Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβούλευση για ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων
  • [02] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι μεταφορείς
  • [03] Κλήτευση Καραμανλή
  • [04] Περιφερειακά έργα

  • [01] Διαβούλευση για ρύθμιση εκκρεμών υποθέσεων

    Περισσότερες δόσεις και χαμηλότερη προκαταβολή και συντελεστές για τον υπολογισμό του ποσού της περαίωσης ζήτησαν μεταξύ άλλων σήμερα οι παραγωγικοί φορείς στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο τη διαβούλευσης για το σχέδιο της ρύθμισης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

    "Η περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι, ο συνεπής φορολογούμενος ούτε εκβιάζεται, ούτε υποχρεώνεται να υπαχθεί" τόνισε μιλώντας στην έναρξη της διαβούλευσης ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και διευκρίνισε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποστείλει τα ειδοποιητήρια περαίωσης στα οποία θα αναγράφεται ο φόρος που θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι υπαχθούν για να κλείσουν τις υποθέσεις τους.

    Παράλληλα έκανε σαφές ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις "δίκες εξπρές" που προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προβλέπεται αυτόφωρος διαδικασία για όποιους εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ με μεγάλη φοροδιαφυγή. "Βάζουμε γερά θεμέλια για να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός σημειώνοντας ότι η περαίωση αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση όλων των φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας αρχής.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου οι ανέλεγκτες χρήσεις φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις 30 δισ. ευρώ, οι φορολογικές δίκες φτάνουν τις 150.000 , ο χρόνος εκδίκασης αγγίζει τα 7 με 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν, 1,3 φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 30 δισ. ευρώ ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να ελέγξουν μόνο το 3% των φορολογικών υποθέσεων κάθε χρόνο.

    Από την πλευρά τους οι παραγωγικοί φορείς ζήτησαν επίσης να αυξηθεί το όριο των ακαθάριστων εσόδων των 20 εκατ. ευρώ που τίθεται για να υπαχθεί μία επιχείρηση στην περαίωση. Ζήτησαν ακόμη να διευκρινισθεί αν η περαίωση θα οδηγεί στη δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων.

    Το υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να προχωρήσει σε διορθώσεις σημείωση του σχεδίου της ρύθμισης με βάση τις προτάσεις των φορέων έτσι ώστε να καταθέσει το σχέδιο νόμου για την περαίωση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Προηγουμένως το σχέδιο νόμου θα τεθεί προς έγκριση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου, που απεστάλη σε όλους τους φορείς της αγοράς, περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31 - 12 - 2009, στην οποία εντάσσονται και οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια καθώς και ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

    Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση τους ενώ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του όπως και στην διεύρυνση και αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή.

    "Καλούμε τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να χτίσουν στο παρόν και στο μέλλον μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνέπειας που θα διασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από όλους τους πολίτες. Είναι μία "τελευταία ευκαιρία" για μία "νέα αρχή" σημειώνει στην ανακοίνωση του το Υπουργείο. Σημειώνει, επίσης, ότι "το 2011 θα είναι η χρονιά της δραστικής ποινικής καταστολής της φοροδιαφυγής σε όλες τις εκφάνσεις της".

    Σύμφωνα με το πλαίσιο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομιών - το οποίο είναι ανοικτό κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους φορείς - στη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν:

  • οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

  • οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α' και β' βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και

  • οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

    Αντιδράσεις των φορέων της αγοράς

    Να δεσμευτούν τα δύο μεγάλα κόμματα με επίσημη δήλωσή τους ότι στο άμεσο, αλλά και στο απώτερο μέλλον θα καταψηφίσουν κάθε νέα πρόταση για περαίωση, ζητά ο ΣΕΒ με σημερινή του ανακοίνωση. Ο Σύνδεσμος τάσσεται κατά της πρακτικής της περαίωσης αλλά θεωρεί ότι στην παρούσα συγκυρία «πρέπει να υλοποιηθεί με τη βασική προϋπόθεση ότι θα είναι πράγματι για τελευταία φορά και με όρους τόσο ευνοϊκούς ώστε να σηματοδοτεί με σαφήνεια μία αμετάκλητη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, δίνοντας οριστικό τέλος στις 150.000 υποθέσεις που λιμνάζουν στις εφορίες και στα δικαστήρια».

    «Η περαίωση επιβραβεύει τη φοροδιαφυγή που νοθεύει τον ανταγωνισμό, αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα και καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου. Η περαίωση επιβραβεύει τους ασυνεπείς σε βάρος των συνεπών φορολογούμενων, στους οποίους συγκαταλέγονται και τα μέλη του ΣΕΒ - εταιρείες που έγκαιρα καταβάλλουν τους αναλογούντες υψηλούς φόρους τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Παρά ταύτα, ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει πόσο είναι δημοσιονομικά κρίσιμο να αυξηθούν τα έσοδα τούτη τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στα πρόσθετα φορολογικά βάρη που καλούνται πλέον να επωμιστούν.

    Ο συντελεστής 2% επί του τζίρου είναι υψηλός και θα πρέπει να μειωθεί στο 1%, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης σχολιάζοντας τη ρύθμιση της περαίωση.

    Σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης τόνισε τη σημασία των κινήτρων για τις συνεπείς επιχειρήσεις αλλά και την ανάγκη μη αύξησης του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων, ενώ ο κ. Μίχαλος ανέφερε:

    «Προφητικά το ΕΒΕΑ είχε επισημάνει πριν λίγες μέρες ότι για να αποβεί αποτελεσματική και χρήσιμη μία νέα περαίωση, θα έπρεπε να συνδυάζει λογικά ποσά πρόσθετου φόρου και, κυρίως, να βάζει οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις περαιούμενες φορολογικές υποθέσεις. Το κείμενο προς διαβούλευση, όμως, που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών περιέχει παγίδες που αν δεν εξαλειφθούν, τότε η περαίωση θα αποτύχει παταγωδώς.

    Συγκεκριμένα:

    Το κείμενο προς διαβούλευση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανελέγχου των φορολογικών υποθέσεων που θα υπαχθούν στην περαίωση με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Ο συντελεστής 2% επί του τζίρου είναι υψηλός και θα πρέπει να μειωθεί στο 1%.

    Οι συντελεστές προσαύξησης φόρου εισοδήματος είναι, επίσης, υψηλοί και θα πρέπει και αυτοί να μειωθούν.

    Ζητείται μεγάλη προκαταβολή 25%, που, επίσης, θα πρέπει να μειωθεί.

    Όποιος υπαχθεί στην περαίωση χάνει το πιστωτικό Φ.Π.Α.

    Όποιες επιχειρήσεις έχουν ζημίες δε θα εξαιρεθούν από την περαίωση και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους.

    Δεν έχουν την απαιτούμενη προστασία οι επιχειρήσεις που έπεσαν θύματα ως λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων από τους εκδότες τους.

    Το ΕΒΕΑ επιφυλάσσεται εντός των αμέσως επόμενων ημερών να τοποθετηθεί αναλυτικά στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι μεταφορείς

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών, εξήγγειλε από το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Γιώργος Τζωρτζάτος. «Συνεχίζουμε δυνατά», είπε και πρόσθεσε: «Μετά το σημερινό φιάσκο και την απόφαση καρμανιόλα ενημερώνουμε την πολιτεία με τον ίδιο ρυθμό και δεν σταματάμε. Ό,τι ήταν να χάσουμε, το χάσαμε».

    Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων σε όλη την Ελλάδα.

    Το μεσημέρι, μετά την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου, «άναψαν» τα αίματα στον χώρο μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, καθώς οι συγκεντρωμένοι εκδήλωσαν τις αντιρρήσεις τους.

    Κατά την ομιλία του υπουργού Μεταφορών, Δημήτρη Ρέππα, την οποία παρακολουθούσαν από ηχητική εγκατάσταση, κινήθηκαν απειλητικά προς τους αστυνομικούς, που βρίσκονταν παραταγμένοι μπροστά στο μνημείο, πετώντας μπουκάλια, νεράτζια και φωνάζοντας συνθήματα και απωθήθηκαν με περιορισμένη χρήση χημικών. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις μεταξύ των ιδιοκτητών φορτηγών και των αστυνομικών.

    Το μεσημέρι ένταση επικράτησε και στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του Χαϊδαρίου, όπου ο δρόμος έκλεισε στο ρεύμα προς την Αθήνα, καθώς ιδιοκτήτες φορτηγών και γερανοφόρων σε μια αιφνιδιαστική κίνηση μετακίνησαν τα οχήματά τους, σχηματίζοντας κομβόι με πρόθεση να πραγματοποιήσουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως στην περιοχή, έκλεισαν τον δρόμο με κλούβες των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά να σημειωθεί τεράστια ουρά από εκατοντάδες αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων εγκλωβίστηκαν στο συγκεκριμένο σημείο.

    Οι μεταφορείς εξακολουθούν να έχουν κλειστά τα δυο ρεύματα στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο 23ο χιλιόμετρο και στη λεωφόρο Σχιστού.

    Ανοιχτή είναι η Αθηνών-Λαμίας στη Μεταμόρφωση, ενώ ανοιγοκλείνουν τη διασταύρωση Αλίμου και Βουλιαγμένης. Στο Δαφνί, η κίνηση προς Αθήνα γίνεται μόνο από μια λωρίδα, ενώ ανοιχτό είναι το ρεύμα προς Κόρινθο.

    Σε αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς οδικών κόμβων προχωρούν από τη μία το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων και βυτιοφόρων και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Οι απεργοί απέκλεισαν για μία ώρα την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών στον κόμβο της λαχαναγοράς, ενώ συνάδελφοί τους την ίδια ώρα διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στη διασταύρωση Γέφυρα. Ο αποκλεισμός διήρκεσε μία περίπου ώρα και προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων μετακίνησαν τα οχήματά τους και διέκοψαν την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό στο ύψος του Δερβενίου και στο ρεύμα εξόδου.

    Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε κινητοποίηση και πραγματοποιούνται εκτροπές στην κυκλοφορία των οχημάτων από παρακαμπτήριους δρόμους, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

    Γ.Πεταλωτής: "Η Ελλάδα δεν είναι ανοχύρωτη πολιτεία"

    «Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Ελλάδα παύει να είναι ανοχύρωτη πολιτεία και περνάει σε μια φάση διαφάνειας και κοινωνικής λογοδοσίας όλων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφορικά με τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα των οδικών μεταφορών.

    Επεσήμανε δε ότι οι αλλαγές που έρχονται με αυτό, θα καταστήσουν τις ελληνικές μεταφορές βιώσιμες, ανταγωνιστικές και σύγχρονες και πρόσθεσε ότι είναι το πρώτο «άνοιγμα» κλειστού επαγγέλματος στη χώρα μας και ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, «ώστε επιτέλους να πάψει να υπάρχει αυτή η αναχρονιστική τακτική των ανταλλαγών αδειών και όλες οι παθογένειες που φέρνουν μαζί τους τα κλειστά επαγγέλματα».

    Ο Γ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα και ψυχραιμία συγχρόνως και ζυγίζει τα πράγματα και ισορροπεί, ώστε το δημόσιο συμφέρον να υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο, ενώ υπογράμμισε ότι με την διαχείριση που έκανε η πολιτεία αυτές τις μέρες, υπάρχει ανεμπόδιστη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, αλλά και επάρκεια στην αγορά, τα οποία και τα διασφαλίζει.

    Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ., ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «με την ψήφιση του νομοσχεδίου τελειώνουν όλα τα ζητήματα».

    «Είναι νόμος του κράτους και οφείλουμε όλοι μας να σεβόμαστε τους νόμους και μάλιστα όταν έχει προηγηθεί διάλογος, η απαιτούμενη διαβούλευση και όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να γινόμαστε όμηροι καμίας επαγγελματικής ομάδας, ανεξάρτητα από το τι άποψη έχει ο καθένας», υπογράμμισε.

    Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «υπάρχει κράτος, πολιτεία και εκφρασμένη δήλωση και βούληση της κυβέρνησης ότι κανείς δεν μπορεί να κρατάει όμηρους τους έλληνες πολίτες», κάτι που, όπως είπε, δεν έχει γίνει ακόμα.

    Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

    Ολοκληρώθηκε στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

    Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με σημείο αιχμής το επίμαχο άρθρο 14 που περιλαμβάνει την μεταβατική περίοδο των τριών ετών και την απομείωση της άυλης αξίας των αδειών, για το οποίο η ΝΔ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

    Η επίμαχη διάταξη υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 53 ναι και 46 όχι.

    Υπέρ της διάταξης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φώτης Κουβέλης και Σοφία Σακοράφα. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

    Νωρίτερα, στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ του νομοσχεδίου ταχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πλην του Πάνου Καμμένου καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Φώτης Κουβέλης και Σοφία Σακοράφα.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του καταψηφίζοντας επί της αρχής διευκρινίζοντας ότι δεν διαφωνεί με το κόμμα του και το άνοιγμα του επαγγέλματος αλλά έχει ενστάσεις με το να δοθούν άδειες σε μη κοινοτικά φορτηγά.

    Σε διευκρινήσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι με το νέο καθεστώς υπάρχει κίνδυνος, τουρκικά φορτηγά αυτοκίνητα, με φτηνά καύσιμα και προϊόντα, να τινάξουν στον αέρα τις αγορές στα νησιά που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως η Σάμος, η Χίος, η Ρόδος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Κλήτευση Καραμανλή

    Την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε χθες ομόφωνα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    H κλήτευση του κ. Καραμανλή ανοίγει το δρόμο για ανάλογη κλήτευση του Κώστα Σημίτη. Σχετικό αίτημα κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης που ζητεί να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός στην εξεταστική για τη Siemens, δεδομένου ότι, όπως αναφέρει, συνεργάτες του Κ. Σημίτη πήραν χρήματα από στελέχη της εταιρείας, ενεργώντας για λογαριασμό του κόμματος.

    Στο μεταξύ, απεστάλη σήμερα προς τον κ. Καραμανλή η επιστολή, που τον ενημερώνει πως η Επιτροπή, «έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλετε και με την δική σας μαρτυρία στην διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο, είμαστε στην διάθεσή σας, να προσδιορίσουμε από κοινού, τον προσφορότερο τρόπο για την συμβολή σας αυτή».

    Προσβλητική χαρακτήρισε την κλήτευση Καραμανλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος κινείται στη λογική του ρεβανσισμού, ενώ εκτιμά ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει πολλά να πει και θα μιλήσει όταν το κρίνει ο ίδιος. Ο πρώην υπουργός, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, έκανε επίσης αυτοκριτική για τη στάση της Ν.Δ. στο παρελθόν που είχε παραπέμψει τον Α Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

    «Η προανακριτική επιτροπή δεν είναι ειδικό δικαστήριο. Αν δεν κλητεύονται σε αυτές τις επιτροπές όσοι μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της αλήθειας, τότε μιλάμε για συγκάλυψη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την κλήτευση του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου.

    Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι βάσει των παραπάνω αποφάσισε η επιτροπή τη συγκεκριμένη κλήτευση και υποστήριξε ότι «από το να συγκαλύπτουμε, είναι καλύτερο να υπάρχει η τάξη και η εκφρασμένη νομιμότητα μέσα από αυτές τις επιτροπές».

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ΝΔ έχει αποδείξει κατά κόρον ότι δεν σέβεται τους θεσμούς και ότι αποδρά από τη Βουλή όταν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και σήμερα αμφισβητεί ότι υπήρχε σκάνδαλο και ζημία του δημοσίου, από το «χάρισμα» της δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου.

    Για το εάν θα δεχτεί η κυβέρνηση ανάλογη κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην επιτροπή για τη Siemens, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν κάνουμε συμψηφισμούς, υπάρχει νομιμότητα, μια συγκεκριμένη τάξη στο κοινοβούλιο και είμαστε όλοι υπόλογοι στο λαό, για το τι αντιμετώπιση έχουμε τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και τους πολιτικούς».

    Η ΝΔ για κλήτευση του Κ.Σημίτη

    Η ΝΔ δεν προτίθεται να ζητήσει να κληθεί ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Siemens ο πρώην πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης.

    Σε σχετική ανακοίνωση του επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα αναφέρεται:

    "Η ΝΔ δεν ελκύεται από λαϊκισμό, δεν κινείται με πρόθεση συμψηφισμού, ούτε επιθυμεί να εμπλακεί σε πολιτικά παιχνίδια. Παραμένει αμετακίνητη στις αρχές της και είναι σταθερά προσανατολισμένη στην αποκάλυψη της αλήθειας".

    Αναφορικά με την κλήτευση πολιτικών προσώπων, συνεχίζει η ανακοίνωση, υπάρχει πρόσφατη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τέτοια κλήτευση δεν θα γίνει, αν δεν έχουν προκύψει νέα στοιχεία.

    Το αίτημα για την κλήτευση του Κώστα Σημίτη, καταλήγει η ανακοίνωση, απευθύνεται στον πρόεδρο της εξεταστικής.

    "Το ΠΑΣΟΚ που έχει την "εμπειρία" να καλεί πρώην πρωθυπουργούς χωρίς στοιχεία, ας αποφασίσει για τον κ.Κώστα Σημίτη", καταλήγει η ανακοίνωση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Περιφερειακά έργα

    Nέα περιφερειακά έργα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ δημοπρατούνται από το υπουργείο Υποδομών έως το τέλος του τρέχοντος έτους και μέσα στο 2011 θα δημοπρατηθούν νέα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επιπλέον.

    Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα, που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος οδικού δικτύου σε μήκος πλέον των 10.000 χλμ. με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ επίσης σχεδιάζει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

    Εν τω μεταξύ σε «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί το υπουργείο για να επιλύσει, το ταχύτερο δυνατό, όλα τα προβλήματα, που παρουσιάζονται στην υλοποίηση των πέντε μεγάλων έργων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων «χωρίς επιβαρύνσεις για το κοινωνικό σύνολο, αλλά και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, Δ. Ρέππας, οι συμβάσεις παραχώρησης των έργων αυτών:

    -Αφορούσαν έργα ανώριμα από τεχνικής άποψης, για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες

    -Είχαν υπογραφεί πριν την εμφάνιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και πολύ περισσότερο της εθνικής οικονομικής κρίσης

    -Υλοποιούνται εν μέσω οικονομικής κρίσης και εν μέρει αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της χώρας από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Όπως υπογράμμισε και στη Βουλή, ο κ. Ρέππας «οι καθυστερήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργούν δικαιώματα στους αναδόχους για διεκδικήσεις αποζημιώσεων».

    Το υπουργείο Υποδομών διερευνά εναλλακτικές λύσεις για τις χαράξεις που έχουν ήδη απορριφθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας, όπως για παράδειγμα η χάραξη της Ιόνιας Οδού στην περιοχή της λίμνης Καϊάφα, ή έχουν αμφισβητηθεί, μέσω προσφυγών, όπως π.χ. η περιοχή Κλόκοβας της Ιόνιας Οδού, όπου αναζητούνται ήδη εναλλακτικές λύσεις, ή οι υπάρχουσες χαράξεις συγκρούονται με τις χαράξεις του δικτύου του ΟΣΕ.

    Επιπλέον αναμένεται η εκδίκαση προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη χάραξη των τμημάτων του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, του ΠΑΘΕ, τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, περιοχή Βραχναίϊκα, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αμφισβητούν την καταλληλότητα της χάραξης του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας σχεδόν στο σύνολό του, θεωρώντας ότι αυτός στα διάφορα τμήματά του θίγει διαφορετικά οικοσυστήματα, δίνοντας συνεχείς διευκρινίσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 September 2010 - 14:31:04 UTC