Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαθιές τομές στην Εκπαίδευση
  • [02] Νέες αντικειμενικές αξίες στο τέλος του έτους
  • [03] Ελπίδες από νέα μέθοδο εμφύτευσης εμβρύου
  • [04] Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα
  • [05] «Ολοι διορίσαμε»
  • [06] Νέος ηγέτης των Εργατικών

  • [01] Βαθιές τομές στην Εκπαίδευση

    Τους βασικούς άξονες των αλλαγών στην εκπαίδευση, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Συνάντηση των Δελφών για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

    Ο κ. Παπανδρέου, προανήγγειλε νέα μορφή εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ούτε καν σε σχολές, πολύ περισσότερο σε τμήματα όπως γίνεται σήμερα. Συνέδεσε τον πολίτη με τη δια βίου μάθηση, αναφερόμενος στην κατάρριψη των τειχών μεταξύ των βαθμίδων εκπαίδευσης για να είναι απρόσκοπτη η γνώση υπό καθεστώς όμως πιστοποίησης των γνώσεων που λαμβάνει ο πολίτης σε οποιαδήποτε ηλικία.

    Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (σ.σ. αναφέρεται στο ζήτημα της συγχώνευσης, συνένωσης ακόμη και κατάργησης τμημάτων).

    Επέμεινε στην ανάγκη εξωστρέφειας των πανεπιστημίων και διεθνοποίησής τους ώστε να μπορούν να δέχονται καθηγητές αλλά και φοιτητές από το εξωτερικό.

    Μάλιστα, τόνισε ότι είμαστε από τις 30 πλουσιότερες χώρες, αλλά έχουμε κακή διαχείριση του πλούτου και του ανθρωπινου δυναμικού μας. Πρέπει να αναδείξουμε όλες τις δυνάμεις μας, είπε, τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας.

    Ο κ. Παπανδρέου, ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πολλά έχουν ειπωθεί για την κρίση στη χώρα μας. Πολλοί, όχι μόνο αντιλαμβάνονται αλλά είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν και απαιτούν την αλλαγή για μια Ελλάδα που πατάει στα πόδια της, χωρίς δάνειες δυνάμεις, τόνισε.

    Η παιδεία μας, συνέχισε, είναι βασικό ζητούμενο για την επιβίωση της χώρας μας. Είναι ένα στοίχημα για τη νέα γενιά που έχει ως επιλογή ή τη φυγή ή την αλλαγή. Αυτό αισθάνεται ο νέος σήμερα. Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε. Θέλουμε -τόνισε- τη συμμετοχή και όχι τη φυγή των νέων.

    Σ΄αυτό το σημείο ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε ως παράδειγμα ότι είμαστε στην 3η θέση αυτών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια, αλλά στην 118η όσον αφορά την αποτελεσματικότητα. Από την επίφαση της δημοκρατίας πρέπει να πάμε στην πραγματική ελευθερία. Το Πανεπιστήμιο να υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας, να έχει λόγο που δεν έχει σήμερα .

    Οι πανεπιστημιακοί, είπε, σ΄έναν βαθμό έχουν εμπλακεί στην πολιτική της χώρας μας. Δεν είναι αυτόνομη φωνή, η οποία φέρνει προτάσεις και λύσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα, σε καθεστώς παγκόσμιας οικονομίας, κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί. Κρίνουμε και κρινόμαστε, είπε. Είναι ψευδαίσθηση ότι μπορεί ένας νέος να προχωρήσει αν "έχει μπάρμπα στην Κορώνη".

    "Κρινόμαστε σήμερα -είπε- στην αξιοκρατία, την αριστεία, την ανταγωνιστικότητα. Αυτές είναι έννοιες εκ των ων ούκ άνευ. Είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε στους νέους όλα τα εργαλεία για να αποκτήσουν εφόδια, ουσιαστικές γνώσεις και όχι να πάρουν το τυπικό χαρτί. Αρα, απαιτείται διεθνοποίηση των ιδρυμάτων και ουσιαστική συμμετοχή. Να συμμετάσχουν με ανοιχτές διαδικασίες όλοι οι καθηγητές και οι φοιτητές. Αυτό είναι σημαντικό και για την οικονομία μας, διότι θα δημιουργήσουμε επαφές με άλλες οικονομίες και κοινωνίες και θα δοθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και στην Ελλάδα".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της υποδοχής ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά μας, για παράδειγμα με υποτροφίες. Τόνισε όμως ότι πρέπει να δούμε πόσο μας κοστίζει ο κάθε φοιτητής και βεβαίως να το πληρώσουμε, αλλά ο ξένος μπορεί να καταθέτει την υποτροφία του, την οποία θα την αξιοποιούμε.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη τα πανεπιστήμια να είναι συνεχώς εξελισσόμενα που δεν διέπονται από τον σκοταδισμό και από αναχρονιστικές αποφάσεις. Μίλησε για την ανάγκη να γίνουμε ανταγωνιστικοί, καινοτόμοι και δημιουργικοί. Σ΄αυτό το σημείο έκανε λόγο για τη δια βίου μάθηση.

    Αναφέρθηκε σε μιαν άλλη μορφή εισαγωγής στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι δεν βλέπει γιατί να μην εισάγεται ένας υποψήφιος στο Πανεπιστήμιο, για παράδειγμα στο Πάντειο και όχι σε μία σχολή ή ένα τμήμα. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι σήμερα η επιλογή των σπουδών είναι σε ένα βαθμό τυχαία. Παρομοίασε τη διαδικασία με αυτήν του σοβιετικού τύπου, όπως είπε, χωρίς μάλιστα να έχει και τον προγραμματισμό της Σοβιετικής Ενωσης. Σ΄αυτό το σημείο ανέφερε την πρακτική ορισμένων τμημάτων να χωρίζονται μόνο και μόνο για να γίνει κάποιος καθηγητής και όχι με βάση την πραγματικότητα των αναγκών.

    Χρειαζόμαστε «Καλλικράτη» και στην Παιδεία, τόνισε. "Αξιολόγηση, πιστοποίηση και επαγγελματικά δικαιώματα".

    Μίλησε για μεγαλύτερη ελευθερία των ίδιων των ιδρυμάτων που θα φύγουν πλέον από το σημερινό μοντέλο, αφού θεωρείται πολύ σημαντική η όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων.

    Ζητώ, είπε, να φτιάξουμε σύστημα διοίκησης που θα ξεφεύγει από τις λογικές που εμείς βάλαμε.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε το παράδειγμα συνδικαλιστικών παρατάξεων φοιτητών να συναλλάσσονται για τα θέματα που θα μπουν στις εξετάσεις. Κι αυτό -σχολίασε- δεν είναι σοβαρό. Πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο διαχείρισης που θα αναγνωρίζει τη δύναμη της γνώσης.

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ιδιαίτερα στις έννοιες αριστεία, ανταγωνιστικότητα, πιστοποίηση, εξωστρέφεια.

    Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στη σύνδεση των πανεπιστημίων με την περιφερειακή ανάπτυξη, λέγοντας ότι σήμερα η μόνη σύνδεση είναι μέσω των ενοικιαζόμενων δωματίων, των μπαρ, του γαμπρού ή της νύφης που θα βρούνε τα παιδιά. Δεν υπάρχει ουσιαστικά, δηλαδή, η διασύνδεση με την ανάπτυξη, τη γνώση και την έρευνα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στο ψηφιακό σχολείο με τη «διαδραστική λογική», την ψηφιοποίηση της τάξης και το νέο ρόλο του καθηγητή. Χαρακτηριστικά περιέγραψε το σημερινό σύστημα ως μια μοναχική πορεία, από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε και να οδηγηθούμε σε μια συνδιαχείριση.

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης για συστηματική διαβούλευση, αξιοποιώντας την παγκόσμια εμπειρία. Έναν διάλογο, που, όπως είπε, θα μας βοηθήσει να κάνουμε τα πανεπιστήμια μας από τα καλύτερα. Κάλεσε δε, σε αυτό το διάλογο, όλους να συμμετάσχουν και ιδιαίτερα τη νέα γενιά.

    Συνενώσεις και συγχωνεύσεις προτείνει το υπουργείο Παιδείας

    Συνενώσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ με συγχωνεύσεις, συνενώσεις και καταργήσεις τμημάτων, προτείνει το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του διαλόγου για το νέο νόμο-πλαίσιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Στη συνάντηση παρευρίσκονται οι πρυτάνεις, οι πρόεδροι των ΤΕΙ, εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και των εκπαιδευτικών.

    Η Αννα Διαμαντοπούλου περιέγραψε την κατάσταση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για «"γκρικ στατίστικς", όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην παιδεία».

    "Εδώ και εννέα μήνες προσπαθούμε με τον υφυπουργό να συλλέξουμε τα στοιχεία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ", είπε η κ. Διαμαντοπούλου και πρότεινε την καθιέρωση περιφερειακών συμβουλίων, τα οποία θα έχουν τον έλεγχο για τον αριθμό των φοιτητών, των διδασκόντων, των εισακτέων και των πτυχιούχων.

    Η διοίκηση των Πανεπιστημίων, όπως είπε η υπουργός, προτείνεται να γίνεται μέσα απο ένα συμβούλιο διοίκησης, το οποίο θα ασκεί και ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας. Αυτό το συμβούλιο θα αναλαμβάνει και τη διαχείριση της χρηματοδότησης, ενώ το ακαδημαικό μέρος των υποθέσεων θα είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών.

    Η υπουργός προανήγγειλε ακόμη αλλαγές στην οργάνωση των σπουδών, τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών, τον τρόπο διδασκαλίας, ενώ στον διάλογο που ξεκινάει σήμερα θα συμμετέχουν, μέσω του Διαδικτύου, φοιτητές, καθηγητές αλλά και πολίτες.

    Σημαντικό σημείο είναι η εξαγγελία της υπουργού για την αλλαγή του τρόπου διανομής των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να ανοίξουν προς τα έξω, αλλά και να προσελκύσουν φοιτητές προς την Ελλάδα. Τόνισε, ακόμα, ότι πρέπει να ιδρυθούν παραρτήματα των πανεπιστήμιων μας σε ξένες χώρες.

    Εξάλλου, η υπουργός συνέδεσε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με το σύστημα των διδακτικών μονάδων και τη δια βίου μάθηση, ώστε να συνεχίζονται οι σπουδές για όλους τους πολίτες σε οποιαδήποτε ηλικία.

    Σήμερα, τόνισε η υπουργός, "δίνουμε τη μάχη των μαχών. Τη μητέρα των μαχών. Είμαστε έτοιμοι, διότι αλλαγή στην παιδεία σημαίνει αλλάζουμε την Ελλάδα".

    Σήμερα, πρόσθεσε, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι εσωστρεφή και περιχαρακωμένα.

    Κάλεσε στον διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Δεν ψήφισαν το μνημόνιο, που αν δεν είχε περάσει δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Ελπίζω να μην γίνει το ίδιο και στην παιδεία. Εμείς είχαμε πάρει μέρος στον διάλογο για την παιδεία όταν ήμασταν αντιπολίτευση. Δεν χωράει άλλο ράβε-ξήλωνε. Οργανώνουμε τον διάλογο και καλούμε τα πανεπιστήμια να μπουν σε διαδικασία διαρκών συνεδριάσεων των Συγκλήτων τους. Θέλουμε να δώσουμε απάντηση ποιο είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο και ΤΕΙ που θέλουμε σήμερα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Μιλάμε για διακριτούς ρόλους".

    Ο διάλογος αρχίζει σήμερα, θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες και θα καταλήξει με συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη συνδιάσκεψη μίλησε ο Πορτογάλος υπουργός Ερευνας Χοσέ Μαριάνο Γκάκο, για τη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα του και της οποίας ηγήθηκε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Νέες αντικειμενικές αξίες στο τέλος του έτους

    Αύξηση των αντικειμενικών αξιών, που θα ανακοινωθούν στο τέλος του έτους, για να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο 'ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ", με στόχο την προσέγγιση των αγοραίων τιμών, πράγμα που σημαίνει αυξήσεις τιμών σε αρκετές περιοχές και ζώνης και πιθανόν μειώσεις σε κάποιες άλλες, όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

    Σε ότι αφορά στο θέμα της επαναφοράς του μέτρου της απόσυρσης, δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση και δεν πρόκειται να παρθεί, αν δεν συνεκτιμηθεί η δημοσιονομική επίπτωση και η θέση των συναρμόδιων υπουργείων.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι "σε αυτή τη φάση έχουμε απορρίψει τη μαζική μετάταξη προϊόντων από την συντελεστή ΦΠΑ του 11% στο 23%", αυτό όμως σημαίνει, όπως τονίζει, ότι θα πρέπει κάποιο άλλο μέτρο να σημπληρώσει το "δημοσιονομικό κενό" που αφήνει και σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται σενάρια. Οι αποφάσεις μας θα αποτυπωθούν κοστολογημέντες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2011, που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου.

    Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ αναφέρει ότι θα ψηφιστεί σύντομα το ν/σ για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αναμένεται στο τέλος του έτους.

    Ο υπουργός σημείωσε ακόμα ότι για πρώτη φορά η χώρα αξιοποιεί στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού σε γενικευμένη βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και συντονισμένης προσπάθειας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές χώρες για επενδύσεις στην Ελλάδα, βασικό εμπόδιο όμως, πέρα από την κρίση εμπιστοσύνης, παραμένουν η γραφειοκρατία και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδότησης. "Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με ένα πιο ευνοϊκό και φιλικό περιβάλλον που διαμορφώνουμε, θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη μέσα στην επόμενη διετία", πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής και επιτυχίας του οικονομικού προγράμματος της χώρας, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρχει καλό 2013, αν δεν πάει καλά το 2010, το 2011 και το 2012.

    "Την άνετη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η εκπλήρωση των στόχων μας και η τάξη που θα φανεί ότι μπαίνει στα οικονομικά μας. Εχουμε ακόμη δρόμο, αλλά πιστεύω ότι το 2011 οι συνθήκες θα το επιτρέψουν", εκτίμησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο ν/σ για την περαίωση

    Αντιμέτωπος με έντονο σκεπτικισμό απβ όλες τις παρατάξεις, βρέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, κληθείς να παράσχει διευκρινίσεις για το νομοσχέδιο για την νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που θα εισαχθεί προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απέδωσε την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου του, όχι τόσο στην ανάγκη αύξησης των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για το 2010, όσο στην ανάγκη «απελευθέρωσης των φορολογουμένων από το παρελθόν», ενόψει μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού και φοροεισπρακτικού συστήματος. Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση (περιορισμός προκαταβολής, αύξηση δόσεων κλπ.), όπως επίσης και να ενταχθούν στην διαδικασία, όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

    Η περαίωση δεν πρέπει να εντάσσεται στη «μετρολογία», αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών και βάζει τέρμα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση, που υπήρχε στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και την ατιμωρησία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Έκδηλος υπήρξε ο σκεπτικισμός των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, σχετικά με την πρωτοβουλία. Ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή πρακτική» την περαίωση, παρατηρώντας πως το μέτρο, «περίπου επιβραβεύει αυτούς που στο παρελθόν έκλεψαν το κράτος και την κοινωνία», ενώ «πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όσον αφορά την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων, εξ αιτίας της αποσύνθεσης των ήδη διαλυμένων φοροεισπρακτικών μηχανισμών»:

    «Για το ό,τι δεν έχουν συγκροτηθεί οι Δ.Ο.Υ., τα τελωνεία, οι μηχανισμοί, δεν φταίει, ούτε η τρόικα, ούτε ο ελληνικός λαός» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

    «Θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, αλλά σαν αναγκαίο κακό» δήλωσε ο βουλευτής Ββ Αθηνών του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Γείτονας. «Καλύτερα όμως να πούμε στο λαό ότι το κράτος χρειάζεται έσοδα, παρά να λέμε πως «μπαίνει μια νέα αρχή». Αυτά τα πράγματα τα έχουμε ξανακούσει».

    «Το μήνυμα ως προς την αξιοπιστία της ελληνικής Πολιτείας δεν είναι θετικό» παρατήρησε και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Καρτάλης και ζήτησε «να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου - μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια». Να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση, ζήτησε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατ. Μπατζελή, θεωρώντας «αδικαιολόγητη, άδικη, νομικά επισφαλή και αναποτελεσματική» μια τέτοια εξέλιξη.

    Θετικές κρίσεις επεφύλαξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων) και Στάθης Κουτμερίδης (Σερρών), με τον τελευταίο να απαντά στους συναδέλφους του, πως «τα περί νέας αρχής, έχουν όντως ειπωθεί και στο παρελθόν - αλλά έχουμε μια διαφορετική κυβέρνηση και υπουργό, που θα τα κάνει πράξη».

    «Ομολογία αποτυχίας στην φορολογική πολιτική» χαρακτήρισε το μέτρο ο Ν. Λέγκας (Τρικάλων, ΝΔ), παρατηρώντας πως «επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο Χάρος». Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, πρότεινε επίσης να υπάρξει συμψηφισμός κατά την διαδικασία, με τις επιστροφές ΦΠΑ, που χρωστά το Δημόσιο στους φορολογούμενους. Μεταφορά της ζημίας στις επόμενες φορολογικές χρήσεις για έκπτωση, πρότεινε ο βουλευτής Ββ Πειραιώς της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.

    Μέτρο «κομμένο και ραμμένο πάνω στις επιθυμίες αυτών που θέλουν να συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος των άλλων» χαρακτήρισε την περαίωση η Βέρα Νικολαΐδου (Ββ Πειραιώς, ΚΚΕ), ενώ ο Κώστας Αϊβαλιώτης (Ββ Αθηνών, ΛΑΟΣ), αναρωτήθηκε «αν υπάρχει μηχανισμός επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων».

    «Κρατάτε υπό έλεγχο αυτούς που έχουν δώσει εικονικά φορολογικά στοιχεία και αμνηστεύετε αυτούς που έχουν λάβει. Αμνηστεύετε φοροφυγάδες που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα» παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης (Ββ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ).

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, επέμεινε στην δευτερολογία του, στην ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγεται η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, πριν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

    Απαντώντας στον Γ. Φλωρίδη, ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις αιτιάσεις περί διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού. «Μέσα σε επτά μήνες, έχουμε εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω απβ όσα εισπράχθηκαν πέρσι ολόκληρο το χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάνουμε τη δουλειά μας, ότι το σύστημα δεν κοιμάται πλέον» ανέφερε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ελπίδες από νέα μέθοδο εμφύτευσης εμβρύου

    Μια νέα μέθοδος εμφύτευσης εμβρύου σε γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου αναπαραγωγικής ιατρικής που πραγματοποιείται στα Χανιά.

    Όπως τόνισε ο καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Μακρυγιαννάκης, οι επιστήμονες που ασχολούνται διεθνώς με το θέμα προσπαθούν να εντοπίσουν κυρίως ποια είναι τα αίτια της αποτυχίας εμφύτευσης.

    Τριάντα χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού από εξωσωματική, τα ποσοστά της εμφύτευσης παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια.

    "Ψάχνουμε να βρούμε -είπε ο καθηγητής- ποιος είναι ο λόγος, ενώ έχουμε πετύχει να έχουμε πολύ καλής ποιότητας έμβρυα, δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τα ποσοστά αυτά.

    Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι γυναίκες οι οποίες κατά την εκτίμησή τους έχουν άριστες συνθήκες για να πετύχουν, δηλαδή έχουν και καλής ποιότητας έμβρυα και καλής ποιότητας ενδομήτριο, έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον τρεις φορές και δεν τα έχουν καταφέρει. Αυτές ονομάζονται γυναίκες με συνεχείς αποτυχίες εμφύτευσης".

    Στις γυναίκες αυτές αναφέρεται κυρίως η μέθοδος που παρουσιάσθηκε στα Χανιά, που όπως εξήγησε ο κ. Μακρυγιαννάκης, δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να τροποποιήσουν λίγο το περιβάλλον στο εσωτερικό της μήτρας ώστε να είναι περισσότερο φιλικό με το έμβρυο.

    "Αν θέλουμε να μιλήσουμε περισσότερο με νούμερα, ενώ το ποσοστό επιτυχίας των γυναικών εφόσον έχουν προσπαθήσει τρεις φορές είναι 7%, με τη νέα αυτή τεχνική ανεβαίνει περίπου στο 43%", ανέφερε ο καθηγητής.

    Η τεχνική αυτή ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μονάχου και εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία.

    Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο εργαστήριο και δεν επιβαρύνει τη γυναίκα, αφού γίνεται τοποθέτηση στο εσωτερικό της μήτρας της ομολόγων κυττάρων της ίδιας της γυναίκας, τα οποία έχουν επεξεργασθεί οι επιστήμονες.

    Στην Κρήτη, ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που καταφεύγουν στην εξωσωματική είναι από τα 35 -41 έτη, ωστόσο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία υπάρχουν γυναίκες και μεγαλύτερης και μικρότερης ηλικίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που επικρατεί με την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς εξαιτίας των κινητοποιήσεων των μεταφορέων.

    Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της αγοράς, αφού ανέλυσαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, ο οποίος απειλείται με κατάρρευση, πρότειναν στους μεταφορείς να αναστείλουν για μια εβδομάδα τις κινητοποιήσεις, ώστε να τροφοδοτηθεί η αγορά και οι ίδιοι από την πλευρά τους να μεσολαβήσουν προς την κυβέρνηση για να συνεχιστεί ο διάλογος και να αποσαφηνιστούν ακόμη περισσότερο τα επίμαχα σημεία των διαβεβαιώσεων του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με το αναπτυξιακό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Οι μεταφορείς, σύμφωνα με κορυφαίο συνδικαλιστικό τους στέλεχος, άκουσαν με προσοχή και μεγάλο προβληματισμό τις θέσεις των εκπροσώπων της αγοράς και του εμπορίου, αλλά δεν έδωσαν άμεση απάντηση, καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν και οι άλλοι εννέα πρόεδροι των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα.

    Έτσι αποφασίστηκε αύριο να υπάρξει συνάντηση των εννέα προέδρων, προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση η πρόταση και να ληφθούν αποφάσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των εκπροσώπων του εμπορίου και της αγοράς, θα ζητηθεί συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουν και να ζητήσουν την παρέμβασή του για να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

    Στο μεταξύ, οι πρώτες σκιές άρχισαν να εμφανίζονται μεταξύ των συνδικαλιστών των μεταφορέων, καθώς η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από το επίσημο προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και έχει πάει στα χέρια της αυτοαποκαλούμενης Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Σύμφωνα με συνδικαλιστές, έχει παραμεριστεί το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της οποίας Γιώργος Τζωρτζάτος προσπαθεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, ώστε να μην εκτεθεί ο κλάδος.

    Χτες το βράδυ σημειώθηκε στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας ένα πολύ σοβαρό περιστατικό, από το οποίο ως εκ θαύματος δεν θρηνήθηκαν θύματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με συνδικαλιστή των μεταφορέων, στην αερογέφυρα της Θηβών, επί της Εθνικής Οδού, είχαν συγκεντρωθεί μεταφορείς που διαμαρτύρονται και τη στιγμή που διερχόταν επιταγμένο φορτηγό με 85 χιλιόμετρα την ώρα, του πέταξαν ένα τσιμεντόλιθο, ο οποίος έσπασε το παρμπρίζ από την πλευρά του συνοδηγού, που ευτυχώς δεν καθόταν κανείς. Ο οδηγός κατάφερε με δυσκολία να σταματήσει το βαρύ όχημα και έτσι δεν σημειώθηκε κανένα δυστύχημα στην εθνική.

    Μικροένταση προκλήθηκε σήμερα στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όταν ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, εμπόδισαν φορτηγά και βυτιοφόρα να βγουν από τα διυλιστήρια.

    Ωστόσο, με τη συνοδεία περιπολικών, τα βυτιοφόρα εξήλθαν από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, αλλά οι μεταφορείς-απεργοί τα ακολούθησαν, προκειμένου να τα σταματήσουν στα διόδια Μαλγάρων.

    Τελικά, με τη βοήθεια της αστυνομίας, πέρασαν από τα διόδια και κατευθύνθηκαν στην Κατερίνη, όπου ήταν και ο τελικός προορισμός.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] «Ολοι διορίσαμε»

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", δίνει τη δική του απάντηση για το "ποιος έφαγε τα λεφτά", ενώ επιτίθεται με σφοδρότητα στη ΝΔ.

    "Υπάρχει κανείς στο ΠΑΣΟΚ που δεν διόρισε για κάποιους λόγους; Αν υπάρχει το σέβομαι και θα ήμουν ευτυχής αν κάποιος μου το αποδείκνυε. Αν του έθετα δηλαδή υπόψη παραδείγματα φαύλων υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι διορίσανε - και διορίσανε με το παραπάνω - ας μου αποδείκνυε ότι δεν είναι έτσι", σημείωσε ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε:

    "Βεβαίως, πρέπει να επισημάνει κανείς την ειδοποιό διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η ΝΔ έχει στο DNA της τη φαυλότητα, το ΠΑΣΟΚ την πολέμησε, έκανε το ΑΣΕΠ, αλλά αντιστάθηκε με δύναμη κατ' αρχήν η κοινωνία. Δηλαδή οι άνθρωποι που ζητούσαν διορισμούς. Υπό την πίεσή τους υποχώρησαν πολλοί βουλευτές, για να μην πω σχεδόν όλοι, και πολλοί υπουργοί".

    "Είχαμε διορισμούς από το παράθυρο. Το γνωστό σύστημα των συμβάσεων έργου που γίνονται συμβάσεις αορίστου χρόνου", είπε ο κ. Πάγκαλος και αναρωτήθηκε: "Δεν είναι επανάσταση του αυτονόητου να πάψεις να λες ότι απολύεται κάποιος του οποίου η σύμβαση λήγει;"

    Σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για μηδενισμό του ελλείμματος ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι κ. κ. Σαμαράς "είπε την αρλούμπα της δεκαετίας" και πρόσθεσε:

    "Η κάνεις την προσπάθεια που χρειάζεται στο σημερινό κόσμο για να επιτύχεις, να μπορείς να δανείζεται όπως πρέπει, ή αλλιώς υφίστασαι κατάπτωση, καθυστέρηση ιστορική, παλινδρόμηση. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ο κ. Σαμαράς επιφυλάσσει στον ελληνικό λαό. Είναι μια τελείως ανεύθυνη πολιτική και βεβαίως γι' αυτούς του λόγους έτρεξε και το ΚΚΕ και το παραΚΚΕ, δηλαδή ο Συνασπισμός, να συνταχθούν και να συμφωνούν απολύτως".

    Σε ερώτηση αν νιώθει πως τον έχουν "καπελώσει" από τις αρμοδιότητες συντονισμού που δόθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Πάγκαλος απαντά ότι δεν είναι ανταγωνιστής του ο κ. Ραγκούσης και ούτε έχει πρόβλημα συντονισμού ή σχέσεων με τα άλλα μέλη του κυβέρνησης.

    Ο κ. Πάγκαλος επιτίθεται και εναντίον της γγ του ΚΚΕ, λέγοντας ότι η κ. Παπαρήγα "έχει ως στρατηγικό σχέδιο τη διάλυση του κράτους".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Νέος ηγέτης των Εργατικών

    Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία εξέλεξε τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, ως νέο ηγέτη του έπειτα από μία ψηφοφορία με αγωνία μέχρι το τέλος.

    Ο Μίλιμπαντ, 40 ετών, νίκησε το μεγαλύτερο αδελφό του Ντέιβιντ, πρώην υπουργό Εξωτερικών, με πολύ μικρή διαφορά, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του κεντροαριστερού κόμματος.

    Διαδέχεται τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν που παραιτήθηκε έπειτα από την ήττα του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου, αφού παρέμεινε για 13 χρόνια στην εξουσία.

    Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ είχε την εύνοια των κεντρώων του κόμματος, ενώ ο Εντ έχει ελαφρώς πιο αριστερές απόψεις και κέρδισε την υποστήριξη των μεγάλων συνδικάτων που βοηθούν στη χρηματοδότηση του κόμματος.

    Ο Μίλιμπαντ κέρδισε στον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας, με μία διαφορά λίγο πάνω από 1%, για να κλέψει το βραβείο που φαινόταν να κερδίζει ο μεγαλύτερος αδελφός του στο μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας για την ηγεσία.

    "Ντέιβιντ, σε αγαπώ τόσο πολύ ως αδελφό και έχω τόσο ασυνήθιστο σεβασμό για την εκστρατεία που κάνεις -- τη δύναμη και την ευγλωττία που επέδειξες", ανέφερε ο Μίλιμπαντ σε ένα εγκάρδιο μήνυμα προς τον αδελφό του.

    "Θα πρέπει να ενώσω αυτό το κόμμα και θα το κάνω", είπε ο νικητής, που έφθασε στη νίκη χάρη στην ισχυρή υποστήριξη των συνδικάτων, ενώπιον των μαχητικών υποστηρικτών του κόμματος που συγκεντρώθηκαν για το ετήσιο συνέδριό τους στη βορειοδυτική πόλη Μάντσεστερ.

    "Σήμερα ξεκινά η εργασία της νέας γενιάς", είπε.

    Στο επίκεντρο των προσπαθειών του νέου ηγέτη θα βρεθεί η μάχη κατά των μεγάλων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που σχεδιάζει ο κυβερνών συνασπισμός και που σύμφωνα με τους Εργατικούς απειλούν τις δημόσιες υπηρεσίες και θα πλήξουν πολύ περισσότερο τους φτωχούς.

    Ο συνασπισμός των Συντηρητικών και των Φιλελευθέρων, που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου, επιρρίπτει στους Εργατικούς την ευθύνη για το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας σε περίοδο ειρήνης και δηλώνει πως πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση για το ξερίζωμά του, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη Βρετανία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 September 2010 - 14:30:44 UTC