Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές εκτιμήσεις στην έκθεση του ΔΝΤ
  • [02] "Δημοψήφισμα ο Καλλικράτης"
  • [03] Νέο σύστημα μετά το 2013
  • [04] Η "θεία Αγκάθα"

  • [01] Θετικές εκτιμήσεις στην έκθεση του ΔΝΤ

    Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχει κάνει μια δυνατή αρχή, και οι μέχρι τώρα επιδόσεις έχουν πετύχει τους στόχους, κυρίως ως απόρροια της πιστής εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος, όπως και σημαντικών μεταρρυθμίσεων που σε πολλές περιπτώσεις προωθήθηκαν νωρίτερα του προβλεπομένου, τονίζει η πρώτη έκθεση-αποτίμηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου που δημοσιοποιήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και η οποία επισημαίνει πάντως, ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι η ύφεση εξελίσσεται όπως είχε προβλεφθεί, αλλά ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος του προβλεπομένου λόγω των αυξήσεων στους έμμεσους φόρους. Πάντως οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να έχουν μόνιμο χαρακτήρα καθώς, όπως επισημαίνεται, έχει περιορισθεί η αύξηση των εισοδημάτων.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι στο κρατικό επίπεδο η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά ικανοποιητικά και ξεπερνά τους στόχους που είχαν τεθεί εξισορροπώντας έτσι το έλλειμμα που καταγράφεται στο τοπικό επίπεδο.

    Η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται σφιχτή αλλά επαρκής, υποστηριζόμενη από τα προγράμματα στήριξης της ΕΚΤ όπως και άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ επισημαίνονται με έμφαση οι μεταρρυθμίσεις ουσίας στο συνταξιοδοτικό σύστημα και την αγορά εργασίας οι οποίες έχουν θεσπισθεί νωρίτερα του προβλεπομένου. Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Παρά τα ελαφρώς μικρότερα έσοδα, μέχρι το τέλος Ιουνίου επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί σχετικά με τις επιδόσεις, τονίζει η έκθεση, αλλά επισημαίνει αδυναμίες σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των δαπανών στο τοπικό επίπεδο.

    Τονίζεται ότι για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κινδύνων που παραμένουν σημαντικοί, προβλέπονται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται βήματα για την καλύτερη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται, πάντως, ότι αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, η προσπάθεια συγκρούεται με μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής, αλλά και έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό της Εφορίας. Τονίζεται ότι η όποια πρόοδος αναμένεται να είναι σταδιακή ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αναζήτηση των εύπορων φοροφυγάδων, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με το κατά πόσον την όλη προσπάθεια διέπει αίσθημα δικαίου.

    Ολόκληρο το κείμενο (107 σελίδες) στη διευθυνση http://www.imf.org/external/pubs/cat/longres.cfm?sk=24208.0

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Δημοψήφισμα ο Καλλικράτης"

    "Ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας είναι μακρύς και δύσκολος, όμως, βάλαμε όλοι οι Έλληνες τα θεμέλια για να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές", τόνισε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του πΑΣΟΚ.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι "καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια και την ελπίδα ζωντανή, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε μια σταθερή Ελλάδα" και υποστήριξε ότι η δύσκολη καθημερινότητα είναι το τίμημα του παρελθόντος και ο δύσκολος δρόμος της μετάβασης.

    Χαρακτήρισε κρίσιμες τις εκλογές του Νοεμβρίου και τόνισε ότι ο "Καλλικράτης" είναι δημοψήφισμα υπέρ ή κατά των μεγάλων αλλαγών, απέναντι σε όσους επιχειρούν να κρατήσουν εγκλωβισμένη την Ελλάδα στο παρελθόν και σε εκείνους που είδαν την ανάπτυξη σαν μοίρασμα προνομίων.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να στηρίξουν τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να αναδειχτούν εκείνα τα πρόσωπα που πιστεύουν στις αρχές του "Καλλικράτη".

    Κάλεσε δε τους πολίτες να πουν "όχι" στις δυνάμεις που δεν θέλουν ν' αλλάξει τίποτα, στις δυνάμεις που κρύβουν την αντίρρησή τους στην μνημονιολογία.

    "Είμαστε δύναμη ανατροπής, αλλά και συνένωσης όσων δυνάμεων θέλουν την αλαγή μέσα από κοινούς στόχους", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέοου.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στις οποίες είχε αναφερθεί και στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

    Πρόκειται μεταξύ άλλων, για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, την αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, ώστε να υπάρξει το πιο δίκαιο σύστημα, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, την ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο, τη διαφάνεια και την ανάπτυξη, ώστε το κράτος να έχει στο επίκεντρο τον πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη ότι τις μέρες αυτές κλείνει ένας πρώτος κύκλος, αλλά ανοίγει κι ένας νέος, ένας κύκλος μεγάλων, επαναστατικών και αυτονόητων αλλαγών για την Ελλάδα, οι οποίες "θα οδηγήγουν την πατρίδα μας όχι μόνο έξω από την κρίση, αλλά και θα την προστατεύσουν από μελλοντικές τέτοιες συνθήκες, καθώς επίσης και σε ένα κράτος βιώσιμης ανάπτυξης".

    Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν και 11 μήνες πριν η χώρα είχε χάσει τελείως την αξιοπιστία της, σήμερα την ανακτούμε με κόπο και αγώνα και σημείωσε ότι καθώς τα διεθνή φώτα παραμένουν πάνω στην Ελλάδα, η πρωτοβουλίες της κυβέρνησης παίρνουν διεθνή διάσταση για την αλλαγή της εικόνας της.

    "Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια φάση εξωστρέφειας και επιθετικών πρωτοβουλιών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής", είπε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι "κάνουμε σαφές παντού ότι η Ελλάδα είναι παντού παρούσα, ότι έχουμε λόγο", καθώς επίσης και ότι πάμε πάντα ένα βήμα μπροστά σε όλα τα θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα.

    Σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιθετική και εξωστρεφή εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλα τα κόμματα να προβάλουν μια ισχυρή και εξωστρεφή Ελλλάδα.

    Νέος γραμματέας ο Καλλικράτης

    Νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης, όπως προέκυψε από τις εκλογές κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος. Από τους 412 εγγεγραμμένους, ψήφισαν οι 342 και ο κ. Καρχιμάκης έλαβε 282 ψήφους. Επιπλέον, βρέθηκαν 12 άκυρα και 48 λευκά.

    "Είναι πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο", δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή του ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Τόνισε ότι "είναι ευθύνη, που θα μετατραπεί σε προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης στο δύσκολο δρόμο που περνάει, αλλά ταυτόχρονα και προσπάθεια ώστε το κόμμα να παίξει ένα ρόλο της συνείδησης της κυβέρνησης".

    Ο κ. Καρχιμάκης είπε ότι θα είναι ανοιχτός σε όλους τους συντρόφους "ώστε να δώσουμε αυτή την περίοδο μια πολύ μεγάλη μάχη, τη μάχη των δημοτικών εκλογών, τη μάχη που πραγματικά δίνει μια άλλη πνοή στην Ελλάδα". Συμπλήρωσε, ακόμη, πως "θα αναδείξουμε ότι οργανωμένη πολιτική δράση είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητούμενα της εποχής και θα κατευθύνουμε την προσπάθειά μας, ώστε η πολιτική να αποκτήσει την αυτονομία της, αλλά και ταυτόχρονα το όραμα, την έμπνευση και το συναίσθημα που απαιτούνται για να προχωρήσουμε μπροστά".

    Εξάλλου, ο κ. Καρχιμάκης ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, όσο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την τιμή που του έκαναν για την εμπιστοσύνη με την οποία την περιέβαλαν.

    Σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου

    Η πορεία υλοποίησης δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο, για το τρίτο τρίμηνο, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

    Σύμφωνα με υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, έγινε μια επισκόπηση για την εξέλιξη των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ανά υπουργείο, καθώς επίσης και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί.

    Επιπλέον συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες για το τέταρτο τρίμηνο.

    Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν, μετά τη σύσκεψη, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι του μνημονίου για το τρίτο τρίμηνο και εξέφραζαν αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων στο 2010, προσθέτοντας ότι σε αυτά θα προσμετρηθούν και τα έσοδα του ερχόμενου Γενάρη και Φλεβάρη.

    Επιπλέον, οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν ικανοποιητικό το επιτόκιο και το αποτέλεσμα της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων.

    Οσον αφορά στο σενάριο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, οι ίδιες πηγές έθεσαν ως προϋπόθεση για να προκριθεί αυτή η λύση, την ύπαρξη μηχανισμών αναδιανομής, ο οποίος προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει.

    Εκαναν μάλιστα λόγο για μέτρο εξυγίανσης και κοινωνικά δίκαιο "αν εφαρμοστεί σωστά". Παράλληλα έλεγαν ότι εξετάζονται και άλλα σενάρια.

    Εξ άλλου οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν το Σεπτέμβριο ως "μήνα Ρέππα" και συμπλήρωναν μεταξύ άλλων ότι το θέμα του ανοίγματος για τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: Θόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας και Τίνα Μπιρμπίλη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Νέο σύστημα μετά το 2013

    Νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα έχουμε μετά το 2013, ανέφερε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ. Θα προηγηθούν όμως, όπως τόνισε, αλλαγές στα λύκεια.

    Συγκεκριμένα η υπουργός τόνισε: "Από του χρόνου η πρώτη λυκείου, θα έχει καινούργιο πρόγραμμα. Τα παιδιά που θα πάνε του χρόνου στην πρώτη λυκείου, θα φοιτήσουν σε μια δευτέρα και τρίτη λυκείου, τελείως διαφορετική. Με πολύ λίγα μαθήματα. Θα έχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα στα οποία θα κάνουν διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο. Θα έχουν λίγα μαθήματα επιλογής, στα οποία θα δουλεύουν με εργασίες, όπως και στα βασικά μαθήματα. Θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Θα υπάρχουν εξετάσεις εσωτερικές στο σχολείο και ο βαθμός θα συνδέεται με τα πανεπιστήμια, τα οποία θα ορίζουν τα μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή και τη στάθμιση της βαθμολογίας. Αυτό όμως σημαίνει αλλαγή και στα Πανεπιστήμια. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συζητάμε για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας".

    Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το λύκειο να γίνει "μια αυτόνομη μονάδα, όπου το παιδί ως πολίτης θα πρέπει να συμπληρώνει τη γνώση του". Όσο για τις αλλαγές στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2011, η υπουργός είπε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί αναδιάρθρωση όλης της ύλης η οποία έχει μειωθεί. Συγχρόνως μελετώνται αλλαγές στα μηχανογραφικά.

    Ιδιαίτερα όμως η υπουργός αναφέρθηκε στο νέο ψηφιακό σχολείο. Συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο θα αρχίσει να λειτουργεί ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο η ύλη βρίσκεται στο διαδίκτυο και οι μαθητές μπορούν να ο παρακολουθούν ζωντανά από την οθόνη του υπολογιστή. Να βλέπουν τον εκπαιδευτικό, να κάνουν ερωτήσεις και να παίρνουν απαντήσεις. Η αρχή για το ψηφιακό σχολείο γίνεται από τα δημοτικά στα οποία θα πάνε φορητά εργαστήρια με υπολογιστές, που θα μπαίνουν στις τάξεις για να γίνεται το μάθημα, ενώ θα τοποθετηθούν διαδραστικοί πίνακες στην β΄τάξη γυμνασίου.

    Αλλά και τα παιδιά του λυκείου θα έχουν την υποστήριξη της διδασκαλίας από το διαδίκτυο.

    "Στόχος για τη β΄και γ΄λυκείου" είπε η υπουργός "είναι ο μαθητής να μην χρειάζεται ούτε φροντιστήριο, ούτε βοήθεια. Έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουν φροντιστήριο τα παιδιά του δημοτικού και οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το σύστημα πρέπει και εμείς να αλλάξουμε ως νοοτροπία".

    Σε ερώτημα σχετικά με την έλλειψη υποδομών στα σχολεία, η υπουργός απάντησε: "Θα αφήσουμε μια γενιά παιδιών πίσω, θεωρώντας ότι πρέπει να κάνουμε πρώτα το τέλειο σχολείο και μετά να βάλουμε τον υπολογιστή; Εμείς θέλουμε αυτή η γενιά, να είναι μια γενιά που θα έχει στα χέρια της όλα αυτά που χρειάζεται για να ανταγωνιστεί, σε παγκόσμιο επίπεδο".

    Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα δοθούν φορητοί υπολογιστές στους μαθητές της α΄γυμνασίου καθώς όπως είπε "η Ευρωπαϊκή Ένωση μας ζητάει πίσω τα λεφτά για τους υπολογιστές που είχαν δοθεί χωρίς να υπάρχει ψηφιακό περιεχόμενο, χωρίς να υπάρχει μάθημα και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Πήραν τα παιδιά τους υπολογιστές στα σπίτια τους και παίζανε".

    Η υπουργός διευκρίνισε ότι όσον αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες προς τους εκπαιδευτικούς, "έχουν πληρωθεί όλοι οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές. Όπως επίσης και από την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη που έγινε πέρσι. Υπάρχει πρόβλημα με την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη του 2008 και 2009, όπως και με έναν αριθμό διδασκόντων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, γιατί έγιναν τα προγράμματα αυτά και πήραν ανθρώπους χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις και πιστώσεις αλλά και καμία νομική δέσμευση. Πάντως εξαντλείται κάθε προσπάθεια για να λυθεί το θέμα".

    Σχετικά με τη συζήτηση για τα εκπαιδευτικά κενά και τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, η υπουργός επισήμανε ότι τα κενά που υπάρχουν είναι 2.500. Τα 1500 είναι σε 70 ειδικότητες και τα 1000 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. "Ανακοινώσαμε", τόνισε, "και 4.200 εκπαιδευτικούς ως πλεόνασμα, πράγμα που σημαίνει ότι σχολεία και διευθύνσεις έχουν περισσότερους εκπαιδευτικούς, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, από αυτούς που χρειάζονται".

    Για τον αριθμό των μαθητών η Άννα Διαμαντοπούλου υπενθύμισε το νόμο που λέει ότι στην τάξη μπορούν να είναι μέχρι 30 παιδιά όσον αφορά στη δευτεροβάθμια και 25 στην Πρωτοβάθμια. "Στόχος μας - είπε - είναι τα 25 παιδιά ανά τμήμα. Εκεί που υπάρχει θέμα χώρου ή άλλου είδους ζητήματα πάμε από τα 25 στο σύν 10%. Σύμφωνα με στοιχεία από τους περιφερειακούς διευθυντές δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα πάνω από 30 παιδιά και μόνο ένα ποσοστό 7% των τμημάτων φτάνει στα 27-28 παιδιά".

    Ακόμη η υπουργός είπε ότι τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και τα Σχολεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κανονικά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η "θεία Αγκάθα"

    Με το νόμο των πιθανοτήτων δεν περνά ημέρα, που να μην διαβάζεται από κάποιον άνθρωπο σε κάποια γωνιά του πλανήτη. Το κοινό της αριθμεί δισεκατομμύρια οπαδούς, που ανανεώνονται μ΄ έναν μοναδικό τρόπο από παππού σε γιο κι από γιο σε εγγονό, όσο τα δημιουργήματά της τυπώνονται και ξανατυπώνονται στα πιεστήρια του κόσμου. Σχεδόν γονιδιακά μεταδίδεται η φήμη της, ακόμη κι αν εκείνη έχει περάσει από καιρό στη σφαίρα της αιωνιότητας. Τι σημασία έχει; Τα βιβλία της είναι εδώ και συντηρούν τον μύθο της.

    Σαν σήμερα, εκατόν είκοσι χρόνια πίσω, στο Ντέβον της Αγγλίας γεννήθηκε το κορίτσι, που έμελλε να γίνει η δημοφιλέστερη συγγραφέας του πλανήτη. Εκείνη που "κυοφόρησε" και έφερε πανηγυρικά στον κόσμο τον Ηρακλή Πουαρώ και τη Μις Μαρπλ. Η Μαίρη Κλαρίσα Αγκάθα Μίλερ, ή απλώς Αγκάθα Κρίστι.

    Η "μαστόρισσα" του αστυνομικού μυθιστορήματος, που φώτισε τον δρόμο κατοπινών δημιουργών του είδους, ποτέ δεν θα πεθάνει. Είναι αυτό το κάτι στο συναρπαστικό συγγραφικό της στιλ, που καθηλώνει, που κάνει φανατικό οπαδό της, από τη μελέτη του πρώτου κιόλας βιβλίου της, κάθε νέο αναγνώστη της.

    Το μεγάλο αίνιγμα δεν είναι αυτό, που παρουσιάζει στην πλοκή κάθε βιβλίου της. Είναι η διαδρομή του διαχρονικού μυαλού της, η συνδυαστική σκέψη της, οι ευρηματικοί χαρακτήρες της. Είναι η ίδια η Αγκάθα Κρίστι.

    "Η γραφή της είναι εθιστική. Σαν ναρκωτικό, που σε υπνωτίζει. Είναι αδύνατο να διαβάσεις το πρώτο βιβλίο της και να μην αναζητήσεις τα επόμενα. Είναι αδύνατον να ξεκινήσεις ένα βιβλίο της και να το αφήσεις πριν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα", ήταν το αποτέλεσμα σχετική έρευνας, που διεξήχθη στην Αγγλία. Το σίγουρο είναι πως σε όποιο κοινό κι αν απευθυνόταν η συγκεκριμένη έρευνα, το ίδιο αποτέλεσμα θα είχε. Γιατί η Αγκάθα Κρίστι είναι Αγγλίδα μόνον στο ληξιαρχείο του Ντέβονβ¦ Η "θεία Αγκάθα" είναι ο "δικός άνθρωπος" του κάθε σπιτιού σε όλες τις ηπείρους του κόσμου.

    Έγραψε συνολικά 80 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, και 19 θεατρικά έργα, που μεταφράστηκαν και "παίχτηκαν" στα θέατρα παγκοσμίως. Στη λίστα των παραστάσεων, που παρουσιάζονται για δεκαετίες στο Λονδίνο, "Η Ποντικοπαγίδα" της είναι η μακροβιότερη (πενήντα και πλέον χρόνια "παίζεται", με εναλλασσόμενο, ασφαλώς, καστ ηθοποιών) και το φαινόμενο της προσέλευσης του κόσμου σαν σε πρεμιέρα καταγράφεται κάθε βράδυ. Στο λονδρέζικο περιοδικό "TimeOut", όπου εβδομαδιαίως παρουσιάζονται οι κρατήσεις για κάθε παράσταση, στην Ποντικοπαγίδα τα προπωλημένα εισιτήρια είναι "μέχρι Δευτέρας Παρουσίας"! Το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε από την Αγκάθα το 1947 για τα γενέθλια της βασίλισσας και ως σήμερα έχουν περάσει από το θέατρο, όπου εξελίσσεται η πλοκή του, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια θεατές. Και όχι τυχαία, αν σκεφτεί κανείς πως τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε 70 και πλέον γλώσσες και μόνον η Βίβλος και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ έχουν πουλήσει περισσότερα αντίτυπα.

    Τα περισσότερα, δε, από τα βιβλία της έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία και έχουν γίνει τηλεοπτικές σειρές, κυρίως από το BBC, όπου προβάλλονται από το 1984 έως σήμερα.

    Τα εγκλήματα στο Όριαν Εξπρές και στον Νείλο, το διπλό έγκλημα κάτω απ΄ τον ήλιο, οι δέκα μικροί νέγροι, το ρετρό στην ομίχλη, ο δολοφόνος του Ρότζερ Ακρόυντ και τόσα άλλα στην αέναη τιμητική τους, λοιπόνβ¦

    Με την αφορμή των 120 χρόνων από τη γέννησή σου, θεία Αγκάθα, πολύχρονη στη σκέψη μας και στη ζωή μας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 September 2010 - 8:30:44 UTC