Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία"
  • [02] Το κόστος της θέρμανσης
  • [03] Εκλογή νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ
  • [04] "Διαχρονικές οι ευθύνες της Πολιτεία για το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα"
  • [05] "Πού τελειώνει τα ταξίδι σου;"
  • [06] Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων
  • [07] Διόρθωση χωρίς...γυαλιά
  • [08] Χάθηκαν στο ποτάμι
  • [09] Ευρωπαϊκή πρεμιέρα

  • [01] "Δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία"

    «Πρέπει να καταστεί σαφές σε κάθε πλευρά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία σε βάρος του Έλληνα πολίτη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και επισήμανε ότι «οι εντατικοί έλεγχοι που ακολούθησαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (για τη βενζίνη) έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βενζινοπωλών συμμορφώθηκε, ενώ όσοι επιχείρησαν να κερδοσκοπήσουν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

    Συμπλήρωσε δε ότι «η κυβέρνηση με τη χτεσινή αστραπιαία αντίδρασή της για το πλαφόν στην τιμή της βενζίνης έδειξε την ισχυρή βούλησή της για την προστασία των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος, ειδικότερα από συμπεριφορές λίγων που δημιουργούν αναστάτωση, ή κάποιων που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι αυτή την αναστάτωση».

    Οπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους των νομαρχιών και του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τα πρατήρια συμμορφώθηκαν στο στο ανώτατο όριο πώλησης υγρών καυσίμων, καθώς το 70% σε σύνολο 610 πρατηρίων πουλάει σε τιμή χαμηλότερη του πλαφόν.

    Οι έλεγχοι από σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, θα επικεντρωθούν στα υπόλοιπα πρατήρια και θα ζητηθεί και η συνδρομή των αντίστοιχων νομαρχιών.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των κλιμακίων ελέγχου της ΥΠΕΑ σε ελέγχους σε 54 πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρεια Αττικής (στους κύριους οδικούς άξονες).

    Σε 10 περιπτώσεις πρατηρίων διαπιστώθηκαν παραβάσεις που αφορούσαν στο παρατηρητήριο τιμών υγρών καυσίμων (μη ενημέρωση, ελλιπής ενημέρωση, παραπλανητική ενημέρωση δηλ. διαφορετική τιμή αντλίας από την αναρτημένη στο Παρατηρητήριο τιμή) και επεβλήθησαν οι ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα και παραπομπή στον εισαγγελέα).

    Τα πρατήρια που πουλούσαν καύσιμα πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα του ορισθέντος πλαφόν (περίπου το 10%), εναρμονίζονταν άμεσα μετά τη γνωστοποίηση από τα ελεγκτικά όργανα της σχετικής απόφασης.

    Οι ανώτατες τιμές πώλησης των καυσίμων ανακοινώθηκαν με κοινή υπουργική απόφαση το πρωί της Δευτέρας, που υπογράφεται από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στο 1,473 ευρώ το λίτρο καθορίστηκε η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι:

    Η βενζίνη LRP 1,561, σούπερ αμόλυβδη 1,701, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο.

    Στον ισχυρισμό της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος ότι χιλιάδες πρατήρια έχουν αγοράσει και αγοράζουν σε τιμές μεγαλύτερες από τις τιμές του πλαφόν, με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρή οικονομική ζημία, παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι αληθής, ενώ σημειώνουν ότι οι πρατηριούχοι έχουν το περιθώριο να συμπιέσουν το περιθώριο κέρδους τους καθώς περιλαμβάνονται εκπτώσεις στις τιμές που συμφωνούν με τις εταιρίες.

    Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν επίσης ότι το ύψος του πλαφόν ορίστηκε με βάση το μέσο όρο των τιμών της περασμένης Παρασκευής.

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαβίβασε σε όλους τους διευθύνοντες τις Εισαγγελείες Εφετών του κράτους, τις ανώτατες τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων, που καθορίστηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου όσοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων τις υπερβαίνουν να οδηγούνται στο αυτόφωρο.

    Ακαρπη η συνάντηση Ρέππα-Ιδιοκτητών Φορτηγών & Βυτιοφόρων

    Ακαρπη απέβη η νέα συνάντηση που είχαν το μεσημέρι ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

    Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις από την πλευρά του υπουργού, ενώ οι συνδικαλιστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Αύριο, η αντιπροσωπεία των αυτοκινητιστών θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα εκθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή, όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο.

    Συνάντηση του γγ Εμπορίου με τους πρατηριούχους

    Σήμερα, οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων υγρών καυσίμων συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στ. Κομνηνό, ενώ έξω από το κτίριο του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπήρχε μικρή συγκέντρωση βενζινοπωλών, που ζητούσαν το πλαφόν να επιβληθεί σε όλα τα στάδια της διακίνησης και της εμπορίας υγρών καυσίμων. Οι πρατηριούχοι σημειώνουν ότι βάσει του νόμου, οι κυρώσεις για τη μη συμμόρφωση στην τιμή πλαφόν, αφορούν μόνο στην επιβολή χρηματικού προστίμου.

    ''Δεν υπάρχει η δύναμη, η θέληση και η τόλμη να επιβληθεί το πλαφόν και στα άλλα στάδια της διακίνησης και της εμπορίας υγρών καυσίμων, ενώ σήμερα υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που αγοράζουν πάνω από την τιμή του πλαφόν'', ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενιζοπωλών Ελλάδος, Αγγ. Τούντας, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Κιούσης ανέφερε ότι οι πρατηριούχοι έχουν γίνει αποδέκτες εισαγγελικών δηλώσεων, για ενδεχόμενες κυρώσεις περί άρνησης πώλησης εμπορεύματος, καθώς ορισμένοι πρατηριούχοι δηλώνουν ότι προτιμούν να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους από το να πουλήσουν με ζημία.

    Η συνάντηση του κ. Στ. Κομνηνού με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος θα συνεχιστεί μετά τις 2.30 το μεσημέρι οπότε έχει προγραμματιστεί να συναντήσει ο κ. Κομνηνός τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

    Τόσο η ΟΒΕ όσο και η ΠΟΠΕΚ ζητούν λύσεις και για άλλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και όπως υποστηρίζουν υποχρεώνει μεγάλη μερίδα επαγγελματιών του κλάδου να λειτουργεί με ζημιά που φτάνει μέχρι και στο λουκέτο σε κάποιες περιπτώσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Το κόστος της θέρμανσης

    Στα 150 ευρώ το χρόνο διαμορφώνεται κατά μέσο όρο το όφελος για τα νοικοκυριά, που έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και επιλέγουν αυτό το καύσιμο θέρμανσης, αντί για το πετρέλαιο. Για μία μέση, δε, πολυκατοικία, που θερμαίνεται με φυσικό αέριο το όφελος κυμαίνεται στα 1.200 ευρώ το χρόνο.

    Η διαφορά τιμής του αερίου από το πετρέλαιο είναι 20%, ενώ σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 65-70%. Αυτό σημαίνει ότι η θέρμανση χώρων με κλιματιστικά κοστίζει ακριβότερα σε σχέση, όχι μόνον με το φυσικό αέριο, αλλά και με το πετρέλαιο θέρμανσης. Ωστόσο, χιλιάδες νοικοκυριά (όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΗ για την κατανάλωση ρεύματος τους χειμερινούς μήνες) επιλέγουν τη λύση του κλιματιστικού αφενός για να αποφύγουν το κόστος εγκατάστασης του φυσικού αερίου, αφετέρου επειδή με το κλιματιστικό θερμαίνεται συγκεκριμένος χώρος και όχι όλο το σπίτι, οπότε η σχετική δαπάνη περιορίζεται.

    Μετά τη διευκρίνιση από τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στη ΔΕΘ, ότι η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης δεν θα προχωρήσει αν προηγουμένως δεν διαμορφωθεί ο μηχανισμός καταβολής επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά, που το έχουν ανάγκη, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο με τον μηχανισμό, που ίσχυε και πέρσι. Δηλαδή, οι πρατηριούχοι θα αγοράζουν το πετρέλαιο επιβαρυμένο με τον υψηλό συντελεστή φορολογίας, που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, θα το πωλούν σε χαμηλότερη τιμή, με το φόρο που ισχύει για τη θέρμανση και θα εισπράττουν τη διαφορά από το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του συστήματος «Ήφαιστος». «Αγκάθι» στην εφαρμογή αυτής της διαδικασίας αποτελούν οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των επιστροφών προς τους πρατηριούχους, που παρατηρήθηκαν πέρσι, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι του κλάδου να απειλούν ακόμη και με διακοπή της διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης αν δεν εξοφληθούν οι οφειλές και δεν δεσμευθεί το υπουργείο για σύντομη επιστροφή των φόρων.

    Με τα έως στιγμής δεδομένα για τις τιμές και σύμφωνα με την επεξεργασία από την Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής:

    -Το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται προς 69,1 ευρώ το λίτρο ή, ισοδύναμα, 0,06564 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    -Το φυσικό αέριο πωλείται, αντίστοιχα, προς 0,05251 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    -Το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για κατανάλωση από 1.600 ως 2.000 κιλοβατώρες είναι 0,15213 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα και την ανάλυση της Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής, προκύπτει ότι ένα διαμέρισμα που καταναλώνει περίπου 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο εξοικονομεί περί τα 150 ευρώ σε σχέση με τη δαπάνη, που θα έκανε για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Αντίστοιχα για μια μέση πολυκατοικία με 8 διαμερίσματα και κατανάλωση 8.000 κυβικών ετησίως η εξοικονόμηση φθάνει στα 1.200 ευρώ. Για τα νοικοκυριά, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για μαγείρεμα και θέρμανση νερού (θερμοσίφωνας), αντί για ηλεκτρικό, το όφελος κυμαίνεται σε 230 ευρώ το χρόνο.

    Το ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί για τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου. Αν δηλαδή θα αυξηθεί η τιμή του (ενδεχομένως με την επιβολή φόρου κατανάλωσης), ώστε να διατηρήσει την απόσταση του 20 % από το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αυτήν την περίπτωση, προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι εφέτος δεν θα γίνουν αυξήσεις, ωστόσο από το 2011 και την επόμενη διετία αναμένεται σταδιακή προσαρμογή προκειμένου, σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία και το επικαιροποιημένο «μνημόνιο», οι τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας να αντανακλούν το κόστος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Εκλογή νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδρίασε η ομάδα σχεδιασμού, στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Το απόγευμα, συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εκλέξει νέο γραμματέα του Κινήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη θέση του νέου Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προταθεί από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Γ. Α. Παπανδρέου, ο τέως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης.

    Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του απερχόμενου Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και του πρωθυπουργού.

    Στη συνέχεια αναμένεται να απευθυνθεί στο Σώμα ο προτεινόμενος Γραμματέας ή ακόμα και έτερος υποψήφιος, σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου θέσει υποψηφιότητα για τη θέση.

    Μ. Παπαϊωάννου: Γιατί αρνήθηκα τη θέση του Γραμματέα

    «Είναι δύσκολο σε εμένα συνειδησιακά, να υπερασπίζομαι κάποιες αποφάσεις που ενδεχομένως δεν συμφωνώ, όταν δεν συμμετέχω στη διαμόρφωσή τους», δήλωσε στο ραδιοσταθμό Real Fm Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφορικά με την άρνησή του να αναλάβει γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Eπεσήμανε πως είναι πολιτικός που δεν έχει ανάγκη αξιωμάτων, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του, επειδή, όπως είπε, υπήρξε ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, χωρίς να το γνωρίζει.

    «Μίλησα με τον πρόεδρο, προφανώς δεν αφορούσε τον ίδιο, ήταν πάρα πολύ καλός μαζί μου (...). Του εξήγησα τους λόγους και τους σεβάστηκε και μου είπε, «εντάξει Μιλτιάδη, σε εσένα πέφτει ο πρώτος λόγος».

    "Κατά συνέπεια, αυτή είναι η βασική αιτία που είπα, όχι. Παρ' ότι και αυτή η θέση είναι τιμητική, συμμετέχεις πιο πολύ στα κέντρα των αποφάσεων και ένας πολιτικός θέλει να συμμετέχει στα κέντρα των αποφάσεων", είπε.

    Tόνισε, πάντως, ότι «δεν κρατώ μεγάλες αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική, από επιμέρους επιλογές και χειρισμούς, είναι αυτονόητο ότι έχω αποστάσεις και έχω την κριτική μου. Η χώρα καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή και δεν είμαι μακριά από την αναγκαιότητα κάποιων μέτρων. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό: Από την άλλη μεριά, όμως, γιατί να μην μπορούμε να διορθώσουμε κάποια πράγματα; Και θέλω να πιστεύω ότι αυτοί που διαχειρίστηκαν κάποια ζητήματα, όπως του ανασχηματισμού, δεν τα διαχειρίστηκαν καλά - και δεν αναφέρομαι στις επιλογές του Προέδρου, αυτές είναι επιλογές του, έχει την αρμοδιότητα από το σύνταγμα, από τον πολιτικό μας πολιτισμό. Σε κάθε περίπτωση, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα».

    Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε τέλος ότι σημαντικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε και η θέση του ως προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    «Ξέρω ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά επειδή ξεκινήσαμε τον προηγούμενο χρόνο να κάνουμε εντοπισμό και προτάσεις στην κυβέρνηση και επειδή πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, το πρώτο που πρυτάνευσε στη σκέψη μου, ήταν ότι πρέπει να συνεχίσω από εκεί που ξεκίνησα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Διαχρονικές οι ευθύνες της Πολιτεία για το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα"

    Διαχρονικές ευθύνες στην πολιτεία για το φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους απέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο "Για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα".

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας έκανε λόγο για "περιστατικά τα οποία δεν μπορεί κανείς να κρίνει μόνο εντός των ορίων κάποιων αθλημάτων και τα οποία αποτελούν σημάδια και σήματα μιας αρρωστημένης κατάστασης πραγμάτων, που τα γεννάει, αλλά και που -με κάποια διεστραμμένη ανοχή - τα χωνεύει".

    Και σημείωσε ότι η ευθύνη καταπολέμησης του φαινομένου βαρύνει την Πολιτεία, τους αθλητικούς φορείς, την Γενική Επιτροπή Διαιτησίας και τα αθλητικά σωματεία.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή και κατέληξε λέγοντας:

    "Αν δεν είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι στα γήπεδα θα μπορούν να πηγαίνουν παιδιά και έφηβοι για να χαρούν και να ζήσουν τη συγκίνηση μιας ωραίας προσπάθειας, τότε είμαστε συνένοχοι διαιώνισης της απαράδεκτης κατάστασης".

    Εκ μέρους των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΠ Στέλιος Γιαννακόπουλος ευχαρίστησε τον Κ. Παπούλια για τη στήριξή του στην προσπάθεια για την πάταξη του φαινομένου και αναφέρθηκε στην 15λεπτη προειδοποιητική καθυστέρηση εμφάνισης των ποδοσφαιριστών στην έναρξη του φετινού πρωταθλήματος και στο πανό με το παράλληλο σύνθημα "Δεν μας θέλετε άλλο στα γήπεδα;", που αναρτήθηκε σε όλα τα στάδια Α', Β' και Γ' Εθνικής κατά την πρώτη αγωνιστιική.

    "Ενωμένοι, μονιασμένοι, με φροντίδα για το αύριο, για τα παιδιά μας, με προσοχή για το σήμερα, αλλα χωρίς ποτέ να ξεχνάμε το χθες", δήλωσε.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ένα από τα πιο πρόσφατα θύματα βίας στα γήπεδα, η Ανδρονίκη Τυχηρού, η οποία τραυματίστηκε από κροτίδα σε αγώνα ΠΑΟ - ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ.

    Η κα Τυχηρού επισήμανε σε δραματικό τόνο ότι "ο φανατισμός δεν οδηγεί πουθενά και από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να αλλάξει η ζωή ενός ανθρώπου" και τόνισε ότι "πρέπει να βλέπουμε το ποδόσφαιρο μόνο σαν ένα παιχνίδι".

    Χαρακτηριστική του ενδιαφέροντος του Προέδρου της Δημοκρατίας για το φαινόμενο ήταν η αποστροφή του προς τον υπουργό Υγείας, Διατροφής και Αθλητισμού Ανδρέα Λοβέρδο: "τι θα κάνουμε;", για να απαντήσει ο υπουργός:

    "Θα το πατάξουμε το φαινόμενο, αλλά χρειαζόμαστε και την ομπρέλα σας".

    Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε στον κ. Παπούλια ότι η βία στα γήπεδα έχει αλλάξει ποιοτικά, καθώς στις τάξεις των χούλιγκαν έχουν παρεισφρύσει ομάδες αναρχικών και νεοφασιστών.

    Σε επισήμανση του προέδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου ότι η Αστυνομία δεν προβαίνει σε συλλήψεις, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε Σαββατοκύριακο το σύνολο της αστυνομικής δύναμης να βρίσκεται στα γήπεδα και επανέφερε το θέμα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

    Εκτός από τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Οικονόμου και τον κ.Πιλάβιο, στην σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Διατροφής και Αθλητισμός Χρήστος Αηδόνης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Π. Μπιτσαξής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Δημήτραινας και ο Πρόεδρος της Super League Ευάγγελος Μαρινάκης, οι προπονητές Ντούσαν Μπάγεβιτς, Ερνέστο Βαλβέρδε και οι ποδοσφαιριστές Αντώνης Νικοπολίδης, Νίκος Λυμπερόπουλος, Παντελής Καφφές, Τραϊανός Δέλλας κ.ά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Πού τελειώνει τα ταξίδι σου;"

    "Πού τελειώνει το ταξίδι σου;" ρωτάει στον τίτλο του βιβλίου του τον αείμνηστο δημοσιογράφο-συγγραφέα Γιάννη Διακογιάννη ο ποιητής Παναγιώτης Κρητικός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων του Παναγιώτη Κρητικού, μια ωδή σε έναν εργάτη της πένας και έναν οραματιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης, που πέθανε, πριν φτάσει τα πενήντα του χρόνια, από καρκίνο.

    Το ήξερε. Και μέχρι την τελευταία του στιγμή έδινε κουράγιο στους δικούς του, στους φίλους και στις φίλες του. Είχε τέτοια φιλοσοφημένη αντίληψη για τη ζωή και το θάνατο που -όντας ελεύθερος -κανόνισε ο ίδιος όλα τα διαδικαστικά της κηδείας του!

    Ένα συμβατικό βιογραφικό λέει:

    Ο Γιάννης Ελευθερίου Διακογιάννης γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Άγαμος. Πέθανε τον Δεκέμβριο του 2006. Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά. Άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα ως ανταποκριτής της εφημερίδας "Τα Νέα" από το 1980. Γενικός γραμματέας στο Σύλλογο Φοιτητών και γραμματέας της φοιτητικής Παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ-Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη). Ψυχή του φεστιβάλ Πάτρας και της Σύμης. Αναδείχθηκε σε ξεχωριστό κοινοβουλευτικό και πολιτικό συντάκτη των "Νέων". Έγραψε πολλά βιβλία-δημοσιογραφικά οδοιπορικά από τα ταξίδια του σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής. Κάλυψε τους πολέμους σε Ιράκ, Γιουγκοσλαβία και Αφγανιστάν. Το πάθος ήταν τα ταξίδια σε χώρες με εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα.

    Όσοι γνώρισαν τον Γιάννη Διακογιάννη θυμούνται ένα μεγάλο παιδί της δημοσιογραφίας, άκακο, εργατικό, οραματικό, παθιασμένο με τη γραφή και τα κινήματα απελευθέρωσης.

    Ένα παιδί που έζησε την πορεία του τέλους του με χαμόγελο και καρτερία ιδεολόγου. Από ένα τέτοιο μεγάλο απλό άνθρωπο εμπνεύστηκε ο πρώην βουλευτής και νυν συγγραφέας Παναγιώτης Κρητικός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Διακογιάννη στις ατελείωτες ώρες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ.

    Το βιβλίο των 70 σελίδων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Προσκήνιο-Αγγελος Σιδεράτος", ξεκινάει με την αυτόγραφη διαθήκη του Διακογιάννη:

    "Επιθυμώ να ταφώ με τρόπο απλό, όπως έζησα. Δεν θέλω επικήδειους. Μονάχα λίγα λουλούδια θα ζήταγα από τους συμμαθητές του Δημοτικού, που μαζί μεγαλώσαμε τρεις-τρεις στα θρανία. Κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν επεδίωξα και δεν απόκτησα ποτέ. Και δεν έχω να αφήσω τίποτα σε κανέναν. Οι αγώνες μου αποτελούν μία παρακαταθήκηβ¦".

    "Θα 'θελα πολύ -συνεχίζει- οι συγγενείς, οι φίλοι και οι σύντροφοι που τόσο με αγάπησαν, να αγαπούν από εδώ και πέρα ακόμη περισσότερο τη μητέρα και τον αδελφό μου, αλλά και τις δύο κυρίες που βοηθούν στο πατρικό μου σπίτι, την κυρία Κική και την Ευγενίαβ¦".

    Οπως αναφέρει στο βιβλίο εν είδει προλόγου ο Παναγιώτης Κρητικός:

    "Αξεπέραστη ψυχική ανάγκη με έσπρωξε να γράψω τους στίχους αυτούς για το Γιάννη Διακογιάννη. Δεν μπορούσα να ξεμακρύνω τη σκέψη του από ό,τι ο ίδιος σήμαινε στο σύντομο πέρασμα από τη ζωή: Ανθρωπιά, ευαισθησία, ανιδιοτέλεια, φιλία, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, πατριωτισμό, με την αδιαφιλονίκητη έννοια, αίσθημα δικαίου, αίσθηση του αληθινού, ενστερνισμό των διαχρονικών αξιών του πολιτισμού μας".

    Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των ποιημάτων του Παναγιώτη Κρητικού με επίκεντρο τον ταξιδευτή-δημοσιογράφο:

    "Ταξίδεψα"

    Των οριζόντων το τέλος

    συνάντησα νωρίς

    στις καρδιές των απόκληρων.

    Είδα τις ελπίδες τους

    κρεμασμένες στις λόγχες.

    Είδα να στραγγίζει το αίμα τους

    στην άκρη της θάλασσας.

    Πελιδνός ο Ασιάτης

    ο Αφρικανός απόκοσμος

    και ενεός ο Βαλκάνιος.

    Στα ποτάμια

    στους λειμώνες

    στις ακτές της Νότιας Γης

    πασχίζει η Μάννα.

    Σπυρί-σπυρί η αγωνία

    ταΐζει τα πεινασμένα παιδιά.

    Το βλέμμα των παιδιών

    όλο βαθαίνει.

    Στης απόγνωσης τη δίνη

    σβήνει το χαμόγελο.

    Όλο και μακραίνει

    στης απελπισίας τα πέλαγα

    η προσδοκία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων

    Στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων της δεκαετίας 2000 έως και 2009 προχωρεί η κυβέρνηση.

    Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του σε συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που θα πάρει και νομοθετική μορφή θα δίνει κίνητρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους για τη δεκαετία και έτσι να καθαρίσουν από το παρελθόν.

    Η ρύθμιση, θα έχει δύο σκέλη: το πρώτο θα αφορά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000 έως και 2006. Σ΄αυτήν θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες περαιώσεις. Το άλλο σκέλος θα αφορά το κλείσιμο των υποθέσεων για τα έτη από 2007 μέχρι και το 2009.

    Δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια. Πρόκειται για υποθέσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ύστερα από τον έλεγχο προσέφυγαν στα φορολογικά δικαστήρια και η εκδίκασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές χρονολογούνται ακόμα και από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Συνολικά η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αφορά ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ με το μέτρο της περαίωσης.

    Το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο από το μέτρο των μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από το συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%. Μέτρο το οποίο επιδιώκει να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω μεγάλων επιβαρύνσεων που συνεπάγεται για τον πληθωρισμό και τα νοικοκυριά.

    Το εναλλακτικό σενάριο της ενοποίησης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που μελετούσε το υπουργείο Οικονομικών για να αντικαταστήσει το μέτρο των μετατάξεων δεν προχωρά προς το παρόν, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και έτσι η κυβέρνηση στηρίζεται στο εναλλακτικό μέτρο της περαίωσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Διόρθωση χωρίς...γυαλιά

    Δύο γονίδια που προκαλούν μυωπία, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία φαρμάκων, τα οποία στο μέλλον μπορεί να στείλουν τα γυαλιά στοβ¦χρονοντούλαπο της ιστορίας.

    Μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί ευρέως ένα φάρμακο (σε μορφή σταγόνων ή χαπιών) που θα εμποδίζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της μυωπίας, απαλλάσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την ταλαιπωρία των φακών επαφής, των γυαλιών και των διορθωτικών επεμβάσεων με λέιζερ.

    Εναλλακτικά, θα ήταν δυνατό να υπάρξει κάποια γονιδιακή θεραπεία, με την εισαγωγή «υγιών» γονιδίων στο μάτι, τα οποία θα αποτρέπουν την μυωπία στο μέλλον. Η αποκατάσταση όμως των ματιών ενήλικων ατόμων με προχωρημένη μυωπία θεωρείται πολύ πιο δύσκολη, είτε με φάρμακα, είτε με γενετική θεραπεία.

    Η ανακάλυψη του ενός γονιδίου έγινε από διεθνή ερευνητική ομάδα, υπό τον δρα Πίρο Χίζι και τον Κρις Χάμοντ του τμήματος γενετικής επιδημιολογίας του Kingβs College του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ντέιλι Μέιλ».

    Η μυωπία (η δυσκολία εστίασης σε μακρινά αντικείμενα) είναι η πιο κοινή οφθαλμολογική διαταραχή στον κόσμο, παρόλα αυτά ελάχιστα πράγματα είναι μέχρι στιγμής γνωστά για το γονιδιακό υπόβαθρό της, αν και το 80% των περιπτώσεων με τη χειρότερη μυωπία εκτιμάται ότι οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες. Η μυωπία αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία και σε μερικές περιπτώσεις παρουσιάζει ταχεία επιδείνωση.

    Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η μυωπία είχε και γενετική αιτία, καθώς ο σημαντικότερος παράγων κινδύνου για την εμφάνισή της σε ένα παιδί είναι αν έχει μυωπία ένας γονέας. Οι ερευνητές ανέλυσαν και συνέκριναν το DNA άνω των 4.000 βρετανών διδύμων, καθώς και άλλων 13.000 βρετανών, ολλανδών και αυστραλών.

    Το γονίδιο που εντοπίστηκε (με την ονομασία RASGRF1) θεωρείται ότι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού μετά τη γέννηση, καθώς και στην μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων για επεξεργασία στον εγκέφαλο. Όταν το γονίδιο δυσλειτουργεί, ο βολβός του ματιού μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικά, κάνοντας τα μακρινά αντικείμενα να φαίνονται θολά.

    Οι άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλη μυωπία (ποσοστό 2 - 3%), σύμφωνα με τους γιατρούς, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας της όρασής τους, καθώς κάποια στιγμή ο αμφιβληστροειδής φακός μπορεί να ξεκολλήσει τελείως από το πίσω μέρος του ματιού τους ή μπορεί να προκληθεί πρόωρο γλαύκωμα. Αν και ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο (όπως η έλλειψη υπαίθριας δραστηριότητας και η θέα του ορίζοντα ή η συνεχής ενασχόληση με κοντινά αντικείμενα, όπως η ανάγνωση βιβλίου ή η χρήση οθόνης υπολογιστή), οι γιατροί δεν έχουν ακόμα κατανοήσει την αιτία και τον μηχανισμό εξέλιξης της μυωπίας, με συνέπεια η ιατρική να αδυνατεί μέχρι στιγμής να σταματήσει τη διαχρονική επιδείνωσή της.

    Μια δεύτερη ολλανδική επιστημονική έρευνα, υπό την Καρολίν Κλαβέρ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου «Έρασμος» στο Ρότερνταμ, αποκάλυψε δύο ακόμα γονίδια που σχετίζονται με την μυωπία, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και πολλά άλλα που μένει να ανακαλυφθούν. Γιβ αυτό, άλλωστε, μια μελλοντική γονιδιακή θεραπεία της μυωπίας θα ήταν πολύ δύσκολη, επειδή ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπίσει παράλληλα πολλά «λανθασμένα» γονίδια. Και τα δύο «γονίδια της μυωπίας» που βρέθηκαν, βρίσκονται στο χρωμόσωμα 15.

    Links: Για τις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες (με συνδρομή) στις διευθύνσεις: http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/abs/ng.664.html

    Και http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/abs/ng.663.html

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Χάθηκαν στο ποτάμι

    Δέκα αδελφάκια έχασαν τη ζωή τους όταν η ψαρόβαρκα στην οποία επέβαιναν βυθίστηκε στον ποταμό Σάο Φρανσίσκο ενώ τα σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμη άλλο ένα παιδί που δεν έχει εντοπιστεί.

    Τα εννέα από τα παιδιά ήταν ηλικίας από 1 έως 11 ετών και το δέκατο ήταν 16. Παιδιά πολυμελούς οικογένειας, που αριθμεί συνολικά 18 μέλη, είχαν επιβιβαστεί στην ψαρόβαρκα που είχε χωρητικότητα μόνο 6 ατόμων. Σύμφωνα με την αστυνομία της Βραζιλίας το αγνοούμενο παιδί είναι ένα 10χρονο κορίτσι.

    Η οικογένεια κατευθυνόταν σύσσωμη στην επαρχία Μπαΐα της Βραζιλίας για να επισκεφθεί συγγενείς της όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, στην περιοχή κοντά στο Πιλάο Αρκάντο. Έξι ενήλικοι και ένα παιδί κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι την ξηρά.

    Οι αρχές πιστεύουν ότι ο ισχυρός άνεμος μπορεί να συνέβαλε στην ανατροπή της βάρκας. Υπάρχουν επίσης σκέψεις να κατηγορηθούν για αμέλεια οι δυο ψαράδες που οδηγούσαν τη βάρκα. "Τέτοιες βάρκες τις χρησιμοποιούν μόνο οι ψαράδες. Δεν γίνεται να μεταφέρεις ολόκληρη οικογένεια. Οι πιθανότητες επιτυχίας του ταξιδιού ήταν μηδενικές", φέρεται να δήλωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Ευρωπαϊκή πρεμιέρα

    Με τις αναμετρήσεις της πρεμιέρας στους πρώτους τέσσερις ομίλους της διοργάνωσης, αρχίζει σήμερα το τσάμπιονς λιγκ, ενώ η πρώτη αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη με τους αγώνες για τους ομίλους 5-8.

    Ο Παναθηναϊκός έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο, καθώς φιλοξενείται απόψε (21.45) από την Μπαρτσελόνα, που είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο Νίκος Νιόπλιας, δεν θα έχει στην διάθεση του, τους Σπυρόπουλο και Σεϊταρίδη, ενώ αντίθετα, στην αποστολή συμπεριελήφθησαν οι Καραγκούνης και Σισέ. Ο Ελληνας τεχνικός προσανατολίζεται να παρατάξει τους «πράσινους» με 4-5-1 που θα μετατρέπεται σε 4-3-2-1 ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα. Από την πλευρά τους, οι Καταλανοί που προέρχονται από εντός έδρας ήττα-σοκ με 2-0 από την Χέρκουλες για την πριμέρα ντιβιζιόν, θέλουν τους τρεις βαθμούς έτσι ώστε να μπουν νικηφόρα στην κορυφαία διοργάνωση.

    Στον άλλο αγώνα του 4ου ομίλου, η Κοπεγχάγη θα υποδεχθεί την Ρούμπιν Καζάν με στόχο την νίκη που θα την διατηρήσει στο παιχνίδι της πρόκρισης, όμως τον ίδιο στόχο έχουν και οι Ρώσοι που είναι πιο έτοιμοι αγωνιστικά και διαθέτουν παίκτες με περισσότερη εμπειρία από τους Δανούς.

    Από τις υπόλοιπες σημερινές αναμετρήσεις, ξεχωρίζει το ντέρμπι του 1ου ομίλου ανάμεσα στην Βέρντερ Βρέμης και την Τότεναμ, ενώ για τον 2ο όμιλο θα αναμετρηθούν η Λιόν και η Σάλκε που απογοητεύουν σε σαμπιονά και μπουντεσλίγκα, αντίστοιχα. Ακόμη, στο πλαίσιο του 3ου ομίλου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υποδέχεται στο βρετανικό ντέρμπι την Ρέιντζερς, ενώ η «νεοφώτιστη» στην διοργάνωση Μπουρσασπόρ θα φιλοξενήσει την Βαλένθια σε μία εξαιρετικά ανοικτή αναμέτρηση.

    Τέλος, από το πρόγραμμα της Τετάρτης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αγώνες Μπάγερν-Ρόμα (5ος όμιλος), Μαρσέιγ-Σπαρτάκ Μόσχας (6ος), Μίλαν-Οσέρ (7ος) και Αρσεναλ-Μπράγκα (8ος).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 September 2010 - 14:31:01 UTC