Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαρωτικός ανασχηματισμός στην κυβέρνηση
  • [02] Μειώσεις έως και 66,7% στα φάρμακα
  • [03] Σεπτεμβριανά του '55: "H αρχή του τέλους" για τον ελληνισμό της Πόλης

  • [01] Σαρωτικός ανασχηματισμός στην κυβέρνηση

    Τα "πάνω κάτω" έφερε στην κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος, μετά από θρίλερ που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ανακοίνωσε δομικό ανασχηματισμό στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα.

    Οι νέοι Υπουργοί θα ορκισθούν σήμερα το μεσημέρι στις 12 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πλήρη σύνθεση θα συνεδριάσει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης, παραμένει μαζί με τους Γ. Ντόλιο και Θ. Τζάκρη στο Υπουργείο των Εσωτερικών, το οποίο μετεξελίσσεται ώστε να συγκροτήσει κεντρική επιτελική δομή, που, στο πλαίσιο των εντολών και των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού, θα συμβάλλει στην εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραμένει επίσης "τσάρος" της Οικονομίας, συνεπικουρούμενος από το Φ. Σαχινίδη και τον παλαιό συνδικαλιστή Δημ. Κουσελά, ο δε τομέας της περιφερειακής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας ενισχύεται με την ανάληψή του από το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στο πλευρό του κ. Χρυσοχοϊδη θα είναι ως αναπληρωτής Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο Σωκράτης Ξυνίδης και ως υφυπουργοί ο Π. Ρήγας και ο Ντίνος Ρόβλιας.

    Θέλοντας να δώσει έμφαση στο θέμα των επενδύσεων, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέθεσε στον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και την αρμοδιότητα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

    Η νέα κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου αποτελείται από 48 μέλη (έναντι 37 της προηγουμένης): 16 Υπουργούς (η προηγουμένη είχε 15) 7 Αναπληρωτές Υπουργούς (έναντι 2 της προηγουμένης) και 24 υφυπουργούς (έναντι 19 της προηγουμένης).

    Στην κυβέρνηση εισήλθαν στελέχη που είχαν διατελέσει Υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις (του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη) όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής και Τηλέμαχος Χυτήρης. Επίσης στο νέο Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων αναλαμβάνει ο παλαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης, με υφυπουργό την κα Ελπίδα Τσουρή.

    Ακόμη εισήλθαν στην κυβέρνηση οι κ. κ. Παναγιώτης Ρήγας και Ντίνος Ρόβλιας (ως υφυπουργοί Ανάπτυξης) ο Δημήτρης Δόλλης ως υφυπουργός των Εξωτερικών, οι Μανόλης Όθωνας και Μιχάλης Τιμοσίδης ως υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Υγείας αντίστοιχα, η κα Μιλένα Αποστολάκη ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η Αννα Νταλάρα, ως υφυπουργός Εργασίας (θα έχει την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής) οι παλαιοί συνδικαλιστές, Γιάννης Κουτσούκος, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημήτρης Κουσελάς, ως υφυπουργός Οικονομικών, ο Βασίλης Κεγκερογλου ως υφυπουργός Εργασίας και ο Χρήστος Αηδόνης ως υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τον αθλητισμό.

    Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν η κα Κατερίνα Μπατζελή (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) οι υφυπουργοί Οικονομίας κ.κ. Αρναουτάκης και Μπόλαρης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας. Ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης πιθανόν να προταθεί για τη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

    Στο νέο σχήμα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετακινείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, ο Δημήτρης Δρούτσας αναβαθμίζεται σε Υπουργό των Εξωτερικών, η κα Λούκα Κατσέλη μετακομίζει από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απο Υπουργός Υγείας μετακομίζει στο Υπουργείο των Εξωτερικών, ως αναπληρώτρια Υπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα.

    Αναβαθμίζονται σε αναπληρωτές Υπουργούς οι υφυπουργοί Γιώργος Κουτρουμάνης, Νίκος Σηφουνάκης και Φώφη Γεννηματά.

    Η νέα κυβέρνηση έχει 7 Υπουργούς Αναπληρωτές, έναντι 2 της προηγουμένης: Σ. Ξυνίδης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Κουτρουμάνης, Φώφη Γεννηματά, Πάνος Μπεγλίτης,Τηλέμαχος Χυτήρης και Νίκος Σηφουνάκης.

    Αμετακίνητοι στην κυβέρνηση παραμένουν οι Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Ευ. Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Δημ. Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη και Παύλος Γερουλάνος.

    To νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:

    Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου

    Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος

    Υπουργός Εσωτερικών: Γιάννης Ραγκούσης

    Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος

    Υφυπουργός: Θεοδώρα Τζάκρη

    Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

    Υφυπουργός: Δημήτρης Κουσελάς

    Υπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Δρούτσας

    Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

    Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης

    Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

    Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Βενιζέλος

    Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

    Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης

    Υφυπουργός : Παναγιώτης Ρήγας

    Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας

    Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας: Γιάννης Διαμαντίδης

    Υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή

    Υπουργείο Περιβάλλοντος: Τίνα Μπιρμπίλη

    Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης

    Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

    Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

    Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου

    Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά

    Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος

    Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Δημήτρης Ρέππας

    Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

    Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας

    Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Λούκα Κατσέλη

    Αναπληρωτής Υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης

    Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου

    Υφυπουργός: Αννα Νταλάρα

    Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος

    Υφυπουργός: Χρήστος Αηδόνης

    Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης

    Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης

    Υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη

    Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

    Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χάρης Καστανίδης

    Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής

    Υφυπουργός: Εμμανουήλ Οθωνας

    Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος

    Αναπληρωτής Υπουργός: Τηλέμαχος Χυτήρης

    Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης

    Υπουργός Επικρατείας: Χάρης Παμπούκης

    Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γιώργος Πεταλωτής

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Μειώσεις έως και 66,7% στα φάρμακα

    Μειώσεις τιμών μέχρι 66,57% σε 4.847 φαρμακευτικά προϊόντα, σε σύγκριση με τις τιμές που είχαν πριν την μεταβατική, οριζόντια μείωση τιμών του περασμένου Μαΐου, περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

    Οι τιμές 1.370 σκευασμάτων αυξάνονται, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές 613 φαρμακευτικών προϊόντων.

    Συνολικά ανατιμολογήθηκαν 6.830 κυκλοφορούντα σκευάσματα και έλαβαν τιμές 324 νέα. Στο Δελτίο περιλαμβάνονται 7.154 προϊόντα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής κατανάλωσης.

    Για ένα μικρό μέρος του συνόλου των φαρμάκων παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας και ελέγχου. Η διαδικασία ανατιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι για το 95% των 300 πρώτων σε πωλήσεις σκευασμάτων, που καλύπτουν περίπου 65% της συνολικής κατανάλωσης, η ανατιμολόγηση οδήγησε σε μειώσεις τιμών, που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 20%.

    Σε σχέση με τις σημερινές τιμές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την οριζόντια μείωση, μειώνονται οι τιμές 3.373 σκευασμάτων, αυξάνονται οι τιμές 2.658 και μένουν αμετάβλητες οι τιμές 799 σκευασμάτων.

    Tο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας απαντά σε έντεκα συνήθεις ερωτήσεις για το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και ξεκαθαρίζει ότι η επιβολή πλαφόν είναι σύμφωνη με το νέο θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης:

    1. Ποια είναι τα οφέλη από τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων;

    Με το νέο Δελτίο Τιμών, η μεσοσταθμική μείωση των τιμών που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 20%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα φθάσει τα 1,2 δις. ευρώ σε ετήσια βάση. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνονται στο ακέραιο οι αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μια μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο του φαρμάκου. Η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα διαφανές και αδιάβλητο σύστημα διαρκούς αναπροσαρμογής των τιμών, ανάλογα με την εξέλιξή τους στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    2. Πώς φθάσαμε στις νέες τιμές των φαρμάκων; Από ποιες χώρες της Ε.Ε. αντλήθηκαν στοιχεία για την ανατιμολόγηση;

    Για την έκδοση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν πηγές και από τις 22 χώρες - μέλη της Ε.Ε., στις οποίες υπάρχουν και δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία τιμών. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φθηνότερες χώρες οι οποίες ουδέποτε χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λετονία κ.α..

    Για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της πιστότητας των δεδομένων, το Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων άντλησε στοιχεία από τους επίσημους φορείς των χωρών αυτών. Όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

    Η νέα διαδικασία και μεθοδολογία που ακολουθήθηκε έρχεται σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο σύστημα τιμολόγησης, όπου χρησιμοποιούνταν στοιχεία μόνο από τέσσερις με πέντε χώρες - μέλη, που σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ήταν οι ακριβότερες!

    3. Πώς διαμορφώθηκε η νέα μεθοδολογία για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.

    Ύστερα από συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με φορείς άλλων κρατών, αλλά και με εξειδικευμένους επιστήμονες των οικονομικών της Υγείας, διαμορφώθηκε η μεθοδολογία, που αποκρυσταλλώνει ένα από τα πιο διαφανή και αντικειμενικότερα συστήματα παγκοσμίως.

    Σκοπός της νέας μεθοδολογίας, είναι οι συγκρίσεις των φαρμακευτικών προϊόντων στις χώρες - μέλη της ΕΕ για την έκδοση τιμών να γίνονται με όλες τις απαραίτητες παραμέτρους που διασφαλίζουν τη χαμηλότερη δυνατή τιμή (π.χ. σύγκριση με φάρμακα διαφορετικής ονομασίας, αλλά ίδιας δραστικής ουσίας και περιεκτικότητας, αναγωγή από όλες τις συσκευασίες στην πιο φθηνή κ.α.).

    Οι λεπτομέρειες δε, που σχετίζονται με την εφαρμογή της, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα της ΓΓΕ και εξειδικεύονται από την Αγορανομική Διάταξη 08/10, είναι δηλαδή διαφανείς και μπορούν να κριθούν ανοικτά από όλους τους πολίτες.

    Η νέα μεθοδολογία για την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι απόρροια της προσπάθειας για την αλλαγή ενός καθεστώτος αδιαφάνειας και μεροληπτικής λειτουργίας του συστήματος τιμολόγησης, η οποία στοίχιζε ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 1,2 δις. ευρώ το χρόνο.

    4. Η Αγορανομική Διάταξη 08/10 είναι σύμφωνη με το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Ν.3840/10);

    Με την Α.Δ. 08/10 εισάγονται αλλαγές και προσθήκες τεχνικού χαρακτήρα, που κρίθηκαν ως απολύτως αναγκαίες για την πλήρη και χωρίς εκπτώσεις εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης. Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τις ίδιες διατάξεις έχει ήδη αποσταλεί στο ΣτΕ και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

    Σημειώνεται ότι, χωρίς τις ειδικότερες προβλέψεις για τον τρόπο σύγκρισης των συσκευασιών, τον τρόπο επιλογής των φαρμακευτικών προϊόντων, τη διαδικασία επιλογής των ισοτιμιών κ.α., θα ελλόχευε ο κίνδυνος επανάληψης των σφαλμάτων του παρελθόντος.

    Το ΥΠΟΙΑΝ, κατανοώντας τη σημασία του εγχειρήματος, παρέδωσε έγκαιρα σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων προσχέδιο της Α.Δ. για διαβούλευση και τυχόν αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ενσωματώθηκαν στο σώμα της τελικής διάταξης. Ισχυρισμοί και αθεμελίωτες αιτιάσεις, περί μη εφαρμογής του νέου συστήματος τιμολόγησης, εκτός του ότι στερούνται επιχειρημάτων, προδίδουν άγνοια και πιθανόν υποκρύπτουν διαθέσεις υπονόμευσης της συλλογικής προσπάθειας για δραστική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

    5. Για πιο λόγο με την ΑΔ 08/10 επιβλήθηκαν ανώτατα όρια στις μεταβολές τιμών των φαρμάκων; Κινδυνεύουν από τις νέες τιμές τα φθηνά, αξιόπιστα φάρμακα;

    Η επιβολή του πλαφόν αποτελεί αναγκαίο μεταβατικό μέτρο για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης στις νέες, μειωμένες τιμές, και θα ισχύσει μέχρι και την έναρξη λειτουργίας της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και του νέου συστήματος συνταγογράφησης.

    Με την επιβολή του πλαφόν διασφαλίζουμε ότι:

    α) Αποφεύγεται ακραία αύξηση τιμών σε φάρμακα, όπου με βάση τις τιμές αναφοράς από τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβάλλονταν αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από 10%,

    β) Αποφεύγεται η υποκατάσταση φθηνών και αξιόπιστων φαρμακευτικών προϊόντων από αντίστοιχα ακριβότερα (όπως έχει κατ΄ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν), υψηλό κόστος για τα ταμεία και τους καταναλωτές.

    6. Η επιβολή πλαφόν είναι σύμφωνη με το νέο θεσμικό πλαίσιο τιμολόγησης;

    Η δυνατότητα της επιβολής πλαφόν με την έκδοση Α.Δ., αποτελεί προϊόν νομοθετικής εξουσιοδότησης, όπως αυτή προβλέπεται τόσο από τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα (άρθρο 1 του Ν.136/46), όσο επίσης και από τον Ν.3845/10 περί εφαρμογής του Μνημονίου. Βάσει και του τελευταίου, η ΥΠΟΙΑΝ εξουσιοδοτείται, για την προστασία των καταναλωτών και την ομαλή λειτουργία των αγορών, να λάβει έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Συνεπώς οιαδήποτε συζήτηση ανακινείται για το θέμα στερείται νομικού και ουσιαστικού ερείσματος.

    7. Η διαδικασία αντιστοίχησης των σκευασμάτων της ευρωπαϊκής με τα αντίστοιχα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έγινε με τρόπο που να διασφαλίζει ότι οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές;

    Αυτό ακριβώς ήταν ο λόγος για την ανάπτυξη της νέας μεθοδολογίας τιμολόγησης: μέσα από τις συγκρίσεις με τις τιμές στις άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε., να οδηγηθούμε στην επιλογή εκείνων, που θα εξυπηρετούν την προσπάθεια μεγιστοποίησης της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Το σκεπτικό είναι απλό: μετά την ανεύρεση όλων των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ε.Ε. (περίπου 240.000), αυτά αντιστοιχίζονται (βάσει ονομασίας, μορφής, περιεκτικότητας) με τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Η σύγκριση γίνεται, αφού επιλεγεί σε κάθε περίπτωση εκείνο το προϊόν που οδηγεί στην χαμηλότερη τιμή. Η διαδικασία αυτή, εκτός της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας, οδηγεί επίσης σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα.

    8. Από το καινούριο σύστημα τιμολόγησης ποιοι τελικά ευνοούνται; Μήπως κερδίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες και πιέζονται αδικαιολόγητα οι ελληνικές;

    Κατηγορηματικά όχι! Η εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης αποτελεί τον ένα από τους τρεις πυλώνες της πολιτικής για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει ως βασικό στόχο την μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με την υποκατάσταση της συνταγογράφησης ακριβών πρωτοτύπων φαρμάκων από αντίγραφα, ένα σημαντικό μέρος των οποίων παράγεται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

    Ειδικότερα, η υιοθέτηση του μεταβατικού μέτρου του ελέγχου της συνταγογράφησης και της αποζημίωσης φθηνότερων φαρμάκων για τις ίδιες παθήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, παράλληλα με την εφαρμογή σε λίγους μήνες της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων με τιμή αναφοράς, δίνεται η δυνατότητα αύξησης του μεριδίου των αντιγράφων φαρμακευτικών προϊόντων, κάτι που οδηγεί σε σημαντική στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας.

    Άλλωστε, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή της λίστας έχει επιβληθεί ανώτατο ποσοστό μείωσης, ώστε να προσαρμοσθούν οι επιχειρήσεις ομαλά στο νέο σύστημα τιμολόγησης.

    9. Με ποια διαδικασία αξιολογήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι παρατηρήσεις - ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών;

    Το ΥΠΟΙΑΝ, έχοντας διαγνώσει την ανάγκη προσαρμογής και βελτίωσης του νέου συστήματος τιμολόγησης, προέβη το προηγούμενο διάστημα σε ανακοινώσεις των νέων τιμών των φαρμάκων προς τις ίδιες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να υποβληθούν τυχόν παρατηρήσεις ως προς την μεθοδολογία αναγωγής, τις πηγές κ.ο.κ., έτσι ώστε να εξεταστούν έγκαιρα, πριν την έκδοση του επίσημου δελτίου τιμών.

    Κατόπιν τούτου, μετά και την έκδοση του νέου δελτίου τιμών, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τις 06/09/2010, δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν ενστάσεις, αναφορικά με την τιμή που δόθηκε στο φαρμακευτικό προϊόν τους. Οι ενστάσεις αυτές θα εξεταστούν κατά την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, κατόπιν και της εισήγησης της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Πρόκειται, δηλαδή, για μια απολύτως διαφανή διαδικασία αντιμετώπισης των ενστάσεων και παρατηρήσεων, με σημαντικές ασφαλιστικές δικλίδες για την αποφυγή σφαλμάτων.

    10. Για ποιο λόγο δεν ανακοινώθηκαν όλες οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων μαζί;

    Κατά τη διάρκεια της ανατιμολόγησης, για ένα μικρό μέρος του συνόλου των φαρμάκων (περίπου 3-4% του συνολικού τζίρου) παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας και έλεγχου.

    Για τα φάρμακα αυτά οι αντιστοιχήσεις ήταν μη ικανοποιητικές, είτε γιατί δεν είχαν δοθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι διαφορετικές ονομασίες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, είτε γιατί πρόκειται για ιδιάζουσες φαρμακευτικές μορφές. Η διαδικασία ανατιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010.

    Το τεχνικό αυτό ζήτημα δεν επηρεάζει το γεγονός, ότι για ένα σύνολο 6.830 φαρμακευτικών προϊόντων, που αντιστοιχούν στο 97% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, οι νέες τιμές είναι γεγονός.

    11. Πότε θα εκδοθεί το συμπληρωματικό δελτίο τιμών φαρμάκων;

    Στις 22/09/2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών για να γνωμοδοτήσει επί των ενστάσεων και των τιμών των υπολειπόμενων φαρμακευτικών προϊόντων. Κατόπιν τούτου, το ΥΠΟΙΑΝ θα προχωρήσει στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού Δελτίου Τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27/09/2010

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Σεπτεμβριανά του '55: "H αρχή του τέλους" για τον ελληνισμό της Πόλης

    Νύχτα 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου... Ένας εξαγριωμένος όχλος ξεχύνεται στους ρωμαίικους μαχαλάδες της Κωνσταντινούπολης και ρημάζει. Σπίτια, καταστήματα, εκκλησιές, σχολειά, περιουσίες, ζωές. Χτυπούν καταστηματάρχες και νοικοκυραίους, κατεβάζουν προθήκες, πετούν και τσαλαπατούν εμπορεύματα, πυρπολούνβ¦

    Την προηγούμενη, 5 Σεπτεμβρίου του 1955, ένα μασούρι δυναμίτιδας έχει εκραγεί στον κήπο του τουρκικού προξενείου στην Θεσσαλονίκη, το οίκημα που συνδέεται με τον Κεμάλ Ατατούρκ, σπάζοντας μερικά τζάμια και πυροδοτώντας ένα πογκρόμ διώξεων κατά των Ρωμιών, 650 χιλιόμετρα μακριά, καθώς ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει την "καταστροφή στο σπίτι του Κεμάλ" ως ολοκληρωτική.

    Η έκρηξη είναι προσχεδιασμένη να λειτουργήσει ως η φωτιά στο φυτίλι, που περιμένει από καιρό την πυροδότησή του. Άλλωστε, η κατοπινή αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος, που τοποθέτησε τη δυναμίτιδα στον κήπο του προξενείου είναι ο κλητήρας του, ο Χασάν Μεχμέτογλου και έδρασε κατόπιν εντολής του Τούρκου φοιτητή, Οκτάι Εγκίν, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύεται, δε, ότι το σχέδιο γνωρίζουν πολύ καλά οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη.

    Είναι, βλέπεις, η εποχή, που το Κυπριακό κλυδωνίζει επικίνδυνα τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και η Άγκυρα στη διπλωματική της αναμέτρηση με την Αθήνα, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό μέσο τούς ελληνορθόδοξους της Πόλης, έχοντας φροντίσει προηγουμένως να παθιάσει τον τουρκικό λαό ενάντια στην "αυτοδιάθεση" της Κύπρου και ως εκ τούτου στην ένωση του πληθυσμού της -στην πλειονότητα ελληνοκυπριακού- με την Ελλάδα. Λίγες μέρες πριν (29 Αυγούστου), είχε ξεκινήσει στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία των Βρετανών, η Τριμερής (Ηνωμένο Βασίλειο-Τουρκία-Ελλάδα) Διάσκεψη επί της αυτοδιάθεσης της Κύπρου, μιας και η Ελλάδα είχε προσφύγει για το θέμα στον ΟΗΕ. Οι Βρετανοί ακολουθούν την πατροπαράδοτη διαιρετική πολιτική τους, αφήνουν τη διαρροή πληροφοριών ότι Ελληνοκύπριοι σχεδιάζουν σφαγές σε βάρος Τουρκοκυπρίων, δήλωση την οποία κάνει δημοσίως ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός, και βάζουν την Τουρκία να συγκρουσθεί με την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Φ. Ζορλού, προβαίνοντας στην επιθετική δήλωση "δεν βλέπω λόγο να συνεχίσουμε τη Διάσκεψη μια που η Ελλάδα επιμένει στην ακατανόητη αυτοδιάθεση", τα β¦ βροντάει και φεύγει και ο Έλληνας ομόλογός του, Στ. Στεφανόπουλος, επιστρέφει απογοητευμένος στην Αθήνα.

    Στην Τουρκία ένα καζάνι μπαίνει στη φωτιά... Η Άγκυρα έχει εμπλακεί για τα καλά στην υπόθεση "αυτοδιάθεση" και παρακρατικοί μαζί με ανθρώπους του πρωθυπουργού Μεντερές υποδαυλίζουν την οργή του λαού. Πολιτικές συγκεντρώσεις με κεντρικά συνθήματα "εδώ είναι Τουρκία και μιλάμε τουρκικά" και "ένωση της Κύπρου με την Τουρκία", συζητήσεις σε υψηλούς τόνους και διενέξεις Τούρκων και Ρωμιών σε χώρους συγκεντρώσεως, καφενεία, μαγέρικα, ακόμη και πανεπιστήμια, κάνουν το καζάνι να βράζειβ¦

    Ώσπου, το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου, με πρόσχημα την "αυθόρμητη λαϊκή έκρηξη" και με αφορμή τη βόμβα στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, περί τους 50.000 Τούρκοι πολίτες, εφοδιασμένοι με καδρόνια, αξίνες, λοστούς και πέτρες, ξεκινούν από την πλατεία Ταξίμ, τρέχουν με πάθος και χυμούν με μένος σε βάρος κάθε τι ρωμαίικου στην Πόλη. Κοντά δέκα ώρες αφανίζουν βιος και ζωές σε Πέρα, Φανάρι, Ταταύλα και από την οργή τους δεν γλυτώνουν Αρμένιοι και Εβραίοι.

    Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου βρίσκει τον συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, ΜΙ6, ή αλλιώς "Ιντέλιτζενς Σέρβις", να περιδιαβάζει στα χαλάσματα του Πέρα, κρατώντας σημειώσεις για την αναφορά του στην υπηρεσίαβ¦

    Ο, δε, απολογισμός της ανθρώπινης λαίλαπας είναι τραγικός: Τριάντα νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, 200 επισήμως βιασθείσες και βιασθέντες και επιπλέον κατεστραμμένα 4.384 καταστήματα και εργαστήρια, 1.004 σπίτια, 110 εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία, 21 εργοστάσια, 11 κλινικές, 12 ξενοδοχεία, 27 φαρμακεία, 71 εκκλησιές, 26 σχολεία, δύο νεκροταφεία, οι πατριαρχικοί τάφοι στη Μονή Βαλουκλή, διάφορα κοινοτικά κέντρα, ρωμαίικες λέσχες και άλλα.

    Η νύχτα των Σεπτεμβριανών του ΄55 στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίσθηκε ως "η αρχή του τέλους" για τον ελληνισμό της πόλης και κατέλαβε τη δική της σελίδα στην ιστορία της επί δεκαετίες διωκόμενης Ρωμιοσύνης από τα χώματα της απέναντι όχθης του Αιγαίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 September 2010 - 0:30:59 UTC