Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κόκκινη γραμμή με το παρελθόν"
  • [02] Συνάντηση Δημήτρη Δρούτσα με Μάθιου Νίμιτς
  • [03] Ξεκίνησε να διασχίσει τη Μάγχη ο Γάλλος που έχει χάσει τα τέσσερα άκρα του
  • [04] Η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας
  • [05] "Θα εκκαθαριστούν όλες οι υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα"
  • [06] Εκλογές στο Αφγανιστάν

  • [01] "Κόκκινη γραμμή με το παρελθόν"

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Χθες, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών σύσκεψη για τους όρους της ρύθμισης, που αφορά την περίοδο από το 2000 ως το 2009, ενώ οι συσκέψεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    "Θα πάμε σε μια δίκαιη διευθέτηση και όχι σε ισοπεδωτικές λογικές", δήλωσε το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς. "Θέλουμε να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν", τόνισε διευκρινίζοντας: "Θέλουμε μια δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν το παρελθόν. Εχουμε δυόμισι εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις και από την άλλη πλευρά, ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και 150.000 υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια. Σε σχέση με τα προβλήματα αυτά θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πάμε σε μια δίκαιη διευθέτηση και όχι σε ισοπεδωτικές λογικές".

    Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας

    Η ενδιάμεση αναφορά της "τρόικας" για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας

    βρέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ). Ιδιαίτερη έμφαση φέρεται να δόθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (ΟΣΕ, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα), αλλά και στο πώς θα καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και δεν θα εξανεμισθεί το "μαξιλάρι" στο σκέλος των δαπανών από τις αυξημένες ανάγκες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ για χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

    Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα- μετά το κοινό road show με την κυβέρνηση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη- θα επανέλθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τότε θα "κλείσουν" και οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, προκειμένου στο τέλος του έτους να εκταμιευθεί η γ΄ δόση του δανείου.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του road show, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, φέρεται να άφησε "ανοικτό" το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι "έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές", για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει εντός του 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν. Ενώ, για την υστέρηση στα έσοδα, ανέφερε ότι "δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς οι κινήσεις έως το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα". Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο σκέλος των δαπανών υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα, η οποία θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2010.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συνάντηση Δημήτρη Δρούτσα με Μάθιου Νίμιτς

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θα έχει συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.

    Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο γ.γ. Μπαν Κι-μουν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε το προσωπικό ενδιαφέρον του για τη λύση του προβλήματος της ονομασίας, το οποίο έχει «πολύ σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις», όπως τόνισε. Στη συνέχεια, επισήμανε την ανάγκη για αντιμετώπιση του ζητήματος με «αίσθηση ευελιξίας» και «αμοιβαίας κατανόησης».

    Ο κ. Νίμιτς αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ξεκίνησε να διασχίσει τη Μάγχη ο Γάλλος που έχει χάσει τα τέσσερα άκρα του

    Ο Φιλίπ Κρουαζόν, ο 42χρονος Γάλλος που έχει χάσει και τα τέσσερα άκρα του από ηλεκτροπληξία, ξεκίνησε σήμερα το πρωί από το Φόκστοουν της νότιας Αγγλίας για να διασχίσει κολυμπώντας τη Μάγχη.

    Ο Κρουαζόν προχωρά "με σταθερή ταχύτητα", όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του. Νωρίς το πρωί συναντήθηκε με δελφίνια και κολύμπησε μαζί τους.

    Γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα, αναμένεται να έχει φτάσει στη γραμμή απ' όπου περνούν τα φέριμποτ και τα φορτηγά πλοία διασχίζοντας το κανάλι της Μάγχης.

    Το τολμηρό εγχείρημα του Γάλλου ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας), όταν, με τη βοήθεια ενός αγωνοδίκη, άγγιξε έναν απόκρημνο βράχο υποδηλώνοντας έτσι την έναρξη του διάπλου.

    "Είναι σε καταπληκτική φόρμα σήμερα το πρωί" ανέφερε πηγή του περιβάλλοντός του. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι αρκετά καλές αν και φυσάει ελαφρά.

    Υπολογίζεται ότι ο Κρουαζόν θα χρειαστεί περίπου 24 ώρες μέχρι να φτάσει στην απέναντι όχθη και να τερματίσει κάπου μεταξύ του Βισάν και του ακρωτηρίου Γκρι-Νε, στη βόρεια Γαλλία.

    Τον Μάρτιο του 1994, ενώ τοποθετούσε μια κεραία τηλεόρασης, ο Κρουαζόν δέχτηκε αλλεπάλληλες εκκενώσεις ηλεκτρικού ρεύματος τάσης 20.000 βολτ. Ενώ νοσηλευόταν, μετά το ατύχημά του, είδε στην τηλεόραση ένα ρεπορτάζ για μια κολυμβήτρια που διέσχιζε τη Μάγχη και αποφάσισε να κάνει το ίδιο.

    Όπως είπε, θέλει να ολοκληρώσει αυτόν τον άθλο για τον ίδιο, για τους δικούς του ανθρώπους και για όλους τους άτυχους συντρόφους του που δεν ζουν πια.

    Για να τα καταφέρει χρησιμοποιεί προσθετικά μέλη στα χέρια και στα πόδια. Τα προσθετικά μέλη των χεριών δεν του χρησιμεύουν για να κολυμπάει αλλά για να ισορροπεί και να μην αισθάνεται ναυτία. Κατά μέσο όρο καλύπτει περίπου τρία χιλιόμετρα την ώρα. Έκανε προπόνηση επί δύο χρόνια, 30 ώρες την εβδομάδα και τον Αύγουστο κατάφερε να κολυμπήσει από το Νουαρμουτιέ στο Πορνίκ της δυτικής Γαλλίας και να επιστρέψει στην αφετηρία του μέσα σε 12 ώρες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας

    Την έντονη ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας, με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες, που με τη σειρά τους πυροδοτούν καταστάσεις γενικότερης έντασης, διατυπώνει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστία για τους Πρόσφυγες και ζητεί παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    «Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Άγιου Παντελεήμονα, στην Αθήνα, όπου οι επιθέσεις κατά αλλοδαπών και οι συμπλοκές έχουν δημιουργήσει μια έκρυθμη και ανεξέλεγκτη κατάσταση, που επηρεάζει όλους τους κατοίκους της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία είναι συχνά η αιτία συμπεριφορών μισαλλοδοξίας και διακρίσεων κατά αιτούντων άσυλο και προσφύγων που περιορίζουν σημαντικά την απόλαυση βασικών τους δικαιωμάτων και αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με πολιτικές ενημέρωσης και καλλιέργειας κλίματος ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας, είναι βασικά συστατικά για την αντιστροφή του κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού - που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οξύνονται - κάτι που είναι προς όφελος των μεταναστών και προσφύγων αλλά και της κοινωνίας που τους φιλοξενεί.

    Η Ύπατη Αρμοστεία επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητά από τις αρμόδιες αρχές «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξοδική διερεύνηση των περιστατικών, καθώς και την πρόληψη και αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον».

    Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει «τη σημασία παρεμβάσεων, που καταπολεμούν φαινόμενα αποκλεισμού, προωθούν μέτρα κοινωνικής πολιτικής και συμπεριλαμβάνουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης». Δηλώνει, δε, πρόθυμη να στηρίξει τέτοιου είδους προσπάθειες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] "Θα εκκαθαριστούν όλες οι υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα"

    Για σιδερένια βούληση της κυβέρνησης να εκκαθαριστούν όλες οι υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα, έκανε λόγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο "Βήμα fm" και πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, που διαπιστωθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές τότε θα παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο.

    «Η θεσμική μου ιδιότητα, μου απαγορεύει να προϊδεάσω για οποιαδήποτε άποψη. Είναι αρμοδιότητα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ή της προανακριτικής, όπως ακριβώς την έχετε χαρακτηρίσει, η οποία θα αποφασίσει την ερχόμενη Τρίτη. Κανένας δεν μπορεί να προϊδεάσει, πολύ περισσότερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, άρα λοιπόν δεν θα σας δώσω απάντηση επ' αυτού», είπε ο κ.Καστανίδης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλήτευσης του Κ. Καραμανλή.

    Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως «σε ό,τι αφορά το ερώτημα εάν θα τιμωρηθούν, ναι πιστεύω απολύτως ότι θα φτάσουμε στην άκρη και όχι μόνο στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Θα φτάσουμε στην άκρη, διότι δεν αντέχει η πολιτική ζωή του τόπου να επιβεβαιωθεί η καχυποψία που έχει ο Έλληνας πολίτης ότι τελικώς κανένας δεν άγεται προς την κάθαρση, εννοώ προς το δικαστήριο και την τελική λύση, όποια απόφαση κι αν λάβει το δικαστήριο, εφόσον ανευρεθούν ποινικές ευθύνες».

    Εκτίμησε μεταξύ άλλων για το Βατοπαίδι, πως «θεωρώ, λοιπόν, ότι η προανακριτική επιτροπή, ναι πολύ σύντομα, από όσο τα μέλη της προανακριτής επιτροπής δηλώνουν, θα καταλήξει, σε ένα τελευταίο συμπέρασμα, για το ποιοι θα παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο, αν θα παραπεμφθούν κάποιοι. Βλέπετε κρατώ την απόσταση ως Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν έχω δικαίωμα αναμείξεως σε αυτό. Αν λοιπόν η προανακριτική επιτροπή αποφασίσει με βάση τα όσα μέχρι τώρα φαίνονται, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις σοβαρών ποινικών ευθυνών, τότε θα έχουμε σε λίγο καιρό την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Εκλογές στο Αφγανιστάν

    Οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές, μετά την πτώση των Ταλιμπάν, στο τέλος του 2001, διεξάγονται σήμερα στο Αφγανιστάν.

    Περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια Αφγανοί θα εκλέξουν τους 249 βουλευτές της Εθνικής Συνέλευσης, οι 68 θέσεις της οποίας προορίζονται για γυναίκες.

    Τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν θα γίνουν γνωστά πριν τις 8 Οκτωβρίου το νωρίτερο, ενώ τα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν τις 30 Οκτωβρίου.

    Περίπου 300.000 αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί εργάζονται για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών σε συνεργασία με περίπου 150.000 ξένους στρατιώτες.

    Η έλλειψη ασφάλειας και η νοθεία είναι τα βασικά θέματα "ανησυχίας" της διεθνούς κοινότητας για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Στάφαν ντε Μιστούρα.

    "Ελπίζουμε ότι αυτή δεν θα είναι μία κακή μέρα, αλλά η ασφάλεια αποτελεί έναν παράγοντα ανησυχίας", δήλωσε ο κ. ντε Μιστούρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera.

    Σε μήνυμα που έστειλαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι μέλη τους επιτέθηκαν σε 150 εκλογικά τμήματα στο Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής πάντως καμία ανεξάρτητη πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

    Οι αφγανικές αρχές είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ρουκέτες και μια οβίδα που έπληξαν διάφορα εκλογικά τμήματα. Σύμφωνα, πάντως, με την αστυνομία, τα εκλογικά κέντρα που μπήκαν στο στόχαστρο δεν ξεπερνούν τα δέκα.

    Η αρχή έγινε τα ξημερώματα, όταν ρουκέτα έπληξε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές ή θύματα. Στη συνέχεια, στην επαρχία Νανγκαρχάρ στα ανατολικά της χώρας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτα που έπληξε κατοικία και δύο αφγανοί παρατηρητές τραυματίστηκαν από έκρηξη σημειώθηκε σε εκλογικό τμήμα. Στην ίδια επαρχία, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε εκλογικά τμήματα, ένα ανδρών και ένα γυναικών, ενώ τουλάχιστον έξι ρουκέτες ρίφθησαν στην Τζαλαλαμπάντ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

    Παράλληλα, στο νότιο Αφγανιστάν, βόμβα εξερράγη κοντά στην αυτοκινητοπομπή του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, ο οποίος πραγματοποιούσε επισκέψεις σε εκλογικά τμήματα, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

    Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ψηφοφορίας, έγινε γνωστό από την Εκλογική Επιτροπή ότι έχει ανοίξει το 92% των εκλογικών τμημάτων, ενώ οι πρώτες καταγγελίες για νοθεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εκλογικών τμημάτων όπου το μελάνι με το οποίο σημαδεύονται στο δάχτυλο όσοι έχουν ψηφίσει, προς αποφυγή διπλοψηφιών, δεν ήταν ανεξίτηλο.

    Στην Καμπούλ, ένας άντρας συνελήφθη κοντά σε εκλογικό τμήμα, επειδή βρέθηκαν στην κατοχή του τουλάχιστον 15 πλαστές εκλογικές κάρτες. Πλαστές κάρτες κατασχέθηκαν επίσης στην επαρχία Χελμάντ, στο νότο της χώρας, αλλά και στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν. Λέγεται ότι εκατομμύρια πλαστές εκλογικές κάρτες έχουν τυπωθεί στο Πακιστάν.

    Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ψήφισε νωρίς το πρωί, μία ώρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, σε σχολείο στο κέντρο της Καμπούλ, κοντά στην προεδρική κατοικία, δηλώνοντας ότι ελπίζει σε ένα "υψηλό" ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία.

    "Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ότι οι άνθρωποι θα μετακινηθούν και θα ψηφίσουν το άτομο, άντρα ή γυναίκα [που επιθυμούν], χωρίς να υποστούν καμία πίεση", δήλωσε ο αφγανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι "Είναι μία μεγάλη μέρα. Χάρη στο Σύνταγμά μας, ο λαός έχει το δικαίωμα να διαλέξει το κοινοβούλιό του".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 September 2010 - 12:30:59 UTC