Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την Κάρτα του Πολίτη
  • [02] Συνεχίζουν οι μεταφορείς. Προβλήματα στην αγορά
  • [03] Βουλή-Εγκριση σύμβασης για Ναυπηγεία
  • [04] 'Ερχεται η "εξυπνη κάρτα"
  • [05] Πάταξη της αδήλωτης εργασίας
  • [06] Συμφωνία για τόνωση ρευστότητας
  • [07] Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι κατά της λιτότητας
  • [08] "Δεν υπάρχει σκάνδαλο"
  • [09] Διαφάνεια και επενδύσεις
  • [10] Οδηγός για ημιυπαίθριους
  • [11] "Ήρωες στον Μύθο"
  • [12] "Χτίζουν" το μέλλον

  • [01] Σύσκεψη για την Κάρτα του Πολίτη

    Σύσκεψη για την Κάρτα του Πολίτη θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των υπουργών Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρ. Παπουτσή, Κ. Σκανδαλίδη, Ανδρ. Λοβέρδου και Λ. Κατσέλη.

    Επιπλέον, το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους βουλευτές του Γ' Θερινού Τμήματος της Βουλής σε εστιατόριο στο Ζάππειο.

    Την ερχόμενη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. Θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να κατανοήσει και μέσα από το σχέδιο του προϋπολογισμού ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει ακόμα, αλλά και ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη.

    "Αν και το 2011 είναι μια, επίσης, πολύ δύσκολη χρονιά, ξεκινάμε από καλύτερη βάση", δήλωσε ο Γ. Παπακωνστίνου και απέκλεισε, κατηγορηματικά, μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% του ΦΠΑ.

    Δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα για το 2011, διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    Σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια του 2011 και υψηλή πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων την ίδια χρονιά, προβλέπει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σήμερα Σύμβουλος του πρωθυπουργού.

    Πιο αυστηρές οι ποινές για τη φοροδιαφυγή

    Πιο αυστηρές γίνονται οι ποινές για φοροδιαφυγή σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την περαίωση που κατατέθηκε στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, σε αυτό προβλέπεται ότι η μη έκδοση περισσοτέρων από δέκα αποδείξεων, αξίας άνω των 500 ευρώ θα οδηγεί σε ποινή λουκέτου για 48 ώρες τα καταστήματα. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο μειώνονται δραστικά τα όρια της φοροδιαφυγής πάνω από τα οποία θα επιβάλλεται η ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης ενώ προσδιορίζεται ως αρμόδιο δικαστήριο για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής , πλημμελήματα ή κακουργήματα κατά περίπτωση το τριμελές πλημμελειοδικείο ή τριμελές εφετείο κακουργημάτων του τόπου της έδρας του φορολογούμενου ή της επιχείρησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συνεχίζουν οι μεταφορείς. Προβλήματα στην αγορά

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, που συμπληρώνουν 13 μέρες, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία οι 96 πρόεδροι των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, των Ιδιοκτητών Φορτηγών και Βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, στη διάρκεια της Μαραθώνιας Γενικής Συνέλευσης που κράτησε πάνω από 6 ώρες οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών, εκφράζοντας τα μέλη τους, ψήφισαν με 76 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 14 λευκά, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν τη μορφή τους.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμήνυσε, εμμέσως πλην σαφώς ότι η περίοδος της ανοχής τελειώνει απόψε και ότι θα κινητοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει για να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξήντλησε κάθε περιθώριο, τόνισε ότι ακόμη και στο θέμα της περαίωσης υπάρχει ειδική φορολογική ρύθμιση για τους μεταφορείς και αποκάλυψε ότι είναι έτοιμη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα επιτρέπεται φορτηγά Ιδιωτικής Χρήσης να εκτελούν και το έργο των Δημοσίων Μεταφορών.

    Την ίδια ώρα ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος, που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεταφορέων.

    Στο μεταξύ, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ελένη Ράϊκου έδωσε εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη κατ΄ αγνώστων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, σε βαθμό κακουργήματος, σχετικά με το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα στην περιοχή της Μαλακάσας, όταν άγνωστος πυροβόλησε κατά δύο φορτηγών, που ήταν σε κομβόι 25 αυτοκινήτων και συνοδεύονταν από περιπολικά της αστυνομίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Βουλή-Εγκριση σύμβασης για Ναυπηγεία

    Την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών να υπογράψουν για λογαριασμό του Δημοσίου τις συμβάσεις για την μεταβίβαση των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων και τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, παρείχε η Βουλή ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) το σχετικό νομοσχέδιο.

    Η σύμβαση προβλέπει ότι η ελληνική πλευρά αποδέχεται την είσοδο της Άμπου Ντάμπι Μαρ στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Ναυπηγείων σε ποσοστό 75%. Το 25% το διατηρεί η γερμανική Χα ντε βε, παραμένοντας στα Ναυπηγεία ως μέτοχος της μειοψηφίας και ως υποκατασκευαστής των συμβάσεων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] 'Ερχεται η "εξυπνη κάρτα"

    Μια ηλεκτρονική κάρτα που θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή από τους φορογούμενους πολίτες, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μία κάρτα, στην οποία θα υπάρχει το ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου και ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες για το εάν θα μπορεί να εκδίδεται από κάθε τράπεζα χωριστά, στους πελάτες της, ή θα εκδίδεται αποκλειστικά από το υπουργείο.

    Το υπουργείο και γενικά η κυβέρνηση θέλουν να προωθήσουν μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ένα παράδειγμα έχει να κάνει με τη χρήση μίας κάρτας, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να καταγράφονται ηλεκτρονικά οι συναλλαγές του και έτσι να μην χρειάζεται να συλλέγει αποδείξεις, δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Πάταξη της αδήλωτης εργασίας

    Η πάταξη της αδήλωτης εργασίας μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας του ΣΕΠΕ, η ενοποίηση των δομών στο υπουργείο Εργασίας, η δημιουργία Κοινωνικών ΚΕΠ τα οποία θα εξυπηρετούν καταναλωτές, επιχειρηματίες, εργαζόμενους και τέλος η δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας αποτελούν βασικές στοχεύσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όπως ανέφερε η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη στους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Βασίλη Κορκίδη με τους οποίους συναντήθηκε.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών της ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους και η υπουργός αναφέρθηκε στις 3 βασικές πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου, οι οποίες αφορούν στην διαφάνεια και αποτελεσματικότητα διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, στην στήριξη των θέσεων εργασίας και στην διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικών δαπανών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Συμφωνία για τόνωση ρευστότητας

    Ο Πύργος του 'Αιφελ άνοιξε και πάλι για το κοινό αργά χθες το βράδυ, αφού παρέμεινε κλειστός για περισσότερες από δύο ώρες μετά την απειλή για βόμβα, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    "Δεν ισχύει πλέον η κατάσταση συναγερμού. Η αστυνομία πραγματοποίησε εξονυχιστική έρευνα στο μνημείο πριν επιτρέψει να ανοίξει και πάλι", προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

    Η εταιρία που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του Πύργου του Άιφελ "έλαβε κλήση περίπου στις 18.40" (τοπική ώρα), η οποία έγινε από "κάποιον τηλεφωνικό θάλαμο", σύμφωνα με την αστυνομία, που έλαβε αμέσως την απόφαση να εκκενώσει το σήμα-κατατεθέν του Παρισιού. Στις 14 Σεπτεμβρίου είχε εκκενωθεί και πάλι ο Πύργος του Άιφελ και πάλι μετά από συναγερμό για βόμβα.

    Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας αναπτύχθηκαν ταχύτατα στην περιοχή λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα ασφαλείας. Ο σημερινός συναγερμός σήμανε λίγες μέρες μετά τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφέ, ότι είναι "πραγματικός" ο κίνδυνος για τρομοκρατική ενέργεια, λαμβανομένων υπόψη και των πληροφοριών που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας.

    "Δεν έχω πρόθεση να ανησυχήσω τους πολίτες, αλλά έχουμε σοβαρές ενδείξεις, από αξιόπιστες πληροφορίες, που αναφέρονται σε σημαντικό κίνδυνο για απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας", δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας, Φρεντερίκ Πεσενάρ.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία είναι εκκενώσει και πάλι τον Πύργο του 'Αιφελ και τον σταθμό Σεν Μισέλ και στις 27 Σεπτεμβρίου τον σταθμό Σεν-Λαζάρ μετά την απειλή για τοποθέτηση βόμβας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Στους δρόμους οι Ευρωπαίοι κατά της λιτότητας

    Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία για τα μέτρα λιτότητας, που υιοθετούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, διοργανώνει σήμερα, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων (ΕTUC).

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, 100.000 διαδηλωτές, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων από όλη την Ευρώπη, αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους των Βρυξελλών, την ίδια στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και την επιβολή κυρώσεων προς τις χώρες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις συστάσεις των Βρυξελλών για δημοσιονομική εξυγίανση.

    Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, την ίδια ημέρα, θα υπάρξουν διαδηλώσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Στην Ισπανία θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία.

    Στη διαδήλωση θα μετάσχουν περίπου 50 εργατικά συνδικάτα από όλη την Ευρώπη και από την Ελλάδα.

    Συλλατήριο της ΓΣΕΕ και στάσεις εργασίας

    Απεργιακές κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα. Συλλαλητήριο διοργανώνει η ΓΣΕΕ το απόγευμα (18:00) στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στις 10 το πρωί αντιπροσωπεία της συνομοσπονδίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης

    Προβλήματα θα αντιμετωπίσει το επιβατικό κοινό της Αθήνας, λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα ακινητοποιηθούν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, ενώ η στάση εργασίας στο Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και το τραμ θα είναι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Τέλος, πεντάωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό, κάτι που σημαίνει ότι δεκάδες δρομολόγια των δύο αυτών μέσων σταθερής τροχιάς δεν θα εκτελεστούν.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Συλλαλητήριο στην πλατεία Κοτζιά το μεσημέρι.

    Τρίωρη στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 10.00 θα πραγματοποιήσουν οι λιμενεργάτες, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι "την ίδια μέρα όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κινητοποιούνται και διαδηλώνουν ενάντια στις αντεργατικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] "Δεν υπάρχει σκάνδαλο"

    Απεστάλη από τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, το υπόμνημα που του είχε ζητηθεί από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τις ενδεχόμενες ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρώην Πρωθυπουργός, στο υπόμνημά του προς την Προανακριτική Επιτροπή, εκτιμά επίσης πως «ουδέν το επιλήψιμο προέκυψε» από τις δύο Εξεταστικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν για την υπόθεση, «ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα - και αυτό, παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές». Και, αν και δηλώνει πως δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, σημειώνει πως «τέσσερις εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο, ούτε ζημία του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο, ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών, αποσιωπήθηκε στην δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή, όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων».

    Κατά τον κο Καραμανλή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέλαβε «οριστικοποιημένο» το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βισθωνίδας, οπότε, «δεσμευόμενοι» από τις υπουργικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ «και λόγω του κοινωνικού προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στους κατοίκους των γειτονικών περιοχών και της αξίωσής τους να αντιμετωπισθεί το πρόβλημά τους, αλλά και λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων πόρων για τυχόν απαλλοτριώσεις, οι υπουργοί της ΝΔ, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, υιοθέτησαν την καθβ όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών».

    Για "άρνηση της πραγματικότητας" και "υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών" κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή και τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του σχετικά με την επιστολή του τέως πρωθυπουργού προς την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Διαφάνεια και επενδύσεις

    Τους βασικούς άξονες του προσχεδίου για την «επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων», παρουσίασε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

    Ανέφερε ότι συγκροτείται στην κυβέρνηση μια Επιτροπή Ανάπτυξης η οποία θα ασχολείται με την προώθηση των στρατηγικών επενδύσεων και θα παρακολουθεί όλη την επενδυτική διαδικασία ώστε να παραμερίζονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στρεβλώσεις που εμποδίζουν την αναπτυξιακή διαδικασία και τις μεγάλες επενδύσεις.

    Ο κ. Παμπούκης επισήμανε ιδιαίτερα ότι εξασφαλίζεται η διαφάνεια και πως για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις τα σχέδια θα έρχονται στην Βουλή, λόγος για τον οποίο ζήτησε την ανάληψη ευθύνης από όλες τις πτέρυγες.

    Αναφορικά με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη με το Κατάρ για το Ελληνικό, ο κ. Παμπούκης ξεκαθάρισε πως είναι μη δεσμευτικό, το οποίο έχει την πολιτική σημασία ότι είναι έγγραφη επιβεβαίωση για επενδύσεις 5 δισ.

    Σχετικά με τις φήμες περί υποβόσκουσας αντιπαράθεσης με την υπουργό Περιβάλλοντος για το θέμα διέψευσε και δήλωσε ότι είναι ακριβές ότι είπε η κυρία Μπιρμπίλη σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού.

    Ο Αθ. Μπούρας από την ΝΔ, επισήμανε πως το νομοσχέδιο ήταν έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για όψιμο ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την ανάπτυξη ένα χρόνο μετά κι ενώ βρίσκεται στο σημείο «μηδέν».

    Ο Άγγ. Τζέκης (ΚΚΕ) μίλησε για αποικιακού χαρακτήρα επενδύσεις, στο όνομα των οποίων θα δοθούν μεγαλύτερες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, θα μειωθούν μισθοί και θα χτυπηθούν εργατικά δικαιωμάτα.

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Η. Πολατίδης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη θετική κατεύθυνση και ανέφερε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στις ξένες επενδύσεις, το θέμα είναι ότι δεν επενδύουν και οι Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα.

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημ. Παπαδημούλης μίλησε για γενικόλογο νομοθέτημα το οποίο δεν αμβλύνει τους λόγους για τους οποίους δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα (μεγάλο γραφειοκρατικό κόστος, μεγάλη συστημική διαφθορά, απουσία κανόνων σε χρήσεις γης κ.α.).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Οδηγός για ημιυπαίθριους

    Εντυπωσιακά αυξημένη εμφανίζεται η κινητικότητα στις Πολεοδομίες της χώρας, καθώς, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι πολίτες σπεύδουν με την είσοδο του φθινοπώρου να επωφεληθούν από την πολεοδομική ασυλία διάρκειας 40 ετών, που τους δίνει η πολιτεία, με την προϋπόθεση καταβολής προστίμου για την αλλαγή χρήσης ημιυπαίθριων χώρων.

    Η προθεσμία για τη δήλωση των ημιυπαίθριων λήγει την 28η Δεκεμβρίου 2010, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά και κάνει σαφές ότι «δεν πρόκειται να δοθεί παράταση».

    Διαδικασία ρύθμισης ημιυπαίθριων

    - Υποβολή αίτησης στην πολεοδομική υπηρεσία από τον ιδιοκτήτη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, η οποία θα συνοδεύεται από:

    1. Αίτηση και έντυπο παρατηρήσεων

    2. Υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη σε δύο αντίτυπα

    3. Παράβολο 250 ευρώ (ένα για το σύνολο των ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) ή 350 ευρώ (ένα για το σύνολο των λοιπών χώρων, πλην ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας) από Δημόσιο Ταμείο. Κατά την πληρωμή των παραβόλων στην τράπεζα, ή την εφορία, η απόδειξη καταβολής πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως με σαφή αναγραφή «Για τον ν. 3843/2010». Η αξία του παράβολου συνυπολογίζεται στο τελικό πρόστιμο. Με την πληρωμή, ο ιδιοκτήτης κρατά το εν λόγω έγγραφο.

    4. Τεχνική Έκθεση Μηχανικού και παραστατικό αμοιβής του, όπως αυτή προκύπτει, σύμφωνα με τον κώδικα ελάχιστων αμοιβών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Η κατώτατη αμοιβή του μηχανικού, ανά ιδιοκτησία, διαμορφώνεται στα 286,01 ευρώ (232,53 ευρώ+23% ΦΠΑ) και συνυπολογιζομένων λοιπών φόρων και εισφορών (ΦΕΜ και ΤΣΜΕΔΕ) φθάνει τα 320 ευρώ.

    Ο ιδιοκτήτης κρατά το παραστατικό πληρωμής του μηχανικού και παραλαμβάνει από αυτόν την Τεχνική Έκθεση και τα Παραστατικά Εξόφλησης ΦΕΜ & ΤΣΜΕΔΕ.

    Η Τεχνική Έκθεση Μηχανικού συνοδεύεται από τα παρακάτω έγγραφα, τα οποία συλλέγει ο ενδιαφερόμενος από την πολεοδομία περιοχής του κτηρίου:

    Α. Στέλεχος οικοδομικής άδειας του κτηρίου.

    Β. Τοπογραφικό διάγραμμα οικοπέδου.

    Γ. Κάτοψη ορόφου με επισήμανση της επιφάνειας, που άλλαξε χρήση.

    Σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής του πλήρους φακέλου στην αρμόδια πολεοδομία, θα πρέπει όλα τα παραπάνω να βεβαιώνονται για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ, ή Αστυνομικά Τμήματα (σσ. για τους ευρισκόμενους εκτός της Επικράτειας από την Προξενική Αρχή). Ο φάκελος πρέπει να ταχυδρομηθεί, το αργότερο μέχρι την 28η Οκτωβρίου του 2010.

    - Μπαίνει σφραγίδα καταχώρησης στην αίτηση του ιδιοκτήτη. Αντίγραφο της αίτησης επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο και στον πίνακα, που υπάρχει στο πίσω μέρος της αίτησης, καταγράφονται τυχόν ελλείψεις.

    - Αφού διαπιστωθεί η πληρότητα του φακέλου, μπαίνει στην αίτηση του ιδιοκτήτη και η σφραγίδα πληρότητας.

    Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο φάκελος είναι πλήρης, οι δύο σφραγίδες μπορούν να μπουν ταυτόχρονα.

    - Η πολεοδομία ενημερώνει τις συναρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τμήμα έκδοσης αδειών, Τμήμα ελέγχου κατασκευών κ.λπ.), ώστε να ανασταλούν τυχόν κυρώσεις και ήδη επιβληθέντα πρόστιμα.

    - Σε διάστημα το πολύ 60 ημερών και αφού διαπιστωθεί ότι ο φάκελος είναι πλήρης, στέλνεται από την πολεοδομία στον ενδιαφερόμενο το έντυπο Υπολογισμού Ειδικού Προστίμου, στο οποίο έντυπο θα φαίνεται τόσο το συνολικό ποσό του ειδικού προστίμου, όσο και το ποσό της πρώτης δόσης. Το ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έξι δόσεις (τριμηνιαίες για κατοικίες και τετραμηνιαίες για καταστήματα / γραφεία). Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιλέξει τη διαδικασία των δόσεων, η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί πριν την 28η Απριλίου του 2011.

    - Ο ενδιαφερόμενος προσκομίζει το έντυπο Υπολογισμού Ειδικού Προστίμου, που θα έχει πάρει από την πολεοδομία με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής και θα καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) ή μέσω του ΔΙΑΣ στις τράπεζες:

    Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank ΑΕ, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου και Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας).

    - Ο ενδιαφερόμενος, αφού καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά, προσκομίζει τα παραστατικά πληρωμής στην πολεοδομική υπηρεσία. Αυτά καταγράφονται στο «Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης» και στο έντυπο της Αίτησης του Ιδιοκτήτη μπαίνει η σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας.

    - Η πολεοδομία αποστέλλει συγκεντρωτικά στοιχεία, ανά δήμο, του ειδικού προστίμου σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Πώς υπολογίζουμε το πρόστιμο, που αναλογεί στον δικό μας ημιυπαίθριο χώρο;

    Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρώτης κατοικίας, στους οποίους διαπιστώνεται πολεοδομική αυθαιρεσία, καλούνται να πληρώσουν κλιμακωτό πρόστιμο, που κυμαίνεται από 5% έως 9% επί των δηλούμενων χώρων. Δηλαδή, στα ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως, ή εντός ορίων οικισμών,

  • για ημιυπαίθριο μικρότερο των 25 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του συνόλου των τετραγωνικών μέτρων, που αριθμεί ο ημιυπαίθριος Χ την αντικειμενική αξία του τ.μ. (αναγράφεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ) Χ τον συντελεστή 5%.

  • για ημιυπαίθριο μεγαλύτερο των 25 τ.μ. και μικρότερο των 75 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό επί τον συντελεστή 7% και

  • για ημιυπαίθριο μεγαλύτερο των 75 τ.μ., το πρόστιμο προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό επί τον συντελεστή 9%.

    Τ. Μπιρμπίλη: "Οχι" στην "περαίωση" αυθαιρέτων

    Κατηγορηματικά αντίθετη στην "περαίωση" αυθαιρέτων εμφανίστηκε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμίλη κατά τη συζήτηση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του ν/σ για την Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο και Κύρωση Δασικών Χαρτών.

    Το θέμα είχαν θέσει νωρίτερα βουλευτές από όλα τα κόμματα, ανάμεσα τους, ο Κώστας Καρτάλης από το ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΝΔ κι ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας από την κα Μπιρμπίλη να αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση του υπουργείου.

    Οι βουλευτές τάχθηκαν εναντίον μιας ρύθμισης γιατί, όπως είπαν, θα δικαιώσει με αυτό τον τρόπο τους καταπατητές και αυτούς που έκτισαν αυθαίρετα.

    «Το υπουργείο Περιβάλλοντος λέει κατηγορηματικά όχι σε μια τέτοια προοπτική που θα νομιμοποιεί και θα τακτοποιεί την αυθαίρετη δόμηση. Αυτό περιλαμβάνει και τις καταπατημένες εκτάσεις», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] "Ήρωες στον Μύθο"

    Οι αρχαίες εικόνες του Ηρακλή, του Οδυσσέα, του Αχιλλέα και της Ελένης συνεχίζουν να πυροδοτούν τη λαϊκή φαντασία ακόμη και σήμερα-το ίδιο συμβαίνει και με την έννοια των ηρώων, που ξεκίνησε με τις ιστορίες και τις αναπαραστάσεις αυτών και άλλων μυθικών ελληνικών μορφών. Ωστόσο, η ίδια η λέξη "ήρωας" έχει διαφορετικό νόημα στη σύγχρονη κοινωνία απ' ότι στην αρχαία Ελλάδα, όπου ήταν τόσο ζωντανή όσο και οι ίδιοι οι ήρωες και οι ηρωίδες.

    Προκειμένου να αναπαρασταθεί καλύτερα η ζωή, η μοίρα και το νόημα των πρώτων ηρώων και ηρωίδων, να διερευνηθεί η έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για ήρωες και να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να αναμετρήσει τη δική του εικόνα των ηρώων σε σχέση με αυτή που δίνεται από ένα πλήθος εξαιρετικών κλασικών ελληνικών έργων τέχνης, το Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα στο Μανχάτταν θα παρουσιάσει την έκθεση Ήρωες: Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα, από τις 5 Οκτωβρίου 2010 έως τις 3 Ιανουαρίου 2011.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] "Χτίζουν" το μέλλον

    Επεμβαίνουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από μεγάλης έκτασης φυσικές και ανθρωπολογικές καταστροφές, όχι για να απαλύνουν το σωματικό πόνο των πληγέντων, αλλά για να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν, το συντομότερο δυνατό, σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Ο λόγος για τους Μηχανικούς Χωρίς Σύνορα, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που στόχο έχει την παροχή τεχνικής βοήθειας σε περιοχές που έχουν "χτυπηθεί" από κάποια φυσική ή άλλη καταστροφή, καθώς και σε μη ανεπτυγμένες περιοχές.

    Οι Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα δεν είναι, σε καμία περίπτωση, απλά μια οργάνωση ανθρώπων, που σχετίζονται αποκλειστικά με την τεχνολογία, αλλά μια οργάνωση ανθρώπων, ευαισθητοποιημένων πάνω σε προβλήματα που αφορούν τον ίδιο τον άνθρωπο.

    Οι Μηχανικοί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν στην Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργάνωσης, Ιωάννης Κουγιανός, σημειώνοντας ότι η πρώτη δράση συνέπεσε με τους φονικούς σεισμούς του '99 στην Αθήνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 September 2010 - 6:30:34 UTC