Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οικονομία και μεταρρυθμίσεις
  • [02] "Νέα προοπτική για τα Ναυπηγεία"
  • [03] "Θα εκκαθαριστούν όλες οι υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα"
  • [04] Η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας
  • [05] "Νίκη των ιδεών της αποκέντρωσης"
  • [06] Μέτρα για τη βιώσιμη κινητικότητα
  • [07] Στη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς
  • [08] "Ύποπτη" ηρεμία
  • [09] Κόντρα για την κλήτευση
  • [10] Μείωση θανάτων από τροχαία
  • [11] Αντιπαράθεση για τους Ρομά
  • [12] Καλύτερο το προλαμβάνειν

  • [01] Στο επίκεντρο οικονομία και μεταρρυθμίσεις

    Η ενδιάμεση αναφορά της "τρόικας" για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ). Ιδιαίτερη έμφαση φέρεται να δόθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (ΟΣΕ, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα), αλλά και στο πώς θα καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και δεν θα εξανεμισθεί το "μαξιλάρι" στο σκέλος των δαπανών από τις αυξημένες ανάγκες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ για χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

    Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκεται στην Αθήνα- μετά το κοινό road show με την κυβέρνηση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη- θα επανέλθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τότε θα "κλείσουν" και οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, προκειμένου στο τέλος του έτους να εκταμιευθεί η γ΄ δόση του δανείου.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του road show, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, φέρεται να άφησε "ανοικτό" το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι "έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές", για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει εντός του 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν. Ενώ, για την υστέρηση στα έσοδα, ανέφερε ότι "δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς οι κινήσεις έως το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα". Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο σκέλος των δαπανών υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα, η οποία θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2010.

    Σύσκεψη για την περαίωση

    Σύσκεψη για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν οι όροι της ρύθμισης για την περαίωση προκειμένου να ληφθούν αργότερα οι αποφάσεις.

    Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

    "Το συντομότερο δυνατόν στις αγορές"

    "Η λέξη λιτότητα θα πρέπει να αντικατασταθεί με τη λέξη υπευθυνότητα", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας.

    Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η υπευθυνότητα θα πρέπει να γίνει εμφανής σε τρείς τομείς: στη διαχείριση των μακροοικονομικών μεγεθών, του χρέους και των ελλειμμάτων, στη στρατηγική ανάπτυξης που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα κάνει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και στη μετάβαση σε νέες υποδομές και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε, ότι για να ανατραπεί το κλίμα της αναξιοπιστίας που έπληττε τη χώρα, η κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να πάρει δύσκολα μέτρα για να μπει η χώρα σε δρόμο εξυγίανσης. Αναφερόμενος, ειδικότερα στο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, υπογράμμισε ότι είναι αποτέλεσμα πρακτικών, τα τελευταία χρόνια, οι οποίες είχαν να κάνουν με τη διακυβέρνηση, την ευνομία της χώρας, και την αδιαφάνεια και οι οποίες δεν επέτρεπαν τη σωστή διαχείριση των παραγωγικών πηγών και υπηρεσιών της χώρας, αλλά και των χρημάτων του ελληνικού λαού.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει το ενδεχόμενο αποβολής μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι το θεωρεί απίθανο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, αλλά ακόμα και αν υπήρχε, πολλά κράτη μέλη έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με αυτό το ζήτημα.

    Για τις διμερείς συναντήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα σχόλια όλων για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να πλησιάσει τους στόχους της ήταν θετικά. "Τα θετικά σχόλια της Επιτροπής και των εταίρων μας είναι ένα δείγμα αξιοπιστίας της χώρας μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βγει το συντομότερο δυνατό στις αγορές και να προχωρήσει με τις δικές της δυνάμεις.

    Επίσκεψη Παπανδρέου στις ΗΠΑ

    Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει αύριο στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και στη συνάντηση αναφορικά με την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας.

    Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διπλωματικών επαφών καθώς και με εξέχοντες ομογενείς επιχειρηματίες και τόνισε ότι σκοπός αυτής της μεγάλης συνάντησης που θα γίνει στη Ν. Υόρκη είναι να δημιουργηθούν και συνεργασίες που θα δώσουν νέα ώθηση στους αναπτυξιακούς στόχους.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα παρέμβει στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία στο Economic Club of New York, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ, παρουσία σημαινουσών προσωπικοτήτων του οικονομικού χώρου.

    Ερωτηθείς αν θα τεθούν και εθνικά θέματα κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση που θα υπάρξει για το πρόγραμμα και τις επαφές του πρωθυπουργού.

    Όπως τόνισε ο κ. Πεταλωτής, η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, «πρωτοβουλίες συνεπείς στις αρχές μας που εξυπηρετούν παράλληλα τα εθνικά μας συμφέρον».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Νέα προοπτική για τα Ναυπηγεία"

    Οι συμβάσεις για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ και τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί ή δυνατόν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου γιατί πρέπει να αρχίσει από την 1η Οκτωβρίου ένα νέο οικονομικό έτος σε ένα νέο περιβάλλον και με μία νέα προοπτική για τα Ναυπηγεία και τους εξοπλισμούς του Πολεμικού Ναυτικού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

    Ο υπουργός Άμυνας είπε ότι "κόβουμε ένα γόρδιο δεσμό που ταλαιπωρεί το δημόσιο και το ναυτικό δέκα ολόκληρα χρόνια". "Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκτήσει εγγυήσεις, τα υποβρύχια περιέρχονται στο Πολεμικό Ναυτικό και πιάνουν τόπο δύο δισεκατομμύρια ευρώ που είχε πληρώσει το δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια δίχως να έχει πάρει στα χέρια του τίποτα στην πραγματικότητα".

    "Νομίζω ότι οι νέες εγγυήσεις με τις οποίες περιβάλλεται η σύμβαση αυτή, η κατάργηση των αντισταθμιστικών, οι θεσμοί διαφάνειας που θα λειτουργούν, δημιουργούν και μια νέα ατμόσφαιρα στο δημόσιο βίο", είπε ο υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι "γιαυτό έχουμε ζητήσει από την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συναινέσει ψηφίζοντας το κυρωτικό νομοσχέδιο που θα δίνει εντολή σε εμένα και στον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε την οριστική σύμβαση, εκτελώντας ένα νόμο του κράτους εφόσον η ίδια η βουλή κρίνει ότι αυτή η σύμβαση είναι συμφέρουσα και επωφελής".

    Ο κ.Βενιζέλος επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται για πρώτη φορά και ότι η Βουλή είναι στο επίκεντρο της προσπάθειας, έτσι ώστε οι πάντες να γνωρίζουν τα πάντα και να σπάσει ο αδιανόητος φαύλος κύκλος, όπως είπε, που δηλητηριάζει το δημόσιο βίο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός Άμυνας είπε ότι οι εργαζόμενοι, είναι απολύτως διασφαλισμένοι καθώς εφαρμόζεται η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία ανεξαιρέτως και όπως πρόσθεσε δεν υπάρχει καμία διαδικασία ομαδικών απολύσεων ούτε κανένα ειδικό προνόμιο για τους νέους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

    Επίσης ερωτηθείς εάν οι εργαζόμενοι επηρεάζονται από το σταμάτημα της μη στρατιωτικής λειτουργίας των ναυπηγείων είπε ότι οι εργαζόμενοι είναι εργαζόμενοι, η νέα ιδιοκτησία ξέρει πολύ καλά ποιοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή γιατί έπρεπε να λύσουμε το ζήτημα της επιστροφής των κρατικών ενισχύσεων και στη διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή επιτροπή μετείχαν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές.

    Σύμφωνα με τις συμβάσεις που το ΚΥΣΕΑ θεώρησε καλές το 75,1% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά περνά στην Abu Dadhi Mar και το 24,9% παραμένει στην THYSSEN KRUPP MARINE THYSSENS.

    Η κατασκευή των δύο υποβρυχίων θα συνεχιστεί ενώ το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το βέτο για τυχόν αλλαγές της μετοχικής σύνθεσης των ναυπηγείων και της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου.

    Τέλος, αναφέρεται ότι θα απορροφηθούν στο ναυπηγείο οι 150 περίπου εργαζόμενοι της παλαιότερα αποσχισμένης εταιρίας τροχαίου υλικού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Θα εκκαθαριστούν όλες οι υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα"

    Για σιδερένια βούληση της κυβέρνησης να εκκαθαριστούν όλες οι υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα, έκανε λόγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο "Βήμα fm" και πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, που διαπιστωθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές τότε θα παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο.

    «Η θεσμική μου ιδιότητα, μου απαγορεύει να προϊδεάσω για οποιαδήποτε άποψη. Είναι αρμοδιότητα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ή της προανακριτικής, όπως ακριβώς την έχετε χαρακτηρίσει, η οποία θα αποφασίσει την ερχόμενη Τρίτη. Κανένας δεν μπορεί να προϊδεάσει, πολύ περισσότερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, άρα λοιπόν δεν θα σας δώσω απάντηση επ' αυτού», είπε ο κ.Καστανίδης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλήτευσης του Κ. Καραμανλή.

    Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως «σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν θα τιμωρηθούν, ναι πιστεύω απολύτως ότι θα φτάσουμε στην άκρη και όχι μόνο στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Θα φτάσουμε στην άκρη, διότι δεν αντέχει η πολιτική ζωή του τόπου να επιβεβαιωθεί η καχυποψία που έχει ο Έλληνας πολίτης ότι τελικώς κανένας δεν άγεται προς την κάθαρση, εννοώ προς το δικαστήριο και την τελική λύση, όποια απόφαση κι αν λάβει το δικαστήριο, εφόσον ανευρεθούν ποινικές ευθύνες».

    Εκτίμησε μεταξύ άλλων για το Βατοπαίδι, πως «θεωρώ, λοιπόν, ότι η προανακριτική επιτροπή, ναι πολύ σύντομα, από όσο τα μέλη της προανακριτής επιτροπής δηλώνουν, θα καταλήξει, σε ένα τελευταίο συμπέρασμα, για το ποιοι θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο, αν θα παραπεμφθούν κάποιοι. Βλέπετε κρατώ την απόσταση ως Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν έχω δικαίωμα αναμείξεως σε αυτό. Αν λοιπόν η προανακριτική επιτροπή αποφασίσει με βάση τα όσα μέχρι τώρα φαίνονται, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις σοβαρών ποινικών ευθυνών, τότε θα έχουμε σε λίγο καιρό την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας

    Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, που με τη σειρά τους πυροδοτούν καταστάσεις γενικότερης έντασης, διατυπώνει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες και ζητεί παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    «Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άγιου Παντελεήμονα, στην Αθήνα, όπου οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά η αιτία συμπεριφορών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων που περιορίζουν σημαντικά την απόλαυση βασικών τους δικαιωμάτων και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με πολιτικές ενημέρωσης και καλλιέργειας κλίματος ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, είναι βασικά συστατικά για την αντιστροφή του κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού - που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οξύνονται - κάτι που είναι προς όφελος των μεταναστών και προσφύγων αλλά και της κοινωνίας που τους φιλοξενεί.

    Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητά από τις αρμόδιες αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξοδική διερεύνηση των περιστατικών, καθώς και την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον».

    Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει «τη σημασία παρεμβάσεων, που καταπολεμούν φαινόμενα αποκλεισμού, προωθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και συμπεριλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης». Δηλώνει, δε, πρόθυμη να στηρίξει τέτοιου είδους προσπάθειες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Νίκη των ιδεών της αποκέντρωσης"

    Οι εκλογές του Νοεμβρίου δεν έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Θα στείλουν μηνύματα, αλλά δεν μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος δημοψηφίσματος, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 75η ΔΕΘ.

    «Στις εκλογές του Νοεμβρίου θέτουμε ως γενικό στόχο την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις και τα οικονομικά», επισήμανε. «Ο κεντρικός της στόχος σε αυτές τις εκλογές είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες».

    Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την αντίθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς και στη «δήθεν» συσπείρωση εναντίον του Μνημονίου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η βάση για να σταθεί αυτή η πολιτική συσπείρωση».

    Σε ότι αφορά τη στάση του κόμματος στον δεύτερο γύρο είπε ότι οι πολίτες δεν είναι άβουλα όντα και η μόνη προτροπή που μπορεί να κάνει είναι να ψηφίσουν δημοκρατικά και ουσιαστικά προοδευτικά.

    Αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της 25ης ΔΕΘ ο κ. Κουβέλης παρατήρησε πως παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που προσπάθησε να δώσει, οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης είναι τόσο χειροπιαστές που δεν μπορούν με κανένα τρόπο να εξωραϊστούν.

    Σχετικά με τη διάσπαση του ΣΥΝ, είπε ότι η αποχώρηση τους έγινε αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια, ενώ σχετικά με επιθέσεις που δέχεται η Δημοκρατική Αριστερά από τον ΣΥΝ σημείωσε πως πρόκειται για «φθαρμένο και εξαντλημένο πολιτικό λόγο, με παλαιό κομματικό και στείρο λεκτικό οπλοστάσιο που δεν πείθει».

    Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ως πρώτη επιτυχία τις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη στο Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίες δείχνουν ότι η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ασφυκτιά σε κομματικές περιχαρακώσεις.

    Για το γεγονός ότι οι δύο αυτές υποψηφιότητες στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε πως δεν αποτελούν ούτε πρόκριμα ούτε προανάκρουσμα για άλλες συμπτώσεις ή συνεργασίες και μάλιστα στο επίπεδο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

    Στις 8 το βράδυ, ο κος Κουβέλης εγκαινίασε τα γραφεία της Δ.Α. στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 26)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Μέτρα για τη βιώσιμη κινητικότητα

    Προτεραιότητα στη βιώσιμη κινητικότητα δίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσπαθώντας να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για το αστικό περιβάλλον και να βελτιώσει τις συνθήκες μετακίνησης των εργαζόμενων. Για το σκοπό αυτό δημιουργεί μια ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους υπουργείων και φορέων η οποία θα διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας, μέσα από μια σειρά πρώτων μέτρων, εύκολων στην πραγματοποίησή τους και οικονομικά ουδέτερων, που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής στις πόλεις, αρχίζοντας από την Αθήνα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ΥΠΕΚΑ προτείνει μια πρώτη δέσμη μέτρων που αφορούν στη προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, στη δημιουργία κινήτρων για αυξημένη χρήση των ΜΜΜ στην πόλη, στην κατασκευή χώρων στάθμευσης μετεπιβίβασης (park & ride) σε κομβικούς σταθμούς του Μετρό και στην επεξεργασία ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των αστικών εμπορευματικών μεταφορών. Οι προτάσεις συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση της "Ομάδας Εργασίας για τη Βιώσιμη Κινητικότητα", η οποία συνεδρίασε στο ΥΠΕΚΑ, χθες, 16 Σεπτεμβρίου, με εκπροσώπους από τα Υπουργεία: Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών και από άλλους φορείς.

    Στο μεταξύ το ΥΠΕΚΑ, για την προώθηση της οργάνωσης των μετακινήσεων των εργαζόμενων με τα ΜΜΕ, έχει κινητοποιήσει τους εποπτευόμενους φορείς του: ΔΕΗ, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ), οι οποίοι ανταποκρίθηκαν παρουσιάζοντας τα μέτρα που λαμβάνει ο καθένας:

    ΔΕΗ: Παρέχει ήδη στο προσωπικό της τη δυνατότητα ομαδικών μετακινήσεων με τη χρήση υπηρεσιακών λεωφορείων, σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής. Επιπλέον, έχουν γίνει ήδη οι απαιτούμενες συνεννοήσεις με τον ΟΑΣΑ για την προσφορά ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών στο σύνολο του προσωπικού με έκπτωση, και εξετάζεται η επέκταση της χρήσης λεωφορείων και προς τις κεντρικές μονάδες της επιχείρησης.

    ΔΕΣΦΑ: Για τις μετακινήσεις των εργαζόμενων στις απομακρυσμένες υπηρεσίες χρησιμοποιούνται εταιρικά πούλμαν. Σχεδιάζεται εξορθολογισμός της πολιτικής χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων και ενίσχυση της χρήσης μαζικών μέσων μεταφοράς με την επιδότηση της αγοράς ετήσιας κάρτας απεριόριστων διαδρομών κατά 75%.

    ΔΕΣΜΗΕ: Προσφέρονται ετήσιες κάρτες απεριόριστων διαδρομών με έκπτωση 30%.

    ΚΑΠΕ: Συμμετέχοντας στην εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό της σπατάλης και την εξοικονόμηση ενέργειας, το ΚΑΠΕ ανέθεσε στο τμήμα του Περιβάλλοντος και Μεταφορών τη σύνταξη ερωτηματολογίου προς όλους εργαζόμενους και αναλύοντας τις απαντήσεις αποφάσισε μια σειρά από πρακτικές: Ενθάρρυνση του Car-Pooling, δηλαδή την οργάνωση κοινών μετακινήσεων από ομάδες εργαζόμενων που διαμένουν σε κοντινά σημεία. Θα διοργανώσει εκπαίδευση στην ενεργειακά αποδοτική χρήση αυτοκινήτου (ecodriving) για όσους εργαζόμενους εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Συγχρηματοδοτεί κατά 50% τετράμηνη (09-12/2010) κάρτα απεριόριστων διαδρομών.

    ΡΑΕ: Έχει ήδη προχωρήσει στην χορηγία ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών καλύπτοντας το 30% του κόστους αγοράς για το 2010 και θα το επαναλάβει και το 2011. Ακόμη, μελετά τις δυνατότητες που έχει το κτίριο που στεγάζεται προκειμένου να διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας (π.χ. διευκόλυνση πρόσβασης με ποδήλατο).

    ΔΕΠΑ: Θα προχωρήσει σε συμμετοχή κατά 80% στην αγορά ετήσιων καρτών απεριόριστων διαδρομών (το 20% θα καταβάλλεται από τον εργαζόμενο).

    ΕΑΧΑ: Προσφέρει στους υπαλλήλους της ετήσιες κάρτες απεριόριστων διαδρομών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Στη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της 75ης Διεθνούς Έκθεσης.

    Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της πόλη.

    Απευθυνόμενος στους φορείς, αφού τους χαιρέτισε και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τόνισε πως είναι ενημερωμένος για «αρκετά από τα θέματα των φορέων της πόλης» και τους ζήτησε να επικεντρώσουν στα βασικά ώστε να καταγραφούν και «να γίνει μια δημιουργική συζήτηση».

    Οι φορείς ανέπτυξαν στο πρόεδρο της ΝΔ τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Β. Ελλάδας.

    «Δεν είναι μια συνάντηση μεμψιμοιρίας, όπως αυτές που κατά καιρούς έχουμε συνηθίσει στη Θεσσαλονίκη τις μέρες της ΔΕΘ. Είναι μια προσπάθεια ουσιαστικής απάντησης στις απαιτήσεις των καιρών, βασισμένη στην εμπειρία, αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση, των δημιουργικών δυνάμεων της Β. Ελλάδος», επεσήμανε ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, που συντόνιζε τη συζήτηση.

    Συναντήσεις με τους υποψηφίους της ΝΔ

    Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη στο εκλογικό του κέντρο και στη συνέχεια με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Γκιουλέκα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον κ. Ψωμιάδη "ανθρωποκεντρικό πολιτικό" που «εμπνέει τον κόσμο και στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία».

    «Ο ενθουσιασμός που υπάρχει σήμερα εδώ "φωτογραφίζει" την αγάπη και τον ενθουσιασμό του κόσμου για μια πρώτη πετυχημένη θητεία περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η ελπίδα για ένα αύριο δυναμικό, με ανάπτυξη, που λέγεται Παναγιώτης Ψωμιάδης» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στο καφέ νεοκλασικού ξενοδοχείου του κέντρου της πόλης, και στη συνέχεια ο αρχηγός της ΝΔ ξεναγήθηκε από τον κ. Γκιουλέκα στο κέντρο της πόλης, διασχίζοντας μια μικρή απόσταση επί της οδού Τσιμισκή.

    «Πιάνεται η καρδιά σου, όταν στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης βλέπεις τόσα πολλά κλειστά μαγαζιά. Είναι το μαστίγωμα που δέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, από αυτήν την πολιτική που θέλει, λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα και μόνο λιτότητα, ως λύση για την κρίση. Και σήμερα από τα στόματα, όσων έφτιαξαν το πρόγραμμα του μνημονίου ακούσαμε το αντίθετο. Ότι δηλαδή είχαν προσφέρει λάθος μίγμα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Σαμαράς αργότερα παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ..

    Αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και βουλευτές, περπάτησε στην οδό Τσιμισκή και στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους μέχρι τα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του. Στη διάρκεια της διαδρομής ο κ. Σαμαράς χαιρέτισε καταστηματάρχες, καταναλωτές και περαστικούς και είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες μαζί τους.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραβρέθηκε σε εκδήλωση της παράταξης ΔΑΚ ΜΜΕ. Στις 11 το βράδυ ο κ. Σαμαράς παρέστη σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στο «Ολύμπιον».

    Το πρωί, ο κ. Σαμαράς θα επισκεφτεί τους χώρους της ΔΕΘ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς.

    Την Κυριακή στις 13.00 θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις ΝΔ για το μοντέλο ανάπτυξης τη χώρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες παρών στην ομιλία του προέδρου της Ν.Δ θα είναι και ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός μεταβαίνει στην εκλογική του περιφέρεια για πρώτη φορά μετά από χρόνια με την ιδιότητα του βουλευτή και αναμένεται οι συντοπίτες του να του επιφυλάξουν θερμή υποδοχή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] "Ύποπτη" ηρεμία

    «Ύποπτη» ηρεμία επικράτησε στα σημεία συγκέντρωσης των φορτηγών και βυτιοφόρων, στις εισόδους της Αθήνας, κατά μήκος των εθνικών οδών, στο Χαϊδάρι, τα διόδια της Ελευσίνας και τη Μεταμόρφωση, χωρίς ωστόσο να παρεμποδίζουν σε σημαντικό βαθμό την κυκλοφορία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ιδιοκτητών τα σημεία συγκέντρωσης έχουν ενισχυθεί και με άλλα οχήματα και υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στους δρόμους πάνω από 400 φορτηγά και βυτιοφόρα. Μάλιστα οι βυτιοφορείς ετοιμάζονται να αποσύρουν από την κυκλοφορία και να τα μεταφέρουν στα «μπλόκα», άλλα 200 οχήματα.

    Οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί από τη βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αιφνιδιαστικών κινήσεων, τις οποίες δεν προσδιορίζουν. Άλλωστε κάτι τέτοιο το έχει προαναγγείλει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Τζωρτάτος.

    Από την πλευρά τους οι άνδρες της τροχαίας και οι διμοιρίες των ΜΑΤ, που βρίσκονται στα σημεία συγκέντρωσης και παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις, έχουν σαφείς εντολές να μην επιτρέψουν να πραγματοποιήσουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων οργανωμένη πορεία προς το κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Πέμπτη, τρία φορτηγά που έφυγαν από το Χαϊδάρι, συνοδεύτηκαν από περιπολικά της τροχαίας.

    Κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του ν/σ για την απελευθέρωση των εμπορευματικών μεταφορών, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας κάλεσε εκ νέου τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων να συνταχθούν με την Πολιτεία για την ομαλή, όπως είπε, μετάβαση σε ένα νέο εκσυγχρονισμένο ευρωπαϊκό καθεστώς, αντί να δίνουν μάχη με το βλέμμα στο παρελθόν.

    «Η πολιτεία έχει τα μέσα να προστατεύσει την κοινωνία και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: «Κάποιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί το σημερινό αναχρονιστικό καθεστώς, όταν σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αλλαγές έχουν προχωρήσει πολύ νωρίτερα. Δεν υπάρχουν τα περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις και θα πρέπει όλοι να το κατανοήσουν αυτό».

    Η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ ολοκληρώθηκε στην επιτροπή, χωρίς να υποάρξουν αλλαγές. Video

    Κανένα πρόβλημα στα βενζινάδικα

    Τα πρατήρια είναι πλήρως εφοδιασμένα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα έλλειψης καυσίμων, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών. Η τροφοδοσία της αγοράς, προσθέτει, συνεχίζεται ομαλά, μετά την άρση του πλαφόν και οι καταναλωτές κανένα πρόβλημα εφοδιασμού δεν έχουν.

    Η Ομοσπονδία συνιστά ψυχραιμία ενώ καλεί τους καταναλωτές να μη πανικοβάλλονται από φήμες περί ελλείψεων καυσίμων και τους βενζινοπώλες να λειτουργούν επαγγελματικά και να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα εξυπηρέτησης και προστασίας των καταναλωτών από φαινόμενα ανασφάλειας και πανικού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Κόντρα για την κλήτευση

    "Ένας πρώην πρωθυπουργός επιλέγει εκείνος την ώρα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μιλήσει και θα απευθυνθεί στην ελληνική κοινή γνώμη" δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κληθεί ο κ. Καραμανλής ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι επιχειρεί να διατηρήσει αχλή γύρω από την υπόθεση, σημειώνοντας «είναι η ΝΔ που φώναζε στο Βατοπέδι, σπάστε, ανοίξτε τους λογαριασμούς των εξωχώριων εταιριών να δούμε ποιοι είναι πίσω από την Ρασαντέλ και το ΠΑΣΟΚ έλεγε όχι γιατί συμφέρει την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να διατηρεί αυτήν την αχλή, την γκρίζα ατμόσφαιρα γύρω από την ΝΔ, η οποία είναι τεχνητή για να εξυπηρετεί ένα τεράστιο παιχνίδι αποπροσανατολισμού».

    «Oποια ενέργεια χρειαστεί για να έρθουν όλα στο φως, είμαστε αποφασισμένοι να την κάνουμε, από εκεί και πέρα σεβόμαστε την αυτονομία των επιτροπών οι οποίες και θα αποφασίσουν», δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι η κυβέρνηση κίνησε την σύσταση της εξεταστικής, η ίδια προχωρά στην προανακριτική, ενώ η ΝΔ είναι αυτή που και ως κυβέρνηση αλλά και σήμερα "δραπετεύει" και «δεν τολμά να αντιμετωπίσει το παρελθόν και το παρόν της».

    Αναφορικά με χτεσινή δήλωση βουλευτή του ΛΑΟΣ ότι υπάρχει μυστική συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων, προκειμένου να μην κληθούν οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Κ. Σημίτης για τις υποθέσεις Βατοπεδίου και ΖΙΜΕΝΣ, αντίστοιχα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «κάποιοι ειδικεύονται στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και με πολλή μεγάλη ευκολία τα λένε και μπροστά στις κάμερες».

    Στο μεταξύ, με «φόντο» τις εξελίξεις στην Προανακριτική για το Βατοπέδι, σημειώθηκε στη Βουλή σφοδρή κόντρα μεταξύ του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη

    Κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για το «πάγωμα» στις αναθέσεις και δημοπρατήσεις δημόσιων έργων, ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας πως του προκαλεί εντύπωση ο «θώρακας» της ΝΔ στην κλήση του Κ. Καραμανλή.

    Όταν τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε ότι ο συνήθως μελετημένος αρχηγός του ΛΑΟΣ παρενέβη μόνο και μόνο για να επιτεθεί στον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε πως η τοποθέτηση του πρόεδρου του ΛΑΟΣ «δείχνει σπουδή, καημό και φοβία για το μέλλον του κόμματός του».

    Απευθυνόμενος δε στον κ. Καρατζαφέρη ρώτησε: «Τι φοβάστε; Φοβάστε που ο πρώην πρωθυπουργός θα συμπαρασταθεί και θα σταθεί δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ; Μήπως φοβάστε επειδή είστε το κόμμα που ψήφισε το Μνημόνιο θα υποστεί κατακραυγή και δεν θα ξαναμπεί στη Βουλή;».

    Κατηγόρησε ακόμη το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη και τον ίδιο ότι δεν επέδειξε την ίδια επιμέλεια στην Εξεταστική για την Siemens, όταν ο κ. Τσουκάτος και ο κ. Μαντέλης είπαν ότι «πήραν χρήματα».

    Απαντώντας ο Γ. Καρατζαφέρης, στην αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ ότι εστιάζει επιλεκτικά στην Προανακριτική για το Βατοπέδι είπε:

    «Να προσέλθουν κι οι δύο και ο Καραμανλής και ο Σημίτης. Εφόσον οι δύο στενοί συνεργάτες, Μαντέλης και Τσουκάτος ομολόγησαν πρέπει να έρθει και ο κ. Σημίτης. Για τον κ. Καραμανλή εσείς τι φοβάστε; Αυτός φοβάται, το ξέρουμε⦻.

    Το αίτημα να κληθεί ενώπιον της προανακριτικής ο κ. Καραμανλής, επανέφερε στην επιτροπή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης υστερα από την κατάθεση της συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Αικατερίνης Πελέκη και τις ευθείες βολές κατά του πρώην πρωθυπουργού και στελεχών του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

    Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, με δεδομένο ότι έλειπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Μείωση θανάτων από τροχαία

    Το φιλόδοξο- τότε- πρόγραμμα που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ευρώπη το 2001, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2009 για τη μείωση του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, μέσα από μέτρα και δράσεις που αφορούσαν την κυκλοφοριακή παιδεία των οδηγών (αλλαγή τρόπου εξέτασης στις σχολές οδηγών και βελτίωση της παιδείας), τη βελτίωση των υποδομών σε βασικούς οδικούς άξονες, αλλά και τη βελτίωση σημαντικών συστημάτων στο αυτοκίνητο (αερόσακοι, ΑΒS, ESP, ζώνες ασφαλείας τριών σημείων) φαίνεται πως στην Ελλάδα "έπιασε τόπο".

    Στο χρονικό διάστημα αυτό, η Ελλάδα, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, κατάφερε να μειώσει τους θανάτους από τους 172 ανά εκατομμύριο πληθυσμού στους 130 ανά εκατομμύριο, μια πτώση της τάξης του 23%, την ίδια στιγμή που στο σύνολο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), η αντίστοιχη πτώση ήταν 36%.

    Αποτελεσματικότερη αποδείχθηκε η εφαρμογή του προγράμματος στη Λετονία, η οποία το 2001 είχε 236 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, για να φθάσει στους 112 θανάτους (πτώση 54%).

    Στον τομέα της οδικής ασφάλειας επένδυσε η Ισπανία, η οποία πέτυχε πτώση 53% (από 136 θανάτους το 2001 στους 58 το 2009), όπως και η Εσθονία με την Πορτογαλία, που μείωσαν το "φόρο αίματος" στην άσφαλτο κατά 50%.

    Η Γερμανία και η Σουηδία, που θεωρούνται κατ' εξοχήν χώρες που τους ενδιαφέρει η οδική ασφάλεια, είχαν εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα: η πρώτη μείωση στους θανάτους κατά 40% (από 85 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2001 στους 51 το 2009) και η δεύτερη ποσοστό -39% (66 θανάτους το 2001 σε 39 το 2009).

    Στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την Ελλάδα κυμάνθηκαν και οι επιδόσεις της Κύπρου (-28%, με μείωση θανάτων από 140 το 2001 σε 130 το 2009).

    Τα δύο νεότερα μέλη της Ε.Ε., η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν φαίνεται να έχουν "επενδύσει" ακόμη στην οδική τους ασφάλεια, αφού το ποσοστό μείωσης των θανάτων ήταν για την πρώτη 11% (από 128 θανάτους το 2001 στους 118 το 2009), ενώ για τη δεύτερη τα στοιχεία είναι αμείλικτα: αντί να πετύχει μια κάποια μείωση των θανάτων στην άσφαλτο, κατέγραψε αύξηση, σε ποσοστό, μάλιστα, 14% (από 112 θανάτους το 2001 σε 130 το 2009).

    Ακόμη πιο τραγική είναι η εικόνα για τη Μάλτα, με δεδομένο, μάλιστα, ότι στην αγορά έχουν "πέσει" πλέον νέα, ασφαλέστερα αυτοκίνητα. Στη χώρα αυτή καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων στην άσφαλτο όλων των εποχών (+31%, από τους 41 θανάτους το 2001 στους 51 το 2009).

    Με βάση τον προγραμματισμό που έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται, στο τέλος της φετινής χρονιάς, το ποσοστό της Ε.Ε. να διαμορφωθεί στο -40% από το -36% που ήταν το 2009, ενώ την προηγούμενη δεκαετία το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν στο -25%.

    Σημειώνεται ότι, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οδική ασφάλεια αποτελεί μείζον κοινωνικό θέμα, αφού είδε ότι, το 2009, περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στους δρόμους της Ε.Ε.

    Σε κάθε θάνατο που σημειώνεται στους δρόμους της Ευρώπης, αντιστοιχούν, κατ' εκτίμηση, τέσσερις τραυματισμοί με μόνιμη αναπηρία, όπως εγκεφαλικές κακώσεις ή βλάβη του νωτιαίου μυελού, 10 σοβαροί και 40 ελαφρότεροι τραυματισμοί Αυτό έχει ως απόρροια-πέραν των όποιων συνεπειών σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο- την οικονομική επιβάρυνση της κοινωνίας, με κόστος περίπου 130 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος.

    Για την περαιτέρω προσπάθεια μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα ακόμη τολμηρό πρόγραμμα, με στόχο δεκαετίας. Το πρόγραμμα, που προτείνεται στο πλαίσιο ενός συνόλου κατευθύνσεων ευρωπαϊκής πολιτικής για την οδική ασφάλεια, την περίοδο 2011-2020, αφορά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που ξεκινούν από τον καθορισμό αυστηρότερων πρότυπων ασφαλείας των οχημάτων και φθάνουν μέχρι τη βελτίωση της εκπαίδευσης των οδηγών και την ενίσχυση της επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

    Μάλιστα, η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί στενά με όλα τα κράτη-μέλη για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος.

    Με βάση το πλάνο που έχει καταρτιστεί, υπάρχουν επτά στρατηγικοί στόχοι οι οποίοι είναι: Βελτίωση των μέτρων ασφάλειας σε οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, κατασκευή ασφαλέστερων οδών, κατασκευή ευφυών οχημάτων, ενίσχυση των κανόνων χορήγησης αδειών και της εκπαίδευσης των οδηγών, βελτίωση της επιβολής του νόμου, στόχευση συγκεκριμένων τραυματισμών και ανανέωση του ενδιαφέροντος σε θέματα μοτοσικλετιστών.

    Για το πρόγραμμα που έχει ολοκληρωθεί, αλλά και για το νέο, που θα ξεκινήσει από το επόμενο έτος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα μεταφορών, Σλίμ Κάλλας επισημαίνει: "Κάθε μέρα, στους δρόμους της Ευρώπης πεθαίνουν 100 συνάνθρωποί μας. Από το 2001 έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουμε επιτύχει να σώσουμε σχεδόν 80.000 ζωές. Όμως, ο αριθμός των θανάτων και των τραυματισμών, εξαιτίας ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών μας, παραμένει απαράδεκτος. Εξετάζουμε τι είδους αυτοκίνητα οδηγούν οι πολίτες, πού τα οδηγούν και πώς τα οδηγούν και θέλουμε να μειώσουμε στο μισό τον αριθμό των θανάτων στους δρόμους μέχρι το 2020".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Αντιπαράθεση για τους Ρομά

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διέψευσε κατηγορηματικά ότι ήλθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το θέμα των Ρομά, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στον τύπο και υπογραμμίζεται "ότι δεν υψώθηκαν οι τόνοι".

    "Εάν κάποιος παρέμεινε ήρεμος και δεν προέβη σε ακραίους σχολιασμούς αυτός ήμουν εγώ", δήλωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

    Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει αυτή την εβδομάδα μετά τη διαρροή στον γαλλικό τύπο εγγράφων που αναφέρουν ότι οι εκκαθαρίσεις των καταυλισμών των Ρομά αποτελούν προτεραιότητα της γαλλικής πολιτικής.

    Διπλωμάτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων προκάλεσε μια θυελλώδη σύγκρουση μεταξύ του γάλλου προέδρου και του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Βουλγαρίας, δήλωσαν ότι ο Σαρκοζί και ο Μπαρόζο συγκρούσθηκαν έντονα στη διάρκεια της συνόδου.

    "Γνωρίζω πολύ καλά τον Μανουέλ Μπαρόζο και τον εκτιμώ" τόνισε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε, "Αλλά είμαι ο ηγέτης του γαλλικού κράτους και δεν μπορώ να επιτρέψω να προσβάλουν τη χώρα μου".

    Η Γαλλία δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των Ρομά στην πολιτική της εκκαθάρισης των παράνομων καταυλισμών καθώς οι περισσότεροι Ρομά που έχουν συλληφθεί είναι γάλλοι πολίτες, συνέχισε ο Σαρκοζί.

    "Περισσότεροι από 500 παράνομοι καταυλισμοί εκκαθαρίστηκαν στη διάρκεια του Αυγούστου και τα 2/3 ή τα 3/4 των Ρομά ήταν Γάλλοι... Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν γίνεται καμιά διάκριση", συνέχισε ο Νικολά Σαρκοζί μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες.

    ...Διαψεύδει και η Γερμανία

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι η Μέρκελ του αποκάλυψε πως είχε και η ίδια την πρόθεση να προχωρήσει, εντός των επόμενων εβδομάδων "στην εκκένωση των καταυλισμών".

    Αμέσως μετά ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι η καγκελάριος δεν συζήτησε, ούτε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κατά τις συνομιλίες που είχε στο περιθώριό της με τον Γάλλο πρόεδρο για τους καταυλισμούς των Ρομά στη Γερμανία "και σε καμία περίπτωση για την εκκένωσή τους".

    Την πληροφορία είχαν διαψεύσει επίσης και Γερμανοί διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Καλύτερο το προλαμβάνειν

    Λένε ότι "το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν". Γι' αυτό και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, δίδαξε, σε μαθητές της Λάρισας, όλα τα σχετικά με το κάπνισμα και τις συνέπειές του και τούς έκανε να κατανοήσουν τι πραγματικά σημαίνει να είσαι παθητικός καπνιστής.

    Μάλιστα, για να αποφύγουν την "παγίδα" μιας ίσως, βαρετής, για παιδιά αυτής της ηλικίας, διάλεξη, με πληθώρα δυσνόητων, επιστημονικών όρων, αξιοποίησαν σύγχρονα- και σίγουρα πιο ευχάριστα- "εργαλεία", όπως η πλοήγηση σε συγκεκριμένους διαδικτυακούς τόπους, η κριτική ανάλυση διαφημίσεων, κειμένων, ακόμη και κόμικ!

    "Τα παιδιά αρχικά και σε ποσοστό 95% πίστευαν ότι παθητικός καπνιστής είναι εκείνος που καπνίζει πολύ και είναι παθιασμένος με το τσιγάρο. Επίσης τα περισσότερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, πριν από την παρέμβαση, συμφωνώντας με τα διεθνή ερευνητικά δεδομένα, θεωρούσαν ότι το κάπνισμα είναι έκφραση ανεξαρτησίας και μαγκιάς", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπαιδευτικός, Κωνσταντίνα Χατζημίχου-Καλούση.

    Σύμφωνα με την ίδια, τα δεδομένα άλλαξαν θεαματικά, μετά την παρέμβαση, αφού, πλέον, οι μαθητές δηλώνουν ότι, οι καπνιστές "υποκύπτουν" στον καπνό, για λόγους κοινωνικής ένταξης και γοητείας.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν- μεταξύ άλλων- πως ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός περιβάλλοντος μάθησης συνεργατικού, με τη χρήση ποικίλων ψηφιακών και έντυπων υλικών μπορούν αποτελεσματικά να συνεισφέρουν σε μια καλύτερη μάθηση όσον αφορά σε μαθητές/ριες του δημοτικού και στο αναπνευστικό σύστημα, το μηχανισμό της αναπνοής και τους κινδύνους και τις βλάβες, που προκαλούνται από το κάπνισμα, τόσο για τους καπνιστές τους ίδιους όσο και για τους παθητικούς καπνιστές. Στην ομάδα ελέγχου τέτοια θετικά αποτελέσματα μάθησης δεν παρατηρήθηκαν.

    Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος - Μάρτιος 2010, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος "Σύγχρονα περιβάλλοντα μάθησης και παραγωγή διδακτικού υλικού" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εφαρμόστηκαν, σε πιλοτικό επίπεδο, τμηματικά και σε προαιρετικά προγράμματα διδακτικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, στη Στ' τάξη Δημοτικών Σχολείων της Λάρισας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 September 2010 - 20:30:49 UTC