο Ρίκο 4

    Ακτή Ελεφαντ. 3

    Δ΄ Όμιλος

    Τρίτη, 31/8/2010

    Νέα Ζηλανδία-Λίβανος 108-76

    Γαλλία-Καναδάς 68-63

    Ισπανία-Λιθουανία 73-76

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 3 αγώνες)

    Γαλλία 6

    Λιθουανία 6

    Ισπανία 4

    Λίβανος 4

    Νέα Ζηλανδία 4

    Καναδάς 3

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 September 2010 - 6:30:31 UTC