Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο
  • [02] Σημαντική αύξηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ
  • [03] Απέσυρε τον αδελφό του ο Π.Ψωμιάδης
  • [04] Εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ
  • [05] Στο 10% η ανεργία στην ευρωζώνη
  • [06] "Μπαράζ" προσφορών στα καταστήματα
  • [07] Πράσινη ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • [08] Εύσημα από το Βερολίνο
  • [09] Διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία
  • [10] "Οχι" του ΣΥΝ στον Αλαβάνο
  • [11] Θέαμα στο Πλανητάριο
  • [12] Να μη χαθεί η ευκαιρία"
  • [13] Ραντεβού με τη Ρωσία

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

    Με πλούσια ατζέντα συνεδριάζει, σήμερα στα γραφεία της Ιπποκράτους, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος κ. Γ. Α. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης θα εισηγηθεί το πολιτικό πλαίσιο για τη συνεδρίαση του Σώματος στις εργασίες που διεξάγονται από αύριο έως και την Κυριακή, 5 Σεπτέμβρη στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου.

    Επιπλέον, το πολιτικό πλαίσιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε συνδυασμό με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», θα εισηγηθούν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο κ. Ξυνίδης.

    Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος θα ενημερώσει για την πρόοδο και τα αποτελέσματα της λειτουργίας των δύο επιτροπών για την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.

    Ακόμη, για την πορεία του κυβερνητικού έργου θα ενημερώσουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη, αντίστοιχα.

  • Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ΕΕΤ). (Μέγαρο Μαξίμου).

    Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές της Β' Σύνθεσης του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής.

    Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Α. Παπανδρέου, αύριο το απόγευμα, και υπό την προεδρία του ξεκινούν οι τριήμερες εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου και της Πανελλήνιας Σύσκεψης Στελεχών, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (γήπεδο Ταε Κβο Ντο). Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Ειδικότερα, την Παρασκευή πριν την ομιλία του πρωθυπουργού θα προηγηθεί εισαγωγική παρέμβαση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Σωκράτη Ξυνίδη.

    Το πρωί της Κυριακής και πριν την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές καθώς επίσης και του πολιτικού πλαισίου του κυβερνώντος κόμματος, θα υπάρξει εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου από τον κ. Ξυνίδη και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων, η οποία θα συνοδευτεί από την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θανάση Τσούρα.

    Στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τα μέλη του Σώματος και θα ακολουθήσει η σύνοψη των αποτελεσμάτων από το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Το Σάββατο, θα λειτουργήσουν πέντε θεματικά Εργαστήρια με τίτλο: "Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις", "Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας", "Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αναβάθμιση του ΕΣΥ", "Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση/ Συμμετοχή στην Αλλαγή", το καθένα από τα οποία θα συντονίζει ο καθ' ύλην αρμόδιος Γραμματέας Τομέα του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, σκοπός των εργαστηρίων είναι "να αποτελέσουν βήμα έκφρασης και συμμετοχής του Κινήματος στη διαμόρφωση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και των πολιτικών που επεξεργάζεται, με στόχο την ανάδειξη πρακτικών λύσεων και καινοτόμων ιδεών που θα αξιοποιηθούν άμεσα στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου".

    Μετά το τέλος των συνεδριάσεων θα πραγματοποιηθεί σύνοψη και ενοποίηση των αποτελεσμάτων λειτουργίας των εργαστηρίων.

    "Ο πρωθυπουργός αποφασίζει"

    Σαφές μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει και δίνει την εντολή για το «ποιος», από «ποια θέση» και για «πόσο», θα ταχθεί να υπηρετήσει το συμφέρον του τόπου, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Δεν ασχολούμαστε με τον ανασχηματισμό, ασχολούμαστε με το μεγάλο έργο που έχουμε να κάνουμε», επανέλαβε μια ακόμη φορά ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι οι δομικές αλλαγές -για τις οποίες η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί- θα γίνουν «όταν υπάρχει ωριμότητα».

    Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία περί «απροθυμίας» και «άρνησης» ορισμένων υπουργών να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους, όσο έχουν μια συγκεκριμένη εντολή» και σημείωσε ότι «είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ορίζει σε ποιες θέσεις και ποιοι είναι υπουργοί». «Δεν νομίζω ότι υπάρχει υπουργός που νομίζει ότι είναι μόνιμος σε ένα υπουργείο», συμπλήρωσε.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι κάθε υπουργός είναι ένα πολιτικό ον, που έχει τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητές του, οι οποίες κάποτε εκφράζονται, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «από εκεί και πέρα υπάρχει βούληση σε όλους μας να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτόν τον μεγάλο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πέρασε μέσα από τον Καλλικράτη», καθώς επίσης και ότι «σε αυτή την κοινή συνισταμένη για όλους μας, βαδίζουμε».

    Σημείωσε ότι ακόμα κι αν υπουργοί μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις τους εκφράζουν ορισμένες φορές κάποιες προσωπικές απόψεις, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, που είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι υπουργός, σε ποια θέση και έως πότε».

    «Όπου μας τάξει το καθήκον», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς αν ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ή να κατέβει στις εκλογές.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει υπουργός - συντονιστής του κυβερνητικού έργου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι εάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί.

    Για το αν θα υπάρξει κάποιος ρόλος στην κυβέρνηση για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο, με αφορμή και τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπήρξε τέτοιο θέμα και ούτε υπήρχε τέτοιο αντικείμενο συζήτησης». Διευκρίνισε δε ότι η συζήτηση κυμάνθηκε σε μια θεώρηση των ελληνικών ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών, ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, όπως όριζε το πνεύμα της συνάντησης και επισήμανε ότι ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε τη θετική εκτίμησή του για την πορεία της οικονομίας μας.

    Εξ άλλου, ο Γ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που τίθεται από σήμερα σε ισχύ και αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, δίνεται μια «ανάσα» σε όσους έχουν μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

    Η κυβέρνηση δίνει στους πολίτες τη μεγαλύτερη παροχή - που είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους - αυτή της ασφάλειας που θα πρέπει να έχουν, της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και της προοπτικής, προσπάθεια που κάνει μέρα με τη μέρα, μέσα στις πολύ δύσκολες διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες, τόνισε επισης ο εκπρόσωπος. Χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για δημιουργία έκτακτης δομής για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου. Επισήμανε δε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων μας για να λειτουργήσει η απαγόρευση του καπνίσματος που σήμερα τίθεται σε ισχύ.

    Τέλος ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η περαιτέρω περιστολή δαπανών δεν αφορά ούτε τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ούτε και τις κοινωνικές υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σημαντική αύξηση στα έσοδα από τον ΦΠΑ

    Σημαντική αύξηση 10,8% παρουσίασαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο γεγονός που αποδίδεται στο σαφάρι του ΣΔΟΕ στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες Τα στοιχεία αυτά έχει στη διαθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως προκύπτει απο τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη Σαντορίνη η αύξηση των εσόδων απο ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 65,96%, στην Κάλυμνο 35,44%, στη Μήλο 37,8%, στη Μύκονο 26,6%, στη Νάξο 42,76%, στην Πάρο 24,6%, στη Τήνο 25% στους Παξούς 51,89% και στη Λευκάδα 47,2%.

    Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος επιβεβαίωσε σε συνέντευξη στον ρ/σ "Φλας" ότι το οικονομικό επιτελείο συζητά να μην μεταταγούν πολλά προϊόντα από τον ΦΠΑ 11% στο 23%.

    "Άκουσα ότι είναι υποχρέωση μέσω του Μνημονίου να γίνει μια μετάταξη κάποιων προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλότερο συντελεστή. Γίνονται πάρα πολλά σενάρια, δεν έχει καταλήξει ακόμα το υπουργείο γιατί προσπαθούμε να μην επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα τα οποία έχουν σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος. Γίνεται μία προσπάθεια όσο το δυνατόν η επίπτωση στα χαμηλά στρώματα να είναι μικρότερη", είπε ο κ Γεωργακόπουλος στο ραδιοσταθμό "Φλας".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Απέσυρε τον αδελφό του ο Π.Ψωμιάδης

    Απέσυρε τον αδελφό του από τον συνδυασμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά το τελεσίγραφο του προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά.

    Το πρωί της Τετάρτης ο κ. Ψωμιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και του είπε ότι δέχεται να μην είναι στον συνδυασμό του ο αδελφός του κ. Διονύσης Ψωμιάδης και αντιπρότεινε να μπει ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε, θεωρώντας, μάλιστα, ότι η επιλογή του νεαρού πρώην βουλευτή είναι καλή.

    Π. Ψωμιάδης: "Πολύς ντόρος για το τίποτα"

    Σε «παρανόηση» απέδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης το ζήτημα που προέκυψε με το "τελεσίγραφο Σαμαρά", ότι θα προχωρούσε σε άρση της στήριξης στην υποψηφιότητα του, αν επέμενε ο κ. Π. Ψωμιάδης να τοποθετήσει τον αδελφό του, Διονύση, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης.

    «Πολύς ντόρος για το τίποτε», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως κάποιοι γύρω από τον κ. Σαμαρά εμφανίζονται «βασιλικότεροι του Σαμαρά».

    Ο Β. Μεϊμαράκης νέος πρόεδρος του Ιδρύματος "Κ. Καραμανλής"

    Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι ο νέος πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη θέση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά και εξερχόμενος της Ρηγίλλης δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο πρόεδρος της ΝΔ. Μιλώντας για τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη είπε ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά στην παράταξη και το κόμμα με το ήθος του και την προσωπικότητά του «την οποία όλοι αναγνωρίζουμε» και τόνισε ότι στην εμπιστοσύνη που του δείχνει ο κ. Σαμαράς θα ανταποκριθεί με όλες του τις δυνάμεις.

    «Θα προσπαθήσω ώστε να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας η οποία θα δίνει αισιοδοξία στους πολίτες που είναι σήμερα απαισιόδοξοι. Θα προσπαθήσω με όλες μας τις δυνάμεις να συμβάλουμε στην ανάταση του ηθικού και της ψυχολογίας και του Νεοδημοκράτη αλλά κυρίως του Έλληνα πολίτη», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και τόνισε ότι το ΙΔΚΚ θα είναι ένας οργανισμός μάχης ο οποίος «θα κινηθεί αυτοτελώς και θα συμβάλει στην προσπάθεια να υπάρχει αυτή η κυβερνητική πρόταση εξουσίας από τη ΝΔ».

    Όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας θα προσπαθήσει να αρθρώσει πολιτικό λόγο και θα ασχολείται με πολιτικά ζητήματα και καθόλου με ζητήματα που παράγουν παραπολιτική. «Οι πολίτες βαρέθηκαν την παραπολιτική. Περιμένουν λύσεις από την πολιτική και εμείς πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Εξαγορά της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ

    Την τροποποίηση του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, περί μεταβίβασης των μετοχών της, ενέκρινε ομόφωνα η γενική συνέλευση των μετόχων της γαλακτοβιομηχανίας, στη Θεσσαλονίκη.

    Mε τη συγκεκριμένη απόφαση, στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά ποσοστού τουλάχιστον 57,8% της εταιρίας από τη ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, θυγατρική της VIVARTIA Συμμετοχών, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα υπάρξει η σχετική έγκριση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Την απόφαση της γενικής συνέλευσης, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, γνωστοποίησε μετά τη λήξη της ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ, Πέτρος Παπαδάκης, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    Υπενθυμίζεται ότι, εν έτει 2006, η απόπειρα της Vivartia να εξαγοράσει ποσοστό 21% της Μεβγάλ, που κατείχε η οικογένεια Μαίρης Χατζάκου, είχε προσκρούσει στο άρθρο 8 του καταστατικού, με βάση το οποίο, ήταν «νομικά αδύνατη η μεταβίβαση μετοχών, χωρίς τη συναίνεση όλων των μετόχων».

    Πλέον, όμως, μετά την τροποποίηση του άρθρου, αίρονται τα εμπόδια για την απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 14,8% από την οικογένεια της Μ.Χατζάκου και 43% από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, έναντι συνολικού τιμήματος 76,6 εκατ. ευρώ.

    Πάντως, αδιευκρίνιστο παραμένει τί μέλλει γενέσθαι με το ποσοστό 21%, που κατέχει στην εταιρία η πλευρά Δημήτρη Συμεωνίδη (σ.σ. πρόκειται για τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΕΒΓΑΛ), καθώς ο ίδιος ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα στην παρούσα φάση.

    Η Vivartia Συμμετοχών ανακοίνωσε νωρίτερα την υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς με την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου, που ελέγχει το 43% της ΜΕΒΓΑΛ. Το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη -αλλά αδρανή μέχρι σήμερα- συμφωνία της Vivartia με την οικογένεια της Μ.Χατζάκου τής επιτρέπει, υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την απόκτηση τουλάχιστον 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ.

    Το ποσοστό αυτό δεν αποκλείεται να αυξηθεί μελλοντικά, καθώς η οικογένεια Χατζάκου θα διατηρήσει πρόσθετο 13,6% των μετοχών της (πέραν του 14,8%), με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia Συμμετοχών.

    Η συμφωνία με την πλευρά Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου προβλέπει ακόμη ότι με δεδομένη την πρόθεση συγχώνευσης των εταιρειών ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ και ΜΕΒΓΑΛ AE μετά την ολοκλήρωσή της, η οικογένεια θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στο νέο εταιρικό σχήμα. Η νέα εταιρία που θα προκύψει υπολογίζεται ότι θα έχει μερίδιο 30% στην αγορά γάλακτος. Προς το παρόν, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τους 1.200 εργαζόμενους στη ΜΕΒΓΑΛ, αν και εκπρόσωποι της εταιρίας δήλωναν χτες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Στο 10% η ανεργία στην ευρωζώνη

    Αμετάβλητη στο 10% παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, ενώ ο πληθωρισμός σημείωσε τον Αύγουστο οριακή πτώση στο 1,6% από 1,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Eurostat. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποτελούν εκτίμηση (flash estimate), ενώ τα οριστικά στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Η ανεργία "κόλλησε" στο 10% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, λόγω της βραδείας ανάκαμψης που σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ τον Ιούλιο του 2009 ήταν στο 9,6%. Στην ΕΕ των "27" η ανεργία έφθασε τον Ιούλιο 9,6% από 9,1% ένα χρόνο πριν. Στη σταθεροποίηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη συνέβαλε κυρίως η Γερμανία, όπου ο σχετικός δείκτης μειώθηκε από 7,6% πέρυσι τον Ιούλιο στο 6,9% φέτος.

    Στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η ανεργία σημείωσε άνοδο, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Ισπανίας, όπου αυξήθηκε στο 20,3% από 18,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας έχουν η Αυστρία (3,8%), η Λιθουανία (5,3%), η Μάλτα (6,5%), η Σλοβενία (6,8%) και η Γερμανία με τη Δανία (6,9%). Την υψηλότερη ανεργία μετά την Ισπανία έχουν η Σλοβακία (15%) και η Ιρλανδία (13,6%). Σημειωτέον ότι η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούλιο ήταν 9,5% από 9,4% ένα χρόνο πριν και στην Ιαπωνία 5,2% από 5,6%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] "Μπαράζ" προσφορών στα καταστήματα

    Με μπαράζ προσφορών προσπαθεί ο εμπορικός κόσμος να αντιμετωπίσει τον μειωμένο τζίρο που είχε την περίοδο των εκπτώσεων. Ετσι από σήμερα ξεκινούν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις τις μεγάλες προσφορές στα προϊόντα τους.

    Οσον αφορά την κίνηση στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων, καταγράφηκε τελικά μια πτώση - κατά μέσο όρο της - τάξεως του 25 %. Επίσης, η πτώση των πωλήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας έφθασε μέχρι και το 65%, αλλά οι έμποροι χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την κατάσταση αυτή και πλέον η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει τους εμπόρους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της βίαιης αναδιάρθρωσης στην οποία βρίσκεται η αγορά.

    Έρευνα Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

    Μείωση του τζίρου, από 10% έως και 50%, διαπίστωσαν οι καταστηματάρχες-έμποροι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων (15/7-31/8) και συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης (ΕΣΘ).

    Από το σύνολο των ερωτηθέντων - 250 εμπορικές επιχειρήσεις (κέντρο, ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη) - το 62% έθεσε ως κύρια αιτία της πτώσης του τζίρου την οικονομική κρίση και την αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή. Μάλιστα, στο σύνολό τους, οι καταστηματάρχες εξέφρασαν την έντονη ανασφάλειά τους για το επόμενο χρονικό διάστημα, στο οποίο όπως υποστηρίζουν «θα έρθουν και τα χειρότερα».

    Από την έρευνα προκύπτει επίσης πως, το 88% του συνόλου των ερωτηθέντων είναι απογοητευμένο από τον τζίρο του στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ ποσοστό 15% εκφράζει την ικανοποίησή του, «δεδομένου ότι είτε περίμεναν μεγαλύτερες μειώσεις, είτε γιατί έμειναν στα περσινά επίπεδα», όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κώστας Χαντζαρίδης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Πράσινη ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Μία στις έξι κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας (ποσοστό περίπου 17%), που καταναλώνεται σήμερα στην Ελλάδα, παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή τον ήλιο, τον αέρα και το νερό. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή την επόμενη δεκαετία θα υπερδιπλασιασθεί, δηλαδή θα φθάσει στο 40%, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο, για την «πράσινη» ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το βασικό εργαλείο για την επίτευξη του 40% θα είναι η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, για την οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο υλοποίησης «φθηνών» (χαμηλού κόστους) και «γρήγορων» (χωρίς ανάγκη κατασκευής πρόσθετων έργων) επενδύσεων.

    Ο ενεργειακός σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει, επίσης, επενδύσεις σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και σταδιακή απόσυρση των παλιών ρυπογόνων μονάδων (λιγνίτη και μαζούτ) της ΔΕΗ. Παράλληλα, δίνει στους πολίτες οικονομικά κίνητρα για να παράγουν οι ίδιοι «καθαρή» ενέργεια και να την πωλούν στη ΔΕΗ, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη και συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το 2009 από τις 52.823 γιγαβατώρες, που ήταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, οι 6.838 (ποσοστό 13%) προήλθαν από ανανεώσιμες πηγές, στις οποίες περιλαμβάνονται μικρά και μεγάλα υδροηλεκτρικά, αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και βιομάζα. Η εικόνα, φέτος, βελτιώθηκε. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το επτάμηνο του 2010, η ζήτηση ενέργειας έφθασε στις 30.369 γιγαβατώρες και η «καθαρή» παραγωγή ξεπέρασε τις 5.115 (ποσοστό 16,8 %), γεγονός που οφείλεται κυρίως στις ενισχυμένες βροχοπτώσεις του προηγούμενου χειμώνα, οι οποίες επέτρεψαν την αύξηση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών, κατά 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της ΕΕ

    Η Ελλάδα έχει υποχρέωση, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, να ανεβάσει τη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο (που περιλαμβάνει όχι μόνον την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και τις μεταφορές, τη χρήση ενέργειας στη βιομηχανία, τον οικιακό τομέα, τις υπηρεσίες κ.λπ.) στο 18%. Ήδη, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, με τον νόμο 3851/2010 για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, ο εθνικός στόχος έχει τεθεί ψηλότερα, στο 20%. Βασικός μοχλός για την επίτευξη του συνολικού στόχου είναι ο αναπροσανατολισμός του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές με επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά κ.λπ. οι οποίες σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα φτάσουν έως το 2020 στα 16 δισ. ευρώ, σε σύνολο επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, που εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 22 δισ. ευρώ. Την προσεχή πενταετία, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν περισσότερες από 31.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Η κυβέρνηση έχει καταθέσει στην ΕΕ συγκεκριμένο «επενδυτικό χάρτη» για την επίτευξη των στόχων στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2020, που προβλέπει ότι:

  • Η ισχύς των αιολικών πάρκων θα φθάσει το 2020 στα 7.500 μεγαβάτ, από 1.327 που είναι φέτος.

  • Τα φωτοβολταϊκά, από 184 MW διαμορφώνονται σε 2.200.

  • Τα υδροηλεκτρικά από 3.237 σε 4.531.

  • Η γεωθερμία και τα θερμικά ηλιακά συστήματα, από αμελητέα συμμετοχή σήμερα θα φθάσουν στα 120 και 250 MW αντίστοιχα. Ενδιαφέρον από τους επενδυτές

    Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, αλλά και τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δείχνουν ότι ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών συγκεντρώνει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις για κατασκευή αιολικών πάρκων ισχύος άνω των 12.000 μεγαβάτ, ενώ άλλα 471 MW εκκρεμούν για φωτοβολταϊκά, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αιτήσεις για μικρά έργα, που αντιμετωπίζονται ξεχωριστά επειδή απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής. Οι αιτήσεις αυτές μετρώνται, επίσης, σε χιλιάδες μεγαβάτ. Φυσικό αέριο εναντίον λιγνίτη

    Οι μονάδες φυσικού αερίου, που δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά εκπέμπουν λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα λοιπά ορυκτά καύσιμα, από 3.456 MW σήμερα θα φθάσουν τις 7.312, καθώς οι περισσότερες επενδύσεις από ΔΕΗ και ιδιώτες σε θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής προσανατολίζονται σε αυτό το καύσιμο. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις νέες μονάδες της ΤΕΡΝΑ, της Endesa και της Elpedison στη Βοιωτία -ισχύος άνω των 400 MW η κάθε μία- για την 5η μονάδα της ΔΕΗ στο Αλιβέρι (417 MW), και ακολουθούν οι μονάδες Motor Oil-Μυτιληναίου στην Κόρινθο (437 MW) και Μεγαλόπολης της ΔΕΗ (800 MW).

    Από την άλλη πλευρά, προβλέπεται σταδιακή αποξήλωση των παλιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, το δυναμικό των οποίων θα μειωθεί στα 3.362 MW το 2020 (από 4.826 το 2010) καθώς και των πετρελαϊκών, οι οποίες περιορίζονται στα 1.378 MW, από 2.146 φέτος.

    Η σταδιακή απόσυρση των παλιών μονάδων ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, οπότε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, έθεσε εκτός λειτουργίας την πρώτη μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας, ύστερα από 50 χρόνια λειτουργίας της.

    Ως το 2015, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα τεθούν εκτός λειτουργίας οι λιγνιτικές μονάδες 1 και 2 της Μεγαλόπολης, 2 και 3 της Πτολεμαΐδας, τέσσερις μονάδες μαζούτ (2, 3 και 4 Αλιβερίου, 1 Λαυρίου) και τρεις παλιές φυσικού αερίου (δύο στο Κερατσίνι και μία στο Λαύριο). Ως το 2020 θα αποσυρθούν άλλες 6 λιγνιτικές μονάδες (1, 2, 3 και 4 Καρδιάς, η 4η Πτολεμαΐδας και η 3η Μεγαλόπολης). Προβλέπεται, ωστόσο, η κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων, με σύγχρονες τεχνολογίες περιορισμού των ρύπων, στην Πτολεμαίδα (600 μεγαβάτ) και στη Φλώρινα (450).

    Άλλωστε, από το 2012 η ΕΕ θα επιβαρύνει την ηλεκτροπαραγωγή από συμβατικά καύσιμα με ένα «κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών», το οποίο με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού θα αποφευχθεί, εξοικονομώντας 1,3 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία. Αιολικά πάρκα

    Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των επενδυτών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στρέφεται συχνά στα φωτοβολταϊκά, επειδή οι τιμές πώλησης προς τη ΔΕΗ της ενέργειας, που παράγεται από τον ήλιο, είναι υψηλές. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος των επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου για συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο, είναι στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου οι τιμές πώλησης της ενέργειας είναι μεν χαμηλότερες, αλλά η ενεργειακή απόδοση των γεννητριών στη διάρκεια του χρόνου υψηλότερη. Με άλλα λόγια, ένα φωτοβολταϊκό πάνελ παράγει στη διάρκεια του έτους λιγότερες κιλοβατώρες σε σχέση με μια ανεμογεννήτρια αντίστοιχου κόστους.

    Με τις τελευταίες τροποποιήσεις, που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο, η «ηλιακή» κιλοβατώρα πωλείται στη ΔΕΗ από τους ιδιώτες παραγωγούς σε τιμές από 400 - 550 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανάλογα με την ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού και τον τόπο εγκατάστασης (νησιά, ή διασυνδεδεμένο σύστημα, οικιακές στέγες κ.λπ.) Αντίστοιχα, οι τιμές πώλησης της «αιολικής» κιλοβατώρας είναι 87,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά, και 99,45 ευρώ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Οι τιμές για την αιολική ενέργεια προσαυξάνονται κατά 20% αν η επένδυση έγινε χωρίς επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ προβλέπεται δυνατότητα επιπλέον προσαύξησης:

    - 'Εως 25% για αιολικά πάρκα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά και βραχονησίδες, εφόσον ο επενδυτής αναλαμβάνει και το κόστος κατασκευής του δικτύου διασύνδεσης.

    - Για αιολικά πάρκα σε περιοχές χαμηλού αιολικού δυναμικού, οι οποίες όμως μπορεί να προσφέρονται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών αν βρίσκονται κοντά σε ήδη κατασκευασμένα δίκτυα, που μπορούν να απορροφήσουν άμεσα την ενέργεια. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες, μια επένδυση σε περιοχή χαμηλού αιολικού δυναμικού μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα αν γειτνιάζει σε δίκτυα, σε σχέση με μια επένδυση π.χ. σε μη διασυνδεδεμένο νησί, όπου φυσά περισσότερο (οπότε οι ανεμογεννήτριες θα παράγουν περισσότερη ενέργεια), αλλά χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις για την κατασκευή των δικτύων, που θα τη μεταφέρουν.

    Με τον τρόπο αυτό, το ΥΠΕΚΑ στοχεύει στην ταχεία υλοποίηση «φθηνών» αιολικών πάρκων, που θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, για να συμβεί αυτό τα επόμενα χρόνια (από το 2011 ως το 2019) θα πρέπει να εγκαθίστανται τουλάχιστον 600 MW αιολικών πάρκων τον χρόνο έναντι 1.000 περίπου MW, που είναι η συνολική ισχύς των αιολικών, τα οποία έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν ως σήμερα.

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια επισημαίνει, πάντως, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Παπασταματίου. Όπως σημειώνει, το 2010 εγκαταστάθηκαν μόνον 25 MW και κατασκευάζονται άλλα περίπου 200 και το σίγουρο είναι ότι ο πρώτος (ενδεικτικός) στόχος που είχε τεθεί από την ΕΕ για τη φετινή χρονιά, που προέβλεπε συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20,1 % στην ηλεκτροπαραγωγή, επιτυγχάνεται. Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί, επίσης, ότι στα «σενάρια» που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο για την επίτευξη του στόχου το 2020 έχει υποεκτιμηθεί το μέγεθος της κατανάλωσης ενέργειας (η πρόβλεψη είναι ότι θα φθάσει στις 68.000 γιγαβατώρες από 59.000 φέτος) και έχει υπερεκτιμηθεί το αιολικό δυναμικό των περιοχών, όπου θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες τα επόμενα χρόνια.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Εύσημα από το Βερολίνο

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ελληνική κυβέρνηση και τις προσπάθειές της για την εξυγίανση του προϋπολογισμού, ενώ λίγο νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε εκφράσει τον σεβασμό του προς την Αθήνα.

    "Βλέπω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της της σταθεροποίησης (των δημόσιων οικονομικών) με αποφασιστικότητα, ενάντια σε πολλές αντιστάσεις και καταπιάνεται με ένα πλήθος δομικών μεταρρυθμίσεων", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

    "Η Γερμανία βοηθάει την Ελλάδα εκεί όπου μπορεί, επειδή δεν πρόκειται μόνον για χρηματοπιστωτικά ζητήματα, αλλά και για ζητήματα διαχείρισης ενός κράτους και εκσυγχρονισμού", πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

    Η Ελλάδα είναι άξια σεβασμού γιατί ενήργησε κατά των τεράστιων ελλειμμάτων της, είχε υπογραμμίσει νωρίτερα ο Σόιμπλε και είχε προσθέσει: "Η νέα (ελληνική) κυβέρνηση έχει μια πολύ αυστηρή πολιτική σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών".

    Στον Γ.Παπανδρέου το γερμανικό βραβείο "Quadriga"

    Στον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου θα απονεμηθεί φέτος το πολιτικό και κοινωνικό βραβείο της Γερμανίας "Quadriga", για την κοινωνική του προσφορά, την αναδιάρθρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας και την αποτροπή πτώχευσης της χώρας.

    Η απονομή θα γίνει στο Βερολίνο στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της 20ης επετείου από την επανένωση της Γερμανίας.

    Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Άκερμαν θα εκφωνήσει πανηγυρικό λόγο και θα μιλήσει για την προσωπικότητα του πρωθυπουργού.

    Το βραβείο "Quadriga", το οποίο απονέμεται από το 2003 σε προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού για την προσφορά τους στην καλύτερη διασφάλιση του μέλλοντος της κοινωνίας, έχει απονεμηθεί έως τώρα, μεταξύ άλλων, στους πρώην Καγκελάριους Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τη Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας.

    «Ιδιαίτερα τιμητική» χαρακτήρισε τη βράβευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η βράβευση αυτή «καταδεικνύει την επανόρθωση της εικόνας αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό και επιβραβεύει τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Διαπραγματεύσεις για τα Ναυπηγεία

    Εν όψει σημαντικών εξελίξεων που αφορούν στο μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και τις συμβάσεις των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, φαίνεται πως βρισκόμαστε, ύστερα από τη κρίσιμη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με εκπροσώπους της ThyssenKrupp Marine Systems και της Abu Dhabi Mar και τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, με τη συμμετοχή των νομικών συμβούλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια συσκέψεων επιλύθηκαν μια σειρά από εκκρεμή θέματα και δόθηκαν οδηγίες στους νομικούς συμβούλους για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα Πέμπτη και θα υποβληθεί στην ελληνική Κυβέρνηση,προκειμένου να ακολουθηθούν οι, κατά το Σύνταγμα, προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.

    Στην ανακοίνωση επισήμαίνεται ότι το κείμενο της οριστικής και αναλυτικής σύμβασης κινείται απολύτως μέσα στις προβλέψεις του Frame Agreement της 18ης Μαρτίου 2010.

    Έξ άλλου, ένα βασικό πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων παλαιότερων εποχών προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία, που είχε οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κίνηση της διαδικασίας παραπομπής της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ (ζήτημα το οποίο επιλύθηκε μετά από σειρά διαβουλεύσεων στις αρχές Αυγούστου).

    Άλλωστε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκριση για την πώληση του 75% των μετοχών στην Abu Dhabi Mar, ενώ το υπόλοιπο 25% παραμένει στη ThyssenKrupp Marine Systems.

    Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι μετά την εξέταση της προτεινόμενης συγχώνευσης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πράξη αυτή δεν θα δημιουργήσει εμπόδια στον ανταγωνισμό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

    Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η ThyssenKrupp πιέζει και απειλεί με πτώχευση αν δεν ληφθούν σύντομα αποφάσεις, γεγονός που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, αφ' ενός να χάσουν την εργασία τους εκατοντάδες εργαζόμενοι και αφ΄ετέρου στη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία μεταβίβασης του 75% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar είχε κλείσει από τον περασμένο Μάρτιο με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά από σχετική σύσκεψη στο Πεντάγωνο, «στόχος μας είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που μετά τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κυρωθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ» και πρόσθεσε ότι «βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού και του συμφέροντος της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας».

    Επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «υπάρχει μια ενιαία αταλάντευτη κυβερνητική γραμμή στο όνομα της οποίας το Υπουργείο χειρίζεται τα θέματα αυτά, στο πλαίσιο των σαφών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων σε άμεση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια Υπουργεία».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] "Οχι" του ΣΥΝ στον Αλαβάνο

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, σε χθεσινή συνεδρίασή της, αποφάσισε να επιμείνει στην υποψηφιότητα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου για τη θέση του περιφερειάρχη στην Αττική και θα επαναλάβει την πρότασή της αυτή στη σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσλάβει δραματικές διαστάσεις, καθώς ο Αλέκος Αλαβάνος έχει διαμηνύσει ότι θα ανακοινώσει την δική του απόφαση, αν θα είναι, δηλαδή,υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, την Παρασκευή.

    Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ από την πλευρά της αποσαφήνισε ότι δεν αποδέχεται την υποψηφιότητα του κ. Αλαβάνου.

    Κατά τη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία υπογραμμίστηκε ότι ο ΣΥΝ είναι ανοιχτός σε μιά τρίτη πρόταση, υπό την προυπόθεση ότι ικανοποιεί την θέση του κόμματος για άνοιγμα προς τον σοσιαλιστικό χώρο, δηλαδή, τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και να λειτουργεί ενοποιητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Θέαμα στο Πλανητάριο

    'Ανοιξε και πάλι τις πύλες του στο κοινό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο εγκαινιάζει την έβδομη περίοδο λειτουργίας του, προσκαλώντας και φέτος το φθινόπωρο μικρούς και μεγάλους να ζήσουν στο ρυθμό της προηγμένης τεχνολογίας.

    Στους χώρους ενός από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά Πλανητάρια στον κόσμο, οι θεατές θα έχουν και φέτος τη χαρά να παρακολουθήσουν πολλές και διαφορετικές ψηφιακές παραστάσεις και ταινίες θόλου, μεταξύ αυτών μια νέα παράσταση με θέμα τον Ήλιο.

    Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο θα προβάλλονται οι παλαιότερες ψηφιακές παραστάσεις: "Τα επτά θαύματα του κόσμου", "Ο Θάνατος των άστρων" και "Η Μεγάλη Περιπέτεια", καθώς επίσης η ταινία θόλου "Κοράλλια και Ύφαλοι" και ο "Μικρός Πρίγκιπας".

    Τον Οκτώβριο στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα ξεκινήσει μια νέα ψηφιακή παράσταση με τίτλο "Το Άστρο της Ημέρας", μια συναρπαστική παρουσίαση του πλησιέστερου σε εμάς άστρου, του Ήλιου. Ξεκινώντας από τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον Ήλιο οι διάφοροι πολιτισμοί μέσα στους αιώνες, η παράσταση θα αναφερθεί σε πολλά από τα φαινόμενα που μελετούν και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι αστρονόμοι στις μέρες μας.

    Όλες αυτές οι παραστάσεις θα προβάλλονται στον τεράστιο θόλο του Πλανητάριου, διαμέτρου περίπου 25 μέτρων και επιφάνειας μεγαλύτερης των 950 τετραγωνικών μέτρων. Κατά τα επτά χρόνια λειτουργίας του, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, υπό τη διεύθυνση του Διονύση Σιμόπουλου, κατάφερε με επιτυχία να φέρει σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία περισσότερους από 2 εκατ. επισκέπτες, στην πλειονότητά τους νέους ανθρώπους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Να μη χαθεί η ευκαιρία"

    Οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν μία ειρηνευτική συμφωνία εντός ενός έτους, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, καλώντας τις δύο πλευρές να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τις ξεχωριστές συνομιλίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Λευκό Οίκο, πριν από την επίσημη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό.

    "Όπως είπα στον καθένα τους σήμερα, αυτή η ευκαιρία μπορεί να μην ξαναδωθεί σύντομα. Δεν μπορούν να την αφήσουν να φύγει", δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει στους τρομοκράτες να αποκλείσουν την οδό που οδηγεί στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Ωστόσο επισήμανε στη διάρκεια των συνομιλιών με τον πρόεδρο Ομπάμα και την παλαιστινιακή ηγεσία, ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να δίνει εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

    Οι δηλώσεις Νετανιάχου έγιναν λίγη ώρα αφότου το ένοπλο σκέλος της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την ενέδρα που στήθηκε σε Ισραηλινούς οδηγούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό δύο ατόμων. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια επίθεση σε ένα 24ωρο.

    Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι έχει επέλθει πλέον ο καιρός για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

    Ο Μαχμούντ Αμπάς εκτίμησε ότι "εντός ενός έτους" είναι εφικτή η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή, απηύθηνε έκκληση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην περιοχή και καταδίκασε τις τελευταίες επιθέσεις που έγιναν στη Δυτική Όχθη εναντίον Ισραηλινών εποίκων, για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς.

    Μιλώντας σε Ισραηλινούς και Άραβες ηγέτες, αλλά και ενώπιον του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, ο Αμπάς κάλεσε το Ισραήλ να παγώσει τις εποικιστικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη και επισήμανε ότι τώρα πλέον έχει επέλθει ο χρόνος για την ειρήνευση.

    Στο μεταξύ ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τηρήσει τη δέσμευση για την αναζήτηση μίας ειρηνευτικής συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται από την πρωτοβουλία του προέδρου Ομπάμα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [13] Ραντεβού με τη Ρωσία

    Επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η Εθνική Ελλάδας απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, την οποία και έθεσε εκτός Β' φάσης του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας με απολογισμό τέσσερις ήττες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικράτησε 97-60 του συνόλου του Ραντοάλντ Ντεσαρζάν και σήμερα (18:30) θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης του Γ' ομίλου (Αγκυρα).

    Τα δεκάλεπτα: 14-20, 19-47, 38-81, 60-97

  • ** Στις αναμετρήσεις για την 4η αγωνιστική σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    4η Ημέρα

    Τετάρτη, 1/9/2010

    Α΄ Όμιλος

    Σερβία-Αυστραλία 94-79

    Γερμανία-Ανγκόλα 88-92

    Αργεντινή-Ιορδανία 88-79

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 4 αγώνες)

    Αργεντινή 8

    Σερβία 7

    Αυστραλία 6

    Ανγκόλα 6

    Γερμανία 5

    Ιορδανία 4

    Β΄ Όμιλος

    Κροατία-Τυνησία 84-64

    Ιράν-ΗΠΑ 51-88

    Βραζιλία-Σλοβενία 77-80

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 4 αγώνες)

    ΗΠΑ 8

    Σλοβενία 7

    Κροατία 6

    Βραζιλία 6

    Ιράν 5

    Τυνησία 4

    Γ΄ Όμιλος

    Κίνα-Ρωσία 80-89

    Ακτή Ελεφαντοστού-Ελλάδα 60-97

    Τουρκία-Πουέρτο Ρίκο 79-77

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 4 αγώνες)

    Τουρκία 8

    Ελλάδα 7

    Ρωσία 7

    Κίνα 5

    Πουέρτο Ρίκο 5

    Ακτή Ελεφαντ. 4

    Δ΄ Όμιλος

    Καναδάς-Νέα Ζηλανδία 61-71

    Λίβανος-Ισπανία 57-91

    Λιθουανία-Γαλλία 69-55

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 4 αγώνες)

    Λιθουανία 8

    Γαλλία 7

    Ισπανία 6

    Νέα Ζηλανδία 6

    Λίβανος 5

    Καναδάς 4

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 September 2010 - 6:30:50 UTC