Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Δεν υπάρχουν νέα μέτρα"
  • [02] "Εφυγε" ο Κλοντ Σαμπρόλ
  • [03] Μεγάλη νίκη

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Δεν υπάρχουν νέα μέτρα"

    Το δίλημμα «ή αλλάζουμε την Ελλάδα, ή την καταδικάζουμε» προέβαλε ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου στη σημερινή του συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσει η «μετρολογία», κυρίως από τα ΜΜΕ, καθώς έτσι δημιουργείται φόβος και πανικός.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επεσήμανε, αναφερόμενος στους 11 μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση, ότι «αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε», ενώ σώσαμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει σημάνει λήξη του συναγερμού.

    Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παραμένει το πρόβλημα με τα έσοδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι ανυπέρβλητο και ότι είμαστε στο στόχο μας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως στο τέλος του έτους θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα στο 40%.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας: Η λογική αυτή θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και το μέλλον μας και γιαυτό κάναμε ό,τι κάναμε τους 11 μήνες για να το αποφύγουμε, είπε.

    Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι όσο πάμε καλά δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο.

    Όλοι, είπε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης στην κοινωνία, αλλά για να πάει καλά η χώρα. Αν πλήρωναν όλοι τους φόρους τους και τις εισφορές τους - κάνουμε, είπε, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν - τότε δεν θα υπήρχαν τα μέτρα που ελήφθησαν.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει η μετρολογία, ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, καθώς επιβαρύνει την κατάσταση και δημιουργεί φόβος και πανικό και ζήτησε να μην εμφανίζονται ως αποφάσεις οι όποιες συζητήσεις και οι όποιες προτάσεις. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι όποιες ιδέες και ή όποια ανταλλαγή απόψεων, είπε.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου δήλωσε ότι το έργο της αναμόρφωσης της χώρας έχει ξεκινήσει και έστειλε "μήνυμα αισιοδοξίας, συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης", τονίζοντας πως η πρόκληση που εχουμε μπροστά μας "είναι πατριωτική και όχι κομματική" και ότι "ή την κερδίζουμε όλοι μαζί ή βουλιάζουμε". "Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2013 είναι το τέλος της διαδικασίας που προβλέπει το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι όσο πιό γρήγορα γίνουν οι αλλαγές, τόσο πιό γρήγορα θα φύγουμε από τον περιορισμό του Μνημονίου ακόμη και πριν το 2013.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής.

    Σε ερώτηση για το μεγάλο μέγεθος της κυβέρνησης που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεν ότι το προηγούμενο σχήμα είχε μία πολύ θετική πορεία, αλλά, τόνισε, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

    Το νέο σχήμα χρειάζεται γιατί υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ελέγχου και της εποπτείας στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφορικά με το ρόλο του Θ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβε δεν έχουν σχέση με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν για να είναι αποδοτική η κυβέρνηση.

    «Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους», είπε.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή έκανε λόγο για μία «χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει το κράτος» και τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές». «Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε το φορολογικό μηχανισμό και αυτό είναι προτεραιότητά μας», δήλωσε.Πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

    «Με έχετε δει να φυγομαχώ; Άλλοι είναι οι φυγάδες», τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν σκέφτεται να μετακινηθεί σε αξίωμα στην ΕΕ ή στον ΟΗΕ. «Ανέλαβα στα δύσκολα, δεν θα δειλιάσω. Εκεί έχω ταχτεί και θα μείνω», είπε.

    6 μεγάλες αλλαγές

    Στο μεταξύ, στις έξι μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην 75η ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου. Αλλάζουμε το κράτος, προστατεύουμε τους ευάλωτους, ανοίγουμε τον δρόμο για επενδύσεις και ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, βάζουμε την Πράσινη Ανάπτυξη στη ζωή μας και αλλάζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    «Η μάχη που δίνουμε είναι για την επιβίωση της Ελλάδας. Μαζί, θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις, ενώ δεσμεύθηκε για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Ο Γ. Παπανδρέου, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον αναφερόμενος στα αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης τους 11 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, καθώς απέτρεψαν τη χρεοκοπία της χώρας και κάλεσε τους πολίτες σε συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας: «Αυτή τη μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί».

    Στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι:

    - Στο φορολογικό θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις.

    - θα μειωθεί από το 24% στο 20% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων, σε ένα χρόνο-από το 2011.

    - Θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα που έρχεται.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι έφερε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, λέγοντας ότι συνέβη ίσως το μεγαλύτερο πισωγύρισμα της χώρας στην ιστορία.

    Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όσους λένε ότι φταίει η τρόικα για τα προβλήματα στη χώρα και σημείωσε: «Πολύ θα μας βόλευε αν για όλα τα προβλήματά μας, έφταιγε η «τρόικα». Αλλά καμία «τρόικα», κανένα μνημόνιο, κανένα ΔΝΤ δεν φταίει για τη δύσκολη -για την οριακή - θέση στην οποία βρεθήκαμε. Κανένα μνημόνιο δεν φταίει για το χρέος που είχαμε δημιουργήσει.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση προγραμματίζει για μια ανταγωνιστική οικονομία, μεταξύ άλλων, με την απελευθέρωση των φορτηγών, το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη κλπ.

    Ειδικότερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους υπογράμμισε: «Δεν θέλω να δώσω μεγάλες υποσχέσεις αλλά και αναγνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες που περνάνε οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Θα ζητήσω από τον Υπουργό Οικονομικών και πάντα ανάλογα με την πορεία των εσόδων να κάνει ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν χαμηλοσυνταξιούχοι τον χειμώνα αυτόν".

    Αντιδράσεις

    «Χρειάζεται μεγάλο πολιτικό θράσος, για να "βαπτίζει" κανείς: το τσεκούρωμα μισθωτών και συνταξιούχων "πολιτική υπέρ της κοινωνικής συνοχής", τα λουκέτα των επιχειρήσεων "ενίσχυση της επιχειρηματικότητας" και την ύφεση και την ανεργία "όραμα για την ανάπτυξη"», ανέφερε, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    «Ό,τι και να πει ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξωραΐσει την οδυνηρή για το λαό πολιτική του, γιατί η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    «Η προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εναντίον του λαού δεν έχει όρια. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετούν, τα ονομάζουν πατριωτική στάση. Και τα ακόμα χειρότερα που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους, τα λένε αναμόρφωση της Ελλάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    «Έκθεση στείρων ιδεών», χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού ο ΛΑΟΣ σε σχετική του ανακοίνωση.

    «Ό,τι κι αν ψελλίζει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, για σταθερά και σίγουρα βήματα της ελληνικής οικονομίας, για μάχες που δεν έδωσε ποτέ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ακολουθούμενη πορεία οδηγεί στον όλεθρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Εφυγε" ο Κλοντ Σαμπρόλ

    Πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών ο Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Σαμπρόλ, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού του δήμου του Παρισιού Κριστόφ Ζιράρ.

    Ο Σαμπρόλ είχε γεννηθεί στις 24 Ιουνίου στο Παρίσι το 1930. Σπούδασε φαρμακευτική, αλλά έκανε καριέρα κριτικού κινηματογράφου σε γαλλικές εφημερίδες και σε ένα περιοδικό. Το 1958 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία "Ο ωραίος Σέργιος" εγκαινιάζοντας την εποχή του νέου κύματος (Nouvelle vague), της οποίας είναι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δημιουργούς μαζί με τον Φρανσουά Τριφό και τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

    Μεταξύ των δεκάδων ταινιών που σκηνοθέτησε είναι οι :"Η Τελετή", "ευχαριστώ για τη σοκολάτα", "Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα", "Το άνθος του κακού" .

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Μεγάλη νίκη

    Μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό, καθώς επικράτησε στη Θεσσαλονίκη του Αρη με 1-0, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο πρωταθλητής ήταν καλύτερος, αλλά πήρε τη νίκη με το αμφισβητούμενο πέναλτι, το οποίο υπέδειξε στο 43ο λεπτό ο διαιτητής Δαλούκας, σε ανατροπή του Βύντρα από τον Χαβίτο, και αξιοποίησε ο Σισέ.

    Εξω φρενών με τη διαιτησία του Δαλούκα εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, αλλά και πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας στάθηκε στο πέναλτι και τόνισε: «σήμερα διαπράχθηκε ένα καθαρό έγκλημα, εναντίον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να ξεβρωμίσει ο τόπος».

    Σε ήπιους τόνους απάντησε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με ανακοίνωσή της. Η διοίκηση του «τριφυλλιού» συνέστησε ψυχραιμία και αποφυγή δηλώσεων που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα μεταξύ των «αιωνίων».

    Ολυμπιακός - Κέρκυρα 2-0

    Την πρώτη νίκη του στο πρωτάθλημα σημείωσε ο Ολυμπιακός, που επικράτησε στο άδειο (λόγω τιμωρίας) "Γ. Καραϊσκάκης" της Κέρκυρας με 2-0. Το σκορ άνοιξε ο Μέλμπεργκ στο 29ο λεπτό και το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Ριέρα, στο 86΄.

    Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 0-0

    Ο ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε να λυγίσει την αντίσταση του Αστέρα και έμεινε στο 0-0 στην Τρίπολη. Συνολικά με μέτρια απόδοση η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν μπόρεσε να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των γηπεδούχων, μολονότι οι τελευταίοι αγωνίζονταν από το 51ο λεπτό με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Ουντότζι.

    Ατρόμητος - Ηρακλής 1-1

    Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με γκολ του Περόνε στο 63ο λεπτό, για να ισοφαρίσει ο «Γηραιός» στο 88΄ με τον Σολτάνι.

    Το πρόγραμμα της Κυριακής

    ΞΑΝΘΗ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 16:00 NET

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ16:00 NOVA

    ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΒΑΛΑ 18:15 NOVA

    A.E.K. - ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 20:30 NOVA

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 September 2010 - 12:30:31 UTC