Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκληση Παπούλια προς την Τουρκία
  • [02] Κινεζική "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα
  • [03] Διαψεύδει τα περί επιστροφής
  • [04] Ανέκτησε τον έλεγχο

  • [01] Εκκληση Παπούλια προς την Τουρκία

    Έκκληση προς τη Τουρκία για επίδειξη πραγματικής πολιτικής βούλησης για την επίλυση του κυπριακού απηύθυνε χθές το βράδυ από την Λευκωσία ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην παρουσία του Κυπρίου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, των προέδρων της Σερβίας και της Μάλτας, του πρωθυπουργού του Βελγίου, υπουργών Εξωτερικών και εκπροσώπων άλλων κυβερνήσεων, ο πρόεδρος Παπούλιας τόνισε:

    «Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση. Στο χέρι της είναι η άρση του αδιεξόδου. Μόνο έτσι θα εξομαλυνθούν πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό μπορεί να γίνει. Ο κυπριακός ελληνισμός και η Ελλάδα είναι από καιρό έτοιμοι».

    Ο πρόεδρος Παπούλιας εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά, που βρίσκεται στην Λευκωσία για την επέτειο της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σήμερα, είναι μέρα να θυμηθούμε τα σημαντικά επιτεύγματα του κυπριακού λαού αλλά και να αναστοχαστούμε την πορεία μας. Επίσης είναι ημέρα μνήμης και οφειλόμενης τιμής στον Εθνάρχη Μακάριο, ο οποίος αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία και σημείο αναφοράς για όλους μας», ανέφερε.

    Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι ακόμη ανοικτή πληγή . Η επανένωση παραμένει ζητούμενο». Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, επεσήμανε ο πρόεδρος Παπούλιας και υπέδειξε ότι υπενθυμίζει καθημερινά την ανοχή της διεθνούς κοινότητας στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει πλέον την τουρκική κατοχή με το καίριο πλεονέκτημα ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιδιότητα του κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζει πλέον και τις βασικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού» ,ανέφερε ο πρόεδρος Παπούλιας και υπογράμμισε : «Η λύση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στο κοινοτικό κεκτημένο».

    Ο πρόεδρος Παπούλιας, απευθυνόμενος στον Κύπριο ομόλογο του Δημήτρη Χριστόφια, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του και τις πρωτοβουλίες του για την εξεύρεση μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Νωρίτερα , ο πρόεδρος Παπούλιας παρακάθισε σε επίσημο δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο Κύπριος πρόεδρος. Σήμερα το πρωί οι δύο πρόεδροι θα έχουν κατ΄ ιδίαν συνάντηση , μετά την οποία ο πρόεδρος Παπούλιας θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Ομιλία Δημήτρη Χριστόφια-Μήνυμα Μπαρόζο

    Την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για ένα ιστορικό συμβιβασμό και για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στη Λευκωσία στην εορταστική εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Ο συμβιβασμός αυτός είναι απαραίτητος για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την καταστροφική διχοτόμηση», τόνισε.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας κατέστησε παράλληλα σαφές ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά υπερασπίζεται αρχές, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Εάν το τρίπτυχο των προτάσεών του γίνει αποδεκτό, είπε, τότε, όχι μόνο θα δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία, αλλά θα δημιουργηθεί και νέα δυναμική για την επίλυση του προβλήματος.

    Επίσης, κάλεσε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συνειδητοποιήσουν ότι η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία «είναι κοινή μας κατάκτηση και κοινό μας σπίτι», όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού προς την Κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο και το λαό της Ελλάδας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνέχιση των συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο κυπριακό.

    Σε οπτικογραφημένο μήνυμα του ο κ. Μπαρόζο

    υπογράμμισε το θάρρος και την αποφασιστικότητά των δύο ηγετών της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, τους οποίους συνεχάρη και τους ευχήθηκε να βρουν τη σωστή λύση, «ώστε να μην υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά να νικήσουν και οι δύο πλευρές».

    Η τελική επιτυχία αυτής της διαδικασίας, είπε, θα φέρει μια καινούργια αρχή για τα επόμενα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια Κύπρο ενωμένη .

    «Η επικείμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξει το κεφάλαιο της Ενωμένης Κύπρου», τόνισε.

    Επίσης, προβλήθηκε οπτικογραφημένο μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ίβες Λετερμέ .

    Στην εκδήλωση παρέστησαν οι πρόεδροι της Μάλτας και της Σερβίας, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας , ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, υφυπουργοί από την Βρετανία, Ιταλία, Σλοβακία, Λίβανο, Κούβα, Ουγγαρία, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, η Επίτροπος Παιδείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Σακελλάρης και πολλοί ξένοι διπλωμάτες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Κινεζική "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο θα δώσει "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία και θα προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες για να στηρίξει την ασταθή οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη, από σήμερα Σάββατο έως τη Δευτέρα, που θα πραγματοποιήσει ο Ουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας, κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

    Ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Λούο Λιντσουάν τόνισε στο πρακτορείο ότι η επίσκεψη του Ουέν "θα στείλει και πάλι ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για την στήριξη της Ελλάδας, του ευρώ και της ΕΕ, ώστε να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατόν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη".

    Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Σινχούα, χαρακτήρισε την επίσκεψη "επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών". "Τον υποδεχόμαστε", προσθέτει, "με μεγάλη εγκαρδιότητα. Αυτή η επίσκεψη δείχνει την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση την οποία αναπτύσσουμε προς αμοιβαίο όφελος".

    Η χρονική στιγμή της επίσκεψης αυτής είναι σημαντική. Πρόκειται μια σπουδαία διπλωματική προσπάθεια για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, την Κίνα και την Ευρώπη.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός, μετά την Ελλάδα θα επισκεφτεί την Ιταλία, το Βέλγιο και την Τουρκία.

    Σήμερα το μεσημέρι (15:00), ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Ανάπτυξης, Εμπορίου, Πολιτισμού, την υφυπουργό Εξωτερικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Νωρίτερα, στις 9:45 το πρωί, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και στις 10:30 θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Ανάγκη να πείσουμε, κοινές (ενωμένες) προσπάθειες για να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες».

    Το απόγευμα (16:00), ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Διαψεύδει τα περί επιστροφής

    Με αφορμή σενάρια που κυκλοφόρησαν περί δήθεν επιστροφής του Κώστα Καραμανλή σε κεντρικό ρόλο στη Νέα Δημοκρατία, βουλευτές που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό σχολίαζαν ότι ο Κώστας Καραμανλής αποχώρησε οικειοθελώς από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος που υπηρέτησε όλη του τη ζωή, και φυσικά δεν διανοείται να πράξει οτιδήποτε που θα έβλαπτε την ενότητα και τη νικηφόρα πορεία του κόμματος υπό τη νέα του ηγεσία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ανέκτησε τον έλεγχο

    Τρεις αξιωματούχοι της αστυνομίας στον Ισημερινό κατηγορήθηκαν χθες ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα και τέθηκαν υπό κράτηση, μια ημέρα αφότου περίπου 2.000 αστυνομικοί στασίασαν και ξέσπασαν συγκρούσεις με συνέπεια οκτώ άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 274 να τραυματιστούν, σύμφωνα με δικαστικές και κυβερνητικές πηγές.

    Ο Κορέα, αριστερός και δημοφιλής πολιτικός, εμφανίστηκε να έχει ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης μετά την στάση, την οποία χαρακτηρίζει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του, ενορχηστρωμένη από την αντιπολίτευση. Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φρέντι Μαρτίνες, παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια, στην διάρκεια των οποίων ο αρχηγός του κράτους δέχθηκε επίθεση και κρατήθηκε ουσιαστικά όμηρος μέσα σε νοσοκομείο επί ώρες. Απελευθερώθηκε μετά από επιχείρηση του στρατού--η ηγεσία του οποίου τόνισε ότι η χώρα είναι δημοκρατία και παραμένει πιστή στον αρχηγό του κράτους.

    "Ο εισαγγελέας στην επαρχία Πιτσίντσα [όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο] διέταξε την προφυλάκιση" τριών συνταγματαρχών της αστυνομίας, δήλωσε δικαστική πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

    Τους αξιωματικούς βαρύνουν υποψίες ότι αποπειράθηκαν "να δολοφονήσουν το πρόσωπο που είναι αρχηγός του κράτους" και ότι διέπραξαν και άλλα κακουργήματα, πρόσθεσε η πηγή αυτή χωρίς να αναφέρει εάν υπάρχουν άλλες συλλήψεις.

    Οι τρεις αξιωματούχοι θα οδηγηθούν σήμερα Σάββατο ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Αφορμή της κινητοποίησης των στασιαστών ήταν η μείωση μισθών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας Μαρτίνες δήλωσε παραιτούμενος ότι "ένας διοικητής που υφίσταται τέτοια έλλειψη σεβασμού από τους υφισταμένους του δεν μπορεί να παραμένει στην ηγεσία".

    Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

    Τα επεισόδια στο Κίτο και σε άλλες πόλεις "ήταν συντονισμένα με στόχο να δημιουργηθεί χάος, να ξεσπάσει εμφύλιος, να υπάρξουν φονικά, να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. Δεν πέτυχαν", είπε ο 47χρονος Κορέα σε υπουργούς Εξωτερικών που τον επισκέφθηκαν. Η συνάντηση καλύφθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

    Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το όχημα του Κορέα χτυπήθηκε απευθείας όταν ο πρόεδρος έφευγε από το νοσοκομείο, το βράδι της Πέμπτης. Το --αλεξίσφαιρο-- όχημα δέχτηκε τουλάχιστον τέσσερις σφαίρες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Τη στήριξή τους στον Κορέα εξέφρασαν όλοι οι ηγέτες των χωρών της περιοχής αλλά και οι ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να στέλνει κορυφαίους διπλωμάτες της στο Κίτο.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 October 2010 - 8:30:56 UTC