Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γρίφος ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης
  • [02] Μειώσεις έως και 66,7% στα φάρμακα
  • [03] ΣτΕ: «Όχι» στην αποφυλάκιση Πρινιωτάκη
  • [04] Αναστέλλουν την απεργία τους οι περιπτερούχοι
  • [05] Εγκρίνεται η β' δόση
  • [06] Στη μάχη των εκλογών

  • [01] Γρίφος ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης

    Γρίφος παραμένει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, καθώς ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε σήμερα συνεχείς συσκέψεις στο γραφείο του στη Βουλή με τους συνεργάτες του, ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής απέφυγε να πει ο,τιδήποτε σχετικά με το θέμα.

    Ο ανασχηματισμός κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένος μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση τριών υφυπουργών, των υφυπουργών Οικονομίας κ.κ. Αρναουτάκη και Μπόλαρη και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρα, οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρωθυπουργική πρόταση και θα είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες.

    Ωστόσο, ουδείς είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του (άλλωστε, έχει συστήσει ειδική επιτροπή που μελετά δομικές αλλαγές στη λειτουργία της) ή αν θα επιλέξει να συμπληρώσει τα δημιουργηθέντα κενά και να κάνει ορισμένες μετακινήσεις στελεχών του σημερινού σχήματος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος είχε το απόγευμα συνεργασία με τον κ. Παπανδρέου, ερωτηθείς (το μεσημέρι) αν θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας ο ανασχηματισμός και ποιο θα είναι το εύρος του, ανέφερε ότι θα υπάρξει ενημέρωση, αν θα υπάρχουν ανακοινώσεις για ανασχηματισμό ή για οποιεσδήποτε αλλαγές.

    Εξ άλλου, ο κ. Πεταλωτής ερωτηθείς αν θα είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα όσα μέλη της κυβέρνησης αρνήθηκαν την πρόταση να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, απάντησε ότι "δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα", ενώ πρόσθεσε πως «όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα έρχονται και παρέρχονται. Το θέμα είναι ότι δεν το αντιλαμβανόμαστε όλοι μας».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αποχωρώντας από την πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής , ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι «θα είμαι στην Αθήνα Τρίτη και Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη αναχωρώ για επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία».

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά και με βάση σχετικά δημοσιεύματα, πιθανολογούνται, μεταξύ άλλων:

    - Μετακίνηση του Μιχ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Οικονομίας, στη θέση της Λούκας Κατσέλη.

    - Αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με απομάκρυνση ή και μετακίνηση σε άλλο υπουργείο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και πιθανό αντικαταστάτη της το βουλευτή Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο.

    - Αλλαγή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    - Δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού και ίσως επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας.

    Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκαν - στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ - οι υποψήφιοι που θα στηρίξει το κυβερνητικό κόμμα στις 13 Περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας.

    Μεγάλοι δήμοι

    Δήμος Πατρέων: Δημήτρης Κατσικόπουλος

    Δήμος Πειραιωτών: Γιάννης Μίχας

    Δήμος Θεσσαλονικέων: Γιάννης Μπουτάρης

    Δήμος Αθηναίων: Γιώργος Καμίνης

    Περιφέρειες

    1. Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Άρης Γιαννακίδης

    2. Κεντρικής Μακεδονίας: Μάρκος Μπόλαρης

    3. Δυτικής Μακεδονίας: Γιάννης Παπαϊορδανίδης

    4. Ήπειρος: Βαγγέλης Αργύρης

    5. Θεσσαλίας: Απόστολος Παπατόλιας

    6. Ιονίων Νήσων: - (Όπως είπε ο κ. Τσούρας, έχει επιλεγεί ακαδημαϊκός που διδάσκει στο εξωτερικό και η υποψηφιότητά του θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα).

    7. Δυτικής Ελλάδας: Απόστολος Κατσιφάρας

    8. Στερεάς Ελλάδας: Κλέαρχος Περγαντάς

    9. Αττικής: Γιάννης Σγουρός

    10. Πελοποννήσου: θα στηριχθεί ο συνδυασμός "Νέα Πελοπόννησος" του Πέτρου Τατούλη

    11. Βορείου Αιγαίου: Νάσος Γιακαλής

    12. Νοτίου Αιγαίου: Γιάννης Μαχαιρίδης

    13. Κρήτης: Σταύρος Αρναουτάκης

    Ως επιλογές που έχουν προσφέρει έργο και έχουν αφήσει το στίγμα τους στις κοινωνίες, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τις υποψηφιότητες τις οποίες στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και ανακοινώθηκαν χτες.

    Ταυτόχρονα, κάλεσε τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων να αντιληφθούν τις αξίες και το μέγεθος των αλλαγών με τον "Καλλικράτη", με στόχο την αναμόρφωση της αυτοδιοίκησης και την επαναφορά του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής.

    Ο Γ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι ορισμένοι αρνούνται να το αντιληφθούν αυτό και αντιλαμβάνονται την πολιτική του μέλλοντος με όρους παρελθόντος και προσπαθούν να μεταφέρουν στην εκλογική μάχη για την αυτοδιοίκηση τις έριδες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αψηφώντας έτσι τη βούληση των πολιτών για αλλαγές στο επιτελικό κράτος.

    Χαρακτήρισε "πλαστή" τη λογική που προβάλλει η ΝΔ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης περί μνημονίου και αντιμνημονίου, κάνοντας λόγο για "δίλημμα εξαπάτησης του ελληνικού λαού, καθώς που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες του λαού".

    Υπογράμμισε δε ότι το διακύβευμα είναι οι αλλαγές στο κράτος και ότι η ΝΔ "προσπαθεί να ξεπεράσει την ανυπαρξία της και της εσωτερικές της έριδες, θέτοντας ζήτημα "μνημόνιο ή όχι".

    Αναφορικά με τις διαδικασίες επιλογής των υποψηφίων για τους ΟΤΑ, που εξελίχτηκαν κατά τις τριήμερες εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε ικανοποίηση για την κατάληξή τους και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η προσέγγιση που έγινε από την επιτροπή και τον πρωθυπουργό ήταν με κριτήρια για το εάν τα προτεινόμενα πρόσωπα είναι ικανά, εάν θέλουν να υπηρετήσουν την αυτοδιοίκηση κι εάν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε στο πρόσωπό τους να συγκλίνουν ευρύτερες δυνάμεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Μειώσεις έως και 66,7% στα φάρμακα

    Μειώσεις τιμών μέχρι 66,57% σε 4.847 φαρμακευτικά προϊόντα, σε σύγκριση με τις τιμές που είχαν πριν την μεταβατική, οριζόντια μείωση τιμών του περασμένου Μαΐου, περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

    Οι τιμές 1.370 σκευασμάτων αυξάνονται, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές 613 φαρμακευτικών προϊόντων.

    Συνολικά ανατιμολογήθηκαν 6.830 κυκλοφορούντα σκευάσματα και έλαβαν τιμές 324 νέα. Στο Δελτίο περιλαμβάνονται 7.154 προϊόντα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής κατανάλωσης.

    Για ένα μικρό μέρος του συνόλου των φαρμάκων παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας και ελέγχου. Η διαδικασία ανατιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το 95% των 300 πρώτων σε πωλήσεις σκευασμάτων, που καλύπτουν περίπου 65% της συνολικής κατανάλωσης, η ανατιμολόγηση οδήγησε σε μειώσεις τιμών, που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 20%.

    Σε σχέση με τις σημερινές τιμές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την οριζόντια μείωση, μειώνονται οι τιμές 3.373 σκευασμάτων, αυξάνονται οι τιμές 2.658 και μένουν αμετάβλητες οι τιμές 799 σκευασμάτων.

    Tο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας απαντά σε έντεκα συνήθεις ερωτήσεις για το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και ξεκαθαρίζει ότι η επιβολή πλαφόν είναι σύμφωνη με το νέο θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης:

    1. Ποια είναι τα οφέλη από τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων;

    Με το νέο Δελτίο Τιμών, η μεσοσταθμική μείωση των τιμών που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 20%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα φθάσει τα 1,2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνονται στο ακέραιο οι αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μια μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο του φαρμάκου. Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα διαφανές και αδιάβλητο σύστημα διαρκούς αναπροσαρμογής των τιμών, ανάλογα με την εξέλιξή τους στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2. Πώς φθάσαμε στις νέες τιμές των φαρμάκων; Από ποιες χώρες της Ε.Ε. αντλήθηκαν στοιχεία για την ανατιμολόγηση;

    Για την έκδοση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν πηγές και από τις 22 χώρες - μέλη της Ε.Ε., στις οποίες υπάρχουν και δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία τιμών. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φθηνότερες χώρες οι οποίες ουδέποτε χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λετονία κ.α..

    Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της πιστότητας των δεδομένων, το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων άντλησε στοιχεία από τους επίσημους φορείς των χωρών αυτών. Όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

    Η νέα διαδικασία και μεθοδολογία που ακολουθήθηκε έρχεται σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο σύστημα τιμολόγησης, όπου χρησιμοποιούνταν στοιχεία μόνο από τέσσερις με πέντε χώρες - μέλη, που σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ήταν οι ακριβότερες!

    3. Πώς διαμορφώθηκε η νέα μεθοδολογία για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.

    Ύστερα από συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορείς άλλων κρατών, αλλά και με εξειδικευμένους επιστήμονες των οικονομικών της Υγείας, διαμορφώθηκε η μεθοδολογία, που αποκρυσταλλώνει ένα από τα πιο διαφανή και αντικειμενικότερα συστήματα παγκοσμίως.

    Σκοπός της νέας μεθοδολογίας, είναι οι συγκρίσεις των φαρμακευτικών προϊόντων στις χώρες - μέλη της ΕΕ για την έκδοση τιμών να γίνονται με όλες τις απαραίτητες παραμέτρους που διασφαλίζουν τη χαμηλότερη δυνατή τιμή (π.χ. σύγκριση με φάρμακα διαφορετικής ονομασίας, αλλά ίδιας δραστικής ουσίας και περιεκτικότητας, αναγωγή από όλες τις συσκευασίες στην πιο φθηνή κ.α.).

    Οι λεπτομέρειες δε, που σχετίζονται με την εφαρμογή της, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της ΓΓΕ και εξειδικεύονται από την Αγορανομική Διάταξη 08/10, είναι δηλαδή διαφανείς και μπορούν να κριθούν ανοικτά από όλους τους πολίτες.

    Η νέα μεθοδολογία για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι απόρροια της προσπάθειας για την αλλαγή ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και μεροληπτικής λειτουργίας του συστήματος τιμολόγησης, η οποία στοίχιζε ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 1,2 δις. ευρώ το χρόνο.

    4. Η Αγορανομική Διάταξη 08/10 είναι σύμφωνη με το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν.3840/10);

    Με την Α.Δ. 08/10 εισάγονται αλλαγές και προσθήκες τεχνικού χαρακτήρα, που κρίθηκαν ως απολύτως αναγκαίες για την πλήρη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης. Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τις ίδιες διατάξεις έχει ήδη αποσταλεί στο ΣτΕ και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

    Σημειώνεται ότι, χωρίς τις ειδικότερες προβλέψεις για τον τρόπο σύγκρισης των συσκευασιών, τον τρόπο επιλογής των φαρμακευτικών προϊόντων, τη διαδικασία επιλογής των ισοτιμιών κ.α., θα ελλόχευε ο κίνδυνος επανάληψης των σφαλμάτων του παρελθόντος.

    Το ΥΠΟΙΑΝ, κατανοώντας τη σημασία του εγχειρήματος, παρέδωσε έγκαιρα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων προσχέδιο της Α.Δ. για διαβούλευση και τυχόν αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ενσωματώθηκαν στο σώμα της τελικής διάταξης. Ισχυρισμοί και αθεμελίωτες αιτιάσεις, περί μη εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης, εκτός του ότι στερούνται επιχειρημάτων, προδίδουν άγνοια και πιθανόν υποκρύπτουν διαθέσεις υπονόμευσης της συλλογικής προσπάθειας για δραστική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

    5. Για πιο λόγο με την ΑΔ 08/10 επιβλήθηκαν ανώτατα όρια στις μεταβολές τιμών των φαρμάκων; Κινδυνεύουν από τις νέες τιμές τα φθηνά, αξιόπιστα φάρμακα;

    Η επιβολή του πλαφόν αποτελεί αναγκαίο μεταβατικό μέτρο για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στις νέες, μειωμένες τιμές, και θα ισχύσει μέχρι και την έναρξη λειτουργίας της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και του νέου συστήματος συνταγογράφησης.

    Με την επιβολή του πλαφόν διασφαλίζουμε ότι:

    α) Αποφεύγεται ακραία αύξηση τιμών σε φάρμακα, όπου με βάση τις τιμές αναφοράς από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβάλλονταν αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από 10%,

    β) Αποφεύγεται η υποκατάσταση φθηνών και αξιόπιστων φαρμακευτικών προϊόντων από αντίστοιχα ακριβότερα (όπως έχει κατ΄ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν), υψηλό κόστος για τα ταμεία και τους καταναλωτές.

    6. Η επιβολή πλαφόν είναι σύμφωνη με το νέο θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης;

    Η δυνατότητα της επιβολής πλαφόν με την έκδοση Α.Δ., αποτελεί προϊόν νομοθετικής εξουσιοδότησης, όπως αυτή προβλέπεται τόσο από τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα (άρθρο 1 του Ν.136/46), όσο επίσης και από τον Ν.3845/10 περί εφαρμογής του Μνημονίου. Βάσει και του τελευταίου, η ΥΠΟΙΑΝ εξουσιοδοτείται, για την προστασία των καταναλωτών και την ομαλή λειτουργία των αγορών, να λάβει έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Συνεπώς οιαδήποτε συζήτηση ανακινείται για το θέμα στερείται νομικού και ουσιαστικού ερείσματος.

    7. Η διαδικασία αντιστοίχησης των σκευασμάτων της ευρωπαϊκής με τα αντίστοιχα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έγινε με τρόπο που να διασφαλίζει ότι οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές;

    Αυτό ακριβώς ήταν ο λόγος για την ανάπτυξη της νέας μεθοδολογίας τιμολόγησης: μέσα από τις συγκρίσεις με τις τιμές στις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε., να οδηγηθούμε στην επιλογή εκείνων, που θα εξυπηρετούν την προσπάθεια μεγιστοποίησης της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Το σκεπτικό είναι απλό: μετά την ανεύρεση όλων των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. (περίπου 240.000), αυτά αντιστοιχίζονται (βάσει ονομασίας, μορφής, περιεκτικότητας) με τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Η σύγκριση γίνεται, αφού επιλεγεί σε κάθε περίπτωση εκείνο το προϊόν που οδηγεί στην χαμηλότερη τιμή. Η διαδικασία αυτή, εκτός της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας, οδηγεί επίσης σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα.

    8. Από το καινούριο σύστημα τιμολόγησης ποιοι τελικά ευνοούνται; Μήπως κερδίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες και πιέζονται αδικαιολόγητα οι ελληνικές;

    Κατηγορηματικά όχι! Η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης αποτελεί τον ένα από τους τρεις πυλώνες της πολιτικής για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει ως βασικό στόχο την μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με την υποκατάσταση της συνταγογράφησης ακριβών πρωτοτύπων φαρμάκων από αντίγραφα, ένα σημαντικό μέρος των οποίων παράγεται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

    Ειδικότερα, η υιοθέτηση του μεταβατικού μέτρου του ελέγχου της συνταγογράφησης και της αποζημίωσης φθηνότερων φαρμάκων για τις ίδιες παθήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, παράλληλα με την εφαρμογή σε λίγους μήνες της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων με τιμή αναφοράς, δίνεται η δυνατότητα αύξησης του μεριδίου των αντιγράφων φαρμακευτικών προϊόντων, κάτι που οδηγεί σε σημαντική στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας.

    Άλλωστε, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή της λίστας έχει επιβληθεί ανώτατο ποσοστό μείωσης, ώστε να προσαρμοσθούν οι επιχειρήσεις ομαλά στο νέο σύστημα τιμολόγησης.

    9. Με ποια διαδικασία αξιολογήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι παρατηρήσεις - ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών;

    Το ΥΠΟΙΑΝ, έχοντας διαγνώσει την ανάγκη προσαρμογής και βελτίωσης του νέου συστήματος τιμολόγησης, προέβη το προηγούμενο διάστημα σε ανακοινώσεις των νέων τιμών των φαρμάκων προς τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να υποβληθούν τυχόν παρατηρήσεις ως προς την μεθοδολογία αναγωγής, τις πηγές κ.ο.κ., έτσι ώστε να εξεταστούν έγκαιρα, πριν την έκδοση του επίσημου δελτίου τιμών.

    Κατόπιν τούτου, μετά και την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τις 06/09/2010, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν ενστάσεις, αναφορικά με την τιμή που δόθηκε στο φαρμακευτικό προϊόν τους. Οι ενστάσεις αυτές θα εξεταστούν κατά την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, κατόπιν και της εισήγησης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Πρόκειται, δηλαδή, για μια απολύτως διαφανή διαδικασία αντιμετώπισης των ενστάσεων και παρατηρήσεων, με σημαντικές ασφαλιστικές δικλίδες για την αποφυγή σφαλμάτων.

    10. Για ποιο λόγο δεν ανακοινώθηκαν όλες οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μαζί;

    Κατά τη διάρκεια της ανατιμολόγησης, για ένα μικρό μέρος του συνόλου των φαρμάκων (περίπου 3-4% του συνολικού τζίρου) παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας και έλεγχου.

    Για τα φάρμακα αυτά οι αντιστοιχήσεις ήταν μη ικανοποιητικές, είτε γιατί δεν είχαν δοθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι διαφορετικές ονομασίες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, είτε γιατί πρόκειται για ιδιάζουσες φαρμακευτικές μορφές. Η διαδικασία ανατιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

    Το τεχνικό αυτό ζήτημα δεν επηρεάζει το γεγονός, ότι για ένα σύνολο 6.830 φαρμακευτικών προϊόντων, που αντιστοιχούν στο 97% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, οι νέες τιμές είναι γεγονός.

    11. Πότε θα εκδοθεί το συμπληρωματικό δελτίο τιμών φαρμάκων;

    Στις 22/09/2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών για να γνωμοδοτήσει επί των ενστάσεων και των τιμών των υπολειπόμενων φαρμακευτικών προϊόντων. Κατόπιν τούτου, το ΥΠΟΙΑΝ θα προχωρήσει στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού Δελτίου Τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΣτΕ: «Όχι» στην αποφυλάκιση Πρινιωτάκη

    Αρνητική «απάντηση» έλαβε από το Συμβούλιο Εφετών ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των ομολόγων, Σοφοκλής Πρινιωτάκης, στο αίτημά του για αποφυλάκιση.

    Με βούλευμά τους (αριθμ. 1940/2010) οι Εφέτες απέρριψαν την προσφυγή του στελέχους της χρηματιστηριακής εταιρίας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» κατά της διάταξης του εφέτη ειδικού ανακριτή, Γ. Λέκκα, με την οποία, επίσης, είχε αρνηθεί την έξοδο από τη φυλακή στον κ. Πρινιωτάκη, που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στην υπόθεση της αγοράς του δομημένου ομολόγου αξίας 280 εκατ. ευρώ, μέσω της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», από ασφαλιστικά ταμεία το 2007.

    Με άλλο βούλευμά του (αριθμ. 1941/2010) το Συμβούλιο Εφετών απορρίπτει το αίτημα του κ. Πρινιωτάκη για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να εξακριβωθεί αν και πόση ζημιά υπέστη το Δημόσιο από την αγοραπωλησία των επίμαχου δομημένου ομολόγου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Αναστέλλουν την απεργία τους οι περιπτερούχοι

    Αναστέλλει η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος (Ο.Π.Κ.Ε.), σε ένδειξη καλής θέλησης, την προγραμματισμένη απεργία πείνας για την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010, και την πανελλαδική 48η απεργία για Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας μετά την συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία όλων των πλευρών (καπνοβιομηχανία - πρατηριούχοι, αντιπρόσωποι -περιπτερούχοι, καπνοπώλες) με τον υφυπουργό κ. Σαχινίδη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εγκρίνεται η β' δόση

    Συνέρχονται αύριο στις Βρυξέλλες, τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) και της ευρωζώνης (Eurogroup), στα οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Επισήμως, σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο συμβουλίων, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν κυρίως θέματα που άπτονται του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως είναι η επιβολή εισφοράς στις τράπεζες και η φορολόγηση στις συναλλαγές του χρηματοπιστωτικού τομέα. Βέβαιο, όμως, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα ενημερωθούν παράλληλα από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου και στη συνέχεια θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου (συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ), που αναλογεί στους ευρωπαίους εταίρους. Επίσης, στο Ecofin αναμένεται να συζητηθεί και η άρνηση της Σλοβακίας να συνεισφέρει στον μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

    Μαζί με την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να υιοθετήσουν και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιτάχυνση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση του μηχανισμού στο σκέλος των εσόδων. Σημειώνεται ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα κλιμάκιο της τρόικας, με αντικείμενο τη συνδρομή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2011 και την οριστικοποίηση των μέτρων για το επόμενο έτος, κυρίως όσον αφορά στις μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, ή την αναζήτηση άλλων πηγών ισοδύναμων εσόδων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Στη μάχη των εκλογών

    Η χθεσινή ανακοίνωση των προσώπων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, σηματοδότησε την (άτυπη έστω) έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δεδομένου ότι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες των δύο μεγάλων κομμάτων επιδόθηκαν σήμερα σε μπαράζ σχετικών δηλώσεων.

    Σε απόλυτα φιλικό κλίμα διεξήχθη σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής και νυν νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού με τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης του Πειραιά και νομάχη Πειραιά Γιάννη Μίχα.

    "Ποτέ δεν κρύψαμε τις απόψεις μας", είπε ο Γιάννης Σγουρός "και οι επιλογές στα πρόσωπά μας δείχνουν ότι σε αυτήν την αναμέτρηση προτεραιότητα θα έχει ο "Καλλικράτης"".

    Αφήνοντας πίσω τις όποιες αντιπαλότητες του παρελθόντος, οι δύο υποψήφιοι έδωσαν τα χέρια και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον νυν δήμαρχο του Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος, όπως ανακοίνωσαν θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

    Τηλεοπτική αναμέτρηση με τον υποψήφιο για το Δήμο της Αθήνας Γ. Καμίνη πρότεινε ο Νικήτας Κακλαμάνης σημειώνοντας ότι η υποψηφιότητα του πρώην συνηγόρου του πολίτη έχει πολιτικά χαρακτηριστικά.

    Οι πόρτες του δημαρχείου στην Αθήνα είναι ανοιχτές και όποιος υποψήφιος θέλει να ενημερωθεί μπορεί να το κάνει, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

    Τη θέση ότι το ζήτημα του μνημονίου δεν πρέπει να κυριαρχήσει στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

    «Το μνημόνιο φυσικά επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας, φυσικά και έχει επιπτώσεις και στα οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα ζήσουμε με το μνημόνιο τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν διχογνωμίες κατά πόσον είναι ωφέλιμο ή όχι για τη χώρα, αλλά το κρίσιμο διακύβευμα στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι το μνημόνιο. Όποιος κάνει σημαία του το θέμα του μνημονίου στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση της Αθήνας, βρίσκεται σε λάθος εκλογές» είπε ο Γ. Καμίνης.

    «Δεν έθεσα βέτο στην υποψηφιότητα Σγουρού και σε καμία άλλη», επισήμανε, μιλώντας στον Real Fm, o Γιάννης Μίχας. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Πειραιά παραδέχθηκε ότι φοβάται τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την Οικονομία, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του, στελεχών - έκπληξη και από την κεντροδεξιά.

    Ο κ. Μίχας σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να θέτει όρους στον πρωθυπουργό (σσ. «θέτω όρους μόνο στον εαυτό μου, για να πετύχω, εάν εκλεγώ, καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών στον Πειραιά») και πρόσθεσε: «Προσπάθησα να είμαι μέρος της λύσης και όχι πρόβλημα».

    Σαφή πολιτικά μηνύματα εκτιμά ότι θα εξαχθούν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και βουλευτής της ΝΔ Κ. Γκιουλέκας.

    «Εκείνο το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου, σίγουρα ένα πολιτικό μήνυμα που θα βγει είναι αν ο χάρτης θα είναι πράσινος ή μπλε ή κατά πόσο θα είναι πράσινος κατά πόσο θα είναι μπλε. Πράγματι, θα μετρηθούν οι περιφέρειες κι αυτό θα δώσει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία» είπε στον ραδιοσταθμό Real fm και πρόσθεσε «Στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχει περιθώριο στους συμπολίτες μας να επιλέξουν συνθετικά, κρίνοντας και την προσωπικότητα, και τις προτάσεις αλλά βεβαίως κρίνοντας και το πολιτικό περιβάλλον. Ένα μέρος των ψηφοφόρων σίγουρα θα ψηφίσει και με πολιτικά κριτήρια».

    "Προδιαγεγραμμένη και προμελετημένη" χαρακτήρισε τη στήριξη του κ. Π. Τατούλη από το ΠΑΣΟΚ για το αξίωμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ο συνυποψήφιός του Δ. Δράκος. Με δήλωσή του αναφέρει ότι ''Ουδέποτε υπήρξε ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Απλά, υπήρξε προσπάθεια αποπροσανατολισμού του Πελοποννησιακού Λαού''. Προσθέτει, δε, ότι ''Δεν θα μπούμε σε προσωπική αντιπαράθεση. Θα δώσουμε όμως πολιτική μάχη. Όπλα μας, η γνώση και η πείρα μας για την Αυτοδιοίκηση. Το όραμά μας για την Πελοπόννησο της Ανάπτυξης και η πίστη μας στην επιτυχία του. Δύναμή μας, η θέληση να ενώσουμε το λαό της Πελοποννήσου και όχι να τον διαιρέσουμε''.

    Πολιτική υπέρβαση, χαρακτηρίζει την υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ της υποψηφιότητας του για την περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Πέτρος Τατούλης.

    «Εξαρχής η πρωτοβουλία μας ήταν μια πρωτοβουλία, η οποία στηριζόταν σε μια πολιτική αντίληψη ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να ενεργοποιούν και να κινητοποιούν υγιείς δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους για να έχουν εξαιρετικό αποτέλεσμα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «αλλωστε, αυτός ο νέος θεσμός αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία και την τελευταία ίσως ευκαιρία που έχει αυτός ο τόπος για να ανασυγκροτηθεί και να επανιδρυθεί».

    Σύμφωνα με τον Πέτρο Τατούλη, αυτό το διακύβευμα ουσιαστικά θέλει θαρραλέες αποφάσεις, θέλει προτάσεις και απόψεις έξω από αυτά που μέχρι τώρα αποτελούσαν το σημείο αναφοράς όλων αυτών των εξελίξεων και τελικά αποδείχτηκαν ολέθριες για τον τόπο, αλλά θέλει αυτήν τη γνωστή ελληνική λέξη «υπέρβαση».

    Καταγγελία του ΚΚΕ

    Για «προκλητική αποσιώπηση» από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα από την δημόσια τηλεόραση (ΝΕΤ) των θέσεων και των δραστηριοτήτων των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ, δραστηριοτήτων που «εξελίσσονται εδώ και καιρό»,κάνουν λόγο οι Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας, Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια Δήμαρχος Πειραιά και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

    Στην καταγγελία τονίζεται ότι «οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα βρίσκονται καθημερινά σε εκπομπές και στα δελτία ειδήσεων, πριν καν ανακοινωθεί η στήριξη τους και την αποδεχθούν.Αυτή η επιλογή παραβιάζει βάναυσα τη στοιχειώδη αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού και βαραίνει πρώτα απ' όλα την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 September 2010 - 16:30:34 UTC