Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστόφιας: Επιστροφή της Μόρφου
  • [02] Στο Ισραήλ οι Χ. Παμπούκης και Δ.Δόλλης
  • [03] Εθνική- Ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
  • [04] Φόρουμ: "Διάλογος των Πολιτισμών"
  • [05] Παγκόσμια "επιδημία" ψυχικών διαταραχών
  • [06] Σταματούν τον εφοδιασμό
  • [07] Προβλήματα με τη διανομή
  • [08] Σήμερα η απόφαση
  • [09] "Ελγινισμός"
  • [10] Σε κατ' οίκον περιορισμό
  • [11] Αυτοκατευθυνόμενα...

  • [01] Χριστόφιας: Επιστροφή της Μόρφου

    Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, προειδοποίησε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση του κατεχόμενου Δήμου Μόρφου, εξήγησε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει διεύρυνση των εδαφών που θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση πέραν από τις πρόνοιες του χάρτη του Σχεδίου Ανάν, καθώς η επιστροφή της πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα κάνει λιγότερο σύνθετο το κεφάλαιο του περιουσιακού.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρότασή του για διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το κεφάλαιο του εδαφικού και των εποίκων, ο πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως ''η πρόταση αυτή σχετίζεται άμεσα με τη Μόρφου και την ανάγκη να επιστραφεί υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση''.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Στο Ισραήλ οι Χ. Παμπούκης και Δ.Δόλλης

    Με σειρά επαφών με στελέχη και αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ισραήλ ολοκληρώθηκε η χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης της ελληνικής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, τον υφυπουργό των Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλη και το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου των Εξωτερικών κ. Γ. Ζέππο.

    Οι επαφές με τον υφυπουργό των Εξωτερικών κ. Ντάνιελ Αγιαλόν, τον Πρόεδρο του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου κ. Ευγκένι Κάντελ και τον πρόεδρο της Κνεσέτ κ. Ρεουβέν Ρίβλιν εστιάστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, σε θέματα διμερούς συνεργασίας και ανάπτυξης, εμβάθυνσης των εμπορικών δεσμών και περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρηματικών δράσεων.

    Οι νέες τεχνολογίες, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η αξιοποίηση από ελληνικής πλευράς πρωτοποριακής τεχνολογίας σε μια σειρά από τομείς στους οποίους το Ισραήλ πρωτοστατεί, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Εθνική- Ολοκληρώνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι διαδικασίες από την Εθνική Τράπεζα για την πώληση ποσοστού ως 20% της θυγατρικής της τράπεζας στην Τουρκία, της Finansbank, με την πρόσληψη συμβούλων, πώληση που εντάσσεται στο πρόγραμμα κεφαλαιακής της ενίσχυσης. Εκτιμάται ότι η διάθεση του ποσοστού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου 2011. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές, Τούρκους και ξένους.

    Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα και τα μηνύματα είναι θετικά τόσο με τη συμμετοχή θεσμικών χαρτοφυλακίων όσο και από τους ιδιώτες μετόχους που έχουν προεγγραφεί και για περισσότερα δικαιώματα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Φόρουμ: "Διάλογος των Πολιτισμών"

    Με την υιοθέτηση της «Διακήρυξης της Ρόδου 2010» ολοκληρώθηκε η 8η ετήσια συνεδρίαση του Κοινωνικού Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών» στην Καλλιθέα της Ρόδου, με συμμετοχή περίπου 450 συνέδρων από 57 χώρες του κόσμου.

    «Ο κόσμος δεν χρειάζεται καμιά νέα ιδεολογία, που να διεκδικεί την κατοχή της απόλυτης αλήθειας. Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη την πολυμορφία, τον αμοιβαίο σεβασμό στις διαφορές και την παραγωγική συνεργασία μεταξύ ισότιμων εταίρων», δήλωσαν οι σύνεδροι, που για πρώτη φορά εφέτος έτυχαν της προσοχής της ελληνικής κυβέρνησης και δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους γι' αυτό.

    «Πρόκειται για ένα σημαντικό φόρουμ, γιατί συμβάλλει στο διάλογο μεταξύ των λαών και των πολιτισμών, με αποτέλεσμα να προάγεται η κατανόηση, που αποτελεί το θεμέλιο της ειρήνης και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή μας είναι απολύτως αναγκαία και αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης», δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

    Για πρώτη φορά παράλληλα με το φόρουμ των "μεγάλων" λειτούργησε και το νεολαιίστικο φόρουμ, που αποφάσισε να ιδρύσει το διεθνές κίνημα «Η ώρα της Νεολαίας» (Youth Time), το οποίο θα έχει τη μόνιμη έδρα του στην Πράγα, όπου και θα εκδίδεται το περιοδικό της οργάνωσης με υπεύθυνη τη Γιούλια Κινάς. Στην προετοιμασία του νεολαιίστικου φόρουμ συμμετείχαν περισσότεροι από 500 νέοι και ήρθαν τελικά στη Ρόδο πάνω από 150, εκπροσωπώντας 38 χώρες.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Παγκόσμια "επιδημία" ψυχικών διαταραχών

    Για μια παγκόσμια "επιδημία" ψυχικών διαταραχών, μιλούν οι ειδικοί επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.

    Όσον αφορά την χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του γιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

    Οι πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές στην ΕΕ είναι οι φοβίες και η κατάθλιψη, η αντιμετώπιση των οποίων παρουσιάζει σημαντικές διαφορές τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και στο εσωτερικό της κάθε χώρας, ενώ οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται είναι συχνά μεμονωμένες.

    Οι χρόνιες σωματικές παθήσεις αποτελούν σήμερα τις συχνότερες αιτίες θανάτου και υπολογίζονται ότι τέσσερις από αυτές (καρδιο-αγγειακά νοσήματα, διαβήτης, καρκίνος και αναπνευστικά νοσήματα) ευθύνονται για το 60% των θανάτων παγκοσμίως.

    Η ψυχική διαταραχή συνδέεται στενά με τα παραπάνω νοσήματα με δύο τρόπους. Πρώτον συμβάλλει στην αιτιολογία τους και δεύτερον προκαλείται από την ύπαρξή τους. Πραγματικά, υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα που έχουν δείξει συν-νοσηρότητα (συνύπαρξη) σωματικών και ψυχικών νοσημάτων σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από το αναμενόμενο καθώς και άλλα δεδομένα που έχουν δείξει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τα χρόνια σωματικά νοσήματα (χρόνιο άγχος, κατάθλιψη, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, παραμέληση εαυτού κλπ).

    Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην κατάθλιψη και υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι τα άτομα με σοβαρές χρόνιες σωματικές νόσους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ αυτοί που ήδη έχουν κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης από καρδιο-αγγειακά νοσήματα, διαβήτη, καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις (δηλ. από τα τέσσερα νοσήματα που όπως προαναφέρθηκε ευθύνονται για το 60% των θανάτων παγκοσμίως).

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Σταματούν τον εφοδιασμό

    Προβλήματα αναμένονται από σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω των ελλείψεων υλικού, μετά την ανακοίνωση των μελών του Συνδέσμου Προμηθευτών Επιστημόνων και Υγείας, που προχωρούν σε εμπάργκο υλικών προς όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα οποία δεν πληρώνονται.

    Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν ότι μετά από πέντε χρόνια, από το 2004 έως το 2010, τα χρήματα που τους οφείλουν τα νοσοκομεία ξεπερνούν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η γενική συνέλευση των προμηθευτών αποφάσισε να αναστείλει τις παραδόσεις υλικού, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως μονόδρομο.

    Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί έκαναν λόγο για μεγάλες ελλείψεις υλικού που καταγράφονται ήδη στα δημόσια νοσοκομεία και κάνουν έκκληση προς τους υπευθύνους προκειμένου να μην οξυνθεί το πρόβλημα.

    Ο ΣΕΠ επισημαίνει ακόμη ότι από την αρχή του έτους τα νοσοκομεία έχουν εξοφλήσει προς τους προμηθευτές μόνο το 4,6% των υλικών, τα οποία έχουν ήδη παραλάβει και χρησιμοποιήσει.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Προβλήματα με τη διανομή

    Για πιθανά σοβαρά προβλήματα στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης προειδοποιεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των βενζινοπωλών συναδέλφων τους εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην εμπλακούν στη διακίνηση του συγκεκριμένου καυσίμου κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

    Ως αιτία προβάλλεται η η καθυστέρηση στις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

    Η ΠΟΠΕΚ ζητά να δεσμευτεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά και τους καταναλωτές, ότι οι επιστροφές του ΕΦΚ θα γίνονται χωρίς προϋποθέσεις, σε διάστημα δύο ημερών από την υποβολή των τιμολογίων.

    Ζητά επίσης συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς ενώ την ερχόμενη Κυριακή, 17 Οκτωβρίου το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει στην Λάρισα για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ανακοίνωσε πως ο κλάδος δεν είναι διατεθειμένος να συναινέσει στην προκαταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου μέσω του συστήματος "Ήφαιστος".

    Η ΟΒΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο (Τρίτη) για το θέμα και επισημαίνει ότι "στην παρούσα συγκυρία με τον τζίρο και τα κέρδη μας σε κάθετη πτώση είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να δανείζουμε το κράτος με ποσά που πλέον δεν διαθέτουμε".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Σήμερα η απόφαση

    Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγόπουλου που άφησε την τελευταία του πνοή, στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλλα στα Εξάρχεια, χτυπημένος κατάστηθα από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

    Ο βασικός κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ο συνάδελφος του Βασίλης Σαραλιώτης, που κατηγορείται για απλή συνέργεια, θα ακούσουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου για ότι έγινε εκείνο βράδυ.

    Άν οι δικαστές δεχθούν την πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας κ.Χαρ.Λακαφώση περί ενοχής χωρίς ελαφρυντικά, αν αποτιμήσουν ανάλογα τον ρόλο και την προσωπικότητα των δύο ειδικών φρουρών, τότε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης ενώ ο Βασίλης Σαραλιώτης με ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης από 10 έως 20 ετών.

    Και σήμερα τα μέτρα της Αστυνομίας είναι δρακόντεια καθώς ενδέχεται να γίνουν συγκεντρώσεις κοινωνικών ομάδων ενόψει της απόφασης

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] "Ελγινισμός"

    «Βγήκαμε έξω και, αφού το λεηλατήσαμε, κάψαμε τον τόπο ολόκληρο, καταστρέφοντας με τρόπο αρμόζοντα σε βανδάλους την πλέον πολύτιμη ιδιοκτησία, που δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί, ούτε με 4 εκατομμύρια. Πήραμε για κάθε κομμάτι από 48 λίρες αμοιβή. Εγώ έκανα την καλή⦻ (Τσαρλς Τζωρτζ Γκόρντον, λοχαγός του Μηχανικού).

    Η πρόσφατη επίσκεψη του κινέζου Πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, στη χώρα μας και η επίσκεψή του στην Ακρόπολη, μας έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε, ένα ακόμη πολιτιστικό έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας, που συνδέεται με την παράδοση του λόρδου Έλγιν: Την καταστροφή των θερινών ανακτόρων του Πεκίνου.

    Το έργο των καταστροφέων, δεν έμεινε ωστόσο στην αφάνεια, παρά ενίσχυσε την χρήση του όρου «Ελγινισμός» στη Βρετανία και τη Γαλλία, ως συνώνυμο ληστείας και βανδαλισμού αναντικατάστατων πολιτιστικών αγαθών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Σε κατ' οίκον περιορισμό

    Η σύζυγος του κινέζου διαφωνούντα Λιου Σιαομπό και τιμημένου με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2010, επιβεβαιώνει, σε σύντομο σημείωμά της στο "τουίτερ" (Twitter), πως έχει τεθεί σε κατβ οίκον περιορισμό στο Πεκίνο, χωρίς δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

    Η ίδια τονίζει πως το Σάββατο είδε τον σύζυγό της, που βρίσκεται φυλακισμένος στη βορειοανατολική Κίνα, για να του ανακοινώσει την είδηση της βράβευσής του με το Νομπέλ.

    «Είδα τον Σιαομπό και στις 9 Οκτωβρίου του είπα μες στην φυλακή πως κέρδισε το βραβείο. Θα σας πω περισσότερα αργότερα. Παρακαλώ, όλοι εσείς που μπορείτε, βοηθήστε με να επικοινωνώ μέσω του Twitter. Ευχαριστώ», τονίζεται στο κείμενο.

    Ο Λιού Σιαομπό, αφιερώνει το βραβείο του στους νεκρούς της Τιενανμέν, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Αυτοκατευθυνόμενα...

    Η αμερικανική εταιρεία παροχής Ιντερνέτ "Γκουγκλ" (Google) ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως έχει δρομολογήσει τη δοκιμή τελείως αυτοματοποιημένων αυτοκινήτων, τα οποία είναι «αυτοκατευθυνόμενα» και ήδη έχουν διασχίσει από άκρου εις άκρον την Καλιφόρνια.

    Συνολικά έχουν διανύσει πάνω από 224.000 χλμ τονίζει ο Σεμπάστιαν Θρέν, που παρουσιάσθηκε στην Ευρώπη ως συνεφευρέτης του συστήματος των φωτογραφικών χαρτών Street View.

    Για την Google, η πρωτοβουλία τούτη «είναι σε εντελώς πειραματικό στάδιο» και στόχο έχει «να βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν τα κυκλοφοριακά ατυχήματα, να εξοικονομήσει χρόνο και να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα, αλλάζοντας θεμελιακά τη χρήση του αυτοκινήτου».

    Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τάιμς της Νέας Υόρκης" είναι έξι Prius της Toyota και ένα Audi TT. Τα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με βιντεοκάμερες και έναν λήπτη λέιζερ, που τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται την κυκλοφορία γύρω τους, καθώς και με λεπτομερείς χάρτες προκειμένου να φθάνουν στον προορισμό τους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 October 2010 - 6:31:23 UTC