Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άντληση 1,17 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια
  • [02] Εντατικοί έλεγχοι στα πρατήρια υγρών καυσίμων
  • [03] Ζήμενς: Κατάθεση Θ. Τσουκάτου
  • [04] Ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες
  • [05] Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων
  • [06] Ηλεκτρονικά διόδια
  • [07] Εκλογή νέου γραμματέα

  • [01] Άντληση 1,17 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια

    Στην πώληση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, αντλώντας το ποσό των 1,17 δισ. ευρώ.

    Η απόδοση της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 4,82% η οποία κυμάνθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με την απόδοση 4,65% της προηγούμενης δημοπρασίας.

    Πάντως, η έκδοση των εντόκων γραμματίων υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές έναντι υπερκάλυψης 3,64 φορές, κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 4,084 δισ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό ζητούμενο ποσό.

    Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Οικονομικών, την ερχόμενη Τρίτη θα προχωρήσει σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

    Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    Αρχή γενομένης αύριο από το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει την ευκαιρία έως και την Πέμπτη να παρουσιάσει σε διεθνή road shows τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την πορεία των μεταρρυθμίσεων και, παράλληλα, να απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, μετά το Λονδίνο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί το πρωί της Πέμπτης στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υπουργός θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Σημειώνεται ότι τις συναντήσεις με επενδυτές οργανώνει το Institute of International Finance (IIF), ενώ τον υπουργό συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Γιώργος Ζανιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου και οι επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ).

    "Καταστροφικό για την αγορά η μετάταξη του ΦΠΑ στο 23%"

    "Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και για αυτό το λόγο προχωρούμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να πάψουν να κρύβονται οι φοροδιαφεύγοντες". Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

    Για τις φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου και το σχέδιο νόμου που επεξεργαζόμαστε με το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σκοπό να προωθούνται σε δίκες "εξπρές" οι φοροδιαφεύγοντες, ώστε να πληρώνονται γρηγορότερα τα πρόστιμα αλλά και να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια".

    Όσον αφορά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μία τέτοια κίνηση θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. "Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν συζητάμε την εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης, καθώς θα πρέπει να έχουμε πρώτα έτοιμο ένα σωστό μηχανισμό, προκειμένου να μπορούμε χορηγήσουμε το επίδομα θέρμανσης σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μόνο τότε το μέτρο της εξομοίωσης θα μπορεί να εφαρμοστεί", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Για το ζήτημα της μετάταξης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει η μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο υψηλό επίπεδο του 23%, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για την αγορά.

    Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στο οχτάμηνο η υστέρηση των εσόδων είναι 1,5 δισ. ευρώ, όμως το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 7 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Ακόμη, ανέφερε ότι από το επόμενο έτος θα αποδώσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει να μειωθεί το έλλειμμα και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να βρει τα πιο ανώδυνα μέτρα για τους πολίτες.

    Με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν και συναντήσεις τόσο του κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τα στελέχη της τρόικας, τα οποία θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη. Σημειώνεται ότι από χθες ένα κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011.

    Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων και στον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ), όπου το β΄ εξάμηνο δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών. Η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, με βάση την οποία θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου που θα εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο, θα γίνει Οκτώβριο, όταν θα έρθει εκ νέου στη χώρα το «υψηλόβαθμο» κλιμάκιο της τρόικας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Εντατικοί έλεγχοι στα πρατήρια υγρών καυσίμων

    Συμμορφώθηκαν στο ανώτατο όριο πώλησης υγρών καυσίμων τα πρατήρια όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους των νομαρχιών και του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθώς το 70% σε σύνολο 610 πρατηρίων πουλάει σε τιμή χαμηλότερη του πλαφόν.

    Οι έλεγχοι από σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, θα επικεντρωθούν στα υπόλοιπα πρατήρια και θα ζητηθεί και η συνδρομή των αντίστοιχων νομαρχιών.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των κλιμακίων ελέγχου της ΥΠΕΑ σε ελέγχους σε 54 πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρεια Αττικής (στους κύριους οδικούς άξονες).

    Σε 10 περιπτώσεις πρατηρίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν στο παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων (μη ενημέρωση, ελλιπής ενημέρωση, παραπλανητική ενημέρωση δηλ. διαφορετική τιμή αντλίας από την αναρτημένη στο Παρατηρητήριο τιμή) και επεβλήθησαν οι ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα).

    Τα πρατήρια που πουλούσαν καύσιμα πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα του ορισθέντος πλαφόν (περίπου το 10%), εναρμονίζονταν άμεσα μετά τη γνωστοποίηση από τα ελεγκτικά όργανα της σχετικής απόφασης.

    Οι ανώτατες τιμές πώλησης των καυσίμων ανακοινώθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση το πρωί της Δευτέρας, που υπογράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στο 1,473 ευρώ το λίτρο καθορίστηκε η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι:

    Η βενζίνη LRP 1,561, σούπερ αμόλυβδη 1,701, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν στα πρατήρια πώλησης καυσίμων.

    Στον ισχυρισμό της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος ότι χιλιάδες πρατήρια έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν, με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρή οικονομική ζημία, παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθής, ενώ σημειώνουν ότι οι πρατηριούχοι έχουν το περιθώριο να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους καθώς περιλαμβάνονται εκπτώσεις στις τιμές που συμφωνούν με τις εταιρίες.

    Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν επίσης ότι το ύψος του πλαφόν ορίστηκε με βάση το μέσο όρο των τιμών της περασμένης Παρασκευής.

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαβίβασε σε όλους τους διευθύνοντες τις Εισαγγελείες Εφετών του κράτους, τις ανώτατες τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων, που καθορίστηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου όσοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων τις υπερβαίνουν να οδηγούνται στο αυτόφωρο.

    Ακαρπη η συνάντηση Ρέππα-Ιδιοκτητών Φορτηγών & Βυτιοφόρων

    Ακαρπη απέβη η νέα συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

    Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις από την πλευρά του υπουργού, ενώ οι συνδικαλιστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Αύριο, η αντιπροσωπεία των αυτοκινητιστών θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα εκθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή, όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο.

    Συνάντηση του γγ Εμπορίου με τους πρατηριούχους

    Σήμερα, οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων υγρών καυσίμων συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό, ενώ έξω από το κτίριο του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπήρχε μικρή συγκέντρωση βενζινοπωλών, που ζητούσαν το πλαφόν να επιβληθεί σε όλα τα στάδια της διακίνησης και της εμπορίας υγρών καυσίμων. Οι πρατηριούχοι σημειώνουν ότι βάσει του νόμου, οι κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση στην τιμή πλαφόν, αφορούν μόνο στην επιβολή χρηματικού προστίμου.

    ''Δεν υπάρχει η δύναμη, η θέληση και η τόλμη να επιβληθεί το πλαφόν και στα άλλα στάδια της διακίνησης και της εμπορίας υγρών καυσίμων, ενώ σήμερα υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που αγοράζουν πάνω από την τιμή του πλαφόν'', ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενιζοπωλών Ελλάδος, Αγγ. Τούντας, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Κιούσης ανέφερε ότι οι πρατηριούχοι έχουν γίνει αποδέκτες εισαγγελικών δηλώσεων, για ενδεχόμενες κυρώσεις περί άρνησης πώλησης εμπορεύματος, καθώς ορισμένοι πρατηριούχοι δηλώνουν ότι προτιμούν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους από το να πουλήσουν με ζημία.

    Η συνάντηση του κ. Στ. Κομνηνού με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος θα συνεχιστεί μετά τις 2.30 το μεσημέρι οπότε έχει προγραμματιστεί να συναντήσει ο κ. Κομνηνός τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

    Τόσο η ΟΒΕ όσο και η ΠΟΠΕΚ ζητούν λύσεις και για άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και όπως υποστηρίζουν υποχρεώνει μεγάλη μερίδα επαγγελματιών του κλάδου να λειτουργεί με ζημιά που φτάνει μέχρι και στο λουκέτο σε κάποιες περιπτώσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ζήμενς: Κατάθεση Θ. Τσουκάτου

    Εμμένει στις θέσεις του, τις οποίες από την πρώτη στιγμή εξέφρασε, ο Θόδωρος Τσουκάτος (πρώην βουλευτής και πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτης) ο οποίος εξετάζεται από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens για το 1 εκατ. ευρώ, που πήρε το 1999 από τα "μαύρα ταμεία" της Εταιρίας και, όπως έχει πει, τα κατέθεσε στα ταμεία του κόμματος.

    Σε τετρασέλιδο υπόμνημά του, που ανέγνωσε και κατέθεσε στην επιτροπή, παραδέχεται ότι οι χορηγίες στα κόμματα - αλλά μιλώντας ειδικά για το ΠΑΣΟΚ - από ιδιώτες "είναι παλιά και σε όλους γνωστή καθιερωμένη πρακτική, την κληρονόμησα δεν την καθιέρωσα", κατηγορεί μάλιστα τον δικό του κομματικό χώρο "για έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά ετών" .

    Σημειώνει ότι "ψεύδονται συνειδητά εκείνοι που βεβαιώνουν, πώς το δικό τους κόμμα - και μιλώ για τα μεγάλα - δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα ψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου".

    Δηλώνει, όμως, ταυτόχρονα, όσον αφορά το ηθικό σκέλος της υπόθεσής αυτής, ότι δεν νοιώθει πλέον διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος της Siemens και των επιλήψιμων συμβάσεών της.

    Σπεύδει αφενός να δηλώσει "συναρμόδιος" για την οικονομική καμπάνια εν όψει των ευρωεκλογών του 1999, ενώ αφήνει αιχμές για τους υπουργούς που χειρίστηκαν τις προγραμματικές συμβάσεις: "Δεν γνώριζα, ούτε και μπορούσα να γνωρίζω περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών του ΟΤΕ με την Siemens", λέει.

    Χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις εναντίον του κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσουκάτος απαντά και στις κατηγορίες που είχε εκφράσει αρχικά ο Μ. Χριστοφοράκος - και υιοθετούν και μέλη της εξεταστικής - για την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελβετία με διαχειριστή τον ίδιο.

    Ο μάρτυρας το διέψευσε και σήμερα, σημείωσε ότι δεν κράτησε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά και παρέδωσε στην επιτροπή ανέκκλητο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο να ψάξουν όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τόσο τους προσωπικούς, όσο και των μελών της οικογένειάς του.

    Δεν θα κληθούν πρώην πρωθυπουργοί

    Δεν θα κληθούν, σύμφωνα με οριστική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Ζίμενς, πρώην πρωθυπουργοί, εκτός και αν προκύψει ανάγκη μετά το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της επιτροπής στη Γερμανία.

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης. Αποφασίστηκε επίσης στις δύο-τρεις ημέρες ανακριτικής εργασίας που απομένουν, να εξεταστούν αποκλειστικά πολιτικά πρόσωπα -αύριο η κα Ντόρα Μπακογιάννη- και σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρένθετα πρόσωπα.

    Τέλος, αποφασίστηκε αφενός να γίνει το ταξίδι του κλιμακίου στη Γερμανία για σειρά ανακριτικών εξετάσεων -διοίκηση Siemens, Κουτσενρόιτερ, Σίκατσεκ, Χριστοφοράκος- και η επιτροπή να κλείσει το έργο της στις 30 Σεπτεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες

    Οι απ' ευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων επαναλήφθηκαν σήμερα στο Σαρμ ελ-Σέιχ, στην Αίγυπτο, παρουσία της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν μια χειραψία πριν καθίσουν από τη μια και από την άλλη πλευρά της Κλίντον.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ παλαιστινίων και ισραηλινών αξιωματούχων αφότου οι άμεσες συνομιλίες, που είχαν παγώσει μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας το Δεκέμβριο του 2008, επαναλήφθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

    Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε ζητήματα-κλειδιά παρά τον πρώτο γύρο των άμεσων διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στην Ουάσινγκτον.

    Καθ' οδόν προς το Σαρμ ελ-Σέιχ, η Κλίντον δήλωσε πως το Ισραήλ θα πρέπει να επεκτείνει το μορατόριο στην οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, το οποίο πρόκειται να ληξει στις 26 Σεπτεμβρίου.

    Οι Ισραηλινοί απορρίπτουν το πλήρες πάγωμα του εποικισμού. Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι το μορατόριο πρέπει να παραταθεί και ο Αμπάς απειλεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν συνεχιστεί η ισραηλινή οικοδομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων

    Στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων της δεκαετίας 2000 έως και 2009 προχωρεί η κυβέρνηση.

    Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του σε συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που θα πάρει και νομοθετική μορφή θα δίνει κίνητρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους για τη δεκαετία και έτσι να καθαρίσουν από το παρελθόν.

    Η ρύθμιση, θα έχει δύο σκέλη: το πρώτο θα αφορά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000 έως και 2006. Σ΄αυτήν θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες περαιώσεις. Το άλλο σκέλος θα αφορά το κλείσιμο των υποθέσεων για τα έτη από 2007 μέχρι και το 2009.

    Δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια. Πρόκειται για υποθέσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ύστερα από τον έλεγχο προσέφυγαν στα φορολογικά δικαστήρια και η εκδίκασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές χρονολογούνται ακόμα και από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Συνολικά η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αφορά ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ με το μέτρο της περαίωσης.

    Το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο από το μέτρο των μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από το συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%. Μέτρο το οποίο επιδιώκει να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω μεγάλων επιβαρύνσεων που συνεπάγεται για τον πληθωρισμό και τα νοικοκυριά.

    Το εναλλακτικό σενάριο της ενοποίησης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που μελετούσε το υπουργείο Οικονομικών για να αντικαταστήσει το μέτρο των μετατάξεων δεν προχωρά προς το παρόν, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και έτσι η κυβέρνηση στηρίζεται στο εναλλακτικό μέτρο της περαίωσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ηλεκτρονικά διόδια

    Τέλος εποχής για τα β¦ συμβατικά διόδια στην Εγνατία Οδό, σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας του σταθμού στον Πολύμυλο Κοζάνης, του τελευταίου «παραδοσιακού», καθώς έρχεται το ηλεκτρονικό σύστημα, που εγγυάται έως και μηδενικές καθυστερήσεις και χρέωση αναλογική των χιλιομέτρων που θα διανύουμε, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της Εγνατίας Οδού, Γιάννης Τσακλίδης.

    Πάντως, μέχρι τη λειτουργία των ηλεκτρονικών διοδίων, που αναμένεται σε 1,5 χρόνο, οι οδηγοί θα έχουνβ¦ ελευθέρας στο οδικό δίκτυο της Εγνατίας Οδού, από τους Κήπους Έβρου, μέχρι και την Ηγουμενίτσα, με εξαίρεση φυσικά τα περίπου 70 χλμ. Βέροιας-Σιάτιστας, που καλύπτει ο σταθμός διοδίων στον Πολύμυλο.

    Υπενθυμίζεται ότι, το κόστος διέλευσης για τα δίκυκλα και τρίκυκλα διαμορφώνεται σε 2 ευρώ, για τα Ι.Χ. σε 2,80, για τα φορτηγά και λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες στα 7 και με τέσσερις ή περισσότερους άξονες στα 10 ευρώ. Ερωτηθείς για το εάν η έναρξη λειτουργίας του σταθμού θα «δώσει και πάλι ζωή» στην παλιά, παραδοσιακή διαδρομή της Καστανιάς, που ναι μεν είναι ευχάριστη, αλλά με στροφές και επικίνδυνη, ο κ. Τσακλίδης τόνισε: «ας πάνε, εμείς απλώς σαν Εγνατία δίνουμε και στους οδηγούς την εναλλακτική διαδρομή».

    Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «είναι δίκαιο όσοι χρησιμοποιούν την Εγνατία Οδό να καταβάλλουν ένα ποσό, δεδομένου ότι μόνο η συντήρησή της, μας κοστίζει 70 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση».

    Για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων πρόκειται, άμεσα, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2010, να προκηρυχθεί Διεθνής Διαγωνισμός, όπως επισήμανε ο κ. Τσακλίδης, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι υπάρχουν και ελληνικές εταιρίες με την αιτούμενη τεχνογνωσία. Το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Εγνατία οδό, πρόκειται σταδιακά να επεκταθεί και σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, ενώ στα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι ενιαίο σε όλη την Ευρώπη.

    Αυξήσεις στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος -Τρίπολη

    Αυξήσεις στην τιμή των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος -Τρίπολη που θα ισχύσουν απο σήμερα τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Κοινοπραξία.

    Οι νέες τιμές διαμορφώνονται ως ακολούθως:

    ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙ (προς Αθήνα)

    Δίκυκλα, τρίκυκλα: 1,20 β¬

    Οχήματα με ύψος έως 2,20μ.: 1,70 β¬

    Οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ: 4,40 β¬

    Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ: 6,20 β¬

    ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙ (προς Καλαμάτα)

    Δίκυκλα, τρίκυκλα: 1,20 β¬

    Οχήματα με ύψος έως 2,20μ: 1,70 β¬

    Οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ: 4,40 β¬

    Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ: 6,20β¬

    ΝΕΣΤΑΝΗ (προς Αθήνα)

    Δίκυκλα, τρίκυκλα: 1,10 β¬

    Οχήματα με ύψος έως 2,20μ: 1,60 β¬

    Οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ: 4,20 β¬

    Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20: 5,80β¬

    ΝΕΣΤΑΝΗ (προς Καλαμάτα)

    Δίκυκλα, τρίκυκλα: 1,10 β¬

    Οχήματα με ύψος έως 2,20μ: 1,60 β¬

    Οχήματα με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ: 4,20 β¬

    Οχήματα με 4 ή περισσότερους άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20μ: 5,80β¬

    Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 23% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών της Αττικής Οδού (e-PASS).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Εκλογή νέου γραμματέα

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, θα συνεδριάσει, στις 12 το μεσημέρι, η ομάδα σχεδιασμού, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Το απόγευμα, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εκλέξει νέο γραμματέα του Κινήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του νέου Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προταθεί από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Γ. Α. Παπανδρέου, ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης.

    Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του απερχόμενου Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού.

    Στη συνέχεια αναμένεται να απευθυνθεί στο Σώμα ο προτεινόμενος Γραμματέας ή ακόμα και έτερος υποψήφιος, σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου θέσει υποψηφιότητα για τη θέση.

    Μ. Παπαϊωάννου: Γιατί αρνήθηκα τη θέση του Γραμματέα

    «Είναι δύσκολο σε εμένα συνειδησιακά, να υπερασπίζομαι κάποιες αποφάσεις που ενδεχομένως δεν συμφωνώ, όταν δεν συμμετέχω στη διαμόρφωσή τους», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Real Fm Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφορικά με την άρνησή του να αναλάβει γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Eπεσήμανε πως είναι πολιτικός που δεν έχει ανάγκη αξιωμάτων, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του, επειδή, όπως είπε, υπήρξε ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, χωρίς να το γνωρίζει.

    «Μίλησα με τον πρόεδρο, προφανώς δεν αφορούσε τον ίδιο, ήταν πάρα πολύ καλός μαζί μου (...). Του εξήγησα τους λόγους και τους σεβάστηκε και μου είπε, «εντάξει Μιλτιάδη, σε εσένα πέφτει ο πρώτος λόγος».

    "Κατά συνέπεια, αυτή είναι η βασική αιτία που είπα, όχι. Παρ' ότι και αυτή η θέση είναι τιμητική, συμμετέχεις πιο πολύ στα κέντρα των αποφάσεων και ένας πολιτικός θέλει να συμμετέχει στα κέντρα των αποφάσεων", είπε.

    Tόνισε, πάντως, ότι «δεν κρατώ μεγάλες αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική, από επιμέρους επιλογές και χειρισμούς, είναι αυτονόητο ότι έχω αποστάσεις και έχω την κριτική μου. Η χώρα καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή και δεν είμαι μακριά από την αναγκαιότητα κάποιων μέτρων. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό: Από την άλλη μεριά, όμως, γιατί να μην μπορούμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα; Και θέλω να πιστεύω ότι αυτοί που διαχειρίστηκαν κάποια ζητήματα, όπως του ανασχηματισμού, δεν τα διαχειρίστηκαν καλά - και δεν αναφέρομαι στις επιλογές του Προέδρου, αυτές είναι επιλογές του, έχει την αρμοδιότητα από το σύνταγμα, από τον πολιτικό μας πολιτισμό. Σε κάθε περίπτωση, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα».

    Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε τέλος ότι σημαντικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε και η θέση του ως προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    «Ξέρω ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά επειδή ξεκινήσαμε τον προηγούμενο χρόνο να κάνουμε εντοπισμό και προτάσεις στην κυβέρνηση και επειδή πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, το πρώτο που πρυτάνευσε στη σκέψη μου, ήταν ότι πρέπει να συνεχίσω από εκεί που ξεκίνησα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 September 2010 - 12:30:43 UTC