Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκκληση Παπούλια προς την Τουρκία
  • [02] Κινεζική "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα
  • [03] Αλ. Παπαρήγα: "Το ΚΚΕ δεν παραδίδεται"
  • [04] "Ψήφος ελπίδας"
  • [05] Αρχισε η 22 η «Σπαρτακιάδα»

  • [01] Εκκληση Παπούλια προς την Τουρκία

    Έκκληση προς την Τουρκία για επίδειξη πραγματικής πολιτικής βούλησης για την επίλυση του Κυπριακού απηύθυνε από τη Λευκωσία ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Παπούλιας τόνισε:

    «Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση. Στο χέρι της είναι η άρση του αδιεξόδου. Μόνο έτσι θα εξομαλυνθούν πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό μπορεί να γίνει. Ο κυπριακός ελληνισμός και η Ελλάδα είναι από καιρό έτοιμοι».

    Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι ακόμη ανοικτή πληγή. Η επανένωση παραμένει ζητούμενο». Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, επεσήμανε ο πρόεδρος Παπούλιας και υπέδειξε ότι υπενθυμίζει καθημερινά την ανοχή της διεθνούς κοινότητας στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    «Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει πλέον την τουρκική κατοχή με το καίριο πλεονέκτημα ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιδιότητα του κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζει πλέον και τις βασικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού», ανέφερε ο πρόεδρος Παπούλιας και υπογράμμισε : «Η λύση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στο κοινοτικό κεκτημένο».

    Ομιλία Δημήτρη Χριστόφια-Μήνυμα Μπαρόζο

    Την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για ένα ιστορικό συμβιβασμό και για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

    «Ο συμβιβασμός αυτός είναι απαραίτητος για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την καταστροφική διχοτόμηση», τόνισε.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας κατέστησε παράλληλα σαφές ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά υπερασπίζεται αρχές, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Εάν το τρίπτυχο των προτάσεών του γίνει αποδεκτό, είπε, τότε, όχι μόνο θα δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία, αλλά θα δημιουργηθεί και νέα δυναμική για την επίλυση του προβλήματος.

    Επίσης, κάλεσε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να συνειδητοποιήσουν ότι η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία «είναι κοινή μας κατάκτηση και κοινό μας σπίτι», όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνέχιση των συνομιλιών για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο κυπριακό.

    Σε οπτικογραφημένο μήνυμα του, ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε το θάρρος και την αποφασιστικότητά των δύο ηγετών της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Έρογλου, τους οποίους συνεχάρη και τους ευχήθηκε να βρουν τη σωστή λύση, «ώστε να μην υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά να νικήσουν και οι δύο πλευρές».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Κινεζική "ψήφος εμπιστοσύνης" στην Ελλάδα

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο θα δώσει "ψήφο εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία και θα προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες για να στηρίξει την ασταθή οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη, από σήμερα έως τη Δευτέρα, που θα πραγματοποιήσει ο Ουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας, κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

    Ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Λούο Λιντσουάν τόνισε στο πρακτορείο ότι η επίσκεψη του Ουέν "θα στείλει και πάλι ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για την στήριξη της Ελλάδας, του ευρώ και της ΕΕ, ώστε να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατόν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη".

    Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Σινχούα, χαρακτήρισε την επίσκεψη "επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών". "Τον υποδεχόμαστε", προσθέτει, "με μεγάλη εγκαρδιότητα. Αυτή η επίσκεψη δείχνει την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση την οποία αναπτύσσουμε προς αμοιβαίο όφελος".

    Η χρονική στιγμή της επίσκεψης αυτής είναι σημαντική. Πρόκειται μια σπουδαία διπλωματική προσπάθεια για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, την Κίνα και την Ευρώπη.

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός, μετά την Ελλάδα θα επισκεφτεί την Ιταλία, το Βέλγιο και την Τουρκία.

    Σήμερα το μεσημέρι (15:00), ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Ανάπτυξης, Εμπορίου, Πολιτισμού, την υφυπουργό Εξωτερικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Νωρίτερα, στις 9:45 το πρωί, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και στις 10:30 θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Ανάγκη να πείσουμε, κοινές (ενωμένες) προσπάθειες για να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες».

    Το απόγευμα (16:00), ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Αλ. Παπαρήγα: "Το ΚΚΕ δεν παραδίδεται"

    Τη σφοδρή αντίδραση του ΚΚΕ σε ψήφισμα που προωθείται την προσεχή Τρίτη προς έγκριση από την κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και με το οποίο έμμεσα καταδικάζονται τα κομμουνιστικά κόμματα και ο «εξτρεμισμός», εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Α. Παπαρήγα.

    Αν η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δώσει άλλοθι στην ΕΕ να υιοθετήσει το ψήφισμα και με τη σειρά της να δώσει οδηγίες στα κράτη μέλη να το υιοθετήσουν, ουσιαστικά θέλουν να απαγορεύσουν την δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ δεν παραδίδεται σε κανέναν».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] "Ψήφος ελπίδας"

    Στους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης περιοδεύει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χθες επισκέφθηκε τα Γρεβενά και το βράδυ μίλησε σε κομματική εκδήλωση στην Καστοριά, απβ όπου κάλεσε τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου «να αντισταθούν στο φόβο που προσπαθεί να σπείρει η κυβέρνηση και να ψηφίσουν την ελπίδα που δίνει το πρόγραμμα της ΝΔ».

    Το πρωί, ο κ. Σαμαράς συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους των γουνοποιών και άλλων παραγωγικών φορέων του νομού Καστοριάς, άκουσε τα προβλήματά τους, που όπως είπαν έχουν πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και εξέφρασε την συμπαράστασή του στα αιτήματά τους λέγοντας ότι η ΝΔ θα κάνει ότι μπορεί για να δοθούν λύσεις και να υπάρχει ανάκαμψη στην περιοχή.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Αρχισε η 22 η «Σπαρτακιάδα»

    Περισσότεροι από 200 ποδηλάτες ξεκίνησαν σήμερα το πρωϊ από το Παναθηναϊκό Στάδιο με προορισμό την Σπάρτη, στο πλαίσιο της 22ης «Σπαρτακιάδας», της ποδηλατικής εκδήλωσης που έχει περισσότερο εορταστικό, παρά αγωνιστικό χαρακτήρα και διοργανώνεται από την Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων (ΠΕΠΑ), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας. Οι ποδηλάτες καλούνται να καλύψουν την διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη μήκους 257 χιλιομέτρων, στην πορεία της οποίας θα συνοδεύονται από οχήματα βοήθεια (αστυνομίας, ασθενοφόρων, ιδιωτών), προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση τους.

    Η διαδρομή μέχρι την Αρχαία Κόρινθο θα γίνει, μέσω της νέας εθνικής οδού, ενώ μετά την Αρχαία Κόρινθο οι ποδηλάτες θα κινηθούν μέσω της παλαιάς εθνικής, περνώντας από το Άργος και τον Αχλαδόκαμπο για να καταλήξουν στην πόλη της Σπάρτης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 October 2010 - 10:31:12 UTC