Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αναπτυξιακή προοπτική από τώρα"
  • [02] Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων των υπουργείων
  • [03] "Δίκαιη διευθέτηση"
  • [04] Εκλογές στο Αφγανιστάν

  • [01] "Αναπτυξιακή προοπτική από τώρα"

    Δριμεία κριτική στην κυβερνητική οικονομική πολιτική άσκησε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του για έξοδο από την κρίση. Μιλώντας από το βήμα της 75ης ΔΕΘ στους παραγωγικούς φορείς, αναφέρθηκε σε "επτά ψέματα" που σηματοδοτούν την περίοδο της παρακμής και σε "επτά αλήθειες"-προτάσεις της ΝΔ για αλλαγή του κλίματος. Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν και ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στα περίπτερα της Διεθνούς Εκθεσης, χαρακτήρισε την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια "μεγάλα ζητούμενα για την ελληνική οικονομία".

    Ο κ.Σαμαράς συναντήθηκε με τις διοικήσεις της ΔΕΘ και της HELEXPO. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το περίπτερο του δήμου Θεσσαλονίκης, όπου τον υποδέχθηκε δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Την Κυριακή στις 13.00 θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις ΝΔ για το μοντέλο ανάπτυξης τη χώρας.

    Χθές, το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της πόλης.

    Απευθυνόμενος στους φορείς, αφού τους χαιρέτισε και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τόνισε πως είναι ενημερωμένος για «αρκετά από τα θέματα των φορέων της πόλης» και τους ζήτησε να επικεντρώσουν στα βασικά ώστε να καταγραφούν και «να γίνει μια δημιουργική συζήτηση».

    Οι φορείς ανέπτυξαν στο πρόεδρο της ΝΔ τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την τόνωση της οικονομίας της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Β. Ελλάδας.

    «Δεν είναι μια συνάντηση μεμψιμοιρίας, όπως αυτές που κατά καιρούς έχουμε συνηθίσει στη Θεσσαλονίκη τις μέρες της ΔΕΘ. Είναι μια προσπάθεια ουσιαστικής απάντησης στις απαιτήσεις των καιρών, βασισμένη στην εμπειρία, αλλά και την επιστημονική τεκμηρίωση, των δημιουργικών δυνάμεων της Β. Ελλάδος», επεσήμανε ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, που συντόνιζε τη συζήτηση.

    Συναντήσεις με τους υποψηφίους της ΝΔ

    Χθές, το πρωί, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη στο εκλογικό του κέντρο και στη συνέχεια με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Γκιουλέκα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον κ. Ψωμιάδη "ανθρωποκεντρικό πολιτικό" που «εμπνέει τον κόσμο και στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη την κεντρική Μακεδονία».

    «Ο ενθουσιασμός που υπάρχει σήμερα εδώ "φωτογραφίζει" την αγάπη και τον ενθουσιασμό του κόσμου για μια πρώτη πετυχημένη θητεία περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η ελπίδα για ένα αύριο δυναμικό, με ανάπτυξη, που λέγεται Παναγιώτης Ψωμιάδης» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στο καφέ νεοκλασικού ξενοδοχείου του κέντρου της πόλης, και στη συνέχεια ο αρχηγός της ΝΔ ξεναγήθηκε από τον κ. Γκιουλέκα στο κέντρο της πόλης, διασχίζοντας μια μικρή απόσταση επί της οδού Τσιμισκή.

    «Πιάνεται η καρδιά σου, όταν στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης βλέπεις τόσα πολλά κλειστά μαγαζιά. Είναι το μαστίγωμα που δέχεται ο επιχειρηματικός κόσμος της πόλης, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, από αυτήν την πολιτική που θέλει, λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα και μόνο λιτότητα, ως λύση για την κρίση. Και σήμερα από τα στόματα, όσων έφτιαξαν το πρόγραμμα του μνημονίου ακούσαμε το αντίθετο. Ότι δηλαδή είχαν προσφέρει λάθος μίγμα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο κ. Σαμαράς το απόγευμα παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ..

    Αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και βουλευτές, περπάτησε στην οδό Τσιμισκή και στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους μέχρι τα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του. Στη διάρκεια της διαδρομής ο κ. Σαμαράς χαιρέτισε καταστηματάρχες, καταναλωτές και περαστικούς και είχε ολιγόλεπτες συνομιλίες μαζί τους.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. παραβρέθηκε σε εκδήλωση της παράταξης ΔΑΚ ΜΜΕ και στις 11 το βράδυ παρέστη σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στο «Ολύμπιον».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Η ανακατανομή αρμοδιοτήτων των υπουργείων

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έγινε γνωστό, έχει διαβιβαστεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προβλέπεται η σύσταση του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ δέκα Υπουργείων.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στο νεοσύστατο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων μεταφέρονται από το Υπουργείο Οικονομίας η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής, η οποία μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, από το Υπουργείο Υποδομών η διεύθυνση μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Επιπλέον, μεταφέρεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία θαλάσσιας Ασφάλειας.

    Το Λιμενικό Σώμα υπάγεται μεν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά οι αρμοδιότητές του μοιράζονται μεταξύ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσεων.

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ενώ στο Υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρεται από τον πρωθυπουργό η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, καθώς και η εποπτεία των Νομικών Προσώπων και φορέων, που υπάγονται σε αυτές. Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταφέρεται η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

    Παράλληλα, στο Υπουργείο Υγείας μεταφέρονται από το Υπουργείο Πολιτισμού οι διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η διεύθυνση ανάπτυξης αθλητισμού, η διεύθυνση «Άθληση για όλους», ενώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρεται η εποπτεία του ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων. Παρά ταύτα παραμένει στο Υπουργείο Πολιτισμού η εποπτεία του ΟΠΑΠ.

    Επίσης, στο Υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρονται από τη διεύθυνση εποπτείας ΜΜΕ του Υπουργείου Εσωτερικών τα τμήματα διοικητικής εποπτείας ΜΜΕ και ραδιοτηλεοπτικών θεμάτων.

    Εξάλλου, στο Υπουργείο Εργασίας μεταφέρονται από το Υπουργείο Εσωτερικών η χάραξη και ο σχεδιασμός πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, καθώς και ο συντονισμός της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα αυτά. Παράλληλα, από το Υπουργείο Παιδείας μεταφέρεται η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ μεταφέρονται από το Υπουργείο Οικονομίας η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αλλά η εποπτεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραμένει στο Υπουργείο Οικονομίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Δίκαιη διευθέτηση"

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών. Χθες, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο οικονομικών σύσκεψη για τους όρους της ρύθμισης, που αφορά την περίοδο από το 2000 ως το 2009, ενώ οι συσκέψεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    "Θα πάμε σε μια δίκαιη διευθέτηση και όχι σε ισοπεδωτικές λογικές", δήλωσε το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς. "Θέλουμε να χαράξουμε μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν", τόνισε διευκρινίζοντας: "Θέλουμε μια δίκαιη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν το παρελθόν. Εχουμε δυόμισι εκατομμύρια ανέλεγκτες χρήσεις και από την άλλη πλευρά, ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές και 150.000 υποθέσεις στα φορολογικά δικαστήρια. Σε σχέση με τα προβλήματα αυτά θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση. Θα πάμε σε μια δίκαιη διευθέτηση και όχι σε ισοπεδωτικές λογικές".

    Αρνητικές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του ΛΑΟΣ που επικροτεί το μέτρο υπό προϋποθέσεις. Για «νέο χαράτσι», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Για φορολογουμένους «δύο ταχυτήτων», αν η περαίωση δεν εφαρμοστεί υπό προϋποθέσεις, κάνει λόγο ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ. «Σκάνδαλο» χαρακτηρίζει την περαίωση, με σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης.

    Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας

    Η ενδιάμεση αναφορά της "τρόικας" για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους επικεφαλής της τρόικας, Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ). Ιδιαίτερη έμφαση φέρεται να δόθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (ΟΣΕ, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα), αλλά και στο πώς θα καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και δεν θα εξανεμισθεί το "μαξιλάρι" στο σκέλος των δαπανών από τις αυξημένες ανάγκες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ για χρηματοδοτήσεις από τον προϋπολογισμό.

    Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα- μετά το κοινό road show με την κυβέρνηση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη- θα επανέλθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τότε θα "κλείσουν" και οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, προκειμένου στο τέλος του έτους να εκταμιευθεί η γ΄ δόση του δανείου.

    Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του road show, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, φέρεται να άφησε "ανοικτό" το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, εάν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι "έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές", για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει εντός του 2011, εφόσον οι συνθήκες βελτιωθούν. Ενώ, για την υστέρηση στα έσοδα, ανέφερε ότι "δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς οι κινήσεις έως το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα". Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο σκέλος των δαπανών υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα, η οποία θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος για το 2010.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Εκλογές στο Αφγανιστάν

    Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν. Το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται ότι ανήλθε στο 40% των εκλογέων, ανακοίνωσε απόψε ο επικεφαλής της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής.

    "Είναι 40% το μέγιστο ποσοστό των ψηφοφόρων" που προσήλθε στα εκλογικά κέντρα, δήλωσε ο Φαζίλ Αχμαντ Μανάουι, επικεφαλής της επιτροπής.

    Σύμφωνα με τον Μανάουι, σε 4.632 εκλογικά τμήματα όπου αναμένονταν τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι, μόλις 3,6 εκατομμύρια Αφγανοί προσήλθαν στις κάλπες.

    Συνολικά 1.561 εκλογικά τμήματα από τα 6.835 δεν άνοιξαν, εξαιτίας της έντονης ανησυχίας για θέματα ασφάλειας.

    Η Επιτροπή Εκλογικών Καταγγελιών (ECC) είχε ανακοινώσει ότι κατέγραψε ορισμένες παρατυπίες, όπως ότι το μελάνι των σφραγίδων που υποτίθεται ότι ήταν ανεξίτηλο αποδείχτηκε πως ήταν πολύ εύκολο να σβηστεί, κάτι που θα επέτρεπε σε ορισμένους να ψηφίσουν πολλές φορές.

    Στην ανακοίνωσή της η ECC αναφέρει ότι δέχτηκε παράπονα για καθυστέρηση στο άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, για απειλές σε βάρος των ψηφοφόρων, για παράνομη χρήση των εκλογικών βιβλιαρίων, για έλλειψη ψηφοδελτίων και για την κακή ποιότητα του μελανιού.

    Οι ψηφοφόροι, αφού ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, "σημαδεύονται" με μελάνι στο δάχτυλο ώστε να μην επιχειρήσουν να ψηφίσουν για δεύτερη ή και τρίτη φορά. "Μια περίπτωση όπου το μελάνι σβηνόταν καταγράφηκε στο εκλογικό τμήμα όπου βρίσκομαι τώρα", στη συνοικία Ταϊμανί της Καμπούλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ECC, Αχμαντ Ζία Ραφάτ. Μια παρόμοια περίπτωση καταγγέλθηκε στη συνοικία Μακρογιάν, επίσης στην πρωτεύουσα.

    Φονικές επιθέσεις ανταρτών

    Δεκατέσσερις άνθρωποι -ένδεκα πολίτες και τρεις αστυνομικοί- σκοτώθηκαν σήμερα σε επιθέσεις ανταρτών στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσμιλάχ Μοχαμάντι.

    "Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δεκατρείς τραυματίστηκαν. Ένδεκα πολίτες σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν", δήλωσε ο Μοχαμάντι σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 18 September 2010 - 18:30:58 UTC