Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδια για εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο
  • [02] Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς
  • [03] Αρχή με...συστάσεις

  • [01] Σχέδια για εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο

    Την εξομοίωση του φόρου μεταξύ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μελετούν στο υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται τα σενάρια για την κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και ως επί το πλείστον για το σκέλος των εσόδων.

    Σύμφωνα με το μνημόνιο, το επόμενο έτος θα πρέπει να γίνει η μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%. Αυτό, όμως, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, εμπεριέχει σημαντικό πολιτικό κόστος και για τον συγκεκριμένο λόγο αναζητούνται άλλες λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

    Μια από αυτές αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης στον Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην εξίσωση της τιμής του με το πετρέλαιο κίνησης. Εάν συμβεί αυτό, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται με την ίδια τιμή σε όλους τους καταναλωτές και στη συνέχεια οι υπηρεσίες του υπουργείου θα επιστρέφουν ένα ποσό σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. ύψος εισοδήματος, οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής).

    Το δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο στην περίπτωση υλοποίησης της συγκεκριμένης σκέψης μπορεί να ανέλθει και σε 1 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά, για το 2010 το Δημόσιο αναμένεται κανονικά να επιστρέψει περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη διαφορά του ΕΦΚ μεταξύ των δύο τύπων πετρελαίου, ποσό που μπορεί να περιορισθεί σε 500 εκατ. ευρώ, όσα προκύπτουν με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια. Πάντως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, σύμφωνα με την οποία, το πολιτικό κόστος μπορεί να είναι εξίσου υψηλό, εάν ο χειμώνας είναι βαρύς και πληγούν (λόγω της κατάργησης της έκπτωσης) τα μεσαία στρώματα.

    Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να έχουν αποκλείσει, λόγω επίσης πολιτικού κόστους, τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Αντίθετα, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη, εάν θα δώσουν επιπλέον κίνητρα για συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και εάν θα προχωρήσουν σε νέες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων- παρά το γεγονός ότι για την τελευταία έχουν υποβληθεί πολλά αιτήματα.

    Εν τω μεταξύ, την έκδοση "ομολόγων της διασποράς" εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να επανέλθει σταδιακά στις αγορές από τις αρχές του 2011 και, παράλληλα, να αξιοποιήσει κεφάλαια ομογενών. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, θα πρόκειται για τίτλους του Δημοσίου που θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ομογενείς ανά την υφήλιο και κυρίως σε αγορές όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη μάζα των Ελλήνων (π.χ. ΗΠΑ, Γερμανία, ή Αυστραλία). Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η όλη διαδικασία μελετάται ήδη από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κατά το πρότυπο παρόμοιων εκδόσεων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Τα πλεονεκτήματα της πρότασης αυτής, η οποία έχει και τη θετική γνώμη του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είναι πολλαπλά. Κυρίως, διότι θα προσελκυσθούν οι Έλληνες ομογενείς σε τίτλους με ικανοποιητικές αποδόσεις και το υπουργείο θα επιτύχει με τον τρόπο αυτόν ένα είδος επαναπατρισμού κεφαλαίων.

    Στο μεταξύ, σημαντική αύξηση 10,8% παρουσίασαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ τον Αύγουστο γεγονός που αποδίδεται στο σαφάρι του ΣΔΟΕ στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα στοιχεία αυτά έχει στη διαθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Όπως προκύπτει απο τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη Σαντορίνη η αύξηση των εσόδων απο ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 65,96%, στην Κάλυμνο 35,44%, στη Μήλο 37,8%, στη Μύκονο 26,6%, στη Νάξο 42,76%, στην Πάρο 24,6%, στη Τήνο 25% στους Παξούς 51,89% και στη Λευκάδα 47,2%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς

    Με πλούσια ατζέντα συνεδριάζει, σήμερα στα γραφεία της Ιπποκράτους, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος κ. Γ. Α. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης θα εισηγηθεί το πολιτικό πλαίσιο για τη συνεδρίαση του Σώματος στις εργασίες που διεξάγονται από αύριο έως και την Κυριακή, 5 Σεπτέμβρη στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου.

    Επιπλέον, το πολιτικό πλαίσιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε συνδυασμό με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», θα εισηγηθούν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο κ. Ξυνίδης.

    Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος θα ενημερώσει για την πρόοδο και τα αποτελέσματα της λειτουργίας των δύο επιτροπών για την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.

    Ακόμη, για την πορεία του κυβερνητικού έργου θα ενημερώσουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη, αντίστοιχα.

  • Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ΕΕΤ). (Μέγαρο Μαξίμου).

    Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές της Β' Σύνθεσης του Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής.

    Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γ. Α. Παπανδρέου, αύριο το απόγευμα, και υπό την προεδρία του ξεκινούν οι τριήμερες εργασίες της 9ης Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου και της Πανελλήνιας Σύσκεψης Στελεχών, στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (γήπεδο Ταε Κβο Ντο). Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Ειδικότερα, την Παρασκευή πριν την ομιλία του πρωθυπουργού θα προηγηθεί εισαγωγική παρέμβαση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Σωκράτη Ξυνίδη.

    Το πρωί της Κυριακής και πριν την έγκριση των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές καθώς επίσης και του πολιτικού πλαισίου του κυβερνώντος κόμματος, θα υπάρξει εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου από τον κ. Ξυνίδη και στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων, η οποία θα συνοδευτεί από την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θανάση Τσούρα.

    Στη συνέχεια θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τα μέλη του Σώματος και θα ακολουθήσει η σύνοψη των αποτελεσμάτων από το Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου.

    Το Σάββατο, θα λειτουργήσουν πέντε θεματικά Εργαστήρια με τίτλο: "Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις", "Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας", "Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αναβάθμιση του ΕΣΥ", "Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση/ Συμμετοχή στην Αλλαγή", το καθένα από τα οποία θα συντονίζει ο καθ' ύλην αρμόδιος Γραμματέας Τομέα του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος, σκοπός των εργαστηρίων είναι "να αποτελέσουν βήμα έκφρασης και συμμετοχής του Κινήματος στη διαμόρφωση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης και των πολιτικών που επεξεργάζεται, με στόχο την ανάδειξη πρακτικών λύσεων και καινοτόμων ιδεών που θα αξιοποιηθούν άμεσα στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου".

    Μετά το τέλος των συνεδριάσεων θα πραγματοποιηθεί σύνοψη και ενοποίηση των αποτελεσμάτων λειτουργίας των εργαστηρίων.

    "Ο πρωθυπουργός αποφασίζει"

    Σαφές μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει και δίνει την εντολή για το «ποιος», από «ποια θέση» και για «πόσο», θα ταχθεί να υπηρετήσει το συμφέρον του τόπου, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Δεν ασχολούμαστε με τον ανασχηματισμό, ασχολούμαστε με το μεγάλο έργο που έχουμε να κάνουμε», επανέλαβε μια ακόμη φορά ο κ. Πεταλωτής και ανέφερε ότι οι δομικές αλλαγές -για τις οποίες η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής δεν έχει ολοκληρωθεί- θα γίνουν «όταν υπάρχει ωριμότητα».

    Ερωτηθείς σχετικά με τη φημολογία περί «απροθυμίας» και «άρνησης» ορισμένων υπουργών να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους, όσο έχουν μια συγκεκριμένη εντολή» και σημείωσε ότι «είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ορίζει σε ποιες θέσεις και ποιοι είναι υπουργοί». «Δεν νομίζω ότι υπάρχει υπουργός που νομίζει ότι είναι μόνιμος σε ένα υπουργείο», συμπλήρωσε.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι κάθε υπουργός είναι ένα πολιτικό ον, που έχει τις στοχεύσεις και τις προτεραιότητές του, οι οποίες κάποτε εκφράζονται, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «από εκεί και πέρα υπάρχει βούληση σε όλους μας να μπορέσουμε να προωθήσουμε αυτόν τον μεγάλο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πέρασε μέσα από τον Καλλικράτη», καθώς επίσης και ότι «σε αυτή την κοινή συνισταμένη για όλους μας, βαδίζουμε».

    Σημείωσε ότι ακόμα κι αν υπουργοί μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις τους εκφράζουν ορισμένες φορές κάποιες προσωπικές απόψεις, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού, που είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να γνωρίζει ποιος είναι υπουργός, σε ποια θέση και έως πότε».

    «Όπου μας τάξει το καθήκον», είπε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς αν ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του ή να κατέβει στις εκλογές.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει υπουργός - συντονιστής του κυβερνητικού έργου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι εάν υπάρξει τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί.

    Για το αν θα υπάρξει κάποιος ρόλος στην κυβέρνηση για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο, με αφορμή και τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν υπήρξε τέτοιο θέμα και ούτε υπήρχε τέτοιο αντικείμενο συζήτησης». Διευκρίνισε δε ότι η συζήτηση κυμάνθηκε σε μια θεώρηση των ελληνικών ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών, ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, όπως όριζε το πνεύμα της συνάντησης και επισήμανε ότι ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε τη θετική εκτίμησή του για την πορεία της οικονομίας μας.

    Εξ άλλου, ο Γ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι με το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που τίθεται από σήμερα σε ισχύ και αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, δίνεται μια «ανάσα» σε όσους έχουν μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

    Η κυβέρνηση δίνει στους πολίτες τη μεγαλύτερη παροχή - που είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους - αυτή της ασφάλειας που θα πρέπει να έχουν, της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και της προοπτικής, προσπάθεια που κάνει μέρα με τη μέρα, μέσα στις πολύ δύσκολες διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες, τόνισε επισης ο εκπρόσωπος. Χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για δημιουργία έκτακτης δομής για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη δικαιότερη φορολόγηση του πλούτου. Επισήμανε δε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων μας για να λειτουργήσει η απαγόρευση του καπνίσματος που σήμερα τίθεται σε ισχύ.

    Τέλος ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι η περαιτέρω περιστολή δαπανών δεν αφορά ούτε τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ούτε και τις κοινωνικές υπηρεσίες στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αρχή με...συστάσεις

    Καρεκλάκι στο πεζοδρόμιο έξω από κατάστημα πώλησης καφέ, τασάκι και το πακέτο με τα τσιγάρα ανά χείρας. Η νεαρή εργαζόμενη, διαβάζοντας τα μηνύματα στο κινητό της καπνίζει έξω από το μαγαζί. Στις καφετέριες ο εσωτερικός χώρος είναι άδειος με «ανενεργά» τασάκια, αφού ο καιρός επιτρέπει τα «τραπεζάκια έξω». Η κυρία στέκεται με τσιγάρο στην πόρτα του καταστήματος δίπλα στη βιτρίνα, όπου είναι αναρτημένη η αφίσα «Τέλος εποχής»β¦ για το κάπνισμα.

    Η πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους βρήκε τον καιρό σύμμαχο των θεριακλήδων. Μερικοί από αυτούς είναι ενημερωμένοι, άλλοι δηλώνουν ακόμη άγνοια και κάποιοι δείχνουν αδιάφοροι. Στους περισσότερους χώρους τα σταχτοδοχεία είναι ήδη εξαφανισμένα και σε άλλους ακόμη πάνω στα τραπέζια.

    Εν μέσω αντιδράσεων αρκετών επιχειρηματιών, που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματά τους θα τους πλήξει σημαντικά και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, εφαρμόζονται από το πρωί τα μέτρα της γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους στεγασμένους δημόσιους χώρους και τις επιχειρήσεις.

    Ο αντικαπνιστικός νόμος ξεκίνησε με συστάσεις και ο πρώτος μήνας χαρακτηρίζεται ως «περίοδος χάριτος». Οι συστάσεις θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση, ή ένας καπνιστής, «υποτροπιάσουν» και το φαινόμενο επαναληφθεί. Οι δε συστάσεις για την επιχείρηση, όπως διευκρίνισε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο, που υποχρεούται να κρατά και να επιδεικνύει, όταν το ζητούν τα ελεκτικά όργανα, κάθε καταστηματάρχης.

    Αυτή τη φορά, «το κυνήγι του καπνού», όπως διαμηνύει το Υπουργείο, γίνεται με μειωμένα -κατά το ήμισυ- πρόστιμα, αλλά οι έλεγχοι θα «σφίξουν» από 9.500 ελεγκτές - 530 επόπτες δημόσιας υγείας, 4.500 αστυνομικούς της Δημοτικής Αστυνομίας και 4.500 λιμενικούς.

    Λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία, σε πρώτη φάση, θα παρέχονται πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ έπειτα από ένα διάστημα θα δέχεται καταγγελίες για παραβάσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 September 2010 - 8:30:32 UTC