Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρση του πλαφόν στα καύσιμα
  • [02] Παράταση προσωρινής κράτησης των υπευθύνων της "Ακρόπολις"
  • [03] "Μετά τις εκλογές το νέο κόμμα"
  • [04] "Δημοψήφισμα ο Καλλικράτης"
  • [05] Νέο δόγμα
  • [06] Η υγραεριοκίνηση στην Ελλάδα

  • [01] Αρση του πλαφόν στα καύσιμα

    Αρση του πλαφόν στα καύσιμα, από τις 12 σήμερα τα μεσάνυχτα, αποφάσισε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων. Αναμένεται σε λίγο η σχετική ανακοίνωση από τον υφυπουργό κ. Ντ. Ρόβλια.

    Οι πρατηριούχοι ενώ αρχικά χθες είχαν ζητήσει την επιβολή του πλαφόν σε όλα τα στάδια της εμπορίας και διακίνησης υγρών καυσίμων και είχαν αναφερθεί και στην δυνατότητα αύξησης της τιμής του πλαφόν, σήμερα δήλωναν αμετακίνητοι στη θέση τους για την κατάργηση του πλαφόν καθώς διαπίστωσαν ότι έστω και με αυξημένη τιμή το πλαφόν δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.

    Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες με τις δύο Ομοσπονδίες του κλάδου (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων), η ηγεσία του υπουργείου δέχθηκε να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το πλαφόν, προκειμένου να αντικατοπτρίζει και τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές που έγιναν από την Παρασκευή (στα στοιχεία της συγκεκριμένης ημέρας βασίστηκε ο καθορισμός του πλαφόν) μέχρι σήμερα.

    Χθες, Τρίτη, υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα για πρατηριούχο στην Καλλιθέα που διαπιστώθηκε από τα συνεργεία ελέγχου ότι πωλούσε την αμόλυβδη με τιμή ακριβότερη από το πλαφόν αλλά στη συνέχεια δεν ασκήθηκε δίωξη. Από το υπουργείο σημειώνεται ότι θα γίνονται συστάσεις και θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για τις παραβάσεις αλλά δεν θα υπάρξουν διώξεις.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Κιούσης χθες στην Αττική 250 πρατήρια πωλούσαν τις βενζίνες χαμηλότερα από το πλαφόν, 300 πρατήρια πωλούσαν με βάση το πλαφόν και 850 πρατήρια είχαν τιμές πάνω από το πλαφόν καθώς, όπως σημείωσε, η τιμή αγοράς στη χονδρική ήταν στα όρια του πλαφόν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ορισμένα πρατήρια να μην λειτουργήσουν σήμερα για να μην πωλούν με ζημιά.

    Κρίσιμη συνάντηση των ιδιοκτητών Φορτηγών & Βυτιοφόρων

    Κρίσιμη συνάντηση των προέδρων των Ομοσπονδιών Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, από όλη των Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν το επάγγελμά τους, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

    Στη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Τζορτζάτος, αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τη συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος σε κίνηση καλής θέλησης, προχώρησε χτες σε τροποποίηση του άρθρου 14 του νομοσχεδίου, αυξάνοντας την άυλη αξία της άδειας των φορτηγών και βυτιοφόρων.

    Σύμφωνα με την τροποποίηση ορίζεται ότι για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας ΦΔΧ οι ενδιαφερόμενες μεταφορικές εταιρίες καταβάλλουν εφάπαξ υπέρ του Δημοσίου ειδική εισφορά ανάλογα με την κατηγορία και το μικτό βάρος του φορτηγού οχήματος.

    Συγκεκριμένα το ποσό αυτό ορίζεται σε 10.000 ευρώ για τον πρώτο τόνο, 2.000 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 7 τόνους και 1.500 ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους 40 τόνους.

    Σε ό,τι αφορά τα βυτιοφόρα και ειδικότερα αυτά που μεταφέρουν υγρά καύσιμα τα ποσά της ειδικής εισφοράς διαμορφώνονται ως εξής:

    - Είκοσι επτά χιλιάδες ευρώ για τον πρώτο τόνο.

    - Τρεις χιλιάδες ευρώ για κάθε επόμενο και μέχρι τους σαράντα δύο τόνους.

    Με την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται επίσης ότι το ποσό που καταβάλλεται για την λήψη της άδειας ΦΔΧ, λογίζεται ως έξοδο και εκπίπτει του εισοδήματος, επιμεριζόμενο κατά το ένα τρίτο για τα επόμενα 3 χρόνια από τη λήξη της άδειας.

    Το μεσημέρι αντιπροσωπεία των επαγγελματιών αυτοκινητιστών μετέβη στη βουλή, όπου κατέθεσε τις απόψεις των ιδιοκτητών ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής, όπου ήδη συζητείται το νομοσχέδιο.

    Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των κινητοποιήσεων, παραμένουν παρκαρισμένα φορτηγά και βυτιοφόρα στις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Χαϊδαρίου και της Μεταμόρφωσης αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία.

    Βουλή: Διαφορετικές προσεγγίσεις στο Ν/Σ για τις εμπορευματικές μεταφορές

    Με διαφορετικές προσεγγίσεις υποδέχθηκαν το ν/σ για τις εμπορευματικές μεταφορές, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών και των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων, που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του ν/σ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Οι εκπρόσωποι των φορτηγατζήδων, με πρώτο τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών μεταφορών Γιώργο Τζαωρτζάτο, έκαναν λόγο για ν/σ που μηδενίζει την προσωπική τους περιουσία και καταστρέφει το μέλλον των οικογενειών τους και επέμειναν στην ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων τους, έστω και την ύστατη στιγμή.

    Αντίθετα,ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Βασίλης Δημητρόπουλος, τάχθηκε υπέρ του ν/σ, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα βασικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, την κατάργηση του αθέμιτου ανταγωνισμού και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι θα βοηθήσει στην επίλυση χρόνιων αιτημάτων των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων και θα δημιουργήσει για αυτούς καλύτερες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

    Ο κ. Τζωρτζάτος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φαρισαϊσμό, τονίζοντας ότι οι χθεσινές δεσμεύσεις των αρμόδιων υφυπουργών στην επιτροπή της Βουλής, ήταν αόριστες σε ό,τι αφορά τα αιτήματα τους για τα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά, τα φορολογικά και τα αναπτυξιακά κίνητρα.

    «Αν θα ψηφίσετε το ν/σ θα καταστρέψετε 150.000 οικογένειες. Από την επόμενη της ψήφισης του κανείς δεν θα μπορεί να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο του. Δώστε μια 5ετή μεταβατική περίοδο, όπως έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Τζωρτζάτος.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις τόσο του προέδρου της Ομοσπονδίας επαγγελματικών μικρών φορτηγών ΔΧ Σπύρου Καπετάνιου όσο και του προέδρου της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών Απόστολου Κενανίδη. Και οι δύο επέμειναν στα τρία επίμαχα αιτήματα τους για παράταση της μεταβατικής περιόδου, για την διατήρηση του 35% της αξίας της άδειας αλλά και των αναπτυξιακών κινήτρων.

    Η επεξεργασία του ν/σ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα ολοκληρωθεί αύριο με την συζήτηση του επί των άρθρων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Παράταση προσωρινής κράτησης των υπευθύνων της "Ακρόπολις"

    Παρατείνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η προσωρινή κράτηση των τριών υπευθύνων της χρηματιστηριακής εταιρίας "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ",που κατηγορούνται στην υπόθεση των ομολόγων.

    Το Συμβούλιο Εφετών κρίνει ότι οι Σοφοκλής και Θεόδωρος Πρινιωτάκης και Γιώργος Αποστολίδης, που,ήδη,έχουν συμπληρώσει έξι μήνες προφυλακισμένοι,πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή.

    Οι τρεις υπεύθυνοι της "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", μοναδικοί κρατούμενοι για την υπόθεση των ομολόγων, αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες και κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την ζημιογόνα -σύμφωνα με την δικογραφία - αγοραπωλησία δομημένου ομολόγου, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ από ασφαλιστικά ταμεία το 2007.

    Πρόσφατα το Συμβούλιο Εφετών αρνήθηκε το αίτημα του κ. Σοφ.Πρινιωτάκη για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης ώστε να υπολογιστεί αν και πόση ήταν η ζημιά των ταμείων από την επίμαχη αγορά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Μετά τις εκλογές το νέο κόμμα"

    «Σιγά- σιγά. Μετά τις εκλογές το νέο κόμμα», απάντησε η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη στους δημοσιογράφους που την ρώτησαν σχετικά, μετά την κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens.

    - Σιγά- σιγά γίνεται η αγουρίδα μέλι;, ήταν η σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

    «Περιμένετε! Δεν είπαμε μετά τις εκλογές;», πρόσθεσε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Δημοψήφισμα ο Καλλικράτης"

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Κατά τη σημερινή σύσκεψη της ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού για την πολιτική της κυβέρνησης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ο οικονομικός σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, αναφορικά με την παρουσία του στις Βρυξέλλες και την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη για την 65η Συνέλευση του ΟΗΕ. Επιπλέον, συζητήθηκε και το πρόγραμμα άλλων υπουργών.

    Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και διήρκεσε περίπου δυο ώρες, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και η γενική γραμματέας για την υποστήριξη του έργου του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη.

    «Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για τον τόπο, φορέα προοδευτικών ιδεών και αποδεικνύει ότι προχωρά σε αποφάσεις για την εξυγίανση της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνίας, εκφράζοντας συγχρόνως την αγωνία των πολιτών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    «Ο πρωθυπουργός χτες ήταν σαφής, μίλησε για δημοψήφισμα για τον "Καλλικράτη", για τις μεγάλες αλλαγές που επιφέρει, που σημαίνει ότι όποιοι ψηφίσουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν αυτή τη σύγκρουση με το κατεστημένο και με τις λογικές και πρακτικές του παρελθόντος», υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για τη σχετική αναφορά του κ. Γ. Α. Παπανδρέου.

    Διευκρίνισε δε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν το δικό τους χαρακτήρα και επισήμανε ότι το «μεγάλο διακύβευμα είναι οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται με τον βΚαλλικράτηβ, οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται στο επιτελικό κράτος και την Αυτοδιοίκηση».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αυτές οι αλλαγές είναι κι ο μόνος πήχης που βάζει η κυβέρνηση και πρόσθεσε πως υποβαθμίζει το θεσμό της αυτοδιοίκησης "όποιος προσπαθεί να βάλει πήχεις και να μετράει ποιοι δήμοι θα πάνε στα κόμματα".

    «Η κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα, το 2010 δεν είναι ούτε 2006, ούτε 2009, αυτές οι εκλογές είναι ιδιαίτερες γιατί διακυβεύονται σημαντικές αλλαγές, τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που προσπαθεί να κάνει», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά.

    Για το εάν θα διαγραφούν οι Γ. Δημαράς και Αλ. Μητρόπουλος, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα, καθώς ο κ. Δημαράς ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου όσο ήταν μέλος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ για την περίπτωση του κ. Μητρόπουλου είπε ότι είναι θέμα του ΠΑΣΟΚ και όχι της κυβέρνησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Νέο δόγμα

    Στους βασικούς άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκαν τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Δημήτρης Δρούτσας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ο Υφυπουργός Σπ. Κουβέλης και ο έτερος Υφυπουργός Δημ.Δόλλης σε συνέντευξη Τύπου.

    Υποδεχόμενος τους συνεργάτες του ο κ. Δρούτσας ευχήθηκε ''καλή δουλειά'' και μεταξύ άλλων, μιλώντας για τις αλλαγές που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον ανακοίνωσε την συγκρότηση μιας Επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το νέο πολιτικό δόγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου, Ακαδημαϊκοί, ενώ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής).

    Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στα ''απτά αποτελέσματα της πολιτικής των ενδεκα τελευταίων μηνών'', επισημαίνοντας οτι η Ελλάδα είχε χάσει τη φωνή της στο διεθνές στερέωμα.

    Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία για την ''ατζέντα 2014'' για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Βαλκανικής, ενώ σε ό,τι αφορά το θεμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι τώρα πλέον η Ελλαδα έχει δείξει την πολιτική της βούληση και γι' αυτό οι πιέσεις δεν ασκούνται πλέον στη χώρα, γιατί το κλίμα έχει αντιστραφεί, εφόσον έχει καθορίσει το σαφές πλαίσιο για την πολιτική που επιδιώκει.

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός επανέλαβε οτι η Ελλάδα επιδιώκει στενή συνεργασία με την Τουρκία, με την προϋπόθεση οτι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

    Αποκάλεσε ''παράθυρο ευκαιρίας'' το δημοψήφισμα της Κυριακής για την τουρκική ηγεσία και τόνισε οτι ''οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία με προσεκτικά βήματα''.

    Ο Δημήτρης Δρούτσας τόνισε πως το Κυπριακό παραμένει προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και αυτό, άλλωστε, σημαδοτότησε με την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λευκωσία, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην αξιοποίηση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και στην πολυ σημαντική συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στην προώθηση μιας λύσης στο Μεσανατολικό, το οποίο τώρα έχει εισέλθει σε μια νέα φάση.

    Εκανε τέλος λόγο για τις επικείμενες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ιδρυθεί θέση Ειδικού Γραμματέα με χρονική διάρκεια ενός έτους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα διοικητικά υπο την εποπτεία του Γ.Γ. πρέσβη Ι. Ζέππου.

    Η αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου τόνισε την ''τιμή και την ευθύνη'' που έχει για τη θέση που ανέλαβε, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Αναφερόμενη στις προκλήσεις που θα απασχολήσουν την Ελλάδα, μίλησε για τη στρατηγική της διεύρυνσης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την στρατηγική του 2020 της ΕΕ - που θα αποτελέσει και τη μετεξέλιξη της στρατηγικής της Λισαβόνας- την αναθεώρηση των δημοσιονομικών, αλλά και την Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, απο την οποία εξαρτάται και το μέλλον των δημοσιονομικών προοπτικών, η Κοινή Αγροτική Πολιτική κλπ.

    Απο την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ανέφερε οτι το τελευταίο διάστημα η οικονομική διπλωματία έχει αναδειχθεί σε βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχε παρουσιασθεί στην ολοκληρωμένη στρατηγική, που στόχο έχει να ''ανοίξει η ελληνική επιχειρηματικότητα προς τον έξω κόσμο'', με έμφαση τις αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, τα Βαλκανια, τη Ρωσία και την Κίνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Η υγραεριοκίνηση στην Ελλάδα

    Σαν...από μηχανής θεό για την τσέπη τους βλέπουν οι Έλληνες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων την αντικατάσταση της «τσουχτερής» πλέον βενζίνης από το υγραέριο. Τι κι αν επιβλήθηκε πλαφόν στο κόστος της βενζίνης; Η τιμή της εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, διαρκούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης, που οδηγεί τους καταναλωτές σε περικοπές, όχι πλέον στα πολυτελή, αλλά στα απαιραίτητα...

    Με τα υφιστάμενα, λοιπόν, δεδομένα οι Έλληνες καταναλωτές συρρέουν στα εξειδικευμένα συνεργεία τοποθέτησης συσκευής υγραερίου (LPG) στα ΙΧ τους και ζητούν να μπουν σε σειρά προτεραιότητας, προκειμένου να κάνουν την μετατροπή, που θα τους συρρικνώσει το κόστος μετακίνησης.

    Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της «Auto Gas Υγραεριοκίνηση», Κωνσταντίνος Μπίρμπος, η ζήτηση για την τοποθέτηση υγραερίου έχει αυξηθεί κατά 500% και η αναμονή για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου συστήματος φτάνει και τους πέντε μήνες. Ενδεικτικό της διείσδυσης του υγραερίου στην αυτοκίνηση είναι το γεγονός ότι οι πολλοί εκ των καταναλωτών δεν ενδιαφέρονται για το κόστος της μετατροπής.

    «Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι το... τετράτροχό τους όνειρο να τους κοστίζει λιγότερο. Και μάλιστα, υπάρχουν και καταναλωτές πανάκριβων οχημάτων, που έχουν σπεύσει να κάνουν χρήση του LPG», δηλώνει ο κ. Μπίρμπος. Το κόστος της μετατροπής κυμαίνεται μεταξύ 1.200 και 3.000 ευρώ, ανάλογα με τους κυλίνδρους και την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου. Σχολιάζοντας τις εικασίες ότι το υγραέριο μειώνει την ιπποδύναμη αυτοκινήτου, ο κ. Μπίρμπος σημειώνει ότι με την τοποθέτηση συστήματος 5ης γενιάς η ιπποδύναμη αυξάνεται.

    Η εργασία μετατροπής γίνεται από έναν μηχανικό που θα πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Ν.1575/1985 με ειδικότητα τεχνίτη συστημάτων υγραερίου. Μετά την εγκατάσταση του συστήματος του υγραερίου ο μηχανικός υποχρεούται να παραδώσει στον κάτοχο του αυτοκινήτου αντίγραφο υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/1986, με την οποία ενημερώνει το ΚΤΕΟ πως η διασκευή έγινε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στη συνέχεια, το αυτοκίνητο περνάει από τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ και αν διαπιστωθεί πως η εργασία έγινε πράγματι με βάση τους κανόνες του Υπουργείου, συμπληρώνεται στην άδεια κυκλοφορίας η χρήση υγραερίου ως καυσίμου κίνησης.

    Στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το υγραέριο έχουν περάσει από ειδική μετατροπή σε εξειδικευμένα κέντρα. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Opel ή η Fiat, που παράγουν μοντέλα με καύσιμο υγραέριο ή φυσικό αέριο, δέχονται σπανίως παραγγελία από την Ελλάδα.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα οφέλη του υγραερίου, ο Νίκος Μαρινόπουλος, εξειδικευμένος συντάκτης σε θέματα τεχνολογίας αυτοκινήτου, επισημαίνει ότι ο κινητήρας που δουλεύει με υγραέριο LPG χρειάζεται service σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα και έχει λιγότερες φθορές, λόγω του καθαρότερου καυσίμου, το οποίο δεν αφήνει υπολείμματα.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των επιβατών τονίζει το υγραέριο είναι ασφαλέστερο ακόμη κι από τη βενζίνη.

    Οι δεξαμενές υγραερίου, σύμφωνα με Crash Tests, αντέχουν σε μεγαλύτερες παραμορφώσεις από αυτές που υφίσταται ένα όχημα κατά τη διάρκεια ακόμα και της πιο δυνατής σύγκρουσης. Επιπλέον, διαθέτουν ειδική βαλβίδα ανακούφισης της πίεσης, που δεν επιτρέπει τη διάρρηξη της δεξαμενής. Τέλος, έχουν ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα διακοπής παροχής καυσίμου σε περίπτωση απώλειας πίεσης ή έλλειψής του. Τα βενζινοκίνητα οχήματα δεν διαθέτουν τέτοιου είδους αυτοματισμό.

    Με υγραέριο κινούνται στην Ιταλία ένα εκατομμυρίο οχήματα, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας 400 λεωφορεία, στην πρωτεύουσα της Δανίας 200 λεωφορεία, στην Αυστραλία 500.000 οχήματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο 40.000 οχήματα, ενώ τα ταξί στην Ιαπωνία κινούνται με υγραέριο σε ποσοστό το 90%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 September 2010 - 14:30:43 UTC