Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οικονομία και μεταρρυθμίσεις
  • [02] Αντιπαράθεση για τους Ρομά

  • [01] Στο επίκεντρο οικονομία και μεταρρυθμίσεις

    Η ενδιάμεση αναφορά της "τρόικας" για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας τίθεται σήμερα στο τραπέζι της σύσκεψης, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ). Στη σύσκεψη αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (ΟΣΕ, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα), αλλά και στο πώς θα καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και δεν θα εξανεμισθεί το "μαξιλάρι" στο σκέλος των δαπανών από τις αυξημένες ανάγκες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ για χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό. Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα- μετά το κοινό road show με την κυβέρνηση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη- θα επανέλθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τότε θα "κλείσουν" και οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, προκειμένου στο τέλος του έτους να εκταμιευθεί η γ΄ δόση του δανείου.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του road show, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, φέρεται να άφησε "ανοικτό" το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι "έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές", για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει εντός του 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν. Ενώ, για την υστέρηση στα έσοδα, ανέφερε ότι "δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς οι κινήσεις έως το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα". Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο σκέλος των δαπανών υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα, η οποία θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2010.

    "Το συντομότερο δυνατόν στις αγορές"

    "Η λέξη λιτότητα θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη λέξη υπευθυνότητα", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η υπευθυνότητα θα πρέπει να γίνει εμφανής σε τρείς τομείς: στη διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών, του χρέους και των ελλειμμάτων, στη στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και στη μετάβαση σε νέες υποδομές και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε, ότι για να ανατραπεί το κλίμα της αναξιοπιστίας που έπληττε τη χώρα, η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να πάρει δύσκολα μέτρα για να μπει η χώρα σε δρόμο εξυγίανσης. Αναφερόμενος, ειδικότερα στο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, υπογράμμισε ότι είναι αποτέλεσμα πρακτικών, τα τελευταία χρόνια, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη διακυβέρνηση, την ευνομία της χώρας, και την αδιαφάνεια και οι οποίες δεν επέτρεπαν τη σωστή διαχείριση των παραγωγικών πηγών και υπηρεσιών της χώρας, αλλά και των χρημάτων του ελληνικού λαού.

    Εξάλλου, σχετικά με το θέμα της επιβολής των κυρώσεων, το οποίο απασχόλησε τους Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της συζήτησης για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιρρήσεις στο θέμα των κυρώσεων, δεδομένου ότι ακολουθεί σωστά ένα πρόγραμμα και αυτό αναγνωρίζεται από τους ευρωπαίους εταίρους της.

    Όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, "θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και ένας μηχανισμός κυρώσεων" και συμπλήρωσε ότι "αν αυτός ο μηχανισμός υπήρχε πριν από χρόνια, η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σήμερα σε αυτή τη θέση". Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό παρακολούθησης, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι δε θα πρέπει να αφορά μόνο τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και την ανάπτυξη, ενώ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, τόνισε ότι θα πρέπει να είναι δίκαιες.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως θέση της Ελλάδας είναι οι κυρώσεις να μην επιβάλλονται μόνο στα κράτη μέλη, αλλά και σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία ευνοούν τη φοροδιαφυγή μέσα από φορολογικούς παραδείσους. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι ο ίδιος πρότεινε στο Συμβούλιο την εφαρμογή νέων εργαλείων για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως τα πράσινα ομόλογα, το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και το φόρο επί των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θεωρεί απίθανο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, πολλά κράτη μέλη έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με αυτό το ζήτημα.

    Για τις διμερείς συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα σχόλια όλων για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να πλησιάσει τους στόχους της ήταν θετικά. "Τα θετικά σχόλια της Επιτροπής και των εταίρων μας είναι ένα δείγμα αξιοπιστίας της χώρας μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει το συντομότερο δυνατό στις αγορές και να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις.

    Κληθείς, εξάλλου να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναφέρεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: "Υπάρχει μία εθνική κρίση και όχι μία κρίση που εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα".

    Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των στρατηγικών εταίρων της ΕΕ (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, κ.α.) που απασχόλησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΕΕ επιβεβαιώνει τη βούλησή της να έχει ένα ενισχυμένο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πριν από την Ευρωασιατική Σύνοδο ASEM που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα με την Κίνα και την Ν. Κορέα, ο πρωθυπουργός της Κίνας θα επισκεφθεί την Αθήνα, γεγονός που αποδεικνύει τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα σε θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αντιπαράθεση για τους Ρομά

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διέψευσε κατηγορηματικά ότι ήλθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το θέμα των Ρομά, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στον τύπο και υπογραμμίζεται "ότι δεν υψώθηκαν οι τόνοι".

    "Εάν κάποιος παρέμεινε ήρεμος και δεν προέβη σε ακραίους σχολιασμούς αυτός ήμουν εγώ", δήλωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

    Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει αυτή την εβδομάδα μετά τη διαρροή στον γαλλικό τύπο εγγράφων που αναφέρουν ότι οι εκκαθαρίσεις των καταυλισμών των Ρομά αποτελούν προτεραιότητα της γαλλικής πολιτικής.

    Διπλωμάτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων προκάλεσε μια θυελλώδη σύγκρουση μεταξύ του γάλλου προέδρου και του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Βουλγαρίας, δήλωσαν ότι ο Σαρκοζί και ο Μπαρόζο συγκρούσθηκαν έντονα στη διάρκεια της συνόδου.

    "Γνωρίζω πολύ καλά τον Μανουέλ Μπαρόζο και τον εκτιμώ" τόνισε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε, "Αλλά είμαι ο ηγέτης του γαλλικού κράτους και δεν μπορώ να επιτρέψω να προσβάλουν τη χώρα μου".

    Η Γαλλία δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των Ρομά στην πολιτική της εκκαθάρισης των παράνομων καταυλισμών καθώς οι περισσότεροι Ρομά που έχουν συλληφθεί είναι γάλλοι πολίτες, συνέχισε ο Σαρκοζί.

    "Περισσότεροι από 500 παράνομοι καταυλισμοί εκκαθαρίστηκαν στη διάρκεια του Αυγούστου και τα 2/3 ή τα 3/4 των Ρομά ήταν Γάλλοι... Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν γίνεται καμιά διάκριση", συνέχισε ο Νικολά Σαρκοζί μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες.

    ...Διαψεύδει και η Γερμανία

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι η Μέρκελ του αποκάλυψε πως είχε και η ίδια την πρόθεση να προχωρήσει, εντός των επόμενων εβδομάδων "στην εκκένωση των καταυλισμών".

    Αμέσως μετά ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι η καγκελάριος δεν συζήτησε, ούτε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κατά τις συνομιλίες που είχε στο περιθώριό της με τον Γάλλο πρόεδρο για τους καταυλισμούς των Ρομά στη Γερμανία "και σε καμία περίπτωση για την εκκένωσή τους".

    Την πληροφορία είχαν διαψεύσει επίσης και Γερμανοί διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 September 2010 - 8:30:54 UTC