Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες αντικειμενικές αξίες στο τέλος του έτους
  • [02] Η συμφωνία συνεργασίας με το Κατάρ

  • [01] Νέες αντικειμενικές αξίες στο τέλος του έτους

    Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους, για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο 'ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ", με στόχο την προσέγγιση των αγοραίων τιμών, πράγμα που σημαίνει αυξήσεις τιμών σε αρκετές περιοχές και ζώνης και πιθανόν μειώσεις σε κάποιες άλλες, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά στο θέμα της επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης, δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση και δεν πρόκειται να παρθεί, αν δεν συνεκτιμηθεί η δημοσιονομική επίπτωση και η θέση των συναρμόδιων υπουργείων.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι "σε αυτή τη φάση έχουμε απορρίψει τη μαζική μετάταξη προϊόντων από την συντελεστή ΦΠΑ του 11% στο 23%", αυτό όμως σημαίνει, όπως τονίζει, ότι θα πρέπει κάποιο άλλο μέτρο να σημπληρώσει το "δημοσιονομικό κενό" που αφήνει και σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται σενάρια. Οι αποφάσεις μας θα αποτυπωθούν κοστολογημέντες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011, που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου.

    Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ αναφέρει ότι θα ψηφιστεί σύντομα το ν/σ για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αναμένεται στο τέλος του έτους.

    Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι για πρώτη φορά η χώρα αξιοποιεί στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού σε γενικευμένη βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και συντονισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές χώρες για επενδύσεις στην Ελλάδα, βασικό εμπόδιο όμως, πέρα από την κρίση εμπιστοσύνης, παραμένουν η γραφειοκρατία και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδότησης. "Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με ένα πιο ευνοϊκό και φιλικό περιβάλλον που διαμορφώνουμε, θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη μέσα στην επόμενη διετία", πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής και επιτυχίας του οικονομικού προγράμματος της χώρας, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρχει καλό 2013, αν δεν πάει καλά το 2010, το 2011 και το 2012.

    "Την άνετη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η εκπλήρωση των στόχων μας και η τάξη που θα φανεί ότι μπαίνει στα οικονομικά μας. Εχουμε ακόμη δρόμο, αλλά πιστεύω ότι το 2011 οι συνθήκες θα το επιτρέψουν", εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο ν/σ για την περαίωση

    Αντιμέτωπος με έντονο σκεπτικισμό απβ όλες τις παρατάξεις, βρέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο για την νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που θα εισαχθεί προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απέδωσε την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου του, όχι τόσο στην ανάγκη αύξησης των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για το 2010, όσο στην ανάγκη «απελευθέρωσης των φορολογουμένων από το παρελθόν», ενόψει μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού και φοροεισπρακτικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση (περιορισμός προκαταβολής, αύξηση δόσεων κλπ.), όπως επίσης και να ενταχθούν στην διαδικασία, όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

    Η περαίωση δεν πρέπει να εντάσσεται στη «μετρολογία», αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών και βάζει τέρμα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση, που υπήρχε στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και την ατιμωρησία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Έκδηλος υπήρξε ο σκεπτικισμός των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, σχετικά με την πρωτοβουλία. Ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή πρακτική» την περαίωση, παρατηρώντας πως το μέτρο, «περίπου επιβραβεύει αυτούς που στο παρελθόν έκλεψαν το κράτος και την κοινωνία», ενώ «πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όσον αφορά την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, εξ αιτίας της αποσύνθεσης των ήδη διαλυμένων φοροεισπρακτικών μηχανισμών»:

    «Για το ό,τι δεν έχουν συγκροτηθεί οι Δ.Ο.Υ., τα τελωνεία, οι μηχανισμοί, δεν φταίει, ούτε η τρόικα, ούτε ο ελληνικός λαός» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

    «Θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, αλλά σαν αναγκαίο κακό» δήλωσε ο βουλευτής Ββ Αθηνών του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Γείτονας. «Καλύτερα όμως να πούμε στο λαό ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα, παρά να λέμε πως «μπαίνει μια νέα αρχή». Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξανακούσει».

    «Το μήνυμα ως προς την αξιοπιστία της ελληνικής Πολιτείας δεν είναι θετικό» παρατήρησε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Καρτάλης και ζήτησε «να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου - μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια». Να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση, ζήτησε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατ. Μπατζελή, θεωρώντας «αδικαιολόγητη, άδικη, νομικά επισφαλή και αναποτελεσματική» μια τέτοια εξέλιξη.

    Θετικές κρίσεις επεφύλαξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων) και Στάθης Κουτμερίδης (Σερρών), με τον τελευταίο να απαντά στους συναδέλφους του, πως «τα περί νέας αρχής, έχουν όντως ειπωθεί και στο παρελθόν - αλλά έχουμε μια διαφορετική κυβέρνηση και υπουργό, που θα τα κάνει πράξη».

    «Ομολογία αποτυχίας στην φορολογική πολιτική» χαρακτήρισε το μέτρο ο Ν. Λέγκας (Τρικάλων, ΝΔ), παρατηρώντας πως «επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο Χάρος». Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, πρότεινε επίσης να υπάρξει συμψηφισμός κατά την διαδικασία, με τις επιστροφές ΦΠΑ, που χρωστά το Δημόσιο στους φορολογούμενους. Μεταφορά της ζημίας στις επόμενες φορολογικές χρήσεις για έκπτωση, πρότεινε ο βουλευτής Ββ Πειραιώς της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.

    Μέτρο «κομμένο και ραμμένο πάνω στις επιθυμίες αυτών που θέλουν να συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος των άλλων» χαρακτήρισε την περαίωση η Βέρα Νικολαΐδου (Ββ Πειραιώς, ΚΚΕ), ενώ ο Κώστας Αϊβαλιώτης (Ββ Αθηνών, ΛΑΟΣ), αναρωτήθηκε «αν υπάρχει μηχανισμός επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων».

    «Κρατάτε υπό έλεγχο αυτούς που έχουν δώσει εικονικά φορολογικά στοιχεία και αμνηστεύετε αυτούς που έχουν λάβει. Αμνηστεύετε φοροφυγάδες που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα» παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης (Ββ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ).

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επέμεινε στην δευτερολογία του, στην ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγεται η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, πριν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

    Απαντώντας στον Γ. Φλωρίδη, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις αιτιάσεις περί διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού. «Μέσα σε επτά μήνες, έχουμε εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω απβ όσα εισπράχθηκαν πέρσι ολόκληρο το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάνουμε τη δουλειά μας, ότι το σύστημα δεν κοιμάται πλέον» ανέφερε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Η συμφωνία συνεργασίας με το Κατάρ

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ αφορά τη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πιθανές κοινές επενδυτικές δραστηριότητες, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.

    Η Κοινή Επιτροπή, στην οποία θα συμπροεδρεύουν από Ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και από την πλευρά του Κατάρ ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Qatar Investment Authority, θα αξιολογήσει τα επενδυτικά σχέδια και τις προτάσεις και θα αναζητήσει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

    Μεταξύ άλλων, τονίζεται στην ανακοίνωση, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Investment Authority) επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα κεφάλαια έως και πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα πεδία στα οποία θα διερευνηθούν οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας είναι τα εξής: τουρισμός, μεταφορές, υποδομές, real estate, χρηματοπιστωτικός τομέας και ενέργεια.

    Η προοπτική συνεργασίας με ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόπιστο διεθνές fund αντανακλά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η ανακοίνωση του Χάρη Παμπούκη.

    «Ούτε Λας Βέγκας θα γίνουμε, ούτε για καζίνο μιλάμε, αν και προφανώς κάποιοι θα το ήθελαν και βάζουν τέτοιες ιστορίες μέσα στο παιχνίδι», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, μετά την επενδυτική συμφωνία Ελλάδος - Κατάρ.

    Σημείωσε δε ότι σε αυτή τη συμφωνία δεν έχει συμπεριληφθεί το "Ελληνικό", έκανε λόγο για «σενάρια» και επισήμανε ότι υπάρχει γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας, που αφορά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της ανάπτυξης.

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο κεφάλαιο του Κατάρ αφορά επενδύσεις μέχρι 5 δισ. ευρώ και είναι από τα πιο αξιόπιστα επενδυτικά κεφάλαια σε όλον τον κόσμο και συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό για μας να υπάρχει ένδειξη εμπιστοσύνης από σοβαρούς επενδυτές, όπως και έγινε».

    «Σήμερα έχουμε θέσει τις βάσεις ενός αξιόπιστου επιτελικού κράτους που δεν αποτελεί πλέον αποτρεπτικό παράγοντα,αλλά αντίθετα προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων.

    Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι έχουν μπει οι βάσεις για ένα βιώσιμο και σοβαρό αναπτυξιακό μοντέλο, που δεν μπορούσε να έλθει όταν η δομή του κράτους ήταν «σαθρή» και η γραφειοκρατία «έπνιγε» κάθε καινοτομία και πρωτοβουλία.

    «Αποδεικνύουμε πως όταν θέλουμε όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να είμαστε αξιόπιστοι να θέτουμε εμείς τους όρους και τις προϋποθέσεις, για να γινόμαστε ελκυστικοί σε ξένες και εγχώριες επενδύσεις», τόνισε.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    ''Διακήρυξη προθέσεων χωρίς συγκεκριμένο περιεχόμενο είναι το μνημόνιο με το Κατάρ '' δηλώνουν σε κοινή τους δήλωση ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας, και ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας κ. Ν. Μηταράκης.

    Το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με το Κατάρ αποτελεί μια συμφωνία που εξασφαλίζει και στα αραβικά κεφάλαια τη συμμετοχή τους στη ληστεία του λαού της χώρας, τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

    «Ας καταλάβουν επιτέλους κάποιοι, ότι όσες περισσότερες επενδύσεις και όσο το ταχύτερο γίνουν, τόσο πιο γρήγορα θα πέσουν τα spreads και δεν θα έχουμε ανάγκη την Τρόικα. Επομένως η πρόταση του Κατάρ είναι καλοδεχούμενη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.

    Αυτή η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Όχι μόνο έχει υποθηκεύσει το μέλλον των Ελλήνων πολιτών στους δανειστές μας, αλλά ετοιμάζεται να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο χώρο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 September 2010 - 12:30:58 UTC