Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα συνοριακή δίοδος Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ
  • [02] Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός
  • [03] Υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας
  • [04] Στάση εργασίας σε ΟΣΕ, Προαστιακό
  • [05] Αυστηρές ποινές και έλεγχοι
  • [06] Προσλήψεις εκπαιδευτικών
  • [07] Οι υποψήφιοι του ΛΑΟΣ
  • [08] Αδιέξοδο στο ΣΥΡΙΖΑ
  • [09] Ανακαλούν τις αυξήσεις

  • [01] Νέα συνοριακή δίοδος Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ

    Τη σημασία της νέας διόδου Κυπρίνου-Ιβαΐλοβγκραντ τόσο για τις ανθρώπινες σχέσεις των τοπικών κοινωνιών, από τις δύο πλευρές των συνόρων, όσο και για την περαιτέρω, δυναμική ανάπτυξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων, σε όλους τους τομείς, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, εγκαινιάζοντας, σήμερα, από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Γκεόργκι Παρβάνοφ, τη συγκεκριμένη δίοδο.

    "Είμαι, πράγματι, ευτυχής, που εγκαινιάζω τη νέα διάβαση, με το φίλο, πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ", ανέφερε κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι, το 1988, ως υπουργός Εξωτερικών, τότε, της Ελλάδας, είχε λάβει μέρος στα πρώτα εγκαίνια του συνοριακού σταθμού Ορμένιο-Σβίλεγκραντ και το 1995 υπέγραψε τη διακρατική συμφωνία για τη διάνοιξη και των υπόλοιπων συνοριακών σταθκμών.

    Αφού υπογράμμισε τη σημασία της νέας διόδου, το πρόεδρος Παπούλιας τόνισε ότι, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου πετρελαιαγωγού, όπως υπογράμμισε, θα αποτελέσει σημαντικό νέο βήμα στην ανοδική πορεία της διμερούς συνεργασίας.

    "Μία όμορφη γιορτή" χαρακτήρισε τα εγκαίνια του νέου συνοριακού σταθμού ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, στη χαιρετιστήρια ομιλία του.

    "Όταν, με το φίλο, Έλληνα ομόλογό μου, Κάρολο Παπούλια, εγκαινιάζαμε, πρόσφατα τη δίοδο Ιλιντεν-Εξοχή, είπα μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι, εμείς οι δύο δεν πρόκειται να κουραστούμε, εγκαινιάζοντας νέες διόδους", πρόσθεσε ο κ. Παρβάνοφ, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τον Κάρολο Παπούλια για την προσωπική δέσμευσή του και τη συνεχή του δράση υπέρ της προσέγγισης των Ελλήνων και των Βουλγάρων, τόσο ως υπουργός Εξωτερικών όσο και ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Παρβάνοφ, η νέα δίοδος είναι και νέο σύμβολο της βελτιωμένης ποιότητας των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και Βούλγαρων ως φίλων και εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τη σημασία της νέας διόδου για την ανάδειξη της πολιτικής και ιστορικής κληρονομιάς των δύο χωρών, υπογράμμισε στην ομιλία του ο νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης, αναφερόμενος στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών, που αποτελούν στοιχεία ενός ενιαίου αρχαιολογικού χώρου, εκατέρωθεν των συνόρων.

    "Ο δήμος του Ιβαΐλοβγκραντ απέκτησε τον ευρωπαϊκό δρόμο του. Ένα πολύχρονο όνειρο έγινε πραγματικότητα. Αυτός ο δρόμος θα είναι δρόμος φιλίας και καλής γειτονίας", σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της βουλγαρικής πόλης, Στέφαν Τάνεφ, ενώ ο δήμαρχος του Κυπρίνου, Μιχάλης Στραντζέλης, ανήγγειλε ότι σε περίπου ένα χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμος ο νέος δρόμος μέχρι το συνοριακό σταθμό, από την ελληνική πλευρά των συνόρων, ύψους 5 εκατ. ευρώ.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γεώργιος Ντόλιος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, μετείχαν στην κυβερνητική αντιπροσωπεία, που συνοδεύει τον Πρόεδρο Παπούλια.

    Στα εγκαίνια παρέστη - μεταξύ άλλων - και ο πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Τσβέταν Τσβετάνοφ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ότι, στους δέκα μήνες που έχουν μεσολαβήσει από τα εγκαίνια της διόδου Ζλάτογκραντ- Θέρμες, από τους πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Μπόικο Μπορίσοφ, από τη διάβαση αυτή έχουν διέλθει 280.000 άτομα.

    Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνοδεύει τον πρόεδρο της Βουλγαρίας συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

    Με την συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι.

    Σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ενώ έχει προγραμματίσει επίσης συναντήσεις και με τους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων φορέων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας.

    Αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζει για πρώτη φορά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΛΘ, νωρίς το μεσημέρι.

    Το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου συνεχίζεται το Σάββατο με τη συμμετοχή του στην τελετή εγκαινίων στο κτίριο διοίκησης της ΔΕΘ, νωρίς το πρωί και τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει αμέσως μετά με τις διοικήσεις και τους εκπροσώπους των εργαζομένων των εταιρειών ΔΕΘ ΑΕ και HELEXPO.

    Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργούς θα επισκεφθεί τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ και το βράδυ θα απευθύνει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, ολοκληρώνεται με τη συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή στη 1.00 μ.μ.

    Σύσταση Γενικής Γραμματείας

    Γενική Γραμματεία για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού θα συσταθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    Γενική γραμματέας θα οριστεί η έως τώρα Διεύθυντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    Στο μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα για δεύτερη φορά η ομάδα σχεδιασμού της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Γ. Ραγκούση, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και η κα Ρ. Βάρτζελη, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη ΔΕΘ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας

    Η Ελλάδα υποχώρησε το 2010 στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF) μεταξύ 139 χωρών, από την 71η θέση το 2009. Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση World Economic Report που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Κίνα, οφείλεται στη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντός της.

    Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη "φτωχή" λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, όπως αναφέρει η έκθεση, ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ. Η βαθμολογία των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας τους καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.

    Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς είναι η ακόλουθη: Στους θεσμούς 84η, στις υποδομές 42η, στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, στην υγεία και το εκπαιδευτικό σύστημα 40η, στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η, στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η, στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, στο μέγεθος αγοράς 39η, στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η και στην καινοτομία 79η.

    Πρώτη χώρα σε ανταγωνιστικότητα στον κόσμο παραμένει και φέτος η Ελβετία, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, ενώ στη δεύτερη θέση από την τέταρτη πέρυσι ανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση. Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση (από 6η πέρυσι).

    Η έκθεση σημειώνει τις πολύ υψηλές επιδόσεις των σκανδιναβικών χωρών, καθώς, εκτός από τη Σουηδία, στην πρώτη 20άδα βρίσκονται και η Φινλανδία (7η), η Δανία (9η από 5η πέρυσι) και η Νορβηγία (14η). Βελτίωσε παρουσίασε και η Κίνα, η οποία ανέβηκε δύο σκαλοπάτια στην 27η θέση. Επίσης, πολλές χώρες από την περιοχή της Μέσης Ανατολής - κυρίως του Περσικού Κόλπου - και της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται στην πρώτη 50άδα. Για τις χώρες της ΕΕ, η έκθεση διαπιστώνει ότι, αν και έχουν επιμέρους διαφορές στα προβλήματα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως την αύξηση της ευελιξίας των αγορών, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει περισσότερο την καινοτομία και τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση των αγορών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Στάση εργασίας σε ΟΣΕ, Προαστιακό

    Ακινητοποιημένοι, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, είναι και σήμερα Πέμπτη οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, εξαιτίας της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΣΕ. Επίσης, τις ίδιες ώρες, δεν κινείται το Μετρό, στη διαδρομή από Δουκίσης Πλακεντίας έως Αεροδρόμιο.

    Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν το μεσημέρι πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υποδομών, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Αυστηρές ποινές και έλεγχοι

    Με τις αυστηρές ποινές και τους ελέγχους που προβλέπονται από τη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος θα απειλούνται οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που επανειλημμένα δεν κόβουν αποδείξεις που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο πάνω από 120.000 ευρώ που εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, καθώς και οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την καταβολή φόρων πάνω από 15.000 ευρώ.

    Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών που εστάλη στις εφορίες στα ελεγκτικά κέντρα και στο ΣΔΟΕ.

    Ετσι, οι φορολογούμενοι αυτοί θα ελέγχονται εξονυχιστικά για ξέπλυμα χρήματος και εφόσον προκύπτει κάτι τέτοιο θα τους επιβάλλεται άρση του τραπεζικού φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου καθώς και ποινές οι οποίες θα μπορούν να φτάνουν έως και κάθειρξη δέκα ετών.

    Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών καταγράφονται συγκεκριμένα οι παραβάσεις οι οποίες θα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Αυτές είναι:

    - η μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κλπ)

    - η μη καταβολή στο δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ

    - η παράλειψη υποβολής ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν ή απεκρύβησαν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ

    - η μη απόδοση στο δημόσιο φόρου πλοίων εφόσον αυτός υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

    - η μη απόδοση ή η ανακριβής απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση

    - η έκδοση ή η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ανεξαρτήτως αξίας

    - τα αδικήματα λαθρεμπορίας.

    Πιστή εφαρμογή του μνημονίου ζήτησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου

    Επιστολές προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι εμπλέκονται με την υλοποίηση του μνημονίου, απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός υπενθυμίζει στους συναδέλφους του τις υποχρεώσεις τους έναντι του μνημονίου και ζητεί να τις εκπληρώσουν τόσο όσον αφορά στον έλεγχο των δαπανών, όσο και σχετικά με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στους τομείς ευθύνης τους.

    Παράλληλα, με άλλες επιστολές προς το σύνολο των μελών της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζητεί να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό 2011 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

    Εξάλλου, στις 13 Σεπτεμβρίου θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, προκειμένου να παράσχει βοήθεια στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Σημείο αιχμής παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23% και το ενδεχόμενο αντικατάστασης της υποχρέωσης αυτής του μνημονίου, με άλλο μέτρο δημοσιονομικά ισοδύναμο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Προσλήψεις εκπαιδευτικών

    Ολοκληρώθηκε η Α΄ φάση της διαδικασίας πρόσληψης 2.454 αναπληρωτών εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων και 1.304 αναπληρωτών κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών, για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2010-2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

    Παράλληλα, ανακοινώνονται οι προσλήψεις 1.064 αναπληρωτών κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04 και ΠΕ04.05, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για ανάληψη υπηρεσίας, από την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010.

    Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τη δια βίου μάθηση

    Με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να κάνει λόγο για μείζονα εθνική επιλογή της κυβέρνησης με στόχο τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την κατάρτιση και την οικονομία, και την αντιπολίτευση να δηλώνει σύσσωμη ότι το καταψηφίζει επί της αρχής χαρακτηρίζοντας το ασαφές και πρόχειρο, άρχισε στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της δια βίου μάθησης.

    Η θέσπιση Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), η δημιουργία σχολείων μέσα στις μονάδες απεξάρτησης, η καθιέρωση πιστοποίησης ελληνομάθειας για μετανάστες και η εξασφάλιση της αξιοκρατικής και δίκαιης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα Εσπερινά Λύκεια, είναι μερικά από τα θέματα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την σύσταση Εθνικού Κέντρου για παλιρροϊκά κύματα. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, η σύσταση και λειτουργία του Κέντρου είναι απαραίτητη για την προστασία, τόσο του Ελλαδικού χώρου όσο και της ευρύτερης περιοχής, η οποία δεν καλύπτεται από κανένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Προειδοποίησης. Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι που θα λειτουργεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Ε.Α.) αναλαμβάνει το ρόλο ενός «Περιφερειακού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι» για ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    Θεσπίζεται ο θεσμός των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Ζ.Ε.Π.), που αποτελεί καινοτομία στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου, με βασικό στόχο την άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης και ένταξης στην εκπαίδευση των μαθητών από διαφορετικά κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Η θέσπιση των Ζ.Ε.Π. βασίζεται στη λογική της θετικής διάκρισης για να ξεπεράσουν οι μαθητές τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς λόγους. Αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας ενός μόνιμου θεσμού στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

    Επίσης δίδεται προτεραιότητα στην ειδική αγωγή. Στόχος είναι η «παράλληλη στήριξη» των παιδιών με ιδιαιτερότητες και η παραμονή τους μέσα στην τάξη, στα πλαίσια μιας ενταξιακής εκπαιδευτικής πολιτικής.

    Παράλληλα δημιουργούνται σχολεία μέσα στις μονάδες απεξάρτησης. Συγκεκριμένα με τη λειτουργία εκπαιδευτικών δομών μέσα σε αναγνωρισμένες μονάδες απεξάρτησης, που υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, νέοι και νέες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης μπορούν, μέσω ειδικών μαθημάτων μάθησης, να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία που, ενδεχομένως, διέκοψαν με σκοπό την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Επίσης βελτιώνονται τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Όπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο , θεωρείται σημαντικό βήμα η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των υπηρετούντων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, που είναι ισοδύναμη με αυτήν των υπολοίπων σχολείων.

    Εξασφαλίζεται η αξιοκρατική και δίκαιη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα Εσπερινά Λύκεια. Έτσι, μικρό ποσοστό αποφοίτων των εσπερινών λυκείων έχει τη δυνατότητα εισαγωγής στις Ανώτερες και Ανώτατες Σχολές χωρίς εξετάσεις. Στο νομοσχέδιο σημειώνεται χαρακτηριστικά : "Υπερασπιζόμενοι πρωτίστως την ευεργετική διάταξη που αφορά αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους μαθητές, βάζουμε τέλος στην παραποίηση πού είχαν δημιουργήσει όσοι μεταπηδούσαν από την Β' λυκείου του ενιαίου λυκείου στην Γ' τάξη του εσπερινού και από εκεί στα Πανεπιστήμια, ώστε να μην υποσκελίζουν τους πραγματικούς δικαιούχους της ευεργετικής διάταξης".

    Καθιερώνεται πιστοποίηση ελληνομάθειας, ως πιλοτική εφαρμογή της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για το εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Το πιστοποιητικό ελληνομάθειας αποκτάται με ελεύθερη πρόσβαση σε εξετάσεις, χωρίς την υποχρεωτικότητα της παρακολούθησης συμβατικών διαδικασιών εκπαίδευσης.

    Εξετάζεται η πραγματική ελληνομάθεια των μεταναστών την οποία έχουν αποκτήσει μέσα από ποικίλους φορείς εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης ή ακόμα και μέσα από αυτομόρφωση.

    Παράλληλα, αποτελεί ένα ακόμη βήμα για κοινωνική συνοχή και κοινή ασφάλεια καθιστώντας ουσιαστικά δυνατή την απόκτηση της άδειας διαμονής του «επί μακρόν διαμένοντος» από πολλούς μετανάστες που έχουν πραγματικά τα προσόντα Με τον νόμο 3838/2010 η απόκτηση της άδειας διαμονής «του επί μακρόν διαμένοντος» οδηγεί στην ένταξη των μεταναστών που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας. Ο κάτοχός της όχι μόνον αποκτά πολύ σημαντικά εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα πλεονεκτήματα, αλλά διασφαλίζει επιπλέον τόσο τη δυνατότητα να ζητήσει την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων προκειμένου να συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές, όσο και να υποβάλει αίτημα πολιτογράφησής του. Αποτελεί λοιπόν ένα θεσμικό εργαλείο κοινωνικής ομαλότητας (το οποίο υιοθετήθηκε σε συμμόρφωση με κοινοτική οδηγία και για χρόνια έμενε παντελώς αναξιοποίητο).

    Τέλος, αποζημιώνονται ανήλικοι Ρομά. Σε τροπολογία του νομοσχεδίου αναφέρεται σχετικά: "Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα γονέων, εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων που φιλοξενούν ανήλικους Ρομά, τροποποιούμε την χρονική περίοδο καταβολής του σχετικού οικονομικού επιδόματος στις οικογένειες των Ρομά. Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να παραμένουν οι μαθητές Ρομά στην τάξη ολόκληρη την χρονιά, γιατί μόνο έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ένταξης και ενσωμάτωσης τους στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα σταθεροποιείται η σύνθεση της τάξης και μπορούν συνολικά οι υπόλοιποι μαθητές να συμμετέχουν στο εγχείρημα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Οι υποψήφιοι του ΛΑΟΣ

    Με τον Άδωνι Γεωργιάδη, υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, κατέρχεται στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Όπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σβ αυτές τις εκλογές το κόμμα κατέρχεται χωρίς αντιπαλότητα και δογματισμό, με πρωταρχικό στόχο να εξυπηρετηθεί η πατρίδα. Είπε ακόμη ότι ο ΛΑΟΣ θα είναι το κόμμα που θα γελάει στις 7 Νοεμβρίου, καθώς ήδη κέρδισε τη πρώτη μάχη, αυτή του Τύπου, αφού, όπως είπε, όλοι ασχολούνται με τις επιλογές του κόμματος.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητα του βουλευτή Θανάση Πλεύρη, ως αντιπεριφερειάρχη Αθηνών και την υποψηφιότητα του βουλευτή Λάρισας Αστέριου Ροντούλη ως περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Επίσης ανακοίνωσε τη στήριξη για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Παπανδρέου, στα Επτάνησα του πρώην βουλευτή της ΝΔ Σπ. Σπύρου, στο Νότιο Αιγαίου του πρώην νομάρχη Μπάμπη Κόκκινου και στην περιφέρεια Ηπείρου την υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Ιωαννίνων κ. Αλ. Καχριμάνη.

    Για το δήμο Αθηναίων και το ψηφοδέλτιο του Νικήτα Κακλαμάνη ο ΛΑΟΣ θα προτείνει πέντε στελέχη του κόμματος. Τον Δημήτρη Κωνσταντάρα, τον Γιώργο Μαργέτη, τον Απόστολο Μπαμίχα, τον Θεόδωρο Ρουμπάνη και τη Βάσω Τσιαντιέρη.

    Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, την επόμενη Τρίτη, όπου το κόμμα θα ανακοινώσει και άλλες υποψηφιότητες.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έθεσε ως πήχη στον Άδωνι Γεωργιάδη το 14%, ποσοστό που είχε φέρει ο ίδιος ως υποψήφιος δήμαρχος.

    Τέλος, ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε στο βήμα το βουλευτή Μάκη Βορίδη, λέγοντας ότι όσοι θέλουν να διεμβολίσουν το κόμμα τους λέω ότι «ο Μάκης Βορίδης έχει την πλήρη υποστήριξη μου και να περιμένετε ότι θα είναι πιο μπροστά από μπροστά».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Αδιέξοδο στο ΣΥΡΙΖΑ

    Αδιέξοδο στο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Αττικής, καθώς και η σημερινή πρωινή συνεδρίαση της Γραμματείας του συνδυασμού έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αφού κάθε πλευρά παρέμεινε στις θέσεις της.

    Το μεσημέρι, ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το "Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής" θα αποφασίσει για τον επικεφαλής του συνδυασμού, που προφανώς θα είναι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Από την πλευρά του ο ΣΥΝ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που έληξε αργά τη νύχτα, αποφάσισε να επιμείνει στην υποψηφιότητα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Αλαβάνος είπε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δίνουν μια μοναδική ευκαιρία στον ελληνικό λαό να τοποθετηθεί για το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη, "ενάντια στο Μνημόνιο και σε μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία να υπάρξει κοινός υποψήφιος, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε στις δηλώσεις του ότι "δεν χρειαζόταν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αν τοποθετούμασταν με βάση τα κριτήρια της κοινωνίας και όχι με βάση τα κριτήρια προσώπων και ομάδων".

    Αναφορικά με την υποψηφιότητα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι μια πρόταση, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ανέφερε ότι θα μπορούσε να ήταν κοινός υποψήφιος, αλλά δεν δέχθηκε ο ίδιος.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι με την κάθοδό του στις εκλογές και "τις συνεργασίες με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό χώρο, θα επιδιώξουμε την αποφασιστική καταδίκη του Μνημονίου και των πολιτικών δυνάμεων που μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση".

    Ανέφερε ότι στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας το "Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής" θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή ενότητα, ενώ για την περιφέρεια Αττικής σημείωσε ότι το εγχείρημα είναι ενωτικό και είναι ανοιχτό σε μεγαλύτερη διεύρυνση.

    Στην ερώτηση σχετικά με το τι θα θεωρήσει επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ότι το αποτέλεσμα μπορεί και να μην είναι καλό, ωστόσο, πρόσθεσε, "ξέρουμε ότι διακινδυνεύουμε, αλλά ζούμε ιστορικές στιγμές και κανείς δεν μπορεί να είναι απών", ενώ για τον εαυτό του είπε ότι αισθάνεται απλά αγωνιστής της Αριστεράς.

    Στην ομιλία του στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί επί μακρόν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα «υπήρξαν δυνάμεις στο συμμαχικό σχήμα, που δεν επιθυμούσαν τη σύνθεση και συγκρότησαν παράλληλα πολιτικά μέτωπα, με ξεχωριστή εφημερίδα και ξεχωριστές εκδηλώσεις και διακηρύξεις».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι οι δυνάμεις αυτές «θεώρησαν την κρίση ως ευκαιρία να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως τον ΣΥΝ και να αναζητήσουν συμμαχίες σε άλλες κατευθύνσεις, στη βάση μιας υποτιθέμενης σκληρής και άκαμπτης ιδεολογικής γραμμής. Έτσι είναι δύσκολο να προχωρήσει μια συμμαχία», παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι ο ίδιος έκανε πολλές παραχωρήσεις για να ξεπεραστεί η κατάσταση.

    Σημείωσε, μάλιστα, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, ότι «και οι επιθέσεις, τα χτυπήματα, η υπονόμευση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ από το λεγόμενο "Μέτωπο" και από τον πρώην πρόεδρο του κόμματός μας δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τον κ. Αλαβάνο να δώσει εξηγήσεις στον κόσμο της αριστεράς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αναφερόμενος στη συζήτηση για την Περιφέρεια Αττικής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ενώ επιδίωξε να υπάρξει λύση κοινά αποδεκτή «βρισκόμασταν μονίμως μπροστά σε τετελεσμένα, πίσω από τα οποία έπρεπε να συρθούμε για να διασώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμασταν μπροστά σε μια τακτική που υπονόμευε συστηματικά κάθε προοπτική να υπάρξει ευρύτερη υποψηφιότητα», ενώ αναφέρθηκε και στην πρότασή του προς τον κ. Αλαβάνο να θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο της Αθήνας, πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Ανακαλούν τις αυξήσεις

    Θετικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι έφερε για τις τιμές αλεύρων και ψωμιού, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς οι αλευροβιομηχανίες ανακαλούν τις προτροπές τους για αυξήσεις ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται σε βάθος για την τιμολογιακή πολιτική στην αλυσίδα σίτος - άλευρα - ψωμί.

    Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδρίασε, χθες, προκειμένου να εξετάσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, για αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 7 του ν. 703/77, κατά του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων και του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά των «αλεύρων» κ«σιτηρών» για τυχόν παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει, και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Κατά τη συνεδρίαση, προτάθηκαν δεσμεύσεις από το Σύνδεσμο Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων και το Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ομόφωνα αποφάσισε να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που υπέβαλαν οι δύο Σύνδεσμοι.

    Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάκληση ή ανασκευή των ανακοινώσεων της 12ης και 13ης Αυγούστου περί αναπροσαρμογής τιμών και την αποχή τους στο μέλλον από οποιαδήποτε σύσταση ή προτροπή, που να αφορά, άμεσα ή έμμεσα, τη διαμόρφωση της τιμολογιακής και εν γένει εμπορικής πολιτικής των επιχειρήσεων - μελών τους.

    Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των αλευροβιομηχάνων με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Επιτροπή, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο που ανέρχεται μέχρι και στο 10% των ακαθαρίστων εσόδων των μελών τους.

    Η απόφαση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού ελήφθη αποκλειστικά και μόνο στο στάδιο της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων ενώ συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η έρευνα της υπόθεσης σίτος - άλευρα - ψωμί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, και η απόφαση αυτή ''δεν προδικάζει τη νομική αξιολόγηση των ήδη τελεσθεισών πράξεων ή/και παραλείψεων των εμπλεκομένων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο στάδιο της τακτικής διαδικασίας'' όπως σημειώνει η επιτροπή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από την αρχική προτροπή για αυξήσεις που έφταναν ή ξεπερνούσαν το 30% τις ημέρες του Αυγούστου εν τέλει οι αυξήσεις , όπου έγιναν τελικά, ήταν κάτω του 20% και ο έλεγχος συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν δικαιολογείται από τα κοστολογικά στοιχεία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 September 2010 - 12:31:16 UTC