Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την περαίωση
  • [02] Σκληραίνει η κόντρα κυβέρνησης-μεταφορέων
  • [03] "Εφυγε" από τη ζωή η Δούκισσα
  • [04] "Αναμορφώνεται Ελλάδα"
  • [05] Ασπίδα για την καρδιά

  • [01] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την περαίωση

    Με σκληρή αντιπαράθεση, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας, υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Γβ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, το οποίο περιλαμβάνει και την ρύθμιση για την επίταξη των αυτοκινητιστών φορτηγών ΔΧ.

    Η συμπολίτευση στο Γβ Θερινό Τμήμα αποδέχθηκε τις εξηγήσεις του υπουργού Οικονομικών, πως η περαίωση είναι αναγκαία, λόγω του όγκου των εκκρεμούντων χρήσεων και λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης - με δεδομένο, ωστόσο, πως γίνεται για τελευταία φορά, πριν την «αλλαγή σελίδας» στους φορολογικούς ελέγχους και την διαδικασία είσπραξης των φόρων.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις που επέφερε χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δίνοντας την δυνατότητα σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ, να υπαχθούν στην περαίωση, αξιώνοντας την απόσυρσή τους.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε παρέμβασή του παραδέχθηκε πως «εκεί που έχει φθάσει η κατάσταση η περαίωση είναι μια διέξοδος, καθώς δεν υπάρχει μαγαζί χωρίς μισοκατεβασμένα ρολά», αλλά διέκρινε ζήτημα «ηθικής τάξης» στην μεταχείριση των συγκεκριμένων εταιρειών.

    Εξ άλλου και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προέβλεψε πως η περαίωση που επιχειρείται, θα εξελιχθεί σε σκάνδαλο μεγαλύτερο εκείνου του Βατοπεδίου, όταν θα έρθουν στο φως οι εν λόγω υποθέσεις και "φανεί ποιες παρανομίες και ποια ποσά διαγράφηκαν".

    Από πλευράς του, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ, υποστήριξε πως από τα 30 δισ. επιδικασθέντων προστίμων, μονάχα τα 7-10 δισ. είναι εισπράξιμα και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προβαίνει σε συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Σκληραίνει η κόντρα κυβέρνησης-μεταφορέων

    Συζητείται στο Γβ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η επίμαχη τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία, όσοι αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από επίταξή τους, τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στον υπουργό Μεταφορών, να αφαιρεί από τους μη συμμορφούμενους μεταφορείς, την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

    Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν ενάντια στην ρύθμιση, θεωρώντας και τον τρόπο εισαγωγής της προς συζήτηση, με διαδικασίες κατεπείγοντος, ως αντιβαίνοντα στον Κανονισμό της Βουλής.

    Ειδικότερα, με τη ρύθμιση υπάρχει πλέον ποινικό αδίκημα για όσους, αν και είναι σε επίταξη, οι υπηρεσίες ή τα μέσα τους, δεν λειτουργούν με βάση το δημόσιο συμφέρον και θα προβλέπεται γιβ αυτό φυλάκιση 3 ετών και σε περίπτωση υποτροπής, κάθειρξη 5 ετών.

    Ακόμη, ως παρεπόμενη ποινή μπορεί να αφαιρείται η άδεια της χρήσης του μεταφορικού μέσου.

    «Η πολιτεία δεν μπορεί να είναι ανοχύρωτη», δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής και εκτίμησε ταυτόχρονα ότι «κλείνουμε το θέμα με τον καλύτερο και με οριστικό τρόπο».

    Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση , σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν πως ορισμένες κινητοποιήσεις των μεταφορέων είναι και πολιτικά υποκινούμενες.

    Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι από περίπου 33.000 ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, μόνο οι περίπου 1.500 συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και τόνιζαν με έμφαση ότι τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης είναι 1.300.000.

    Η κυβέρνηση πρέπει "να κάνει έστω και τώρα διάλογο, πρέπει να δώσει τη μεταβατική περίοδο, στα πλαίσια της λογικής, που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών, για να προσαρμόσουν τη ζωή τους στο νέο καθεστώς και στις νέες συνθήκες", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους ιδιοκτήτες φορτηγών να μη δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα με κινητοποιήσεις.

    Από την πλευρά του, ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος, που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεταφορέων.

    Κάθε μέρα στάσης εξαγωγών αντιστοιχεί σε απώλειες ως και 48 εκατ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, περισσότερες από 200 εξαγωγικές επιχειρήσεις υπολειτουργούν, ενώ άλλες με ευπαθή προϊόντα βρίσκονται προ ολοκληρωτικής καταστροφής και περισσότερα από 6.000 κοντέινερ με εξαγώγιμα προϊόντα και με πρώτες ύλες έχουν ακινητοποιηθεί στα τελωνεία και τις πύλες εξόδου της χώρας.

    Αυτά τα στοιχεία που γνωστοποίησαν οι εξαγωγείς περιγράφουν το βαθμό ασφυξίας στην αγορά γι αυτό και με κοινή τους επιστολή οι εξαγωγικοί φορείς της χώρας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

    Παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητά με επιστολή του και ο Σύνδεσμος Διεθνών Διαμεταφορέων Ελλάδος και Επιχειρήσεων Logistics.

    ''Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ σε ζημιά αυτή τη στιγμή..." δήλωσε ο πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γ. Κασιμάτης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ.Μίχαλος, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτά την παράταση των πληρωμών Φ.Π.Α. και των άλλων υποχρεώσεων προς το δημόσιο, επισημαίνοντας τις μεγάλες οικονομικές ζημιές που έχουν προκληθεί από τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων. Με άλλη επιστολή προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο ΟΛΠ Α.Ε, κ. Γ. Ανωμερίτη, ζητάει απαλλαγή, ή τουλάχιστον έκπτωση, στις χρεώσεις των αποθηκευτικών δικαιωμάτων για το χρονικό διάστημα που διαρκούν οι κινητοποιήσεις διαρκείας των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων.

    Στο μεταξύ, ένας ιδιοκτήτης φορτηγού συνελήφθη στα διόδια της Ελευσίνας για παρακώλυση συγκοινωνιών και αντίσταση κατά της Αρχής, ενώ άλλοι δύο συνελήφθησαν στην Ηλεία, για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των συλλόγων ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. Πύργου και Αμαλιάδας

  • ** Οι Διαμεταφορικές Επιχειρήσεις με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσής τους προς την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών του Κλάδου Φορτηγών Αυτοκινήτων Δ.Χ. κοινοποίησαν την ομόφωνη απόφασή τους, για την έναρξη των μεταφορικών δραστηριοτήτων τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] "Εφυγε" από τη ζωή η Δούκισσα

    Μια από τις μεγάλες γυναικείες λαϊκές φωνές που έχει συνδέσει το όνομά της με «χρυσές» επιτυχίες των περασμένων δεκαετιών, η Δούκισσα, έφυγε από τη ζωή έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο που κράτησε 18 χρόνια.

    Γεννημένη στον Πειραιά, το 1941, στα σκληρά χρόνια της κατοχής, ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια μόλις στα 12 της χρόνια. Στο ξεκίνημα της τη βοήθησε ο πατριός της, γνωστός μπουζουξής, Γιάννης Λαουτάρης.

    Η Δούκισσα πρωτοτραγούδησε σε δίσκο 78 στροφών, το τραγούδι του Χρυσίνη «Με την κοπέλα π' αγαπώ» και σιγά-σιγά πέρασε στον κόσμο των πιο μεγάλων νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, για να συνδέσει την φωνή της με μεγάλες επιτυχίες, όπως «Δεν είσουν κύριος», «Aτάκα και επί τόπου» «Ανθρωποι είμαστε»,» «Πού πάς χωρίς αγάπη». Οι δίσκοι της «Ατάκα και επί τόπου» (1975) και «Λαϊκά για τη Δούκισσα» (1984) έγιναν "χρυσοί".

    Επίσης, σημαντικό ήταν το πέρασμά της από τον ελληνικό κινηματογράφο όπου πρωταγωνίστησε σε δέκα ταινίες, από το 1966 μέχρι το 1970, όπως «Ενας χίπις με φιλότιμο», «Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου», «Τα αδέλφια μου», «Συντρίμμια τα όνειρά μας» κ.α.

    Η κηδεία της θα γίνει το προσεχές Σάββατο στη 1 μετά το μεσημέρι από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας.

    ... και ο Τόνι Κέρτις

    Ο αμερικανός ηθοποιός Τόνι Κέρτις πέθανε χθες, μεσάνυχτα Τετάρτης, στο σπίτι του στο Χέντερσον της Νεβάδα, σε ηλικία 85 ετών, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό δίκτυο ABC News επικαλούμενο ανακοίνωση της οικογένειάς του.

    Ο Τόνι Κέρτις έπαιξε σε περισσότερες από 140 ταινίες, ενσαρκώνοντας τόσο κωμικούς όσο και δραματικούς ρόλους, και το 1959 υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία "Όταν σπάσαμε τις αλυσίδες" (The Defiant Ones) στο πλευρό του Σίντεϊ Πουατιέ. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν το 1951 στην ταινία "The Prince who was a thief", ενώ χάρισε αξέχαστες ερμηνείες σε ταινίες όπως "Σπάρτακος", "Μερικοί το προτιμούν καυτό" και "Χουντίνι".

    Ο Κέρτις, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μπέρναρντ Σβαρτς, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 3 Ιουνίου του 1925 από Ούγγρους μετανάστες. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου παράτησε το σχολείο και κατετάγη στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό όπου υπηρέτησε στα υποβρύχια.

    Ήταν γνωστός για την αδυναμία του στο γυναικείο φύλο και στις κατακτήσεις του συγκαταλέγονταν γυναίκες όπως η Μέριλιν Μονρό και η Νάταλι Γουντ. Παντρεύτηκε έξι φορές: πρώτη σύζυγος υπήρξε η ηθοποιός Τζάνετ Λι, με την οποία απέκτησε την επίσης γνωστή ηθοποιό Τζέιμι Λι Κέρτις.

    Όταν η καριέρα του στο σινεμά άρχισε να φθίνει, ο Κέρτις στράφηκε στη ζωγραφική και το 1989, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης του στο Λος Άντζελες, οι πωλήσεις των πινάκων του ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο δολάρια.

    Μαζί με την -κατά 45 χρόνια μικρότερη- τελευταία του γυναίκα, την Τζιλ Βάντεμπεργκ, είχε επίσης ιδρύσει καταφύγιο εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων αλόγων στη Νεβάδα

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Αναμορφώνεται Ελλάδα"

    "Είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, ό,τι είχαμε πει το κάναμε", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Επεσήμανε δε ότι έχουμε καλή πορεία, που αναγνωρίζεται διεθνώς και ότι η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της.

    Σημείωσε ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τον πόνο, αναδύεται μια διαφορετική Ελλάδα και υπογράμμισε ότι ξέρουμε πως τα μέτρα ήταν προσωρινής χρήσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τώρα περνάμε στην προώθηση της ανάπτυξης και στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περίμενε ευρύτερη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οποία δεν την είχε, ωστόσο, όπως τόνισε, "την έχουμε από την κοινωνία".

    Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση.

    Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν η Ελλάδα σκέπτεται να προβεί σε νομικές ενέργειες εναντίον διεθνών οίκων αξιολόγησης ή διεθνών κερδοσκόπων: Από την απάντησή του προέκυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά, η οποία διαθέτει ανθρώπους ειδικούς στα θέματα αυτά. Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία, όπως είπε, θα επιδιωχθεί να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή των διεθνών οίκων στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το παλιό αεροδρόμιο του "Ελληνικού θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο και διέψευσε κατηγορηματικά ότι το Κατάρ ζήτησε τη δημιουργία καζίνο".

    Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς περί μηδενισμού του ελλείμματος μέσα στο 2011, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων: "Ας μας έδινε τη φόρμουλά του και ας κατέθετε τις προτάσεις του πριν από έξι μήνες, να λύναμε τα προβλήματά μας".

    Τόνισε δε στη συνέχεια ότι η ΝΔ κινείται υποκριτικά και ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει μαγικές φόρμουλες και να μην τις εφαρμόζει.

    Αναφορικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Επιτροπή της Βουλής έχει αποδείξει την τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο και υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φάσκουν και αντιφάσκουν.

    Ερωτηθείς αν θα πάει ο κ. Κ. Σημίτης στην Εξεταστική για τη Siemens, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θέλει να μπει στη θέση της Εξεταστικής και επεσήμανε ότι "έχουμε πει όλα στο φως".

    Εδωσε δίκιο σε όσους αντιδρούν με την πραίωσε σημειώνοντας πως "για εμάς είναι η τελευταία φορά, το νέο φορολογικό σύστημα βάζει τέλος".

    Απέδωσε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των μεταφορέων σε συντεχνιακά συμφέροντα.

    "Θέλουμε να τελειώσει αυτή η υπόθεση με τον καλύτερο και τον πιο ήπιο τρόπο. Ομως το κράτος πρέπει να λειτουργεί", τόνισε και σημείωσε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα προχωρήσουν.

    Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο των συμβούλων του, κ.κ. Λουκά Παπαδήμου και κ. Τομάζο Σκιόπα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι "άνθρωποι με τις σκέψεις τους" και πρόσθεσε ότι "το ότι είναι σύμβουλοι δεν σημαίνει ότι αποφασίζουν".

  • **Ο Γ. Παπανδρέου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Τύπου και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να υπάρξει θεσμικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ασπίδα για την καρδιά

    Η λογική χρήση μιας ποσότητας ελαιολάδου στο φαγητό και τις σαλάτες, που καταναλώνουμε κάθε μέρα, είναι ικανή να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας στην καρδιά μας.

    Αυτό αναδείχθηκε ύστερα από πολύχρονες έρευνες, που πραγματοποίησαν ο καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτριος Κρεμαστινός, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, και οι συνεργάτες τους στο Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ΕΛΠΕΝ.

    Σύμφωνα με την έρευνα, που παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, παρόντος και του καθηγητή Μαγκντί Γιακούμπ, το συστατικό ελευρωπαΐνη είναι αυτό που έχει τις ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά. Από την πειραματική μελέτη σε κουνέλια προέκυψε ότι η χορήγηση ελευρωπαΐνης μειώνει την έκταση του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Επιπλέον, με τη χορήγηση ελευρωπαΐνης, μειώνονται τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

    Η ποσότητα του ελαιολάδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπολογιστεί με κουτάλι ανά γεύμα, ή σαλάτα.

    Η χορήγηση της ελευρωπαΐνης έχει προστατευτικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα στην καρδιοτοξικότητα, που προκαλείται από την οξεία και τη χρόνια χορήγηση αδριανομυκίνης.

    Ο κ. Κρεμαστινός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων τόνισε την ανάγκη χρηματοδότησης της έρευνας και σε ανθρώπους, ώστε να καθοριστεί η ακριβής δοσολογία ευρωπαΐνης, που πρέπει να χορηγηθεί για να υπάρξουν τα θετικά αποτελέσματα.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιακούμπ, σημείωσε ότι «χωρίς έρευνα δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στον κόσμο».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 September 2010 - 14:31:09 UTC