Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Μ.Καρχιμάκης νέος γραμματέας
  • [02] Αντλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ
  • [03] Αλλαγές στην Παιδεία
  • [04] "Πού τελειώνει τα ταξίδι σου;"

  • [01] Ο Μ.Καρχιμάκης νέος γραμματέας

    Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι ο νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Στις σημερινές εκλογές ο βουλευτής Λασιθίου ο οποίος είχε λάβει το χρίσμα από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Γ.Παπανδρέου, έλαβε 282 ψήφους μεταξύ των 342 που ψήφισαν. Βρέθηκαν ακόμα 48 λευκά και 12 άκυρα.

    Ομιλία πρωθυπουργού

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε ότι "ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας είναι μακρύς και δύσκολος, όμως, βάλαμε όλοι οι Έλληνες τα θεμέλια για να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές".

    Επιπλέον, επισήμανε ότι "καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και την ελπίδα ζωντανή, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε μια σταθερή Ελλάδα" και υποστήριξε ότι η δύσκολη καθημερινότητα είναι το τίμημα του παρελθόντος και ο δύσκολος δρόμος της μετάβασης.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές του Νοεμβρίου και τόνισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των μεγάλων αλλαγών, απέναντι σε όσους επιχειρούν να κρατήσουν εγκλωβισμένη την Ελλάδα στο παρελθόν και σε εκείνους που είδαν την ανάπτυξη σαν μοίρασμα προνομίων.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να στηρίξουν τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να αναδειχτούν εκείνα τα πρόσωπα που πιστεύουν στις αρχές του "Καλλικράτη".

    Κάλεσε δε τους πολίτες να πουν "όχι" στις δυνάμεις που δεν θέλουν ν' αλλάξει τίποτα, στις δυνάμεις που κρύβουν την αντίρρησή τους στην μνημονιολογία.

    "Είμαστε δύναμη ανατροπής, αλλά και συνένωσης όσων δυνάμεων θέλουν την αλαγή μέσα από κοινούς στόχους", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέοου.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στις οποίες είχε αναφερθεί και στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

    Πρόκειται μεταξύ άλλων, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, ώστε να υπάρξει το πιο δίκαιο σύστημα, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, την ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο, τη διαφάνεια και την ανάπτυξη, ώστε το κράτος να έχει στο επίκεντρο τον πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη ότι τις μέρες αυτές κλείνει ένας πρώτος κύκλος, αλλά ανοίγει κι ένας νέος, ένας κύκλος μεγάλων, επαναστατικών και αυτονόητων αλλαγών για την Ελλάδα, οι οποίες "θα οδηγήγουν την πατρίδα μας όχι μόνο έξω από την κρίση, αλλά και θα την προστατεύσουν από μελλοντικές τέτοιες συνθήκες, καθώς επίσης και σε ένα κράτος βιώσιμης ανάπτυξης".

    Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική της χώρας,ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν και 11 μήνες πριν η χώρα είχε χάσει τελείως την αξιοπιστία της, σήμερα την ανακτούμε με κόπο και αγώνα και σημείωσε ότι καθώς τα διεθνή φώτα παραμένουν πάνω στην Ελλάδα, η πρωτοβουλίες της κυβέρνησης παίρνουν διεθνή διάσταση για την αλλαγή της εικόνας της.

    "Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια φάση εξωστρέφειας και επιθετικών πρωτοβουλιών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής", είπε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι "κάνουμε σαφές παντού ότι η Ελλάδα είναι παντού παρούσα, ότι έχουμε λόγο", καθώς επίσης και ότι πάμε πάντα ένα βήμα μπροστά σε όλα τα θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα.

    Σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιθετική και εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλα τα κόμματα να προβάλουν μια ισχυρή και εξωστρεφή Ελλλάδα.

    Πριν ανακοινώσει την πρότασή του για τον Μ. Καρχιμάκη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο απερχόμενος Γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης, ανέλαβε τη θέση σε μια περίοδο πρωτοφανούς δυσκολίας για τη χώρα αλλά και το ΠΑΣΟΚ λόγω της μετάβασης στη διακυβέρνηση της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα οργανωτικά ζητήματα.

    Τον ευχαρίστησε δε ειλικρινά γιατί πέτυχε να γίνει ομαλά αυτή η μετάβαση και γιατί ξεκίνησε και πάλι σε μερικούς μήνες να παράγει έργο.

    Τέλος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, ημέρα μνήμης, καθώς πριν 11 χρόνια σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ομιλία Σ. Ξυνίδη

    Με την ομιλία του απερχόμενου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη, ξεκίνησαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Στην ομιλία του ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι "όλοι είναι αναγκαίοι στις θέσεις που το Κίνημα έχει ανάγκη και που ο πρόεδρος ορίζει", προσθέτοντας πως τον τελευταίο χρόνο το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να εξασφαλίσει την μετάβαση στην κυβέρνηση.

    "Η πορεία προς την πτώχευση, το Μνημόνιο σε σχέση με την μεταβατικότητα στο κόμμα, υπήρχε ο κίνδυνος για την σταθερότητα στο κόμμα", είπε και πρόσθεσε ότι "στο ΠΑΣΟΚ έχουν εκφραστεί τρεις γενιές. Της Εθνικής Αντίστασης, του ανένδοτου και του Πολυτεχνείου. Σήμερα επιβάλεται να εκφραστεί και μια τέταρτη γενιά. Αυτή που έχει συνθλιβεί και καλείται να πληρώσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος".

    Σημείωσε ακόμη ότι στόχος πρέπει να είναι η επιστροφή στην πολιτική και όχι η επικυριαρχία της επικοινωνίας, με την ενεργοποίηση των πολιτών στο διάλογο και τη συμμετοχή στην πολιτική.

    "Το ΠΑΣΟΚ δεν το θέλουμε στρατό, αλλά είναι ένα θερμοκήπιο προόδου", τόνισε και πρόσθεσε ότι το Κίνημα βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο ναι και ένα μεγάλο όχι.

    "Στο ναι του ΠΑΣΟΚ της συμμετοχής, της προσφοράς και της αξιολόγησης. Και στο όχι στο ΠΑΣΟΚ της δήθεν καθαρότητας και της δημιουργικής γυμναστικής. Δεν αποδεχόμαστε το "δεν γίνεται", ξέρουμε πλέον ότι "γίνεται"", τόνισε και συμπλήρωσε ότι "σήμερα πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να εκλέξουμε το νέο γραμματέα, που θα ενισχύσει την οργανωτική δουλειά στο Κίνημα".

    Τέλος ο κ. Ξυνίδης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τα μέλη του κινήματος για την τιμή που του έκαναν με την εκλογή τους ως γραμματέα του Κινήματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αντλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ

    Στην πώληση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας προχώρησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, αντλώντας το ποσό των 1,17 δισ. ευρώ.

    Η απόδοση της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 4,82% η οποία κυμάνθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με την απόδοση 4,65% της προηγούμενης δημοπρασίας.

    Πάντως, η έκδοση των εντόκων γραμματίων υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές έναντι υπερκάλυψης 3,64 φορές, κατά την προηγούμενη δημοπρασία. Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 4,084 δισ. ευρώ έναντι 900 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό ζητούμενο ποσό.

    Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Οικονομικών, την ερχόμενη Τρίτη θα προχωρήσει σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

    Περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

    Αρχή γενομένης αύριο από το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει την ευκαιρία έως και την Πέμπτη να παρουσιάσει σε διεθνή road shows τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και την πορεία των μεταρρυθμίσεων και, παράλληλα, να απευθύνει πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, μετά το Λονδίνο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί το πρωί της Πέμπτης στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με διεθνείς επενδυτές και με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υπουργός θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη, όπου, εκτός από το road show με διεθνείς επενδυτές, θα συναντηθεί με και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Σημειώνεται ότι τις συναντήσεις με επενδυτές οργανώνει το Institute of International Finance (IIF), ενώ τον υπουργό συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Γιώργος Ζανιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Πέτρος Χριστοδούλου και οι επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ).

    "Καταστροφικό για την αγορά η μετάταξη του ΦΠΑ στο 23%"

    "Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και για αυτό το λόγο προχωρούμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να πάψουν να κρύβονται οι φοροδιαφεύγοντες". Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.

    Για τις φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου και το σχέδιο νόμου που επεξεργαζόμαστε με το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σκοπό να προωθούνται σε δίκες "εξπρές" οι φοροδιαφεύγοντες, ώστε να πληρώνονται γρηγορότερα τα πρόστιμα αλλά και να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια".

    Όσον αφορά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μία τέτοια κίνηση θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. "Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν συζητάμε την εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης, καθώς θα πρέπει να έχουμε πρώτα έτοιμο ένα σωστό μηχανισμό, προκειμένου να μπορούμε χορηγήσουμε το επίδομα θέρμανσης σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μόνο τότε το μέτρο της εξομοίωσης θα μπορεί να εφαρμοστεί", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Για το ζήτημα της μετάταξης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει η μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο υψηλό επίπεδο του 23%, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για την αγορά.

    Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στο οχτάμηνο η υστέρηση των εσόδων είναι 1,5 δισ. ευρώ, όμως το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 7 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Ακόμη, ανέφερε ότι από το επόμενο έτος θα αποδώσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει να μειωθεί το έλλειμμα και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να βρει τα πιο ανώδυνα μέτρα για τους πολίτες.

    Με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών την ερχόμενη Παρασκευή στην Αθήνα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξουν και συναντήσεις τόσο του κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με τα στελέχη της τρόικας, τα οποία θα παραμείνουν στην Ελλάδα έως την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη. Σημειώνεται ότι από χθες ένα κλιμάκιο με χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα και έχει συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες υπουργείων, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού 2011.

    Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν τόσο στη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στο σκέλος των εσόδων και στον τρόπο κάλυψής της, όσο και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ), όπου το β΄ εξάμηνο δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες στο σκέλος των δαπανών. Η ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, με βάση την οποία θα εγκριθεί η γ΄ δόση του δανείου που θα εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο, θα γίνει Οκτώβριο, όταν θα έρθει εκ νέου στη χώρα το «υψηλόβαθμο» κλιμάκιο της τρόικας.

    Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

    Στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων της δεκαετίας 2000 έως και 2009 προχωρεί η κυβέρνηση.

    Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής του σε συσκέψεις που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση που θα πάρει και νομοθετική μορφή θα δίνει κίνητρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να κλείσουν όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους για τη δεκαετία και έτσι να καθαρίσουν από το παρελθόν.

    Η ρύθμιση, θα έχει δύο σκέλη: το πρώτο θα αφορά τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000 έως και 2006. Σ΄αυτήν θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες περαιώσεις. Το άλλο σκέλος θα αφορά το κλείσιμο των υποθέσεων για τα έτη από 2007 μέχρι και το 2009.

    Δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια. Πρόκειται για υποθέσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που ύστερα από τον έλεγχο προσέφυγαν στα φορολογικά δικαστήρια και η εκδίκασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές χρονολογούνται ακόμα και από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Συνολικά η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων αφορά ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ με το μέτρο της περαίωσης.

    Το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο από το μέτρο των μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από το συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%. Μέτρο το οποίο επιδιώκει να αποφύγει η κυβέρνηση λόγω μεγάλων επιβαρύνσεων που συνεπάγεται για τον πληθωρισμό και τα νοικοκυριά.

    Το εναλλακτικό σενάριο της ενοποίησης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που μελετούσε το υπουργείο Οικονομικών για να αντικαταστήσει το μέτρο των μετατάξεων δεν προχωρά προς το παρόν, όπως έκανε σαφές ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη και έτσι η κυβέρνηση στηρίζεται στο εναλλακτικό μέτρο της περαίωσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αλλαγές στην Παιδεία

    Νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα έχουμε μετά το 2013, ανέφερε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ σήμερα. Θα προηγηθούν όμως, όπως τόνισε, αλλαγές στα λύκεια.

    Συγκεκριμένα η υπουργός τόνισε: "Από του χρόνου η πρώτη λυκείου, θα έχει καινούργιο πρόγραμμα. Τα παιδιά που θα πάνε του χρόνου στην πρώτη λυκείου, θα φοιτήσουν σε μια δευτέρα και τρίτη λυκείου, τελείως διαφορετική. Με πολύ λίγα μαθήματα. Θα έχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα στα οποία θα κάνουν διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο. Θα έχουν λίγα μαθήματα επιλογής, στα οποία θα δουλεύουν με εργασίες, όπως και στα βασικά μαθήματα. Θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Θα υπάρχουν εξετάσεις εσωτερικές στο σχολείο και ο βαθμός θα συνδέεται με τα πανεπιστήμια, τα οποία θα ορίζουν τα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή και τη στάθμιση της βαθμολογίας. Αυτό όμως σημαίνει αλλαγή και στα Πανεπιστήμια. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συζητάμε για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας".

    Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το λύκειο να γίνει "μια αυτόνομη μονάδα, όπου το παιδί ως πολίτης θα πρέπει να συμπληρώνει τη γνώση του". Όσο για τις αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2011, η υπουργός είπε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί αναδιάρθρωση όλης της ύλης η οποία έχει μειωθεί. Συγχρόνως μελετώνται αλλαγές στα μηχανογραφικά.

    Ιδιαίτερα όμως η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο ψηφιακό σχολείο. Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να λειτουργεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο η ύλη βρίσκεται στο διαδίκτυο και οι μαθητές μπορούν να ο παρακολουθούν ζωντανά από την οθόνη του υπολογιστή. Να βλέπουν τον εκπαιδευτικό, να κάνουν ερωτήσεις και να παίρνουν απαντήσεις. Η αρχή για το ψηφιακό σχολείο γίνεται από τα δημοτικά στα οποία θα πάνε φορητά εργαστήρια με υπολογιστές, που θα μπαίνουν στις τάξεις για να γίνεται το μάθημα, ενώ θα τοποθετηθούν διαδραστικοί πίνακες στην β΄τάξη γυμνασίου.

    Αλλά και τα παιδιά του λυκείου θα έχουν την υποστήριξη της διδασκαλίας από το διαδίκτυο.

    "Στόχος για τη β΄και γ΄λυκείου" είπε η υπουργός "είναι ο μαθητής να μην χρειάζεται ούτε φροντιστήριο, ούτε βοήθεια. Έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουν φροντιστήριο τα παιδιά του δημοτικού και οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το σύστημα πρέπει και εμείς να αλλάξουμε ως νοοτροπία".

    Σε ερώτημα σχετικά με την έλλειψη υποδομών στα σχολεία, η υπουργός απάντησε: "Θα αφήσουμε μια γενιά παιδιών πίσω, θεωρώντας ότι πρέπει να κάνουμε πρώτα το τέλειο σχολείο και μετά να βάλουμε τον υπολογιστή; Εμείς θέλουμε αυτή η γενιά, να είναι μια γενιά που θα έχει στα χέρια της όλα αυτά που χρειάζεται για να ανταγωνιστεί, σε παγκόσμιο επίπεδο".

    Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα δοθούν φορητοί υπολογιστές στους μαθητές της α΄γυμνασίου καθώς όπως είπε "η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζητάει πίσω τα λεφτά για τους υπολογιστές που είχαν δοθεί χωρίς να υπάρχει ψηφιακό περιεχόμενο, χωρίς να υπάρχει μάθημα και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Πήραν τα παιδιά τους υπολογιστές στα σπίτια τους και παίζανε".

    Η υπουργός διευκρίνισε ότι όσον αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες προς τους εκπαιδευτικούς, "έχουν πληρωθεί όλοι οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές. Όπως επίσης και από την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη που έγινε πέρσι. Υπάρχει πρόβλημα με την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη του 2008 και 2009, όπως και με έναν αριθμό διδασκόντων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί έγιναν τα προγράμματα αυτά και πήραν ανθρώπους χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις και πιστώσεις αλλά και καμία νομική δέσμευση. Πάντως εξαντλείται κάθε προσπάθεια για να λυθεί το θέμα".

    Σχετικά με τη συζήτηση για τα εκπαιδευτικά κενά και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, η υπουργός επισήμανε ότι τα κενά που υπάρχουν είναι 2.500. Τα 1500 είναι σε 70 ειδικότητες και τα 1000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. "Ανακοινώσαμε", τόνισε, "και 4.200 εκπαιδευτικούς ως πλεόνασμα, πράγμα που σημαίνει ότι σχολεία και διευθύνσεις έχουν περισσότερους εκπαιδευτικούς, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, από αυτούς που χρειάζονται".

    Για τον αριθμό των μαθητών η Άννα Διαμαντοπούλου υπενθύμισε το νόμο που λέει ότι στην τάξη μπορούν να είναι μέχρι 30 παιδιά όσον αφορά στη δευτεροβάθμια και 25 στην Πρωτοβάθμια. "Στόχος μας - είπε - είναι τα 25 παιδιά ανά τμήμα. Εκεί που υπάρχει θέμα χώρου ή άλλου είδους ζητήματα πάμε από τα 25 στο σύν 10%. Σύμφωνα με στοιχεία από τους περιφερειακούς διευθυντές δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα πάνω από 30 παιδιά και μόνο ένα ποσοστό 7% των τμημάτων φτάνει στα 27-28 παιδιά".

    Ακόμη η υπουργός είπε ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Σχολεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Πού τελειώνει τα ταξίδι σου;"

    "Πού τελειώνει το ταξίδι σου;" ρωτάει στον τίτλο του βιβλίου του τον αείμνηστο δημοσιογράφο-συγγραφέα Γιάννη Διακογιάννη ο ποιητής Παναγιώτης Κρητικός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων του Παναγιώτη Κρητικού, μια ωδή σε έναν εργάτη της πένας και έναν οραματιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης, που πέθανε, πριν φτάσει τα πενήντα του χρόνια, από καρκίνο.

    Το ήξερε. Και μέχρι την τελευταία του στιγμή έδινε κουράγιο στους δικούς του, στους φίλους και στις φίλες του. Είχε τέτοια φιλοσοφημένη αντίληψη για τη ζωή και το θάνατο που -όντας ελεύθερος -κανόνισε ο ίδιος όλα τα διαδικαστικά της κηδείας του!

    Ένα συμβατικό βιογραφικό λέει:

    Ο Γιάννης Ελευθερίου Διακογιάννης γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα. Άγαμος. Πέθανε τον Δεκέμβριο του 2006. Σπούδασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Μιλούσε Αγγλικά και Γαλλικά. Άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα ως ανταποκριτής της εφημερίδας "Τα Νέα" από το 1980. Γενικός γραμματέας στο Σύλλογο Φοιτητών και γραμματέας της φοιτητικής Παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ-Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη). Ψυχή του φεστιβάλ Πάτρας και της Σύμης. Αναδείχθηκε σε ξεχωριστό κοινοβουλευτικό και πολιτικό συντάκτη των "Νέων". Έγραψε πολλά βιβλία-δημοσιογραφικά οδοιπορικά από τα ταξίδια του σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής. Κάλυψε τους πολέμους σε Ιράκ, Γιουγκοσλαβία και Αφγανιστάν. Το πάθος ήταν τα ταξίδια σε χώρες με εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα.

    Όσοι γνώρισαν τον Γιάννη Διακογιάννη θυμούνται ένα μεγάλο παιδί της δημοσιογραφίας, άκακο, εργατικό, οραματικό, παθιασμένο με τη γραφή και τα κινήματα απελευθέρωσης.

    Ένα παιδί που έζησε την πορεία του τέλους του με χαμόγελο και καρτερία ιδεολόγου. Από ένα τέτοιο μεγάλο απλό άνθρωπο εμπνεύστηκε ο πρώην βουλευτής και νυν συγγραφέας Παναγιώτης Κρητικός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Διακογιάννη στις ατελείωτες ώρες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ.

    Το βιβλίο των 70 σελίδων, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Προσκήνιο-Αγγελος Σιδεράτος", ξεκινάει με την αυτόγραφη διαθήκη του Διακογιάννη:

    "Επιθυμώ να ταφώ με τρόπο απλό, όπως έζησα. Δεν θέλω επικήδειους. Μονάχα λίγα λουλούδια θα ζήταγα από τους συμμαθητές του Δημοτικού, που μαζί μεγαλώσαμε τρεις-τρεις στα θρανία. Κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν επεδίωξα και δεν απόκτησα ποτέ. Και δεν έχω να αφήσω τίποτα σε κανέναν. Οι αγώνες μου αποτελούν μία παρακαταθήκηβ¦".

    "Θα 'θελα πολύ -συνεχίζει- οι συγγενείς, οι φίλοι και οι σύντροφοι που τόσο με αγάπησαν, να αγαπούν από εδώ και πέρα ακόμη περισσότερο τη μητέρα και τον αδελφό μου, αλλά και τις δύο κυρίες που βοηθούν στο πατρικό μου σπίτι, την κυρία Κική και την Ευγενίαβ¦".

    Οπως αναφέρει στο βιβλίο εν είδει προλόγου ο Παναγιώτης Κρητικός:

    "Αξεπέραστη ψυχική ανάγκη με έσπρωξε να γράψω τους στίχους αυτούς για το Γιάννη Διακογιάννη. Δεν μπορούσα να ξεμακρύνω τη σκέψη του από ό,τι ο ίδιος σήμαινε στο σύντομο πέρασμα από τη ζωή: Ανθρωπιά, ευαισθησία, ανιδιοτέλεια, φιλία, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, πατριωτισμό, με την αδιαφιλονίκητη έννοια, αίσθημα δικαίου, αίσθηση του αληθινού, ενστερνισμό των διαχρονικών αξιών του πολιτισμού μας".

    Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των ποιημάτων του Παναγιώτη Κρητικού με επίκεντρο τον ταξιδευτή-δημοσιογράφο:

    "Ταξίδεψα"

    Των οριζόντων το τέλος

    συνάντησα νωρίς

    στις καρδιές των απόκληρων.

    Είδα τις ελπίδες τους

    κρεμασμένες στις λόγχες.

    Είδα να στραγγίζει το αίμα τους

    στην άκρη της θάλασσας.

    Πελιδνός ο Ασιάτης

    ο Αφρικανός απόκοσμος

    και ενεός ο Βαλκάνιος.

    Στα ποτάμια

    στους λειμώνες

    στις ακτές της Νότιας Γης

    πασχίζει η Μάννα.

    Σπυρί-σπυρί η αγωνία

    ταΐζει τα πεινασμένα παιδιά.

    Το βλέμμα των παιδιών

    όλο βαθαίνει.

    Στης απόγνωσης τη δίνη

    σβήνει το χαμόγελο.

    Όλο και μακραίνει

    στης απελπισίας τα πέλαγα

    η προσδοκία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 September 2010 - 18:30:52 UTC