Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οριστικά όχι στην κλήτευση Σημίτη
  • [02] Περιφερειακά έργα 400 εκατ.ευρώ
  • [03] ΟΑΕΔ: Στατιστικά στοιχεία ανεργίας
  • [04] Προς χρήση πεζογέφυρα επί της Λ. Κηφισίας
  • [05] Αυστηρότερες ποινές
  • [06] Απεργιακό δελτίο
  • [07] "Μειώστε τις δαπάνες"
  • [08] Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου
  • [09] Αντιδρούν στις αλλαγές

  • [01] Οριστικά όχι στην κλήτευση Σημίτη

    Κλείνει το θέμα της κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, που ζήτησε το πρωί ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και μέλος τη επιτροπής, Κώστας Αϊβαλιώτης.

    Μετά και τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της ΝΔ να μη ζητήσει την κλήτευση του Κ.Σημίτη δήλωση έκανε κι ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης:

    "Με βάση την απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή κατά πλειοψηφία συμφώνησε, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, να μην κληθούν οι πρώην πρωθυπουργοί,διότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία, που να συνηγορούν γι' αυτό από τα μέχρι τώρα δεδομένα".

    Κλήτευση Κ.Καραμανλή

    Την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε την Τρίτη ομόφωνα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Την Τετάρτη, εστάλη στον κ. Καραμανλή η επιστολή, που τον ενημερώνει πως η Επιτροπή, «έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλετε και με την δική σας μαρτυρία στην διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο, είμαστε στην διάθεσή σας, να προσδιορίσουμε από κοινού, τον προσφορότερο τρόπο για την συμβολή σας αυτή».

    Προσβλητική χαρακτήρισε την κλήτευση Καραμανλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση του κυβερνώντος κόμματος κινείται στη λογική του ρεβανσισμού, ενώ εκτιμά ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει πολλά να πει και θα μιλήσει όταν το κρίνει ο ίδιος. Ο πρώην υπουργός, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ, έκανε επίσης αυτοκριτική για τη στάση της Ν.Δ. στο παρελθόν που είχε παραπέμψει τον Α Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

    «Η προανακριτική επιτροπή δεν είναι ειδικό δικαστήριο. Αν δεν κλητεύονται σε αυτές τις επιτροπές όσοι μπορούν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της αλήθειας, τότε μιλάμε για συγκάλυψη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με την κλήτευση του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου.

    Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι βάσει των παραπάνω αποφάσισε η επιτροπή τη συγκεκριμένη κλήτευση και υποστήριξε ότι «από το να συγκαλύπτουμε, είναι καλύτερο να υπάρχει η τάξη και η εκφρασμένη νομιμότητα μέσα από αυτές τις επιτροπές».

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ΝΔ έχει αποδείξει κατά κόρον ότι δεν σέβεται τους θεσμούς και ότι αποδρά από τη Βουλή όταν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, συμπληρώνοντας ότι ακόμα και σήμερα αμφισβητεί ότι υπήρχε σκάνδαλο και ζημία του δημοσίου, από το «χάρισμα» της δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου.

    Να προσέλθει στην Επιτροπή της Βουλής και να απαντήσει σε ερωτήσεις ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κοζάνη.

    «Εμείς τοποθετηθήκαμε στη Βουλή με τον εκπρόσωπο μας, να προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις», είπε.

    Την άποψη ότι πρέπει να έρθουν στη Βουλή και να καταθέσουν ότι γνωρίζουν για το Βατοπέδι και τη Siemens, οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής,εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Σκάϊ 100,3» υποστήριξε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και εκτίμησε πως ο Κ. Καραμανλής «έπρεπε να είχε το θάρρος, την τόλμη και την ευαισθησία να προσέλθει αυτόκλητα να καταθέσει».

    Είπε, επίσης, ότι ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει να παραστεί σαν μάρτυρας για να υποστηρίξει τις θέσεις του και «το ίδιο οφείλει να πράξει και ο κ. Σημίτης, εκτός εάν έχουν συνεννοηθεί διαφορετικά μεταξύ τους τα δύο κόμματα εξουσίας».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Περιφερειακά έργα 400 εκατ.ευρώ

    Nέα περιφερειακά έργα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ δημοπρατούνται από το υπουργείο Υποδομών έως το τέλος του τρέχοντος έτους και μέσα στο 2011 θα δημοπρατηθούν νέα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επιπλέον.

    Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα, που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος οδικού δικτύου σε μήκος πλέον των 10.000 χλμ. με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ επίσης σχεδιάζει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

    Εν τω μεταξύ σε «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί το υπουργείο για να επιλύσει, το ταχύτερο δυνατό, όλα τα προβλήματα, που παρουσιάζονται στην υλοποίηση των πέντε μεγάλων έργων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων «χωρίς επιβαρύνσεις για το κοινωνικό σύνολο, αλλά και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, Δ. Ρέππας, οι συμβάσεις παραχώρησης των έργων αυτών:

    -Αφορούσαν έργα ανώριμα από τεχνικής άποψης, για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες

    -Είχαν υπογραφεί πριν την εμφάνιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και πολύ περισσότερο της εθνικής οικονομικής κρίσης

    -Υλοποιούνται εν μέσω οικονομικής κρίσης και εν μέρει αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της χώρας από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

    Όπως υπογράμμισε και στη Βουλή, ο κ. Ρέππας «οι καθυστερήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργούν δικαιώματα στους αναδόχους για διεκδικήσεις αποζημιώσεων».

    Το υπουργείο Υποδομών διερευνά εναλλακτικές λύσεις για τις χαράξεις που έχουν ήδη απορριφθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας, όπως για παράδειγμα η χάραξη της Ιόνιας Οδού στην περιοχή της λίμνης Καϊάφα, ή έχουν αμφισβητηθεί, μέσω προσφυγών, όπως π.χ. η περιοχή Κλόκοβας της Ιόνιας Οδού, όπου αναζητούνται ήδη εναλλακτικές λύσεις, ή οι υπάρχουσες χαράξεις συγκρούονται με τις χαράξεις του δικτύου του ΟΣΕ.

    Επιπλέον αναμένεται η εκδίκαση προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη χάραξη των τμημάτων του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, του ΠΑΘΕ, τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, περιοχή Βραχναίϊκα, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αμφισβητούν την καταλληλότητα της χάραξης του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας σχεδόν στο σύνολό του, θεωρώντας ότι αυτός στα διάφορα τμήματά του θίγει διαφορετικά οικοσυστήματα, δίνοντας συνεχείς διευκρινίσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΟΑΕΔ: Στατιστικά στοιχεία ανεργίας

    Ελαφρά μείωση σε ποσοστό 0,09% παρουσίασαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Αύγουστο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για τον μήνα Αύγουστο ανήλθε σε 569.222 άτομα. Αντίστοιχα σημειώθηκε μείωση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 343 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 0,18%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 191.653 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 3,76% (6.944 άτομα) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται μειωμένες κατά -36,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 52.660 και είναι ελαφρά μειωμένες κατά -0,24% σχετικά με τον Αύγουστο του 2009. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 18.225, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 21.185 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 25.380. Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Αύγουστο (39.410) εμφανίζεται αυξημένο κατά +10,31% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (35.728).

    Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε -12.130 έναντι -10.765 τον Αύγουστο του 2009, ακολουθώντας μια τάση που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο μήνα σε όλη την προηγούμενη πενταετία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Προς χρήση πεζογέφυρα επί της Λ. Κηφισίας

    Ολοκληρώθηκε και δόθηκε προς χρήση η πεζογέφυρα επί της Λ. Κηφισίας, στο ύψος της οδού Γούναρη, στο Μαρούσι. Το έργο αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων, καθώς στο σημείο έχουν συμβεί, κατά το παρελθόν, πολλά τροχαία δυστυχήματα και αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ασφαλή μετακίνησή τους από το Ανατολικό Μαρούσι προς το κέντρο της πόλης.

    Η πεζογέφυρα είναι κατασκευασμένη με οπλισμένο σκυρόδεμα στα θεμέλια και μεταλλική ανοδομή και καλύπτει όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Επιπλέον, διαθέτει και ανελκυστήρες για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

    Τα επίσημα εγκαίνια του έργου θα γίνουν στις 09.30 της Παρασκευής.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Αυστηρότερες ποινές

    Αυστηρότερες ποινές για φοροδιαφυγή προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια για την περιστολή της και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

    Συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής φορολογικής δικαιοσύνης που προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών προωθεί διάταξη νόμου, η οποία σύμφωνα με στελέχη του, θα προβλέπει ότι θα ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που εντοπίζεται φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης, αλλά και μη έκδοση αποδείξεων κατά επανάληψη.

    Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προωθεί επίσης τη μείωση των ορίων πάνω από τα οποία θα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις στις περιπτώσεις που εντοπίζεται μη απόδοση ΦΠΑ, έκδοση πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, καθώς και μη απόδοση φόρου εισοδήματος.

    Διαβούλευση για την περαίωση

    Υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου πραγματοποιήθηκε, χθες στο Υπουργείο, η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων.

    Στη διαβούλευση μετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, την Κεντρικής Ενώσεως Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών.

    Από τη διαβούλευση θα προκύψει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών του παρελθόντος, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε χθες το Υπουργείο Οικονομικών.

    Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου, που απεστάλη σε όλους τους φορείς της αγοράς, περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31 - 12 - 2009, στην οποία εντάσσονται και οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια καθώς και ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

    Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση τους ενώ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του όπως και στην διεύρυνση και αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή.

    "Καλούμε τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να χτίσουν στο παρόν και στο μέλλον μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνέπειας που θα διασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από όλους τους πολίτες. Είναι μία "τελευταία ευκαιρία" για μία "νέα αρχή" σημειώνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο. Σημειώνει, επίσης, ότι "το 2011 θα είναι η χρονιά της δραστικής ποινικής καταστολής της φοροδιαφυγής σε όλες τις εκφάνσεις της".

    Σύμφωνα με το πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομιών - το οποίο είναι ανοικτό κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους φορείς - στη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν:

  • οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

  • οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α' και β' βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και

  • οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Απεργιακό δελτίο

    Με προβλήματα σήμερα η λειτουργία των υπηρεσιών των δήμων και Νομαρχιών, μετά την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για σήμερα, σε όλους τους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις, για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου και 4ωρης στάσης εργασίας από τις 7,30 π.μ. έως τις 11,30 π.μ. για το υπόλοιπο προσωπικό.

    Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ζητούν την ανάκληση της αναστολής των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε αορίστου χρόνου με την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων υπαλλήλων.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση, έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου θα διεξαχθεί συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη δυνατότητα των πολιτικών δικαστηρίων να εξετάζουν τη δυνατότητα της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ

    Στον ΟΣΕ, τη... σκυτάλη των κινητοποιήσεων παίρνουν σήμερα οι Μηχανοδηγοί και ο Σύλλογος Εργαζομένων Προαστιακού Σιδηροδρόμου, με 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί, γεγονός που σημαίνει ότι τις ώρες της στάσεως εργασίας δεν θα κινηθεί καμιά αμαξοστοιχία κι έτσι δεκάδες δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του Προαστιακού θα ματαιωθούν.

    Για την ίδια ημέρα από τις 9 το πρωί, έχουν εξαγγείλει τρίωρη στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίοι, θα πραγματοποιήσουν και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, επιδιώκοντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

    Το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΡΓΟΣΕ, μεταξύ άλλων, ζητεί «να σταματήσει η απαξίωση του σιδηροδρόμου και η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΕΡΓΟΣΕ». Τα μέλη του Σωματείου υπενθυμίζουν ότι «ο αριθμός του προσωπικού (350 εργαζόμενοι) στην ΕΡΓΟΣΕ παραμένει σταθερός από το 2000 και ότι τα οικονομικά αποτελέσματα τής έως τώρα πορείας της εταιρείας, καταγράφουν μόνον θετικούς ισολογισμούς και επομένως δεν δημιουργούνται ελλείμματα».

    Χθες, οι εργαζόμενοι από τον Όμιλο του ΟΣΕ συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού και στη συνέχεια, μαζί με απολυμένους του Μετρό και αντιπροσωπεία εργαζομένων στα τρόλεϊ, πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, που είναι συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα.

    Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΣΕ, Νικόλαο Κιουτσούκη, επέδωσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής, με το οποίο ζητείται «να μην επιτραπεί η απόλυση κανενός εργαζόμενου στον Οργανισμό, ή ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η πώληση ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ σε ιδιώτες».

    Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, με 3ωρες στάσεις εργασίας 6 με 9 το πρωί, 2 με 5 το μεσημέρι και 9 με 12 το βράδυ, στις οποίες θα συμμετάσχουν τα Σωματεία Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, Σταθμαρχών, Προσωπικού Ελιγμών και Προσωπικού Κίνησης Αυτοκινήτων.

    Και οι παραγωγοί σε απεργία

    Απεργία πραγματοποιούν σήμερα και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών. Να σημειωθεί όμως ότι οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν καθώς οι έμποροι πωλητές δεν μετεχουν στην κινητοποίηση των παραγωγών.

    Συλλατήρια του ΠΑΜΕ

    Συλλαλητήρια πραγματοποιεί σήμερα το ΠΑΜΕ σε 58 πόλεις της χώρας, αντιδρώντας στις αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης και ΦΠΑ. Από την πλατεία Ομονοίας θα ξεκινήσει η πορεία στις 18:30. Μισή ώρα αργότερα (19:00) ξεκινά η πορεία από το άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Μειώστε τις δαπάνες"

    Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά τις δαπάνες και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το Εθνικό Σύστημα Υγείας έκρουσε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος στους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής.

    Ο υπουργός στην ουσία τα "έψαλε" στους διοικητές των νοσοκομείων λέγοντάς τους ότι "δεν είστε διαχειριστές πλεονασματικών προϋπολογισμών". "Κάντε καλούς λογαριασμούς καθώς οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν για τις εφημερίες και τις προμήθειες».

    Στο εξής, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, θα υπάρχει εποπτεία στους διοικητές τους οποίους κάλεσε να βγάλουν έξω από τα χειρουργεία όλους για όσους έχουν ενδείξεις ότι ζητούν επιπλέον υλικά ή μοσχεύματα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής του νοσοκομείου Αγία Ολγα μιλώντας για τις προμήθειες αγγειακών μοσχευμάτων στο Νοσοκομείο του είπε ότι υπάρχουν τέσσερις εταιρείες που υπερτιμολογούν τα προϊόντα σε συνεργασία με γιατρούς, οι οποίοι ζητούν έως και 30 αγγειακά μοσχεύματα για να χρησιμοποιήσουν τελικώς μόνο ένα.

    Ο υπουργός Υγείας ήταν σαφής προς τους διοικητές των νοσοκομείων καλώντας τους να επιβάλλουν το νόμο λέγοντάς τους ότι δεν χρειάζονται αποδείξεις αλλά ενδείξεις για να απομακρυνθούν σε πρώτη φάση όσοι υπερσυνταγογραφούν ή παραγγέλνουν μεγάλες ποσότητες αναλώσιμων υλικών.

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Υγείας Α. Λοβέρδου, που επεκτείνει το διορισμό ορκωτών λογιστών πέρα από τα τρία μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου «Ευαγγελισμός», «Κρατικό Νίκαιας» και «Αττικό» και σε άλλα τριάντα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ο υπουργός Υγείας ήταν σαφής προς τους διοικητές λέγοντάς τους ότι δεν μπορούμε να μεταφέρουμε χρέος στο 2011 και επισήμανε ότι είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε οικονομία και όχι να περιμένουμε τους αυστηρούς ελέγχους της τρόικας η οποία θα εστιάσει τους προσεχείς μήνες στα οικονομικά των νοσοκομείων.

    Ο κ. Λοβέρδος έθεσε προς τους διοικητές επτά βασικούς στόχους για τους επόμενους μήνες μεταξύ των οποίων είναι να καταγραφούν μέχρι την 1η Οκτωβρίου οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία, να καταθέσουν ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς για το 2011, να εξοφλήσουν τους προμηθευτές για τα έτη 2005-2006 να επιταχύνουν τις προσλήψεις και να αρχίσουν να εισπράττουν χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Από την πλευρά τους οι διοικητές ορισμένων νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών είπαν ότι έχουν καταφέρει να μειώσουν τις δαπάνες κατά 10% έως 30% , ποσοστά για τα οποία το υπουργείο Υγείας διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις έως ότου αυτό φανεί στα απολογιστικά στοιχεία που θα καταθέσουν τα νοσοκομεία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

    Mε το μήνυμα "η Ψυχή στο Δρόμο" εγκαινιάζει τις παραστάσεις του το 2ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων.

    Περισσότερες από 40 ελληνικές ομάδες και τουλάχιστον επτά από το εξωτερικό θα πλαισιώσουν τις γιορτές που θα μετατρέψουν το κέντρο της πόλης των Αθηνών σε ένα πραγματικό κύτταρο τέχνης , δημιουργίας και έκφρασης. Τα θεατρικά σχήματα θα συνοδεύσουν και 200 καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο που θα παίζουν, θα τραγουδούν , θα μιμούνται, θα κάνουν ακροβατικά και ζογλερικά κόλπα από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου. Από το Καλλιμάρμαρο, όπου θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στην οδό Ερμού, στην πλατεία Καπνικαρέας, στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου , στην πλατεία του Θησείου , του Κεραμικού και του Αγίου Θωμά.

    Η κάθε ομάδα θα δώσει 3-6 παραστάσεις γεγονός που σημαίνει ότι τουλάχιστον 60 δρώμενα μουσικά και θεατρικά θα εκτυλίσσονται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν θα το πράξουν αφιλοκερδώς καθώς δεν υπάρχουν καθόλου χρηματοδοτήσεις. Ο δήμος της Αθήνας (υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το φεστιβάλ) θα συνδράμει μόνο στο επικοινωνιακό κομμάτι. Πάντως οι διοργανωτές και ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Ν. Χατζηπαππάς ευελπιστούν ότι τελικώς (έστω και εκ των υστέρων) τα χρήματα θα δοθούν από το υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΠΑΠ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Αντιδρούν στις αλλαγές

    Δύσκολη μέρα περιμένει σήμερα τους κατοίκους των γαλλικών αστικών κέντρων, καθώς τα γαλλικά συνδικάτα έχουν προκηρύξει πανεθνική απεργία διαμαρτυρόμενα για τις αλλαγές που προωθεί στο συνταξιοδοτικό σύστημα ο Νικολά Σαρκοζί.

    Στη βάση της μεταρρύθμισης, που έχει ήδη εγκριθεί από την εθνοσυνέλευση, είναι η σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη, μέχρι το 2018.

    Η μεταρρύθμιση θα παρουσιαστεί στη γερουσία σήμερα Πέμπτη και μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να είναι πλέον νόμος του γαλλικού κράτους.

    Γι αυτό απεργούν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Τις κινητοποιήσεις άρχισαν οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, με στάση εργασίας που έκαναν χθες το απόγευμα. Η κρατική εταιρία σιδηροδρόμων εκτιμά ότι τουλάχιστον τα μισά από τα δρομολόγια των τραίνων TGV θα ακυρωθούν και μόνο το ένα στα τέσσερα περιφερειακά τραίνα θα λειτουργήσει στη διάρκεια της απεργίας.

    Η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας εκτιμά εξάλλου ότι οι μισές από τις προγραμματισμένες πτήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν.

    Θα υπολειτουργήσουν επίσης όλες δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ αυτών τα σχολεία και τα ταχυδρομεία.

    Τα συνδικάτα προγραμματίζουν μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε περισσότερες από 200 πόλεις σε όλη τη Γαλλία. Οι συνδικαλιστές ελπίζουν ότι στους δρόμους θα κατέβουν τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 September 2010 - 6:30:52 UTC