Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
  • [02] "Αν πατάξουμε τη φοροδιαφυγή δεν θα χρειαζόμαστε δάνεια"
  • [03] ΝΔ: "Τα προσχήματα τελείωσαν"
  • [04] "Βιομηχανία" κηδεμονιών σε σχολεία
  • [05] Θέρμανση. Κόστος και συγκρίσεις
  • [06] Περαίωση εκκρεμών υποθέσεων
  • [07] Παρουσιάσεις σε επενδυτές
  • [08] Το περπάτημα κάνει καλό
  • [09] "Νίκη της Δημοκρατίας"

  • [01] Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

    Ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί οι ανώτατες τιμές πώλησης των καυσίμων με κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στο 1,473 ευρώ το λίτρο καθορίστηκε η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι:

    Η βενζίνη LRP 1,561, σούπερ αμόλυβδη 1,701, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν στα πρατήρια πώλησης καυσίμων.

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαβίβασε σε όλους τους διευθύνοντες τις Εισαγγελείες Εφετών του κράτους, τις ανώτατες τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων, που καθορίστηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου όσοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων τις υπερβαίνουν να οδηγούνται στο αυτόφωρο.

    Προβλήματα στην αγορά καυσίμων

    Προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, κυρίως με καύσιμα και άλλα προϊόντα, αναμένεται να δημιουργηθούν από σήμερα, εξαιτίας της απόφασης των ιδιοκτητών Βυτιοφόρων και Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, που έλαβαν στη διάρκεια Γενικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουν σε νέα απεργία, παρά το γεγονός ότι ακόμη βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, από τον περασμένο Ιούλιο, με τη μεγάλη απεργία που είχε παραλύσει την αγορά.

    Οι αυτοκινητιστές, που έχουν προαναγγείλει ότι θα κατέβουν στην Αθήνα με τα οχήματά τους, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από τη βουλή και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς που διέπει το επάγγελμά τους, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για το άνοιγμα των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων".

    Στο μεταξύ, ουρές παρατηρήθηκαν χθες στα βενζινάδικα που ήταν ανοιχτά στην Αθήνα, καθώς οι οδηγοί ΙΧ έσπευσαν να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι, που λόγω της απεργίας είχαν "στεγνώσει" τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

    Πάντως οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο του καλοκαιριού δεν θα επαναληφθεί, καθώς οι εταιρίες πετρελαιοειδών θα προσπαθήσουν να εφοδιάσουν τα πρατήρια με τα δικά τους βυτιοφόρα, κάτι που δεν έγινε τον Ιούλιο, καθώς οι απεργοί είχαν εμποδίσει την έξοδο τα οχημάτων από τα διυλιστήρια.

    Ομοσπονδία Βενζινοπωλών : Πλαφόν και στις χονδρικές τιμές

    Παράνομη χαρακτηρίζουν την απόφαση για την επιβολή πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές των καυσίμων η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, σε επιστολές τους προς τα συναρμόδια υπουργεία.

    Σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες του κλάδου, ο νόμος 3054 / 2002 δίνει τη δυνατότητα καθορισμού ανώτατων περιθωρίων κέρδους τόσο για τις εταιρίες, όσο και για τους πρατηριούχους. Όμως με τη σημερινή απόφαση καθορίστηκαν ανώτατες τιμές, μόνο στο επίπεδο της λιανικής. Οι δύο οργανώσεις επισημαίνουν ακόμη ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές χονδρικής διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις ανώτατες τιμές που επιβλήθηκαν σήμερα, με συνέπεια οι πρατηριούχοι να υποχρεώνονται να δουλεύουν με ζημιά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Αν πατάξουμε τη φοροδιαφυγή δεν θα χρειαζόμαστε δάνεια"

    "Αν η Ελλάδα πατάξει την φοροδιαφυγή δεν θα έχει ανάγκη νέων δανείων και θα επιταχυνθεί η πορεία εξόδου της από την κρίση", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, την πρωθυπουργό της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Χουάν Σομαβία και την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστιν Λαγκάρντ, μετά το τέλος των εργασιών της 13ης Συνδιάσκεψης του Όσλο με θέμα την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας και την κοινωνική συνοχή.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από στέλεχός της, στο συνέδριο που διοργανώνει η οργάνωση "Διεθνής Διαφάνεια" στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, στο επόμενο διάστημα, με θέμα την φοροδιαφυγή διεθνώς και την ύπαρξη "φορολογικών παραδείσων".

    Ερωτηθείς για τα κεφάλαια που φεύγουν από την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι αυτά τα χρήματα ανήκουν στην κοινωνία.

    Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε μαζί με τα συνδικάτα, τόσο για τις αλλαγές, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Τοποθετούμενος στο ίδιο θέμα, αλλά και με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας ΔΝΤ - ILO, ο κ. Σομαβία, από τη μεριά του είπε ότι οι απεργίες είναι "μέρος της δημοκρατίας", και επικαλούμενος την υπογραφή της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα, στις αρχές του καλοκαιριού, είπε ότι "ο καθένας δρα από τη μεριά, του αλλά φαίνεται ότι υπάρχει διάλογος μέσα στο πλαίσιο του ρόλου του καθενός".

    Σε κατ' ιδίαν συζήτηση που είχε με τους έλληνες δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση που ελήφθη σήμερα στο Όσλο για την συνεργασία ΔΝΤ - ILO, ώστε να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία, όπως είπε,"θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τους δείκτες".

    Ως ιδιαίτερα θετική εκτίμησαν την εξέλιξη αυτή και οι κ.κ. Στρος Καν και Σομαβία, νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την λειτουργία του κοινωνικού κράτους, ο κ. Παπανδρέου στη συζήτηση του με τους δημοσιογράφους είπε ότι το παράδειγμα των Σκανδιναβικών και γενικότερα των βόρειων χωρών είναι χαρακτηριστικό, καθώς συνδυάζουν και τα δύο.

    Η ανταγωνιστικότητα μεγαλώνει όταν ο πολίτης αισθάνεται ασφαλής, ο περιθωριοποιημένος πολίτης δεν αποδίδει, η ανισότητα δημιουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη, ενώ αντίθετα αναπτύσσονται κράτη, που δίνουν στους πολίτες τους ισότητα δικαιωμάτων και ευκαιριών, είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, σημείωσε ότι καθώς η Νορβηγία και η Ελλάδα είναι ναυτικές χώρες, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας και διεθνώς και διμερώς στα ναυτιλιακά, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη "πράσινης" τεχνολογίας.

    Επίσης ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει συνεργασία με την Νορβηγία και αξιοποίηση της εμπειρίας της στην "σωστή αντιμετώπιση των ανέργων", καθώς, όπως εκτίμησε, ο ΟΑΕΔ με εξαίρεση μερικά τμήματά του είναι απαρχαιωμένος.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "ψήφο εμπιστοσύνης" την αγορά ελληνικών ομολόγων από τα funds πετρελαίου και συντάξεων της Νορβηγίας, καθώς, όπως είπε, "αποφασίζουν με αντικειμενικά κριτήρια".

    Επίσης ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Νορβηγό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ είχε συνάντηση και με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της Μέσης Ανατολής, για το οποίο η Νορβηγία εκδήλωνε ανέκαθεν το ενδιαφέρον της.

    Σημειώνεται ότι ο Νορβηγός Υπουργός είναι ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Νορβηγίας στην επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς - πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Παπανδρέου - για το Μεσανατολικό.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατ'ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ντομινίκ Στρος Καν είπε ότι η αποτίμηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετική, ενώ η υστέρηση που παρουσιάζεται στα έσοδα, δεν αλλάζει τον στόχο που έχει τεθεί για φέτος.

    Επίσης, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

    Στην συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σομαβία συζητήθηκε το θέμα της επιχειρηματικότητας των νέων, όπου θα αξιοποιηθεί η εμπειρία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ στο επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την έδρα του Γραφείου στην Γενεύη η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη.

    Η συνεργασία Ελλάδας - Ισπανίας για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την καταπολέμηση της ανεργίας, κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

  • ** Ο Γ. Α. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη για τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ενώ τον προσκάλεσε στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου.

    Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Όσλο παραχωρώντας συνέντευξη στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΑΚ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΝΔ: "Τα προσχήματα τελείωσαν"

    «Τα ψέματα τελείωσαν, τα προσχήματα τελείωσαν και οι μάσκες έπεσαν», δηλώνει η ΝΔ σχολιάζοντας τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός τόσο στη συνέντευξη τύπου όσο και στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι πέρσι στη ΔΕΘ ο Γ. Α. Παπανδρέου παραπλάνησε πολιτικά τον ελληνικό λαό με το "υπάρχουν λεφτά" και τώρα αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Σημείωσε επίσης ότι οι πολίτες περίμεναν να ακούσουν πολλά από τον πρωθυπουργό για μία σειρά από θέματα, αλλά εκείνος δεν μπορεί να δώσει διέξοδο.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου:

    - δεν είπε τι θα γίνει με έσοδα, όπου παραδέχτηκε ότι υπάρχει μαύρη τρύπα

    - άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης

    - δεν έδωσε απάντηση για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ενώ η ΝΔ έχει πει όχι στην αύξησή του, όπως και στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών

    - δεν είπε τι θα γίνει με την ύφεση, την ανεργία, τον πληθωρισμό

    - δεν είπε πολλά, παρά ελάχιστα για την ανάπτυξη και την αύξηση των επενδύσεων

    - δεν είπε τι θα γίνει με τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους

    - δεν είπε τι θα γίνει με τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά.

    Δηλώσεις έκανε κι ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

    "Ο πρωθυπουργός δραπέτευσε από τη σκληρή πραγματικότητα που έχει οδηγήσει τη χώρα. Απέφυγε κάθε αυτοκριτική για όσα έχει υποσχεθεί. Επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ. Δεν είπε τίποτα για τις ευθύνες από το '81 κι έπειτα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ", τόνισε, αναφέροντας πως η ηγεσία της κυβέρνησης είναι πλέον αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα.

    Ο Χ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού δεν περιείχαν ίχνος αυτοκριτικής για τις υποσχέσεις του πέρσι στη ΔΕΘ . Συγκεκριμένα υπενθύμισε ότι πέρσι ο κ. Παπανδρέου είχε υποστηρίξει ότι το πάγωμα των μισθών οδηγεί σε πάγωμα της αγοράς και φέτος δεν πάγωσε, αλλά μείωσε μισθούς. Επίσης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε υποστηρίξει πως η αύξηση των φόρων οδηγεί σε ύφεση και τελικά αύξησε άμεσους και έμμεσους φόρους.

    Παράλληλα ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού δεν περιείχαν αυτοκριτική για την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και τόνισε πως "ο δρόμος του μνημονίου δεν ήταν μονόδρομος, αλλά ήταν επιλογή της κυβέρνησης και δική της ευθύνη".

    Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στοιχεία που καταδεικνύουν επιβάρυνση της οικονομίας τη δεκαετία του '80, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε πως το 87,2% των 80 δισ. ευρώ που αυξήθηκε το χρέος την περίοδο 2004-2008 αφορά δαπάνες από υποχρεώσεις που το ΠΑΣΟΚ είχε επιβαρύνει τη χώρα. Επεσήμανε δε ότι την περίοδο 2007-2009 ο μέσος όρος του ελλείμματος στην ΕΕ ήταν 6% ΑΕΠ και του χρέους 14,8%.

    Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση φούσκωσε το έλλειμμα του 2009, ενώ σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου κατά της "μετρολογίας", αναρωτήθηκε αν είναι μετρολογία όταν η έκθεση του Σεπτεμβρίου προβλέπει περικοπή δαπανών 4 δισ. ευρώ το 2010. Κατηγόρησε παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι αγνόησε τους κινδύνους που απορρέουν από το μνημόνιο.

    Σε ερώτηση προς τον κ. Παπαγιωτόπουλο για την επίθεση του κ. Παπανδρέου στον Κώστα Καραμανλή και όσα είπε περί εξεταστικής για οικονομία, ο εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε πως σε κάθε περίπτωση το κόμμα δεν θα σχολιάζει υπαινιγμούς και υπόνοιες. "Να πει τι έχει αποφασίσει, αν έχει αποφασίσει, ο πρωθυπουργός και μετά θα τοποθετηθεί η ΝΔ", ανέφερε, επισημαίνοντας πως το "ΠΑΣΟΚ σε όλα τα θέματα δεν ενδιαφέρεται για τη διερεύνηση της αλήθειας αλλά για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Βιομηχανία" κηδεμονιών σε σχολεία

    «Βιομηχανία» πράξεων ανάθεσης κηδεμονιών σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης, καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο αυτό, που φαίνεται να έχει ευρύτερες διαστάσεις σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, θα υπονομεύσει την ομαλή λειτουργία των εμπλεκόμενων σχολικών μονάδων.

    Πολλοί γονείς προκειμένου να στείλουν το παιδί τους σε σχολείο που λειτουργεί μόνο σε πρωινή βάρδια, κάνουν χρήση της πρόβλεψης του νόμου που επιτρέπει - σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν π.χ. συντρέχουν κοινωνικοί λόγοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά. - την πράξη ανάθεσης κηδεμονίας του παιδιού σε συγγενείς ή φίλους, ώστε να έχουν το δικαίωμα εγγραφής σε άλλο σχολείο.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τουλάχιστον τρία σχολεία της Πολίχνης, έχουν κατατεθεί μαζικές τέτοιες πράξεις από γονείς, που επιθυμούν τα παιδιά τους να εγγραφούν στο σχολείο της αρεσκείας τους και όχι σε αυτό που ανήκουν πραγματικά, κυρίως για να αποφύγουν τη διπλοβάρδια.

    «Σε συγκεκριμένο σχολείο της Α' τάξης του Λυκείου έχουν γίνει 50 πράξεις ανάθεσης κηδεμονιών», αναφέρει ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ, Τριαντάφυλλος Τρανός, με βάση συγκεκριμένες καταγγελίες που κατέθεσαν εκπαιδευτικοί, και επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για νομιμοποιητικά έγγραφα, εγείρεται «ηθικό» θέμα, αλλά και ζήτημα ομαλής λειτουργίας των τμημάτων στα εμπλεκόμενα σχολεία.

    Η πράξη ανάθεσης κηδεμονίας των παιδιών τους σε άλλους, γίνεται μέσω συμβολαιογράφου και υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 50 ευρώ.

    Η Γ' ΕΛΜΕ ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ορίσουν ένα πλαφόν στις πράξεις αυτές, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από οικογένειες, στις οποίες δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι αλλαγής σχολείου.

    «Οι μαζικές καταθέσεις τέτοιων πράξεων δημιουργούν υπερπληθώρα μαθητών σε κάποια σχολεία και «αφυδάτωση» σε κάποια άλλα, με αποτέλεσμα να γίνονται συμπτύξεις τμημάτων, να χάνονται οργανικές θέσεις καθηγητών, κ.ά.» ανέφερε ο κ.Τρανός.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Θέρμανση. Κόστος και συγκρίσεις

    Στα 150 ευρώ το χρόνο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο το όφελος για τα νοικοκυριά, που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και επιλέγουν αυτό το καύσιμο θέρμανσης, αντί για το πετρέλαιο. Για μία μέση, δε, πολυκατοικία, που θερμαίνεται με φυσικό αέριο το όφελος κυμαίνεται στα 1.200 ευρώ το χρόνο.

    Η διαφορά τιμής του αερίου από το πετρέλαιο είναι 20%, ενώ σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 65-70%. Αυτό σημαίνει ότι η θέρμανση χώρων με κλιματιστικά κοστίζει ακριβότερα σε σχέση, όχι μόνον με το φυσικό αέριο, αλλά και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, χιλιάδες νοικοκυριά (όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΗ για την κατανάλωση ρεύματος τους χειμερινούς μήνες) επιλέγουν τη λύση του κλιματιστικού αφενός για να αποφύγουν το κόστος εγκατάστασης του φυσικού αερίου, αφετέρου επειδή με το κλιματιστικό θερμαίνεται συγκεκριμένος χώρος και όχι όλο το σπίτι, οπότε η σχετική δαπάνη περιορίζεται.

    Μετά τη διευκρίνιση από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στη ΔΕΘ, ότι η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης δεν θα προχωρήσει αν προηγουμένως δεν διαμορφωθεί ο μηχανισμός καταβολής επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά, που το έχουν ανάγκη, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο με τον μηχανισμό, που ίσχυε και πέρσι. Δηλαδή, οι πρατηριούχοι θα αγοράζουν το πετρέλαιο επιβαρυμένο με τον υψηλό συντελεστή φορολογίας, που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, θα το πωλούν σε χαμηλότερη τιμή, με το φόρο που ισχύει για τη θέρμανση και θα εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του συστήματος «Ήφαιστος». «Αγκάθι» στην εφαρμογή αυτής της διαδικασίας αποτελούν οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των επιστροφών προς τους πρατηριούχους, που παρατηρήθηκαν πέρσι, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του κλάδου να απειλούν ακόμη και με διακοπή της διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές και δεν δεσμευθεί το υπουργείο για σύντομη επιστροφή των φόρων.

    Με τα έως στιγμής δεδομένα για τις τιμές και σύμφωνα με την επεξεργασία από την Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής:

    -Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 69,1 ευρώ το λίτρο ή, ισοδύναμα, 0,06564 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    -Το φυσικό αέριο πωλείται, αντίστοιχα, προς 0,05251 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    -Το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για κατανάλωση από 1.600 ως 2.000 κιλοβατώρες είναι 0,15213 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα και την ανάλυση της Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής, προκύπτει ότι ένα διαμέρισμα που καταναλώνει περίπου 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο εξοικονομεί περί τα 150 ευρώ σε σχέση με τη δαπάνη, που θα έκανε για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Αντίστοιχα για μια μέση πολυκατοικία με 8 διαμερίσματα και κατανάλωση 8.000 κυβικών ετησίως η εξοικονόμηση φθάνει στα 1.200 ευρώ. Για τα νοικοκυριά, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για μαγείρεμα και θέρμανση νερού (θερμοσίφωνας), αντί για ηλεκτρικό, το όφελος κυμαίνεται σε 230 ευρώ το χρόνο.

    Το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί για τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Αν δηλαδή θα αυξηθεί η τιμή του (ενδεχομένως με την επιβολή φόρου κατανάλωσης), ώστε να διατηρήσει την απόσταση του 20 % από το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αυτήν την περίπτωση, προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι εφέτος δεν θα γίνουν αυξήσεις, ωστόσο από το 2011 και την επόμενη διετία αναμένεται σταδιακή προσαρμογή προκειμένου, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία και το επικαιροποιημένο «μνημόνιο», οι τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας να αντανακλούν το κόστος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Περαίωση εκκρεμών υποθέσεων

    Στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων της δεκαετίας 2000 έως και 2009 προχωρεί η κυβέρνηση.

    Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του σε συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που θα πάρει και νομοθετική μορφή, θα δίνει κίνητρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους για τη δεκαετία και έτσι να καθαρίσουν από το παρελθόν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Παρουσιάσεις σε επενδυτές

    Διαδοχικά road shows σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχίζει από αύριο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τα στελέχη της τρόικας, σε μια προσπάθεια αφ' ενός να πείσει ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και αφ' ετέρου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), καθώς και τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, θα βρεθεί αύριο στο Λονδίνο, την Τετάρτη στο Παρίσι και την ερχόμενη Πέμπτη στη Φρανκφούρτη.

    Εν τω μεταξύ, ένα κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011. Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων και στον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά λόγω των καταπτώσεων των εγγυήσεων του Δημοσίου στον δανεισμό των ΔΕΚΟ, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει εφέτος νέα αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετα προβλήματα θα δημιουργηθούν στον προϋπολογισμό 2011. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στο επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπάρχει η πρόβλεψη για τη δημιουργία έως τον Δεκέμβριο πλήρους κεντρικού μητρώου για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Το περπάτημα κάνει καλό

    Το περπάτημα μπορεί να ενισχύσει τη συνεκτικότητα μέσα στα εγκεφαλικά κυκλώματα, που τείνουν να μειώνονται όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος.

    "Τα στοιχεία συνεκτικότητας μειώνονται όσο γερνάμε", είπε ο δρ Αρθουρ Φ. Κρέιμερ, ο οποίος ηγείται της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόι στην Ουρμπάνα Σαμπέιν.

    "Τα δίκτυα δεν είναι τόσο καλά συνδεδεμένα για να στηρίξουν τις δραστηριότητές μας, όπως η οδήγηση", είπε ο ίδιος.

    "Αλλά διαπιστώσαμε ότι με την αεροβική άσκηση, τα εγκεφαλικά δίκτυα έγιναν πιο συναφή".

    Η έρευνα του Κρέιμερ για το περπάτημα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience, παρακολούθησε την πορεία 70 ενηλίκων από 60 ως 80 ετών, στη διάρκεια ενός χρόνου.

    Μία άλλη ομάδα λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου για την αξιολόγηση όσων μετείχαν στην έρευνα για το περπάτημα.

    "Οσοι μετείχαν στην ομάδα των περιπατητών, στην ομάδα που έκανε αερόβια άσκηση, είχαν μακράν τα μεγαλύτερα οφέλη", είπε τονίζοντας ότι τα οφέλη δεν ήταν μόνο σωματικά.

    "Μετρήσαμε επίσης την εγκεφαλική λειτουργία", είπε ο Κρέιμερ, του οποίου η ομάδα χρησιμοποίησε μία από τις πιο γνωστές μεθόδους εγκεφαλικής απεικόνισης (brain imaging), το fMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging ή Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού), για να εξετάσει τα εγκεφαλικά δίκτυα.

    Συγκριτικά, εξετάστηκε και μία ομάδα 20 με 30 ετών.

    "Η ομάδα που έκανε αεροβική άσκηση (περπάτημα) επίσης κατέγραψε βελτίωση στη μνήμη, την προσοχή και μία σειρά από άλλες γνωστικές λειτουργίες", είπε ο Κρέιμερ. "Καθώς οι πιο ηλικιωμένοι στην ομάδα περπατήματος αποκτούσαν μεγαλύτερη ευεξία, η συνάφεια μεταξύ διαφορετικών τμημάτων των εγκεφαλικών δικτύων τους αυξανόταν και έφτανε να μοιάζει με εκείνη των 20χρονων", εξηγεί ο ίδιος.

    Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν σημειώθηκαν μέσα σε μία νύχτα. Αντίθετα παρατηρήθηκαν μόνο αφότου η ομάδα περιπατητών επιδιδόταν επι ένα χρόνο σε αυτή τη δραστηριότητα. Κατά την εξέταση που έγινε σε ένα εξάμηνο δεν παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] "Νίκη της Δημοκρατίας"

    Γιορτή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη χθεσινή μέρα, με δεδομένη την υπεροχή του "ναι" στο δημοψήφισμα που διεξήχθη.

    Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η τροποποίηση υπερψηφίστηκε με ποσοστό 57,93%, ενώ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 77,5%, πράγμα που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Ερντογάν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι "απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή".

    "Η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια" είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι "δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά για νίκη της Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει το εξής: "Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι περίεργος πώς θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα".

    Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    "Νέα εποχή για την Τουρκία" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ το αποτέλεσμα σε δήλωση του στον ιταλικό τύπο. Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν δήλωσε πως η χώρα του "είναι πιο δημοκρατική από σήμερα" και σημείωσε ότι "από τα σημαντικά θέματα της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου θα είναι το αίτημα για νέο Σύνταγμα".

    Στο μεταξύ, η μία μετά την άλλη άρχισαν να κατατίθενται από το πρωί οι προσφυγές στα τουρκικά δικαστήρια για άσκηση δίωξης εναντίον των πραξικοπηματιών του 1980. καθώς με την τροποποίηση του συντάγματος, μεταξύ άλλων, έγινε και η άρση του άρθρου του συντάγματος του 1982 που απαγόρευσε τη δικαστική προσφυγή εναντίον των πραξικοπηματιών.

    Οι προσφυγές αφορούν τον αρχιπραξικοπηματία στρατηγό Κενάν Εβρέν και άλλους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος.

    Το κατά πόσο μπορούν να δικαστούν οι πραξικοπηματίες ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σχετικά με το χτεσινό δημοψήφισμα. Αρκετοί συνταγματολόγοι και νομικοί υποστήριξαν ότι σε περίπτωση άρσης του εν λόγω άρθρου, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει δίκη, λόγω παραγραφής. Αντίθετη γνώμη έχουν εκφράσει άλλοι νομικοί.

    Ο ίδιος ο Εβρέν, απαντώντας πριν από λίγο καιρό σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση δικαστικής του δίωξης, είχε πει πως θα αυτοκτονήσει.

    Δ.Δρούτσας: Ισχυρό μήνυμα

    To αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία δίνει στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ευκαιρία να συνεχίσει με πιο θαρραλέα και γρήγορα βήματα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των μειονοτήτων, στις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι ο λαός της Τουρκίας έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή και έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα, ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων -που έχουν θέσει ο πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν και η κυβέρνησή του- και επιβεβαίωσε τη δέσμευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα, που επιθυμεί να δει μια σταθερή Τουρκία με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, υποστηρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι είναι καιρός η ΕΕ να στείλει εκ νέου ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ώστε να επιβεβαιωθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος και ότι στόχος παραμένει η πλήρης ένταξη, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η Τουρκία θα πληροί όλα τα απαιτούμενα κριτήρια και τους όρους, όλες τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και όλων των κρατών - μελών της.

    ΕΕ: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα την έγκριση με δημοψήφισμα στην Τουρκία της συνταγματικής αλλαγής που αποτελεί "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", προειδοποιώντας ότι θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση και της εφαρμογή της στη χώρα.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος "καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των Τούρκων πολιτών, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, για να αυξήσουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους", δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε.

    Ομπάμα: "Ενίσχυση της δημοκρατίας"

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος ενισχύει τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του δημοψηφίσματος για τη συνέχιση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας της.

    Εκτιμήσεις Μ. Κυπριανού

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία αποτελεί "ψήφο εμπιστοσύνης" προς την κυβέρνηση Ερντογάν και ενδεχομένως να έχει θετικές επιπτώσεις στο Κυπριακό, εκτίμησε ο υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάρκος Κυπριανού μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 September 2010 - 14:30:55 UTC