Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΝΤ: Σύντομα στις αγορές η Ελλάδα
  • [02] Κόντρα για Εξεταστική για το μνημόνιο
  • [03] "Απεργίες έγιναν και θα γίνονται"
  • [04] Επικίνδυνος ιός πληροφορικής

  • [01] ΔΝΤ: Σύντομα στις αγορές η Ελλάδα

    Αναμένουμε ότι η Ελλάδα "ίσως επιστρέψει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες", τόνισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον, η οποία σημείωσε ότι "το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν".

    Επισήμανε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ (σσ. το road show του κ. Παπακωνσταντίνου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) "πήγαν καλά", και σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012, αν και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιτρέπει να μείνει εκτός αγορών για μεγαλύτερο διάστημα.

    Η κ. Άτκινσον ανέφερε επίσης ότι η αποστολή της Τρόικας το καλοκαίρι και η ενδιάμεση αποτίμηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα για τον προϋπολογισμό, επιβεβαίωσαν ότι όλα κινούνται στον δρόμο που είχε χαραχθεί.

    Δεν σχεδιάζεται, από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν.

    "Δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, δεν έχει νόημα, αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα", τόνισε ο Α. Αλταφάζ, κατά την τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

    "Η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα και πως στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, πριν από τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το 2013", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

    Αισιοδοξία για την ύφεση

    Αισιόδοξος ότι η ύφεση εφέτος στην ελληνική οικονομία θα είναι μικρότερη του 4%, που προβλέπεται στο μνημόνιο, δήλωσε από το Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο υπουργός απέδωσε την αισιοδοξία του σε αρκετούς δείκτες, σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει μια πιο ενθαρρυντική εικόνα για τις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

    Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές, έτσι ώστε η ύφεση να είναι σύντομη και να μπορέσει να οδηγήσει σε πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο υπουργός επισήμανε ότι «ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρχει, επενδύσεις χωρίς χρηματοδότηση δεν γίνονται, χρηματοδότηση με κλειστές αγορές είναι επίσης αδύνατη. Και οι αγορές θα ανοίξουν, όταν επανέρθει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Και θα επανέρθει αυτή η εμπιστοσύνη με το πρόγραμμα που κάνουμε και επειδή βάζουμε τάξη στο σπίτι μας».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, τέλος, ότι η προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα φαίνεται ανάγλυφα και στις αναλύσεις των διαφόρων οικονομολόγων και επενδυτικών οίκων, ενώ, είναι επίσης σαφές, ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι συμφώνησαν στο μνημόνιο, βλέπουν την πρόοδο που γίνεται.

    Ο υπουργός Οικονομικών μετέβη στο Βερολίνο, προκειμένου να μιλήσει στο συνέδριο του Economist «Το μέλλον της ζώνης του ευρώ». Στο περιθώριο του συνεδρίου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Φρανκφούρτη, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Κόντρα για Εξεταστική για το μνημόνιο

    «Η ΝΔ έκανε όπως κάνουν τα μικρά παιδιά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχολιάζοντας τη χτεσινή αναφορά του αρχηγού του κόμματος Αντ. Σαμαρά ότι όταν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές θα προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο μνημόνιο.

    Υπογράμμισε δε ότι αντίθετα με την ΝΔ, η κυβέρνηση κάνει εξεταστικές επιτροπές «γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε την ατιμωρησία πολιτικών και μάλιστα όταν υπάρχουν στοιχεία».

    Είπε ακόμη ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποχρέωση να καταθέτει σοβαρές προτάσεις και επεσήμανε ότι ο κ. Σαμαράς μίλησε για την εν λόγω εξεταστική, όταν ο κ. Αβραμόπουλος και επίλεκτα στελέχη της ΝΔ, έχουν δηλώσει ότι πιθανόν θα υπέγραφαν το μνημόνιο, με διαφορετικούς όρους.

    «Ας πείσει, λοιπόν, ότι αυτή η ιστορία είναι σοβαρή και μετά ας νομίζει ότι μπορεί να μας απειλεί», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο και προανήγγειλε ότι την Δευτέρα θα ετοιμάσει πρόταση και θα ζητήσει από την ΝΔ να υπογραφεί τώρα.

    «Γιατί να περιμένουμε; Είναι τεράστιο το θέμα και συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά. Πρέπει να το ελέγξουμε γιατί η χώρα κατάντησε να έχει ανάγκη το μνημόνιο.Αλλά θα ασχοληθούμε με τους 7 μήνες του ΠΑΣΟΚ που ολιγώρησε και δεν θα ασχοληθούμε και με τα 5,5 χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή που πρόσθεσε 130 δισ. χρέος; Εκτός αν ο κ. Σαμαράς έχει στόχο να συνθλίψει τον Καραμανλή όποτε αυτό το αντιλαμβάνομαι», τόνισε ο κ.Καρατζαφέρης μιλώντας στο ραδιόφωνο «Εννέα 9,89».

    Στο μεταξύ, βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του κ. Καρατζαφέρη, σημείωσε πως «το θέμα είναι να δούμε πως η χώρα είναι σε μία μεγάλη δίνη, να βάλουμε πάνω από όλα το συμφέρον της Ελλάδας και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό».

    Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζεται κανείς ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε έναν δανεισμό το Μάιο, όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι», υπενθυμίζοντας όμως πως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τα spreads ήταν ελαφρά υψηλότερα από τον τελευταίο δανεισμό της ΝΔ, εκτιμώντας πως η κυβέρνηση άφησε να περάσει ο χρόνος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι ήταν συνειδητή επιλογή το μνημόνιο. Ο ίδιος παραδέχθηκε πως κάποιες από τις δύσκολες, όπως τις χαρακτήρισε, πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί από τη ΝΔ, σημειώνοντας πως «αν η ΝΔ θέλει να έχει προοπτική, πρέπει να κάνει αυτοκριτική - και νομίζω ότι κάνει αυτοκριτική».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Απεργίες έγιναν και θα γίνονται"

    "Γενικές απεργίες έγιναν και θα γίνονται, όσο εξακολουθούν πολιτικές λιτότητας", τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, σπεύδοντας να ξεδιαλύνει τη διαστρέβλωση δήλωσής του, που έγινε, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου και αφορούσε την 7η Οκτωβρίου, που απεργεί η ΑΔΕΔΥ.

    Ειδικότερα, ο κ. Γ. Παναγόπουλος επεσήμανε "η φράση μου "δεν έχει αποφασιστεί κάποια απεργία (γενική), στο επόμενο χρονικό διάστημα" (η ερώτηση αφορούσε την 7η Οκτώβρη, που απεργεί η ΑΔΕΔΥ) διαστρεβλώθηκε είτε ότι δεν σχεδιάζονται καθόλου γενικές απεργίες είτε, από ένα δημοσιογράφο, ο οποίος χρησιμοποιεί, μάλιστα, υβριστικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς ότι "δεν χρειάζονται απεργίες".

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, "με έκπληξη και οργή, είδα δημοσιεύματα, που αναπαράγοντας "συμπυκνωμένη" συνέντευξή μου, που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, την ερμηνεύουν, κατά το δοκούν, με αποκορύφωμα την πλήρη διαστρέβλωση της θέσης μου για το μνημόνιο και τη χρήση του "όπλου" της Γενικής Απεργίας".

    "Σκληρές πολιτικές αυτές που προβλέπονται στο μνημόνιο εφαρμόστηκαν και ορατές πολιτικές εναλλακτικές λύσεις δεν υπάρχουν". H διαφωνία μου με το μνημόνιο δεν σημαίνει ότι υποχρεούμαι να συμφωνήσω ότι υπάρχει ορατή εναλλακτική κυβερνητική λύση".

    "Επειδή ο δημόσιος διάλογος κινείται στο δίπολο "μνημόνιο ή όχι "μνημόνιο", καλό είναι να μην θεωρούν κάποιοι ότι μπορεί νβ αντικατασταθεί με το εφεύρημα "Μνημόνιο ή Γενική Απεργία". Το μνημόνιο συνιστά πολιτικό σχέδιο, με το οποίο διαφωνώ, η Γενική Απεργία συνιστά κοινωνική δράση καταγγελίας, διαμαρτυρίας, διεκδίκησης, την οποία θα εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε, όταν τα συλλογικά όργανα κρίνουν και αποφασίζουν", υπογραμμίζει ο κ. Γ. Παναγόπουλος.

    "Υπενθυμίζω ότι οι ηγεσίες των συνδικάτων δεν εκλέγονται, για να κυβερνούν τη χώρα, αλλά για να προασπίζουν τα δικαιώματα της μισθωτής εργασίας. Στα συνδικάτα προτείναμε εναλλακτικές λύσεις για την οικονομία και την κοινωνία, πέραν της λογικής των μονόδρομων. Όμως, επαναλαμβάνω δεν κυβερνάμε τη χώρα", κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Επικίνδυνος ιός πληροφορικής

    Ιός έχει ως στόχο ένα λογισμικό του γερμανικού ομίλου Siemens αποσκοπώντας να αναλάβει τον έλεγχο ορισμένων εγκαταστάσεων εργοστασίων, ακόμη και του πυρηνικού σταθμό του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με ειδικούς του τομέα της Πληροφορικής.

    Η Siemens, ωστόσο, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν έχει τροφοδοτήσει με λογισμικό αυτή την πυρηνική εγκατάσταση, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανή την υπόθεση των ειδικών αυτών.

    Πολλοί από τους αυτούς τους ειδικούς ανησυχούν για τους κινδύνους που προέρχονται από το συγκεκριμένο ιό.

    "Είναι απίστευτο...Μάλλον είναι κάτι παραπάνω από βιομηχανική κατασκοπεία", δήλωσε ο Τζέιμς Λιούις, ειδικός του αμερικανικού Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών.

    Η υπόθεση έρχεται στο φως στην πρώτη σελίδα των Financial Times. Στο δημοσίευμα εκφράζονται ανησυχίες για τους κινδύνους που διατρέχουν στρατηγικοί στόχοι και κυρίως ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ.

    Πρόκειται για τον πρώτο ιό της Πληροφορικής που έχει ως στόχο την φυσική καταστροφή εγκαταστάσεων, και όχι μόνο την παράλυση ενός συστήματος Πληροφορικής, επισημαίνουν οι Financial Times.

    Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτός ο πολύ εξελιγμένος ιός δεν μπορεί να είναι έργο ενός μεμονωμένου χάκερ, αλλά μιας οργάνωσης.

    Ως προς τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, η Siemens "δεν έχει πουλήσει κανένα λογισμικό εκεί και δεν έχει σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

    Ο ιός Stuxnet, που ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο, αναζητεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που μολύνει ένα ειδικό πρόγραμμα, που έχει κατασκευασθεί από τον γερμανικό όμιλο, το οποίο ελέγχει τη λειτουργία των αγωγών πετρελαίου, των ηλεκτρικών σταθμών και άλλων βιομηχανικών μονάδων.

    Συνολικά έχουν εντοπισθεί 15 πελάτες που έχουν πληγεί από τον ιό, αλλά δεν έχουν υπάρξει επιπτώσεις στην παραγωγή τους, διαβεβαιώνει η Siemens.

    Η εταιρεία τούς τροφοδότησε με ένα αντίδοτο και από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν έχει εντοπισθεί νέα προσβολή. Τα κενά ασφαλείας του συστήματος Windows που επέτρεπαν στον ιό να διεισδύει στους υπολογιστές "διορθώθηκαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Siemens.

    Σύμφωνα με τον Ρέλ Σούουενμπεργκ της εταιρείας ασφαλείας στον τομέα της Πληροφορικής Kapersky Labs Americas, ο ιός αυτός που μολύνει εδώ και έναν χρόνο, μέσω των USB, τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το σύστημα των Windows, δεν έχει ανάγκη από το Ιντερνετ για να επεκταθεί.

    Μπορεί να μείνει κρυμμένος στους υπολογιστές και να τεθεί σε λειτουργία όταν θα έχει αναγνωρίσει τον στόχο του. Μπορεί τότε να ελέγξει βαλβίδες ή άλλα βιομηχανικά εξαρτήματα, και μέσω αυτών να προκαλέσει ζημιές στις εγκαταστάσεις.

    Η Siemens δεν διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, αλλά τονίζει ότι βασίζονται σε "θεωρητικές αναλύσεις του ιού".

    Σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή Ραλφ Λάνγκνερ, το πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει ως στόχο τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Ιράν στο Μπουσέρ, ο οποίος ετέθη σε λειτουργία στα τέλη Αυγούστου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 September 2010 - 22:30:51 UTC