Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα"
  • [02] Τιμολόγια ΔΕΗ-ΡΑΕ: Μικρότερες αυξήσεις
  • [03] Η ατζέντα της Παρασκευής 10/9/2010
  • [04] Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας
  • [05] Δημοσκόπηση της Public Issue

  • [01] "Καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα"

    Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο, για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στον ΟΛΘ.

    Θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα, τόνισε το πρωί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ.

    Οι σχέσεις κράτους - ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί , επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι "ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν."

    Μίλησε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που πέρα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, βλέπει και την ανάγκη να ανταποκρίνονται στη λύση κοινωνικών προβλημάτων.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ διότι, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης παρατηρείται μια δυστοκία, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα χρηματοδότηση. Κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν αυτό το ρίσκο της χρηματοδότησης για να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να παταχθεί η διαφθορά στην επιχειρηματικότητα διότι με τη διαφθορά οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν γρήγορα υψηλά κέρδη, αλλά δεν έχουν μέλλον και προοπτική.

    Κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνέργεια και προτάσεις για νέες ιδέες και να μην τα περιμένουν όλα από τον πρωθυπουργό.

    Ζήτησε επίσης να μπει τέλος στις πελατειακές σχέσεις , σε νοοτροπίες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος, που τις θεωρούσαμε ως δεδομένες.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αντικαρκινικό Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    Συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου Άρη Μοσιώνη, τον πρόεδρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» Νικήτα Κανάκη και ενημερώθηκε για το πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για την υγεία του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε νοσοκομείο.

    Συνομίλησε με μετανάστες και Ρομά που είχαν πάει στο νοσοκομείο να κάνουν προληπτικό έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά και με το προσωπικό, εργαζόμενους και ασθενείς του νοσοκομείου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Τιμολόγια ΔΕΗ-ΡΑΕ: Μικρότερες αυξήσεις

    Σε «ψαλίδισμα» των προτάσεων της ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, προχωρά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), που συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα για να διαμορφώσει την τελική εισήγηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ολομέλεια της ΡΑΕ, που θα συνεδριάσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Πέμπτη, υπό τον πρόεδρο Ν. Βασιλάκο, θα προτείνει μείωση του μέσου εσόδου, που ζητά η ΔΕΗ κατά 6 %, από 74,5 σε 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και παράλληλα θα εισηγηθεί μηχανισμούς για τον περιορισμό της επιβάρυνσης των χαμηλών καταναλώσεων. Η μείωση του μέσου εσόδου αιτιολογείται από την Αρχή με το επιχείρημα ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε υπέβαλε η ΔΕΗ τις προτάσεις της, έχει μεσολαβήσει υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και μείωση των μισθών των εργαζομένων, που εκτιμάται ότι ωφέλησαν την επιχείρηση κατά 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Οι αλλαγές στα τιμολόγια γίνονται σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του επικαιροποιημένου μνημονίου, που προβλέπει ότι «η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα μηχανισμό, ώστε να διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα από αυτή τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο ως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές».

    Η γενική κατεύθυνση των αλλαγών είναι, οι χρεώσεις της ΔΕΗ προς τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών να αντανακλούν το αντίστοιχο κόστος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ενέργειας, δηλαδή να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη. Κάτω του κόστους σήμερα είναι το οικιακό τιμολόγιο (για μικρές και μεσαίες καταναλώσεις) και το αγροτικό, τα οποία θα αυξηθούν, ενώ μεγάλα περιθώρια κέρδους έχει η ΔΕΗ από το εμπορικό τιμολόγιο (μικρομεσαίοι) και τα σπίτια με υψηλές καταναλώσεις (πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο).

    Πρόταση, που κερδίζει έδαφος, είναι να περιοριστεί, ή ακόμη και να μηδενιστεί, η μείωση που προκύπτει για τα σπίτια με υψηλές καταναλώσεις, με στόχο να περιοριστούν αντίστοιχα οι αυξήσεις για τα μικρά κλιμάκια κατανάλωσης. Αυτό θα γίνει με αύξηση της χρέωσης των νοικοκυριών με μεγάλες καταναλώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

    Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρόκειται, επίσης, να εισηγηθεί μείωση του αριθμού των τιμολογίων, που παρέχει η ΔΕΗ σε επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών σε 13, από 30 και πλέον που υφίστανται σήμερα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η ατζέντα της Παρασκευής 10/9/2010

  • Ατυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. Βέλγιο/Βρυξέλλες

  • Τελετή παράδοσης-παραλαβής στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης (πρώην ΥΜΑ-Θ).

  • Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα απευθύνει χαιρετισμό στην ημερίδα που διοργανώνει ο Τομέας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΕΒΕ) του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ. Θεσσαλονίκη/ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" (Αίθουσα Αλέξανδρος 1) - 09:30:00

  • Δράσεις της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών

    09:30 Συνέντευξη Τύπου, στο πάρκο μπροστά από τα γραφεία του Συνδέσμου (Β. Όλγας 114 & Π. Συνδίκα- Θεσσαλονίκη)

    17:00 Καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από την είσοδο του ιδρύματος,

    19.00 Συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος της λεωφόρου Β. Όλγας.

  • Ημερίδα με θέμα "Το μέλλον του Σιδηροδρόμου στη Θεσσαλία". Συνδιοργανώνεται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, το δήμο Βόλου, το δήμο Νέας Ιωνίας και την Ένωση Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας. Βόλος/αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου (Πλατεία Ρήγα Φεραίου) - 09:30:00

  • Συνέντευξη Τύπου των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν εν όψει ΔΕΘ. Θεσσαλονίκη/Κτίριο ΕΣΗΕΜ-Θ - 11:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής "Σύγχρονο Θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος" (Πέμυ Ζούνη, απερχόμενη διευθύντρια σπουδών, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, νέος διευθυντής σπουδών και καθηγητές και συνεργάτες της σχολής). Θεσσαλονίκη/Εγνατία 45, 3ος όροφος - 12:00:00

  • Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Θεσσαλονίκη/ΟΛΘ - 12:00:00

  • Παρουσίαση του βιβλίου του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Πάνου Σόμπολου "Μια ζωή ρεπορτάζ". Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Γκιουλέκας, Δημήτρης Γουσίδης, Αναστάσιος Μάνθος. Θεσσαλονίκη/Κτίριο ΕΣΗΕΜ-Θ - 13:00:00

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί την Γενική Διευθύντρια της UNESCO k. Irina Bokova. Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο - 14:00:00

  • Παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ο Βρετανός φωτογράφος και καθηγητής στο Central Saint Martins College του Λονδίνου θα πραγματοποιήσει διάλεξη για τη σειρά φωτογραφιών "The Last Things", η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010, του Μουσείου Φωτογραφίας. Θεσσαλονίκη - 17:30:00

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Θεσσαλονίκη/Πλατεία Λευκού Πύργου - 18:00:00

  • Ημερίδα με θέμα "Δρόμοι πολιτισμού στη Μεσόγειο - Ιστορική συνέχεια και μελλοντικές προοπτικές". Την έναρξη των εργασιών ημερίδας θα κηρύξει ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Επίσης, ο υφυπουργός θα εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφίας "Muslim World Caught: Between Imaginary and Reality", που θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο με την ημερίδα. Θεσσαλονίκη/Τρ. Πειραιώς (Κατούνη 12-14) - 19:00:00

  • Εγκαίνια Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας από τον Υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο. 19:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό γυναικών

    Θέσεις 3-4: 18:30 Ιταλία-Ολλανδία

    ΤΕΛΙΚΟΣ: 21:00 ΕΛΛΑΔΑ-Ρωσία

  • Χάντμπολ-Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ανδρών (Α΄ γύρος, α΄ αγώνας):

    21:30 Χάντμπολ Ες-Φίλιππος Βέροιας

  • Χάντμπολ-Κύπελλο ανδρών-Συνέντευξη Τύπου ενόψει του τελικού. Αθήνα/Βύρωνας - 13:00:00

  • Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Ελπίδων-Κλήρωση αγώνων μπαράζ 13:30:00

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας

    Στη σύσταση «Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας», το οποίο θα διαχειριστεί κονδύλια ύψους έως 100 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), σε συνδυασμό με ιδιωτικούς πόρους, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα -πιθανότατα εντός του 2010- η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε χθες, στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη.

    Σύμφωνα με την κα Κατσέλη, το Ταμείο θα χρηματοδοτεί δράσεις, που συνδυάζουν κοινωνικούς σκοπούς και επιχειρηματικότητα, «πατώντας» πάνω και στο νομοσχέδιο για τις εταιρίες κοινωνικής οικονομίας (ΕΚΟ), που ανακοίνωσε πρόσφατα ο προκάτοχός της στο υπουργείο, Ανδρέας Λοβέρδος (σ.σ. η συνολική δημόσια δαπάνη -κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση- για την ενίσχυση των ΕΚΟ ως το 2013 εκτιμάται στα 260 εκατ. ευρώ).

    Στο περιθώριο εκδήλωσης για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η κα Κατσέλη γνωστοποίησε ακόμη ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Νοέμβριο οι επιχειρηματίες να μπορούν να κάνουν χρήση του νέου «Ταμείου Επιχειρηματικότητας», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με ίση συνεισφορά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (σύντομα θα βγει στον «αέρα» σχετική προκήρυξη).

    Παράλληλα, από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει τη δράση του και το Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, που μπαίνει στη γραμμή εκκίνησης με 40 εκατ. ευρώ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Δημοσκόπηση της Public Issue

    Σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, που συγκεντρώνει 44% έναντι 27% της ΝΔ, στην εκτίμηση της εκλογικής τους επιρροής, καταγράφει το μηνιαίο βαρόμετρο της εταιρείας Πάμπλικ Ίσιου (Public Issue) για τον ΣΚΑΙ και την Καθημερινή. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,5%, ο ΛΑΟΣ με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4%, οι Ο-Π με 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2%. Καταγράφεται, ωστόσο, ισχυρό ποσοστό αποχής, που φθάνει το 33%.

    Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση είναι καλύτερη για τη χώρα, το 27% απαντούν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 7% μια κυβέρνηση ΝΔ ενώ το 60% καμιά από τις δύο.

    Οι ερωτηθέντες είναι ικανοποιημένοι κατά 19% από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας και δυσαρεστημένοι κατά 80%. Στο ίδιο ερώτημα για τον τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας, ικανοποιημένοι είναι το 9% και δυσαρεστημένοι το 88%.

    Παρά ταύτα, μόλις 29% των ερωτηθέντων απαντά ότι μάλλον χρειάζεται προσφυγή στις κάλπες, με το 72% να θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζεται.

    Τέλος στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 41% απαντά ο Γ. Παπανδρέου, το 18% ο Α. Σαμαράς ενώ ένα άλλο 41% «κανένας από τους δύο/ΔΓ/ΔΑ».

    Η έρευνα της Πάμπλικ Ίσιου διεξήχθη τηλεφωνικά σε πανελλαδικό δείγμα 1.009 ατόμων το διάστημα 2-6 Σεπτεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 10 September 2010 - 10:30:56 UTC