Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Το 2013 το τέλος της διαδικασίας του Μνημονίου"
  • [02] Δημοψήφισμα στην Τουρκία

  • [01] Γ. Παπανδρέου: "Το 2013 το τέλος της διαδικασίας του Μνημονίου"

    Το δίλημμα «ή αλλάζουμε την Ελλάδα, ή την καταδικάζουμε» προέβαλε ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου στη σημερινή του συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ και ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη να σταματήσει η «μετρολογία», κυρίως από τα ΜΜΕ, καθώς έτσι δημιουργείται φόβος και πανικός.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου επεσήμανε, αναφερόμενος στους 11 μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση, ότι «αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε», ενώ σώσαμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει σημάνει λήξη του συναγερμού.

    Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι παραμένει το πρόβλημα με τα έσοδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν είναι ανυπέρβλητο και ότι είμαστε στο στόχο μας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως στο τέλος του έτους θα έχουμε μειώσει το έλλειμμα στο 40%.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας: Η λογική αυτή θα ήταν καταστροφική για την οικονομία και το μέλλον μας και γιαυτό κάναμε ό,τι κάναμε τους 11 μήνες για να το αποφύγουμε, είπε.

    Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα και πρόσθεσε ότι όσο πάμε καλά δεν χρειάζεται κανένα νέο μέτρο.

    «Δεν έχω ακούσει τίποτα για νέα περικοπή μισθού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όλοι, είπε, πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, όχι μόνο για λόγους αλληλεγγύης στην κοινωνία, αλλά για να πάει καλά η χώρα. Αν πλήρωναν όλοι τους φόρους τους και τις εισφορές τους - κάνουμε, είπε, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν - τότε δεν θα υπήρχαν τα μέτρα που ελήφθησαν.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει η μετρολογία, ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ, καθώς επιβαρύνει την κατάσταση και δημιουργεί φόβος και πανικό και ζήτησε να μην εμφανίζονται ως αποφάσεις οι όποιες συζητήσεις και οι όποιες προτάσεις. Δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι όποιες ιδέες και ή όποια ανταλλαγή απόψεων, είπε.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου δήλωσε ότι το έργο της αναμόρφωσης της χώρας έχει ξεκινήσει και έστειλε "μήνυμα αισιοδοξίας, συλλογικής προσπάθειας και ευθύνης", τονίζοντας πως η πρόκληση που εχουμε μπροστά μας "είναι πατριωτική και όχι κομματική" και ότι "ή την κερδίζουμε όλοι μαζί ή βουλιάζουμε". "Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 2013 είναι το τέλος της διαδικασίας που προβλέπει το Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι όσο πιό γρήγορα γίνουν οι αλλαγές, τόσο πιό γρήγορα θα φύγουμε από τον περιορισμό του Μνημονίου ακόμη και πριν το 2013.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο δεν υπάρχει μηχανισμός αναδιανομής.

    Σε ερώτηση για το μεγάλο μέγεθος της κυβέρνησης που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός επεσήμανε μεν ότι το προηγούμενο σχήμα είχε μία πολύ θετική πορεία, αλλά, τόνισε, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

    Το νέο σχήμα χρειάζεται γιατί υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης του ελέγχου και της εποπτείας στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφορικά με το ρόλο του Θ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση είπε ότι οι αποφάσεις που έλαβε δεν έχουν σχέση με πρόσωπα, αλλά με λειτουργίες που πρέπει να υπάρξουν για να είναι αποδοτική η κυβέρνηση.

    «Αξιοποιούνται πρόσωπα σε θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο κ. Πάγκαλος έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους», είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ακόμη ότι έχει στενή συνεργασία με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο ο οποίος θα είναι άμισθος σύμβουλός του σε θέματα οικονομίας.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην φοροδιαφυγή έκανε λόγο για μία «χρόνια ασθένεια που αντιμετωπίζει το κράτος» και τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές». «Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε το φορολογικό μηχανισμό και αυτό είναι προτεραιότητά μας», δήλωσε.Πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

    «Με έχετε δει να φυγομαχώ; Άλλοι είναι οι φυγάδες», τόνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν σκέφτεται να μετακινηθεί σε αξίωμα στην ΕΕ ή στον ΟΗΕ. «Ανέλαβα στα δύσκολα, δεν θα δειλιάσω. Εκεί έχω ταχτεί και θα μείνω», είπε.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έστειλε διπλό μήνυμα προς την Τουρκία - να συμβάλλει ουσιαστικά ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό - αλλά και στην Αλβανία - σε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. "Οι εθνικισμοί έχουν πάντα, πάντα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Αντιδράσεις

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Γ. Α. Παπανδρέου στη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως "ένα χρόνο μετά τις ψεύτικες υποσχέσεις του, ότι "υπάρχουν λεφτά", ο Πρωθυπουργός, παρόλο που προσπάθησε να μας καθησυχάσει, μας έκανε τελικά περισσότερο ανήσυχους, με τη σύγχυση, τις αντιφάσεις, τις ανακρίβειες και τα κενά των δηλώσεών του".

    "Η πολύ κακή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη έδειξε τα δραματικά αδιέξοδα της πολιτικής του. Η ΝΔ επιμένει: Υπάρχει διέξοδος. Και προτείνει συγκεκριμένο Σχέδιο για να βγούμε από την Κρίση, το οποίο επαναφέρει την Ελπίδα στον τόπο μας", πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Εξ άλλου, το ΚΚΕ σε δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι "όλα όσα ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός περί «αυτονόητου», «πατριωτισμού», «αναγκαίων αλλαγών» αποτελούν μεγάλα ψέματα εφόσον τα ίδια βάρβαρα μέτρα που έχει λάβει κατά του λαού και τα νέα που θα πάρει εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και παντού έχουν το ίδιο αποτέλεσμα τραγικό τους λαούς ενώ δεν δίνουν καμία γιατρειά στον υπεργερασμένο καπιταλισμό".

    "Το αυτονόητο για τα λαϊκά στρώματα για να αποτρέψουν τα χειρότερα, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους είναι να καταδικάσουν τώρα αυτή τη πολιτική αποδυναμώνοντας με τη πάλη και τη ψήφο τους τα κόμματα της ΕΕ. Να συμπορευθούν με το ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές για να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Συνέντευξη "Υπνοστεντόν", χωρίς ουσία, νεύρο και αποτέλεσμα.

    Είναι προφανής η αδυναμία του Πρωθυπουργού να απαντήσει στα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Δημοψήφισμα στην Τουρκία

    Εκλεισαν το απόγευμα οι κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με τις αλλαγές τις οποίες εισήγαγε η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στο Σύνταγμα που κληροδότησε στην Τουρκία το στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980.

    Η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε τη μετάδοση των αποτελεσμάτων μέχρι τις 9 μμ (τοπική ώρα), αλλά τελικώς τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ξεκινήσουν να μεταδίδονται από τις 6 μμ.

    Το δημοψήφισμα θεωρείται από πολλούς ως ψήφος εμπιστοσύνης προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πριν από τις γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο.

    Εάν επικρατήσει το "ναι", όπως αναμένεται, θα πρόκειται για μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

    Ερευνα του ινστιτούτου KONDA αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η αμφιλεγόμενη πρόταση για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, θα εγκριθούν καθώς θα επικρατήσει το "ναι" με 56.8% κατά το σημερινό δημοψήφισμα που θεωρείται κρίσιμο για τον Ερντογάν εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον επόμενο χρόνο.

    Ωστόσο, το KONDA αναφέρει ότι το εκλογικό σώμα παραμένει αναποφάσιστο. Προηγούμενες δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της εβδομάδας έδειξαν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο με μία από αυτές να προβλέπει, μάλιστα, οριακή ήττα για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και με μία άλλη να αναφέρει ότι θα υπερψηφιστεί αλλά οριακά.

    Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν το Σύνταγμα, το οποίο ψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, πιο κοντά σε εκείνα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 12 September 2010 - 14:30:26 UTC