Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπουτσής: Η ανομία δεν είναι ανεκτή
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης
  • [04] Περαίωση φορολογικών υποθέσεων
  • [05] Το δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι

  • [01] Παπουτσής: Η ανομία δεν είναι ανεκτή

    «Δεν θα δεχθώ κόκκινες ζώνες στην Αθήνα» δήλωσε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Με τη συνέντευξή του, ο κ. Παπουτσής προανήγγειλε την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων για την επαναπροώθηση (των λαθρομεταναστών) στις χώρες τους.

    «Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, είναι ένα σύγχρονο κράτος, μια ανοιχτή φιλόξενη και δημοκρατική κοινωνία, με ευαισθησία και κατανόηση για τους ανθρώπους που αναζητούν μια καινούργια πατρίδα. Υπάρχουν όμως και όρια. Έχουμε απόλυτη προτεραιότητα να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των ελλήνων πολιτών κι όσων άλλων θέλουν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους προς τους νόμους του ελληνικού κράτους» υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.

    Ιδιαίτερα για τα προβλήματα σε γειτονιές της Αθήνας, όπως ο Άγιος Νικόλαος Αχαρνών, η πλατεία Αμερικής και η Κυψέλη, σημείωσε ότι η ανομία δεν είναι ανεκτή: «Δεν θα δεχθώ κόκκινες ζώνες στην πόλη μας. Δεσμεύομαι ότι θα ξαναγίνουν ανθρώπινες οι γειτονιές της [..] αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η υγιεινή στις συνθήκες διαβίωσης για όλους τους κατοίκους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών Δημόσιας Χρήσης

    Από νωρίς, σήμερα το πρωί, "έπιασαν δουλειά" η αστυνομία και οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι, όπως έχουν προαναγγείλει εδώ και μέρες, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, καθώς τα χρονικά όρια στενεύουν και το επίμαχο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, θα είναι σε δύο μέρες νόμος του κράτους.

    Από το πρωί επικρατεί μεγάλη ένταση στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, η οποία έμεινε εντελώς κλειστή για αρκετές ώρες. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατο συνδικαλιστικό στέλεχος της Ομοσπονδίας των Βυτιοφορέων, στις 5 το πρωί ελήφθη αιφνιδιαστική απόφαση, να μετακινηθούν από το μπλόκο της Ελευσίνας δεκάδες βυτιοφόρα προς την Αθήνα για να πραγματοποιήσουν πορεία. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, "προς στιγμήν η αστυνομία πιάστηκε στον ύπνο", αλλά έως ότου σχηματιστεί το κομβόϊ των αυτοκινήτων, περιπολικά της τροχαίας και κλούβες των ΜΑΤ έκλεισαν το δρόμο, στο ύψος του Χαϊδαρίου και του Σκαραμαγκά, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία των βυτιοφόρων. Αυτό, όμως, είχε ως συνέπεια να σχηματιστεί σε λίγη ώρα ουρά χιλιομέτρων από Ι.Χ. αυτοκίνητα.

    Η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν μέχρι και τις 9 το πρωί και η κυκλοφορία γίνεται με μεγάλη δυσκολία από μία λωρίδα κυκλοφορίας.

    Η τροχαία προσπαθεί να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, εκτρέπει τα εγκλωβισμένα οχήματα είτε από τη γέφυρα του Σχιστού είτε από τον Σακαραμαγκά και τον Ασπρόπυργο.

    Σε ενίσχυση της παρουσίας τους στα σημεία συγκέντρωσης κατά μήκος των εθνικών οδών, προχώρησαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, στο πλαίσιο της απόφασής τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, είναι παρατεταγμένα σε δρόμους στο Λεκανοπέδιο Αττικής, πάνω από 750 φορτηγά και Βυτιοφόρα.

    Από το απόγευμα του Σαββάτου υλοποιήθηκε η απόφαση των βυτιοφορέων να αποσύρουν από την κυκλοφορία εκατοντάδες οχήματα, τα οποία έχουν παρατάξει και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Ελευσίνας, ενισχύοντας σημαντικά το συγκεκριμένο σημείο συγκέντρωσης, ενώ ένα δεύτερο σημείο είναι στα διόδια της Ελευσίνας, όπου εκεί είναι παρατεταγμένα φορτηγά. Το τρίτο σημείο στην Αθηνών-Κορίνθου είναι στο Χαϊδάρι, όπου βρίσκονται φορτηγά και γερανοφόρα οχήματα.

    Παρατεταγμένα οχήματα βρίσκονται επίσης στα διόδια της Κορίνθου, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στην Παραλιακή και συγκεκριμένα στην Ποσειδώνος, στο ύψος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στον κόμβο Μαρκοπούλου στη λεωφόρο Αθήνας-Σουνίου και στη συμβολή των λεωφόρων Αλίμου και Βουλιαγμένης.

    Σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης βρίσκονται άνδρες της τροχαίας και δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι έχουν ρητές εντολές να μην επιτρέψουν στα φορτηγά να φύγουν ομαδικά και να κάνουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

    Την ίδια ώρα, εμφανεις είναι πλέον οι ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών, μεταξύ των οποίων και φάρμακα, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος, απευθύνει δραματική έκκληση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους φορτηγατζήδες να βρουν τη χρυσή τομή και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Πάντως προς το παρόν δεν παρατηρούνται ακόμη σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, καθώς τα πρατήρια εξυπηρετούνται από τα βυτιοφόρα των εταιριών πετρελαιοειδών.

    Οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ενώ η κυβέρνηση τους υπενθυμίζει ότι συνεχίζεται το καθεστώς της επίταξης και διαμηνύει πως όπου παρατηρηθεί καταστρατήγησή του θα εφαρμοστεί ο νόμος.

    Συγκεντρώσεις φορτηγών στη Θεσσαλονίκη

    Η συγκέντρωση φορτηγών συνεχίζεται περιφερειακά της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα δυτικά της πόλης, καθώς σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 φορτηγά στα ακόλουθα σημεία:

    -Στο 7ο χλμ. παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βεροίας.

    -Στα φανάρια της Λαχανογοράς στην περιφερειακή οδό της πόλης.

    -Στο 30ο χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Κατερίνης, στο ύψος του Ρομπόπουλου.

    -Στα φανάρια του δημοτικού διαμερίσματος Γέφυρας επί της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βεροίας.

    -Στους σηματοδότες του Αγίου Αθανασίου, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βεροίας.

    -Στις πύλες 16 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Τα φορτηγά παραμένουν δεξιά και αριστερά των δρόμων και οδικών κόμβων, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων.

    Καταγγελίες για προπηλακισμούς από ιδιοκτήτες ΦΔΧ

    Η αστυνομία έχει δεχθεί καταγγελίες για προπηλακισμοούς οδηγών φορτηγών, από συναδέλφους τους που έχουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά τους στα σημεία συγκέντρωσης.

    Ιδιοίτερες καταγγελίες έχουν γίνει για την περιοχή των διοδίων της Ελευσίνας.

    Η αστυνομία δρα "πυροσβεστικά" , όπως αναφέρουν αξιωματικοί του σώματος, με στόχο να μην αυξηθεί η ένταση και να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και τα αυτοκίνητά τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Περαίωση φορολογικών υποθέσεων

    Διαβουλεύσεις με τους παραγωγικούς φορείς ξεκινά αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τους όρους που θα περιλαμβάνει η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009.

    Μετά τις διαβουλεύσεις με τους φορείς το υπουργείο θα μελετήσει τις προτάσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για την περαίωση.

    Σύμφωνα με τα σχέδια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, από τη ρύθμιση αναμένεται να εξαιρεθούν οι 1.000 περίπου μεγαλύτερες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών του Χρηματιστηρίου, των Τραπεζών και των Ασφαλιστικών.

    Δεν αποκλείεται η εξαίρεση αυτή να επιτευχθεί με τη θέσπιση συγκεκριμένου ορίου τζίρου (πχ 15 εκατ. ευρώ) πάνω από το οποίο οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

    Στη ρύθμιση θα ενταχθούν ακόμα όσοι έχουν υποθέσεις που αφορούν σε πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, ενώ σύμφωνα με μια πληροφορία θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης του ποσού που θα προκύπτει από την περαίωση σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις με προκαταβολή έως το 25% του ποσού αυτού.

    Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών μελετά να προχωρήσει και σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

    Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και για το θέμα αυτό.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Το δεύτερο θερμότερο καλοκαίρι

    Η περίοδος Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 υπήρξε η θερμότερη στην καταγεγραμμένη ιστορία διεθνώς, "ισοφαρίζοντας" το ρεκόρ του 1998. Η συνδυασμένη παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας, κατά το πρώτο οκτάμηνο του φετινού έτους, διαμορφώθηκε σε 14,7 βαθμούς Κελσίου, κατά 0,67 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Κλιματολογικών Δεδομένων της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το Science Daily, το φετινό καλοκαίρι (περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου) υπήρξε το δεύτερο θερμότερο παγκοσμίως μετά το 1998, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 16,2 βαθμών σε ξηρά και ωκεανούς, κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί Κελσίου). Μόνο στην ξηρά κατά το θερινό τρίμηνο φέτος, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 14,8 βαθμοί, κατά ένα βαθμό πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (13,8 βαθμοί). Αντίστοιχα, η παγκόσμια θερμοκρασία μόνο στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν, κατά την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, 16,91 βαθμοί, δηλαδή κατά 0,51 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο (16,4 βαθμοί) του 20ού αιώνα, με συνέπεια το φετινό καλοκαιρινό τρίμηνο να είναι το πέμπτο θερμότερο στην ιστορία των θαλασσών του πλανήτη μας.

    Ο Αύγουστος, με μέση θερμοκρασία επίσης 16,2 βαθμούς στην ξηρά και τους ωκεανούς, ήταν ο τρίτος πιο ζεστός στην ιστορία του πλανήτη και ο δεύτερος θερμότερος μετά τον Αύγουστο του 1998, αν ληφθούν υπόψη μόνο οι θερμοκρασίες ξηράς και όχι των ωκεανών (από το 1880, όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία καταγραφών θερμοκρασιών).

    Η θερμοκρασία των 16,2 βαθμών Κελσίου φέτος τον Αύγουστο ήταν κατά 0,60 βαθμούς πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί). Η θερμοκρασία μόνο στην ξηρά τον Αύγουστο 2010 ήταν 14,7 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,90 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο παγκόσμιο όρο του 20ού αιώνα (13,8 βαθμοί) για τον μήνα αυτό.

    Υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι και ειδικότερα τον Αύγουστο σε πολλές περιοχές της Γης, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, τον Ανατολικό Καναδά και τμήματα της Ανατολικής Ασίας. Ψυχρότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες υπήρξαν στην Αυστραλία, την κεντρική Ρωσία και τη νότια Αμερική.

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών φέτος τον Αύγουστο ήταν 16,9 βαθμοί (0,5 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα). Ο φετινός μήνας στις θάλασσες του πλανήτη ήταν ο έκτος θερμότερος.

    Όσον αφορά την κάλυψη των πόλων με πάγους, η Αρκτική Θάλασσα ήταν καλυμμένη σε μια έκταση περίπου 6 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων στη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, μια επιφάνεια κατά 22% μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000. Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο δεύτερος σε μικρότερη παγοκάλυψη μετά τον Αύγουστο του 2007 και ο 14ος συνεχόμενος Αύγουστος (1997-2010) με πάγους λιγότερους από τον διαχρονικό μέσο όρο.

    Αντίθετα, στην Ανταρκτική οι πάγοι στις θάλασσες φέτος τον Αύγουστο ήσαν κατά 4,15% περισσότεροι από τον μέσο όσο της περιόδου 1979-2000, με συνέπεια να υπάρχουν οι περισσότεροι επιπλέοντες πάγοι στην ιστορία (το προηγούμενο ρεκόρ στο Νότιο Πόλο ήταν τον Αύγουστο του 2000).

    Εξάλλου, σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η Γερμανία γνώρισε φέτος τον πιο υγρό Αύγουστο στην ιστορία της, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και στην Αυστραλία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 September 2010 - 8:30:50 UTC