Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ από ομόλογα
  • [02] Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Γιούνκερ
  • [03] Ψηφίστηκε το ν/σ για το Πράσινο Ταμείο
  • [04] Η ατζέντα της Τρίτης 12/10/2010
  • [05] Οι Σκοτσέζοι της Τήλου, τα παλιά μονοπάτια και ένας ιταλικός χάρτης του 1929...

  • [01] Αντλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ από ομόλογα

    Με μειωμένο επιτόκιο συγκριτικά με την προηγούμενη δημοπρασία το ελληνικό δημόσιο άντλησε σήμερα 1,17 δισ. ευρώ κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, η οποία αποτέλεσε ένα θετικό τεστ για το κόστος δανεισμού του δημοσίου στις αγορές.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το επιτόκιο της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 4,54% έναντι 4,82%, που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 14ης Σεπτεμβρίου.

    Οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν στα 3,95 δισ. ευρώ και υπερκάλυψαν κατά 4,22 φορές το ζητούμενο ποσό, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

    Σημειώνεται ότι, το αρχικώς δημοπρατούμενο ποσό ήταν 900 εκατ. ευρώ.

    Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί μετά την ανακοίνωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι μπορεί να παρατείνει το χρόνο αποπληρωμής των δανείων της και από την Κίνα ότι σχεδιάζει την αγορά ελληνικών ομολόγων, αναφέρει σε δημοσίευμά του το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

    Σχετικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης της διάρκειας της αποπληρωμής των δανείων από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ο κ. Παπακωνσταντίνου στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει ζητήσει επισήμως κάτι τέτοιο, ωστόσο βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση.

    Επίσης σημείωσε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να πάει σε αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ σε ότι αφορά την εικόνα των spreads και την αντίδραση των χρηματαγορών, δήλωσε πως οι αγορές έχουν υπερεκτιμήσει τον κίνδυνο σε ότι αφορά την Ελλάδα.

    «Εμείς έχουμε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους υλοποιούμε απαρέγκλιτα και η απαρέγκλιτη υλοποίησή τους θα μας βγάλει από την κρίση, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί μέσα από το ΠΣΑ», δήλωσε από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις και μάλιστα όταν φαίνεται ότι ο σκοπός μας επιτυγχάνεται».

    Αντίθετη με την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι η Γερμανία, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

    Στο μεταξύ, επαφές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων και τον ακριβή προσδιορισμό του ελλείμματος για το 2009, θα έχει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που έφθασε χθές στην Αθήνα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Γιούνκερ

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώσεις που απβ ό,τι φαίνεται, από την αρχή διαδόθηκαν παρερμηνευμένες. Σύμφωνα μ΄αυτές, ο κ. Γιούνκερ φερόταν να δήλωνε ότι είχε θέσει το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σε Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του του απάντησε ότι « κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα».

    Με επεξηγηματική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κ. Γιούνκερ, Γκι Σιουλέρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίστηκε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, «για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής παρέπεμψε στις διευκρινίσεις του κ. Σιούλερ και τόνισε ότι «ουδέποτε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ για διεφθαρμένη χώρα» και ότι «ουδέποτε είπε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα».

    «Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν φαινόμενα διαφθοράς στη χώρα και στα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή η διαφθορά γιγαντώθηκε. Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι».

    Σε ερώτηση για το ποιός Πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση «κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα» ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «εγώ δεν είπα ότι την δήλωση την έκανε ο κ. Καραμανλής, αλλά είπα ότι δεν την έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός».

    Δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι να δυσφημεί τη χώρα του, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Α.Σαμαράς.

    Όλη αυτή η συζήτηση είναι αποπροσανατολισμός, τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα.

    "Τα προβλήματα διαφθοράς στη χώρα μας συνεχίζονται", εκτιμά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης. Σε ανακοίνωση του ΣΥΝ επισημαίνεται πως

    "Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον καλά ότι οι ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας βαραίνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ" επισημαίνει ο ΣΥΝ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Ψηφίστηκε το ν/σ για το Πράσινο Ταμείο

    Κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκε από τη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής και στο σύνολό του το νομοσχέδιο "Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις" του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ η ψήφισή του επί της αρχής και κατά άρθρο είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο νέος νόμος διασφαλίζει τη σύσταση ενός ταμείου που θα διαχειρίζεται τους πόρους που εισρέουν από περιβαλλοντικές εισφορές. Επίσης, θεσπίζει απλουστευμένες διαδικασίες κατάρτισης και κύρωσης δασικών χαρτών. Θα αποτελέσει ένα οργανωμένο εργαλείο άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Η ατζέντα της Τρίτης 12/10/2010

  • Συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των κρατών - μελών του Οργανισμού Ευξείνου Πόντου, με κύριο θέμα την Πράσινη Ανάπτυξη. Η Διάσκεψη θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με τη συζήτηση πρότασης της Ελληνικής Προεδρίας, για την υιοθέτηση κοινής Διακήρυξης για την Πράσινη Ανάπτυξη στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Ναύπλιο

  • Σύνοδος Υπουργών Άμυνας Ν.Α. Ευρώπης στα Τίρανα. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο αρμόδιος υπουργός Ευ. Βενιζέλος.

  • Αποστολή της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στον Έβρο. Θα επισκεφθούν Τυχερό, Σουφλί, Φέρες και Κυπρίνο για να έχουν εικόνα για τη λαθρομετανάστευση.

    08:30:00 Συνέδριο Sustainable Retail '10 - "Πράσινες" πρωτοβουλίες σούπερ μάρκετ, για τον προβληματισμό των CEO και υψηλόβαθμων στελεχών των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των προμηθευτών γύρω από τα βήματα βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων που έχουν ήδη γίνει στην ελληνική αγορά αλλά και από το ποια θα είναι τα πλάνα της επόμενης μέρας. Αθήνα/ξεν.Park (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10)

    09:00:00 Ημερίδα με θέμα την πολιτική της ΕΕ και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Η εκδήλωση οργανώνεται από το ΥΠΕΞ, σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Αθήνα/ΥΠΕΞ-Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη

    10:00:00 Διαμαρτυρία για το Sea Diamond, διοργανώνουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου. Αθήνα/πλατεία Συντάγματος

    11:00:00 Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστή Παπαϊωάννου και Λίνο - Αλέξανδρο Σισιλιάνο, αντιστοίχως. Αθήνα/Βουλή

    11:00:00 Συνέντευξη Τύπου για το 2ο φεστιβάλ ψωμιού. το φεστιβάλ διοργανώνουν η Ένωση Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το ΒΕΘ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία. Θεσσαλονίκη/Mediterranean Palace Hotel (Σαλαμίνος 3 & Καρατάσου)

    12:00:00 Εγκαίνια του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Εξαφάνιση και Εκμετάλλευση Παιδιών, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children) και ο Σύλλογος Χαμόγελου του. Θεσσαλονίκη (Οδός Παπακυριαζή 3)

    12:00:00 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Βουλής της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Hovik Abrahamyan. Αθήνα/Προεδρικό Μέγαρο

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής, Αλ. Μητρόπουλου. Θα παρουσιάσει τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες Αττικής του συνδυασμού «Αττική Συνεργασία». Θα είναι παρών και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας. Αθήνα/ξεν. Athens Imperial

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου από το "Κίνημα Πολιτών". Το Κίνημα έχουν συγκροτήσει προσωπικότητες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΑΕΙ, δικηγορικούς, ιατριικούς και τεχνικούς συλλόγους, επιμελητήρια, συνδικάτα κ.α. με στόχο τον αγώνα για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να μειωθεί η ανεργία και να στηριχθούν ο εγχώριος τουρισμός και οι Ελληνες παραγωγοί. Αθήνα/ΔΣΑ (Ακαδημίας 60)

    12:00:00 Συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία των εγκαινίων του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα από την πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ" Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Αθήνα/αμφ. του νέου Νοσοκομείου (οδό Λεβαδεία, Γουδί)

    12:00:00 Συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου. Θεσσαλονίκη/Νέο Δημαρχείο

    13:00:00 Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αρμόδιος Εντεταλμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος της Διεύθυνσης Εμπορίου Δημήτρης Ευθυμιάδης καλούν τους φορείς διανομής πετρελαίου θέρμανσης σε σύσκεψη με θέμα τον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης. Θεσσαλονίκη/αίθουσα συνεδριάσεων της Διεύθυνσης Εμπορίου (Βασ. Ηρακλείου 12 - 2ος όροφος).

    13:30:00 Συζήτηση με θέμα "Βιοποικιλότητα και Μεσόγειος". Θα συμμετάσχει ο ΥφΥΠΕΞ Σπύρος Κουβέλης και ο πρόεδρος του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γαλλίας, κ. Gilles Boeuf. Αθήνα/Γαλλική Πρεσβεία

    14:00:00 Καθιερωμένη συνεδρίαση μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου

    19:00:00 Εκδήλωση για τον Νάνο Βαλαωρίτη. Οργανώνεται από το περιοδικό "Διαβάζω". Αθήνα/Στοά Βιβλίου

    19:00:00 Αναγόρευση του καθηγητή του πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης Alfonso Martinez Diez, εκπρόσωπου της Ισπανίας γαι την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ως επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. (Μεγάλη Αίθουσα Τελετών) ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

    18:00:00 Ποδόσφαιρο-Ευρωπαϊκό Ελπίδων (μπαράζ): Ελλάδα-Τσεχία (Τρίπολη)

    21:45:00 Ποδόσφαιρο-EURO 2012 (προκριματικά): Ελλάδα-Ισραήλ

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Οι Σκοτσέζοι της Τήλου, τα παλιά μονοπάτια και ένας ιταλικός χάρτης του 1929...

    Η Λιν και ο Ιαν γεννήθηκαν στη Σκοτία. Σήμερα, όμως, γνωρίζουν πολύ περισσότερα για τα περιπατητικά μονοπάτια της Τήλου, τη χλωρίδα και την πανίδα της, απ' ό,τι η πλειοψηφία των Ελλήνων. Ζουν εκεί από το 1997, δουλεύοντας ως οδηγοί-ξεναγοί περιπατητών, ενώ έχουν ανακαλύψει ξανά πολλά, παλιά μονοπάτια, χαμένα από δεκαετίες, χάρη σ' έναν παλιό ιταλικό χάρτη του 1929, που βρήκαν σ' ένα β¦σούπερ μάρκετ.

    Αγαπούν το νησί και την Ελλάδα, την οποία επισκέπτονταν για διακοπές δύο φορές ετησίως, για αρκετά χρόνια, μέχρι που "κόλλησαν".

    "Νιώθουν σαν στο σπίτι τους", όπως λένε, καθώς υποδέχονται τους φθινοπωρινούς τουρίστες στο όμορφο νησάκι της Δωδεκανήσου, όπου ο περιπατητικός τουρισμός βρίσκεται στα φόρτε του τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και Απρίλιο-Ιούνιο.

    Μαγικά τα μονοπάτια του νησιού, ανοιγμένα χρόνια πριν από βοσκούς και περιπατητές, αλλά και χαμένα από δεκαετίες, καθώς -όταν πέρασαν σε αχρησία- τα σκέπασε η βλάστηση. Χάρη στο αντίγραφο του παλιού ιταλικού χάρτη, που ήταν κολλημένος στον τοίχο του σούπερ μάρκετ, οι δύο τους μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά πολλά μονοπάτια (10-15 είναι μόνο τα μεγάλα).

    Ο Ιαν, που έχει περπατήσει κάθε γωνιά της Τήλου, τη θεωρεί μοναδική. Όπως λέει, αγαπάει τις πιο "άγριες" γωνιές της. Αλλά αν έπρεπε να ξεχωρίσει κάτι, θα διάλεγε το παλιό βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, με τον χτισμένο το 1470 ναό, φωλιασμένο ανάμεσα σε πλατάνια, καστανιές και κυπαρίσσια, φυτεμένα το 1800.

    Οι επισκέπτες είναι κυρίως Βρετανοί και Σκανδιναβοί, αλλά και Γερμανοί, Βέλγοι και Ολλανδοί και εσχάτως Αμερικανοί.

    Επισκέπτονται την Τήλο για περιπατητικό τουρισμό, αλλά και για να θαυμάσουν τα άγρια πουλιά στο περίφημο πάρκο της: στο νησί, χαρακτηρισμένο ως ζώνη ειδικής προστασίας στην Ευρώπη, ζουν -μεταξύ άλλων- πέντε από τα μόλις 1.000 ζευγάρια σπιζαετών της Ευρώπης, αλλά και 600-700 ζεύγη μαυροπετρίτη (από τα 6.000 που μεταναστεύουν).

    Όπως εξηγεί ο Ιαν, οι περιπατητές δεν έχουν συγκεκριμένο προφίλ: οι ηλικίες τους είναι από 20 έως 80-85 ετών. "Οι περιπατητές είναι μια διαφορετική ράτσα ανθρώπων, τους ενώνουν πολλά, χωρίς να έχει σημασία το επάγγελμα ή ο τρόπος ζωής", σημειώνει και η Λιν και παρατηρεί ότι, τελευταία ολοένα και περισσότεροι Έλληνες μπαίνουν στο δρόμο του περιπατητικού τουρισμού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 October 2010 - 10:30:57 UTC