Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Ιανουαρίου
  • [02] Μετανάστες έραψαν το στόμα τους
  • [03] Στο 5,6% ο πληθωρισμός
  • [04] Εν αναμονή για τη διαιτησία
  • [05] Ο Ρομάνο Πρόντι στην Αθήνα
  • [06] Οι αμετανόητοι λάτρεις του βολάν
  • [07] "Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα"
  • [08] Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • [09] Στη Βουλή το ν/σ για τον ΟΣΕ
  • [10] Οι Ισπανοί στην Αθήνα
  • [11] Νόμπελ Ειρήνης-Τα φαβορί
  • [12] Με στόχο τη νίκη

  • [01] Νέα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Ιανουαρίου

    Αυξήσεις μέχρι 13,7 % και μειώσεις μέχρι 13,8 % στα οικιακά τιμολόγια, μειώσεις στις περισσότερες κατηγορίες εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών και αύξηση 5 - 7 % στα αγροτικά τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου του 2011, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Τα ποσοστά ανατιμήσεων που αποφασίστηκαν είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αρχικά αιτήματα της ΔΕΗ, καθώς οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης μετριάστηκαν από αντίστοιχες μειώσεις σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, οι μεταβολές ανά τετράμηνο για την οικιακή κατανάλωση διαμορφώνονται ως εξής:

    -Από 0 - 800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7 %.

    -Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6 %.

    -Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7 %.

    -Από 1201-1600 kwh αύξηση 2,7 %.

    -Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6 %.

    -Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4 %.

    -Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8 %.

    Σημειώνεται ότι στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης (μέχρι 800 κιλοβατώρες) ισχύουν μειώσεις 10 - 20 % για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι) εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατ. καταναλωτές συνολικά εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες.

    Οι αυξομειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ γίνονται σε εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας που προβλέπει ότι οι τιμές καταναλωτή πρέπει να αντανακλούν το κόστος και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι λεγόμενες σταυροειδείς επιδοτήσεις, από μία κατηγορία καταναλωτών σε άλλη. Η προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ σε αυτή τη λογική θα γίνει σταδιακά ως το 2013, που σημαίνει ότι ως τότε θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις / μειώσεις στις χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Για το 2011 τα τιμολόγια θα εξαρτηθούν επίσης από το αν θα επανέλθει σε ισχύ η ρήτρα καυσίμων, που έχει ανασταλεί από τον περασμένο Αύγουστο, μέσω της οποίας μετακυλίονται στους καταναλωτές οι μεταβολές στο κόστος αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΔΕΗ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Μετανάστες έραψαν το στόμα τους

    Με ραμμένα τα στόματα τους έφτασαν στα επείγοντα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, δύο νεαροί Ιρανοί λαθρομετανάστες.

    Πρόκειται για νεαρούς ηλικίας 25 - 30 χρόνων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της νύχτας πήραν τις ίνες από τα κορδόνια των παπουτσιών τους και έραψαν ο ένας το στόμα του άλλου, αψηφώντας τον πόνο.

    Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Νίκο Ραπτόπουλο, οι δύο νεαροί ήταν σε άσχημη κατάσταση, ωστόσο δεν επέτρεψαν στο ιατρικό προσωπικό να τους φροντίσει και αρνήθηκαν πεισματικά να τους αφαιρέσουν τα ράμματα από το στόμα τους.

    Πάντως η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο έγινε κανονικά και κατάφεραν να τους πείσουν να κάνουν τα εμβόλια τους και να πάρουν τα φάρμακα που απαιτούνται.

    Ο κ. Ραπτόπουλος έχει ζητήσει τη βοήθεια της Πολιτείας για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο συμβάν καθώς οι νεαροί λαθρομετανάστες αρνούνται να βγάλουν τα ράμματα θέλοντας να αποφύγουν τον επαναπατρισμό τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Στο 5,6% ο πληθωρισμός

    Στο 5,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο εφέτος, από 5,5% τον Αύγουστο, και έναντι αύξησης 0,7% τον Σεπτέμβριο 2009. Οι τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψαν ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των αγαθών και υπηρεσιών, με τις υψηλότερες να παρατηρούνται στις ομάδες που επηρεάστηκαν άμεσα από τις αλλαγές σε ΦΠΑ και ΕΦΚ (π.χ. ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, τιμολόγια ΔΕΚΟ, ένδυση- υπόδηση). Σημειώνεται ότι στο επίπεδο του 5,6% ήταν ο πληθωρισμός στη χώρα τον Αύγουστο 1997.

    Από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του Σεπτεμβρίου 2010, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,6%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008.

    Ο γενικός δείκτης τον Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2010, παρουσίασε αύξηση 1,9% έναντι αύξησης επίσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Εν τω μεταξύ, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο εφέτος στο 5,7%, από 5,6% τον Αύγουστο και έναντι αύξησης 0,7% τον Σεπτέμβριο 2009. Ο Εν. ΔΤΚ τον Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2010, παρουσίασε αύξηση 1,9%, έναντι αύξησης επίσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Εν αναμονή για τη διαιτησία

    Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνάντηση διαβούλευσης μεταξύ υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΦΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) σχετικά με το μέλλον του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με βάση το προσχέδιο που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη δώσει στους κοινωνικούς εταίρους.

    Ο γραμματέας του υπουργείου κ. Δασκαλάκης δήλωσε ότι υπήρξαν σημεία σύγκλισης στη συζήτηση αλλά ουσιαστικές αποφάσεις θα παρθούν στη δεύτερη συνάντηση που αναμένεται την επόμενη Τετάρτη.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αφού χαρακτήρισε τον ΟΜΕΔ ως ένα εκ των σημαντικότερων θεσμών για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εξέφρασε ικανοποίηση σημειώνοντας ότι εγκαταλείφθηκαν λογικές που ήθελαν την κατάργηση του οργανισμού.

    Ο πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε επίσης τον ΟΜΕΔ ως βασικό θεσμό του κοινωνικού διαλόγου και δήλωσε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες έβαλαν πλάτη στην προσπάθεια να μην κατακρημνιστεί ο ΟΜΕΔ.

    Ο εκπρόσωπος των Εμπόρων (ΕΣΕΕ) κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η ΕΣΕΕ ζήτησε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να μπορούν να προσφύγουν στον οργανισμό και οι δύο πλευρές. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τα αποτελέσματα θα εμφανιστούν μετά τη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Ο Ρομάνο Πρόντι στην Αθήνα

    Στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την οικονομική της κρίση αναφέρθηκε εξάλλου ο Ρ. Πρόντι . Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Megaron Plus και απαντώντας στο ερώτημα «αν θα τα καταφέρει τελικά η Ελλάδα», ο κ. Πρόντι σημείωσε πως «αν εφαρμόσετε όσα αποφασίσθηκαν, ναι. Δεν χρειάζεται άλλος μηχανισμός, αυτά που προκρίθηκαν είναι αρκετά. Το ερώτημα είναι» παρατήρησε ο ομιλητής, «αν θα αντέξει ο κοινωνικός ιστός την εφαρμογή των μέτρων. Αν τα αντέξετε, θα γίνετε πρότυπο. Κι επειδή είμαι Ιταλός, θα πρέπει να πω ότι ανάλογα μεταρρυθμιστικά μέτρα απαιτούνται και στη χώρα μου».

    Ο Ιταλός πολιτικός σημείωσε επίσης, πως «τον τελευταίο ενάμιση μήνα εμφανίσθηκαν δύσκολες καταστάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εκδηλώθηκαν εντάσεις στη Γαλλία και την Ισπανία, με άλλα λόγια οι δυσκολίες εξαπλώθηκαν», όμως - επανέλαβε - «δεν χρειάζονται νέες μεθοδεύσεις, πρέπει να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Οι αμετανόητοι λάτρεις του βολάν

    -«Μην ακούσω κάποιον να μου πει γιατί δεν χρησιμοποιώ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς... Ο ηλεκτρικός για να πάω στη δουλειά μου εκτός λειτουργίας, λεωφορεία καθυστερούν, το τραμ περνάει κάθε...μέρα».

    -«Ξεσπάω στην οδήγηση. Πολλές φορές κάνω βόλτες μόνη μου ακούγοντας μουσική στη διαπασών».

    -«Ναι, είμαι υπέρ των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, των ποδηλάτων και ό,τι άλλο θέλετε. Στην επόμενη συνάντησή σας θα είμαι ο πρώτος που θα παρκάρει το αμάξι του και θα έρθει να σας δει»β¦

    Η αγάπη τους για το τιμόνι αδιαπραγμάτευτη. Η άρνησή τους για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για οποιοδήποτε άλλο μέσο εναλλακτικής μετακίνησης, επίσης. Εγκλωβισμένοι στην κίνηση, οι λάτρεις του αυτοκινήτου προσπέρασαν την 22η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, οι περισσότεροι λόγω... εσκεμμένης άγνοιας και κάποιοι άλλοι, δίχως ιδιαίτερη συγκίνηση. «Α, ναι, κάτι είχα ακούσει στο ράδιο του αυτοκινήτου εκείνη την ημέρα». Καιβ¦ ο αναμάρτητος πρώτος το ακυρωθέν του εισιτήριο δείκνυμι.

    Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο περιορισμός της χρήσης ΙΧ είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη. Οι συνεχείς αυξήσεις στα καύσιμα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έφεραν μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να επιλέγουν τις αστικές συγκοινωνίες.

    Την ίδια στιγμή, ο γύρος του κόσμου με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα 16/8, όταν από τη Γενεύη, τρία αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς σταγόνα βενζίνης, ξεκίνησαν ένα ταξίδι 80 ημερών. Με μηδενική εκπομπή αερίων του μονοξειδίου του άνθρακα, στο Zero Race όπως ονομάζεται, ύστερα από 30.000χιλιόμετρα, 16 χώρες και 150 πόλεις, τα αυτοκίνητα θα τελειώσουν το ταξίδι από εκεί, που άρχισαν τον Ιανουάριο του 2011.

    Για τους εγχώριους αμετανόητους οδηγούς, μια ανεξάρτητη πύλη συνδέει τους ταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση και φέρνει σε επαφή ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο ταξίδι και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδά του. Ο τρόπος απλός. Ανακοινώνεις το ταξίδι σου στο carpooling.gr και με την βοήθειά του βρίσκεις συνταξιδιώτες, με τους οποίους μοιράζεσαι τα έξοδα και την παρέα του ταξιδιού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] "Σε σωστό δρόμο η Ελλάδα"

    "Ατυχή" εξέλιξη χαρακτήρισε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, την αναθεώρηση των στοιχείων που αφορούν το έλλειμμα της Ελλάδας από την Eurostat, αλλά εκτίμησε ότι, προς το παρόν, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι διαφορετικό.

    "Αυτή τη στιγμή δεν θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει κάτι" συνέχισε ο κ. Στρος-Καν, και συμπλήρωσε:

    "Πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μεγάλη είναι η αναθεώρηση - πρόκειται για μια αναθεώρηση που αφορά το 2009 - πόσο επηρεάζει το 2010, πόσο μεγάλη είναι. Ισως δεν είναι πολύ μεγάλη, ίσως να επηρεάσει λίγο, ίσως όχι. Θα το δούμε. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν θα επηρεάσει το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει, αλλά σήμερα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σαφώς στο σωστό δρόμο και αυτό είναι που θα ήθελα να υπογραμμίσω".

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, υποστήριξε ότι στις χώρες που περνούν βαθιά οικονομική κρίση ο "απλός άνθρωπος" είναι αυτός που πληρώνει "τα λάθη που διέπραξαν πολλές κυβερνήσεις επί δεκαετίες".

    "Για τις χώρες αυτές δεν υπάρχει επιλογή. Βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προχωρήσουν παρά να ανατρέξουν σε κάτι που θα είναι βιώσιμο", είπε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Με αίτησή τους έως και τις 29 Οκτωβρίου 2010 στη Δ.Ο.Υ ή στο Τελωνείο που είναι βεβαιωμένες οι οφειλές τους μπορούν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο να υπαχθούν στη ρύθμιση με τις ευνοικές διατάξεις αποπληρωμής τους με βάση το νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

    Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως 30.9 .2010

    Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις εφορίες με οδηγίες για τη ρύθμιση των οφειλών. Μαζί με την αίτηση όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση.

    Δυνατότητα υποβολής αίτησης και υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση προβλέπεται και για μετά τις 29.10.2010, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλλει αθροιστικά όλες τις μηνιαίες δόσεις από την προθεσμία λήξης της πρώτης δόσης (29.10.10) μέχρι την ημερομηνία αίτησής του για υπαγωγή σ' αυτήν.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Στη Βουλή το ν/σ για τον ΟΣΕ

    Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα, το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ. Στόχος του, όπως αναφέρεται, είναι η αναδιάρθρωση του σιδηροδρομικού τομέα.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο όμιλος του ΟΣΕ θα διαχωριστεί σε τέσσερις βασικές εταιρίες. Στον ΟΣΕ, στον οποίο θα συγχωνευθεί και η ΕΔΙΣΥ, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, την ΕΡΓΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει ιδιωτικός φορέας, ο οποίος θα μπορεί να έχει και τη διοίκηση. Ο ΟΣΕ μεταβιβάζει χωρίς αντάλλαγμα, όλο το τροχαίο υλικό στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του το μεταβιβάζει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

    Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον ΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων της σιδηροδρομικής υποδομής, περιέρχεται αυτοδικαίως κατά κυριότητα στο Δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει όλα τα χρέη του ΟΣΕ και της ΕΔΙΣΥ, ενώ παράλληλα διαγράφονται και όλα τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ και τον ΕΔΙΣΥ. Τα χρέη αυτά ανέρχονται σε περίπου 10,7 δις ευρώ.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η διοίκηση κάθε εταιρίας συντάσσει κατάλογο με το πλεονάζον τακτικό προσωπικό. Το Σ/Ν αναφέρει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν 1.600 από τον ΟΣΕ, μετά και τη συγχώνευση με την ΕΔΙΣΥ και 751 από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το πλεονάζον προσωπικό μεταφέρεται σε κενή οργανική θέση προτίμησης του ενδιαφερόμενου σε φορέα υποδοχής.

    Με την έναρξη ισχύος του νόμου καταργούνται οι συλλογικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην εταιρία.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Οι Ισπανοί στην Αθήνα

    Με την ταινία του "Η γλώσσα της πεταλούδας", εγκαινιάστηκε χθες το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στον ''Ισπανικό Εμφύλιο στον κινηματογράφο'', που διοργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ισπανίας. Το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον ισπανικό εμφύλιο, με το οποίο εγκαινιάστηκε το χειμερινό πρόγραμμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα διαρκέσει ως τις 13 Οκτωβρίου.

    "Όλοι οι δημιουργοί πρέπει να περάσουμε από την Αθήνα, για να διαπιστώσουμε ότι αυτό που κάνουμε οφείλεται στα δύο εργαλεία που εσείς οι Έλληνες μας προσφέρατε, τον λόγο και τη σκέψη. Δυστυχώς, έχουν πέσει θύματα βαθύτατης περιφρόνησης'', έλεγε ο Ισπανός σκηνοθέτης και παραγωγός Χοσέ Λουίς Κουέρδα, στο ενδιάμεσο του ''προσκυνήματός του'' στον Παρθενώνα.

    Ανάμεσα στις 14 μεγάλου μήκους ταινίες και τα ντοκυμαντέρ του αφιερώματος, τα περισσότερα είναι γυρισμένα από την δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα.

    Σε ερώτησή μας για τη συμμετοχή των νέων σε προβολές ταινιών για τον ισπανικό εμφύλιο, ο Κουέρδα εξηγεί πως φθάνει και σε ποσοστό 80%.

    Σήμερα έχει προγραμματιστεί συζήτηση με ομιλητές την Μαρλένα Πολιτοπούλου συγγραφέα, δημοσιογράφο, την σκηνοθέτιδα Στέλλα Θεοδωράκη και τον Δημήτρη Φιλιππή, λέκτορα του Ισπανικού Τμήματος του ανοιχτού πανεπιστημίου Πάτρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Νόμπελ Ειρήνης-Τα φαβορί

    Ο Κινέζος αντιφρονών Λιού Ξιαομπό είναι ο βασικότερος διεκδικητής του Νομπέλ Ειρήνης, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, μετέδωσαν, χθες, τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της Νορβηγίας.

    Τα κανάλια "NRK" και "TV2" έχουν παράδοση στο να προβλέπουν το νικητή στο δελτίο ειδήσεων, που μεταδίδουν το βράδυ πριν από την ανακοίνωση του βραβείου, που θα γίνει σήμερα, στις 12:00, ώρα Ελλάδας.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Κολ -που συνέβαλε στην επανένωση των δύο Γερμανιών μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, πριν από 20 χρόνια - δεν θεωρούνταν έως τώρα ισχυροί διεκδικητές για το βραβείο, το οποίο απονέμεται από μια πενταμελή νορβηγική επιτροπή.

    Μία άλλη πιθανή υποψήφια είναι η γιατρός Σίμα Σαμάρ που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.

    Μεταξύ άλλων, το Νόμπελ Ειρήνης διεκδικούν ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, οι Γιαγιάδες της Πλάσα δε Μάγιο, μια αργεντινικη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δημοκρατική Φωνή της Μπούρμα, ένας ραδιοτηλεοπτικός σταθμός που εδρεύει στο Όσλο και μεταδίδει κυρίως ειδήσεις από τη στρατοκρατούμενη Μιανμάρ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Με στόχο τη νίκη

    Με αποκλειστικό στόχο τη νίκη, που θα διατηρήσει στο ακέραιο τις ελπίδες πρόκρισης στα τελικά της διοργάνωσης, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών υποδέχεται απόψε, στις 21.45, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τη Λετονία, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής για τον 6ο προκριματικό όμιλο του EURO 2012.

    Ο Γιώργος Σαμαράς προπονήθηκε κανονικά, με αποτέλεσμα να τεθεί στη διάθεση του Φερνάντο Σάντος, ο οποίος τις τελευταίες δύο ημέρες είδε τον Λυμπερόπουλο να μην μπορεί να ξεπεράσει τον τραυματισμό του και τον Πρίττα να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με εξάρθρωση ωμοπλάτης.

    Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι η αγωνιστική ετοιμότητα του άσου της Σέλτικ, καθώς ο Σαμαράς έχει στα πόδια του μόλις μία προπόνηση, μετά το διάστρεμμα που είχε υποστεί στο ματς του πρωταθλήματος Σκωτίας με τη Χάμιλτον. Στη δεκαοκτάδα θα βρίσκεται σίγουρα, δεδομένης και της ένδειας σε επιθετικές λύσεις, όμως είναι αμφίβολο, αν όχι πολύ δύσκολο, να επιλεγεί στην ενδεκάδα που θα ξεκινήσει απέναντι στους Λετονούς. Αυτή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αποτελείται από τους Σηφάκη, Τοροσίδη, Τζαβέλλα ή Σπυρόπουλο, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Παπασταθόπουλο, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Τζιόλη, Σαλπιγγίδη, Μήτρογλου και Κονέ ή Νίνη.

    Στον άλλο αγώνα του ομίλου, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, το Ισραήλ θα φιλοξενήσει την Κροατία στο ντέρμπι κορυφής, με τον ενδεχόμενο νικητή να αποκτά προβάδισμα για την πρώτη θέση της κατάταξης.

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις της Γερμανίας με την Τουρκία (1ος όμιλος), της Ιρλανδίας με την Ρωσία (2ος), της Αλβανίας με την Βοσνία (4ος), της Πορτογαλίας με την Δανία (8ος) και της Ισπανίας με την Λιθουανία 9ος).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 October 2010 - 6:31:04 UTC