Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Οκτώβριο ο νέος αναπτυξιακός νόμος
  • [02] Με επιστολή η κατάθεση Καραμανλή
  • [03] Η ατζέντα της Πέμπτης 23/9/2010

  • [01] Τον Οκτώβριο ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έλθει στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, διαβεβαίωσε στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Παναγιώτης Ρήγας.

    Ο προηγούμενος νόμος, είπε ο υφυπουργός που ήταν ανενεργός ως το τέλος του Ιανουαρίου 2010 είχε μία φιλοσοφία που δεν ενίσχυε την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αλλά επιδοτούσε και ενίσχυε ό,τι εκινείτο και ό,τι πετούσε.

    Με τον τρόπο αυτό, είπε, το 98% των αιτήσεων ήταν εγκεκριμένες με αποτέλεσμα μία τεράστια δαπάνη και μία προβληματική στόχευση με 3000 εκκρεμότητες σε ανέλεγκτες αιτήσεις.

    Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτών Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι αυτή ακριβώς την απάντηση είχε πάρει όταν είχε αναλάβει η κυβέρνηση, που διαβεβαίωνε ότι μέχρι τον Ιούλιο η χώρα θα έχει νέο αναπτυξιακό νόμο, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται και να μην υπάρχει νόμος, ως να είναι συνειδητή η καθυστέρηση και να κόβονται πόροι του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

    Με δεδομένο ότι ο νέος νόμος θα θέλει τουλάχιστον ένα χρόνο από την ψήφισή του για να εφαρμοστεί, υπογράμμισε ο βουλευτής η κυβέρνηση αναλίσκεται σε καυγάδες, ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από τι δημόσιες επενδύσεις:

    "Εμάς μας ενδιαφέρει η έκρηξη της ανεργίας. Βασικό εργαλείο στην ύφεση είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που είναι 2 δις χαμηλότερο από όσα προέβλεπε ο δικός σας προϋπολογισμός".

    Ανταπαντώντας ο υφυπουργός κ. Ρήγας είπε ότι ο νόμος που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε φτάσει σε τελικό στάδιο μετά από μεγάλη διαβούλευση, αλλά το ζήτημα δεν είναι απλώς να ρίξεις χρήματα στην αγορά, αλλά να υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση ενεργοποίησης της οικονομίας και αναθέρμανσης της αγοράς.

    Προσδιόρισε ότι σε περίοδο λιτότητας ήδη είναι υποθηκευμένος ο νέος νόμος, γιατί από τον προηγούμενο υπολείπονται 6 δισ. που θα πρέπει να δοθούν και για το λόγο αυτό λόγω έλλειψης πόρων θα τεθούν σε εφαρμογή νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Περιφερειακά έργα 400 εκατ.ευρώ

    Nέα περιφερειακά έργα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ δημοπρατούνται από το υπουργείο Υποδομών έως το τέλος του τρέχοντος έτους και μέσα στο 2011 θα δημοπρατηθούν νέα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, επιπλέον.

    Παράλληλα, το υπουργείο σχεδιάζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα, που θα περιλαμβάνει τη βελτίωση του πρωτεύοντος και δευτερεύοντος οδικού δικτύου σε μήκος πλέον των 10.000 χλμ. με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ επίσης σχεδιάζει ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

    Εν τω μεταξύ σε «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί το υπουργείο για να επιλύσει, το ταχύτερο δυνατό, όλα τα προβλήματα, που παρουσιάζονται στην υλοποίηση των πέντε μεγάλων έργων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων «χωρίς επιβαρύνσεις για το κοινωνικό σύνολο, αλλά και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».

    Το Υπουργείο Υποδομών διερευνά εναλλακτικές λύσεις για τις χαράξεις που έχουν ήδη απορριφθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας, όπως για παράδειγμα η χάραξη της Ιόνιας Οδού στην περιοχή της λίμνης Καϊάφα, ή έχουν αμφισβητηθεί, μέσω προσφυγών, όπως π.χ. η περιοχή Κλόκοβας της Ιόνιας Οδού, όπου αναζητούνται ήδη εναλλακτικές λύσεις, ή οι υπάρχουσες χαράξεις συγκρούονται με τις χαράξεις του δικτύου του ΟΣΕ.

    Επιπλέον αναμένεται η εκδίκαση προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη χάραξη των τμημάτων του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, του ΠΑΘΕ, τμήμα Κόρινθος - Πάτρα, περιοχή Βραχναίϊκα, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αμφισβητούν την καταλληλότητα της χάραξης του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας σχεδόν στο σύνολό του, θεωρώντας ότι αυτός στα διάφορα τμήματά του θίγει διαφορετικά οικοσυστήματα, δίνοντας συνεχείς διευκρινίσεις.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Με επιστολή η κατάθεση Καραμανλή

    Με επιστολή θα ανταποκριθεί την επόμενη εβδομάδα ο Κώστας Καραμανλής, στην κλήση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δ. Τσιρώνη, ο πρώην Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως την επόμενη εβδομάδα, θα αποστείλει επιστολή, με την οποία θα τοποθετηθεί για την υπόθεση.

    «Ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, η μαρτυρία του πρώην Πρωθυπουργού θα είναι κάτι πολύ σημαντικό» σημείωσε ο κ. Τσιρώνης. «Ό,τι και να πει, και μία σειρά κι αν γράψει, το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά τις εκλογές επέλεξε να μιλήσει, έστω και με επιστολή, είναι σημαντικό και τιμά την Επιτροπή μας» συμπλήρωσε.

    Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, διευκρίνισε πάντως, πως «όλοι μας θα προτιμούσαμε να έλθει αυτοπροσώπως ο κος Καραμανλής. Δεν προσάγεις όμως βιαίως πρώην Πρωθυπουργό».

    Ερωτηθείς τέλος, για το πώς είναι δυνατόν να καλείται ένας πρώην Πρωθυπουργός ενώπιον μιας Προανακριτικής Επιτροπής, για μια υπόθεση, της οποίας η ζημία για το Δημόσιο δεν έχει υπολογιστεί, ο κος Τσιρώνης απέρριψε τις αιτιάσεις αυτές: «Η κριτική κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ακόμα και με τις εκτιμήσεις του ΣΔΟΕ, η ζημία είναι επιπέδου κακουργήματος. Άλλωστε, το θέμα της επανεκτίμησης των ακινήτων για τον προσδιορισμό της ζημίας, τέθηκε στην 2η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ενημερωθήκαμε για τους οίκους των εκτιμητών και τώρα τους έχουμε επιλέξει» ανέφερε ο κος Τσιρώνης.

    Σημειώνεται πάντως, ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, επέμεναν στην αυτοπρόσωπη κατάθεση του πρωθυπουργού.

    Οριστικά όχι στην κλήτευση Σημίτη

    Κλείνει το θέμα της κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, που ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και μέλος τη επιτροπής, Κώστας Αϊβαλιώτης.

    Μετά και τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της ΝΔ να μη ζητήσει την κλήτευση του Κ.Σημίτη δήλωση έκανε κι ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης:

    "Με βάση την απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή κατά πλειοψηφία συμφώνησε, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, να μην κληθούν οι πρώην πρωθυπουργοί,διότι δεν έχουν προκύψει στοιχεία, που να συνηγορούν γι' αυτό από τα μέχρι τώρα δεδομένα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Η ατζέντα της Πέμπτης 23/9/2010

  • Επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον

    Πρόγραμμα (ώρες ΗΠΑ)

    09.00:. Έναρξη γενικής συζήτησης της 65ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (κτήριο ΟΗΕ)

    12:30: Συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II (κτήριο ΟΗΕ)

    13.00: Ομιλία στο Foreign Policy Association (The Pierre Hotel)

    15:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmud Abbas (Millenium Hotel)

    15:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Bamir Topi (κτήριο ΟΗΕ)

    16:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Boris Tadic (κτήριο ΟΗΕ)

    16:30: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αραβικού Συνδέσμου, Amr Moussa (κτήριο ΟΗΕ)

    17:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γεωργίας, Michael Saakashvili (κτήριο ΟΗΕ)

    19.00: Δεξίωση παρατιθέμενη από το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ (American Museum of Natural History)

  • Ετήσιες Εκδηλώσεις των διακρατικών Προγραμμάτων MED και South East Europe. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και η υπηρεσία διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», διοργανώνουν τις ετήσιες εκδηλώσεις των διακρατικών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "MED" και "South East Europe". Θεσσαλονίκη/Λεωφ.Γεωργικής Σχολής 65, 570 01 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, e mail: interreg@mou.gr, Τηλ.Κέντρο: 2310 469600 Fax: 2310 469602

    09:00:00 Έναρξη των εργασιών του 19ου Συνεδρίου της Καρπαθο-Βαλκανικής Γεωλογικής Ένωσης. Οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου των γεωεπιστημών θα διαρκέσουν τέσερις ημέρες. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν περισσότερες από 500 ανακοινώσεις που αφορούν σε όλα τα θεματικά πεδία των επιστημών της γης (π.χ. σεισμοί, κοιτάσματα πετρελαίου - ορυκτών, ποτάμια, θάλασσες κλπ). Θεσσαλονίκη/συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ "Νικόλαος Γερμανός".

    11:00:00 Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για καθορισμό τιμών πριν την έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου διοργανώνει ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δωδώνη. Ιωάννινα/Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»

    11:00:00 Συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΑΕ, στα γραφεία της ένωσης, με θέματα ημερησίας διάταξης: 1. Έγκριση πρακτικών ΔΣ 13/7/2010 2. Κατάρτιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Περιφερειών 3. Σχέδιο Π.Δ. για τη σύσταση και λειτουργία της "Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Αθήνα/Μεσογείων 15 (4ος ορ.)

    11:00:00 Με την ευκαιρία της εκδήλωσης γευσιγνωσίας με κρασιά και αποστάγματα του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα «Τα ΒορΟινά», η εταιρεία "Οίνοι Βορείου Ελλάδος" παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα συζητηθούν και άλλα θέματα που αφορούν στο ελληνικό κρασί. Θεσσαλονίκη/εστιατόριο «Αγιολί» (Πλατεία Αριστοτέλους )

    11:30:00 Συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" - της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ στις εκλογές για την ανάδειξη περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας -, με κεντρικό θέμα τα προβλήματα εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Θεσσαλονίκη/γραφεία της παράταξης (Σωκράτους 6)

    11:30:00 Συνέντευξη Τύπου του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλη Τρεμόπουλου, με θέμα νέες καταγγελίες για τον νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Θεσσαλονίκη/, γραφεία της "Οικολογίας Αλληλεγγύης" (Φιλίππου 51)

    12:00:00 Συνέντευξη τύπου του υπουργού ΑΑΤ Κώστα Σκανδαλίδη. Αθήνα/ΥΠΑΑΤ

    12:00:00 Συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά. Αθήνα/Βουλή/Αίθουσα Γερουσίας

    12:00:00 Συνέντευξη από τον πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων. Αθήνα/Ακαδημίας 23

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος "Dimitria Street Fest 1" και του κύκλου εκδηλώσεων "Νέοι Συνθέτες", που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των φετινών "45ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ". Θεσσαλονίκη/Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθν. Αμύνης 27 και Αλ. Σβώλου)

    12:30:00 Το ΕΛΙΑΜΕΠ και η πολωνική πρεσβεία οργανώνουν διάλεξη του Λέζεκ Μπαλτσέροβιτς, οικονομολόγου και πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών της Πολωνίας, με θέμα "Πώς να αποφύγουμε με άλλη παγκόσμια τη χρηματοπιστωτική κρίση;" - Θα σχολιάσει ο Ν. Χριστοδουλάκης (Η εκδήλωση θα γίνει στα αγγλικά). Αθήνα/κεντρικό κατάστημα Τραπέζης Ελλάδος (Εδ. Λω & Σταδίου)

    13:00:00 Εκτακτη συνέντευξη Τύπου ΙΑΣΩ. Αθήνα/Μαρούσι/στο Αμφιθέατρο του Ομίλου στο Μαρούσι

    14:30:00 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί σκηνοθέτες και παράγοντες του κινηματογράφου επί ευκαιρία της διάκρισης της ταινίας «Attenberg» της Αθηνάς - Ραχήλ Τσαγκάρη στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο

    16:00:00 Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει διαβούλευση για την Παιδεία με θέμα τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα (Ενώσεις Γονέων, Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών, Υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας, Ένωση Αδιόριστων Καθηγητών, Συντονιστικό Ωρομισθίων κ.α.). Τις εργασίες θα ανοίξει με ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο. Αλέξης Τσίπρας. Αθήνα/Βουλή (αίθουσα 150)

    17:00:00 Συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου οι βουλευτές-μέλη του να ενημερωθούν από την Υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου, για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αθήνα/Βουλή

    18:30:00 Συλλαλητήριο ΠΑΜΕ. Αθήνα/Ομόνοια

    19:00:00 Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ. Θεσσαλονίκη/Άγαλμα Βενιζέλου

    20:00:00 Διάλεξη Βρετανού πρέσβη για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η διάλεξη του Βρετανού πρέσβη, David Landsman, έχει θέμα: "Securing the European Perspective of the Western Balkans". Θεσσαλονίκη/ΙΜΧΑ (Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου 31Α)

    Κοινοβουλευτικό έργο

    09:30 (ολομέλεια) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

    10:30 (ολομέλεια) Ν/Σ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

    10.00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΕΛΕΣΗ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ": Εξέταση μαρτύρων.

    12.00 (223) ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ "ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ": Εξέταση μαρτύρων.

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

    19:00:00 Μπάσκετ-Μουντομπάσκετ Γυναικών (Β' όμιλος-1η ημέρα): Ελλάδα-ΗΠΑ

  • Μπάσκετ-Κύπελλο Ανδρών (Β' φάση - 1η ημέρα)

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 September 2010 - 10:30:47 UTC