Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμερα οι αποφάσεις για το πλαφόν
  • [02] Ο Γ. Καρατζαφέρης στην ΔΕΘ
  • [03] Ζήμενς: Κατάθεση Θ. Τσουκάτου
  • [04] Το ν/σ για τις Ένοπλες Δυνάμεις
  • [05] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην 'Ολυμπο
  • [06] Ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια οι υποσιτισμένοι του πλανήτη
  • [07] Νέο σύστημα μετά το 2013
  • [08] Καταγγελίες καταναλωτών
  • [09] Νέος γραμματέας στο ΠΑΣΟΚ
  • [10] Προσοχή στα ...αντιβιοτικά
  • [11] "Οχι" σε απελάσεις των Ρομά

  • [01] Σήμερα οι αποφάσεις για το πλαφόν

    Σήμερα αναμένονται τελικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή του πλαφόν στα υγρά καύσιμα με επικρατέστερο σενάριο την επιβολή νέας τιμής, που θα ισχύει και πάλι μόνο για τα πρατήρια.

    Οι πρατηριούχοι ζήτησαν να αυξηθεί η τιμή του πλαφόν και να διαμορφωθεί περίπου στο 1,52 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη και το αίτημα βρήκε θετική ανταπόκριση από το υπουργείο. Σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων θα συναντηθούν με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλια και ακολούθως θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

    Στο αίτημα πάντως των πρατηριούχων να επιβληθεί πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης και εμπορίας υγρών καυσίμων δεν ανταποκρίθηκε το υπουργείο .

    Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες με τις δύο Ομοσπονδίες του κλάδου (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων), η ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το πλαφόν, προκειμένου να αντικατοπτρίζει και τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές που έγιναν από την Παρασκευή (στα στοιχεία της συγκεκριμένης ημέρας βασίστηκε ο καθορισμός του πλαφόν) μέχρι σήμερα. Ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων δήλωσε σε χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από την αύξηση της ανώτατης τιμής, αν η κυβέρνηση δεν επιβάλει πλαφόν και στα προηγούμενα στάδια διακίνησης των καυσίμων, δηλαδή στα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας, ή δεν ανακαλέσει το πλαφόν.

    Χθες, Τρίτη, υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για πρατηριούχο στην Καλλιθέα που διαπιστώθηκε από τα συνεργεία ελέγχου ότι πωλούσε την αμόλυβδη με τιμή ακριβότερη από το πλαφόν αλλά στη συνέχεια δεν ασκήθηκε δίωξη. Από το υπουργείο σημειώνεται ότι θα γίνονται συστάσεις και θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για τις παραβάσεις αλλά δεν θα υπάρξουν διώξεις.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Κιούσης χθες στην Αττική 250 πρατήρια πωλούσαν τις βενζίνες χαμηλότερα από το πλαφόν, 300 πρατήρια πωλούσαν με βάση το πλαφόν και 850 πρατήρια είχαν τιμές πάνω από το πλαφόν καθώς, όπως σημείωσε, η τιμή αγοράς στη χονδρική ήταν στα όρια του πλαφόν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ορισμένα πρατήρια να μην λειτουργήσουν σήμερα για να μην πωλούν με ζημιά.

    Ακαρπη η συνάντηση Ρέππα-Ιδιοκτητών Φορτηγών & Βυτιοφόρων

    Ακαρπη απέβη η νέα συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

    Μετά τη συνάντηση, δεν έγιναν δηλώσεις από την πλευρά του υπουργού, ενώ οι συνδικαλιστές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση έστω και την ύστατη αυτή στιγμή να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    Σήμερα η αντιπροσωπεία των αυτοκινητιστών θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα εκθέσει τις απόψεις της στην αρμόδια επιτροπή, όπου συζητείται το επίμαχο νομοσχέδιο.

    Σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας, προχώρησε σε αύξηση της άυλης αξίας των αδειών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης.

    Όπως έγινε γνωστό τροποποιείται η παράγραφος 7 του άρθρου 14 του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και ορίζεται ότι για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας ΦΔΧ οι ενδιαφερόμενες μεταφορικές εταιρίες καταβάλλουν εφάπαξ υπέρ του Δημοσίου ειδική εισφορά ανάλογα με την κατηγορία και το μικτό βάρος του φορτηγού οχήματος.

    Συγκεκριμένα το ποσό αυτό ορίζεται σε 10.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο, 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 7 τόνους και 1.500 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 40 τόνους.

    Σε ότι αφορά τα βυτιοφόρα και ειδικότερα αυτά που μεταφέρουν υγρά καύσιμα τα ποσά της ειδικής εισφοράς διαμορφώνονται ως εξής:

    - Είκοσι επτά χιλιάδες ευρώ για τον πρώτο τόνο.

    - Τρεις χιλιάδες ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους σαράντα δύο τόνους.

    Με την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται επίσης ότι το ποσό που καταβάλλεται για την λήψη της άδειας ΦΔΧ, λογίζεται ως έξοδο και εκπίπτει του εισοδήματος, επιμεριζόμενο κατά το ένα τρίτο για τα επόμενα 3 χρόνια από τη λήξη της άδειας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ο Γ. Καρατζαφέρης στην ΔΕΘ

    Την υποψηφιότητα του Κυριάκου Βελόπουλου για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του επιχειρηματία Μάκη Στεργίου για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης θα στηρίξει ο ΛΑΟΣ, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, βάζοντας παράλληλα τον «πήχη» της επιτυχίας, πάνω από το ποσοστό του κόμματος στις εθνικές εκλογές.

    «Μη, γελιόμαστε, κάθε ποσοστό, πάνω από το ποσοστό του κόμματος είναι νίκη» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, χαρακτηρίζοντας «αστεϊσμό» το ότι περιμένει και από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ποσοστό πάνω από εκείνο (14%) που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος σε παλαιότερες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Τότε δεν υπήρχε κόμμα», πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επεσήμανε ότι προβλέπει μεγάλο ποσοστό από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ χαρακτήρισε «ανεξάρτητη» την υποψηφιότητα του Μάκη Στεργίου, «που εκφράζεται με παραίτηση από το αξίωμα του (πρώην τομεάρχης Αν. Θεσσαλονίκης της ΝΔ) και με την παραίτηση του από το κόμμα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπενθύμισε ότι συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, που το χαρακτήρισε «το πρώτο κόμμα που μετά τον πόλεμο στέκεται αυτοφυώς στα πόδια του». Επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχτηκαν τον «μεγάλο Καραμανλή», λέγοντας ότι κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, «το κράτος αγόραζε ακριβά τράπεζες, επιχειρήσεις - μέχρι και το Χίλτον κρατικοποίησε - και τώρα ξεπουλάμε φθηνά».

    Ο κ. Καρατζαφέρης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία, λέγοντας ότι «κάνει το αντίθετο από αυτό που πρέπει να γίνει» και τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας και του ΦΠΑ «για να πολλαπλασιάζονται στην αγορά τα λεφτά που θα επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία». Τόνισε ότι πρέπει «να γίνει επαναδιαπραγμάτευση χρέους και όχι του χρέους»,προτείνοντας την επαναξιολόγηση υπερτιμολογημένων κρατικών συμβάσεων, συμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν «από ανεξάρτητο οίκο», τις οποίες χαρακτήρισε «προϊόν κλοπής». Υπεραμύνθηκε της στάσης του απέναντι στο "μνημόνιο", λέγοντας ότι είχε να επιλέξει «μεταξύ της πτώχευσης της χώρας και του καθόλου μισθού, ή του κουτσουρεμένου μισθού, με την ελπίδα ότι θα βελτιωθεί η οικονομία».

    «Δεν αισθάνεται την ανάγκη η ΝΔ να πει στον ελληνικό λαό γιατί φτώχευσε τη χώρα, και πόσα πήγαν και που πήγαν σε «ημέτερες» τσέπεςβ¦", σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Τόνισε ότι ο λαός περιμένει την τιμωρία των υπευθύνων και ευχήθηκε στις εξεταστικές επιτροπές που έχουν γίνει «να μην επικρατήσει η λογική κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει».

    Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ επέκρινε τον κ. Σαμαρά για τις προτάσεις του για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο και τον έλεγχο της τρόικας «Ο πρώτος είναι που το θέλω εγώ, αρκεί να μου πει ο κ. Σαμαράς πώς θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις» τόνισε ο αρχηγός του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την άποψη του για την ανάγκη μιας «οικουμενικής αντίληψης κυβέρνηση».

    «Τις τύχες της Ελλάδας τα χέρια του της κρατάει ο Γιώργος Παπανδρέου γιατί έτσι αποφάσισε και μεθόδευσε ο κρυπτόμενος κ. Καραμανλής» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και επεσήμανε ότι υπό την παρούσα συγκυρία «τουλάχιστον τα αστικά κόμματα, πρέπει να μπορούμε να συνεννοηθούμε».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «η παράταξη πληρώνει την κόντρα Σαμαρά - Μπακογιάννη» και επέκρινε τον κ. Σαμαρά για την απόρριψη της πρότασης του να κατεβάσει υποψήφιο στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές τον κ. Αβραμόπουλο.

    Τέλος, σε ερώτηση, για ποιο λόγο επισκέφθηκε όπως κάθε χρόνο το περίπτερο της νομαρχίας, με δεδομένη την απόσυρση της στήριξης προς τον κ. Ψωμιάδη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε «ότι άλλο πράγμα η φιλία και άλλο η αξιοπρέπεια που τσαλακώθηκε από τον κ. Σαμαρά», προσθέτοντας ότι κατά τη συνάντηση τους οι κ.κ. Ψωμιάδης και Βελόπουλος «έδωσαν τα χέρια ο ένας τον άλλο και ευχήθηκαν καλή επιτυχία».

    Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει ο ΛΑΟΣ τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε ότι «θα σταθμιστούν τα πράγματα με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και θα αποφασιστεί και η στάση του κόμματος».

    Τέλος, σε ερώτηση για την επίθεση κατά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ με παπούτσι, από πολίτη, ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε μονολεκτικά : "Ανοησίες".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ζήμενς: Κατάθεση Θ. Τσουκάτου

    Εμμένει στις θέσεις του, τις οποίες από την πρώτη στιγμή εξέφρασε, ο Θόδωρος Τσουκάτος (πρώην βουλευτής και πρώην στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτης) ο οποίος εξετάζεται από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens για το 1 εκατ. ευρώ, που πήρε το 1999 από τα "μαύρα ταμεία" της Εταιρίας και, όπως έχει πει, τα κατέθεσε στα ταμεία του κόμματος.

    Σε τετρασέλιδο υπόμνημά του, που ανέγνωσε και κατέθεσε στην επιτροπή, παραδέχεται ότι οι χορηγίες στα κόμματα - αλλά μιλώντας ειδικά για το ΠΑΣΟΚ - από ιδιώτες "είναι παλιά και σε όλους γνωστή καθιερωμένη πρακτική, την κληρονόμησα δεν την καθιέρωσα", κατηγορεί μάλιστα τον δικό του κομματικό χώρο "για έλλειψη θάρρους να αναγνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα του τρόπου χρηματοδότησης των εκλογικών δαπανών επί σειρά ετών" .

    Σημειώνει ότι "ψεύδονται συνειδητά εκείνοι που βεβαιώνουν, πώς το δικό τους κόμμα - και μιλώ για τα μεγάλα - δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους, με αντίστοιχα ψηλές χορηγίες που ξεπερνούν κατά πολύ το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο οικονομικών ενισχύσεων του σχετικού νόμου".

    Δηλώνει, όμως, ταυτόχρονα, όσον αφορά το ηθικό σκέλος της υπόθεσής αυτής, ότι δεν νοιώθει πλέον διόλου περήφανος για τη συμμετοχή του, ιδιαίτερα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος της Siemens και των επιλήψιμων συμβάσεών της.

    Σπεύδει αφενός να δηλώσει "συναρμόδιος" για την οικονομική καμπάνια εν όψει των ευρωεκλογών του 1999, ενώ αφήνει αιχμές για τους υπουργούς που χειρίστηκαν τις προγραμματικές συμβάσεις: "Δεν γνώριζα, ούτε και μπορούσα να γνωρίζω περί σχέσεων υπουργών ή στελεχών του ΟΤΕ με την Siemens", λέει.

    Χαρακτηρίζοντας αβάσιμες τις εναντίον του κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσουκάτος απαντά και στις κατηγορίες που είχε εκφράσει αρχικά ο Μ. Χριστοφοράκος - και υιοθετούν και μέλη της εξεταστικής - για την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ελβετία με διαχειριστή τον ίδιο.

    Ο μάρτυρας το διέψευσε και σήμερα, σημείωσε ότι δεν κράτησε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα αυτά και παρέδωσε στην επιτροπή ανέκκλητο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο να ψάξουν όλους τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, τόσο τους προσωπικούς, όσο και των μελών της οικογένειάς του.

    Δεν θα κληθούν πρώην πρωθυπουργοί

    Δεν θα κληθούν, σύμφωνα με οριστική απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Ζίμενς, πρώην πρωθυπουργοί, εκτός και αν προκύψει ανάγκη μετά το ταξίδι που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της επιτροπής στη Γερμανία.

    Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής συζήτησης της σημερινής συνεδρίασης. Αποφασίστηκε επίσης στις δύο-τρεις ημέρες ανακριτικής εργασίας που απομένουν, να εξεταστούν αποκλειστικά πολιτικά πρόσωπα -αύριο η κα Ντόρα Μπακογιάννη- και σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρένθετα πρόσωπα.

    Τέλος, αποφασίστηκε αφενός να γίνει το ταξίδι του κλιμακίου στη Γερμανία για σειρά ανακριτικών εξετάσεων -διοίκηση Siemens, Κουτσενρόιτερ, Σίκατσεκ, Χριστοφοράκος- και η επιτροπή να κλείσει το έργο της στις 30 Σεπτεμβρίου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Το ν/σ για τις Ένοπλες Δυνάμεις

    Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του έγινε από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο ρυθμίζει και θέματα διοίκησης των Ε.Δ., στρατολογίας και περιέχει συναφείς διατάξεις. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής και αναμένεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις να τοποθετηθούν και στα άρθρα του νομοσχεδίου.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι επιδίωξη και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να επιλύσει με μια οριζόντια παρέμβαση πολλά και χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων κι ανέφερε πως πρόκειται για μια τεράστια καινοτομία. Επισήμανε πως η αρχή του νομοθετήματος είναι η επιβολή κανόνων διαφάνειας, νομιμότητας, αξιοκρατίας και επαγγελματισμού σε όλα τα θέματα που αφορούν τις Ε.Δ. Σημείωσε αναφορικά με τις ρυθμίσεις ιεραρχικής εξέλιξης πως «όλοι ωφελούνται, κανείς δεν αδικείται», ενώ απαντώντας στις αιχμές από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών τόνισε ότι όλες οι επιλογές ανώτατων αξιωματικών είναι αιτιολογημένες και κάλεσε τα κόμματα να μην εμφανίζεται κανένα σαν αυτόκλητος προστάτης συγκεκριμένων αξιωματικών και να μη ενδίδουν στις πελατειακές σχέσεις. «Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι ενιαία, συντεταγμένη, δημοκρατική και την εκφράζουμε όλοι μαζί ενωμένοι, με συναίνεση, με το ίδιο πατριωτικό αίσθημα και με την ίδια συνείδηση της Ιστορίας», είπε.

    Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη τομή εκείνη που αφορά την δομή διοίκησης και την δομή δυνάμεων.

    «Ο ελληνικός στρατός πρέπει να γίνει σύγχρονος και πρέπει να εξαλείψουμε οργανωτικούς παραλογισμούς ετών. Πρέπει να ενοποιηθεί η διοίκηση, να είναι και επιχειρησιακή και διοικητική». Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι η διακλαδικότητα πρέπει να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο κι αυτό απαιτεί διακομματική στήριξη διότι πρέπει αυτή η λογική να επιβληθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ανέφερε όταν έχεις ένα θέατρο κρίσης όπως είναι το Αιγαίο η διακλαδικότητα είναι όρος ύπαρξης, το ίδιο που συμβαίνει και με την δομή δυνάμεων. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι δομή δυνάμεων είναι και η εκλογίκευση των προμηθειών αμυντικού υλικού και ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εκλογίκευσης κι όλα θα γίνουν σωστά, θα επανεκτιμηθεί συνολικά η ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων σε εξοπλιστικά προγράμματα, «πως πρέπει να είναι διαρθρωμένες ιδεατά».

    Αφού είπε πως στην «αγορά επικρατεί νευρικότητα» συμπλήρωσε ότι «πρέπει να εξηγούμε στον Έλληνα πολίτη το κάθε ευρώ που πηγαίνει και πώς πηγαίνει. Και θα πρέπει η κάθε εξήγηση να είναι αναλυτική, πειστική, έντιμη. Γι αυτό θα φέρουμε στη Βουλή τον απολογισμό των επενδύσεων της τελευταίας εικοσαετίας ως όρο για να καταρτίσουμε την νέα δομή δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Βενιζέλος στις ρυθμίσεις που αφορούν στο καθεστώς των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ).

    Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής, Θ. Λεονταρίδης μίλησε για μια περίοδο κατά την οποία δοκιμάζονται οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας και των Ενόπλων δυνάμεων και ανέφερε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής καθώς δεν θα συμπράξει στην αλλοίωση κορυφαίων θεσμών που οι Έλληνες πολίτες σέβονται. Συμπλήρωσε ότι τα στελέχη των ΕΔ εξομοιώνονται με τους δημόσιους υπάλληλους ενώ ούτε η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα εξασφαλίζονται.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης είπε πως «σκοτώνετε την ιεραρχία, πληγώνετε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Για σημαντική τομή για την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια τη χώρας και την τιμή των ενόπλων δυνάμεων, μίλησε απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου.

    Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και χωρίς το «Μνημόνιο της τρόικας» την ίδια πολιτική θα είχε και ανέφερε ότι μιλάει για μια πατρίδα χωράφι - μέρος μια βρυξελιώτικης και άλλης περιφέρειας. Υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο γυρνάει σε μια μορφή διοίκησης και οργάνωσης του στρατεύματος που θυμίζει δεκαετία του β60 κι ανέφερε ακόμη ότι η νέα δομή διοίκησης και τρόπου οργάνωσης των ΕΔ εξυπηρετεί αμιγώς νατοϊκά συμφέροντα.

    Από τον ΛΑΟΣ ο Γ. Χρυσανθακόπουλος είπε πως η επόμενη ημέρα θα είναι μια ημέρα ανασφάλειας για όσους υπηρετούν την εθνική ασφάλεια.

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας ζήτησε διευκρινίσεις αναφορικά με το Προεδρικό διάταγμα - για το οποίο ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως αποτελεί εγγύηση για τους αξιωματικούς - κι ακόμη είπε πως δεν δίνεται εξήγηση για το ποιες είναι οι διακομματικές και διαχρονικές ανάγκες που ανέδειξαν τις ρυθμίσεις εκείνες τις οποίες άφησε ανολοκλήρωτες η ΝΔ κι έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το ΠΑΣΟΚ.

    Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από την 1η-1ου- 2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κλπ) καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν. Ο κ. Βενιζέλος (από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή) δεν απέκλεισε την αύξηση από την 1η 1ου του 2011 του πτητικού επιδόματος ώστε να μηδενιστεί η επίπτωση από την φορολογία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην 'Ολυμπο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Πυροσβεστικής Λιτοχώρου, καθώς ενημερώθηκε για εστία φωτιάς στην περιοχή Καλόγερος του Ολύμπου, σε ύψος 2.200-2.400 μέτρων.

    Πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με έξι άτομα, αναχώρησε χθες το μεσημέρι, από την περιοχή του Λιτοχώρου, αλλά εξαιτίας της ομίχλης και της χαμηλής νέφωσης που επικρατούσε στο βουνό, δεν μπόρεσε να πλησιάσει την εστία της φωτιάς.

    Σύμφωνα με την Υπηρεσία, τα έξι άτομα διανυχτέρευσαν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) σε υψόμετρο 1.820 μ., ενώ με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν να προσεγγίσουν το σημείο που εντοπίστηκε η εστία της φωτιάς, η οποία αποδίδεται στην πτώση κεραυνού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια οι υποσιτισμένοι του πλανήτη

    Ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από χρόνια πείνα μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια χάρη στις καλύτερες οικονομικές συνθήκες και τις μειωμένες τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAΟ) του ΟΗΕ.

    Περίπου 925 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται το 2010, λιγότεροι από τα 1,02 δισεκατομμύρια που ήταν πέρυσι, ο μεγαλύτερος αριθμός που είχε καταγραφεί τις τελευταίες 4 δεκαετίες, αναφέρει σε έκθεσή του ο FAO.

    Σύμφωνα με τον οργανισμό οι περισσότεροι άνθρωποι που υποσιτίζονται ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα δύο τρίτα μάλιστα ζουν σε επτά μόνο χώρες: το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Κονγκό, την Αιθιοπία, την Ινδία, την Ινδονησία και το Πακιστάν.

    "Το γεγονός ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να υποσιτίζονται μετά το τέλος της πρόσφατης οικονομικής και διατροφικής κρίσης δείχνει ότι υπάρχει ένα βαθύτερο διαρθρωτικό πρόβλημα", συνεχίζει η έκθεση του FAO.

    "Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν τις επενδύσεις στη γεωργία, να επεκτείνουν τα δίχτυα ασφαλείας και τα προγράμματα κοινωνικής αρωγής, αλλά και να προωθήσουν δραστηριότητες που προσφέρουν εργασία στους φτωχούς των πόλεων και της υπαίθρου", υπογραμμίζει ο οργανισμός.

    Η βελτίωση στην ασφάλεια τροφίμων το 2010 οφειλόταν κυρίως στην καλύτερη πρόσβαση σε τρόφιμα χάρη στις βελτιούμενες οικονομικές συνθήκες, καθώς και στις μειωμένες τιμές τροφίμων, επισημαίνει ο FAO.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Νέο σύστημα μετά το 2013

    Νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα έχουμε μετά το 2013, ανέφερε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ. Θα προηγηθούν όμως, όπως τόνισε, αλλαγές στα λύκεια.

    Συγκεκριμένα η υπουργός τόνισε: "Από του χρόνου η πρώτη λυκείου, θα έχει καινούργιο πρόγραμμα. Τα παιδιά που θα πάνε του χρόνου στην πρώτη λυκείου, θα φοιτήσουν σε μια δευτέρα και τρίτη λυκείου, τελείως διαφορετική. Με πολύ λίγα μαθήματα. Θα έχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα στα οποία θα κάνουν διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο. Θα έχουν λίγα μαθήματα επιλογής, στα οποία θα δουλεύουν με εργασίες, όπως και στα βασικά μαθήματα. Θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Θα υπάρχουν εξετάσεις εσωτερικές στο σχολείο και ο βαθμός θα συνδέεται με τα πανεπιστήμια, τα οποία θα ορίζουν τα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή και τη στάθμιση της βαθμολογίας. Αυτό όμως σημαίνει αλλαγή και στα Πανεπιστήμια. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συζητάμε για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας".

    Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το λύκειο να γίνει "μια αυτόνομη μονάδα, όπου το παιδί ως πολίτης θα πρέπει να συμπληρώνει τη γνώση του". Όσο για τις αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2011, η υπουργός είπε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί αναδιάρθρωση όλης της ύλης η οποία έχει μειωθεί. Συγχρόνως μελετώνται αλλαγές στα μηχανογραφικά.

    Ιδιαίτερα όμως η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο ψηφιακό σχολείο. Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να λειτουργεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο η ύλη βρίσκεται στο διαδίκτυο και οι μαθητές μπορούν να ο παρακολουθούν ζωντανά από την οθόνη του υπολογιστή. Να βλέπουν τον εκπαιδευτικό, να κάνουν ερωτήσεις και να παίρνουν απαντήσεις. Η αρχή για το ψηφιακό σχολείο γίνεται από τα δημοτικά στα οποία θα πάνε φορητά εργαστήρια με υπολογιστές, που θα μπαίνουν στις τάξεις για να γίνεται το μάθημα, ενώ θα τοποθετηθούν διαδραστικοί πίνακες στην β΄τάξη γυμνασίου.

    Αλλά και τα παιδιά του λυκείου θα έχουν την υποστήριξη της διδασκαλίας από το διαδίκτυο.

    "Στόχος για τη β΄και γ΄λυκείου" είπε η υπουργός "είναι ο μαθητής να μην χρειάζεται ούτε φροντιστήριο, ούτε βοήθεια. Έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουν φροντιστήριο τα παιδιά του δημοτικού και οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το σύστημα πρέπει και εμείς να αλλάξουμε ως νοοτροπία".

    Σε ερώτημα σχετικά με την έλλειψη υποδομών στα σχολεία, η υπουργός απάντησε: "Θα αφήσουμε μια γενιά παιδιών πίσω, θεωρώντας ότι πρέπει να κάνουμε πρώτα το τέλειο σχολείο και μετά να βάλουμε τον υπολογιστή; Εμείς θέλουμε αυτή η γενιά, να είναι μια γενιά που θα έχει στα χέρια της όλα αυτά που χρειάζεται για να ανταγωνιστεί, σε παγκόσμιο επίπεδο".

    Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα δοθούν φορητοί υπολογιστές στους μαθητές της α΄γυμνασίου καθώς όπως είπε "η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζητάει πίσω τα λεφτά για τους υπολογιστές που είχαν δοθεί χωρίς να υπάρχει ψηφιακό περιεχόμενο, χωρίς να υπάρχει μάθημα και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Πήραν τα παιδιά τους υπολογιστές στα σπίτια τους και παίζανε".

    Η υπουργός διευκρίνισε ότι όσον αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες προς τους εκπαιδευτικούς, "έχουν πληρωθεί όλοι οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές. Όπως επίσης και από την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη που έγινε πέρσι. Υπάρχει πρόβλημα με την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη του 2008 και 2009, όπως και με έναν αριθμό διδασκόντων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί έγιναν τα προγράμματα αυτά και πήραν ανθρώπους χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις και πιστώσεις αλλά και καμία νομική δέσμευση. Πάντως εξαντλείται κάθε προσπάθεια για να λυθεί το θέμα".

    Σχετικά με τη συζήτηση για τα εκπαιδευτικά κενά και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, η υπουργός επισήμανε ότι τα κενά που υπάρχουν είναι 2.500. Τα 1500 είναι σε 70 ειδικότητες και τα 1000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. "Ανακοινώσαμε", τόνισε, "και 4.200 εκπαιδευτικούς ως πλεόνασμα, πράγμα που σημαίνει ότι σχολεία και διευθύνσεις έχουν περισσότερους εκπαιδευτικούς, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, από αυτούς που χρειάζονται".

    Για τον αριθμό των μαθητών η Άννα Διαμαντοπούλου υπενθύμισε το νόμο που λέει ότι στην τάξη μπορούν να είναι μέχρι 30 παιδιά όσον αφορά στη δευτεροβάθμια και 25 στην Πρωτοβάθμια. "Στόχος μας - είπε - είναι τα 25 παιδιά ανά τμήμα. Εκεί που υπάρχει θέμα χώρου ή άλλου είδους ζητήματα πάμε από τα 25 στο σύν 10%. Σύμφωνα με στοιχεία από τους περιφερειακούς διευθυντές δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα πάνω από 30 παιδιά και μόνο ένα ποσοστό 7% των τμημάτων φτάνει στα 27-28 παιδιά".

    Ακόμη η υπουργός είπε ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Σχολεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Καταγγελίες καταναλωτών

    Εκατοντάδες παράπονα και καταγγελίες που αφορούν κυρίως τις τράπεζες δέχονται καθημερινά οι καταναλωτικές οργανώσεις από καταναλωτές -μέλη τους οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

    Ωστόσο, από την πλευρά τους οι τράπεζες επισημαίνουν ότι οι πολίτες εξυπηρετούνται κανονικά, ενώ διευκρινίζουν ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλου του προσωπικού που εργάζεται στις τράπεζες.

    Εξάλλου, σήμερα Τετάρτη (15/09) ο προϊστάμενος της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (ΓΓΚ) Δημ. Σπυράκος θα συναντηθεί με εκπροσώπους τραπεζών και καταναλωτικών οργανώσεων προκειμένου να συζητηθεί η σωστή εφαρμογή του νόμου και να πάψουν οι αντιδικίες μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών.

    Επίσης, η ΓΓΚ έθεσε την περασμένη εβδομάδα σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή πληροφοριών στους πολίτες σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Η τηλεφωνική γραμμή έχει τον αριθμό 80111 97367 (σ.σ.: που προκύπτει, προσθέτοντας στο 80111 τους αριθμούς που αντιστοιχούν στα γράμματα ΧΡΕΟΣ). Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9.00 έως τις 22.00 και το Σάββατο από 9.00 έως 17.00. Η κλήση επιβαρύνεται μόνο με αστική χρέωση, από οπουδήποτε στην Ελλάδα κι αν καλεί ο καταναλωτής.

    ΚΕΠΚΑ: "Εμπόδια από τις τράπεζες στη ρύθμιση οφειλών"

    Δεκάδες παράπονα καταναλωτών-δανειοληπτών οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν, στο Νόμο 3869/2010, για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων που σχετίζονται με τις τράπεζες, δέχεται καθημερινά το ΚΕΠΚΑ-Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, τράπεζα αρνήθηκε να παραλάβει την έτοιμη αίτηση του καταναλωτή, για την έκδοση της κατάστασης οφειλών του. Η αίτηση ήταν σύμφωνη, με το υπόδειγμα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, αλλά η τράπεζα επέμεινε ο καταναλωτής να υπογράψει το δικό της υπόδειγμα.

    Επίσης, τράπεζα πίεσε καταναλωτή να κάνει διαπραγμάτευση, απευθείας μαζί της και χωρίς να ζητάει την υπαγωγή του, στο νόμο, άλλη τράπεζα ισχυρίστηκε ότι έχει εγκύκλιο, από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ότι για να γίνει ρύθμιση οφειλών, ο καταναλωτής πρέπει να αποπληρώσει όλη την οφειλή του, σε 4 χρόνια ενώ τράπεζα ζήτησε εκκαθαριστικό εφορίας, για να διασταυρώσει το ΑΦΜ του καταναλωτή κλπ.

    Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γενική Γραμματέας του ΚΕΠΚΑ Ευαγγελία Κεκελέκη "υπάρχει νόμος ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί. Οι τράπεζες από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νόμου δημιουργούν προβλήματα στους καταναλωτές ενώ η πληροφόρηση που παρέχουν τα υποκαταστήματά τους είναι παραπλανητική".

    Σύμφωνα με την κ. Κεκελέκη αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σύσκεψη με τις τράπεζες και τις καταναλωτικές οργανώσεις. "Εχουμε πληροφορίες ότι οι τράπεζες αρνούνται να συμμετάσχουν. Εάν δεν έρθουν επιβεβαιώνουν όλα όσα λέγονται ότι δρουν ανεύθυνα με αρπακτική συμπεριφορά και επιδιώκουν να παραβιάσουν τον νόμο. Οι τράπεζες πρέπει επιτέλους να δανείζουν με υπευθυνότητα" ανέφερε η κ. Κεκελέκη.

    ΕΚΠΟΙΖΩ: "Οι τράπεζες να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα"

    Επίσης και η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ λαμβάνει καθημερινά δεκάδες καταγγελίες από καταναλωτές-δανειολήπτες για την απαράδεκτη αντιμετώπιση που είχαν από τραπεζικούς υπαλλήλους, όταν τους κατέθεσαν τις αιτήσεις για αναλυτικές καταστάσεις οφειλών, όπως προβλέπει το α. 2 του Ν. 3896/2010.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπάρχουν υποκαταστήματα τραπεζών που ζήτησαν χρηματικό ποσό, κατά πλήρη παράβαση του νόμου, για την έκδοση και παράδοση της αναλυτικής κατάστασης οφειλών.

    Άλλες τράπεζες δε δέχονται τις αιτήσεις που τους υποβάλλουν οι οφειλέτες, τις οποίες ως επί το πλείστον έχουν προμηθευτεί από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, και τους υποβάλλουν στη διαδικασία να συμπληρώνουν άλλες αιτήσεις ή τους παραπέμπουν από το ένα υποκατάστημα στο άλλο. Επίσης ζητούν από τους καταναλωτές εκκαθαριστικό εφορίας ή το Ε9 για ακίνητη περιουσία.

    Καταναλώτρια κατήγγειλε ότι υπάλληλος από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας αντί για αναλυτική κατάσταση των οφειλών της υπέδειξε να γράψει χειρόγραφα σε λογαριασμό του προϊόντος το ύψος της οφειλής.

    "Είμαστε ανεκτικοί επειδή είναι αρχή αλλά ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλποθαράκου.

    Όπως τόνισε η κ. Καλαποθαράκου, οι τράπεζες, στην καλύτερη περίπτωση παρουσιάζουν προχειρότητα στον τρόπο διαχείρισης των αιτήσεων των οφειλετών, στη χειρότερη προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ή και να αποτρέψουν ακόμα τους καταναλωτές από το να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου.

    "Οι τράπεζες πρέπει να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα, εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή πρέπει να επιβάλει τα από το νόμο προβλεπόμενα πρόστιμα σε όσα πιστωτικά ιδρύματα δε συμμορφώνονται" δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Καλαποθαράκου.

    Η κ. Καλαποθαράκου υπενθυμίζει ότι προκειμένου να συνδράμουν οι καταναλωτικές οργανώσεις στην προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού, χρειάζονται τα εξής έγγραφα:

    1. Αντίγραφο αναλυτικής κατάστασης οφειλών εφόσον πρόκειται για οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με διάταξη του νόμου, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών σε αίτηση του ενδιαφερόμενου, σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά για αναλυτική κατάσταση των οφειλών, κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα.

    2. Εκκαθαριστικά Εφορίας τριών τελευταίων ετών (αντίγραφο).

    3. Ε9 για ακίνητη περιουσία και τυχόν μεταβολές της (αντίγραφο).

    4. Τυχόν λοιπά δικαιολογητικά (προβλήματα υγείας, ανεργία κτλ).

    ΙΝΚΑ: "Οι τράπεζες κωλυσιεργούν"

    Καθημερινά και το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) δέχεται πλήθος καταγγελιών από καταναλωτές σχετικά με την άρνηση τραπεζών να τους χορηγήσει βεβαίωση οφειλών.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και τις υπόλοιπες τράπεζες. Το γεγονός αυτό το ΙΝΚΑ το κατήγγειλε στην Γενική Γραμματεία καταναλωτή η οποία αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις.

    "Πρόκειται για κωλυσιεργία των τραπεζικών ιδρυμάτων που προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο ή και να αποτρέψουν ακόμα τους καταναλωτές από το να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου. Εμείς συνιστούμε στους καταναλωτές να απευθύνονται μόνο στις καταναλωτικές οργανώσεις και τους αποτρέπουμε να απευθυνθούν στις τράπεζες".

    ΕΛΚΕΚΑ: "Οι καταναλωτές να μην δίνουν σε κανέναν χρήματα"

    Πολύ λίγες καταγγελίες έχει δεχθεί τις τελευταίες ημέρες το ΕΛΚΕΚΑ και όπως ανέφερε ο πρόεδρος Βασίλης Λύγκας αφορούν κυρίως σε επιτήδειους οι οποίοι υπόσχονται σε ανυποψίαστους καταναλωτές ότι θα μεσολαβήσουν για τη ρύθμιση χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ζητούν χρήματα ισχυριζόμενοι ότι εκπροσωπούν συλλογικό φορέα.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασίλης Λύγκας "Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, να μην δίνουν σε κανέναν απολύτως χρήματα. Εάν πέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψή τους θα πρέπει να το καταγγείλουν ώστε να ακολουθήσει η νόμιμη διαδικασία, μέσω δικαιοσύνης. Επίσης οι καταναλωτές πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε αναγνωρισμένες ενώσεις καταναλωτών.".

    Το ΕΛΚΕΚΑ ενημερώνει τους καταναλωτές ότι ο ρόλος του μεσολαβητή, για τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, έχει ανατεθεί, στους παρακάτω:

    - Συνήγορο Καταναλωτή.

    - Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, στις κατά τόπους νομαρχίες.

    - Ενώσεις Καταναλωτών, που είναι εγγεγραμμένες, στο Μητρώο, Ενώσεων Καταναλωτών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

    - Μεσολαβητή Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών.

    Μεσολαβητής Τραπεζικών-Επενδυτικών Υπηρεσιών

    Από την πλευρά του, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών-Επενδυτικών Υπηρεσιών Αντώνιος Φώσκολος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι μόνο κατά την πρώτη ημέρα Τετάρτη 01 Σεπτεμβρίου εφαρμογής του νόμου 3869/2010 "Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και άλλες διατάξεις" υπήρξαν παράπονα από τους καταναλωτές που σχετίζονταν με το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν ήταν ενημερωμένες για τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διευκολύνουν τους καταναλωτές στην προσπάθεια ρύθμισης των οφειλών τους.

    Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, ο Μεσολαβητής Τραπεζικών- Επενδυτικών Υπηρεσιών επικοινώνησε με τις τράπεζες από την πρώτη μέρα με την παράκληση να υπάρξει άμεση πλήρης ενημέρωση όλων των υποκαταστημάτων προκειμένου να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν οποιαδήποτε περίπτωση και οι καταναλωτές να επωφεληθούν των προνομιακών ρυθμίσεων του νόμου.

    Τράπεζες: Εξυπηρετούνται κανονικά οι πολίτες

    Εξυπηρετούνται κανονικά οι πολίτες που προσφεύγουν στις τράπεζες στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιτελικά στελέχη μεγάλων τραπεζών.

    Ορισμένα περιστατικά που είδαν το φώς της δημοσιότητας όπως της άρνησης τραπεζών να δεχθούν αιτήσεις για την ένταξη στο Νόμο, πολύ λίγα σε αριθμό, παρουσιάστηκαν μόνο τις δύο, τρεις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του Νόμου καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλου του προσωπικού που εργάζεται στις τράπεζες.

    Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί κάτι που αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μετά την πάροδο των πρώτων ημερών και τα σχετικά παράπονα δεν υπάρχουν σχετικές καταγγελίες στο Γραφείο Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών.

    Όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τράπεζες πολύ πριν την εφαρμογή το σχετικού Νόμου έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να διευκολύνουν μεγάλο αριθμό πελατών που αντιμετωπίζει προβλήματα αποπληρωμής των δανειακών του υποχρεώσεων να παραμείνει ενήμερος προς αμοιβαίο όφελος τόσο των τραπεζών όσο και των δανειοληπτών.

    Στο πλαίσιο αυτό έχουν ανακοινώσει σειρά προγραμμάτων για την αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων της πελατείας που εμφανίζει προβλήματα είτε με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκέντρωση οφειλών σε ένα μόνον προϊόν, επιμήκυνση της περίοδο χάριτος και σειρά άλλων διευκολύνσεων που μειώνουν σημαντικά το συνολικό μηναίο ποσό που οφείλει να καταβάλει ο δανειολήπτης στην τράπεζα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Νέος γραμματέας στο ΠΑΣΟΚ

    Νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης, όπως προέκυψε από τις εκλογές κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Από τους 412 εγγεγραμμένους, ψήφισαν οι 342 και ο κ. Καρχιμάκης έλαβε 282 ψήφους. Επιπλέον, βρέθηκαν 12 άκυρα και 48 λευκά.

    "Είναι πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο", δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Τόνισε ότι "είναι ευθύνη, που θα μετατραπεί σε προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης στο δύσκολο δρόμο που περνάει, αλλά ταυτόχρονα και προσπάθεια ώστε το κόμμα να παίξει ένα ρόλο της συνείδησης της κυβέρνησης".

    Ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι θα είναι ανοιχτός σε όλους τους συντρόφους "ώστε να δώσουμε αυτή την περίοδο μια πολύ μεγάλη μάχη, τη μάχη των δημοτικών εκλογών, τη μάχη που πραγματικά δίνει μια άλλη πνοή στην Ελλάδα". Συμπλήρωσε, ακόμη, πως "θα αναδείξουμε ότι οργανωμένη πολιτική δράση είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα της εποχής και θα κατευθύνουμε την προσπάθειά μας, ώστε η πολιτική να αποκτήσει την αυτονομία της, αλλά και ταυτόχρονα το όραμα, την έμπνευση και το συναίσθημα που απαιτούνται για να προχωρήσουμε μπροστά".

    Εξάλλου, ο κ. Καρχιμάκης ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, όσο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την τιμή που του έκαναν για την εμπιστοσύνη με την οποία την περιέβαλαν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Προσοχή στα ...αντιβιοτικά

    Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ακόμα και τα φαινομενικά πιο ελαφρά αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν σοβαρά την ισορροπία των μικροβίων που ζουν στο έντερο, μειώνοντας τον αριθμό των "καλών" μικροοργανισμών, γεγονός με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία του ατόμου.

    Η μελέτη, υπό τους Λες Ντέθλεφσεν και Ντέηβιντ Ρέλμαν του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι τα αντιβιοτικά καταστέλλουν ολόκληρους πληθυσμούς ευεργετικών μικροβίων του εντέρου. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, ο άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί μήνες για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση ισορροπίας των μικροοργανισμών στο στομάχι του.

    Η έρευνα εξάλλου έρχεται να υποστηρίξει την χρησιμότητα των λεγόμενων "προβιοτικών" προϊόντων, όπως το γιαούρτι, που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες μικροβίων.

    Οι ερευνητές μελέτησαν σε ημερήσια βάση τρεις εθελοντές που έπαιρναν επί πέντε μέρες ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό (ciproflaxin) και, παράλληλα, έκαναν ελέγχους DNA για να βρουν ποια μικρόβια ζούσαν στο έντερο των εθελοντών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δράση του αντιβιοτικού πάνω στα μικρόβια του εντέρου ήταν "βαθιά και γρήγορη". Μια εβδομάδα μετά τη λήξη της θεραπείας με το αντιβιοτικό, οι μικροβιακές κοινότητες είχαν μεν αρχίσει να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, αλλά η ανάνηψή τους συχνά δεν ήταν πλήρης.

    Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ολοένα αυξανόμενων επιστημονικών στοιχείων από διάφορες έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι, καθώς και άλλα ζώα, έχουν μια συμβιωτική σχέση με τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, σε μεγάλο βαθμό αμοιβαία επωφελή. Τα "καλά" μικρόβια του εντέρου βοηθάνε στην χώνεψη της τροφής, ενώ συχνά διώχνουν τα "κακά" μικρόβια από το σώμα.

    Το ανθρώπινο έντερο είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα οικοσυστήματα στον πλανήτη μας, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές και μεταξύ άλλων επηρεάζει την παχυσαρκία, τις αλλεργίες, τις μολύνσεις από ιούς, τις ποικίλες φλεγμονές κ.α. Τα αντιβιοτικά φέρνουν αναστάτωση σε αυτό το αλληλεξαρτώμενο οικοσύστημα και βοηθάνε στην εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, καθώς και στην μεταφορά από γενιά σε γενιά γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. "Κάθε θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ένα ακόμα ρίξιμο του ζαριού", αναφέρουν οι ερευνητές, καθώς ένα "κακό" στέλεχος μικροβίου μπορεί να βοηθιέται να αντικαταστήσει ένα "καλό" στέλεχος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] "Οχι" σε απελάσεις των Ρομά

    Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που εδρεύει στην Νέα Υόρκη κάλεσε την γαλλική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σταματώντας την απέλαση των Ρομά από το έδαφός της.

    "Η Γαλλία πρέπει άμεσα να δώσει τέλος στις απελάσεις και να υποβάλλει την πολιτική της σε μία ανεξάρτητη ανάλυση" δήλωσε ο Μπέντζαμιν Γουάρντ του HRW σε ανακοίνωσή του.

    "Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι η διάλυση των παράνομων καταυλισμών των Ρομά δεν στερεί από κανέναν την στέγη" πρόσθεσε ο Μπέντζαμιν Γουάρντ.

    Η ΜΚΟ χαιρέτισε ακόμη τις προσταγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κάλεσε την Γαλλία να σταματήσει την απέλαση των Ρομά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 September 2010 - 6:30:50 UTC